Wpisy z tagiem: d¿em

czwartek, 06 listopada 2014

      Jab³ecznik z ca³ymi po³ówkami jab³ek przykrytych ko³derk± kruchego ciasta na serku homogenizowanym. Ciasto jest efektowne i naprawdê bardzo proste w wykonaniu. Smak waniliowego serka nieznacznie siê przebija i dodaje ciastu delikatno¶ci. £atwo siê kroi i porcjuje. Nawet dla pocz±tkuj±cych.

SK£ADNIKI:
3 szklanki m±ki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
cukier wanilinowy
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200g mas³a
200g serka homogenizowanego waniliowego

6-8 miêkkich jab³ek
4 ³y¿ki d¿emu malinowego, porzeczkowego lub z ró¿y (u mnie ró¿a)

     Wszystkie sk³adniki zagnie¶æ na jednolite ciasto i podzieliæ na dwie równe czê¶ci. Jedn± od³o¿yæ do lodówki. Drug± wykleiæ dno blachy o wymiarach ok. 25x30cm wy³o¿onej papierem do pieczenia. Po nak³uwaæ widelcem.

PIECZENIE I: 180st, ok. 10min.

Po podpieczeniu wyj±æ ciasto, rozsmarowaæ na nim d¿em. Jab³ka umyæ, obraæ, przepo³owiæ i usun±æ gniazda nasienne. U³o¿yæ na cie¶cie w niewielkich odstêpach, ale tak, aby siê nie styka³y. Drug± czê¶æ ciasta rozwa³kowaæ na prostok±t nieco wiêkszy ni¿ rozmiar blaszki i delikatnie prze³o¿yæ na jab³ka. Lekko docisn±æ brzegi.

PIECZENIE: 180st, ok. 40-45min (do równomiernego zez³ocenia)

Przed podaniem ostudziæ i obsypaæ cukrem pudrem. Przechowywaæ w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S³odka magia od kuchni


¬ród³o: Bake&Taste, zmodyfikowany

wtorek, 16 pa¼dziernika 2012
     To jeden z moich ulubionych przepisów na drobne wypieki. Robi siê szybko i prosto - nie trzeba zbyt intensywnie wyrabiaæ, odstawiaæ do wyro¶niêcia i czekaæ. Dodatkowo to rogale kryzysowe czyli tanie. Jeden z niewielu wypieków, do których rekomendujê margarynê zamiast mas³a (jak kryzys to kryzys), ale dla tych, którzy wol± na bogato mas³o, oczywi¶cie, jak najbardziej dopuszczalne. Zrobienie rogali zajmuje naprawdê kilka minut, ani siê obejrzycie a ju¿ bêdziecie mieli ich ca³y stos (i znów ani siê nie obejrzycie, a ju¿ go nie bêdzie). Rogale mo¿na mroziæ, zaraz po ostudzeniu - rozmro¿one znów s± ¶wie¿e.
Zg³aszam do akcji:
         

SK£ADNIKI (na 4 tuziny rogali):

4,5 szklanki m±ki
250g miêkkiej margaryny do pieczenia dobrej jako¶ci (dla bogatych, ewentualnie, mo¿e byæ - mas³a:)
1 du¿y kubek (330g) ¶mietany 18% (dobrze wyj±æ z lodówki oko³o 1h wcze¶niej, ale nie jest to konieczne)
2³y¿ki cukru
100g dro¿d¿y
du¿y s³oik (ok. 600g) marmolady z ró¿y (lub czegokolwiek innego - Nutelli, budyniu, tahini, mas³a orzechowego, dowolnego kremu kanapkowych, mo¿e byæ nawet czekolada po³amana w kostki lub kawa³ki owoców)
cukier puder - do posypania

     Dro¿d¿e, cukier i dwie ³y¿ki ¶mietany dok³adnie rozmieszaæ. Dodaæ m±kê, margarynê i pozosta³± ¶mietanê - zagnie¶æ na jednolite, sprê¿yste i nieklej±ce siê ciasto (gdyby bardzo siê klei³o podsypaæ 1-2 ³y¿ki m±ki).
Zagniecione ciasto podzieliæ na 6 równych czê¶ci, ka¿d± z nich kolejno cienko wa³kowaæ w kszta³t ko³a podsypuj±c m±k±. Ko³o podzieliæ na 8 trójk±tów. Na ka¿dym z nim, po szerszej stornie uk³adaæ ³y¿eczkê marmolady. Zrolowaæ w kierunku ¶rodku ko³a. Wygi±æ w kszta³t rogala.
Ciastka u³o¿yæ w odstêpach na blasze wy³o¿onej pergaminem.
PIECZENIE: 200st, oko³o 12 minut (do lekkiego zarumienienia)

Przestudzone posypaæ cukrem pudrem. Przechowywaæ w temperaturze pokojowej.
Rogale dobrze siê mro¿±, nale¿y to zrobiæ zaraz po ostudzeniu.





¬ród³o: "Kuchnia i kropka", która¶ tam, przepis wziê³am z wycinka:) i lekko zmodyfikowa³am
| < Kwiecieñ 2018 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ¡ REKLAMÊ


Wy¶lij wiadomo¶æ
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel