Wpisy z tagiem: d¿em
czwartek, 06 listopada 2014
Jab³ecznik z ca³ymi po³ówkami jab³ek przykrytych ko³derk± kruchego ciasta na serku homogenizowanym. Ciasto jest efektowne i naprawdê bardzo proste w wykonaniu. Smak waniliowego serka nieznacznie siê przebija i dodaje ciastu delikatno¶ci. £atwo siê kroi i porcjuje. Nawet dla pocz±tkuj±cych. SK£ADNIKI: 6-8 miêkkich jab³ek Wszystkie sk³adniki zagnie¶æ na jednolite ciasto i podzieliæ na dwie równe czê¶ci. Jedn± od³o¿yæ do lodówki. Drug± wykleiæ dno blachy o wymiarach ok. 25x30cm wy³o¿onej papierem do pieczenia. Po nak³uwaæ widelcem. PIECZENIE I: 180st, ok. 10min. Po podpieczeniu wyj±æ ciasto, rozsmarowaæ na nim d¿em. Jab³ka umyæ, obraæ, przepo³owiæ i usun±æ gniazda nasienne. U³o¿yæ na cie¶cie w niewielkich odstêpach, ale tak, aby siê nie styka³y. Drug± czê¶æ ciasta rozwa³kowaæ na prostok±t nieco wiêkszy ni¿ rozmiar blaszki i delikatnie prze³o¿yæ na jab³ka. Lekko docisn±æ brzegi. PIECZENIE: 180st, ok. 40-45min (do równomiernego zez³ocenia) Przed podaniem ostudziæ i obsypaæ cukrem pudrem. Przechowywaæ w temperaturze pokojowej. Polub SMoK na fb:) ¬ród³o: Bake&Taste, zmodyfikowany
wtorek, 16 pa¼dziernika 2012
To jeden z moich ulubionych przepisów na drobne wypieki. Robi siê szybko i prosto - nie trzeba zbyt intensywnie wyrabiaæ, odstawiaæ do wyro¶niêcia i czekaæ. Dodatkowo to rogale kryzysowe czyli tanie. Jeden z niewielu wypieków, do których rekomendujê margarynê zamiast mas³a (jak kryzys to kryzys), ale dla tych, którzy wol± na bogato mas³o, oczywi¶cie, jak najbardziej dopuszczalne. Zrobienie rogali zajmuje naprawdê kilka minut, ani siê obejrzycie a ju¿ bêdziecie mieli ich ca³y stos (i znów ani siê nie obejrzycie, a ju¿ go nie bêdzie). Rogale mo¿na mroziæ, zaraz po ostudzeniu - rozmro¿one znów s± ¶wie¿e.
Zg³aszam do akcji: SK£ADNIKI (na 4 tuziny rogali): 4,5 szklanki m±ki
250g miêkkiej margaryny do pieczenia dobrej jako¶ci (dla bogatych, ewentualnie, mo¿e byæ - mas³a:) 1 du¿y kubek (330g) ¶mietany 18% (dobrze wyj±æ z lodówki oko³o 1h wcze¶niej, ale nie jest to konieczne) 2³y¿ki cukru 100g dro¿d¿y du¿y s³oik (ok. 600g) marmolady z ró¿y (lub czegokolwiek innego - Nutelli, budyniu, tahini, mas³a orzechowego, dowolnego kremu kanapkowych, mo¿e byæ nawet czekolada po³amana w kostki lub kawa³ki owoców)
cukier puder - do posypania
Dro¿d¿e, cukier i dwie ³y¿ki ¶mietany dok³adnie rozmieszaæ. Dodaæ m±kê, margarynê i pozosta³± ¶mietanê - zagnie¶æ na jednolite, sprê¿yste i nieklej±ce siê ciasto (gdyby bardzo siê klei³o podsypaæ 1-2 ³y¿ki m±ki). Zagniecione ciasto podzieliæ na 6 równych czê¶ci, ka¿d± z nich kolejno cienko wa³kowaæ w kszta³t ko³a podsypuj±c m±k±. Ko³o podzieliæ na 8 trójk±tów. Na ka¿dym z nim, po szerszej stornie uk³adaæ ³y¿eczkê marmolady. Zrolowaæ w kierunku ¶rodku ko³a. Wygi±æ w kszta³t rogala. Ciastka u³o¿yæ w odstêpach na blasze wy³o¿onej pergaminem.
PIECZENIE: 200st, oko³o 12 minut (do lekkiego zarumienienia)
Przestudzone posypaæ cukrem pudrem. Przechowywaæ w temperaturze pokojowej. Rogale dobrze siê mro¿±, nale¿y to zrobiæ zaraz po ostudzeniu. ¬ród³o: "Kuchnia i kropka", która¶ tam, przepis wziê³am z wycinka:) i lekko zmodyfikowa³am
|
Zak³adki:
Spis tre¶ci:
Tutaj zagl±dam
Tagi
Wy¶lij wiadomo¶æ
czarownie@gazeta.pl
![]() ![]() ![]() ![]() |