| < Lipiec 2014 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl



Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚






Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Wpisy z tagiem: d瞠m

czwartek, 27 marca 2014

Nigdy nie potrafi豉m oprze si przed pr鏏owaniem regionalnych specja堯w z r騜nych cz窷ci tak Polski jak 鈍iata, to silniejsze ode mnie. Gerbaud to w璕ierski dro盥穎wy przek豉daniec z d瞠mem morelowym i orzechami w這skimi. I jednocze郾ie chyba jedyny dro盥穎wy przek豉daniec jaki zdarzy這 mi si w 篡ciu upiec (i je嗆:). Ciasto bardzo przypad這 nam do gustu, jest wilgotne, mimo wszystko niezbyt s這dkie, do嗆 proste w przygotowaniu. Smaki d瞠mu morelowego, orzech闚 i dro盥穎wych plack闚 przenikaj si i uzupe軟iaj, ca這嗆 zdecydowanie godna polecenia.

SKxDNIKI:

1 szklanka g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany 18%
1 造磬a cukru
2 鄴速ka
szczypta soli
40g 鈍ie篡ch dro盥篡

475g m彗i pszennej
200g mi瘯kiego mas豉

NADZIENIE:
ok. 600g dobrego d瞠mu morelowego
300g mielonych orzech闚 w這skich
300g cukru

妃ietan, 鄴速ka, cukier i s鏊 oraz rozkruszone dro盥瞠 dok豉dnie rozmiesza. Margaryn rozetrze z m彗, do powstania grudek. Wla zaczyn i wyrobi g豉dkie, zwarte ciasto. Ciasto podzieli na 3 cz窷ci. Form o wymiarach ok. 25x35cm wy這篡 papierem do pieczenia. Ka盥 cz窷 ciasta rozwa趾owa na wielko嗆 formy.
Orzechy wymiesza z cukrem.
Pierwszy pacek prze這篡 do blachy, wierzch posmarowa po這w d瞠mu a nast瘼nie obsypa po這w orzech闚. Przykry drugim plackiem ciasta, posmarowa pozosta造m d瞠mem i obsypa reszt orzech闚. Na wierzch po這篡 ostatni placek. Ciasto przykry czysta lnian 軼iereczka i odstawi w temperaturze pokojowej na 2h. Po tym czasie upiec.

PIECZENIE: 190st, ok. 35minut (do zarumienienia)

NA WIERZCH:
1/2 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
200g czekolady deserowej
16-20 po堯wek orzech闚 w這skich
25g bia貫j czekolady

Krem闚k zagotowa, zdj望 z ognia, wsypa po豉man czekolad i wymiesza do rozpuszczenia czekolady (w razie konieczno軼i lekko podgrza). Polew r闚nomiernie rozprowadzi po cie軼ie. Na wierzchu u這篡 po堯wki orzech闚. Bia陰 czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Przela do woreczka na mro穎nki lub r瘯awa cukierniczego, obci捫 niewielki fragment rogu i wykona dowolny wz鏎 na cie軼ie.

Odstawi do ca趾owitego ostudzenia w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: Magazyn Kuchnia, zmodyfikowany



pi徠ek, 29 listopada 2013

Ciastka Linzer to urocze miniaturki Linzer Torte, na kt鏎y przepis podawa豉m kilka dni wcze郾iej. Przy tamtym przepisie znajdziecie kr鏒k notk na temat samego wypieki. Ciasteczka Linzer s mocno orzechowe, bardzo kruche, ze s這dkim oczkiem. Z powodzeniem mog sta si jednocze郾ie przek御k do herbaty i dekoracj sto逝.



SKxDNIKI (na ok 30-36sztuk podw鎩nych ciastek):

330g m彗i
250g m彗i z orzech闚 laskowych
200g sch這dzonego mas豉
100g cukru pudru
2 鄴速ka
sk鏎ka drobno otarta z 1/2 cytryny
szczypta cynamonu
szczypta soli

ok. 100g d瞠mu wi郾iowego, malinowego lub z czarnej porzeczki (polecam ten ostatni, cho te robi豉m z wi郾iowym)
cukier puder

M彗, m彗 orzechow, posiekane mas這, cukier puder, sk鏎k, cynamon, s鏊 i 鄴速ka umie軼i w du瞠j misie lub na stolnicy. Szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Owin望 foli spo篡wcz i od這篡 do lod闚ki na co najmniej 1h. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa na oko這 3mm* i wykrawaczk wykroi kszta速y ciastek. W po這wie, mniejsz foremk, zrobi dziurki. Ciastka pouk豉da w niewielkich odst瘼ach na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.

*Je郵i przy ponownym zagniataniu ciasto b璠zie zbyt si kruszy mo積a doda 造瞠czk g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany.

PIECZENIE: 180st, ok 10minut (do momentu a ciastka zaczn si rumieni)

D瞠m lekko podgrza. Na 鈔odek ciastek bez dziurki nak豉da niewielk jego ilo嗆. Ciastka z dziurk obsypa cukrem pudrem* i delikatnie na這篡 na ciasteczka z d瞠mem.

*Mo積a obsypa ju gotowe ciastka, ja tak zrobi豉m, ale nie polecam:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis pochodzi z bloga Kuchnia, ksi捫ka i kanapa; lekko go zmodyfikowa豉m