czwartek, 10 wrze郾ia 2015

Pami皻acie smak tego po膨danego przysmaku dzieci雟twa? Babcie z zaanga穎waniem ucieraj帷 鄴速ka z cukrem? Moja jeszcze ubija豉 do tego bia趾o z kakao i ozdabia豉 czap takiej piany. Nie by這 nic lepszego. Nie pami皻am kiedy ostatnio jad豉m kogel mogel, na pewno wiele, wiele lat temu, ale wspomnienia zosta造... Dlatego postanowi豉m je o篡wi, w nieco innej formie. Dodatkowo pozbawionej ryzyka salmonelli. Zapieczony kogel mogel nie r騜ni si zbytnio w smaku od tradycyjnego. Na kruchym cie軼ie w towarzystwie lekko kwaskowych, soczystych je篡n smakuje dzieci雟twem, smakuje wyj徠kowo.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
220g m彗i
100g zimnego mas豉
60g cukru pudru
1 jajko

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na jednolite ciasto. Owin望 foli spo篡wcz i od這篡 do lod闚ki na oko這 1h.

Po tym czasie ciasto rozwa趾owa na grubo嗆 oko這 0,5cm, lekko podsypuj帷 m彗. Form do tarty (鈔. 24-26cm) wysmarowa t逝szczem i lekko obsypa kasz mann. Do formy delikatnie prze這篡 ciasto, usun望 nadmiar z brzeg闚. Ciasto ponak逝wa widelcem.

PIECZENIE I: 190st, ok. 10-15minut

NA NADZIENIE:
4 鄴速ka (jaj co najmniej L)
6 造瞠k cukru
2 造磬i likieru jajecznego (opcjonalnie)
ok. 200-250g je篡n

草速ka utrze z cukrem na sztywn, jasn mas - ok. 8mnut. Pod koniec ucierania mo積a dola 2 造磬i ajerkoniaku. Kogel mogel wy這篡 na podpieczone ciasto, nast瘼nie wysypa umyte, osuszone je篡ny.

PIECZENIE II: 190st, ok 20minut (do zarumienienia)

Ciasto mo積a podawa jeszcze ciep貫 (uwa瘸m, 瞠 takie jest lepsze). lub ostudzone. Najlepsze jest 鈍ie瞠, w dzie pieczenia. Jednak je郵i trzeba je przechowa nale篡 robi to w lod闚ce. Ciasto pod闚czas nale篡 dobrze zabezpieczy - najlepiej przechowywa w szczelnym pojemniku, poniewa bardzo absorbuje zapachy.

| < Wrzesie 2015 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel