Dro盥穎we

鈔oda, 29 lipca 2015

Papatacze pochodz z Italii, co oznacza nazwa - nie mam poj璚ia, brzmi jednak bardzo zagadkowo i mnie osobi軼ie z niczym si nie kojarzy. "Pappataci" to po W這sku moskity, ale nie mam poj璚ia czy to ma jaki zwi您ek, czy tez spolszczona nazwa bierze si zupe軟ie sk康-inn康. Papatacze to takie bu貫czki mojego dzieci雟twa. Piek豉 je moja mama, nie od 鈍i皻a, ale tak, po prostu na os這d popo逝dnia. Mam wi璚 do nich swoisty sentyment i z nostalgi wdycham cudowny zapach s這dkich bakali, dro盥穎wego ciasta i cynamonu jaki roznosi si po ca造m mieszkaniu w czasie pieczenia bu貫czek.

SKxDNIKI:

CIASTO:
0,5 szklanki letniego mleka
1 造瞠czka cukru
50g 鈍ie篡ch dro盥篡

80g roztopionego mas豉, przestudzonego
500g m彗i
50g cukru
2 jajka
szczypta soli

SPOS笅 TRADYCYJNY: dro盥瞠 skruszy do letniego mleka z 造瞠czk cukru, dok豉dnie wymiesza i odstawi do wyro郾i璚ia (do momentu a dro盥瞠 wypi皻rz si w g鏎k, co trwa oko這 5-10minut).
Zaczyn wla do m彗i z cukrem, sol i jajami, zagnie嗆. Wla mas這 i wyrobi g豉dkie, elastyczne ciasto. Przykry lnian 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia, na oko這 godzin w ciep貫 miejsce.

W MASZYNIE: w misie maszyny umie軼i kolejno: mleko, jaja, roztopione mas這, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, na wierzch rozkruszy dro盥瞠. Ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

NADZIENIE:
150g orzech闚 (dowolnych lub mieszanki), posiekanych, ale nie ca趾iem drobno
150g (lub nieco wi璚ej) rodzynek (je郵i to bardzo du瞠 rodzynki nale篡 je poprzekrawa)
50g sk鏎ki pomara鎍zowej
50g br您owego cukru
2 p豉skie 造瞠czki cynamonu
50g mas豉

Mas這 roztopi. Suche sk豉dniki umie軼i w misce, zala mas貫m, wymiesza.

Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa na obsypanej m彗 stolnicy w kszta速 prostok徠a o grubo軼i 5-8mm. Ciasto r闚nomiernie pokry nadzieniem i zwin望 w rulon wzd逝 d逝窺zego boku. Pokroi w plastry o grubo軼i oko這 4cm (robi to nitk - kawa貫k nici wk豉dam pod rulon, nast瘼nie krzy簑j jej ko鎍e nad ciastem i zaciskam).
Bu貫czki u這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia w niewielkich odst瘼ach. Przykry czysta 軼iereczk i pozostawi do spulchnienia na 10-20minut.

PIECZENIE: 175st, oko這 15-20minut (a ciastka si zarumieni)

LUKIER:
sok z 1/2 cytryny
ok. 1 szklanki cukru pudru

Cukier puder wymiesza z sokiem z cytryny, lukier ma by g瘰ty. Jego konsystencje nale篡 regulowa odpowiednio cukrem lub sokiem cytrynowym.

Ciep貫 bu貫czki pokry glazur lukrow.

Papatacze mo積a mrozi, najlepiej od razu po wystudzeniu.

poniedzia貫k, 20 kwietnia 2015

I oto jest, pierwszy zwiastun wiosny - rabarbar. Rabarbar w s這dkiej kuchni daje mn鏀two mo磧iwo軼i! ciasta ucierane (klik), nawet pe軟oziarniste (klik), tarty (klik, klik), a nawet torty (klik). Mo積a upiec muffinki, tartaletki, babeczki, karmelizowany wykorzysta do deser闚, ugotowa kompot. Jest te bardzo towarzyski, 鈍ietnie czuje si z bez, migda豉mi, no i przede wszystkim - truskawkami! Polecam truskawki do rabarbaru z dw鏂h powod闚 - po pierwsze smakowo 鈍ietnie si 陰cz i uzupe軟iaj; po drugie nie 豉two dosta r騜owy rabarbar, tego gatunku jest znacznie mniej na straganach i w sklepach, a blady zielono-鄴速y kolor nie wygl康a zachwycaj帷o, natomiast ju kilka truskawek ca趾owicie odmienia kolorystyk wypieku, barwi帷 go na r騜owo i czerwono.
W tym roku na pierwszy ogie posz造 dro盥鄴wki, bo czy jest co bardziej wiosennego ni poranek budz帷y nas s這鎍em i ten s這dki ma郵any zapach z owocow nut zalewaj帷y ca造 dom w czasie pieczenia dro盥鄴wek? Dro盥鄴wki nie s bardzo s這dkie, do tego puchate z chrupi帷 kruszonk i p豉tkami migda堯w, z duuu膨 ilo軼i pysznych owoc闚. Hit pocz徠ku wiosny, polecam!

SKxDNIKI (na 12 sztuk):
30g dro盥篡
250ml lekko ciep貫go mleka
1 cukier wanilinowy

550g m彗i pszennej (typ 650)
szczypta soli
3 造磬i cukru
2 jajka
120g roztopionego mas豉 (przestudzonego, nie zimnego)

METODA TRADYCYJNA: do lekko ciep貫go mleka wkruszy dro盥瞠, doda cukier wanilinowy, dok豉dnie rozetrze. Pozostawi w ciep造m miejscu na 15-20minut a zaczyn ruszy, czyli spieni si i uro郾ie.
Po tym czasie na stolnicy lub w du篡m naczyniu po陰czy m彗, cukier, s鏊, jajka i zaczyn, wyrobi g豉dkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wla t逝szcz. Ponownie zagnie嗆 ciasto powinno by jednolite i b造szcz帷e ale niezbyt zwarte. Naczynie przykry lnian 軼iereczka i odstawi do wyrastania w ciep貫 miejsce na oko這 1h.

METODA MASZYNOWA: w misie maszyny umie軼i kolejno mleko, mas這, jajka, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, na koniec wkruszy dro盥瞠 i ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

WSAD OWOCOWY:
3 du瞠 這dygi rabarbaru
ok. 250g truskawek
3 造磬i br您owego cukru

Rabarbar i truskawki umy. υdygi obra i pokroi w oko這 centymetrowe plasterki. Truskawki odszypu趾owa i pokroi na 獞iartki, lub drobniej, je郵i truskawki s du瞠. Owoce (wiem, rabarbar jest warzywem...) umie軼i w misce, zasypa cukrem i dok豉dnie wymiesza. Odstawi.

KRUSZONKA:
1 造磬a zimnego mas豉
1 造磬a cukru (najlepiej z prawdziw wanili)
2 造磬i m彗i pszennej

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w miseczce i rozciera mi璠zy palcami do czasu a powstan grudki. Odstawi do lod闚ki do czasu u篡cia.

DODATKOWO:
ok. 25g p豉tk闚 migda這wych
6 造瞠czek bu趾i tartej

Kiedy dro盥鄴wki s ju rozpulchnione dno szerokiej szklanki zanurzy w m帷e. W ka盥ej bu貫czce mocno odciska wg喚bienie szklank. Do ka盥ego do趾a wsypa po p馧 造瞠czki bu趾i tartej, a nast瘼nie nak豉da spore porcje owoc闚 (owoce najlepiej nak豉da z czubkiem, poniewa ciasto po bokach uro郾ie, z kolei owoce puszcz sok i nieco "oklapn"). Posypa kruszonka i p豉tkami migda這wymi.

PIECZENIE: 190st, ok. 20-25minut (do zarumienienia)

Przed podaniem dro盥鄴wki mo積a posypa cukrem pudrem. Wed逝g mnie najlepsze s jeszcze lekko ciep貫, pycha!

S這dka magia od kuchni


鈔oda, 04 marca 2015

Colomba Pasquale to tradycyjne w這skie dro盥穎we ciasto Wielkanocne. W這skie dro盥穎wce s inne ni nasze, nie tak puszyste i lekkie; za to ci篹sze i bardziej zwarte ciasto d逝瞠j zachowuje 鈍ie穎嗆. La Colomba ma pi瘯ny migda這wo-pomara鎍zowy aromat, pe軟a jest kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej. Wierzch ciasta stanowi chrupi帷a migda這wa beza posypana ca造mi migda豉mi i cukrem perlistym. Tradycyjnie ciasto wypieka si w prezentowanym na zdj璚iu schematycznym kszta販ie go喚bicy. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu niestety jest absorbuj帷e, potrzebuje naprawd duuu穎 czasu na wyrastanie. Moim zdaniem warto - uwielbiam poznawa tradycyjne smaki z r騜nych zak徠k闚 鈍iata, a ciasto jest bardzo smaczne (cho bez wielkiego "豉", bo to w ko鎍u po prostu ciasto dro盥穎we, ale my lubimy:)

SKxDNIKI (na 2 ciasta w formie w kszta販ie go喚bicy o wymiarach ok. 25,5 x 12,5cm):

20g 鈍ie篡ch dro盥篡
1/2 szklanka ciep貫j wody
1 造磬a cukru

3 du瞠 鄴速ka
1 i 1/2 szkl m彗i pszennej (typ 550)

Dro盥瞠 wkruszy do wody, doda cukier, dok豉dnie wymiesza i odstawi w ciep貫 miejsce na 10minut.

草速ka rozbe速a. Do gotowego zaczynu doda m彗 i 鄴速ka, dok豉dnie wymiesza (ciasto b璠zie bardzo rzadkie). Przykry 軼iereczk lub folia aluminiow i odstawi w ciep貫 miejsce do wyrastania na 0,5-1h (do podwojenia obj皻o軼i)

NAST襾NIE:
6g 鈍ie篡ch dro盥篡
1/3 szklanka ciep貫j wody
45g mi瘯kiego mas豉
1 i 1/2 szkl m彗i pszennej (typ 550)

Dro盥瞠 wkruszy do wody i dok豉dnie wymiesza, odstawi ma 10minut. Po tym czasie doda wyro郾i皻y zaczyn z 鄴速kami i m彗, mi瘯kie mas這 i pozosta陰 m彗. Ponownie przykry i odstawi do podwojenia obj皻o軼i w ciep貫 miejsce na 1-2h.

NAST襾NIE:
2/3 szklanki cukru
1 du瘸 造磬a miodu
sk鏎ka otarta z 2 du篡ch lub 3 ma造ch pomara鎍zy
ziarenka z 1 laski wanilii
3 du瞠 鄴速ka
115g mi瘯kiego mas豉

1/2 造瞠czki soli
2 szklanki m彗i pszennej (typ 550)

1-2 造磬i oliwy z oliwek

Do wyro郾i皻ego ciasta doda cukier, mi鏚, wanili, sk鏎k pomara鎍zow, 鄴速ka i mas這. Dok豉dnie wymiesza. Doda s鏊 i m彗. Wyrabia ciasto ok. 10minut (mo積a w maszynie do chleba na programie do ciasta na makaron). Prze這篡 do nat逝szczonej oliw z oliwek du瞠j miski, przykry i pozostawi do potrojenia obj皻o軼i w ciep造m miejscu na 2,5-3h.

DODATKOWO:
150g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej

Wy這篡 wyro郾i皻e ciasto na om帷zon stolnice i zagnie嗆 ze sk鏎k pomara鎍zow. Ciasto podzieli na dwie cz窷ci i prze這篡 do przygotowanych form. Piek帷 w jednorazowych foremkach go貫bicach najlepiej uformowa z ciasta wa趾i i u這篡 je w kszta速 formy. Piek帷 ciasto w tradycyjnej formie nale篡 j nat逝軼i. Ciasto w foremkach przykry i odstawi do rozpulchnienia w ciep貫 miejsce na kolejne 2h.

BEZA MIGDAΜWA:
2 du瞠 bia趾a
130g cukru
70g mielonych migda堯w

ok. 50g migda堯w w sk鏎kach
2 造磬i cukru perlistego

Pod koniec wyrastania ciasta bia趾a ubi na sztywn pian, ci庵le ubijaj帷 stopniowo dodawa cukier, na koniec beza powinna by sztywna i l郾i帷a. Wsypa mielone migda造 i delikatnie rozmiesza. Bez rozsmarowa r闚nomiernie na cie軼ie. Wierzch obsypa migda豉mi i cukrem perlistym.

PIECZENIE: 200st, 10minut; nast瘼nie zmniejszy temperatur do 170st, 40minut (ciasto mo積a sprawdzi patyczkiem)

S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis z ksi捫ki "The Italian Baker", C. Field

pi徠ek, 28 listopada 2014

Musz przyzna, 瞠 to nie moja pierwsza przymiarka do Kringla (tak to si odmienia?). Upiek豉m ju dwa w tamtym roku i... moim zdaniem by造 zbyt twarde i zwarte, upiek豉m kolejny, w tym - to samo. Nigdy nie by豉m w Estonii i nie jad豉m orygina逝, ale poniewa korzysta豉m z r騜nych przepis闚, wydaje mi si, 瞠 to po prostu tak ma by. W niekt鏎ych rejonach 鈍iata ciasto dro盥穎we to nie jest, jak u nas, puchata, leciutka chmurka pe軟a b帳elk闚 powietrza; ciasto jest zwarte, do嗆 twarde, a czasem nawet powinno przele瞠 d逝窺zy czas (patrz:Stollen). Przyzwyczajona (i uwielbiaj帷a) rodzim wersje pozwoli豉m sobie odrobin zmi瘯czy klasyczny przepis i doda mu nieco lekko軼i. Mam nadziej, 瞠 Esto鎍zycy si nie pogniewaj. Oczywi軼ie, warto, warto i jeszcze raz warto zafundowa sobie cudowny zapach cynamonu rozchodz帷y si od kuchni po najg喚bsze zakamarki i k徠y:)

SKxDNIKI:

20g 鈍ie篡ch dro盥篡
150ml lekko ciep貫go mleka
cukier wanilinowy

300g m彗i (typ 650)
1/2 造瞠czki soli
1 鄴速ko
50g roztopionego mas豉

METODA KLASYCZNA: Dro盥瞠 wkruszy do mleka, doda cukier, dok豉dnie wymiesza. Pozostawi zaczyn do ruszenia (uro郾ie i spieni si). W du瞠j misce lub na stolnicy m彗 przemiesza z sol, doda 鄴速ko i zaczyn. Zacz望 wyrabia, w trakcie wla t逝szcz. Spr篹yste i l郾i帷e ciasto przykry lnian 軼iereczka i pozostawi do wyro郾i璚ia (w misie lub garnku) na oko這 1h.

W MASZYNIE: W misie maszyny umie軼i kolejno: mleko,rozpuszczone mas這, 鄴速ko, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, na wierzch pokruszy dro盥瞠. Ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

NADZIENIE:
70g mas豉
5 造瞠k br您owe cukru
3 造瞠czki cynamonu

Pod koniec wyrastania ciasta przygotowa nadzienie. Mas這 rozpu軼i. Nast瘼nie doda cynamon i cukier, przemiesza.

Wyro郾i皻e ciasto odgazowa. Na om帷zonej stolnicy rozwa趾owa je na prostok徠 o grubo軼i oko這 5mm (d逝窺zy bok powinien mie oko這 45cm). Na wierzchu rozsmarowa nadzienie, a nast瘼nie zwin望 w do嗆 ciasny rulon wzd逝 d逝窺zego boku. Rulon przeci望 wzd逝 na p馧 pozostawiaj帷 z陰czone kilka centymetr闚 z jednej strony (dla 豉twiejszego zaplatania). Obie cz窷ci przeplata ze sob (jak warkocz), staraj帷 si, aby rozci皻y fragment znajdowa si na wierzchu (aby nadzienie by這 widoczne). Na koniec rozci望 i zaple嗆 pozostawiony fragment. Uformowa wieniec i zalepi, dla u豉twienia smaruj帷 ko鎍e wod. Gotowy wieniec przykry 軼iereczk i pozostawi do rozpulchnienia jeszcze na oko這 30minut.

PIECZENIE: 200st, 10minut; a nast瘼nie 180st, ok. 20min

Podawa przestudzone. Wieniec mo積a ozdobi lukrowymi mazami:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 13 pa寮ziernika 2014

Uwielbiam s這dkie dro盥穎we wypieki na 郾iadanie. Prosto z pieca, jeszcze ciep貫, rozp造waj帷e si w ustach. Najbardziej lubi kiedy nawi您uj do pory roku- zim z cynamonem, wiosn z pierwszymi truskawkami, latem z le郾ymi owocami, a jesieni ze 郵iwkami, gruszkami, jab趾ami - bogactwem polskich sad闚. Brioszk jeszcze parzy豉m sobie r璚e, ale nie mog豉m si powstrzyma, tak pi瘯nie pachnia豉 mas貫m oraz ciep造mi gruszkami i morelami (kt鏎e nada造 wypiekowi intensywnych kolor闚), a ten zapach nieodmiennie kojarzy mi si z ciep陰, z這t jesieni, babcinym kompotem, kolorowymi li嗆mi. T lepsz stron jesieni.

Zg豉szam do:

D瞠m dobry, pobudka

SKxDNIKI (na 6 sporych bu貫czek):

60ml letniej 鄉ietanki krem闚ki 30%
32g (2 op.) cukru wanilinowego
12g dro盥篡

260g m彗i (typ 550)
80g ocieplonego, mi瘯kiego mas豉
2 jajka w temperaturze pokojowej
1/4 造瞠czki soli

SPOS笅 TRADYCYJNY:
Do krem闚ki doda 造磬 cukru wanilinowego i wkruszy dro盥瞠, dok豉dnie rozmiesza. Odstawi na ok. 10minut a zaczyn "ruszy", czyli uro郾ie i spieni si. Na stolnicy lub w du瞠j misce umie軼i m彗 z jajkami, mas貫m, sol i pozosta造m cukrem, przemiesza. Wla zaczyn i wyrobi g豉dkie, jednolite ciasto (ciasto jest do嗆 lu幡e i klei si do r彗). Ciasto umie軼i w du篡m naczyniu, przykry lniana 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i (ok. 40-60min).

W MASZYNIE:
Mas這 roztopi, przestudzi. W misie maszyny umie軼i kolejno: mas這, krem闚k, jajka, m彗, po przeciwleg造ch stronach misy s鏊 i cukier, na g鏎 wkruszy dro盥瞠. Ustawi na program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

DODATKOWO:
1/2 s這iczka (ok. 140g) d瞠mu morelowego ΜWICZ
2 鈔edniej wielko軼i gruszki
gar嗆 p豉tk闚 migda這wych
1 jajko

Gruszki umy, obra, usun望 gniazda nasienne, pokroi na 獞iartki a nast瘼nie na kilkumilimetrowe kawa趾i. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 na stolnice obsypana m彗, odgazowa. Podsypuj帷 m彗 rozwa趾owa na prostok徠 o wymiarach oko這 30x40cm i grubo軼i mniej wi璚ej 1,5cm (wymiary s orientacyjne i polecam to robi raczej intuicyjnie). Wierzch placka posmarowa r闚nomiernie d瞠mem. Obsypa gruszkami. Ciasto delikatnie zwin望 wzd逝 d逝窺zego boku. Przekroi na 6 cz窷ci. Okr庵陰 form z kominem o 鈔ednicy ok. 24cm wy這篡 papierem do pieczenia lub wysmarowa mas貫m. U這篡 w niej gotowe bu貫czki. Przykry czysta 軼iereczk i odstawi do rozpulchnienia na ok. 30minut.
Jajko roztrzepa. Wierzch wyro郾i皻ych brioszek posmarowa jajkiem i posypa p豉tkami migda堯w.

PIECZENIE: 175st, ok. 30minut (do do嗆 intensywnego zarumienienia)

Bu貫czki lekko przestudzi. Najlepiej smakuj jeszcze ciep貫. Mo積a je mrozi, od razu po wystudzeniu.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



czwartek, 27 marca 2014

Nigdy nie potrafi豉m oprze si przed pr鏏owaniem regionalnych specja堯w z r騜nych cz窷ci tak Polski jak 鈍iata, to silniejsze ode mnie. Gerbaud to w璕ierski dro盥穎wy przek豉daniec z d瞠mem morelowym i orzechami w這skimi. I jednocze郾ie chyba jedyny dro盥穎wy przek豉daniec jaki zdarzy這 mi si w 篡ciu upiec (i je嗆:). Ciasto bardzo przypad這 nam do gustu, jest wilgotne, mimo wszystko niezbyt s這dkie, do嗆 proste w przygotowaniu. Smaki d瞠mu morelowego, orzech闚 i dro盥穎wych plack闚 przenikaj si i uzupe軟iaj, ca這嗆 zdecydowanie godna polecenia.

SKxDNIKI:

1 szklanka g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany 18%
1 造磬a cukru
2 鄴速ka
szczypta soli
40g 鈍ie篡ch dro盥篡

475g m彗i pszennej
200g mi瘯kiego mas豉

NADZIENIE:
ok. 600g dobrego d瞠mu morelowego
300g mielonych orzech闚 w這skich
300g cukru

妃ietan, 鄴速ka, cukier i s鏊 oraz rozkruszone dro盥瞠 dok豉dnie rozmiesza. Margaryn rozetrze z m彗, do powstania grudek. Wla zaczyn i wyrobi g豉dkie, zwarte ciasto. Ciasto podzieli na 3 cz窷ci. Form o wymiarach ok. 25x35cm wy這篡 papierem do pieczenia. Ka盥 cz窷 ciasta rozwa趾owa na wielko嗆 formy.
Orzechy wymiesza z cukrem.
Pierwszy pacek prze這篡 do blachy, wierzch posmarowa po這w d瞠mu a nast瘼nie obsypa po這w orzech闚. Przykry drugim plackiem ciasta, posmarowa pozosta造m d瞠mem i obsypa reszt orzech闚. Na wierzch po這篡 ostatni placek. Ciasto przykry czysta lnian 軼iereczka i odstawi w temperaturze pokojowej na 2h. Po tym czasie upiec.

PIECZENIE: 190st, ok. 35minut (do zarumienienia)

NA WIERZCH:
1/2 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
200g czekolady deserowej
16-20 po堯wek orzech闚 w這skich
25g bia貫j czekolady

Krem闚k zagotowa, zdj望 z ognia, wsypa po豉man czekolad i wymiesza do rozpuszczenia czekolady (w razie konieczno軼i lekko podgrza). Polew r闚nomiernie rozprowadzi po cie軼ie. Na wierzchu u這篡 po堯wki orzech闚. Bia陰 czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Przela do woreczka na mro穎nki lub r瘯awa cukierniczego, obci捫 niewielki fragment rogu i wykona dowolny wz鏎 na cie軼ie.

Odstawi do ca趾owitego ostudzenia w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: Magazyn Kuchnia, zmodyfikowany



wtorek, 25 lutego 2014

P帷zki z piekarnika s fajn alternatyw niekoniecznie dla tych na diecie, bo tak czy siak kalorii troch maj (chocia obiektywnie mniej). Ja bardzo ceni sobie, 瞠 przy ich produkcji w domu nie unosi si wszechobecny zapach t逝szczu przesi彗aj帷y w這sy, ubrania i ca造 鈍iat - kt鏎ego nie cierpi (zapachu, nie 鈍iata). P帷zki do piekarnika wje盥瘸j na raz, g鏎a dwa, wi璚 nie trzeba sta, sma篡 godzinami - wiem, wiem, raz w roku mo積a, ale czwartek nie sobota, wi璚 z czasem bywa kiepsko:) Pieczone p帷zki na 鈍ie穎, najlepiej jeszcze lekko ciep貫 smakuj ca趾iem p帷zkowo - s lekkie i puchate, na drugi dzie zdecydowanie bardziej przypominaj ju dro盥穎we bu貫czki, ale kto by tam czeka na drugi dzie?

SKxDNIKI (na 16-18szt.):

50g 鈍ie篡ch dro盥篡
100ml letniego mleka
50g cukru

400g m彗i pszennej
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
1/2 造瞠czki soli
170g roztopionego, przestudzonego mas豉

DODATKOWO:
marmolada lub g瘰ta konfitura z r騜y/powid豉/kostki czekolady
rozk堯cone jajko

TRADYCYJNIE: Do letniego mleka wkruszy dro盥瞠, doda 造瞠czk cukru, rozetrze i pozostawi do mocnego spienienia.
W du瞠j misce lub garnku umie軼i m彗, jajka, s鏊, pozosta造 cukier, wla zaczyn, wyrabia d這闓i opr鏀zonymi m彗. Kiedy ciasto jest jednolite i spr篹yste wla mas這 i ponownie wyrabia. Masa powinna by jednolita, b造szcz帷a, ale do嗆 lu幡a. Przykry lniana 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na oko這 godzin.

W MASZYNIE: W misie maszyny umie軼i kolejno: mleko, roztopione mas這, jajka, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, wkruszy dro盥瞠. Ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

Blat lub stolnice obsypa m彗 i wy這篡 wyro郾i皻e ciasto, kr鏒ko zagnie嗆 (ciasto jest do嗆 lu幡e). Nast瘼nie rozp豉szczy d這闓i na grubo嗆 oko這 1cm. Wykroi kr捫ki o 鈔ednicy 7,5-8cm. Na 鈔odek ka盥ego na這篡 造瞠czk nadzienia i z陰czy brzegi tworz帷 kulk. Gotowe p帷zki uk豉da 陰czeniem do domu na blasze do pieczenia wy這穎nej papierem zachowuj帷 mi璠zy nimi kilkucentymetrowe odst瘼y. P帷zki ponownie przykry i pozostawi na kolejne 30minut, aby si rozpulchni造.

Bezpo鈔ednio przed pieczeniem posmarowa wierzch p帷zk闚 rozk堯conym jajkiem.

PIECZENIE: 180st, oko這 15minut

LUKIER:
sok z 1 cytryny
1,5-2 szklanek cukru pudru

Sok z cytryny utrze z 1,5 szklanki cukru pudru na g瘰ty lukier, w razie potrzeby dosypa cukru pudru lub rozrzedzi sokiem lub wod.

Jeszcze ciep貫 p帷zki polukrowa. Podawa 鈍ie瞠.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis pochodzi z Kwestii Smaku, zmodyfikowa豉m go nieco

鈔oda, 11 grudnia 2013

Makowe rogale z bakaliami z powodzeniem mog zast徙i tradycyjne strudle i makowce. Pi瘯nie b璠 prezentowa si na 鈍i徠ecznym stole. Ju wiele lat przygotowuje ciasto do rogali z tego przepisu - jest najlepsze na 鈍iecie, polecam je r闚nie do rogali z innym rodzajem nadzienia, na przyk豉d z marcepanem lub orzechami.

SKxDNIKI (16 sztuk):

NA CIASTO:
3 szklanki m彗i
2 czubate 造磬i cukru pudru
szczypta soli
3 鄴速ka
30g 鈍ie篡ch dro盥篡
sk鏎ka starta z 1 cytryny
2/3 szklanki letniego mleka
60g roztopionego mas豉

W du瞠j misce umie軼i m彗, cukier, s鏊, sk鏎k z cytryny, 鄴速ka i rozkruszone dro盥瞠. Sk豉dniki przemiesza i dola do nich letniego mleka. Ugniataj帷 wyrabia ciasto podlewaj帷 lekko ciep造m t逝szczem. Wyrabia jeszcze kilka minut, a ciasto b璠zie jednolite i l郾i帷e. Ciasto przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na oko這 40 minut.

NADZIENIE:

800g masy makowej kupnej lub domowej (do domowej doda 造磬 aromatu migda這wego)
1/3 szklanki kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
2/3 szklanki grubo siekanych migda堯w lub orzech闚 w這skich

Mak wymiesza z bakaliami.

Kiedy ciasto podwoi obj皻o嗆, podzieli je na p馧. Obie cz窷ci ciasta rozwa趾owa cienko w kszta速 ko豉. Ko這 podzieli promieni軼ie na 8 tr鎩k徠闚. Na ka盥ym tr鎩k帷ie roz這篡 du膨 造磬 nadzienia, tak, aby rozsmarowane by這 r闚nomiernie na ca造m tr鎩k帷ie, pozostawiaj帷 jedynie niewielkie marginesy przy brzegach. Tr鎩k徠y zwin望 w kierunku cie雟zego ko鎍a i wygi望 w kszta速 rogala. Przenie嗆 delikatnie na blach wy這穎na papierem do pieczenia (u這篡 zachowuj帷 odst瘼y), przykry czyst 軼iereczk i zostawi do rozpulchnienia na oko這 20minut.

PIECZENIE: 180st, ok. 20min - do zarumienienia

LUKIER:
sok z 1 cytryny
ok. 2,5 szklanki cukru pudru

DODATKOWO:
3/4 szklanki grubo siekanych orzech闚 w這skich lub migda堯w

Cukier puder utrze z sokiem z cytryny na g瘰ty lukier (g瘰to嗆 lukru mo積a modyfikowa dodaj帷 soku z cytryny lub cukru pudru). Lukrem grubo posmarowa jeszcze ciep貫 rogale, od razu posypa siekanymi orzechami.

Rogale, jak chyba wszystkie dro盥穎we wypieki, najlepiej smakuj 鈍ie瞠, tego samego dnia. Dla mnie najlepsze jeszcze lekko ciep貫:)

Rogale mo積a mrozi. 

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis na ciasto dro盥穎we do rogali www.wielkiezarcie.com ; autor: AndrzejLew - leciutko zmodyfikowany



czwartek, 14 lutego 2013

Ci, kt鏎zy znaj kawiarnie "Cinnabon" wiedz, 瞠 nie da si ich przeoczy. Zapach cynamonu roznosi si stamt康 dos這wnie na kilometry. Maj one wielk rzesze mi這郾ik闚, st康, z przyjemno軼i, chc Wam przedstawi przepis na domowe cynamonowe 郵imaki z pysznym sosem. My郵, 瞠 akurat w tym wypadku nie musz stara si Was przekonywa, 瞠 ciep豉, aromatyczna bu貫czka jest w豉郾ie tym, czego Wam trzeba kiedy zima trwa ju taaaak d逝go...:)

SKxDNIKI (na 12sztuk):

NA CIASTO:
1 szklanka lekko ciep貫go mleka
1/4 szklanki cukru
45g 鈍ie篡ch dro盥篡
4,5 szklanki m彗i
70g bardzo mi瘯kiego lub roztopionego mas豉
3 jajka
1/2 造瞠czki soli

TRADYCYJNIE: Do mleka wkruszy dro盥瞠, doda 2 造磬i cukru i 造瞠czk m彗i, rozetrze. Odstawi do momentu a zaczyn si spieni i wyro郾ie (10-15minut).
Do du瞠j miski lub na stolnice wysypa m彗, s鏊, pozosta造 cukier, doda jajka i wla wyro郾i皻y zaczyn, lekko zagnie嗆. Doda mas這. Wyrobi g豉dkie, elastyczne, niezbyt klej帷e si ciasto. Przykry lnian 軼iereczk i pozostawi do podwojenia obj皻o軼i (oko這 1-1,5h)

W MASZYNIE: w misie maszyny umie軼i kolejno: mleko, roztopione mas這, jajka, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, na g鏎 rozkruszy dro盥瞠. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

NADZIENIE:
50g bardzo mi瘯kiego mas豉
4 造磬i cynamonu
1/3 szklanki br您owego cukru
szczypta soli

Mas這 utrze z pozosta造mi sk豉dnikami.

Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa na prostok徠 o grubo軼i oko這 1cm podsypuj帷 m彗 (wymiary prostok徠a ok 40x50cm). Po ca貫j jego powierzchni rozsmarowa nadzienie. Ciasto zwin望 w rulon wzd逝 d逝窺zego boku. Ostrym no瞠m lub za pomoc nitki pokroi rulon w oko這 5cm plastry. Bu貫czki u這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia zachowuj帷 niewielkie odst瘼y. Przykry 軼iereczk i zostawi do rozpulchnienia na oko這 30minut.

PIECZENIE: 180st, oko這 35-40minut (do zarumienienia)

POLEWA (moja wysz豉 nieco zbyt p造nna, podaje ze zredukowan ilo軼i soku):
200g kanapkowego serka twarogowego typu Philadelphia
sk鏎ka otarta z jednej pomara鎍zy
3 造磬i soku z pomara鎍zy
1/2 szklanki cukru pudru (lub wi璚ej do smaku)

Wszystkie sk豉dniki polewy utrze. Smarowa jeszcze ciep貫 dro盥鄴wki.





Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis na cinnabons, leciutko zmodyfikowany pochodzi z www.namiotle.pl; natomiast przepis na polew, jest autorski:)

wtorek, 22 stycznia 2013

Cynamonowe od-szarpa鎍e to popularne chlebki cynamonowe w wersji mini i jednocze郾ie propozycja mocno "ods這dzona" w por闚naniu do orygina逝. Niczego im jednak nie brakuje:) Jedno z najfajniejszych ods這n ciasta dro盥穎wego, d逝go zachowuj 鈍ie穎嗆 i nawet mnie, jedz帷ej ciasto dro盥穎we wy陰cznie w dniu pieczenia, smakowa造 dwudniowe:) Nazwa wi捫e si ze sposobem dzielenia ciasta - nie przez krojenie kawa趾闚, ale od-szarpywanie poszczeg鏊nych prostok徠闚. Dzi瘯i temu ka盥y sam okre郵a ile chce zje嗆, no i oczywi軼ie to wielka frajda dla najm這dszych. Naturalnie mo積a przygotowa od-szarpa鎍e w klasycznej keks闚ce (przepis na dwie keks闚ki), ja przygotowa豉m je w wersji mini, poniewa u nas pe軟i造 zaszczytna rol prezent闚 na Dzie Babci i Dziadka:) Polecam.

Zg豉szam do:



SKxDNIKI (na 2keks闚ki lub 12mini keks闚ek - wym. ok. 6x11cm):

50g dro盥篡
1/3 szklanki cukru
6 szklanek m彗i
290ml letniego mleka
1/2 造瞠czki soli
120g mas豉 (bardzo mi瘯kiego lub rozpuszczonego)
4 jajka

SPOS笅 TRADYCYJNY: dro盥瞠 rozetrze w 100ml lekko ciep貫go mleka z 2 造磬ami cukru i 造磬 m彗i. Pozostawi do wyro郾i璚ia na oko這 15minut. Po tym czasie wszystkie sk豉dniki umie軼i w du瞠j misie lub na stolnicy i wyrobi g豉dkie, elastyczne ciasto. Odstawi w du篡m naczyniu przykrytym lnian 軼iereczk w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i (40-60minut).

WYRABIANIE W MASZYNIE: mas這 rozpu軼i, dola do niego zimne mleko, wymiesza. Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misie maszyny w nast瘼uj帷ej kolejno軼i: mleko z mas貫m, jaja, m彗a, po przeciwleg造ch stronach cukier i s鏊, rozkruszone dro盥瞠. Ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta. UWAGA! Je瞠li robimy ciasto z ilo軼i podanej w przepisie po ostatnim wyrabianiu nale篡 je prze這篡 do du瞠go garnka, przykry lnian 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia (40-60min). Ciasta jest za du穎, aby wyrasta這 w maszynie.

PONADTO:
130g mas豉
1 niepe軟a szklanka br您owego cukru
3 造瞠czki cynamonu
1 造瞠czka ga趾i muszkato這wej

Mas這 rozpu軼i. Cukier wymiesza z przyprawami.
Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 na lekko obsypan m彗 stolnice i om帷zonymi d這闓i szybko zagnie嗆. Podzieli na 2-4 cz窷ci (w zale積o軼i od wielko軼i stolnicy, tak aby nam si wygodnie wa趾owa這). Ka盥 cz窷 rozwa趾owa na prostok徠 o grubo軼i oko這 5mm podzieli na 6 pask闚 (ka盥y powinien mie grubo嗆 oko這 5cm). Ka盥y pasek smarowa mas貫m, a nast瘼nie posypywa cukrem z cynamonem. Paski u這篡 jeden na drugim i lekko docisn望. Pokroi na prostok徠y o d逝go軼i oko這 5-6cm (dla wersji mini, do keks闚ki nieco wi瘯sze), uk豉da pionowo ko這 siebie w blaszkach wysmarowanych t逝szczem i wysypanych bu趾 tart (mi璠zy prostok徠ami mo積a zostawia nieco wolnego miejsca - ciasto rosn帷 wype軟i je). Odstawi na oko這 15minut do rozpulchnienia.

PIECZENIE: 180st, mini - 20-25minut, w keks闚ce 30-35minut (do zarumienienia ciasta)

Smacznego:)






Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: www.manufakturaciastek.blox.pl, zmodyfikowany

 
1 , 2
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel