Pralinki, trufle, lizaki i batoniki

wtorek, 10 lutego 2015

Prywatnie to ma這 obchodz Walentynki, ale blogowo si pokusz :) Propozycja dla wszystkich, ale ze szczeg鏊nym uwzgl璠nieniem ma造ch Walentych i Walentynek:) S這dka r騜owa pianka i waniliowy serniczek w serduszkowej formie, oblane czekolad i obsypane cukrowym confetti. Uroczy prezent pe貫n mi這軼i zamkni皻ej w s這dyczy.

SKxDNIKI (na ok 25-30sztuk):

WARSTWA I:
400g g瘰tego waniliowego serka homogenizowanego
125ml (1/2) szklanki 鄉ietanki 30% lub 36%
2 造磬i cukru pudru
1 lekko czubata 造磬a 瞠latyny + ok. 1/4 szklanki zimnej wody

疾latyn zala wod i odstawi do nap璚znienia. Krem闚k ubi, pod koniec ubijania doda cukier. Do 鄉ietanki prze這篡 serek, wymiesza mikserem na ma造ch obrotach. 疾latyn rozpu軼i na ma造m ogniu (nie zagotowa). Ci庵le miksuj帷 wla 瞠latyn do masy serowej. Prostok徠na form o wymiarach ok. 25x30cm wy這篡 papierem do pieczenia, wyla mas, wyr闚na i odstawi do lod闚ki.

WARSTWA II:
1 op. czerwonej galaretki + 125ml wody
375ml 鄉ietanki 30% lub 36%

P馧 szklanki wody zagotowa. W gor帷ej rozpu軼i galaretk, odstawi do ostudzenia. Krem闚k ubi na sztywno. Miksuj帷 na 鈔ednich obrotach, cienkim strumieniem wla ostudzon galaretk. Mas wyla na warstw serkow, wyr闚na. Sch這dzi co najmniej 4h w lod闚ce (zostawiam na noc).

Po tym czasie deser wyj望 z formy i foremk do ciastek wykrawa serduszka wyciskaj帷 wz鏎 w jak najmniejszych odst瘼ach. Serduszka u這篡 na deseczce przykrytej papierem do pieczenia i wstawi do zamra瘸rki na oko這 30minut. Po tym czasie przygotowa czekolad.

POLEWA:
300g dowolnej czekolady
3造磬i oleju rzepakowego
kolorowa posypka

Czekolad rozpu軼i z olejem w k徙ieli wodnej. Lekko zamarzni皻e pianki nabija widelcem od r騜owej strony i moczy z roztopionej czekoladzie. Odk豉da na kratk lub papier do pieczenia. Od razu posypywa posypk lub cukrowym confetti (na takich zimnych czekolada t篹eje bardzo szybko).

Pianki s gotowe do jedzenia od razu po st篹eniu polewy. Przechowywa w lod闚ce.

S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 12 grudnia 2014

W zesz造 weekend przygotowywa豉m s這dko軼i w duetach. Dwa rodzaje pierniczk闚, dwa rodzaje cantuccini i dwa rodzaje fudge. To, dzisiejsze prezentuje klasyczne po陰czenie rumu, czekolady i suszonych 郵iwek. Kt騜 si nie skusi? Niestety wysz這 mi troch za mi瘯kie, co wida na zdj璚iach, ale w sk豉dnikach poprawi豉m ju proporcje, wi璚 jestem pewna, 瞠 Wasze b璠zie idealne.

SKxDNIKI (na ok. 20 kostek):

100g suszonych 郵iwek
40ml ciemnego rumu

200g ciemnego cukru

80ml 鄉ietanki krem闚ki
1/2 造瞠czka kawy rozpuszczalnej
1 造瞠czka gorzkiego kakao

150g gorzkiej czekolady
30g mas豉

1 造磬a br您owego kandyzowanego cukru, kruszonego

奸iwki z rumem zmiksowa na pulp.
Cukier, kaw i krem闚k umie軼i w garnuszku, zamiesza i pozostawi na kilka minut. Mieszaj帷 podgrzewa na wolnym ogniu doprowadzaj帷 do wrzenia. Gotowa ok. 3-4minuty. Do gor帷ego syropu doda mas這, kakao, po豉man czekolad i 郵iwki z rumem. Rozmiesza do momentu a masa stanie si l郾i帷a i g豉dka. Niewielk form (u mnie forma do brownie ok. 20x20cm) wy這篡 papierem do pieczenia, przela mas czekoladow i posypa karmelizowanym cukrem

Odstawi na noc do lod闚ki. Pokroi ostrym no瞠m w niewielkie kostki. Podawa sch這dzone. Przechowywa w lod闚ce do 7dni.


S這dka magia od kuchni

wtorek, 09 grudnia 2014

Fudge to moje kolejne odkrycie tego weekendu. S這dkie, rozp造waj帷e si w ustach czekoladki. Kolejna pozycja, kt鏎a mo瞠 by baz do mn鏀twa wariacji bardziej i mniej oczywistych. Po陰czenie s這dkiej czekolady z sol morsk na pewno nie jest dla wszystkich, ale ja osobi軼ie lubi kontrasty w s這dyczach, sprawiaj, 瞠 zapami皻ujemy je na d逝瞠j. Ci, kt鏎ych to nie przekonuje mog oczywi軼ie zrezygnowa z soli, czekoladki tak b璠 pyszne. Idealne drobiazgi pod choink!

SKxDNIKI (na ok. 20 kostek):

280g cukru
90ml 鄉ietanki krem闚ki
szczypta soli
1 造瞠czka kawy rozpuszczalnej
25ml whisky

100g gorzkiej czekolady
30g mas豉

1 造磬a grubej soli morskiej

Cukier, szczypt soli, kaw, krem闚k i whisky umie軼i w garnuszku, zamiesza i pozostawi na kilka minut. Mieszaj帷 podgrzewa na wolnym ogniu doprowadzaj帷 do wrzenia. Gotowa ok. 3-4minuty. Do gor帷ego syropu doda mas這 i po豉man czekolad. Rozmiesza do momentu a masa stanie si l郾i帷a i g豉dka. Niewielk form (u mnie keks闚ka ok. 10x20cm) wy這篡 papierem do pieczenia, przela mas czekoladow i posypa grub sol.
Odstawi na noc do lod闚ki. Pokroi ostrym no瞠m w niewielkie kostki. Podawa sch這dzone. Przechowywa w lod闚ce do 7dni.


S這dka magia od kuchni

毒鏚這: "S這dkie klimaty" 2/2014; do嗆 mocno zmodyfikowany

wtorek, 23 wrze郾ia 2014

畝dne kokosowe cuda bez pieczenia nie s w stanie tego podrobi. Idealne, lekko wilgotne, mocno kokosowe, otulone czekolad batoniki, 逝dz帷o podobne do tych ze sklepu. ζtwo si uzale積i, zw豉szcza, 瞠 przepis jest banalny, nie wymaga u篡cia miksera, ani brudzenia wielu naczy. Daje na niego gwarancje powodzenia:)

SKxDNIKI (na ok. 12-14 sztuk):

4 bia趾a du篡ch jajek (L lub XL)
300g kokosu
250g cukru

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w du篡m rondlu, podgrzewa mieszaj帷 a masa stanie si wyra幡ie ciep豉, ale nie gor帷a. Zdj望 z ognia. Lekko wilgotnymi d這闓i formowa batoniki lub kulki wielko軼i pingpongowej pi貫czki. Gotowe u這篡 na wy這穎nej papierem blasze, w niewielkich odst瘼ach.

PIECZENIE: 150st, termoobieg - 10minut; nast瘼nie 120st, g鏎a-d馧 - 10minut; wy陰czy piekarnik i pozostawi kulki w wy陰czonym jeszcze na oko這 20minut

DODATKOWO:
350g czekolady
3 造磬i oleju

Czekolad z olejem rozpu軼i w k徙ieli wodnej. W roztopionej zanurza przestudzone kulki. Odstawi do zastygni璚ia czekolady na papier do pieczenia. Niecierpliwi mog wstawi do lod闚ki.

Przechowywa w metalowej puszce.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 16 grudnia 2013

czyli kokosowo-rumowe kule z bia陰 czekolad. Kokos i rum nieodmiennie kojarz mi si z zim. Kokos mo瞠 dlatego, 瞠 bia造? Rum, bo rozgrzewa z ch這dne wieczory? Nie jestem pewna, niemniej jako ostatni przepis przed 鈍i皻ami (planuje jeszcze tylko uzupe軟i piernik staropolski, kt鏎y le瘸kuje sobie w lod闚ce) proponuje Wam te urocze bia貫 kule z mocna alkoholow nut, o 郾ie積ym wygl康zie i niesamowitym smaku. Polecam si璕n望 po nie tym, kt鏎zy z pieczeniem s troch na bakier, lub najzwyczajniej w 鈍iecie nie znajd na to czasu - s這dycze hand made zdecydowanie musz znale潭 si na 鈍i徠ecznym stole. A mo瞠 pod choink? Bo chyba nie ma wspanialszego s這dkiego prezentu ni w豉snor璚znie przygotowane trufelki. A je郵i nie zdecydujecie si na przygotowanie ich na 鈍i皻a, koniecznie zr鏏cie je na sylwestra - idealnie wpasuj si w atmosfer szampa雟kiej zabawy!

SKxDNIKI (na ok dwa tuziny sporych kulek):

200g kokosu
200ml bia貫go rumu
250g serka mascarpone
150h bia貫j czekolady
4 造磬i z lekkim czubkiem pe軟ego mleka w proszku
4-5 p豉skich 造瞠k cukru pudru (lub wi璚ej do smaku)

DODATKOWO:
100g bia貫j czekolady tartej na tarce o drobnych oczkach
80g kokosu

Kokos zala rumem, przemiesza i odstawi do nasi彗ni璚ia na co najmniej 2h (ten czas mo積a dowolnie wyd逝瘸, kokos zalany alkoholem, mo瞠 sta nawet kilka dni). Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Do kokosu doda serek mascarpone, czekolad, mleko w proszku, cukier - kr鏒ko zmiksowa do po陰czenia i odstawi do lod闚ki na 4-6h (lub ca陰 noc). Po tym czasie z kawa趾闚 masy formowa w d這niach kule wielko軼i pi貫czki pingpongowej (lub mniejsze). Od razu obtoczy w tartej czekoladzie lub kokosie. Przed podaniem sch這dzi kilka godzin. Przechowywa w lod闚ce.


Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 18 listopada 2013

Zawsze kiedy zbli瘸j si 鈍i皻a robi sobie list, tego co chc upiec zanim nadejd. Oczywi軼ie nigdy mi si to nie udaje. A bynajmniej nie do ko鎍a. Patrz帷 na tegoroczn list mog Wam powiedzie, 瞠 b璠zie bardzo mi璠zynarodowo:)
Panforte to wypiek z W這ch, dok豉dnie Toskani. Cz瘰to mo積a przeczyta, 瞠 to rodzaj piernika, bardziej jednak przypomina ciemny, piernikowy nugat z du膨 ilo軼i orzech闚 i przypraw. Bardzo s這dki, lekko ostry, syc帷y, ci庵n帷y. Mo積a go kroi w cieniutkie paseczki lub niewielkie kostki. Nadaje si do d逝giego przechowywania.

Nie potrafi oprze si przed przywo豉niem w tym miejscu, fragmentu rozmowy z moj Siostr. My郵, 瞠 ta wypowied ma szanse okaza si najtrafniejszym opisem wypieku:

ja: i jak?
Moja Siostra: jak 安i皻a w kostce.



SKxDNIKI:

100g migda堯w, blanszowanych, obranych ze sk鏎ek
100g migda堯w w sk鏎kach
140g orzech闚 laskowych, upra穎nych i obranych
100g kandyzowanej sk鏎ki cytrynowej
100g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
100g suszonych fig*
20g potartej gorzkiej czekolady
1 造瞠czka cynamonu
1/2 造瞠czki mielonych go寮zik闚
1/2 造瞠czki mielonej ga趾i muszkato這wej
1/2 造瞠czki bia貫go pieprzu
1 造磬a kakao
50g m彗i

150g cukru
150g miodu
30g mas豉

* mo積a doda r闚nie daktyle i niesolone pistacje, w sumie 600-700g bakalii i orzech闚

Owoce pokroi do嗆 grubo, w kawa趾i 1x2cm. Bakalie, tart czekolad, przyprawy, m彗 i kakao wymiesza. Mi鏚 z cukrem i mas貫m podgrza mocno, mieszaj帷 aby cukier i mas這 si rozpu軼i造. Zdj望 z ognia chwile przed zagotowaniem i zala suche sk豉dniki. Dok豉dnie wymiesza. Tortownic o wymiarach 22-23cm wy這篡 papierem do pieczenia (r闚nie boki, wystarczy na wysoko嗆 ok. 3cm). Prze這篡 mas i dok豉dnie j docisn望 i wyr闚na wilgotnymi d這闓i.

PIECZENIE: 170st, 20minut

DODATKOWO:
cukier puder

Panforte ca趾owicie ostudzi, najlepiej pozostawi je na kilkana軼ie godzin. Nast瘼nie dok豉dnie obsypa ciasto cukrem pudrem ze wszystkich stron. Przechowywa w szczelnie zamkni皻ej puszce nawet kilka tygodni.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis Nigelli Lawson, lekko zmodyfikowany

czwartek, 07 listopada 2013

Szyszki kojarz z dzieci雟twa sprzedawane z w霩k闚 w g鏎skich miejscowo軼iach. w sklepach mo積a by這 kupi w woreczkach z wiewi鏎k. Nigdy, nawet jako kilkulatka, nie by豉m fank tych twardych, lepkich s這dko軼i. Ale pami皻am, 瞠 inne dzieciaki si nimi zajada造. Na jednym z blog闚 znalaz豉m szyszki z amarantusa zamiast preparowanego ry簑, zwanego dawniej dmuchanym:) Popping z amarantusa z jego lekko orzechowym posmakiem zdecydowanie bardziej wpada w m鎩 gust ni md豉wy, rozmaczaj帷y si w ustach ry. W dodatku "lizaczki" wygl康a造 zach璚aj帷o, ze z這tymi 鈔odkami w czekoladowej otoczce. No, i tak... mnie nie smakowa造, za to dzieciakom jak najbardziej. Obiektywnie zdecydowanie lepsze ni klasyczne szyszki, ale to nie m鎩 smak.



SKxDNIKI (na oko這 24 szt.):

80g poppingu amarantusowego
100g mas豉
300g cukierk闚 kr闚ek
2-3 造磬i mleka

200g czekolady deserowej
kolorowa posypka

W garnuszku na niewielkim ogniu roztopi mas這 z mlekiem i kr闚kami. Masa nie musi by jednolita (t逝szcz mo瞠 si wyodr瑿nia), ale kr闚ki musz si rozpu軼i. Do gor帷ej doda amarantus i wymiesza. Uformowa w d這niach kulki wielko軼i w這skiego orzecha (nie jest to raczej zadanie dla dzieci - masa jest bardzo gor帷a).

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Ko鎍闚ki patyczk闚 do lizak闚 zanurzamy w czekoladzie i wbijamy w kulki. Pozostawiamy do zastygni璚ia, aby czekolada utworzy豉 swoiste "koreczki" powstrzymuj帷e lizaki przed zsuwaniem. Je郵i chcemy, 瞠by czekoladowa polewa szybko zastyga豉 na lizakach mo積a na tym etapie w這篡 je na ok. 15minut do zamra瘸lnika. Po tym czasie ka盥 kulk zamaczamy w roztopionej czekoladzie, posypujemy kolorow posypk i odstawiamy do stwardnienia czekolady.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: Domowe Wypieki, nieco zmodyfikowany

poniedzia貫k, 10 grudnia 2012

Chyba nie ma wspanialszego, s這dkiego prezentu na 鈍i皻a ni w豉snor璚znie zrobione czekoladowe pralinki. Przynajmniej dla mnie nie ma. Te pralinki to takie domowe Ferrero Rocher - du穎 czekolady, Nutella i kawa趾i orzech闚. Dzi瘯i wymianie s這dzonego mleka skondensowanego (u篡wanego w oryginalnym przepisie) na mleko w proszku masa pralinkowa dobrze formuje si w kulki i w豉軼iwie nie wymaga ch這dzenia co nie tylko u豉twia, ale r闚nie skraca czas przygotowania czekoladek. Pralinki nie wymagaj przechowywania w lod闚ce, ich konsystencja pozostaje idealna w temperaturze pokojowej. Chyba najlepsze pralinki "hand made" jakie mia豉m przyjemno嗆 robi i je嗆. Serdecznie polecam na 鈍i徠eczny st馧 i pod choink:)

Zg豉szam do:



SKxDNIKI (oko這 26sztuk):

150g orzech闚 laskowych
120g Nutelli
120g czekolady deserowej
40g mas豉
1/2 szklanki mleka w proszku
1 造磬a w鏚ki

Orzechy upra篡 na suchej patelni lub podpiec w piekarniku nagrzanym do 190st do momentu a sk鏎ki pop瘯aj i zaczn odchodzi. Orzechy obra i ostudzi. 90g orzech闚 zmieli na m彗, pozosta貫 drobno pokroi.
Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej.
Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misce i wymiesza na jednolit mas (mo積a mikserem). Mas mo積a, ale nie trzeba, sch這dzi oko這 30minut w lod闚ce. Lekko zwil穎nymi d這闓i uformowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego. W這篡 na 15-20minut do zamra瘸lnika.

DODATKOWO:
150g czekolady deserowej
1 造磬a oleju
kilka orzech闚 laskowych, drobno pokrojonych

Czekolad wraz z olejem roztopi w k徙ieli wodnej. Przela do w御kiego naczynia. Sch這dzone czekoladki kolejno nabija na patyczek do szasz造k闚 i zamacza w czekoladzie. Uk豉da na papierze do pieczenia i ozdobi kawa貫czkami orzech闚. Gotowe pozostawi do zastygni璚ia czekolady (w temperaturze pokojowej).

Przechowywa do 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Pralinki mog by przechowywane d逝瞠j (do 14dni), pod闚czas jednak w lod闚ce.

Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni


wtorek, 02 pa寮ziernika 2012



Niepodwa瘸lnie moje ulubione trufelki z serii "hand made". Maj idealna konsystencj - dos這wnie rozp造waj si w ustach. Smaki kawy i advocatu przenikaj i uzupe軟iaj si wzajemnie, a ca這軼i dope軟ia otulaj帷a je czekolada. Trufelki w smaku nieco przypominaj s造nny w這ski deser tiramisu, tyle, 瞠 z dodatkiem advocatu. Robi si je niezwykle szybko z dos這wnie kilku sk豉dnik闚. W lod闚ce mog le瞠 nawet tydzie i z dnia na dzie s coraz lepsze (raz uchowa豉m jedn kulk przez trzy dni - by豉 przepyszna:), ale gotowe s ju po kilku godzinach ch這dzenia. W czasie lepienia trzeba wykaza si niesamowicie siln wol, aby nie zje嗆 masy 造瞠czk. Musicie tego spr鏏owa!

Przepis zg豉szam do akcji:



SKxDNIKI (na 20-24 trufle):

170g okr庵造ch biszkopt闚 (nadadz si 鈍ietnie r闚nie stare i przesuszone)
250g serka mascarpone
2 造瞠czki z lekkim czubkiem kawy rozpuszczalnej
3 造磬i advocatu (likieru jajecznego - "ajerkoniak")

50g startej czekolady gorzkiej lub deserowej

Biszkopty rozkruszy na ca趾owity piasek (w blenderze lub malakserze). Kaw rozpu軼i w 1 造盧e wrz徠ku, doda advocat. Do biszkopt闚 do這篡 serek, wla mieszank kawy z advocatem, utrze mikserem. Lekko zwil穎nymi d這闓i formowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego, obtacza w czekoladzie.

Przed podaniem sch這dzi w lod闚ce co najmniej 4-5h. Przechowywa w lod闚ce do 7 dni.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni


czwartek, 05 kwietnia 2012

Cake Pops czyli co a la nasza bajaderka na patyczku. W Polsce zrobi造 si znane jakie p馧 roku temu, ale p鏦i co wielkiej popularno軼i nie zyska造, p鏦i co. My郵, 瞠 to kwestia czasu bo s urocze, pysze i daj mo磧iwo嗆 tw鏎czego wy篡cia si. Mia豉m nieco ambitniejszy plan, ni to co Wam zaprezentuje, ale najnormalniej w 鈍iecie nie starczy這 mi czasu, a wi璚 skromnie. Potraktujcie ten wpis bardziej jako przepis na podstawowe ciasto do ciasteczkowych lizak闚. Nie stan si one zapewne sztandarowym "produktem" tego bloga, ale pewnie jeszcze nie raz si tu "przewin". Ciasteczkowe lizaki, kt鏎e Wam zaproponuje, s mocno czekoladowe, lekko wilgotne, mi瘯kie i pi瘯nie pachn帷e Nutell. Je瞠li zdecydujecie si wykona je jeszcze przed 鈍i皻ami na pewno b璠 鈍ietn alternatyw dla komercyjnych czekoladowych zaj帷闚:)
W wi瘯szo軼i przepis闚 spotkacie si z propozycj u篡cia wysuszonego ciasta lub suchych ciastek - mo積a i tak. Do Cake Pops'闚 najlepsze s jednak ci篹sze ciasta, np. typu brownies. W moim przepisie zaproponuje Wam r闚nie ciasto, kt鏎e w ca這軼i zu篡jecie do lizak闚. Z przepisu wychodzi ich 15-22 sztuk.
Ten przepis zg豉szam do akcji:


SKxDNIKI:

NA CIASTO:
65g mi瘯kiego mas豉
110g cukru
1 jajko
125ml mleka
125g m彗i
25g kakao
1 造瞠czka proszku do pieczenia
szczypta soli

Mas這 utrze z cukrem, doda jajko. Ucieraj帷 wsypywa stopniowo suche sk豉dniki i dolewa mleka. Gotowe ciasto prze這篡 do formy wy這穎nej papierem lub wysypane bu趾 (dowolna ma豉 foremka; u mnie tortownica 20cm, bo mniejszej nie mam, ale te by豉by dobra).

PIECZENIE: 180st, ok. 20-30min (do suchego patyczka)

Ciasto wystudzi.



NA LIZAKI:
100g kremu Nutella (lub tego typu)
120g serka mascarpone
uprzednio przygotowane ciasto (ok. 400g)

Ciasto pokruszy (jest bardzo sypkie, wi璚 nie ma z tym problemu). Nutell zmiesza z serkiem, do這篡 do ciasta, przemiesza kilkakrotnie, a nast瘼nie zagnie嗆 jednolita kulk. Owin望 folia i odstawi do lod闚ki na oko這 1h.

Po tym czasie przygotowa polew.

POLEWA:
200g czekolady (do jajek bia貫j dobrej jako軼i)
1 造磬a oleju
opcjonalnie: barwniki spo篡wcze i kolorowe posypki

Czekolad stopi w k徙ieli wodnej, na koniec doda olej, energicznie wymiesza, przela do w御kiego kubka.
W czasie roztapiania czekolady nale篡 z przygotowanego ciasta zacz望 formowa lizaki w jajowatym kszta販ie. Nabija niezbyt g喚boko na patyczki do lizak闚 lub cienkie s這mki. Gotowe lizaki zanurza szybkim ruchem w polewie*. Przytrzyma chwil "g這w" w d馧, aby nadmiar czekolady sp造n掖. Obtoczy w posypce (opcjonalnie). Pozostawi do zastygni璚ia.

* je瞠li nie b璠ziemy dodatkowo ozdabia lizak闚 dobrym sposobem jest w這篡 uformowane (przed zanurzeniem w czekoladzie) na 20-30minut do zamra瘸lnika, wtedy polewa zastyga na nich niemal瞠 w momencie.

Lizaki mo積a przechowywa w lod闚ce oko這 tygodnia.






毒鏚豉: przepis na ciasto to zmodyfikowany przepis na muffiny czekoladowe ze strony www.czarujemy.blogspot.com; lekko zmodyfikowany przepis na Cake Pops pochodzi z bloga www.mojewypieki.blox.pl

 
1 , 2
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel