Desery i lody

czwartek, 26 marca 2015

W mojej rodzinie nie ma tradycji Paschy, jednak przygotowuje si j ju od kilku lat. Na blogach mo積a spotka mn鏀two przepis闚 na Pasch z gotowego twarogu, ja jednak jestem zdania, 瞠 jak Pascha, to jedynie z sera przygotowanego samodzielnie. Taki deser jest du穎 delikatniejszy i kremowy, bez charakterystycznej dla bia貫go sera kwa郾ej nuty. Dla tego smaku i konsystencji warto po鈍i璚i t chwile d逝瞠j (je郵i faktycznie zajmie to d逝窺zy czas, bo przygotowuj帷 ser samodzielnie nie trzeba go ju mieli).
Ju od dw鏂h lat my郵a豉m o wersji Paschy z czekolad, ale jako brakowa這 mi czasu. W tym ostatecznie zdecydowa豉m, 瞠 si za to bior. I co? Poniewa nie jestem fank twarogu, za to wielk czekolady - ta wersja smakowa豉 mi zdecydowanie bardziej (chocia wi瘯szo嗆 zjad Ma造 Cz這wiek i ju upomina si o kolejn), niemniej... moim zdaniem czekoladowa to nie Pascha:) Przynajmniej nie taka prawdziwa. Wiernym tradycji polecam poprzedni przepis na Pasch Wielkanocn. Dla tych, kt鏎zy lubi robi tradycji troch za do嗆, troch wbrew - polecam, mocno czekoladowy, kremowy deser wzbogacony pra穎nymi migda豉mi i nut Amaretto na pewno b璠zie gwiazd sto逝, niekoniecznie na Wielkanoc:)

SKxDNIKI (na obj皻o嗆 ok. 1,5l):
2l pe軟ego mleka (lod闚kowego, nie UHT)
1/2l kwa郾ej 鄉ietany
5 du篡ch jajek

Mleko zagotowa (od czasu do czasu mieszaj帷 aby nie przypala這 si od do逝). Jajka roztrzepa w 鄉ietanie i wla do wrz帷ego mleka. Zmniejszy p這mie i na ma造m ogniu gotowa do momentu a ca這嗆 si zwa篡 i wyra幡ie rozdzieli na grudki twarogu i serwatk (nale篡 gotowa na mo磧iwie najmniejszym ogniu, mieszanka nie powinna by przegrzana). Odstawi do ostygni璚ia.
Du瞠, g瘰te sito wy這篡 podw鎩n gaz lub pieluch tetrow. Zawarto嗆 garnka przecedzi przez sito. Mocno odcisn望 pozosta這軼i serwatki. I pozostawi ser na sicie jeszcze kilka godzin, aby mie pewno嗆, 瞠 ser nie jest zbyt mokry (najlepiej na tym etapie twar鏬 wstawi na noc lub przynajmniej 3-4h na sicie do lod闚ki, koniecznie przykryty foli, aby nie ch這n掖 zapach闚).

PONADTO:
250g mi瘯kiego mas豉

1/2 szklanki cukru pudru
2 造磬i likieru Amaretto
200g czekolady gorzkiej lub deserowej

120g drobno posiekanych migda堯w bez sk鏎ek, podpra穎nych na patelni bez t逝szczu
80g posiekanej drobno dowolnej czekolady (opcjonalnie)

Po tym czasie czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Do mas豉 dodawa stopniowo twar鏬, ci庵le ucieraj帷, a do uzyskania g豉dkiego kremu.Ucieraj帷 wla czekolad i amaretto. Na sam koniec wsypa migda造 i ewentualnie kawa趾i czekolady.
Gotow mas prze這篡 do naczynia* wy這穎nego podw鎩n gaz lub pieluch tetrow, na tyle du膨, aby mo積a j potem zawin望 nad deserem. Deser ugnie嗆 w naczyniu, aby dobrze je wype軟i, a nast瘼nie zawin望 nad nim gaz lub pieluch, najlepiej skr璚aj帷 nadmiar materia逝. Odstawi do lod闚ki na co najmniej 4-6h (najlepiej ca陰 noc).

* tradycyjnie pasch przygotowuje si w glinianych donicach z otworem w dnie, aby zapewni cyrkulacje i odprowadzenie ewentualnej wilgoci, dobrym rozwi您aniem jest durszlak (prezentowana Pascha, jest w豉郾ie "durszlakowa" :). Je郵i sami przygotowujemy ser i jest dobrze odci郾i皻y nie ma konieczno軼i przygotowywania deseru w naczyniu z otworami, sama ju nie raz robi豉m Pasch w zwyk造ch miskach.

S這dka magia od kuchni


鈔oda, 11 marca 2015

Delikatna, mi皻owa, orze德iaj帷a panna cotta z czekoladowym ganache. Chyba, jak dotychczas, jedna z bardziej udanych, lub po prostu najbardziej trafiaj帷a w m鎩 gust. Uwielbiam po陰czenie mi皻y z czekolad i w豉軼iwie a trudno mi sobie wyobrazi mi皻e solo. Idealne po陰czenie smak闚 i kolor闚 w prostym, efektownym deserze. Widzicie t delikatn ziele? Czujecie wiosn?

SKxDNIKI (na 4-6 porcji*):

PANNA COTTA:
250ml 鄉ietanki kremowej 30 lub 36%
250ml pe軟ego mleka (co najmniej 3,2%)
70g cukru

3 造瞠czki 瞠latyny + 1/4 szklanki wody

1/2 造瞠czki kropli mi皻owych (ok. 15-20kropli lub do smaku)
2 造磬i likieru mi皻owego (opcjonalnie)

zielony barwnik spo篡wczy

* robi豉m z podw鎩nej ilo軼i sk豉dnik闚 - 13 sztuk mini deser闚

疾latyn zala zimna wod i odstawi do nap璚znienia. Mleko ze 鄉ietank i cukrem umie軼i w garnuszku, podgrzewa na wolnym ogniu mieszaj帷 do rozpuszczenia cukru, zagotowa. Zdj望 z ognia i od razu wrzuci nap璚znia陰 瞠latyn, dok豉dnie rozmiesza. Ostudzi do temperatury pokojowej.
Po tym czasie oko這 200ml p造nu rozla do przygotowanych szklaneczek. Wstawi do lod闚ki na 1-2h, do st篹enia. Do pozosta貫go doda krople mi皻owe, likier i odrobin barwnika, wymiesza. Rozla na st篹a陰 bia陰 warstw. Sch這dzi w lod闚ce co najmniej 4h.

GANACHE:
150ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
150g czekolady deserowej

妃ietank zagotowa, zdj望 z ognia i od razu wrzuci po豉man czekolad. Wymiesza na g豉dk, l郾i帷 mas. Rozla na przygotowanym deserze, sch這dzi.

DODATKOWO:
ok. 200ml 鄉ietanki kremowej 30 lub 36%
1 造瞠czka gorzkiego kakao

妃ietank ubi, prze這篡 do r瘯awa cukierniczego z tylk w kszta販ie gwizdki i wycisn望 鄉ietanowe kleksy na deser. Opr鏀zy kakao. Mo積a udekorowa 鈍ie膨 mi皻.

S這dka magia od kuchni



wtorek, 02 grudnia 2014

Brytyjski pudding jest czym, czego zdecydowanie nie potrafi rozgry潭. Poddaj si. Pod poj璚iem puddingu mie軼i si tak wiele, tak ca趾iem r騜nych od siebie potraw, 瞠 si璕aj帷 po przepis nigdy nie wiem na co trafi tym razem. Od galaretowej brei z podrob闚 po spr篹yste, aromatyczne ciacho jak to, kt鏎e dzisiaj Wam przedstawiam. No, nie ogarniam. Do rzeczy. Sticky toffee pudding b璠zie funkcjonowa pod oryginaln nazw, bo nie bardzo wiem jak go przet逝maczy Lepki pudding toffi? Czy lepiej ci庵n帷y? Ci庵n帷y brzmi lepiej, ale jednak jest bardziej lepki. Ot, takie tam zagwozdki od braci Europejczyk闚 z Wyspy. Tak瞠 t逝maczenie odpuszczam. Sam pudding (chyba tylko Pan B鏬 wie, dlaczego to si nazywa pudding) to pyszne ciasto, wilgotne i pe軟e smaku z zaskakuj帷ym dodatkiem daktylowego piure, sk徙ane obficie w owym lepkim sosie toffi (korzysta豉m z przepisu Jamiego Oliviera). Klasycznie podawane z ga趾 lod闚 waniliowych. U mnie, poniewa wraz z nadej軼iem nocy o 15:00 popo逝dniu odechciewa mi si deser闚 lodowych, z porz康nym kleksem kremu z mascarpone z prawdziw wanili (bajka nie krem). Bardzo polecam. Upiek豉m (z braku typowych naczy na pudding) w formie do babeczek ponczowych z dziurk po鈔odku, idealn na m鎩 krem. Mo積a wykorzysta form na muffiny (najlepsza by豉by ta king size), a tak瞠 kokilki. Baaardzo polecam!

SKxDNIKI (na ok. 20 mini pudding闚 wielko軼i muffinek):

NA CIASTO:
55g mi瘯kiego mas豉

170g br您owego cukru, typu demerara
2 du瞠 jajka
1 造磬a miodu
2 造磬i melasy (czarnej)
200g m彗i tortowej
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
2 造瞠czki sody oczyszczonej
ziarenka z 1/2 laski wanilli

200g daktyli bez pestek
290ml wrz帷ej wody

Mas這 z cukrem utrze na jednolit, puszyst mas. Doda jajka, melas i mi鏚. Ubija do czasu a masa zacznie g瘰tnie i wyra幡ie zwi瘯szy obj皻o嗆. Doda m彗 z sod, proszkiem i wanili. Wymiesza mikserem. Daktyle zala wrz徠kiem i zblendowa na g豉dkie piure. Piure doda do ciasta i dok豉dnie po陰czy. Foremki wysmarowa mas貫m i wysypa m彗. Nape軟i ciastem do 2/3 wysoko軼i (ciasto mocno ro郾ie i nie opada).

PIECZENIE: 200st, ok. 20minut (dla rozmiaru klasycznej muffinki czy babeczki ponczowej starczy 18min, muffinki w rozmiarze king piec oko這 25minut. Ciasto, ma by zarumienione i spr篹yste w dotyku, mo積a sprawdzi patyczkiem, pami皻aj帷 瞠 nie mo瞠 by przesuszone)

SOS:
85g mas豉
170ml 鄉ietanki krem闚ki
85g ciemnego br您owego cukru, np. muscovado lub czarnego cukru
3 造磬i czarnej melasy
1 1/2 造磬i miodu

Wszystkie sk豉dniki umie軼i na patelni lub w rondlu (pow這ka nie mo瞠 by teflonowa). Podgrzewa na wolnym ogniu mieszaj帷 do zagotowania. Przesta miesza i gotowa jeszcze ko這 3minut. Zdj望 z ognia.

KREM:
250g serka mascarpone
125ml 鄉ietanki krem闚ki
ziarenka z 1 laski wanilii
2 造磬i cukru pudru

Serek z krem闚k ubija tak d逝go, a masa stanie si sztywna. Doda cukier i wanili, wymiesza mikserem.

Ciasto delikatnie wyj望 z foremek, obla obficie sosem. Krem prze這篡 do r瘯awa cukierniczego z ko鎍闚k w kszta販ie du瞠j gwiazdki. Wycisn望 spore rozetki kremu na wierzchu lub obok ka盥ego deseru. Mo積a podawa zar闚no na ciep這 jak i na zimno.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 21 listopada 2014

Na blogu u篡wa豉m ju Orange Curd, ale poniewa to wspania豉 baza do krem闚, nadzienie do rogalik闚, prze這瞠nie ciastek, dodatek do deser闚, uzna豉m, 瞠 nale篡 mu si w豉sny wpis. Zw豉szcza, 瞠 link do przepisu zdecydowanie u豉twia spraw w przypadku u篡cia curdu w innych wypiekach. A wi璚 (tak, wiem, nie zaczyna si tak zadania...); Tak wi璚, a wi璚 oto on, oto jest. Czym jest Orange Curd? to wariacja na temat znanego Lemon Curdu, tyle, ze z wykorzystaniem pomara鎍zy (niemo磧iwe, prawda?). Jest on rodzajem brytyjskiego budyniu przygotowanego na bazie cytrus闚. Mo磧iwo軼i wykorzystania jest mn鏀two (patrz wy瞠j), siegaj a po podjadanie 造瞠czk. Dlaczego Orange Curd w豉郾ie dzisiaj? Ci, kt鏎zy 郵edz SMoK'owego facebooka wiedz - b璠zie czekoladowo-pomara鎍zowy tort:)

SKxDNIKI (na ok 500ml):

2 pomara鎍ze (sok + starta sk鏎ka)
1/2 cytryny (sok + starta sk鏎ka)
2 jajka
2 鄴速ka
120g cukru (przy kwa郾ych pomara鎍zach zwi瘯szy ilo嗆 o 20g)
1 造磬a skrobi ziemniaczanej, z lekkim czubkiem

1 pe軟a 造磬a mas豉

Wszystkie sk豉dniki poza mas貫m zmiksowa kr鏒ko na wysokich obrotach, tak aby si po陰czy造, a jajka rozbi造. Przela do garnuszka i podgrzewa mieszaj帷 do zagotowania (nale篡 miesza intensywnie i podgrzewa powoli, 瞠by nie zrobi pomara鎍zowej jajecznicy). Gotowa oko這 2minut, ci庵le mieszaj帷. Doda mas這 i nie przestaj帷 miesza gotowa kolejne 2 minuty. Prze這篡 do s這iczka. Studzi zamkni皻e. Przechowywa w lod闚ce do 7dni.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 13 pa寮ziernika 2014

好iadaniowa manna, to moja wariacja na temat klasyku. Do tego 郾iadania ch皻nie i z sentymentem powr鏂 doro郵i i z pewno軼i spodoba si dzieciom. Jest po篡wne i optymistyczne. Kojarzy mi si z leniwym porankiem i s這鎍em zagl康aj帷ym przez okno. Mann mo積a wzi望 ze sob do pracy na drugie 郾iadanie, albo zaserwowa na podwieczorek po m璚z帷ym dniu szko造 lub przedszkola. Dodatkowo mo積a j pola sosem lub podawa z dodatkiem 鈍ie篡ch owoc闚.

Zg豉szam do:

D瞠m dobry, pobudka

SKxDNIKI (na 2-3porcje):

300ml mleka
5 造瞠k kaszy manny b造skawicznej waniliowej
1 laska wanilii
1 造磬a cukru pudru

d瞠m malinowy ΜWICZ

3 okr庵貫 ciasteczka wielozbo穎we, owsiane lub degestive (o 鈔ednicy jak najbardziej zbili穎nej do 鈔ednicy naczynia w kt鏎ym przygotowujemy mann)

opcjonalnie do podania: sos malinowy, 鈍ie瞠 owoce

Wanili przekroi wzd逝 i wydr捫y. Mleko zagotowa z cukrem i ziarenkami wanilii. Do gotuj帷ego wsypywa stopniowo mann, ca造 czas energicznie mieszaj帷. Nie przestaj帷 miesza gotowa jeszcze oko這 2minut.
Fili瘸nki lub foremki odrobin nat逝軼i oliw z oliwek. Do naczy prze這篡 kaszk. Przestudzi.
W ka盥ej porcji wydr捫y wg喚bienie ostro zako鎍zon 造磬. Wg喚bienia wype軟i d瞠mem.
Odstawi na 2-3h do lod闚ki (mo積a na ca陰 noc).
o tym czasie d瞠m przykry ciasteczkiem i delikatnie wyj望 z naczy (dla u豉twienia mo積a na chwilk zanurzy naczynie w gor帷ej wodzie). Podawa ze 鈍ie篡mi owocami, sosem lub solo:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 24 wrze郾ia 2014

Pyszny deser z pod逝積ych biszkopt闚 nas帷zonych kaw, z kremow mas z mascarpone z advocatem i warstw gruszek, uwie鎍zony kleksem bitej 鄉ietany. Czy to jeszcze tiramisu? Nie wiem, tak do ko鎍a, ale my郵, 瞠 na potrzeby bloga, mo瞠my tak przyj望. Delikatne, pe軟e przenikaj帷ych si i uzupe軟iaj帷ych nawzajem smak闚. Wspania貫 tiramisu ze z這tymi owocami jesieni.

SKxDNIKI (na 4 du瞠 porcje):

GRUSZKI:
ok. 500g s這dkich gruszek (waga przed obraniem)
2 造磬i soku z cytryny
1 造磬a cukru
3 p豉skie 造瞠czki m彗i ziemniaczanej + 2 造磬i wody

Gruszki umy, obra, usun望 gniazda nasienne, pokroi w kostk. W garnuszku umie軼i owoce, sok z cytryny i cukier. Podgrzewa na wolnym ogniu do momentu, a owoce mocno zmi瘯n, a cz窷 zacznie si rozpada. M彗 rozmiesza w zimnej wodzie, dola do gruszek, energicznie rozmiesza. Poczeka a masa ponownie si zagotuje, zdj望 z ognia i pozostawi do ostudzenia.

KREM MASCARPONE:
500g serka mascarpone
125ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
1 造磬a cukru pudru
75ml advocatu

Mascarpone ubi z krem闚k na sztywn mas. Pod koniec ubijania doda cukier. Do masy wla alkohol i wymiesza na ma造ch obrotach miksera.

PONADTO:
ok. 12szt. pod逝積ych biszkopt闚
250ml mocnej s這dkiej, czarnej kawy

250ml 鄉ietanki kremowej 30 lub 36%
4 sztuki kakaowych biszkopt闚 lub herbatnik闚

妃ietank ubi, mo積a lekko os這dzi. Biszkopty nas帷zy obficie kaw.
W pucharkach u這篡 warstw biszkopt闚. Na to rozdzieli po這w masy z mascarpone, na serek wy這篡 po這w gruszek. Warstwy powt鏎zy - biszkopty, mascarpone, gruszki. Na g鏎ze ozdobi bit 鄉ietan i pokruszonymi ciasteczkami kakaowymi

Przed podaniem sch這dzi co najmniej 2h w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 15 wrze郾ia 2014

Sp鎩rzcie na to! Jesie. Definitywnie. 疾gnamy lato deserem na d逝gie, ch這dne wieczory. Takie, w kt鏎e po prostu chce si spokojnie usi捷, z ksi捫k (no, niech ostatecznie b璠zie - pilotem) w d這ni, kiedy na stole paruje herbata, a o parapety stuka deszcz. Aromatyczny, ju zdecydowanie ci篹szy ni te z przed paru dni, deser z owocami wczesnej, 鈔鏚ziemnomorskiej jeszcze ciep貫j, ale ju jesieni - figami, kt鏎e w Polsce staj si coraz bardziej popularne (co nie znaczy, 瞠 je polubi ;). Z gar軼i orzech闚, korzennymi przyprawami i ca趾iem swojskim pitnym miodem.

SKxDNIKI (na 4 porcje):
4 dojrza貫 fioletowe (czarne), figi*
1/2 szklanki pitnego miodu typu dw鎩niak lub p馧torak
1 造磬a p造nnego miodu
1 造磬a mas豉
szczypta cynamonu
szczypta ga趾i muszkato這wej
4 go寮ziki
2 gwiazdki any簑

*dojrza豉 figa ma r闚nomierny, g喚boki ciemny kolor i jest naprawd bardzo mi瘯ka (nie b鎩cie si kupowa tych najmi瘯szych)

PONADTO:
100g serka ricotta (mo積a zast徙i delikatniejszym i bardziej kremowym mascarpone lub u篡 jedynie jogurtu typu greckiego)*
1 造磬a jogurtu greckiego
1 造磬a p造nnego miodu
gar嗆 mieszanki podpra穎nych, grubo posiekanych orzech闚 (u篡豉m orzech闚 laskowych, w這skich i nerkowca, pasowa b璠 r闚nie pistacje i migda造)

Zwyk造 mi鏚 z mas貫m i przyprawami umie軼i w malutkim garnuszku i podgrza o roztopienia mas豉, co jaki czas mieszaj帷. Od razu zdj望 z ognia i po陰czy z miodem pitnym. Figi umy i naci望 na krzy do po這wy wysoko軼i (lub nieco g喚biej). Figi umie軼i w niewielkim naczyniu 瘸roodpornym lub pojedynczych kokilkach. Ka盥y owoc obla tak sam ilo軼i sosu miodowego.

PIECZENIE: termoobieg 190st, ok. 10-15minut

Kiedy figi si piek serek utrze drewnian 造磬 z miodem i jogurtem. W 鈔odek gor帷ych owoc闚 na這篡 po 造盧e masy i obsypa orzechami. Podawa od razu.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 23 czerwca 2014

Ostatnio nie mam czasu na pieczenie, co niestety wida na blogu (wiem, moja wina, kajam si, ale nie przeskocz... wszystkiego:); a jak ju znajd na pieczenie, to kompletnie nie daje rady zrobi fotek zanim zniknie... Z wiarygodnych 廝鏚e wiem, 瞠 24godzinna doba, to nie tylko m鎩 problem;) Dlatego dla tych, kt鏎zy ch皻nie zjedli by co pysznego, domowego i z owocami lata, kt鏎e oficjalnie trwa od 3dni - ca趾owicie b造skawiczny, banalnie prosty i niebia雟ko pyszny deser z jagodami (ju s:), chrupi帷ymi ciasteczkami Oreo, bit 鄉ietank i rewelacyjnym kremem waniliowym z mascarpone. No, to na miejsca...gotowi... START!

SKxDNIKI (na 4-5 porcji):

20dag 鈍ie篡ch jag鏚
12 ciasteczek oreo
1 laska wanilii
1,5 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
250g mascarpone
20ml bia貫go rumu (opcjonalnie)
2造磬i + 1造瞠czka cukru pudru
1op. usztywniacza do 鄉ietany (niekoniecznie, ale polecam zw豉szcza w ciep貫 dni)

Jagody op逝ka na sicie pod bie膨c wod i pozostawi do obeschni璚ia. Ciasteczka Oreo pokroi na ma貫 kawa趾i. Serek mascarpone wraz z 1/2 szklanki krem闚ki ubi na sztywny krem. Na koniec ubijania doda 2 造磬i cukru pudru, ziarenka wanilii, opcjonalnie rum. Pozosta陰 szklank krem闚ki ubi z usztywniaczem i 造瞠czk cukru.

W kieliszkach do wina, szklaneczkach lub pucharkach umie軼i po r闚niej ilo軼i jag鏚; na owocach roz這篡 krem waniliowy, posypa kawa趾ami ciastek, zwie鎍zy kleksem bitej 鄉ietany. Deser przygotowywa bezpo鈔ednio przed podaniem, inaczej ciasta strac chrupko嗆 (co nie zmienia faktu, 瞠 i tak jest dobre). Wcze郾iej mo積a ubi 鄉ietan i przygotowa krem - przed wykorzystaniem przechowywa w lod闚ce.


Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


czwartek, 29 sierpnia 2013

To chyba troch sp騧niony przepis, ale kto wie, mo瞠 cho na chwile przywo豉 jeszcze naprawd ciep貫 dni? Chocia瘺y kilka... A je郵i nie, to mo瞠cie zje嗆 je pod ciep造m kocem, polane miodem i obsypane grubo siekanymi orzechami. Lody jogurtowe, zar闚no te domowe jak i kupowane w ulubionych lodziarniach, s dla mnie odkryciem i hitem tego lata. Dzi瘯i wykorzystaniu stosunkowo t逝stego jogurtu greckiego s kremowe i zachowuj dobr konsystencje. Ten przepis z powodzeniem mo積a modyfikowa dodaj帷 owoce, musy, orzechy, polewy, musy czy syropy

Zg豉szam do lodowej akcji:



SKxDNIKI:

800g jogurtu naturalnego typu greckiego
80g cukru pudru
2 造磬i p造nnego miodu
sok z 1/2 cytryny

Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie wymiesza (mo積a mikserem) i mocno sch這dzi w lod闚ce (8-12h). Nast瘼nie mas przela do maszyny do lod闚 i post瘼owa zgodnie z jej instrukcj.
Lody mo積a wykona bez maszyny - pod闚czas nale篡 mieszank umie軼i w plastikowym, zamykanym pojemniku i sch豉dza w zamra瘸rce, miksuj帷 mikserem (w celu napuszenia) co 15-30minut, do czasu, kiedy nie b璠zie si ju da這 ich miksowa.


Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這 inspiracji: wypiekizpasja.blox.pl 

wtorek, 23 lipca 2013

Pomys na ten deser obija mi si jaki czas po g這wie, a ko鎍u doczeka si realizacji. Problemem okaza豉 si nazwa - nasuwa這 si tiramisu, ale ja jednak uwa瘸m 瞠 tiramisu to tiramisu, wi璚 jagody, rum i mleczko kokosowe nie zgadza造 si z definicj. Zostanie wi璚 opisowo, chyba, 瞠 kto z Was ma jaki lepszy pomys:)
Deser wyszed idealnie, i w smaku, i konsystencji. Delikatny, z wyra幡ym posmakiem mleczka kokosowego i rumu, prze豉many 鈍ietnie komponuj帷ymi si z ca這軼i jagodami. Mimo 瞠 wydaje si do嗆 wyszukany jest prosty i szybki w przygotowaniu. Dla wygody mo積a przygotowa mniejsze porcje w pucharkach, szklaneczkach, czy kieliszkach - b璠zie si pi瘯nie prezentowa. Musicie wypr鏏owa, p鏦i s jagody!

A jak jagody to i:



SKxDNIKI:

ok. 400g jag鏚
ok. 300g pod逝積ych biszkopt闚 do tiramisu

100ml bia貫go rumu lub malibu
1 szklanka letniej wody

250g serka mascarpone
250ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
100g cukru pudru
250ml mleczka kokosowego
100ml bia貫go rumu lub malibu
20g (2 p豉skie 造磬i) 瞠latyny + 1/3 szklanki wody

Deser mo積a przyrz康zi w naczyniu 瘸roodpornym, tortownicy, szklaneczkach lub pucharkach. Ja sk豉da豉m go bezpo鈔ednio na talerzu (rozmiar 24x24cm), ale w tym wypadku, trzeba mocno nadzorowa stopie t篹enia masy (niemniej da si:).

Jagody umy i zostawi do ods帷zenia na sicie. Dno naczynia wy這篡 biszkoptami. Rum i wod wymiesza przygotowuj帷 poncz. Biszkopty nas帷zy (2-3造瞠czki ponczu na ka盥y biszkopt). Serek mascarpone ubi wraz ze 鄉ietank na sztywn, kremow mas. Doda cukier i ponownie ubi. 疾latyn zala wod w temperaturze pokojowej i odstawi do nap璚znienia. Do masy dola rum i mleczko kokosowe, wymiesza mikserem na 鈔ednich obrotach do po陰czenia. 疾latyn rozpu軼i na ma造m ogniu, ci庵le mieszaj帷 (nie zagotowa). Wla 瞠latyn do masy, jednocze郾ie ca造 czas miksuj帷 (aby nie porobi造 si grudki). Po這w kremu wyla na przygotowane biszkopty (je郵i by豚y na tym etapie bardzo rzadki, sch這dzi kr鏒ko w lod闚ce, aby nieco st篹a i biszkopty nie wyp造n窸y na wierzch) i posypa po這w jag鏚. Na jagodach u這篡 kolejna warstw biszkopt闚, nas帷zy. Wyla pozosta陰 mas, wierzch obsypa jagodami. Przed podaniem deser schodzi co najmniej 4-6h w lod闚ce (najlepiej ca陰 noc).

Przechowywa w lod闚ce. Podawa sch這dzone. Wierzch mo積a obsypa cukrem pudrem (zw豉szcza, je郵i jagody s kwaskowe).







Polub SMoK na fb:):
S這dka magia od kuchni


 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel