Drobne wypieki

pi徠ek, 24 kwietnia 2015

Ciastka z mas豉 orzechowego, to niemal瞠 upieczone mas這 orzechowe:) S s這dkie, ale lekko s這ne, nieco kleiste, ci篹kie i do嗆 t逝ste - takie jest mas這 orzechowe. B璠ziecie zdziwieni jak prosto mo積a je zrobi i jak niewiele czasu na to potrzeba. Dodatkowo ciastka nie zawieraj glutenu.

SKxDNIKI (na oko這 tuzin ciastek):
200g mas豉 orzechowego "smooth" (poniewa nie mia豉m na stanie a tyle g豉dkiego uzupe軟i豉m dwoma 造磬ami tego z kawa趾ami orzech闚)
100g br您owego cukru do wypiek闚
1 du瞠 jajko
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia (bg lub 1/4 造瞠czki sody)
1/4 造瞠czki soli
100g kropelek czekoladowych do zapiekania

Wszystkie sk豉dniki wymiesza na g瘰t, jednolit mas - mo積a to zrobi r瘯, mikserem, drewnian 造磬 - bez znaczenia. Z ciasta formowa w d這niach kulki wielko軼i pi貫czki pingpongowej i od razu uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia zachowuj帷 kilkucentymetrowe odst瘼y (ciastka rosn ale nie rozlewaj si). Ciastka rozp豉szczy d這ni lub grzbietem 造磬i.

PIECZENIE: 180st, ok. 12minut

Studzi na kratce. Przechowywa w metalowej puszce lub zamkni皻ym s這ju do dw鏂h tygodni.

S這dka magia od kuchni

毒鏚這: my recipes, zmodyfikowany

czwartek, 11 grudnia 2014

Kolejna propozycja na 鈍i徠eczne ciastka we w這skich klimatach. Mniej klasyczniem bo z orzechami laskowymi i w dodatku w wersji z kakao. Ja takie lubi chyba nawet bardziej. Przepadam za aromatem pra穎nych orzech闚 laskowych po陰czonych z czekolad. Warto wzi望 te s這dko軼i pod uwag na 鈍i徠eczny st馧, bo spokojnie mo積a przygotowa je z wyprzedzeniem i tym sposobem zwolni sobie troch czasu na ostatnie przygotowania.

SKxDNIKI (na 12-20sztuk, zale積ie od wielko軼i):
1 jajko
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanka m彗i
1/4 szklanki ciemnego kakao

1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
80g orzech闚 laskowych
80g gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrza do 150st. Orzechy rozsypa na blasze i w這篡 na g鏎n p馧k piekarnika. Podpieka przez kilka minut co jaki czas potrz御aj帷 blach. Kiedy sk鏎ki pop瘯aj i zaczn odchodzi od orzech闚, wyj望, przestudzi i obra.
Jajko utrze z cukrem na puszyst, g瘰tniej帷a mas. Doda m彗, kakao i proszek, wymiesza mikserem. Wsypa orzechy i posiekan czekolad, po陰czy. Ciasto (jest do嗆 klej帷e) wy這篡 na wysypan m彗 stolnic
i om帷zonymi d這闓i uformowa wa貫czek ciasta (u mnie to mniej-wi璚ej prostok徠 o wymiarach ok. 2cm wysoko軼i i 5-6cm szeroko軼i). Przenie嗆 na blach wy這穎n papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 190st, ok 20-25minut

Przestudzi oko這 20minut. A nast瘼nie bardzo ostrym no瞠m pokroi
ok. 2cm plastry. Ciastka ponownie roz這篡 na blasze.

PIECZENIE II: 190st, 16minut (z jednej strony 8minut; prze這篡 ciastka na druga stron i piec kolejne 8minut)

Przechowywa mo積a d逝uuugo. W metalowej puszce, a nawet szczelnie zawi您anym woreczku; nic im si nie stanie je郵i d逝窺zy czas pole膨 na wierzchu.





S這dka magia od kuchni

poniedzia貫k, 08 grudnia 2014

Nie wiem dlaczego dot康 nie piek豉m cantuccini...? Baardzo je lubi, a dodatkowo daj mo磧iwo嗆 tworzenia mn鏀twa smak闚 i po陰cze. Zawsze wydawa這 mi si, 瞠 musz by skomplikowane, chyba przez to, 瞠 ciastka piecze si dwukrotnie. W rzeczywisto軼i s banalnie proste
i nie ma co si w nich nie uda. Dla tych, kt鏎zy nie znaj cantuccini - to w這skie, dok豉dnie toska雟kie, ciastka-sucharki, twarde jak kamienie (no, mo瞠 lekko przesadzi豉m), stworzone do moczenia w kawie, najlepiej gorzkiej, bo ciastka s do嗆 s這dkie. Charakteru nadaj im chrupi帷e bakalie (tradycyjnie migda造) i aromatyczne dodatki przypraw, sk鏎ek, likier闚... Moje cantuccini maj zimowy charter - dosypa豉m do nich cynamonu, doda豉m pra穎nych migda堯w i kandyzowanej sk鏎ki
z pomara鎍zy. Pychaaaa...

SKxDNIKI (na 12-20sztuk, zale積ie od wielko軼i):
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 szklanka m彗i
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 czubata 造瞠czka cynamonu
40g blanszowanych migda堯w
40g migda堯w w sk鏎kach
60g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej

Oba rodzaje migda堯w kr鏒ko podpra篡 na rozgrzanej, suchej patelni.
Jajko utrze z cukrem na puszyst, g瘰tniej帷a mas. Doda m彗, proszek i cynamon, wymiesza mikserem. Wsypa migda造 i sk鏎k, po陰czy. Ciasto (jest do嗆 klej帷e) wy這篡 na wysypan m彗 stolnic
i om帷zonymi d這闓i uformowa wa貫czek ciasta (u mnie to mniej-wi璚ej prostok徠 o wymiarach ok. 2cm wysoko軼i i 5-6cm szeroko軼i). Przenie嗆 na blach wy這穎n papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 190st, ok 20-25minut

Przestudzi oko這 20minut. A nast瘼nie bardzo ostrym no瞠m pokroi
ok. 2cm plastry. Ciastka ponownie roz這篡 na blasze.

PIECZENIE II: 190st, 16minut (z jednej strony 8minut; prze這篡 ciastka na druga stron i piec kolejne 8minut)

Przechowywa mo積a d逝uuugo. W metalowej puszce, a nawet szczelnie zawi您anym woreczku; nic im si nie stanie je郵i d逝窺zy czas pole膨 na wierzchu. Naprawd niewymagaj帷e 豉kocie:)



pi徠ek, 28 listopada 2014

Musz Wam powiedzie, 瞠 na te stempelki namawia mnie m鎩 Malutek (racja, nie musia namawia, ale prawda, 瞠 dobra wym闚ka? :)). I specjalnie dla tych stempelk闚 stworzy豉m ciastka, nie odwrotnie :) Musia造 by zimowe, 鈍i徠eczne, pachn帷e, ale jednocze郾ie musia造 trzyma kszta速, nie rosn望 zbytnio, da si 豉two wa趾owa, wykrawa i stemplowa. Uda這 si. Ciasteczka do z逝dzenia przypominaj Speculas, s nawet podobnie jak one do嗆 twarde (mnie to odpowiada). Speculaas nigdy nie piek豉m i, poniewa nie posiadam oryginalnych form (ale ju mam wcielony w 篡cie plan posiadania) nawet nie zag喚bia豉m si w przepisy. Nie mam wi璚 poj璚ia czy ten jest podobny. Tak czy siak, przedstawione ciasteczka s przepyszne, proste i idealne do stemplowania. To chyba b璠zie m鎩 numer 1 tegorocznych ciasteczek 鈍i徠ecznych:)

SKxDNIKI (na ok. 30sztuk):

250g m彗i
120g br您owego cukru pudru*
100g mas豉
szczypta soli
1 jajko

PRZYPRAWA:
1 造瞠czka cynamonu
1/2 造瞠czki imbiru
1/4 造瞠czki mielonych go寮zik闚
1/4 造瞠czki ga趾i muszkato這wej
1/4 造瞠czki mielonego any簑 (mo積a razem z cukrem zmieli kilka ziarenek z any穎wych gwiazdek)
1/4 造瞠czki mielonego kardamonu (j.w. z tym 瞠 ziarenka z 2-3 nasion kardamonu)**
nasiona z 1/2 laski wanilii lub 8g cukru z prawdziw wanili lub 1/2 造瞠czki pasty waniliowej lub 1 造瞠czka ekstraktu w wanilii
2 szczypty czarnego pieprzu, 鈍ie穎 mielonego
1 造瞠czka ciemnego kakao

*mo積a zmieli zwyk造 bazowy cukier cho熲y w m造nku do kawy, to nie musi by idealna m彗a, jednak mimo, 瞠 da豉m specjalny br您owy cukier do wypiek闚, to gdzieniegdzie, w gotowych ciastkach pozosta造 kryszta趾i, nie jest to koniec 鈍iata, ciastka s pyszne tak czy siak, ale je郵i mo積a co 豉two poprawi, to czemu nie?

**wszystkie przyprawy mo積a zast徙i dwoma 造瞠czkami przyprawy do piernika (nie zawieraj帷ej w sk豉dzie m彗i), a nast瘼nie doda pieprz, wanili i kakao (niemniej polecam przygotowa wg przepisu)

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w du瞠j misce i szybko zagnie嗆 na jednolite ciasto. Od razu rozwa趾owa podsypuj帷 m彗 na grubo嗆 oko這 3-5mm. Wykrawa ciasteczka.
Je瞠li u篡wamy stempli bez wykrawaczek to lepiej najpierw ostemplowa ciasto, a dopiero potem wykroi kszta速y.

PIECZENIE: 180st, ok 12min

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 26 listopada 2014

Cranberry Noel - Bo穎narodzeniowe ma郵ane ciastka z 簑rawin i orzechami, cz瘰to dodatkowo obtaczane w kokosie. Chcia豉m upiec z pistacjami, ale akurat by這 mi bardzo nie po drodze do jedynego znanego mi miejsca, w kt鏎ym stacjonarnie mo積a kupi niesolone, zdecydowa豉m si wi璚 na migda造, bo chyba jak 瘸dne inne orzechy kojarz mi si za 鈍i皻ami. Jaki s Cranberry Noel - przede wszystkim bardzo ma郵ane, z wyra幡ie wyczuwalnymi smakami wszystkich dodatk闚; s te proste w przygotowaniu, wi璚 naprawd warto.

SKxDNIKI (na ok. 2 tuziny ciastek):

325g m彗i
szczypta soli
80g cukru pudru
1 造磬a cukru z prawdziw wanili (ewentualnie cukier wanilinowy)
2 造磬i mleka
225g zimnego mas豉

150g kandyzowanej 簑rawiny (suszonej)
100-120g blanszowanych migda堯w
ok. 50g wi鏎k闚 kokosowych

Z m彗i, soli, cukr闚, mleka i mas豉 szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Migda造 grubo posieka, je郵i wykorzystywana 簑rawina jest du瘸, r闚nie mo積a j posieka (豉twiej b璠zie kroi ciastka). Bakalie zagnie嗆 z ciastem. Z gotowego uformowa dwa wa趾i o 鈔ednicy oko這 5-6cm. Ka盥y owin望 folia spo篡wcz i od這篡 do sch這dzenia do lod闚ki na 1-2h (lub ok. 30 minut do zamra瘸lnika).

Po tym czasie ciasto odwin望 z foli i zwil篡 mokrymi d這闓i. Obtoczy w kokosie. Ostrym no瞠m pokroi na kr捫ki grubo軼i 1-1,5cm. Ciastka uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, zachowuj帷 niewielki odst瘼 (ciastka w豉軼iwie nie rosn).

PIECZENIE: 200st, 12-15minut (do zarumienienia kokosu)

Studzi na kratce. Gotowe przechowywa w metalowej puszce do 2tygodni.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 28 pa寮ziernika 2014

Jest jedno kr鏒kie s這wo, kt鏎e bardzo skutecznie potrafi zach璚i mnie do bezrefleksyjnego zakupu "gianduia". Po陰czenie czekolady z orzechami laskowymi, o cudownym smaku i powalaj帷ym zapachu jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych. Naprawd uwielbiam i my郵, 瞠 wi瘯szo軼i z Was tak瞠 nie musz zach璚a. Ciasteczka s syc帷e, aromatyczne, niezbyt s這dkie, z wyra幡ie dominuj帷ym orzechowym akordem (bo nuta to nie jest:)). A po ciuchutku powiem, 瞠 w najbli窺zych dniach na blogu kolejny przepis z giandui w tytule.

SKxDNIKI (na ok. 2 tuziny ciastek):

120g Nutelli
90g mi瘯kiego mas豉
80g cukru pudru
1 du瞠 jajko
1 czubata 造磬a g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany 18%
120g m彗i
1 造瞠czka ciemnego kakao
80g m彗i z orzech闚 laskowych
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
100g drobno krojonych orzech闚 laskowych*

* je郵i sami kroimy orzechy, uprzednio nale篡 je upra篡 na suchej, rozgrzanej patelni lub na najwy窺zej p馧ce piekarnika rozgrzanego do 120st do momentu w kt鏎ym sk鏎ka orzech闚 zacznie p瘯a. Tak przygotowane orzechy nale篡 przestudzi, a nast瘼nie obra.

Rozgrza such patelni, na rozgrzan wsypa pokrojone orzechy laskowe i od czasu do czasu potrz御aj帷 pra篡 do momentu lekkiego zarumienienia. Przesypa do miseczki. Patelni ponownie rozgrza i wysypa na ni m彗 orzechow. Przemiesza kilka razy i od razu zsypa, aby nie spali orzech闚.
Mas這, Nutell, cukier puder i jajko utrze na puszyst mas. Doda 鄉ietan, a nast瘼nie m彗, m彗 orzechow, kakao, proszek do pieczenia. Zmiksowa do jednolitej konsystencji. Na koniec doda pokrojone orzechy. Wymiesza.
Z ciasta, w d這niach, formowa kulki wielko軼i du瞠go w這skiego orzecha (je郵i ciasto bardzo klei si do r彗 nale篡 sch這dzi je oko這 30minut w lod闚ce), ka盥 sp豉szczy otwart d這ni. Gotowe uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia w niezbyt du篡ch odst瘼ach.

PIECZENIE: 180st, ok. 12-15minut

Upieczone ciasteczka ostudzi na kratce.

DODATKOWO:
100g czekolady mlecznej lub deserowej

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Za pomoc p璠zelka lub ma貫j 造瞠czki posmarowa sp鏚 ka盥ego ciastka czekolad. Pozostawi do zastygni璚ia. Ciastka przechowywa z metalowej, zamkni皻ej puszce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 15 pa寮ziernika 2014

Naprawd baaaardzo, baaaardzo czekoladowe, mi瘯kie i syc帷e. Optymistyczne ciacha z kolorowymi M&M'sami w chrupi帷ych skorupkach. C騜 jeszcze mog o nich powiedzie? Pokochaj je zar闚no dzieci jak i doro郵i. Na pewno b璠ziecie do nich wraca. Czekoladoholikom polecam od razu zrobi z dw鏂h porcji:)

SKxDNIKI (na ok. 18 du篡ch ciastek):

200g czekolady deserowej
120g mas豉

2 du瞠 jajka
130g br您owego cukru do wypiek闚

120g m彗i
30g ciemnego kakao
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
1/4 造瞠czki soli

ok. 150g M&M's Chocolate

Czekolad po豉ma na kawa趾i i rozpu軼i z mas貫m. Odstawi do przestudzenia. Jajka utrze z cukrem na puszyst mas. Dola czekolad z mas貫m. Ci庵le miksuj帷 wsypa m彗, kakao, proszek i s鏊. Miksowa do momentu w kt鏎ym ciasto b璠zie g豉dkie i jednolite. Przed nak豉daniem ciasteczek polecam wstawi ciasto na oko這 30minut do lod闚ki, ale nie jest to konieczne.
Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Ga趾ownice lub 造磬 do lod闚 zamacza w wodzie a nast瘼nie nabiera porcje ciasta i uk豉da w kopczykach w bardzo du篡ch odst瘼ach. Na wierzch ka盥ego ciastka do嗆 軼i郵e u這篡 M&M'sy delikatnie wciskaj帷 w mas.

PIECZENIE: 175st, 10-15min

Ciastka z blaszki zdejmowa delikatnie szerok 這patk. Ostudzi na kratce. Przechowywa w metalowej puszce do 2 tygodni.

I jeszcze SMoK'owe ciasteczka, w nieco innym wydaniu:) Dzi瘯i uprzejmo軼i Mistrzyni Drugiego Planu - Ekoubrankowej (klik...) Natalii oraz Autorki Zdj璚ia z Zapomnianej Pracowni (klik...)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 13 pa寮ziernika 2014

Zdecydowanie nie s to babeczki deserowe, ale w豉郾ie na 郾iadanie. S stworzone do d瞠mu, wi璚 z niego nie rezygnujcie. Samo ciasto jest do嗆 ci篹kie, jakby bu趾owe, za spraw m彗i 篡tniej i dodanej mieszance ziaren; ma這 s這dkie - os這dzone g堯wnie miodem. G堯wnym 廝鏚貫m s這dko軼i jest w nich wype軟ienie z pysznego, swoj drog (bo jad豉m go po raz pierwszy), d瞠mu z truskawek z czarnym bzem. Takie bu貫czkowe babeczki, idealne na weekendowe 郾iadanie.

Zg豉szam do:

D瞠m dobry, pobudka

SKxDNIKI (na ok. 10sztuk):

110g mi瘯kiego mas豉
60g br您owego cukru
2 ma貫 jajka

180g m彗i 篡tniej
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
0,5 造瞠czki sody oczyszczonej
120g mieszanki ziaren (u篡豉m gotowej do chleba czystoziarnistego (jest ostatnio og鏊nodost瘼na), zawiera: p豉tki owsa, p豉tki sojowe, b這nnik, s這necznik, nasiona lnu, ziarna 篡ta, pestki dyni, ziarna orkiszu, sezam)

50g p造nnego miodu
100ml mleka

M彗 wymiesza z sod, proszkiem i ziarnami. Mas這 utrze z cukrem i jajkami. Na przemian dodawa m彗 z ziarnami i mi鏚 z mlekiem, miesza mikserem na 鈔ednich obrotach do momentu sk豉dniki dobrze si po陰cz. Ciastem wype軟i papilotki do 4/5 wysoko軼i.

PIECZENIE: 175st, ok 20-30minut (do suchego patyczka)

NA NADZIENIE:
s這iczek (ok. 280g) d瞠mu ΜWICZ truskawka z czarnym bzem

W ostudzonych babeczkach wydr捫y wg喚bienia, wype軟i d瞠mem. Wierzch mo積a obsypa ziarnami.

Podawa na leniwe 郾iadanie, najlepiej do 堯磬a z du篡m kubkiem kawy:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



pi徠ek, 10 pa寮ziernika 2014

M鎩 Ukochany Malutek uwielbia ciasteczka (nie ma tego po matce). W dodatku ciasteczka to czysta frajda. Wykrawania, wa趾owania, zdobienia. Kreatywne zabawy z resztkami ciasta. Duma z gotowego dzie豉. Mo瞠 i brakuje ma造m r帷zkom precyzji ale niew徠pliwie dodaje to uroku drobnym wypiekom. Jesienne ciasteczka s... jesienne. Cz窷 m彗i zast徙i豉m w nich mielonymi orzechami laskowymi, dodali鄉y cynamon i u篡li鄉y li軼iastych wykrawaczek. Ciasteczka w sam raz do popo逝dniowej herbaty.

SKxDNIKI (na oko這 2 tuziny):

150g m彗i
70g mielonych orzech闚 laskowych
1 造瞠czka cynamonu
50g cukru pudru
125g zimnego lub lekko ocieplonego mas豉
1 鄴速ko
1 造磬a g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany 18%

Sypkie sk豉dniki po陰czy. Doda posiekane mas這, 鄴速ko i 鄉ietan. Szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Owin望 foli i od這篡 na oko這 2h do lod闚ki. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa podsypuj帷 lekko m彗 na grubo嗆 oko這 5mm i wykrawa dowolne kszta速y. Ciastka uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia w niewielkich odst瘼ach.

PIECZENIE: 175st, oko這 15minut (do zarumienienia)

Ciasteczka ostudzi na kratce. Przechowywa do dw鏂h tygodni w metalowej puszce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 28 lipca 2014

Pyszne, wyj徠kowo ma郵ane, bardzo kruche z wyra幡ym aromatem i wyczuwalnym lekko cytrusowym smakiem lawendowych kwiat闚. O ich upieczeniu wprost marzy豉m, ju od kilku lat i w ko鎍u mi si uda這. Przy okazji na moim balkonie zamieszka造 trzy donice z pi瘯nymi lawendami. No, dobrze, dwie przepi瘯ne i jedna oskubana, ale mo瞠 si po tym pozbiera:)

SKxDNIKI (na ok. dwa tuziny ciasteczek):

2 szklanki m彗i
1/2 (lub nieco wi璚ej) szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
165g sch這dzonego mas豉
2 鄴速ka
4-5 造瞠czek 鈍ie篡ch kwiat闚 lawendy (najlepsze s te, tu przed rozwini璚iem), lub 2-3 造瞠czki suszonych

Wszystkie sk豉dniki szybko zagnie嗆 na jednolite ciasto. Owin望 foli spo篡wcz i od這篡 na 1-2h (mo積a nawet na ca陰 noc) do lod闚ki. Po tym czasie ciasto wyj望 i rozwa趾owa na grubo嗆 oko這 5mm podsypuj帷 m彗. Wykrawa dowolne kszta速y ciasteczek. Gotowe u這篡 w niewielkich odst瘼ach na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, 13-17minut (do momentu, a brzegi zaczn si leciutko z這cic, ale ciasteczka s jeszcze jasne)

Wystudzone przechowywa w metalowej puszce do 2tygodni.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


 
1 , 2 , 3 , 4
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel