Napoje

鈔oda, 22 pa寮ziernika 2014

Domowy likier kawowy mo積a z wys帷zy na spotkaniu z przyjaci馧mi, dola do rozgrzewaj帷ej kawy. Idealnie nada si jako dodatek do krem闚, nas帷zania biszkoptu czy w tiramisu. G喚boki kolor i pi瘯ny zapach kawy z wanili roztaczaj帷y si po otwarciu butelki z pewno軼i przekona ka盥ego.

SKxDNIKI (na ok. 1l):

500ml czystej w鏚ki dobrej jako軼i lub 250ml spirytusu po陰czonego z 250ml wody
500ml wrz徠ku
10 造瞠k 鈍ie穎 mielonej kawy (polecam u篡 kawy karmelizowanej)
1,5 szklanki cukru
2 laski wanilii

Wanili wydr捫y, ziarna po陰czy ze 鈍ie穎 mielon kaw. Kaw z wanili zaparzy w zaparzaczu, ekspresie przelewowym, kawiarce lub przekapa przez papierowy filtr najpierw 250ml wody, nast瘼nie, t sam kaw drug po這w wody. Do gotowego wywaru wsypa cukier i, wymiesza, dorzuci kor wanilii i pozostawi do ostudzenia. Po tym czasie kor od這wi (mo瞠my ponownie umie軼i j w butelce z likierem, pod闚czas aromat waniliowy gotowego likieru b璠zie bardziej intensywny), a wywar po陰czy z alkoholem.
Przela do czystej szklanej butelki.

Odstawi w ch這dne ciemne miejsce (ale nie do lod闚ki!). W czasie przechodzenia si smak闚 likier co jaki czas zamiesza odwracaj帷 butelk do g鏎y nogami i z powrotem. Likier mo積a degustowa ju po kilku dniach, jednak pe軟i smaku osi庵a po oko這 miesi帷u.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 19 wrze郾ia 2014

W zimowym niezb璠niku Babci zawsze by (jest) sok z malin. W wersji z owocami i bez. Niezawodny na przezi瑿ienia i na smutki. Do herbaty, budyniu, kaszy manny czy po prostu nieco rozcie鎍zony ciep陰 wod. Ja proponuje wersje ze spor ilo軼i cytryny, zdecydowanie wyczuwalnej i waniliow nutk. Dzi瘯i temu sok jest bogatszy w smaku, jeszcze zdrowszy i jeszcze skuteczniejszy w walce z jesienno-zimowymi chor鏏skami.

SKxDNIKI (na 800-1000ml):

ok. 1kg malin
sok z 2 cytryn
½ szklanki wody
180g cukru
kawa貫k kory waniliowej lub 2 cukry wanilinowe

Maliny przebra, op逝ka pod bie膨c wod. W szerokim garnku umie軼i maliny, sok z cytryny, wod, cukier i kor. Podgrzewa na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszaj帷. Nie zwi瘯szaj帷 p這mienia gotowa pod przykryciem do momentu kiedy owoce si rozpadn i wyra幡ie zbledn (oko這 30 minut).

Sok przela przez sito. Ja dodatkowo lekko przecieram rozgotowane maliny, ale przez to sok nie jest idealnie klarowny.
Je郵i chcemy sok przechowywa d逝窺zy czas gor帷y nale篡 przela do s這iczk闚, szczelnie zakr璚i ostudzi w pozycji „do g鏎y nogami” (zakr皻kami w d馧) lub zapasteryzowa.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel