Pierniki i pierniczki

鈔oda, 10 grudnia 2014

Z dzieci雟twa pami皻am glazurowane pierniczki z mi皻, pozostawia造 w ustach przyjemny ch堯d. Ostatnio nigdzie na nie nie trafiam, wi璚 postanowi豉m przywr鏂i je osobi軼ie. Je郵i r闚nie wspominacie te smaki by mo瞠 zechcecie upiec mi皻owe pierniczki na 鈍i皻a? Ciasteczka z tego przepisu s od razu mi瘯kie i w sumie zastanawiam si czy w og鏊e mo積a nazwa je piernikami, poniewa nie zawieraj miodu, ale... ju si nie czepiam :)

SKxDNIKI (na ok. 2 tuziny):

130g kwa郾ej g瘰tej 鄉ietany 18%
1/2 造瞠czki sody oczyszczonej
200g cukru
1 jajko
1 造磬a kakao
2-3 造瞠czki przyprawy do piernika (bez dodatku m彗i)
szczypta pieprzu
1 造磬a suszonej mi皻y (li軼iastej, zmielonej na proszek)
330g m彗i pszennej

妃ietan wymiesza z sod, cukrem i jajkiem. Doda kakao, przyprawy, m彗 i mi皻e, ponownie wymiesza. Lekko om帷zonymi d這闓i formowa niewielkie kulki, wielko軼i orzecha w這skiego i uk豉da w odst瘼ach na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 200st, ok 12minut

LUKIER:
4 造磬i ciep貫j wody
2 szklanki cukru pudru
10-15 kropli mi皻owych (aptecznych) - do smaku

Ciep陰 wod utrze z cukrem i kroplami mi皻owymi na niezbyt g瘰ty lukier. G瘰to嗆 lukru regulowa wod lub cukrem.
Glazurowa pierniki od razu po wyj璚iu z piekarnika.

Przechowywa w zamykanej metalowej puszce.

P.S: je郵i tak jak mnie, sko鎍zy造 Wam si ju puszki to do przechowywania piernik闚 dobrze nadaj si emaliowane i metalowe garnki z pokrywkami :)


S這dka magia od kuchni

毒鏚這: do stworzenia mi皻owych pierniczk闚 wykorzysta豉m popularny na wielu blogach przepis na pierniczki glazurowane

鈔oda, 03 grudnia 2014

S這wo "Lebkuchen" oznacza, po niemiecku, po prostu piernik. 畝den konkretny. Natomiast u nas przyj窸o si nim okre郵a te konkretne pierniki. Zabieg jest nieco myl帷y, bo mimo wszystko pod nazw mo積a znale潭 wiele. Najcz窷ciej, poza prezentowanymi pierniczkami trafia豉m na typowe Pierniki Norymberskie (przepis), ale tak瞠 kilka innych rodzaj闚 korzennych wypiek闚. Na stronach zagranicznych ju kompletnie ka盥y piernik to "lebkuchen", wi璚 sytuacja jest mocno zagmatwana:) Czym s w takim razie moje Lebkuchen? Lebkuchen, kt鏎e tutaj prezentuje, to charakterystyczne dla naszych zachodnich s御iad闚 pierniki z dodatkiem kandyzowanej sk鏎ki cytrusowej, mielonych migda堯w, mi瘯kie, s這dkie, lekko lepkie (te macie to odczucie?), aromatyczne, przepyszne. Poza dodatkiem korzennych przypraw w niczym nie przypominaj typowych polskich piernik闚 - ci篹kich, twardych i m帷zystych (ale mimo wszystko ukochanych, prawda?). Ciastka z tego przepisu s, moim zdaniem, czym pomi璠zy Piernikami Norymberskimi a Basler Lӓckreli (przepis).

SKxDNIKI (na ok. 60szt sporych piernik闚):

250g miodu
250g melasy
225g br您owego cukru
2 造瞠czki cynamonu
1 造瞠czka mielonych go寮zik闚
1/2 造瞠czki imbiru
1/4 造瞠czki ga趾i muszkato這wej
szczypta czarnego pieprzu

250ml g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany
2 造瞠czki sody oczyszczonej

1 造磬a mi瘯kiego mas豉
1 造磬a ciemnego kakao
100g m彗i migda這wej
260g (2szklanki) m彗i

Mi鏚, melas, cukier i przyprawy podgrzewa do zagotowania. Wy陰czy i pozostawi do przestudzenia. W tym czasie sod rozmiesza w 鄉ietanie, odstawi do czasu przestudzenia miodowej mieszanki. W du瞠j misie umie軼i mi鏚 z melas, cukrem i przyprawami, doda 鄉ietan z sod, mas這, kakao, migda造 i m彗. Dok豉dnie wymiesza na jednolite ciasto. Przykry foli i odstawi na co najmniej 6h do lod闚ki (najlepiej na noc).

DODATKOWO:
250g-350g m彗i

Kiedy ciasto sko鎍zy le瘸kowa wy這篡 je na om帷zon stolnice i podsypuj帷 m彗 zagnie嗆 ciasto.*

*Dosypa豉m do mojego ciasta ok. 2szklanek m彗i. Ciasto powinno pozosta lepkie. Podsypujemy tylko na tyle, aby om帷zonymi d這闓i swobodnie formowa kulki.

Z ciasta, om帷zonymi d這闓i uformowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego. U這篡 je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia w du篡ch odst瘼ach.

PIECZENIE: 180st, ok. 12-15minut

LUKIER:
sok z 1 cytryny
2-3 造磬i ciep貫j wody
ok. 500-700g cukru pudru

Sok z cytryny i 2 造磬i wody utrze z 500g cukru pudru na g瘰ty lukier. G瘰to嗆 mo積a regulowa wod lub dodatkowym cukrem.
Lukrowa najlepiej jeszcze ciep貫 pierniczki.

Pierniki kr鏒ko po upieczeniu kruszej, ale ju po kilku godzinach staj si mi璚iutkie.

Pierniki mo積a przechowywa d逝gi czas w metalowej, zamkni皻ej puszce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis ze strony brytyjskiego Telegraph'a

czwartek, 12 grudnia 2013

B造skawiczny piernik staropolski nie jest taki znowu b造skawiczny, ale na jego wykonanie potrzeba zaledwie 48h a nie, jak w przypadku tradycyjnego, kilku tygodni. Dla tych, kt鏎ym o pierniku przypomnia這 si zbyt p騧no przepis na pewno b璠zie wybawieniem.



SKxDNIKI:

335g miodu
135g cukru
170g smalcu lub mas豉
1 造磬a ciemnego kakao
2 造磬i kawy zbo穎wej
szczypta soli
40g (2op.) przyprawy do piernika (nie zawieraj帷ej w sk豉dzie m彗i)
170ml ma郵anki
2 造瞠czki sody oczyszczonej
660g m彗i pszennej, typ 650
2 jajka

Mas這, mi鏚 i cukier podgrza do po陰czenia sk豉dnik闚 i rozpuszczenia cukru. Do mieszanki wsypa przyprawy, kaw, kakao i s鏊. W ma郵ance rozmiesza sod. Do m彗i doda jajka, mi鏚 z przyprawami i ma郵ank. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza. Odstawi do lod闚ki na 24h.
Po tym czasie ciasto zagnie嗆, podzieli na dwie cz窷ci. Blach o wymiarach oko這 25x35cm wy這篡 papierem do pieczenia. Pierwszy placek rozwa趾owa na wielko嗆 blachy. Prze這篡 do formy i g瘰to po nak逝wa.

PIECZENIE: 180st, 18min.

Druga cz窷 ciasta upiec w ten sam spos鏏. Oba placki przekroi na p馧 wzd逝 d逝窺zego boku, tak, aby powsta造 w sumie 4 pod逝積e prostok徠ne kawa趾i ciasta.

PRZEΜ浩NIE:
1 s這iczek powide 郵iwkowych
4 czubate 造磬i Nutelli

Pierwszy kawa貫k ciasta posmarowa po這w powide, przykry kolejnym, posmarowa Nutell, przykry ciastem, rozsmarowa pozosta貫 powid豉 i ponownie przykry ciastem. Gotowe obci捫y drewnian deseczk i pozostawi na kolejne 24h.

Po tym czasie ciasto obla polew lub lukrem.

POLEWA:
80ml 鄉ietanki 30%
200g czekolady deserowej

妃ietank zagotowa, zdj望 z ognia i od razu wrzuci do niej po豉man na kawa趾i czekolad. Miesza do uzyskania jednolitej, l郾i帷ej masy. Obla ciasto. Po zastygni璚iu polewy piernik jest gotowy do podania:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis pochodzi z bloga S這dka pasja, nieznacznie go zmodyfikowa豉m

wtorek, 03 grudnia 2013


Dawno, dawno temu, jeszcze b璠帷 w szkole podstawowej piek豉m na Wigilie piernik z marchwi, by豉m z siebie taaaka dumna, ciasto wyros這 cudnie, pachnia這 ob喚dnie i zrobi豉m je ca趾iem sama. Upiek豉m okaza造 zakalec. To do鈍iadczenie skutecznie zrazi這 mnie do ciast z marchewk, chyba na ca貫 篡cie. Postanowi豉m si jednak prze豉ma, cho jeden raz i tym sposobem upiek豉m pyszny piernik z marchwi. Piernik przypomina w smaku tradycyjne pierniki, jest do嗆 ci篹ki i niezbyt wilgotny, mimo warzywnego dodatku. Za to w豉郾ie za spraw marchewki d逝go zachowa 鈍ie穎嗆 i nie b璠zie obsycha. Z powodzeniem mo積a prze這篡 go powid豉mi, czekolad czy marcepanem.



SKxDNIKI:

100g mas豉
1 szklanka cukru
5 jajek

450g m彗i
2 造磬i kakao
3-4 造瞠czki przyprawy do piernika (przypraw nale篡 dodawa zgodnie z informacj na jej opakowaniu, niekt鏎e przyprawy, zawieraj帷e w sk豉dzie m彗 nale篡 doda w znacznie wi瘯szej ilo軼i)
2 造瞠czki sody
110g mielonych orzech闚 w這skich

250g marchwi tartej na drobnych oczkach

250g miodu
karmel z 75g cukru i 3 造瞠k wody*

120g siekanych orzech闚 w這skich

*cukier wraz z wod umie軼i na patelni (nie teflonowej!) lub w rondlu o grubym dnie, podgrzewa mieszaj帷 do rozpuszczenia cukru, po zagotowaniu przesta miesza i podgrzewa tak d逝go a syrop zg瘰tnieje i nabierze bursztynowej barwy - karmelu nie mo積a przygotowa z wyprzedzeniem, poniewa stwardnieje, do ciasta dodaje si gor帷y

Mas這 ubi z cukrem i 鄴速kami. Suche sk豉dniki wymiesza, dodawa do masy na zmian z marchewk. Ci庵le miksuj帷 wla mi鏚 i karmel. Bia趾a ubi na sztywn pian, prze這篡 do ciasta i delikatnie wmiesza. Na koniec doda siekane orzechy. Ciasto prze這篡 do keks闚ki o wymiarach ok. 12x30cm wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart.

PIECZENIE: 180st, 60-70minut (do suchego patyczka)

POLEWA:
80ml 鄉ietanki krem闚ki 30% (ewentualnie mleka)
200g czekolady deserowej

Krem闚k zagotowa, zdj望 z ognia. Od razu wsypa po豉man czekolad i miesza tak d逝go a polewa stanie si g豉dka i b造szcz帷a. Obla ciasto.

Przechowywa w temperaturze pokojowej. D逝窺zy czas najlepiej owini皻e foli spo篡wcz.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis z bloga Na Miotle, zmodyfikowany

wtorek, 19 listopada 2013


W moim domu nie by這 tradycji dojrzewaj帷ego piernika. Wprawdzie korzenne ciasto by這 obecne na 鈍i徠ecznym stole, ale piek這 si je z przepisu na torebce przyprawy tu przed Wigili. W tym roku po raz pierwszy postanowi豉m przygotowa ten tradycyjny wypiek. W zwi您ku z tym, 瞠 ciasto przed pieczeniem musi le瘸kowa d逝窺zy czas, p鏦i co, zdj璚ia ze wst瘼nego etapu, uzupe軟i oczywi軼ie zaraz po upieczeniu i prze這瞠niu. Tak瞠 w przysz造m roku przepis b璠zie ju kompletny, a w tym zapraszam wszystkich, kt鏎zy jeszcze nie pr鏏owali, aby razem ze mn w這篡li ciasto do lod闚ki i cierpliwie czekali na to co dalej:)



MI犵ZY 10 - 25 LISTOPADA

NA CIASTO (przygotowa 4-6tyg przed 鈍i皻ami!):
500g p造nnego miodu
400g cukru
250g mas豉 (pod 瘸dnym pozorem nie zast瘼owa margaryn!)

1kg m彗i
3 du瞠 jajka
1/2 造瞠czki soli
3 opakowania dobrej przyprawy do piernik闚 (zupe軟ie bezinteresownie polecam przyprawy Prymat i Kotanyi oraz mieszanki dost瘼ne na bazarach i jarmarkach; lepiej wybra przyprawy do piernika producent闚 przypraw ni dodatk闚 do ciast i deser闚; zdecydowanie nie wybierajcie takich, w kt鏎ych sk豉dzie jest m彗a)
3 p豉skie 造瞠czki sody
1/2 szklanki zimnego mleka

Mi鏚, mas這 i cukier umie軼i w szeroki rondlu i podgrza mieszaj帷, do momentu tu przed zagotowaniem. W du瞠j misce kamionkowej lub emaliowanej (mo瞠 by emaliowany garnek) wymiesza (r瘯) m彗, s鏊, przyprawy, jajka. Sod rozpu軼i w mleku, r闚nie wmiesza. Na koniec, wyrabiaj帷 ciasto d這ni wlewa do ciasta przestudzony mi鏚 z mas貫m i cukrem (mo瞠 by ciep造, ale nie gor帷y). Do嗆 rzadkie i klej帷e ciasto przykry czyst 軼iereczk, obwi您a sznurkiem. W這篡 do foliowej reklam闚ki lekko wi捫帷 jej ko鎍e (aby zapewni dop造w powietrza). Od這篡 w zimne miejsce, do spi瘸rni lub na najcieplejsz p馧k lod闚ki, na okres 4-6tygodni.



MI犵ZY 19-21 GRUDNIA

Dojrza貫 ju ciasto podzieli na 3 cz窷ci. Ka盥 rozwa趾owa na wielko嗆 blachy (ok. 28x40cm). Pierwszy placek prze這篡 do formy wy這穎nej papierem do pieczenia i po nak逝wa widelcem.

PIECZENIE: 160st, pk. 18min

W ten sam spos鏏 upiec kolejne placki.*

Gotowe u這篡 jeden na drugim, owin望 foli spo篡wcz i obci捫y drewnian desk i odstawi w temperaturze pokojowej na 2-5dni.

*ze skrawek z przycinania do blachy upiek豉m jeszcze czwarty:)

23 GRUDNIA

Aby przygotowa piernik do prze這瞠nia nale篡 go przekroi, wg jednego z podanych sposob闚:

1. standardowa - przekrawamy wszystkie blaty na p馧 wzd逝 d逝窺zego boku - otrzymujemy dwa pod逝積e 3warstwowe (lub 4 dla tych, kt鏎zy tak jak ja upiekli jeszcze piernik ze 軼inek:)) pierniki

2. moja:) - ka盥y z palck闚 kroimy na trzy r闚ne cz窷ci wzd逝 KR紘SZEGO boku - otrzymujemy 3 (lub 4 - dla wersji ze 軼inkowym plackiem) tr鎩warstowe prostok徠ne pierniki - z ka盥ego z plack闚 jeden:)

Mo磧iwo軼i prze這瞠nia piernika jest mn鏀two, przedstawiam moje ulubione:

PIERNIK Z KREMEM ORZECHOWYM I POWIDxMI CZEKO-印IWKOWYMI (na dwa "moje" pierniki):

KREM ORZECHOWY:

250g mielonych orzech闚 w這skich
200ml gor帷ego mleka

250g mi瘯kiego mas豉
1 szklanka cukru

opcjonalnie 25ml alkoholu

Orzechy zala gor帷ym mlekiem, przykry i odstawi na kilka godzin, do czasu a ca趾owicie ostygn, nap璚zniej i wch這n ca貫 mleko (orzechy mo積a zala dzie wcze郾iej i zostawi na noc).

Mas這 utrze z cukrem na puszyst mas, stopniowo, ci庵le ucieraj帷, dodawa orzechy, na koniec wla w鏚k. Sch這dzi kilkana軼ie minut w lod闚ce, aby 豉twiej rozsmarowa na pierniku:)

CZEKO-印IWKA:
100g czekolady gorzkiej lub deserowej
1 s這iczek (250-300g) powide 郵iwkowych

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Po陰czy ze s這iczkiem powide 郵iwkowym. Sch這dzi kilkana軼ie minut w lod闚ce.

Prze這篡 ciasto w kolejno軼i: piernik, krem orzechowy, piernik, czeko-郵iwka, piernik

PIERNIK Z MARCEPANEM I POMARA哸Z (na dwa "moje" pierniki):

ok. 300g masy marcepanowej
1 s這iczek (ok 280-300g) konfitury lub dobrej jako軼i d瞠mu pomara鎍zowego

Marcepan kr鏒ko zagnie嗆. Je郵i by豚y bardzo suchy i kruszy si mo積a dola 造磬 amaretto lub innego alkoholu, w wersji dla dzieci - wody. Nast瘼nie rozwa趾owa podsypuj帷 niewielk ilo軼i cukru pudru, tak, aby prze這篡 nim dwa pierniki (krojone wg "mojego" sposobu).


Prze這篡 ciasto w kolejno軼i: piernik, marcepan, piernik, konfitura, piernik


Prze這穎ne pierniki owin望 foli i zostawi w ch這dnym miejscu (lepiej nie w lod闚ce).

24 GRUDNIA

POLEWA (ilo嗆 na wszystkie pierniki):
200ml 鄉ietanki kremowej 30%
500g czekolady deserowej

妃ietank zagotowa, zdj望 z ognia i natychmiast wrzuci po豉man na kawa趾i czekolad, wymiesza a czekolada zupe軟ie si rozpu軼i, a polewa stanie si g豉dka i l郾i帷a. Obla przygotowane pierniki. Dowolnie udekorowa.


Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis na ciasto z bloga ArtKulinaria

wtorek, 18 grudnia 2012

Basler Lӓckreli to popularne szwajcarskie pierniki rodem z Bazylei. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych na 鈍iecie produkt闚 z tamtego regionu. Do wypr鏏owania tego przepisu przymierza豉m si ju w zesz造m roku, ale jako tak wysz這, 瞠 w ko鎍u ich nie upiek豉m. W tym by豉m pewna, 瞠 nie odpuszcz i... ju my郵a豉m, 瞠 jednak nie zd捫, bo czasu ma這, plan闚 du穎, ci庵le co, a i piernik闚 mam pe軟e puszki. Ale si zawzi窸am i upiek豉m. Teraz musz si ci篹ko zastanawia, czy nie sk豉ma豉m pisz帷, 瞠 nadziewane pierniczki alpejskie to moje najlepsze tegoroczne pierniki.Basler Lӓckreli znacznie r騜ni si od wszystkich piernik闚 jakie piek豉m i jakie jad豉m do tej pory. S mi瘯kie, zwarte, lekko lepkie i ci庵n帷e, bardzo s這dkie, przepe軟ione miodem z wyra幡ie wyczuwaln cytrusow nut. Mnie zachwyci造.

SKxDNIKI (ok.35-40sztuk):

400g miodu
100g br您owego cukru

150g mielonych migda堯w bez sk鏎ek
150g kandyzowanych sk鏎ek cytrusowych (w dowolnych proporcjach)
1,5 造瞠czki przyprawy do piernika
0,5 造瞠czki cynamonu

350g m彗i
2 造瞠czki sody oczyszczonej

Mi鏚 z cukrem zagotowa mieszaj帷 tak, aby cukier si rozpu軼i. Gotowa 2 minuty. Migda造 wymiesza z drobno posiekanym sk鏎kami i przyprawami. M彗 po陰czy z sod. Do miodu doda mieszank bakali, wymiesza. Nast瘼nie, ci庵le mieszaj帷 dosypywa porcjami m彗. Ciasto jest g瘰te, ci篹kie, zwarte i lepkie, dlatego te wymieszanie go nie nale篡 do naj豉twiejszych. Jednolita mas wy這篡 na blach o wymiarach ok. 25x35cm wy這穎n papierem do pieczenia i r闚nomiernie rozprowadzi (polecam zrobi to lekko zwil穎nymi wod d這闓i). Przed pieczeniem zostawi na oko這 1h w temperaturze pokojowej.

PIECZENIE: 165st, 18minut

LUKIER CYTRYNOWY:
sok z 1/2 cytryny
1 造磬a gor帷ej wody
1,5 szklanki cukru pudru(lub wi璚ej)

Cukier puder utrze z sokiem z cytryny i wod na 鈔ednio g瘰t mas. G瘰to嗆 lukru regulowa odpowiednio dosypuj帷 cukru lub dolewaj帷 soku z cytryny. Lukier rozprowadzi po ciep造m cie軼ie. Przestudzone pokroi w niewielkie kwadraty. Przechowywa w metalowych puszkach.






Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: www.beawkuchni.com; lekko zmodyfikowany

czwartek, 13 grudnia 2012



Chcia豉m w tym roku zrobi kostk piernikow z powid豉mi i domino i ze trzy pierniki, ale... nie zd捫...:) Dlatego postanowi豉m wszystkie te moje pragnienia po陰czy w jedno i z mojego ulubionego, szybkiego i zawsze udaj帷ego si przepisu na piernik wyczarowa kostk piernikow, a nast瘼nie na wz鏎 domino prze這篡 j marcepanem i konfitur z pomara鎍zy. Serdecznie polecam na 鈍i皻a, na kt鏎e chcia這by si zawsze tyle r騜no軼i upiec, a nie zawsze jest na to czas i mo磧iwo軼i (r闚nie te w zjedzeniu tego co si przygotuje). Przepis mo積a wykorzysta r闚nie piek帷 klasyczny piernik, taki piernik last minute:)

Zg豉szam do:



SKxDNIKI (na 10 du篡ch kostek lub du篡 piernik):

CIASTO:
120g mas豉 lub dobrej margaryny do pieczenia
2 jajka
200g cukru
1 szklanka mleka
400g m彗i
3 造瞠czki ciemnego kakao
1 przyprawa do piernika (inaczej: kieruj帷 si ilo軼i przyprawy na ilo嗆 m彗i podan na opakowaniu; czasem nie jest ona podana, wtedy warto zerkn望 ile u篡wa si przyprawy w przepisie na piernik umieszczony na przyprawie - ca貫j przyprawy u篡jemy na pewno w przypadku przypraw Gellwe, Dr Oetker, w przypadku przypraw Kotnayi, Kamis, Prymat - 2-3 造瞠czki)
1 造瞠czka sody oczyszczonej
4 造磬i powide

T逝szcz rozpu軼i i pozostawi do przestudzenia. Jajka uciera z cukrem do momentu a masa zwi瘯szy obj皻o嗆, stanie si jasna i g瘰ta.. Do masy jajecznej doda mleko, kakao, m彗 z sod, przypraw. Wymiesza na jednolite ciasto (mikserem). Ci庵le mieszaj帷 dodawa po 造盧e powid豉, a nast瘼nie wla t逝szcz. Ciasto przela do formy wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart. U篡豉m formy na mini keksy (ka盥e wg喚bienie 7x11cm i 3,5cm wysoko軼i), je瞠li nie mamy takiej formy, a chcemy zrobi kostki nale篡 upiec piernik w formie o wymiarach oko這 25x30cm a nast瘼nie pokroi ciasto w prostok徠y i prze這篡.
Je瞠li pieczemy du篡 piernik mo積a u篡 wspomnian form prostok徠n, tortownice 26cm lub keks闚k 11x35cm.

PIECZENIE: 180st, mini pierniki- oko這 40minut, piernik 50-60minut (do suchego patyczka)

PRZEΜ浩NIE:
400g masy marcepanowej
ok. 150g konfitury lub dobrego d瞠mu z pomara鎍zy (lub innego)

400g czekolady deserowej
kolorowe posypki lub kandyzowana sk鏎ka owocowa (opcja)

Wystudzone mini pierniki (lub piernik) pokroi na 3. Marcepan podzieli na 10 cz窷ci (lub w przypadku piernika pozostawi w ca這軼i) rozwa趾owa ka盥 cz窷 na potrzebn wielko嗆 podsypuj帷 cukrem pudrem. Dolny placek ciasta cieniutko posmarowa d瞠mem po這篡 marcepan i znowu cienko posmarowa d瞠mem (tylko do sklejenia), przykry ciastem, posmarowa grubsz warstw d瞠mu i przykry ostatni cz窷ci ciasta.

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Obla kostki/piernik, obsypa dowoln posypk lub kandyzowanymi sk鏎kami.






Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis na ciasto podstawowe z opakowania przyprawy do piernika Gellwe, lekko zmodyfikowany, pomys na kostki piernikowe i prze這瞠nie - autorski

鈔oda, 12 grudnia 2012



W tym roku pomy郵a豉m sobie, 瞠 nigdy nie robi豉m nadziewanych pierniczk闚, a przecie moje ukochane, alpejskie (te z misiem) s w豉郾ie nadziewane. By這 trzeba to zmieni:) Wyszukana receptura okaza豉 si wspania豉! Jedne z lepszych pierniczk闚 jakie jad豉m, a ju na pewno m鎩 tegoroczny, bezsprzeczny faworyt. Oczywi軼ie w wersji ze 郵iwkowymi powid豉mi. Pierniczki nie musz le瘸kowa, s mi璚iutkie, puszyste i delikatne. Oblane czekolad smakuj idealnie "alpejsko". Jestem ca趾owicie usatysfakcjonowana. Wszystkim polecam:)

Zg豉szam do:



SKxDNIKI (na oko這 120 nadziewanych pierniczk闚, raczej ma造ch):

400g miodu
4 造瞠czki przyprawy do piernika (1 opakowanie je郵i u篡wamy przypraw Gellwe lub Dr Oetker)
250g dobrej margaryny do pieczenia, ewentualnie mas豉

200ml g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany (1 du篡 kubek)
3 造瞠czki sody

1000g m彗i
3 造磬i kakao

3 bia趾a
1 szklanka cukru
8 鄴速ek

ok. 600g powide 郵iwkowych (mo積a u篡 marmolady, kandyzowanych owoc闚 lub marcepanu)

Mi鏚 zagotowa z przyprawami, zdj望 z ognia, doda pokrojon margaryn i wymiesza do jej rozpuszczenia.
Sod rozpu軼i w 鄉ietanie w wi瘯szym naczyniu (鄉ietana pod wp造wem sody zwi瘯szy obj皻o嗆).
M彗 wymiesza z kakao w bardzo du瞠j misie lub garnku.
Bia趾a ubi na sztywno. Wsypa cukier, ubi. Doda 鄴速ka i ponownie ubi. Mas jajeczn przela do m彗i i delikatnie wymiesza. Mieszaj帷 wla mi鏚 a na ko鎍u 鄉ietan. Dok豉dnie wymiesza, tak aby ciasto by這 jednolite. Jest ono na tym etapie do嗆 rzadkie i mocno klej帷e. Przykry i odstawi na 24h w ch這dne miejsce (ale nie do lod闚ki).

Po tym czasie stolnice obficie obsypa m彗, wy這篡 ciasto i zagnie嗆 om帷zonymi d這闓i. Je瞠li ciasto lepi si tak bardzo, 瞠 nie jeste鄉y w stanie go zagnie嗆 ani wa趾owa, nawet podsypuj帷 m彗 to mo積a doda jej nieco wi璚ej, nale篡 jednak pami皻a, 瞠 ciasto musi pozosta lepkie, inaczej nie sklei si ze sob i b璠zie otwiera w czasie pieczenia, a nadzienie wyp造nie.
Ciasto podzieli na mniejsze cz窷ci i ka盥 rozwa趾owa, podsypuj帷 m彗, na grubo嗆 oko這 3mm. Na rozwa趾owanym cie軼ie zaznaczy no瞠m linie przez 鈔odek (nie przecinaj帷 ciasta). Na jednej po這wie nak豉da w odst瘼ach niewielkie porcje powide lub innego nadzienia (moje pierniczki, s wielko軼i tych sklepowych alpejskich, na jeden pierniczek przypada這 oko這 1/3 造瞠czki do herbaty powide). Nast瘼nie przykry powid豉 drug porcj ciasta sk豉daj帷 je na p馧 (robimy to w taki spos鏏 w jaki zamyka si ksi捫k wg wcze郾iej wyznaczonej linii). Wykrawa pierniczki dowolnych kszta速闚 kieruj帷 si wybrzuszeniami jakie powsta造 w miejscach na這瞠nia powide.
Nie nale篡 si przejmowa, je瞠li gdzie na 陰czeniu b璠 widoczne powid豉, nawet je瞠li nadzienie nieco wyp造nie podczas pieczenia, to pierniczki nic na tym nie strac, a piecze si je zbyt kr鏒ko, aby powid豉 mia造 si przypala.
Ciasteczka uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia (zabrudzony powid豉mi papier nale篡 wymieni przed pieczeniem kolejnej partii).

PIECZENIE: 180st, oko這 7minut

Pierniczki nie twardniej. Mo積a je dowolnie ozdabia, zanurzy w lukrze lub obla czekolad roztopion w k徙ieli wodnej. Przechowywa w metalowej puszce.





Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: www.mniamniam.com, autor Kaeru; lekko zmodyfikowany

pi徠ek, 07 grudnia 2012


By mo瞠 tylko mi si wydaje, ale Niemcy maj szczeg鏊nie du穎 tradycyjnych s這dkich wypiek闚 na 鈍i皻a Bo瞠go Narodzenia. By mo瞠 wynika to z tego, 瞠 ka盥y z land闚 co do tej tradycji wnosi, a by mo瞠 s one po prostu szczeg鏊nie znane w Polsce ze wzgl璠u na bliskie s御iedztwo i liczne wp造wy kulturowe. Nie wiem. Niemniej my郵, 瞠 jest szansa, 瞠 zapytana o to co si piecze na Bo瞠 Narodzenie by豉bym w stanie wymieni wi璚ej przysmak闚 s御iad闚 zza zachodniej granicy ni rodzimych. Cz窷 znajdziecie na blogu, na przyk豉d Vanilia Kipfler, Zimtsterne czy Stollen. Dzisiaj przepis na znane r闚nie u nas Pierniki Norymberskie, zwane Op豉tkowymi. Pierniki s mi瘯kie, puszyste, a do ciasta dodaje si bakalie. Tradycyjnie wypieka si je na op豉tkowych kr捫kach.

Zg豉szam do:



SKxDNIKI (ok. 30sztuk):

250g m彗i
2 造瞠czki przyprawy do piernika
75g migda堯w zmielonych na m彗
1 造瞠czka amoniaku + 1 造瞠czka wody
4 jajka
125g p造nnego miodu
125g br您owego cukru
75g posiekanych migda堯w
50g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
50g kandyzowanej sk鏎ki cytrynowej

M彗 i mielone migda造 wymiesza z przyprawami. Amoniak rozpu軼i w 造盧e wody i odstawi. Jajka ubija z cukrem przez oko這 3-4 minuty, a masa powi瘯szy obj皻o嗆 i stanie si puszysta. Do masy jajecznej doda mi鏚 i wymiesza mikserem. Wla amoniak, wsypa m彗 i doda bakalie. Wymiesza (mo積a mikserem) na jednolit mas i odstawi w temperaturze pokojowej na oko這 5h do zg瘰tnienia.

PONADTO:
2-3 opakowania op豉tk闚, oblat闚 lub andrut闚 op豉tkowych (u篡wa豉m Oblat闚 奸御kich)

Z op豉tk闚 wyci望 kr捫ki o 鈔ednicy 6-8cm. Naj豉twiej zrobi to metalow foremk do wykrawania ciastek. Kr捫ki u這篡 na blachach wy這穎nych papierem do pieczenia. Na ka盥y nak豉da po ok 3/4 造磬i zg瘰tnia貫go ciasta. Ciasta nie trzeba rozprowadza, samo rozleje si zajmuj帷 ca陰 powierzchnie op豉tka. Przed pieczeniem pozostawi na oko這 10-12h w temperaturze pokojowej.

PIECZENIE: 160st, 17-20minut (do zarumienienia)

LUKIER CYTRYNOWY:
2 造磬i soku z cytryny
3/4 szklanki cukru pudru

Cukier utrze z sokiem z cytryny. G瘰to嗆 regulowa dosypuj帷 cukru lub dolewaj帷 soku z cytryny. Lukrowa pierniki, kiedy s jeszcze ciep貫.







Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: cukierniczekreacje.blox.pl

czwartek, 06 grudnia 2012

Kolejna propozycja pierniczk闚 na choink. Tym razem pierniczki z kolorowymi, landrynkowymi witra篡kami. 奸icznie wygl康aj kiedy zagl康aj przez nie choinkowe lampki, odbijaj si w nich, przegl康aj i wydobywaj ca造 ich urok:) Dobrze je瞠li powierzchnia witra篡k闚 jest do嗆 spora w stosunku do pierniczkowej ramki, wtedy daje lepszy i bardziej widoczny efekt.

Przepis zg豉szam do:



SKxDNIKI (na ok. 40 pierniczk闚):

100g p造nnego miodu
1 czubata 造瞠czka przyprawy do piernika (1/2 opakowania w przypadku przypraw Gellwe i Dr Oetker'a)
60g cukru pudru

270g m彗i pszennej
0,5 造瞠czki sody oczyszczonej
60g mi瘯kiego mas豉 lub dobrej margaryny do pieczenia
1 鄴速ko
szczypta soli
1 造瞠czka kakao

150g kolorowych landrynek

Mi鏚 zagotowa z cukrem i przypraw. Na stolnice wysypa m彗 z sod, zala ciep造m miodem. Doda pozosta貫 sk豉dniki i wyrobi jednolite ciasto. Gotowe rozwa趾owa podsypuj帷 m彗 na grubo嗆 3mm. Wyci望 dowolne wzory pierniczk闚 wi瘯szymi foremkami, a nast瘼nie, mniejszymi wzory w 鈔odku (je瞠li przygotowujemy pierniczki na choink radz ju na tym etapie zadba o dziurki przez kt鏎e przewleczemy wst捫eczki - polecam wykona je s這mk do picia).
Ciasteczka u這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia w sporych odst瘼ach (rosn do嗆 mocno).
Landrynki posortowa kolorami, umie軼i w woreczkach (polecam woreczki na mro穎nki, s wytrzymalsze ni zwyk貫 郾iadaniowe) i rozbi je na proszek lub male鎥ie kawa趾i t逝czkiem do mi瘰a. Pokruszonymi landrynkami wysypa puste 鈔odki pierniczk闚.

Pieczenie: 175st, ok. 7-8minut

Pierniczki 軼i庵a z blachy ostudzone, inaczej zniszczymy witra篡ki - landrynki zanim zastygn b璠 si klei do papieru. 






Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

 
1 , 2
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel