Warzywne

pi徠ek, 17 pa寮ziernika 2014

Wracam do tego przepisu bo nie dawa mi troch spokoju. Kiedy zrobi豉m go zgodnie w orygina貫m mia豉m wra瞠nie, 瞠 dyni w nim zdecydowanie za ma這, a nie chcia豉m tak tego zostawi, bo to wyj徠kowe ciasto. Do ciasta z dyni zawsze potrzebne by這 piure, ewentualnie dynia starta na tarce. To ciasto od razu przekona這 mnie do siebie, bo jest dyni, po prostu, nadziane. Dynie trzeba pokroi w kawa趾i, jak dajmy na to, jab趾a i, przed pieczeniem, surow rozsypa na kruchym cie軼ie. W dodatku, o dziwo, nie towarzyszy jej ga趾a muszkato這wa i cynamon a suszone 郵iwki. I powiem jeszcze jedno, to najlepsze wydanie dyniowego ciasta jakie jad豉m do tej pory. Baaardzo polecam.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
500g m彗i
150g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 造瞠czka proszku do pieczenia
3 鄴速ka
250g zimnego mas豉
sk鏎ka starta z 1 pomara鎍zy

Wszystkie sk豉dniki szybko zagnie嗆 na jednolite ciasto. Podzieli w proporcjach 2/3 i 1/3. Obie porcje ciasta owin望 foli spo篡wcz i w這篡 na 30-60 minut do zamra瘸rki.

NA NADZIENIE:
800g dyni, wydr捫onej, obranej i pokrojonej na ma貫 kawa趾i (ok 2x2cm)
250g suszonych 郵iwek, drobno pokrojonych
200g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowe
3 cukry wanilinowe

Pokrojon dynie w misce zasypa cukrami, wymiesza. Odstawi na 15 minut. Po tym czasie odla wypuszczony sok, doda sk鏎k i pokrojone 郵iwki, wymiesza.

PONADTO:
3 bia趾a
4 造磬i cukru

2 造磬i bu趾i tartej

Bia趾a ubi na bardzo sztywn pian, a nast瘼nie po 造盧e dodawa cukier, po ka盥ej porcji ubijaj帷 do momentu a masa b璠zie g豉dka i l郾i帷a.

Form o wymiarach ok. 28x40cm w這篡 papierem do pieczenia. Wi瘯sz cz窷 ciasta zetrze na tarce o grubych oczkach, tak aby ciasto szczelnie pokry這 dno blachy. Lekko docisn望 d這ni. Ciasto r闚nomiernie obsypa cienk warstw bu趾i tartej, nast瘼nie wy這篡 dynie. Przykry pian z bia貫k, a na koniec zetrze na wierzch drug cz窷 ciasta.

PIECZENIE: 180st, oko這 50-60minut

LUKIER:
1/2 szklanki cukru pudru
1 造瞠czka wody

Cukier puder utrze z wod na jednolity, g瘰ty lukier. W razie potrzeby zag窷ci dodatkowym cukrem lub rozrzedzi wod. Lukier prze這篡 do woreczka z obci皻ym rogiem lub r瘯awa cukierniczego. Na cie軼ie namalowa lukrem nieregularne esy-floresy.

Przed podaniem ca趾owicie wystudzi. Mo積a przechowywa r闚nie dobrze w lod闚ce co w temperaturze pokojowej.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis pochodzi z bloga Moje Ciacho; zmodyfikowany



czwartek, 09 pa寮ziernika 2014



Ciasto marchewkowe jest bardzo popularne. Na blogu s ju muffinki z marchewk (klik...) i takowy piernik (klik...). Ciasto samo w sobie jednak jako czeka這. Jaki d逝窺zy czas temu pr鏏owa豉m je piec, ale solidarnie mi nie wychodzi造 - by造 ci篹kie, muliste i zakalcowate. Zrazi豉m si. W tym roku wr鏂i豉m po ciasto marchewkowe w zwi您ku z pewn wyj徠kow okazj, piek豉m je z dusz na ramieniu. Okaza這 si strza貫m w dziesi徠k. Jest do嗆 ci篹kie, syc帷e, aromatyczne; d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆, ale jednocze郾ie nie jest tak mokre jak te, kt鏎ych pr鏏owa豉m dotychczas. Powtarzam je wi璚 na blogu na specjalne 篡czenie:) Ciasto marchewkowe z grubo siekanymi w這skimi orzechami, kawa趾ami kandyzowanego imbiru i g瘰tym serowym lukrem.

SKxDNIKI:

2 (ok. 450g) du瞠 marchewki,starte na tarce o drobnych oczkach
3/4 (ok. 80-100g) szklanki grubo siekanych orzech闚 w這skich
1/2(ok. 80g) szklanki kandyzowanego imbiru, pokrojonego na ma貫 kawa趾i

175g mas豉 lub dobrej jako軼i margaryny tortowej
4 jajka
1 i 1/3 szklanki br您owego cukru do wypiek闚
2 szklanki m彗i
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 造瞠czka sody oczyszczonej
3 造瞠czki cynamonu

T逝szcz rozpu軼i i pozostawi do przestudzenia. Jajka ubi z cukrem na sztywn, puszyst mas. Do masy jajecznej doda marchew, wymiesza. Wsypa m彗, proszek, sod i cynamon, wymiesza. Po陰czy z t逝szczem. Na koniec wmiesza orzechy i imbir.
Gotowe ciasto prze這篡 do tortownicy o 鈔ednicy 22-24cm* o dnie wy這穎nym papierem do pieczenia i nat逝szczonych bokach.

PIECZENIE: 180st, ok. 70minut (do suchego patyczka)

*ciasto mo積a upiec ni窺ze w wi瘯szej formie, odpowiednio skracaj帷 czas pieczenia. Dla przyk豉du w blaszce o wymiarach ok. 25x30cm b璠zie to ok. 40min

LUKIER:
20g mi瘯kiego mas豉
60g serka twarogowego typu kanapkowego
100g cukru pudru + do regulowania g瘰to軼i
2 造瞠czki soku z cytryny

Wszystkie sk豉dniki lukru utrze. W razie potrzeby zag窷ci dodatkow porcj cukru pudru. Ostudzone ciasto obla lukrem.

Ze wzgl璠u na lukier z serem i mas貫m ciasto lepiej przechowywa w lod闚ce. Nielukrowane przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: podstawowy przepis na ciasto marchewkowe pochodzi ze strony 奸adami S這dkiej Babeczki, pozwoli豉m go sobie zmodyfikowa piek帷 wysokie okr庵貫 ciasto, dodaj帷 imbiru i serowy lukier

鈔oda, 06 listopada 2013


Idealne ciasto na t por roku - intensywne, aromatyczne. M彗 zast瘼uj mielone migda造 i pestki dyni. Czekolada sprawia, 瞠 ciasto jest nieco ci篹kie i syte. Wilgotno軼i nadaje mi捫sz dyni, a cynamon i sk鏎ka pomara鎍zowa zniewala cytrusowo - korzennym zapachem. W smaku przypomina mi czekoladowe ciasto z pomara鎍z na m帷e migda這wej (klik). Gwarantuje uwolnienie sporej ilo軼i endorfin i pozytywnej energii. Mo瞠 cho na chwile powstrzyma Was przed zapadni璚iem w sen zimowy?



SKxDNIKI:

200g m彗i migda這wej (zmielonych migda堯w bez sk鏎ek)
50g zmielonych na m彗 pestek dyni
150g czekolady deserowej startej na tarce o drobnych oczkach
200g mi捫szu dyni zmiksowanego w blenderze, ewentualnie startego na tarce o drobnych oczkach
130g br您owego cukru
2 造磬i ciemnego kakao
3 造磬i m彗i
4 jajka
sk鏎ka otarta z jednej pomara鎍zy
1 造瞠czka cynamonu
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
1/2 造瞠czki sody

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misie miksera i miksowa tak d逝go a sk豉dniki si po陰cz. Ciasto prze這篡 do wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart tortownicy o 鈔ednicy 20-22cm.

PIECZENIE: 180st, 55-65min (patyczek ma wychodzi nieoblepiony ciastem, ale ciasto nie powinno si przesuszy)

POLEWA:
150g czekolady deserowej
1 造磬a mas豉 lub 2 造磬i 鄉ietanki krem闚ki 30%

Sk豉dniki polewy roztopi w k徙ieli wodnej. Obla wierzch przestudzonego ciasta.

Ciasto przechowywa w temperaturze pokojowej. Zachowuje 鈍ie穎嗆 przez kilka dni.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis z bloga Gotuj, bo lubi, nieco zmodyfikowany

pi徠ek, 09 sierpnia 2013


Sezon na cukinie w pe軟i, wi璚 dla tych kt鏎zy maj ju do嗆 leczo i faszerowanej cukinii. I dla tych kt鏎zy lubi eksperymenty, i tych, kt鏎zy przepadaj za czekolad. Dla wszystkich, kt鏎zy lubi ciasta, kt鏎e mo積a zrobi w czasie przerwy na reklamy (te kr鏒kie), i tych, kt鏎zy nie maj miksera - ciasto czekoladowe z cukinii. A dla tych, kt鏎zy poza mikserem, maj nieco wi璚ej czasu (lub reklam) ciasto w wersji "tortowej" z pysznym, prostym kremem z mas豉 orzechowego.



SKxDNIKI:

NA CIASTO:
350g cukinii ze sk鏎k

4 jajka
120ml oleju
220g br您owego cukru
240g m彗i
60g ciemnego kakao
2 造磬i s這dkiego, rozpuszczalnego kakao
1 造瞠czka sody
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
szczypta soli

Cukinie wraz ze sk鏎k zetrze na tarce o grubych oczkach. Jaja rozbe速a, wla olej, dok豉dnie wymiesza. Wsypa suche sk豉dniki. Przemiesza. Doda cukinie i miesza do po陰czenia sk豉dnik闚.
Ciasto prze這篡 do wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart kwadratowej formy o boku 20-22cm, lub tortownicy o 鈔ednicy 22-24cm.

PIECZENIE: 180st, ok 45-55min (w dotyku ciasto powinno by spr篹yste)

KREM:
250g serka mascarpone
220g mas豉 orzechowego
1 p豉ska 造磬a cukru pudru

Serek utrze mikserem na jednolit mas z mas貫m orzechowym i cukrem.
Ostudzone ciasto przekroi. Z kremu od這篡 3 造磬i, pozosta陰 cz窷 rozsmarowa mi璠zy dwa blaty ciasta.

POLEWA:
120g czekolady deserowej
1 造磬a mas豉
1 造磬a mleka
1 造磬a cukru

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w k徙ieli wodnej lub w garnuszku na ma造m ogniu. Podgrzewa mieszaj帷 do uzyskania g豉dkiej l郾i帷ej polewy. Lekko t篹ej帷 czekolad wy這篡 na wierzch ciasta, a nast瘼nie rozsmarowac na niej od這穎ny uprzednio krem. Okr庵造m trzonkiem drewnianej 造磬i narysowa w masie "esy-floresy" lub obsypa wierzch ciasta pra穎nymi orzeszkami ziemnymi.
Ciasto przechowywa w lod闚ce (w wersji z kremem:).




Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 09 kwietnia 2013

Od jakiego czasu my郵a豉m nad ciastem z czerwonej fasoli, ale nie do ko鎍a odpowiada造 mi przepisy znalezione w sieci, okazja jako si nie chcia豉 trafi itd. W ko鎍u zakasa豉m r瘯awy i przygotowa豉m je zgodnie z w豉snymi pomys豉mi. Ciasto z fasoli jest ciastem bezglutenowym i ca趾owicie bez-m帷znym. Rol m彗i pe軟i tutaj skrobia fasolowa. Podobnie jak wi瘯szo嗆 warzywnych ciast jest do嗆 wilgotne i niezbyt s這dkie. Poniewa do swojego przepisu u篡豉m czekolady (we wszystkich przepisach, kt鏎e znalaz豉m do ciasta dosypuje si jedynie kakao) w konsystencji przypomina brownie, w smaku nieco przywodzi mi na my郵 czekoladowe ciasto z cukinii (klik...).

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
1puszka (400g) czerwonej fasoli
100g gorzkiej czekolady
5 jaj
80g mas豉
100g br您owego cukru
4 造磬i kakao
1 造瞠czka kawy rozpuszczalnej
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1 造瞠czka sody oczyszczonej

Fasole ods帷zy i przep逝ka na sicie (od這篡 6-8sztuk do dekoracji). Zmiksowa na mus (bardziej papk). Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej i lekko przestudzi. Mas這 utrze z cukrem na puszyst mas. Nast瘼nie stopniowo dodawa po jednym jajku, na koniec wla czekolad i ponownie utrze. Do masy prze這篡 fasol, kakao, kaw, proszek i sod - wymiesza mikserem. Ciasto przela do tortownicy i 鈔ednicy 22cm z dnem wy這穎nym papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 170st, ok. 50minut (do suchego patyczka)

PRZEΜ浩NIE:
200g serka typu Philadelphia
1/2 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
1 czubata 造磬a cukru pudru (lub wi璚ej do smaku)

Serek ze 鄉ietan ubija tak d逝go a masa stanie si sztywna. Pod koniec ubijania doda cukier.

Ostudzone ciasto przekroi na dwa kr捫ki. Na dolny wy這篡 mas serow, przykry drug cz窷ci ciasta.

POLEWA:
100g czekolady gorzkiej
1 造磬a mleka
1 造磬a mas豉
1 造磬a drobnego cukru

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w garnuszku i podgrzewaj帷 na niewielkim ogniu miesza do uzyskania jednolitej, b造szcz帷ej masy. Obla r闚nomiernie wierzch ciasta.

PONADTO:
1/2 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
1 usztywniacz do 鄉ietany (typu 鄉ietan-fix)
kilka fasolek

妃ietank ubi z usztywniaczem, prze這篡 do szprycy lub r瘯awa cukierniczego i wycisn望 rozetki dooko豉 torciku. Niekt鏎e udekorowa fasol.





Polub SMoK na fb:):
S這dka magia od kuchni


czwartek, 18 pa寮ziernika 2012


Kiedy zobaczy豉m chlebek dyniowy na jednym z blog闚, to a poczu豉m jak u mnie nim pachnie. A 瞠 w mi璠zyczasie zosta豉m obdarowana po堯wk dyni kolosa (wprawdzie ta dynia taka niewyra幡a, blada i jaka taka... ale darowanemu koniowi podobno nie patrzy si w z瑿y:) musia豉m upiec. Przepis by na dwa chlebki do ma造ch keks闚ek, ja takich ca趾iem ma造ch nie posiadam, wi璚 jeszcze troch zwi瘯szy豉m porcje i upiek豉m w dw鏂h standardowych foremkach (10x30). Chlebek pachnie tak 豉dnie jak si spodziewa豉m. Ciasto jest bardziej dyniowe ni korzenne, co dla mnie stanowi wielki plus, bo w wi瘯szo軼i przepis闚 dynia ginie przyt這czona ci篹arem cynamonu, kardamonu, go寮zik闚 i ca貫j tej aromatycznej "zgrai". Chlebek je si bardzo sympatycznie do popo逝dniowej herbaty. I bardzo szybko, niestety:)
W przepisie podaj w nawiasach ilo嗆 sk豉dnik闚 na jedn porcj.

Przepis zg豉szam do dyniowej akcji:

Dyniowe przysmaki

SKxDNIKI:

1 i 1/2 (3/4) szklanki puree z dyni*
210 (105)g mas豉
3 (1,5) szklanki m彗i pszennej
1 i 1/2 (3/4) szklanki cukru
3 du瞠 (2 ma貫 s lub m) jajka
125 (60)ml wody
1 i 1/2 (3/4)造瞠czki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 (1/4) 造瞠czki cynamonu
2 (1) 造瞠czka ga趾i muszkata這wej
8 (4) 造磬i Nutelli

* na szklank puree nale篡 przeznaczy oko這 1-1,2kg surowej dyni (waga z mi瘯iszem i sk鏎)

Dynie obra, usun望 mi瘯isz z pestkami, pokroi w kawa趾i (niezbyt drobno), umie軼i w garnku i zala wod tak, aby przykry豉 dynie. Zagotowa i gotowa kilka minut, do mi瘯ko軼i (chodzi o "stan" w kt鏎ym spokojnie mo積a wbi w dynie widelec, ale nie jest ona jeszcze rozmi瘯豉 i nie rozpada si). Odcedzi i pozostawi na sicie tak d逝go, jak d逝go dynia b璠zie obcieka. Nast瘼nie dok豉dnie zmiksowa na g豉dk mas. Zmiksowan dynie prze這篡 na sito o ma造ch oczkach i ponownie dok豉dnie ods帷zy. Przed zdj璚iem z sita, puree wymiesza delikatnie kilka razy, 瞠by pozby si ca貫j zebranej wody.

Mas這 roztopi z cukrem, przestudzi. W jednej misce wymiesza suche sk豉dniki: m彗, s鏊, sod, przyprawy. Do przestudzonego mas豉 doda rozbe速ane jajka, wod i dyniowe puree - wymiesza. Po陰czy oba rodzaje sk豉dnik闚 i wymiesza do po陰czenia. Ciasto prze這篡 do foremek o wymiarach 10x30cm wysmarowanych t逝szczem i wysypanych bu趾 tart. Na wierzchu zrobi kleksy z Nutelli.

PIECZENIE: 180st, ok. 50minut (do suchego patyczka)

Mo積a podawa lekko ciep貫 oraz z dodatkow porcj Nutelli:)






Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: www.brulionzprzepisami.blox.pl ; lekko zmodyfikowany

sobota, 06 pa寮ziernika 2012

To ciasto, z przepisu Marthy Stewart, piek w ka盥ym dyniowym sezonie ju od kilku lat, ale... Po pierwsze od zawsze poszukiwa豉m czego co by je dobrze uzupe軟ia這. Samo czy obsypane cukrem pudrem wydawa這 mi si jakie niepe軟e, z dyniow konfitur zbyt dyniowe, a pomara鎍zow - zbyt s這dkie... W ko鎍u jakim ma造m cudem wpad豉m na dyniow glazur i to jest to - pasuje idealnie! Po drugie w zesz造m roku piek豉m je dwa razy i dwa razy upiek豉m idealny, przepi瘯nie pachn帷y korzennymi przyprawami zakalec... Mia豉m wi璚 w tym roku opory, ale i wyzwanie, bo stwierdzi豉m, ze ciasto jest za wilgotne i trzeba nieco zmodyfikowa przepis, tak 瞠by moja zesz這roczna katastrofa nie przypad豉 Wam w udziale:) W temacie samego ciasta - jest mi璚iutkie, baaardzo aromatyczne, wyczuwalnie dyniowe, s這wem - obowi您kowe w dyniowym sezonie:)

Zg豉szam do akcji:

Dyniowe przysmaki

SKxDNIKI:

NA PUREE Z DYNI:
oko這 1-1,2kg surowej dyni (waga z mi瘯iszem i sk鏎)

Dynie obra, usun望 mi瘯isz z pestkami, pokroi w kawa趾i (niezbyt drobno), umie軼i w garnku i zala wod tak, aby przykry豉 dynie. Zagotowa i gotowa kilka minut, do mi瘯ko軼i (chodzi o "stan" w kt鏎ym spokojnie mo積a wbi w dynie widelec, ale nie jest ona jeszcze rozmi瘯豉 i nie rozpada si). Odcedzi i pozostawi na sicie tak d逝go, jak d逝go dynia b璠zie obcieka. Nast瘼nie dok豉dnie zmiksowa na g豉dk mas. Zmiksowan dynie prze這篡 na sito o ma造ch oczkach i ponownie dok豉dnie ods帷zy. Przed zdj璚iem z sita, puree wymiesza delikatnie kilka razy, 瞠by pozby si ca貫j zebranej wody.

NA CIASTO:
2 fili瘸nki* m彗i
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1/2 造瞠czka sody oczyszczonej
1/2 造瞠czki soli
1/2 造瞠czki sproszkowanego imbiru
1/2 造瞠czki startej ga趾i muszkato這wej
1/4 造瞠czki zmielonych go寮zik闚
1 造瞠czka cynamonu
1/2 fili瘸nki mas豉 (115g)
3/4 fili瘸nki cukru
1 cukier waniliowy
2 ma貫 jajka (rozmiar M)
1/2 fili瘸nki ma郵anki
3/4 fili瘸nki dobrze ods帷zonego dyniowego puree

* w przepisie stosowana jest miara "cup" r闚nowa積a 200ml - tyle ma przeci皻na fili瘸nka

Suche sk豉dniki wymiesza w osobnej misce. Mas這 utrze z cukrem, ucieraj帷 doda jajka. Nie przestaj帷 miksowa wsypa po這w suchych sk豉dnik闚, wla ma郵ank, nast瘼nie drug cz窷 m彗i z przyprawami, na ko鎍u doda dyni.
Jednolite ciasto prze這篡 do formy z kominem (u mnie tortownica o 鈔ednicy 24cm, ale spokojnie mo瞠 by mniejsza) wysmarowanej t逝szczem i wysypanej kasza mann. Wyr闚na powierzchni.

PIECZENIE: 180st, 50-60minut (do suchego patyczka, pami皻aj帷 瞠 ciasto jest do嗆 mi瘯kie)

NA DYNIOW GLAZUR:
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 造磬i mas豉
2 造磬i dyniowego puree
1 造磬a mleka
1/4 造瞠czki cynamonu

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w rondelku i podgrzewaj帷 na wolnym ogniu miesza do po陰czenia. Zagotowa. Przestudzi kilka minut a nast瘼nie posmarowa glazur ostudzone ciasto.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: ciasto z przepisu Marthy Stewart (nieco zmodyfikowany); przepis na dyniow glazur: www.mojewypieki.com

poniedzia貫k, 03 wrze郾ia 2012


Ju s! Kolejne ca趾iem jesienne - dynie:) A dynie to mn鏀two mo磧iwo軼i, zupy, marynaty, konfitury i inne przetwory, ale tak瞠 ciasta, ciasteczka i bu貫czki. Ten przepis wylegiwa si w zak豉dkach ponad rok, ale w ko鎍u si doczeka (obiecuj sobie co chwila, 瞠 zaczn sukcesywnie pr鏏owa te zapisane przepisy, ale co jeden wypr鏏uje to pi耩 do這輳, wi璚 idzie mi jak po przys這wiowym grudzie). Bu貫czki pachn ob喚dnie, maj lekko chrupi帷y wierzch, ale s mi璚iutkie i puchate w 鈔odku. Dla mnie nieco za s這dkie (w przepisie podaje ju zmodyfikowan ilo嗆 cukru). Dynia idealnie komponuje si z cynamonem i innymi przyprawami korzennymi, nadaje babeczk nutk intryguj帷ego aromatu i 豉dny kolor:)
Tym przepisem rozpoczynamy tak瞠 rok szkolny - mo瞠 kto zapakuje swojemu dziecku dyniow dro盥鄴wk do plecaka na drugie 郾iadanie?

Zg豉szam do akcji:

Dyniowe przysmaki

SKxDNIKI:

PIURE Z DYNI:
1/2 mniejszej dyni
1 szklanka wody

Dynie obra, wydr捫y nasiona i mi瘯isz. Pokroi w niedu瞠 kawa趾i. Umie軼i w garnku i zala wod. Dusi pod przykryciem na ma造m ogniu do mi瘯ko軼i. Gdyby woda wyparowa豉 zanim dynia zmi瘯nie dola jeszcze 1/2 szklanki. Dynie ods帷zy na sicie. Umie軼i z malakserze lub blenderze i zmiksowa na g豉dk mas. Prze這篡 na sito o g瘰tych oczkach i poczeka a nadmiar wody okapie.

NA CIASTO (oko這 15 sztuk):
1/4 szklanki letniej wody
1/3 szklanki letniego mleka
1 jajko
3/4 szklanki dyniowego piure
1 造磬a roztopionego lub bardzo mi瘯kiego mas豉
3,5 szklanki maki pszennej typu co najmniej 650 (cz瘰to pod nazw "m彗a babuni")
1/3 szklanki cukru
1 造瞠czka soli
1,5 造瞠czki przyprawy do piernika lub ciastek korzennych
16g 鈍ie篡ch dro盥篡

Do mleka wsypa 造磬 cukru i wkruszy dro盥瞠, rozmiesza i odstawi na oko這 10-15 minut, aby powsta rozczyn. Suche sk豉dniki wymiesza, doda jajko, mas這, piure i wod, na ko鎍u rozczyn. Wyrobi g豉dkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby doda jeszcze 2-3 造磬i m彗i). Odstawi w ciep貫 miejsce bez przeci庵闚 na oko這 1- 1,5h do wyro郾i璚ia (ciasto powinno podwoi obj皻o嗆).
Przygotowanie ciasta w maszynie: Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misie maszyny w nast瘼uj帷ej kolejno軼i: woda, mleko, jajko, piure z dyni, m彗a, przyprawy, cukier, s鏊, skruszone dro盥瞠. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

NADZIENIE:
100g mas豉
1 szklanka br您owego cukru
1 造瞠czka cynamonu
2 造瞠czki przyprawy do piernika lub ciastek korzennych

Kiedy ciasto wyrasta przygotowa nadzienie. Mas這 roztopi. Cukier wymiesza z przyprawami.

Wyro郾i皻e ciasto kr鏒ko zagnie嗆. Rozwa趾owa podsypuj帷 m彗 na prostok徠 o boku mniej wi璚ej 30x40cm . Rozwa趾owane ciasto posmarowa mas貫m, obficie posypa cukrem z przyprawami. Zwin望 w rolad wzd逝 d逝窺zego boku. Podzieli na 15 bu貫czek za pomoc nitki: kawa貫k nitki pod這篡 pod rulon z ciasta a jej ko鎍e skrzy穎wa u g鏎y, nast瘼nie zacisn望, lub no瞠m moczonym w wodzie, tak aby ciasto si do niego nie przykleja這. Gotowe bu貫czki przenie嗆 na blach wy這穎n papierem do pieczenia i u這篡 do嗆 blisko siebie, mog nawet delikatnie si styka. Przykry czyst lniana 軼iereczk i odstawi do ponownego wyro郾i璚ia jeszcze na oko這 20minut.

PIECZENIE: 190st, 20-30 minut - na z這to

LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
1 造磬a soku z cytryny
2 造磬i wrz徠ku

Cukier utrze 造磬 z wod i sokiem z cytryny. G瘰to嗆 lukru regulowa dosypuj帷 cukier lub dolewaj帷 wody. Jeszcze ciep貫 bu貫czki polukrowa.

Dro盥鄴wki mo積a mrozi, najlepiej zrobi to zaraz po tym jak wystygn.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni



毒鏚這: www.mojewypieki.com ; lekko zmodyfikowany

鈔oda, 20 czerwca 2012

Witam po przerwie, kt鏎a mia豉 by kr鏒ka, ale wyd逝篡豉 si do嗆 sporo. Od ostatniego wpisu min掖 miesi帷 i czas najwy窺zy powr鏂i do pieczenia i blogowania. Mam nadziej, 瞠 znajd si tacy, kt鏎ych ta wiadomo嗆 ucieszy:) Kiedy zdecydowa豉m si na upieczenie muffinek pierwsza moja my郵 z truskawkami! Druga - znowu z truskawkami... a wi璚 nie, na przek鏎 sezonowi (na kt鏎y czeka豉m z takim samym ut瘰knieniem jak Wy wszyscy) co w zupe軟ie innym odcieniu - pyszne marchewkowe muffinki, wilgotne za spraw ananasa, pachn帷e korzennymi przyprawami z chrupi帷ymi orzeszkami i uroczymi czapami z kokosu. No, to, na nowo, zaczynamy:)

SKxDNIKI (na oko這 16 babeczek):

NA CIASTO:
1,5 szklanki m彗i

1 szklanka cukru
szczypta soli
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
2 造瞠czki sody oczyszczonej
2 造瞠czki przyprawy do ciastek korzennych lub piernika
2/3 szklanki oleju
4 jajka
2 szklanki marchwi startej na tarce o grubych oczkach (ok 3 鈔ednie sztuki)
1 szklanka ods帷zonego z zalewy i pokrojonego w niewielkie kawa趾i ananasa (oko這 5 plasterk闚)
100g sparzonych, pokrojonych migda堯w
100g pokrojonych orzech闚 w這skich

W jednej misce zmiesza sk豉dniki suche: m彗, cukier, proszek, sod, s鏊 i przyprawy, w drugiej jaja i olej. Nast瘼nie po陰czy zawarto嗆 obu misek, przemiesza. Doda marchew, ananas, orzechy i migda造 - wymiesza. Je瞠li masa by豉by zbyt g瘰ta mo積a rozrzedzi j odrobina mleka. Ciastem wype軟i papilotki do 2/3 wysoko軼i.

Pieczenie: 180st, oko這 20minut (do suchego patyczka)

PONADTO:
250g serka mascarpone

3造磬i cukru pudru
1 szklanka wi鏎ek kokosowych

ㄊ磬 utrze serek z cukrem. Smarowa wierzch przestudzonych muffinek, nast瘼nie obtacza je w kokosie.

Je瞠li muffinki nie zostan zjedzone w tym samym dniu nale篡, ze wzgl璠u na serek, przechowywa je w lod闚ce.

POLUB SMoK na fb :)



毒鏚這: Moje Wypieki, przepis lekko zmodyfikowany

pi徠ek, 09 marca 2012

Kiedy przegl康am r騜ne przepisy czasem my郵 sobie: "to musi by niejadalne" i "kto to je?", albo: "mo積a by spr鏏owa" lub "koniecznie musz to zrobi", a czasem my郵 sobie "a to Ci dopiero...". I tak by這 kiedy szukaj帷 czego w klimacie wiosenno-wielkanocnym natkn窸am si na zielone ciasto i to zielone nie za spraw barwnika, czy pasty pandanowej, bo to by mnie raczej nie zaskoczy這, ale ca趾owicie zieloniutkie i w dodatku szpinakowe...
W notce wyczyta豉m, 瞠 jest to zmodyfikowany przepis kuchni tureckiej, teraz jest wi璚 podw鎩nie zmodyfikowanym przepisem tej瞠 kuchni:)
Wszyscy "degustatorzy" twierdzili, ze szpinaku nie czuj i smakowa這 te tym, kt鏎zy go nie jadaj, jak dla mnie jednak, nie wiem, czy za spraw mocy pod鈍iadomo軼i, czy wyj徠kowych kubk闚 smakowych szpinak by wyczuwalny, co mi nie przeszkadza這, a fank nie jestem.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
1 opakowanie mro穎nego, rozdrobnionego szpinaku bez dodatk闚 (ok.1 szklanki ju odci郾i皻ego)
3 jaja
2,5 szklanki m彗i
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
0,5 szklanki oleju
2 造瞠czki soku z cytryny
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Szpinak rozmrozi na sicie, a nast瘼nie prze這篡 do gazy lub pieluszki tetrowej i dok豉dnie wycisn望. Jaja dok陰dnie ubi z cukrem i cukrem wanilinowym. Doda szpinak, olej, sok z cytryny, wymiesza mikserem. Na koniec wsypa przesian m彗 z proszkiem i miksowa do dok豉dnego po陰czenia sk豉dnik闚. Ciasto prze這篡 do formy wysmarowanej t逝szczem i wysypanej kasz mann lub bu趾 tart (mo積a u篡 tortownicy o 鈔. 20cm, formy w formie wie鎍a, takiej, jak ta, kt鏎ej ja u篡豉m, o 鈔. 24cm).

PIECZENIE: 180st. oko這 30-35minut

PRZEΜ浩NIE:
200g kremowego serka kanapkowego
5-6 造瞠k cukru pudru
2造磬i cytryny
1,5 造磬i mi瘯kiego mas豉

Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie utrze mikserem. W razie potrzeby dos這dzi do smaku. Ostudzone ciasto przekroi, posmarowa serkiem i z這篡 z powrotem. Obsypa cukrem pudrem.
Ze wzgl璠u na serek, je瞠li ciasto ma sta d逝瞠j ni kilka godzin nale篡 przechowywa je w lod闚ce i wyj帷 przynajmniej 2h przed podaniem, aby osi庵n窸o temperatur pokojow.


S這dka magia od kuchni

毒鏚這: www.gotujmy.pl, przepis lilalo; zmodyfikowany

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel