Pieczywo

czwartek, 06 marca 2014

Cha趾a najlepsza na 鈍iecie. Idealna. Cudownie puszysta, s這dko pachn帷a mas貫m i beztrosk. Prosz, znajd嬈ie chwil, aby upiec j dla tych, kt鏎ych kochacie, to najprostszy spos鏏 na po這瞠nie Mi這軼i na talerzu...

SKxDNIKI (na 2 olbrzymie lub 3 du瞠 cha趾i):

30g 鈍ie篡ch dro盥篡
400ml ciep貫go mleka
130g cukru

900g m彗i pszennej
1 造瞠czka soli
4 jajka

100g roztopionego mas豉

SPOS笅 TRADYCYJNY: do 3/4 szklanki mleka wkruszy dro盥瞠, doda 造磬 cukru, dok豉dnie wymiesza i zostawi a zaczyn mocno si spieni. W du瞠j misce umie軼i m彗, s鏊, jajka, pozosta貫 mleko i cukier, wla gotowy zaczyn. Energicznie zagnie嗆 na zwarte, jednolite ciasto. Pod koniec zagniatania wla roztopione mas這 i ponownie zagnie嗆. Ciasto powinno by g豉dkie i b造szcz帷e. Przykry czyst, such 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na oko這 1h.

W MASZYNIE: w misie maszyny umie軼i sk豉dniki w nast瘼uj帷ej kolejno軼i: mleko, roztopione mas這, jajka, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, na g鏎 rozkruszy dro盥瞠. Ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

Wyro郾i皻e ciasto prze這篡 na om帷zon stolnic. Podzieli na dwie (lub trzy) r闚ne cz窷ci. Nast瘼nie jedn cz窷 ciasta ponownie podzieli na trzy. Z ka盥ej z trzech cz窷ci utoczy wa貫k d逝go軼i oko這 25-30cm i grubo軼i mniej wi璚ej 2-3cm. Cz窷ci ciasta z陰czy na jednym ko鎍u i zaple嗆 w warkocz. Prze這篡 na blach wy這穎n papierem do pieczenia. W ten sam spos鏏 przygotowa drug (i trzeci) cha趾. Gotowe ponownie przykry 軼iereczk i pozostawi na jeszcze 30minut do rozpulchnienia.

DODATKOWO:
1 jajko
造磬a suchego maku
lub
kruszonka

KRUSZONKA:
3 造磬i mas豉
3 造磬i m彗i
1/2 造磬i cukru
cukier wanilinowy

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misce i rozciera mi璠zy palcami a powstan okruszki.

Jajko rozbe速a. Rozsmarowa silikonowym p璠zelkiem po wierzchu wyro郾i皻ych cha貫k. Posypa suchym makiem lub kruszonk.

PIECZENIE: 170st, ok. 30-35minut

Cha趾i zachowuj 鈍ie穎嗆 kilka dni (a ciekawe, komu uda si nie zje嗆 cha貫k przez kilka dni?:).


Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



czwartek, 07 marca 2013

Przepyszne, bardzo ma郵ane, mi璚iutkie i puszyste 郾iadaniowe bu貫czki z rodzynkami i s這dk kruszonk. Idealne do d瞠m闚, konfitur, powide, miodu i krem闚 kanapkowych, z samym mas貫m, a nawet suche, bo spora ilo嗆 mas豉 w bu貫czkach wraz z rodzynkami sprawia, 瞠 nie s suche i dobrze si je. Bu貫czki s naprawd hitowe, zajadamy si wszyscy. Z tym, 瞠 Ma造 Cz這wiek g堯wnie kruszonk...

Przepis we幟ie udzia w akcji:



SKxDNIKI (na 10sztuk):

100g rodzynek
1/2 szklanki gor帷ej herbaty

250ml mleka
100g mas豉

20g 鈍ie篡ch dro盥篡
600g m彗i pszennej (typ650)
60g cukru
2 jajka
1 鄴速ko
1/4 造瞠czki soli

Rodzynki zala herbat i odstawi.

WYKONANIE TRADYCYJNE: do letniego mleka wkruszy dro盥瞠, doda 造磬 cukru i 造瞠czk m彗i. Odstawi na oko這 15minut a zaczyn wyro郾ie i spieni si. W du瞠j misce umie軼i pozosta貫 sk豉dniki (bez rodzynek). Mas這 musi by bardzo mi瘯kie, mo積a je r闚nie roztopi (doda lekko przestudzone). Dola gotowy zaczyn i zagnie嗆 jednolite, elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania doda ods帷zone rodzynki. Ciasto odstawi do wyro郾i璚ia na oko這 40minut.

SZYBKI SPOS笅 W MASZYNIE: mas這 rozpu軼i, do rozpuszczonego wla mleko - mieszanka ma by lekko ciep豉 - przela do misy maszyny. Doda w nast瘼uj帷ej kolejno軼i: jajka, 鄴速ko, m彗, w przeciwnych rogach s鏊 i cukier, rozkruszone dro盥瞠. Ustawi program do wyrabiania ciasta na makaron* (ok. 15minut). Oko這 5minut przed ko鎍em wyrabiania ciasta doda ods帷zone rodzynki. Pozostawi do wyro郾i璚ia na oko這 40minut.

* mo積a ten program powt鏎zy dwukrotnie. Ja zwykle tak robi, im ciasto du瞠j wyrabiane tym lepiej ro郾ie, jest bardziej puszyste i lepsze, po prostu.

NA KRUSZONK:
45g cukru
50g mas豉
75g m彗i

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆, a nast瘼nie rozetrze w palcach, tak, aby powsta造 grudki ciasta. Wstawi do lod闚ki, do momentu wykorzystania.

Kiedy ciasto wyro郾ie podzieli je na 10cz窷ci z ka盥ej uformowa okr庵陰 bu貫czk. Bu貫czki uk豉da na blasze (je郵i chcemy osobne, okr庵貫 bu貫czki nale篡 zachowa bardzo du瞠 odst瘼y, je郵i bu貫czki do odrywania - takie jak na zdj璚iu, nale篡 uk豉da je z zachowaniem oko這 2cm przestrzeni). Tak przygotowane przykry czyst lnian 軼iereczk i pozostawi do wyro郾i璚ia na 40-60minut.

DODATKOWO:
1 roztrzepane bia趾o

Po tym czasie bu貫czki posmarowa bia趾iem i obsypa kruszonk - lekko dociskaj帷 otwart d這ni.

PIECZENIE: 175st, ok. 25minut (bu貫czki powinny by rumiane, a posypka jasna)

Po ca趾owitym ostudzeniu bu貫czki przechowujemy w foli (woreczku), aby nie obsycha造. Mo積a je r闚nie mrozi.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

poniedzia貫k, 29 pa寮ziernika 2012

To zwyk造 chleb. Chleb nasz powszedni. Najlepszy na 鈍iecie. Wybra豉m w豉郾ie jego, aby otworzy now blogow kategori "pieczywo", kt鏎 mam nadziej polubicie.
Ale wracaj帷 do chleba. To chleb na dro盥瘸ch, ale zupe軟ie inny od "cistopodobnych" chleb闚, do kt鏎ych przyzwyczai造 nas automaty. To raczej taki chleb jaki kupujemy pod zwyczajow nazw "du篡" lub "ma造", tylko milion razy lepszy. Z chrupi帷 sk鏎k, wypieczony wed逝g upodoba domownik闚. To chleb, kt鏎y mo瞠 przygotowa ka盥y, 瞠by przyrz康zi ciasto, wystarczy zamiesza 造磬, nie potrzeba na to czasu, umiej皻no軼i, do wypieku nie s niezb璠ne automaty, specjalistyczne formy, akcesoria, m彗a czy piec, wystarczy odrobina ch璚i.
M鎩 bochenek, ten ze zdj耩, wa篡 ko這 1100g, czyli tyle ile du篡 chleb, u nas starczy na weekend, ale tylko dlatego, ze nie pozwoli豉m wyjada na gor帷o... Wszak musia豉m zrobi zdj璚ia, a i tak kroi豉m mocno ciep造, co zreszt wida, bo taki chleb nie kroi si najlepiej. Nie wiem czy musz m闚i co jeszcze, mam nadziej, 瞠 chleb m闚i sam za siebie. Jestem pewna, 瞠 go polubicie!

SKxDNIKI:

6 szklanek m彗i pszennej typu 650 (to m彗a, kt鏎 znajdziecie pod nazw "uniwersalna", "babuni" itd. zwyk豉 m彗a)
2 造瞠czki soli
10g 鈍ie篡ch dro盥篡
2 i 2/3 szklanki ch這dnej wody

M彗, s鏊 i rozkruszone dro盥瞠 umie軼i w du篡m garnku, zala wod i kr鏒ko wymiesza drewnian 造磬 (tylko do po陰czenia sk豉dnik闚) na klej帷e ciasto.
Przykry pokrywk lub talerzem i odstawi w temperaturze pokojowej na 12-18h.

Po tym czasie ciasto wy這篡 na solidnie obsypany m彗 blat lub stolnice. R瘯ami opr鏀zonymi m彗 z這篡 boki ciasta do 鈔odka (ciasto nie jest bardzo g瘰te, wi璚 ma tendencje do lekkiego "rozje盥瘸nia si" i ujednolicania, nic nie szkodzi, nie trzeba si tym przejmowa), tak aby powsta kszta速 okr庵造 lub owalny (w zale積o軼i od kszta速u naczynia, w kt鏎ym b璠zie pieczony chleb).
Nast瘼nie solidnie obsypa m彗 czyst kuchenn 軼iereczk lnian lub bawe軟ian i om帷zonymi d這闓i prze這篡 na ni chleb z這穎nymi bokami do do逝 (czyli odwrotnie ni le瘸 na stolnicy). Boki szmatki posk豉da, tak aby zakry豉 ciasto. Odstawi na 1-1,5h (w sumie 1,5-2h, wliczaj帷 czas nagrzewania naczynia).

Po up造wie tego czasu ustawi piekarnik na 240-250st i od razu umie軼i w nim naczynie przykryte pokrywk. Oczywi軼ie to naczynie, w kt鏎y b璠ziemy piekli chleb. Mo瞠 to by owalne lub okr庵貫 naczynie 瘸roodporne (okr庵貫 o 鈔ednicy ok. 32-34cm) lub brytfanna (ja piek w brytfannie o wymiarach ok. 20x30 i co najmniej tyle musia這by mie owalne naczynie 瘸roodporne ) lub 瞠liwny garnek. Puste naczynie pozostawi w nagrzewaj帷ym si piekarniku 30minut.

Po tym czasie wyj望 naczynie i umie軼i w nim wyro郾i皻e ciasto zsuwaj帷 je ze 軼iereczki w ten spos鏏, aby za這瞠nia ciasta, kt鏎ymi nadawali鄉y mu kszta速 by造 u g鏎y (czyli znowu odwrotnie ni le瘸 na szmatce). Naczynie przykry i umie軼i w nagrzanym piekarniku.

PIECZENIE: 240st
w 1/3 piekarnika (od do逝, czyli poni瞠j 鈔odkowej p馧ki)
pod przykryciem 30 minut
nast瘼nie zdj望 przykrywk i piec kolejne 25 minut (kiedy chleb przyrumieni si w takim stopniu, w jakim sobie 篡czymy - przykry foli aluminiow)

Gor帷y chleb wyj望 na kratk lub desk. Przed krojeniem przestudzi co najmniej 2h. Smacznego:)







Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: www.kwestiasmaku.com, lekko zmodyfikowany 

Tagi: dro盥瞠
08:31, czarownie , Pieczywo
Link Komentarze (8) »
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel