Owocowe

鈔oda, 19 listopada 2014


Teoretycznie jesie b璠zie trwa豉 jeszcze miesi帷. Co wi璚ej pogoda w ostatnich dniach najwidoczniej bardzo si tym przej窸a i stara si t teori potwierdzi. Niemniej ja z jesieni na blogu si ju 瞠gnam. W kuchni ju, na blogu za chwil - zaczn zim, wraz z ni 鈍i皻a. A jesie 瞠gnam ciastem z pigw. To m鎩 pierwszy bezpo鈔edni kontakt z tym pi瘯nie pachn帷ym owocem. Mimo, 瞠 pigwa jest znana od wiek闚, to jako nie potrafi si przebi. Jestem z miasta, wychowywa豉m si na blokowisku-sypialni w samym centrum aglomeracji i kiedy dwa czy trzy lata temu te嗆 przyni鏀 worek pigw i zapyta, czy czego bym z tym nie zrobi豉 to ledwo wiedzia豉m co to, poogl康a豉m, pow帷ha豉m i powiedzia豉m, 瞠 nie wiem co niby. W zesz造m roku sama chcia豉m, ale w sklepach nie by這, a w tym roku pigwa by豉 wsz璠zie. Najwidoczniej pigwa jest modna. Jednocze郾ie znalaz豉m przepis na ciasto z sam pigw, bez dodatku jab貫k i postanowi豉m spr鏏owa. Sama pigwa jest owocem nieco pancernym, wi璚 trzeba si na ni uzbroi. A potem - ciasto jest bardzo dobre, w szarlotkowym stylu, ale z orze德iaj帷 lekko kwaskow nut.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
400g m彗i
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
150g cukru pudru
200g zimnego mas豉
2 jajka

Z wszystkich sk豉dnik闚 szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Form na tart nasmarowa t逝szczem, ciasto rozwa趾owa na placek o kilka centymetr闚 wi瘯szy ni 鈔ednica tarty. Delikatnie przenie嗆 do formy, obkroi brzegi. Skrawki zagnie嗆, owin望 foli i w這篡 do lod闚ki. Dno ciasta po nak逝wa widelcem i r闚nie odstawi do lod闚ki.

NADZIENIE:
1000-1200g dojrza造ch owoc闚 pigwy (dojrza豉 pigwa jest 鄴速a)
200ml wody
8 造瞠k cukru
1/2 laski wanilii

2 budynie waniliowe bez cukru + 400ml wody

Pigw obra, usun望 gniazda nasienne i pokroi w drobn kostk. Do szerokiego rondla wla 200ml wody, doda cukier, ziarna wanilii, pigw i kor waniliow. Dusi na ma造m ogniu do mi瘯ko軼i, usun望 kor. Proszek budyniowy wymiesza w 400ml wody, wla do owoc闚, energicznie mieszaj帷 gotowa oko這 2minut. Przestudzi (mo瞠 by ciep貫, ale nie gor帷e).
Po tym czasie prze這篡 owoce na sch這dzony sp鏚. 圭inki rozwa趾owa i poci望 w osiem pask闚 r闚nej szeroko軼i. Na wierzchu tarty u這篡 ciasto w kratk.

PIECZENIE: 180st, ok. 45min

Ciasto lekko przestudzi, opr鏀zy cukrem pudrem. Mo積a podawa lekko ciep貫, r闚nie z lodami, sosem tofii, malinowym lub advocatem

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: Gotuj, bo lubi ; lekko zmodyfikowany

11:40, czarownie , Owocowe
Link Komentarze (2) »
czwartek, 06 listopada 2014

Jab貫cznik z ca造mi po堯wkami jab貫k przykrytych ko責erk kruchego ciasta na serku homogenizowanym. Ciasto jest efektowne i naprawd bardzo proste w wykonaniu. Smak waniliowego serka nieznacznie si przebija i dodaje ciastu delikatno軼i. ζtwo si kroi i porcjuje. Nawet dla pocz徠kuj帷ych.

SKxDNIKI:
3 szklanki m彗i pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
cukier wanilinowy
2 造瞠czki proszku do pieczenia
szczypta soli
200g mas豉
200g serka homogenizowanego waniliowego

6-8 mi瘯kich jab貫k
4 造磬i d瞠mu malinowego, porzeczkowego lub z r騜y (u mnie r騜a)

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 na jednolite ciasto i podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Jedn od這篡 do lod闚ki. Drug wyklei dno blachy o wymiarach ok. 25x30cm wy這穎nej papierem do pieczenia. Po nak逝wa widelcem.

PIECZENIE I: 180st, ok. 10min.

Po podpieczeniu wyj望 ciasto, rozsmarowa na nim d瞠m. Jab趾a umy, obra, przepo這wi i usun望 gniazda nasienne. U這篡 na cie軼ie w niewielkich odst瘼ach, ale tak, aby si nie styka造. Drug cz窷 ciasta rozwa趾owa na prostok徠 nieco wi瘯szy ni rozmiar blaszki i delikatnie prze這篡 na jab趾a. Lekko docisn望 brzegi.

PIECZENIE: 180st, ok. 40-45min (do r闚nomiernego zez這cenia)

Przed podaniem ostudzi i obsypa cukrem pudrem. Przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: Bake&Taste, zmodyfikowany

鈔oda, 29 pa寮ziernika 2014

Pyszny, bardzo jesienny kruchy placek, rzec by mo積a jesie w kawa趾u. Jest tu nieco korzennych przypraw, jest ca豉 gama owoc闚 jesieni: jab趾a, orzechy, rodzynki, powid豉 郵iwkowe. Wszystko przykrywa cienka warstwa bezowej pianki. Naprawd konieczne do upieczenia w tej porze roku. Dla tych wszystkich, kt鏎zy lubi jesie, 瞠by polubili j jeszcze bardziej i dla tych, kt鏎zy jesieni nie lubi, 瞠by przekonali si, 瞠 jesie jednak da si lubi:)

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
200g m彗i pszennej
1 造瞠czka ciemnego kakao
1 造瞠czka proszku do pieczenia
2 造瞠czki przyprawy do piernika (takiej, kt鏎a nie ma w sk豉dzie m彗i, je郵i ma - co najmniej 2 造磬i)
80g cukru pudru
2 jajka
170g mas豉 lub dobrej jako軼i margaryny do wypiek闚

Wszystkie sk豉dniki umie軼i na stolnicy lub w du瞠j misie i szybko zagnie嗆 na jednolite ciasto. Gotowe podzieli na dwie cz窷ci w stosunku, mniej wi璚ej, 2/3 i 1/3. Obie porcje ciasta owin望 foli spo篡wcz i od這篡 do zamra瘸lnika na 30-60minut.
Po tym czasie wi瘯sz cz窷 ciasta zetrze na tarce na blach o wymiarach ok. 20x30cm o dnie wy這穎nym papierem do pieczenia, tak aby wi鏎ki ciasta r闚nomiernie pokry造 dno.

NADZIENIE:
1kg jab貫k
200g orzech闚 w這skich
100g rodzynek
1 s這iczek (ok. 280-300g) powide 郵iwkowych

3 造磬i bu趾i tartej lub kaszy manny

Jab趾a umy, obra i zetrze na tarce o du篡ch oczkach. Odcisn望 z nadmiaru soku. Starte ciasto lekko docisn望 do dna otwart d這ni. R闚nomiernie obsypa bu趾 tart lub kasz mann. Nastepnie roz這篡 warstw jab貫k.
Orzechy (mo積a je grubo posieka, ale ja jedynie kruszy豉m w d這niach, wsypuj帷 do miski, tak, 瞠 豉ma造 si tylko najwi瘯sze kawa趾i) i rodzynki wymiesza z powid豉mi. Roz這篡 na jab趾ach

PONADTO:
3 bia趾a
4 造磬i cukru

Bia趾a ubi na sztywn pian. Po 造盧e dodawa cukier po ka盥ej porcji miksuj帷 kr鏒ko, a piana stanie si l郾i帷a. Delikatnie wy這篡 na powid豉, r闚nomiernie rozprowadzi. Na wierzch zetrze pozosta貫 ciasto

PIECZENIE: 180st, ok. 50-55minut

Przed podaniem ostudzi i opr鏀zy cukrem pudrem. Mo積a przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 14 pa寮ziernika 2014

By造 gruszki i 郵iwki, wi璚 czas na niekwestionowanych w豉dc闚 jesiennych, polskich sad闚 - jab趾a. Mn鏀two rodzimych odmian od twardych do mi瘯kich, od s這dkich, poprzez gruszkowe i winne do kwa郾ych, od zielonych i 鄴速ych do bordowych. I niemal瞠 wszystkie nadaj si na szarlotki i jab貫czniki. Do ciast zwykle mieszam 2-3 rodzaje jab貫k. Wybieram twarde owoce, bo nie lubi kiedy rozpadaj si w czasie pieczenia.
Dzisiejszy jab貫cznik to klasyczne polskie smaki – kruche kakaowe ciasto, du穎 jab貫k i warstwa delikatnego waniliowego budyniu. Polecam na jesie:)

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
2 2/3 szklanki m彗i
1/2 szklanki ciemnego kakao
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
4 鄴速ka
250g zimnego lub lekko ocieplonego mas豉

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 na jednolite ciasto. Podzieli na dwie cz窷ci; mniej wi璚ej 1/3 i 2/3. Owin望 foli i od這篡 na 1,5-2h do zamra瘸lnika.

NADZIENIE:
3 budynie waniliowe, nies這dzone
6 造瞠k cukru
1200ml mleka

ok. 1,5kg jab貫k

3 造磬i bu趾i tartej

Nadzienie przygotowujemy bezpo鈔ednio przed ko鎍em ch這dzenia ciasta. 1 litr mleka zagotowa z cukrem. W pozosta造m mleku rozmiesza proszek budyniowy, wla do gotuj帷ego mleka i ci庵le mieszaj帷 gotowa jeszcze ko這 2 minut. Przykry i odstawi do lekkiego przestudzenia (czas w kt鏎ym przygotujemy jab趾a wystarczy w zupe軟o軼i).

Jab趾a umy, obra, wykroi gniazda nasienne, pokroi na mniejsze kawa趾i (ka盥 獞iartk kroj na 3-4 cz窷ci).

Blach o wymiarach ok. 30x40cm wy這篡 papierem do pieczenia. Wi瘯sz cz窷 ciasta zetrze na tarce o grubych oczkach, tak aby r闚nomiernie pokry這 dno blachy. Lekko docisn望 do dna. Powierzchnie ciasta obsypa bu趾 tart, a nast瘼nie wysypa przygotowane jab趾a. Na jab趾a wyla budy, wyr闚na wierzch. Na sam g鏎 zetrze pozosta貫 ciasto.

PIECZENIE: 185st, ok. 50min

Ciasto pozostawi do ca趾owitego ostudzenia. Podawa posypane cukrem pudrem. Polecam przechowywa w lod闚ce.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 06 pa寮ziernika 2014

Wydawa這 mi si, 瞠 篡tnie ciasto b璠zie ci篹kie i muliste, i... bardzo si zdziwi豉m. Ciasto jest lekkie, puszyste, delikatne, wilgotne, wprost rozp造waj帷e si w ustach. D逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Bardzo jesienne ciasto, z delikatn nuta cynamonu i t wyj徠kow s這dycz, kt鏎 nadaje wypiekom mi鏚. Bardzo polecam.

Zg豉szam do:

Jab趾o z cynamonem 2014

SKxDNIKI:

1 jab趾o

75g mas豉
50g miodu
80g ciemnego cukru do wypiek闚
1 造瞠czka cynamonu

75ml mleka
1 jajko

150g m彗i 篡tniej razowej
50g zmielonych na m彗 migda堯w
2 造瞠czki proszku do pieczenia

3 造磬i p豉tk闚 migda這wych

Jab趾o umy, obra, pokroi w mniej wi璚ej centymetrowe kawa趾i. Mas這 z cukrem, miodem i cynamonem umie軼i w garnuszku i podgrzewa do rozpuszczenia cukru i mas豉. Lekko przestudzi, wla mleko i wbi jajko. Roztrzepa. Suche sk豉dniki wymiesza w misce i zala lekko ciep造m p造nem. Wymiesza 造磬 na jednolit mas. Doda jab趾o, zamiesza. Ciasto prze這篡 do wy這穎nej papierem ma貫j keks闚ki, ok. 8x20cm, wyr闚na i obsypa wierzch p豉tkami migda這wymi.

PIECZENIE: 170st, ok. 40-50min (do suchego patyczka)

Przed podaniem ca趾owicie ostudzi. Przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni




毒鏚這: Moje Wypieki, z kosmetycznymi zmianami

poniedzia貫k, 12 maja 2014



Na pocz徠ku - bardzo mi przykro, 瞠 tak ma這 nowo軼i na blogu, ale naprawd chwilowo nie mam innych mo磧iwo軼i. Chcia豉bym jednak wiosn tutaj przywita. Pierwszym zwiastunem wiosny, zaraz obok bocian闚 jest rabarbar, wi璚 zaczn rabarbarem. Przy okazji posprz徠a豉m sobie zamra瘸rk z bia貫k:) Ale obiecuj, ze truskawki te b璠 - lada chwila, zdj璚ia ju s (a ciasto si ko鎍zy:). Placek z rabarbarem to s這dkie 'must have' w maju - lekki, prosty, s這dki od bezy i kwa郾y rabarbarem, z dodatkiem chrupi帷ych p豉tk闚 migda這wych. Polecam serdecznie!

SKxDNIKI:

CIASTO:
175g mi瘯kiego mas豉 lub dobrej jako軼i margaryny do pieczenia
szczypta soli
1 op. cukru wanilinowego
125g cukru
3 jajka
75g kwa郾ej 鄉ietany
300g m彗i
2 造瞠czki proszku do pieczenia

Mas這 utrze z cukrem, cukrem wanilinowym i szczypt soli na jasn puszysta mas. Nast瘼nie, ci庵le ucieraj帷, dodawa kolejno jajka. Na koniec wsypa m彗 z proszkiem i doda 鄉ietan, kr鏒ko utrze do po陰czenia sk豉dnik闚.
Blach o wymiarach ok. 40x30cm posmarowa t逝szczem i wysypa bu趾 tart, r闚nomiernie roz這篡 ciasto (mo積a sobie zanurzan w zimnej wodzie 造磬, 瞠by ciasto si nie lepi這).

PIECZENIE I: 190st, ok. 10minut (piek tak d逝go ile zajmuje mi przygotowanie rabarbaru)

OWOCE:
1,2kg rabarbaru

2 造磬i bu趾i tartej

Rabarbar umy, obra pokroi w kawa趾i o d逝go軼i 2-3cm. Wyj望 ciasto, wierzch obsypa bu趾a tart i r闚no pokry rabarbarem.

PIECZENIE II: 190st, ok. 15minut

BEZA:
5 bia貫k
175g cukru
75g m彗i ziemniaczanej
50 g p豉tk闚 migda這wych

Bia趾a ubi na sztywno. Stopniowo, po 造盧e, dosypywa cukier. Po ka盥ej 造盧e ubija do momentu a cukier si rozpu軼i, a masa stanie si sztywna i b造szcz帷a. Na koniec do bia貫k przesia m彗 i delikatnie wymiesza. Wy這篡 na gor帷e owoce i posypa migda豉mi.

PIECZENIE: 190st, ok. 35min (kiedy p豉tki si zarumienia ciasto przykry folia aluminiow)

Upieczone ciasto ca趾owicie ostudzi. Obsypa cukrem pudrem. Przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis na ciasto na podstawie przepisu zamieszczonego, w kt鏎ym numerze "Najlepsze ciasta"; niestety nie podam dok豉dnie, bo posiadam tylko wycinek

鈔oda, 19 lutego 2014

Ta zima-nie-zima jako nie sprzyja ani mojej wyobra幡i, ani organizacji czasu, ani energii. Mam nadziej, 瞠 to co za oknem to ju wiosna. Chcia豉bym ju truskawki, maliny i s這鎍e. S這鎍e przede wszystkim. P鏦i co pozostaj nam nieko鎍z帷e si jab趾a, jednak mimo wszystko, jakby kr鏒sze wieczory i niezmiennie kubek herbaty. W tym zestawieniu na pewno odnajdzie si znana chyba wszystkim sypana szarlotka - nie potrzebuje ani czasu, ani energii, za to koniecznie jab貫k, nie przeszkadza jej przeci庵aj帷a si popo逝dniowo-wieczorna szar闚ka a kubek herbaty ca趾iem ju w-to-mi-graj. Polecam serdecznie, 瞠by jako przetrwa do wiosny:) Tej prawdziwej i nieodwracalnej(!)

SKxDNIKI:

200g mas豉 - zmro穎nego (wk豉dam do zamra瘸lnika na jakie 30minut)

CIASTO:

2 szklanki kaszy manny b造skawicznej
2 szklanki m彗i pszennej tortowej
2 szklanki cukru (lub nieco mniej - daj niepe軟e)
3 造瞠czki proszku do pieczenia

Suche sk豉dniki wymiesza dok豉dnie w misce.

NADZIENIE:

2,5kg jab貫k soczystych (!), lepiej lekko kwaskowych

1-3 造瞠czek cynamonu (w zale積o軼i od upodobania)
2 opakowania cukru wanilinowego
ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)

Jab趾a umy, obra i zetrze na tarce o grubych oczkach. Doda cynamon, cukier wanilinowy i opcjonalnie ziarenka wanilii.

Form do pieczenia o wymiarach oko這 25x35cm wy這篡 papierem do pieczenia. Sypkie sk豉dniki podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. 1/3 sypkich sk豉dnik闚 wysypa dno formy, na nich u這篡 po這w jab貫k (jab趾a przedtem przemiesza, tak, aby ca造 sok nie pozosta na dnie); r闚nomiernie przykry jab趾a kolejn cz窷ci sypkich sk豉dnik闚, roz這篡 pozosta貫 nadzienie i ponownie zasypa such mieszank. Na wierzch zetrze na tarce zmro穎ne mas這, tak aby pokry這 ca陰 powierzchnie ciasta.

PIECZENIE: 180st, ok. 60minut (kiedy wierzch stanie si ju z這to-br您owy ciasto mo積a, przykry foli aluminiow, aby nie zacz窸o si przypala)

Upieczone ciasto wyj望 z piekarnika, przestudzi przez oko這 15-20minut a nast瘼nie pokroi w kwadraty i podawa z lodami waniliowymi, 鄉ietankowymi lub bakaliowymi (u mnie waniliowe z orzechami w這skimi) i kleksem bitej 鄉ietany.

Ciasto mo積a podgrzewa w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 15 listopada 2013

Wprawdzie to przepis Ewy Wachowicz, ale moja babcia robi dok豉dnie taki sam, z r騜nymi, sezonowymi owocami lub d瞠mem - za ka盥ym razem inny. Dla mnie smak jest wi璚 znany, oswojony. My郵, 瞠 i wi瘯szo嗆 z Was zna ten placek i nie raz go軼i na Waszych sto豉ch, a mo瞠 ju jaki czas szukali軼ie go, 瞠by przywo豉 smaki dzieci雟twa i aromat babcinej kuchni, wspomnienie dnia sp璠zanego na ogrodzie, w鈔鏚 jab這nek ci篹kich od dojrza造ch owoc闚?



SKxDNIKI:

NA CIASTO:
500g m彗i
300g mas豉
5 鄴速ek
1 kopiasta 造磬a g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany 18%
1 cukier wanilinowy
2 造磬i cukru pudru

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na jednolite ciasto. Podzieli na dwie r闚ne cz窷ci, owin望 foli spo篡wcz i od這篡 do lod闚ki na czas przygotowania nadzienia.

NA NADZIENIE:
750g jab貫k*
400g drylowanych wi郾i (mog by mro穎ne - nie rozmra瘸)*

2 造磬i bu趾i tartej

*ale tak naprawd mo積a u篡 niemal瞠 wszystkich owoc闚 (ok. 1-1,5kg), a nawet d瞠mu

Jab趾a umy, obra, usun望 gniada nasienne, pokroi w niewielkie kawa趾i.

Jedn cz窷 ciasta rozwa趾owa na wielko嗆 blachy (wymiary ok. 28x40cm). Prze這篡 do formy wy這穎nej papierem lub posmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart, obsypa bu趾 tart. Na cie軼ie r闚nomiernie rozsypa jab趾a, a na nich wi郾ie. Drug cz窷 ciasta r闚nie rozwa趾owa i przykry owoce. Ciasto po nak逝wa widelcem.

PIECZENIE: 180st, ok 50minut (a ciasto stanie si z這te)

Jeszcze ciep貫 obsypa grub warstw cukru pudru. Przechowywa w temperaturze pokojowej (w upalne dni warto wstawi do lod闚ki)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis podstawowy na szarlotk z papier闚ek Ewy Wachowicz, zmodyfikowany

鈔oda, 13 listopada 2013

Nie jestem fank ciemnych m彗 i raczej nie u篡wam ich do s這dkich wypiek闚. Wiem jednak, 瞠 maj spor rzesz fan闚, zw豉szcza tych staraj帷ych si je嗆 zdrowiej lub ograniczy, przynajmniej nieco, kalorie. O tej szarlotce my郵a豉m ju dwa lata temu i poprzedniej jesieni, ale jako tak mi zesz這 i ostatecznie upiek豉m dopiero teraz. Ciasto nie jest ci篹kie, twardsze ni biszkopt, ale mimo wszystko mi瘯kie, zdecydowanie bardziej suche i sypkie, za spraw gryki. Jest jednak ca趾iem sympatyczn odmian dla klasycznych plack闚 z m彗i pszennej.



SKxDNIKI:

NA CIASTO:
6 jajek
4 造磬i zimnej wody
1 cukier wanilinowy
150g p造nnego miodu
3 造瞠czki proszku do pieczenia
300g m彗i gryczanej

Bia趾a ubi z wod i cukrem wanilinowym. Ci庵le ubijaj帷 wla mi鏚 i dodawa kolejno 鄴速ka. Na koniec wsypa m彗 z proszkiem i delikatnie wymiesza. Ciasto prze這篡 do blachy o wymiarach ok. 25x35cm wy這穎nej papierem do pieczenia

PIECZENIE: 180st, ok. 12-15min (do suchego patyczka)

MASA JABΘOWA:
1,5kg jab貫k
6 造瞠k cukru
6 造瞠k soku jab趾owego

3/4 szklanki soku jab趾owego (do nas帷zenia)

Jab趾a umy, obra, usun望 gniazda nasienne i pokroi na ma貫 kawa趾i. Cukier z sokiem umie軼i w garnku lub na patelni (nie teflonowej), podgrzewaj帷 miesza do rozpuszczenia si cukru. Nast瘼nie zostawi na ogniu tak d逝go, a cukier zacznie si karmelizowa - zg瘰tnieje i przybierze bursztynowy kolor. Do cukru wrzuci przygotowane jab趾a i dusi mieszaj帷 kilka-kilkana軼ie minut (zale篡 od twardo軼i jab貫k) a owoce zaczn si lekko rozpada. Gdyby masa si przypala豉 nale篡 podla j niewielka ilo軼i soku.

Ciasto (nie musi by ostudzone) nas帷zy sokiem, a nast瘼nie wy這篡 na nie gor帷e jab趾a. Pozostawi do ostudzenia.

PONAD TO:
1000ml 鄉ietanki kremowej 30 lub 36%
1 造磬a cukru pudru
4 usztywniacze do 鄉ietany lub 3 造瞠czki 瞠latyny rozpuszczone w niewielkiej ilo軼i wody

1 造瞠czka kakao
1 造瞠czka cynamonu

Krem闚k ubi z cukrem pudrem i usztywniaczami (lub pod koniec ubijania wlewaj帷 rozpuszczona 瞠latyn). Prze這篡 na ostudzone ciasto. Kakao i cynamon wymiesza, opr鏀zy wierzch.

Przed podaniem wstawi do lod闚ki na co najmniej 4h.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis na placek z m彗i gryczanej z "pyszne Ciasta z owocami" nr 1/2014, zmodyfikowany

czwartek, 24 pa寮ziernika 2013

Bardzo podobaj mi si gruszki wykorzystywane w ca這軼i. Z wielk ochot zabra豉m si wi璚 za przygotowanie tego ciasta. Gruszki wyst瘼uj tu w towarzystwie ulubionego przeze mnie marcepanu - bardzo jesienna kompozycja. Przyznam jednak, 瞠 smakiem ciasto, przynajmniej mnie, nie zachwyci這 na r闚ni z wygl康em, a i 郵iczne gruszki w ca這軼i tez nie s naj豉twiejsze w krojeniu, serwowaniu i jedzeniu, niemniej... no, dla tego wygl康u chyba warto:)

SKxDNIKI:

GRUSZKI:
5-6 鈔edniej wielko軼i, niezbyt mi瘯kich gruszek gruszek - nale篡 pami皻a aby gruszki mia造 zbli穎ne rozmiary i stopie mi瘯ko軼i
3 造磬i cukru
sok z 1/2 cytryny
laska wanilii
50ml likieru amaretto
1-1,5l wody

Gruszki obra, zala wod z amaretto. Doda sok z cytryny, cukier, przekrojon wzd逝 lask wanilii. Gotowa na wolnym ogniu do momentu w kt鏎ym w gruszk z 豉two軼i mo積a wbi widelec, ale nie rozlatuje si ona (w zale積o軼i do mi瘯ko軼i i gatunku gruszek mo瞠 to trwa od 3, nawet do 30 minut). Ostudzi (w kompocie).

CIASTO:
75g mas豉
75ml mleka
175g marcepanu

3 jajka
80g cukru
175g m彗i
70g m彗i migda這wej (zmielonych migda堯w bez sk鏎ek)
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
1/4 造瞠czki sody
szczypta soli
3 造磬i jogurtu greckiego
2 造磬i likieru amaretto

Mas這 i pokruszony marcepan z mlekiem roztopi w garnuszku ci庵le mieszaj帷. Jajka z cukrem ubija do podwojenia obj皻o軼i. Do jajek stopniowo wlewa przestudzon mas marcepanow. Doda jogurt, m彗, zmielone migda造, proszek, sod i s鏊. Wymiesza mikserem na 鈔ednich obrotach. Na koniec dola amaretto. Dno tortownicy o 鈔. 22cm wy這篡 papierem, boki nat逝軼i i obsypa bu趾a tart. Prze這篡 ciasto.
Wystudzone gruszki ods帷zy na papierowych r璚znikach. 圭i望 do造 (ja tego nie zrobi豉m, i jak wida, gruszki nie chcia造 sta prosto). Delikatnie w這篡 gruszki w ciasto, zachowuj帷 r闚ne odst瘼y mi璠zy owocami.

PIECZENIE: 170st, 50-60min.; w po這wie pieczenia, kiedy ciasto ma ju 豉dny, z這to-bazowy kolor, przykry folia aluminiow

Przed podaniem ca趾owicie ostudzi, posypa cukrem pudrem.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis pochodzi z bloga Cioccolato Gatto; zmodyfikowany

 
1 , 2 , 3 , 4
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel