Czekoladowe

wtorek, 21 lipca 2015

Ci篹kie, czekoladowe, wilgotne brownie nieodmiennie zestawia si w moich my郵ach z jesienn chandr, zbyt d逝gimi zimowymi wieczorami, mrozem, s這t, kubkiem gorzkiej paruj帷ej kawy i ulubionym kocem. Niemniej, czekolada to czekolada. Wszyscy wiedz. I w sumie pora roku mnie nie zniech璚a. W zwi您ku z czym powsta這 brownie na gor帷e letnie dni - z waniliowymi lodami i odrobin szale雟twa w postaci g鏎y popcornu w s這nym karmelu. Bardzo po ameryka雟ku i bardzo na Wakacje:)

SKxDNIKI (na 6 porcji):

BROWNIE:
150g mas豉
200g czekolady o zawarto軼i kakao co najmniej 45%

50g cukru dark muscovado
3 ma貫 jajka (M)
1/4 造瞠czki soli morskiej

10g m彗i pszennej
20g ciemnego kakao
1 造瞠czka drobno mielonej kawy

Mas這 z czekolad rozpu軼i na wolnym ogniu lub w k徙ieli wodnej. Pozostawi do lekkiego przestudzenia. Jajka ubi z cukrem i sol na pienist, g瘰tniej帷 mas. Do jajek dola przestudzon czekolad z t逝szczem, wymiesza mikserem. Dosypa m彗, kakao i kaw, zmiksowa.Ciasto prze這篡 do tortownicy o 鈔ednicy 18cm o dnie wy這穎nym papierem do pieczenia i bokach wysmarowanych mas貫m.

PIECZENIE: 180st, 25minut

Po upieczeniu ca趾owicie ostudzi (najlepiej upiec dzie wcze郾iej)

POPCORN W SΜNYM KARMELU:
2-3 造磬i suchych ziaren kukurydzy
2 造磬i oleju
1/4 szklanki wody
3 造磬i cukru
1/4-1/2 造瞠czki soli morskiej

W garnek o grubym dnie lub patelni (nie teflonowej!) rozgrza olej, na rozgrzanym rozsypa kukurydz, pra篡 na ma造m ogniu po przykryciem od czasu do czasu wstrz御aj帷 garnkiem, a do momentu w kt鏎ych ziarenka przestan "strzela".
W rondelku lub na patelni (nie teflonowej!) umie軼i wod z cukrem. Mieszaj帷 podgrzewa na wolnym ogniu do momentu zagotowania. Dosypa soli (po przemieszaniu najlepiej spr鏏owa czy jest wyra幡ie wyczuwalna). Przesta miesza i gotowa tak d逝go, a p造n zg瘰tnieje i nabierze bursztynowej barwy. Szybko zdj望 z ognia. Do karmelu od razu wsypa 3-4 gar軼i popcornu i dok豉dnie wymiesza, tak, aby karmel dok豉dnie obklei pra穎n kukurydze.

DODATKOWO:
ok.500ml dowolnych lod闚 (polecam waniliowe)

!UWAGA! Deser nale篡 przygotowa bezpo鈔ednio przed podaniem!

Ostudzone ciasto delikatnie przekroi na dwa placki. Na dolny wy這篡 lody, przykry pozosta造m. Na g鏎ze u這篡 karmelizowany popcorn. Podawa od razu. Je郵i zajdzie taka konieczno嗆, przechowywa w zamra瘸rce.

S這dka magia od kuchni

wtorek, 01 lipca 2014

Blondie jest u mnie rzadkim go軼iem, je郵i ju, koniecznie z kwa郾ym dodatkiem, tym razem agrestem. Dla urozmaicenia smaku ma這 wyrazistej i, jak dla mnie, md豉wej bia貫j czekolady doda豉m do masy marcepan. Mimo sporej ilo軼i jego smak nie jest dominuj帷y, jednak wyra幡ie si przebija. W zestawieniu z marcepanem mo積a wypr鏏owa r闚nie maliny, a mas wzbogaci otart sk鏎k cytrusow.

SKxDNIKI:
300g bia貫j czekolady
170g mas豉
200g marcepanu

4 jajka
50g cukru (u篡豉m domowego cukru waniliowego)
120g m彗i

200g agrestu

Czekolad z mas貫m rozpu軼i w garnuszku na wolnym ogniu. Do masy wkruszy marcepan, ci庵le podgrzewaj帷 wymiesza (marcepan z czekolad po陰cz si w niezbyt apetyczn mas, a t逝szcz oddzieli - tak ma by). Odstawi do lekkiego przestudzenia.
Jajka z cukrem ubija tak d逝go a masa przynajmniej podwoi obj皻o嗆 (oko這 3 minuty). Ubijaj帷, stopniowo, doda mas czekoladowo-marcepanow wraz z t逝szczem. Na koniec wsypa m彗, po陰czy mikserem. Ciasto przela do formy niewielkiej formy (oko這 20x20cm) wy這穎nej papierem do pieczenia. Na wierzch rozsypa umyty i obrany agrest.

PIECZENIE: 180st, 28minut

Przed podaniem pozostawi w temperaturze pokojowej na 8-12h, aby ciasto nie tylko wystyg這, ale nabra這 odpowiedniej konsystencji. Przechowywa i podawa w temperaturze pokojowej. Przechowywane w lod闚ce wyci庵n望 co najmniej 30minut przed serwowaniem (ciasto w lod闚ce twardnieje).

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


czwartek, 31 pa寮ziernika 2013

Borwnie jest dla mnie tym, czym dla wielu muffinki - idealne - w ka盥ym czasie, wsz璠zie, proste, szybkie, zawsze si udaje, a ograniczeniem dla miliona wariacji mo瞠 by tylko wyobra幡ia. Mojej nic chyba w tym temacie nie brakuje, wi璚 przedstawiam Wam kolejn, niesamowit ods這n brownie, tym razem jesienn - brownie z po堯wkami gruszek i czap delikatnego kremu z mascarpone i krem闚ki, ze spor ilo軼i karmelizowanych orzech闚 w這skich i oblane z這tym, chrupi帷ym karmelem. Prawdziwa atomowa bomba kaloryczna, ale... no, nie mo積a si oprze:)

SKxDNIKI:

BROWNIE:
215g mas豉
300g czekolady gorzkiej o zawarto軼i kakao 50-65%

80g br您owego cukru
2 鄴速ka
3 jajka
szczypta soli

30g m彗i
20g kakao
2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej

4 - 6 gruszek

Mas這 z czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. 草速ka i jajka ubi z cukrem i sol na pienist, g瘰tniej帷 mas. Ubijaj帷 dola lekko przestudzon mas czekoladow. A na koniec dosypa m彗 z kakao i kaw. Gotowe ciasto przela do blaszki o wymiarach ok. 20x25cm wy這穎nej papierem do pieczenia. Gruszki obra, przepo這wi, usun望 gniazda nasienne. U這篡 po堯wki na cie軼ie dziurk po gnie寮zie do g鏎y, niezbyt 軼i郵e.

PIECZENIE: 180st, ok. 25min. (ciasto ma jedynie st篹e, a nie sta si suche)

Ostudzi.

ORZECHY:
180-200g orzech闚 w這skich
2 造磬i cukru
1 造磬a oleju

Patelnie (nie teflonow!) rozgrza, wsypa orzechy, kr鏒ko podpra篡. Wla olej i zamiesza, tak, aby r闚nomiernie pokry orzechy. Nie przestaj帷 miesza wsypa cukier i miesza tak d逝go a cukier si rozpu軼i, obklei orzechy i przybierze bursztynowa barw. Natychmiast zdj望 orzechy z patelni na papier do pieczenia. Porozdziela, aby za bardzo si nie poskleja造, ostudzi.

KREM:
250g serka mascarpone
125ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
1 造磬a cukru pudru

Krem闚k wraz z mascarpone umie軼i w misie miksera i ubija tak d逝go a masa nabierze konsystencji g瘰tego, sztywnego kremu. Pod koniec ubijania doda cukier. Na koniec wsypa orzechy (zostawi kilka do dekoracji) i wymiesza. Mas wy這篡 na ostudzone ciasto.

KARMEL:
3 造磬i cukru
3 造磬i wody

Na patelni lub w rondlu (nie teflonowym!) umie軼i cukier z wod, podgrzewaj帷 miesza do rozpuszczenia cukru, a nast瘼nie zagotowa (nie mieszaj帷!). Gotowa tak d逝go a woda odparuje a cukier nabierze bursztynowego koloru. Karmelem narysowa na cie軼ie fantazyjny wz鏎, udekorowa orzechami.

Brownie nale篡 odstawi na ca陰 noc nie tyle do stygni璚ia, ile dla nabrania odpowiedniej konsystencji - nie zapominajmy, 瞠 to ciasto to niemal瞠 samo mas這 i czekolada z jajkami. Ciasto z przepisu nale篡 przechowywa w lod闚ce, ale wyj望 na oko這 15-20minut przed podaniem, tak, aby ogrza je do temperatury pokojowej, inaczej ciasto b璠zie twarde.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 18 pa寮ziernika 2013


Do przepisu na nutellowe ciasto z kremow warstw z ricotty i, a jak瞠- Nutelli, 軼i庵ni皻e z chorwackiego blogu, doda豉m ca趾iem poka幡 czap z musu cytrynowego, 瞠by nieco je orze德i i prze豉ma. Ca這嗆 jest do嗆 s這dka, mocno czekoladowa, bardzo syc帷a. Idealne do jesiennego kubka gorzkiej herbaty z cytryn.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
150g mi瘯kiego mas豉
120g br您owego cukru
2 jajka
120g Nutelli
300g m彗i krupczatki
30g kakao
40g mielonych orzech闚 laskowych
80g podpra穎nych na suchej patelni, posiekanych orzech闚 laskowych

Mas這 utrze z cukrem na puszyst mas, doda jajka i ponownie dobrze utrze. Nie przestaj帷 miksowa doda Nutell, a nast瘼nie m彗 wymieszan z mielonymi orzechami, na koniec wsypa posiekane orzechy.

NA WARSTW SEROW:
250g ricotty
180g Nutelli
1 造磬a kakao
2 造磬i br您owego cukru
2 jajka

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misie i zmiksowa tylko tak, aby masa by豉 jednolita.
Tortownice o 鈔 24cm lub blach o boku 22-24cm wy這篡 papierem do pieczenia. Wy這篡 przygotowane ciasto a nast瘼nie pokry je warstw serow.

PIECZENIE: 160st, 35minut

MUS CYTRYNOWY:
1/2 szklanki 鈍ie穎 wyci郾i皻ego soku z cytryny
sk鏎ka starta z jednej cytryny
1 szklanka cukru
4 鄴速ka
115g bardzo mi瘯kiego mas豉
1 szklanka 鄉ietanki krem闚ki 30%

Sok z cytryny zagotowa z 1/2 szklanki cukru, co jaki czas mieszaj帷 aby cukier si rozpu軼i. Zdj望 z ognia.
草速ka ubija z pozosta造m cukrem przez kilka minut, a masa stanie si g瘰ta i puszysta, a cukier ca趾owicie rozpu軼i. Do tak przygotowanej masy, ci庵le miksuj帷 wlewa niewielkim strumieniem gor帷y syrop cytrynowy.
Mas, nieustannie mieszaj帷, zagotowa na niewielkim ogniu i gotowa 1-2minuty (powstanie rzadki budy).
Od razu po ugotowaniu przela do miski i ubija mikserem na wysokich obrotach oko這 15minut - do czasu a ca趾owicie wystygnie i podwoi swoj obj皻o嗆. Nie przestaj帷 ubija doda po 造盧e mas這, a na koniec sk鏎k cytrynow.
Osobno ubi krem闚k, a nast瘼nie delikatnie wmiesza do kremu cytrynowego. Tak przygotowany mus wy這篡 na ca趾owicie ostudzone ciasto. Odstawi do lod闚ki na co najmniej 6h.

Przechowywa w lod闚ce. Przed podaniem lekko ogrza, w tym celu wyj帷 z lod闚ki na oko這 15-20minut przed czasem serwowania.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: nutellowe ciasto z Gastro diva, zmodyfikowany; natomiast mus cytrynowy pochodzi z Moje Wypieki

wtorek, 16 lipca 2013

Blondies to mniej popularna, m這dsza siostra znanego na ca造m 鈍iecie brownie. Przygotowuje si je podobnie, a najwa積iejsz modyfikacj jest oczywi軼ie zast徙ienie ciemnej czekolady bia陰. Blondies jest ci篹kim, zwartym ciastem, o lekko zakalcowatej konsystencji. Mnie nieco przypomina budy (ale to subiektywne wra瞠nie). Poniewa ciasto jest s這dkie i do嗆 t逝ste zdecydowa豉m si prze豉ma je drobnymi, kwaskowymi owocami. Zapach bia貫j czekolady w po陰czeniu z malinami i jagodami, kt鏎y w czasie pieczenia cudownie wkrada si we wszystkie domowe k徠y jest naprawd bezcenny. Polecam - lato w blaszce:)



SKxDNIKI:
350g bia貫j czekolady
200g mas豉
60g cukru
1 cukier wanilinowy
5 jajek
150g m彗i

100g jag鏚
150g malin

Owoce umy i zostawi do ods帷zenia na sicie. Czekolad wraz z mas貫m rozpu軼i w garnuszku na ma造m ogniu. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym utrze na jasn, puszyst mas (ok. 3 minut). Dola lekko przestudzone mas這 z czekolad, wymiesza mikserem. Dosypa m彗 i zmiksowa na jednolita mas. Przela do wy這穎nej papierem formy o wymiarach ok. 25x25cm. Na cie軼ie r闚nomiernie rozsypa owoce.

PIECZENIE: 180st, ok 25-28minut (brzegi lekko si zarumieni, a 鈔odek si zetnie)

Przed podaniem ca趾owicie ostudzi w temperaturze pokojowej (najlepiej ca陰 noc). Podawa w temperaturze pokojowej (przy przechowywaniu w lod闚ce przed podaniem ogrza).








Polub SMoK na fb:):
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 11 stycznia 2013

Czy s z nami fani ciasteczek oreo? Oreobrownie smakuje jak... oreo:) Tyle tylko, 瞠 czekoladowe brownie nie chrupie, ale... nadrabiaj to ciasteczka w masie mlecznej. Ca這嗆 tak bardzo oreo, 瞠 chyba bardziej by nie mo瞠.
Sp鏚 brownie klasycznie jest ci篹ki, mocno czekoladowy, lekko lepki i syc帷y, masa mleczna idealnie na郵aduje prze這瞠nie markiz oreo, a kawa趾i ciasteczek przyjemnie chrupi krusz帷 si w ustach. Zazdroszcz silnej woli temu, kto poprzestanie na jednym kawa趾u:)

SKxDNIKI:

CIASTO:
350g czekolady o zawarto軼i kakao 45-55%
250g mas豉

100g cukru
4 jajka

2 鄴速ka
szczypta soli

30g m彗i
20g kakao
1 造瞠czka kawy rozpuszczalnej

Czekolad wraz z mas貫m rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Przestudzi. Jajka, 鄴速ka, cukier i s鏊 utrze na puszyst, jasn, g瘰t mas (uciera oko這 3-5 minut). Wla czekolad z mas貫m - utrze. Dosypa m彗, kakao i kaw. Wymiesza mikserem. Ciasto przela na blach 24x27cm wy這穎n papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, 26-28minut

MASA MLECZNA:
1/4 szklanki mleka
1 op. cukru wanilinowego
175g mi瘯kiego mas豉
3 造磬i cukru pudru
1 szklanka mleka w proszku
150g ciasteczek oreo

Mleko z cukrem wanilinowym zagotowa, zdj望 z ognia i ca趾owicie ostudzi. Mas這 utrze z cukrem pudrem, ucieraj帷 wlewa mleko, a nast瘼nie wsypa mleko w proszku. Utrze na jednolity, g豉dki krem. Ciasteczka oreo po豉ma lub pokroi - ka盥e na 4-6 cz窷ci. Doda do kremu i delikatnie wmiesza 造磬 lub szpatu趾, tak, aby ich nie rozgnie嗆. Mas wy這篡 na ostudzony sp鏚.

POLEWA:
100g czekolady deserowej
1 造磬a cukru
1 造磬a mas豉
4 造磬i mleka lub krem闚ki
4-6 ciasteczek oreo

Mleko, mas這 i cukier umie軼i w garnuszku i podgrzewa mieszaj帷 a cukier si rozpu軼i. Doda po豉man na kawa趾i czekolad - nadal mieszaj帷 a polewa stanie si g豉dka i b造szcz帷a. Zdj望 z ognia, lekko przestudzi. Obla ciasto. Obsypa pokruszonymi ciasteczkami.

W這篡 na przynajmniej 4h do lod闚ki. Ociepli w temperaturze pokojowej oko這 15-20minut przed podaniem. Przechowywa w lod闚ce.



Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

鈔oda, 09 stycznia 2013

S這dka, ci篹ka, aksamitna, rozp造waj帷e si w ustach, ekstremalnie czekoladowa. Ci篹ko w sumie powiedzie, 瞠 to ciasto, chocia si je piecze, ale nie dodaje m彗i. Co dla prawdziwych czekoladoholik闚 i mi這郾ik闚 s這dyczy. Dla ka盥ego po malutkim kawa貫czku, bo wi璚ej si zje嗆 po prostu nie da, a przy takich deserach zdecydowanie lepszy jest niedosyt ni przesyt.

SKxDNIKI:

300g czekolady o zawarto軼i kakao 75%
100g czekolady o zawarto軼i kakao 45-55% (deserowa)
250ml 鄉ietany krem闚ki
1/3 szklanki ciemnego rumu lub likieru pomara鎍zowego
6 jajek
1/2 szklanki br您owego cukru

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. 妃ietank wymiesza z rumem. Jajka z cukrem ubi mikserem na puszyst mas (oko這 5 minut). Ci庵le miksuj帷 do jajek wla ciep陰 czekolad i 鄉ietank z rumem. Przela do tortownicy o 鈔ednicy 22cm z dnem wy這穎nym papierem do pieczenia i owini皻ej na zewn徠rz foli aluminiow (sp鏚 i boki). Nast瘼nie tortownice umie軼i w wi瘯szej formie wype軟ionej wrz徠kiem, tak, aby si璕a mniej wi璚ej do po這wy tortownicy.

PIECZENIE: 180st, 65minut (po oko這 25-30 minutach - kiedy wierzch zacznie ciemnie, przykry foli aluminiow)

Ciasto wyj望 z piekarnika i k徙ieli wodnej.

POLEWA:
100g czekolady deserowej
1/3 szklanki 鄉ietanki krem闚ki
1 造瞠czka mas豉
1 造瞠czka cukru

sk鏎ki cytrusowe lub posiekane drobno podpra穎ne orzechy

Wszystkie sk豉dniki polewy umie軼i w k徙ieli wodnej, rozpu軼i. Obla polew ciep貫 ciasto. Obsypa sk鏎kami lub orzechami.
Ostudzone wstawi do lod闚ki na 10-12h. Po tym czasie ostro積ie oddzieli ciasto od brzeg闚 formy no瞠m i zdj望 obr璚z. Przechowywa w lod闚ce.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: www.mojeciacho.blox.pl, z minimalnymi modyfikacjami

poniedzia貫k, 17 grudnia 2012

Brownie to jeden z tych wypiek闚, kt鏎e daj niezliczone wprost mo磧iwo軼i, ograniczeniem mo瞠 by tu tylko wyobra幡ia. Tak瞠 zapraszam Was na 鈍i徠eczn klasyk w ca趾iem nieklasycznym wydaniu. Wilgotne, do嗆 ci篹kie i baaardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem przypraw korzennych, marcepanu, migda堯w i kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej. Jednym s這wem "piernikobrownie" - pytanie tylko czy smakuje bardziej jak czekoladowy piernik czy piernikowa czekolada?

SKxDNIKI:

350g czekolady o zawarto軼i kakao 45-55%
250g mas豉
3,5 造瞠czki przyprawy do piernika
0,5 造瞠czki cynamonu

120g br您owego cukru
4 jajka

2 鄴速ka
szczypta soli

30g m彗i
20g kakao
2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej
80g drobno posiekanej kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
sk鏎ka otarta z 1 pomara鎍zy
80g migda堯w, obranych i pokrojonych na mniejsze kawa趾i

130g masy marcepanowej

Czekolad wraz z mas貫m i przyprawami rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Przestudzi.
Jajka, 鄴速ka, cukier i s鏊 utrze na puszyst, jasn, g瘰t mas (uciera oko這 3-5 minut). Wla czekolad z mas貫m - utrze. Dosypa m彗, kakao, kaw, sk鏎ki i migda造. Wymiesza mikserem. Ciasto przela na blach 24x27cm wy這穎n papierem do pieczenia. Z marcepanu odrywa kawa趾i, formowa z nich kulki wielko軼i orzecha laskowego i rozrzuci po surowym cie軼ie. Wyka豉czk wbi je w mas, nast瘼nie grzbietem 造磬i wyr闚na powierzchnie, tak, 瞠by ciasto zakry這 marcepan.

PIECZENIE: 180st, 28-30minut

Upieczone ciasto pozostawi do ca趾owitego ostudzenia, najlepiej przez ca陰 noc. Przechowywa w temperaturze pokojowej.






Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 14 grudnia 2012

Bardzo spodoba這 mi si to ciasto, ale przepis troszk si naczeka w zak豉dkach, zanim po niego si璕n窸am. Spodziewa豉m si fajerwerk闚, bo na pierwszy rzut oka wszystko co uwielbiam, moje smaki, moje klimaty, ale... to nie by這 to. Chyba brakowa這 mi w nim m彗i:) Nie chodzi o to, ze ciasto by這 niedobre, bo go軼ie si zachwycali i prosili o przepis i nikt nie rozumia czego si czepiam. A ja si czepia豉m, bo do mnie nie przem闚i這, a by豉m tak pewna, 瞠 przem闚i. Obiektywnie, na ile pozwala m鎩 subiektywizm, o cie軼ie mog powiedzie tak: jest bardzo lekkie, mocno wilgotne, przeplataj si w nim wyra幡e smaki kakao i pomara鎍zy, mniej wyczuwalne s migda造. My郵, 瞠 to 鈍ietna propozycja na 鈍i皻a alergika (ciasto nie zawiera glutenu).

Zg豉szam do:



SKxDNIKI:

CIASTO:
ok. 375g pomara鎍zy z 豉dn, cienk sk鏎k (1 b. du膨 lub dwie ma貫)

200g mielonych migda堯w bez sk鏎ek (je瞠li sami mielimy migda造 mo積a cz窷 zmieli nieco mniej dok豉dnie)
200g cukru
6 jajek
50g ciemnego kakao
1 czubata 造瞠czka proszku do pieczenia
1/2 造瞠czki sody oczyszczonej

Pomara鎍ze umie軼i w garnuszku, zala wod, tak, aby przykry豉 owoce. Doprowadzi do wrzenia i gotowa na wolnym ogniu pod przykryciem 2h. Owoce odcedzi i ca趾owicie ostudzi.

Po tym czasie pomara鎍ze zmiksowa w blenderze na pulp pozostawiaj帷 wyczuwalne kawa貫czki sk鏎ek. W du瞠j misce umie軼i wszystkie sk豉dniki i dok豉dnie wymiesza mikserem. Ciasto przela do tortownicy o 鈔ednicy 20cm o dnie wy這穎nym papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, 50-60minut

Ciasto ostudzi. Polecam podawa udekorowane kandyzowanymi sk鏎kami pomara鎍zowymi.

KANDYZOWANE SK紑KI POMARA哸ZOWE:
1 du瘸 pomara鎍z z 豉dn sk鏎k
1 szklanka cukru
1 szklanka wody

Obieraczk do warzyw obra pomara鎍z prowadz帷 ostrze od g鏎y do do逝. Cz窷ci sk鏎ek pokroi w cienkie paski. Wod zagotowa z cukrem, mieszaj帷 tak, aby cukier si rozpu軼i. Do gotuj帷ej wody wrzuci sk鏎ki. Gotowa na wolnym ogniu do momentu a wi瘯szo嗆 wody odparuje, syrop zg瘰tnieje, a sk鏎ki stan si szkliste. Sk鏎ki wyj望 na papier do pieczenia, rozdzieli widelcem, tak aby zbyt mocno si nie poskleja造. Pozostawi do wystygni璚ia. Udekorowa ciasto.






Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis na ciasto autorstwa Nigelli Lawson

czwartek, 08 listopada 2012

Mocno kakaowy, niezbyt s這dki, niemal瞠 wytrawny sp鏚 i mi瘯ka, rozp造waj帷a si w ustach czekoladowa s這dycz trufli. Jedno z idealnych po陰cze. Obowi您kowe do wypr鏏owania dla ka盥ego czekoladoholika. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, natomiast wymaga nieco wi璚ej czasu i uwagi - trufle trzeba miesza w czasie ch這dzenia. Ale naprawd warto po鈍i璚i jej ten czas. Ciasto robi豉m nie pierwszy i zapewne nie ostatni raz. Ca趾owicie w moim stylu i gu軼ie. Idealne na wszystkie okazje, jak to czekolada. Z cyklu: "Must have". Mo瞠 na 安i皻a?

SKxDNIKI:

CIASTO:

110g mas豉
100g cukru
3 jajka
110g m彗i
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
40g ciemnego kakao
75g mielonych migda堯w

Mas這 z cukrem utrze na puszyst mas, ci庵le ubijaj帷 doda jajka. Do masy przesia m彗, kakao i proszek do pieczenia, doda migda造 - dok豉dnie wymiesza mikserem.
Ciasto prze這篡 na blach ok. 27x24cm wy這穎n papierem do pieczenia. Wyr闚na.

Pieczenie: 180st, ok 20-25minut (z czego pierwsze 8-10minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika - mi璠zy drzwiczki nale篡 w這篡 trzonek drewnianej 造磬i, dzi瘯i temu ciasto uro郾ie r闚nomiernie i nie wybrzuszy si na 鈔odku)

TRUFLA:
475g czekolady gorzkiej lub deserowej
150g mas豉
450ml 鄉ietany krem闚ki
120g pokruszonych herbatnik闚
5 造瞠k ciemnego rumu (ewentualnie wi郾i闚ki)

W rondlu o grubym dnie umie軼i 鄉ietank, mas這 i czekolad. Podgrzewa na ma造m ogniu ci庵le mieszaj帷 a do po陰czenia si wszystkich sk豉dnik闚. Odstawi do momentu a masa nabierze temperatury pokojowej. Ostudzone w這篡 na oko這 30 minut do lod闚ki. Po tym czasie wyj望, wymiesza dok豉dnie drewniana 造磬 - a masa stanie si g豉dka. W這篡 na kolejne 30 minut do lod闚ki.
Herbatniki pokruszy - nie na piasek.
Mas truflow ponownie utrze drewnian 造磬 a stanie si g豉dka i jednolita. Doda pokruszone herbatniki i rum, wymiesza. Prze這篡 mas na ca趾owicie wystudzone ciasto.
Sch這dzi w lod闚ce co najmniej 3h.

PONADTO:
kilka mi瘯kich owoc闚 (u mnie miechunka)
30g gorzkiej czekolady roztopionej w k徙ieli wodnej


Umyte owoce zanurza w roztopionej czekoladzie, odk豉da na papier do pieczenia lub kratk, 瞠by czekolada zastyg豉. Owocami udekorowa ciasto bezpo鈔ednio przed podaniem.


Przechowywa w lod闚ce. Podawa sch這dzone.







Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: "Czekolada", z serii "Z kuchennej p馧eczki", Wydawnictwo Olesiejuk; lekko zmodyfikowany



 
1 , 2
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel