Sma穎ne s這dko軼i

czwartek, 05 lutego 2015

Tradycyjne p帷zki, takie jak u Babci. Wielkie, puszyste, mi璚iutkie, taaaakie wyro郾i皻e. Nadziane r騜 lub powid豉mi. Najlepsze. Nie wiem co mo積a napisa na temat p帷zk闚, chyba nikomu nie trzeba przedstawia, zachwala, przekonywa, pisa, 瞠 na T逝sty Czwartek, cho wcale niekoniecznie itd... P帷zki, moi drodzy, po prostu.

SKxDNIKI (na ok 20 du篡ch p帷zk闚):

25g 鈍ie篡ch dro盥篡
250ml letniego mleka
1 造磬a cukru

2 jajka
8 鄴速ek
125g bardzo mi瘯kiego mas豉
50g cukru
1/2 造瞠czki soli
2 造磬i w鏚ki lub spirytusu
700-750g m彗i pszennej
sk鏎ka otarta z jednej cytryny (opcja)

SPOS笅 TRADYCYJNY: w du篡m kubku dro盥瞠 z mlekiem i 造磬 cukru, zostawi do spienienia. Jajka, 鄴速ka, s鏊 i mas這 ubi z cukrem. Doda alkohol, przesian m彗, opcjonalnie sk鏎k z cytryny i przygotowany wcze郾iej zaczyn. Wyrabia ciasto d這闓i lub w mikserze przystawk (hakiem) do ciasta dro盥穎wego co najmniej 30-40minut (niekt鏎zy podaj nawet godzin). Ciasto (do嗆 lu幡e) przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na oko這 1h (do podwojenia obj皻o軼i).

W MASZYNIE: do misy w這篡 kolejno mleko, mas這, jajka, 鄴速ka, alkohol; nast瘼nie m彗 i sk鏎k, po przeciwnych stronach misy umie軼i s鏊 i cukier, na wierzch skruszy dro盥瞠. W陰czy na program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

DODATKOWO:
do nadziania r騜a, powid豉 郵iwkowe, czekolada
olej lub smalec do g喚bokiego sma瞠nia
cukier puder lub lukier (utrze sok z 1 cytryny, 2 造磬i ciep貫j wody, ok. 500-800g cukru pudru)

Wyro郾i皻e ciasto odgazowa. Nast瘼nie nabiera porcje namoczon w oleju 造磬. Na naolejonej lub um帷zonej d這ni uformowa placuszek, na這篡 nadzienie, zlepi brzegi i uformowa kulk. Gotowe p帷zki uk豉da na obsypanej m彗 stolnicy i blacie w do嗆 du篡ch odst瘼ach. Przykry czyst 軼iereczk i pozostawi do rozpulchnienia jeszcze na 30-45minut.

Olej rozgrza do momentu w kt鏎ym wrzucony p帷zek zachowuje si jak ponton - nie tonie, ale od razu utrzymuje si na powierzchni, a dooko豉 pojawia si duuu穎 b帳elk闚 (sprawdzam czy olej jest rozgrzany wrzucaj帷 kawa趾i ziemniak闚 - olej powinien si wok馧 ziemniaka od razu mocno spieni, a ten wyp造n望 na powierzchnie). P帷zki wrzuca wyro郾i皻 stron do do逝. Maksymalnie sma篡 nie wi璚ej ni 4 p帷zki, aby nie obni瘸 temperatury oleju. Sma篡 z obu stron na z這to-br您owy kolor (du瞠 p帷zki wymagaj d逝窺zego sma瞠nia, czy ciasto jest gotowe mo積a sprawdzi patyczkiem). Usma穎ne ods帷za na papierowym r璚zniku. Obsypa cukrem pudrem lub lukrowa jeszcze ciep貫.

Najlepiej smakuj 鈍ie簑tkie :) Ale p帷zki mo積a r闚nie zamrozi zaraz po wystudzeniu.


毒鏚這: zmodyfikowany przepis Bjaderki z forum cincin

鈔oda, 28 stycznia 2015

Kolejna propozycja na karnawa (i obiecuj, 瞠 nie ostatnia:). Chyba trudno o inny tak bezpo鈔ednio zwi您any z karnawa貫m wypiek jak karnawa這we r騜e. Ja osobi軼ie przygotowuje je wy陰cznie w karnawale. By mo瞠 wygl康 nieco odstrasza sprawiaj帷 wra瞠nie skomplikowanego i trudnego do uzyskania, jednak jest to mylne wra瞠nie. Przygotowanie r騜 nie jest wyj徠kowo trudne, ani nawet zbyt pracoch這nne. Same ciastka s takie troch faworkowe, tyle tylko 瞠 odrobin mniej kruche za spraw dodania do ciasta ca造ch jajek, kr捫ki r騜y s te nieco grubsze ni faworki, przez co s mniej 豉mliwe.

SKxDNIKI (na ok. 2 tuziny):

300g m彗i pszennej
50g mas豉
cukier wanilinowy
szczypta soli
2 jajka
2 鄴速ka
2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
1 造磬a spirytusu

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 na jednolite, daj帷e si wa趾owa ciasto. Podsypuj帷 m彗 rozwa趾owa na placek grubo軼i ok 5mm. Kr捫kami o 鈔ednicy kolejno 6cm, 5cm i 4cm wykroi ko豉 (tak sam ilo嗆 w ka盥ej 鈔ednicy). Ko豉 ponacina w spos鏏 pokazany na ilustracji.

Na najwi瘯szym kr捫ku nale篡 zrobi sze嗆 naci耩, na mniejszym pi耩, na najmniejszym tylko trzy.

PONADTO:
bia趾o
olej do sma瞠nia
cukier puder
kandyzowane wi郾ie lub konfitura do dekoracji

W mi璠zyczasie rozgrza olej, tak aby wrzucony kawa貫k ciasta od razu wyp造wa na powierzchnie. 字odek najwi瘯szych i 鈔ednich kr捫k闚 posmarowa bia趾iem. Uk豉da na sobie po trzy kr捫ki zaczynaj帷 od tych o najwi瘯szej 鈔ednicy i ko鎍z帷 na najmniejszych. Najlepiej uk豉da je tak, aby naci璚ia na kolejnych kr捫kach by造 wzgl璠em siebie przesuni皻e (nie nak豉da naci璚ia na naci璚ie). Na ko鎍u docisn望 aby ciasteczko dobrze si sklei這. Wrzuca na rozgrzany olej p豉tkami do spodu. Sma篡 z obu stron do zez這cenia. Ods帷za na papierowym r璚zniku lub bibu販e.
Gotowe obsypa cukrem pudrem i udekorowa wisienkami lub odrobin konfitury.

Najlepiej smakuj ca趾iem 鈍ie瞠.


S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis mam na jakim starym wycinku, je郵i dobrze mi si kojarzy to pochodzi ze strony z przepisami margaryny do pieczenia 'KASIA'

鈔oda, 14 stycznia 2015


Pozw鏊cie, 瞠 na wst瘼ie zacytuje moj siostr: "mmm, zacne. Smakuje jak po陰czenie gniazdek z Cini Minis". Nie ma jak trafne, obrazowe (je郵i smak mo積a nazwa obrazem) i proste podej軼ie do tematu. My郵, 瞠 wszystko jasne:)

A 瞠by siostra mi nie zdominowa豉 wpisu to trzy s這wa od autora:) Churros to przysmak popularny w Hiszpanii, Portugalii i krajach Ameryki Po逝dniowej. Tradycyjnie je si je na 郾iadanie (ja preferuje wersj "do kawy"). Churros kupuje si od razu po sma瞠niu, jeszcze gor帷e, w papierowych ro磬ach. Z przer騜nymi dodatkami lub jedynie utyt豉ne w cukrze. Te urocze pa貫czki wykonane s z ciasta parzonego sma穎ne na g喚bokim oleju doskonale wpisuj si w nasz karnawa. Dla tych, kt鏎zy jeszcze si wahaj - patrz pierwsze zdanie:)

SKxDNIKI (na ok 40sztuk):
100ml mleka
125ml wody
55g mas豉

130g m彗i pszennej
1/2 造瞠czki cynamonu
szczypta chilli
ziarenka z 1/2 laski wanilii

3 jajka

olej do sma瞠nia
cukier z prawdziw wanili (drobny) do obtoczenia
cynamon

Mleko, wod i mas這 zagotowa na wolnym ogniu. M彗 wymiesza z przyprawami i wanili, wsypa do gotuj帷ego si p造nu i natychmiast zdj望 z ognia. Miesza drewnian 造磬 do momentu powstania masy przypominaj帷ej ziemniaczane piure. Doda jajka i miesza tak d逝go a ciasto stanie si jednolite, l郾i帷e i zacznie odchodzi od 軼ianek naczynia. Przestudzi.

Olej mocno rozgrza w szerokim garnku (olej jest odpowiednio rozgrzany kiedy natychmiast po na這瞠niu ciasta pojawia si w ok馧 niego mn鏀two b帳elk闚, a ciastko od razu wyp造wa na g鏎). Ciasto prze這篡 do szprycy lub r瘯awa cukierniczego zako鎍zonego tylk w kszta販ie du瞠j gwiazdki. Na rozgrzany olej wyciska ok. 7-10cm paski ciasta, odcinaj帷 no瞠m. Ciastka sma篡 z obu stron na kolor z這to-br您owy.

Jeszcze ciep貫 obtoczy w cukrze z wanili, nast瘼nie przez drobne sitko opr鏀zy cynamonem.

SOS CZEKOLADOWY Z CHILLI:
60ml 鄉ietanki krem闚ki
60g czekolady deserowej
1-2 str帷zki malutkich suszonych papryczek chilli lub 3 szczypty chilli w proszku (lub inaczej do smaku)

Krem闚k zagotowa z papryczk, zdj望 z ognia. Do gor帷ej wrzuci po豉man czekolad i wymiesza do uzyskania l郾i帷ej, g豉dkiej masy.

Churros podawa z sosem jak najszybciej po usma瞠niu, najlepiej jeszcze ciep貫.



czwartek, 23 stycznia 2014

Czas ju najwy窺zy wygrzeba si z tych 鈍i徠 i rozpocz望, trwaj帷y ju zreszt blisko miesi帷 karnawa. A jak karnawa to i sma穎ne s這dko軼i. Zaczynam od rozetek. Mo瞠 ich nie znacie, ale na pewno pami皻aj je Wasze babcie:) Foremki na t okazje kupi豉m jeszcze latem, od dawna wi璚 by豉m pewna, 瞠 karnawa na blogu rozpocznie si w豉郾ie tak:)
Rozetki sma篡 si z ciasta 逝dz帷o podobnego do tego na nale郾iki. Sama czynno嗆 nie jest trudna, ale do osi庵ni璚ia idea逝 niew徠pliwie potrzeba czasu. Rzecz, kt鏎 ka盥y z Was b璠zie musia doprowadzi do perfekcji jest g喚boko嗆 zanurzania foremek w cie軼ie, temperatura oleju oraz g瘰to嗆 masy.

SKxDNIKI (usma篡豉m dwa kopiaste talerze, ale ilo嗆 b璠zie zale瘸豉 od g瘰to軼i ciasta i tego jak g喚boko zanurza b璠ziecie foremk):

2 jajka
1 szklanka ciep貫go mleka
1 i 1/3 szklanki m彗i
1 造磬a spirytusu
1 cukier wanilinowy

olej do g喚bokiego sma瞠nia

Sk豉dniki na rozetki zmiksowa na jednolit mas i odstawi w temperaturze pokojowej na oko這 30minut. Po tym czasie jeszcze raz kr鏒ko zmiksowa. Konsystencja ciasta ma by nieco g瘰tsza ni na nale郾iki - w razie potrzeby mo積a je zag窷ci m彗 lub rozrzedzi mlekiem.
T逝szcz mocno rozgrza (wko這 zanurzonego patyczka do szasz造k闚 powinny od razu pojawi si ma貫 p璚herzyki). Nast瘼nie zmniejszy p這mie pod t逝szczem i umie軼i w nim na kilkana軼ie sekund foremki do rozetek.
Od razu po wyj璚iu zanurzy je w cie軼ie (g喚boko嗆 zanurzenia jest kwesti gustu, nie nale篡 jednak zanurza foremki g喚biej ni do 4/5 wysoko軼i wzoru; p造cej zanurzone foremki dadz wyra幡iejszy wz鏎). Po odej軼iu od foremki sma篡 kr鏒ko z obu stron na jasnoz這ty kolor.
Po odej軼iu rozetki nabiera na foremk kolejn porcj ciasta (je郵i sma篡my tylko na dwie r璚e - bez dodatkowych do obracania i wyjmowania, radz nie sma篡 jednocze郾ie wi璚ej ni 4 ciasteczek). Ods帷za na papierowym r璚zniku.

Przed podaniem obsypa cukrem pudrem. Najlepiej smakuj kr鏒ko po upieczeniu.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 28 stycznia 2013


Kolejny ze sztandarowych przepis闚 karnawa這wych z zeszytu babci (w moim przypadku mamy, ale moja mama r闚nie jest babci). Serowe oponki goszcz u nas od czasu do czasu niezale積ie od pory roku. Ich przygotowanie nie jest czasoch這nne, sk豉dniki cz瘰to s pod r瘯, sma瞠nie zajmuje tylko chwilk, a 鈍ie瞠, pachn帷e i pyszne serowe p帷zuszki z dziurk s idealnym towarzystwem dla popo逝dniowej, sobotniej herbaty lub porannego kubka mleka.

Zg豉szam do akcji:



SKxDNIKI (na dwa tuziny):

250g sera bia貫go p馧t逝stego
1,5 szklanki m彗i
60g dobrej margaryny do pieczenia
1/2 造瞠czki sody oczyszczonej
1/4 szklanki cukru
2 造瞠czki octu spirytusowego
1 jajko
1 鄴速ko (UWAGA! wykonuj帷 oponki z podw鎩nej porcji doda 3 ca貫 jajka, a nie 2 jajka+2 鄴速ka)

DODATKOWO:
m彗a do podsypywania
olej lub inny t逝szcz do g喚bokiego sma瞠nia
cukier puder do obsypania

Ser rozgnie嗆 widelcem (nie musi by bardzo dok豉dnie), doda m彗, sod, cukier, mi瘯ki t逝szcz. W 鈔odku zrobi wg喚bienie, wbi jajko i 鄴速ko oraz wla ocet. Zagnie嗆 g豉dkie ciasto, niezbyt klej帷e. W razie konieczno軼i dosypa nieco wi璚ej m彗i. Ciasto rozwa趾owa na grubo嗆 oko這 1cm podsypuj帷 m彗. Szklank lub okr庵陰 wykrawaczk wyci望 ko豉, a nast瘼nie mniejsz foremk lub zakr皻k z butelki typu pet po鈔odku wyci望 mniejsze k馧eczka.

Sma篡 na silnie rozgrzanym oleju (wrzucona oponka od razu powinna wyp造wa na wierzch) na z這to-br您owo obracaj帷 w po這wie sma瞠nia. Usma穎ne ods帷za na papierowym r璚zniku. Lekko przestudzone posypa cukrem pudrem. Podawa 鈍ie瞠.






Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: brulion z przepisami mojej mamy

鈔oda, 16 stycznia 2013

Tych kruchych karnawa這wych s這dko軼i chyba nie trzeba nikomu przedstawia. U nas "chrusty" sma篡豉 Babcia, najcz窷ciej na Dzie Babci. Sma篡豉, ba, nadal sma篡, je郵i j 豉dnie poprosimy. Ale jednak czas ku temu, 瞠by poma逝 "kto" tradycj przejmowa. Pad這 na mnie, z oczywistych powod闚. Wyzwanie podj窸am. Zanim zostan babci opanuje to do perfekcji:)

Zg豉szam do:



SKxDNIKI:

250g m彗i
1 造瞠czka cukru pudru
1 jajko
2 鄴速ka
1/2 szklanki g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany 18%
1 造磬a octu
szczypta soli

olej lub inny t逝szcz (planta, smalec) do sma瞠nia
cukier puder do obsypania

M彗, s鏊 i cukier puder przesia na stolnice, rozgarn望 lekko, pozostawiaj帷 wg喚bienie na 鈔odku. Do wg喚bienia wbi jajko, 鄴速ka, doda 鄉ietan i ocet. Szybko zagnie嗆 jednolite ciasto, nie lepi帷e si zbytnio do r彗 (w razie potrzeby podsypa nieco m彗). Gotowe rozwa趾owa bardzo cienko, podsypuj帷 m彗. Rade趾iem lub ostrym no瞠m podzieli na paski o grubo軼i oko這 2cm dowolnej d逝go軼i (d逝go嗆 nale篡 dostosowa do naczynia, w kt鏎ym faworki b璠 sma穎ne, ja robi zwykle 10-15cm). Po 鈔odku ka盥ego paska zrobi niewielkie naci璚ie, a nast瘼nie przeci庵n望 przez nie jeden z ko鎍闚.

T逝szcz mocno rozgrza (ilo嗆 dostosowana do wielko軼i naczynia, ale g喚boko嗆 t逝szczu powinna wynosi oko這 4-5cm). Temperatur t逝szczu najlepiej sprawdzi wk豉daj帷 do niego drewniany patyczek, tak aby dotkn掖 dna - od razu powinno si w ok馧 niego pojawi du穎 b帳elk闚 (t逝szcz powinien si zapieni w tym miejscu), natomiast wrzucone ciastko ma szybko wyp造n望 na powierzchnie.Sma篡 kr鏒ko z obu stron (na jasno z這to). Zaraz po wyj璚iu ods帷za na papierowym r璚zniku. Obficie posypa cukrem pudrem.
Najlepiej smakuj 鈍ie瞠, zaraz po przestudzeniu.





Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis "cioci" Gosi Ch.

wtorek, 14 lutego 2012


O Bomboloni, ma造ch, w這skich p帷zusiach z budyniowym nadzieniem przypomnia豉 mi Dorotus z "Moje wypieki". Ja z przepisu na ma貫 p帷zusie robi ca趾iem spore p帷zki, a 瞠 za budyniem nie przepadam nadziewam je advocatem. P帷zki z tego przepisu nie ch這n t逝szczu i s l瞠jsze ni tradycyjne, polskie t逝stoczwartkowe wypieki. Serdecznie polecam.

Przepis bierze udzia w akcji:

T逝sty Czwartek 2012


SKxDNIKI:

NA P。ZKI (35-40sztuk):
190ml mleka
100g cukru
30g 鈍ie篡ch dro盥篡
830g przesianej m彗i
sk鏎ka starta z 2 cytryn
180ml wody
5 jaj
0,5 造瞠czki soli
2 造磬i w鏚ki
150g stopionego mas豉

Wykona zaczyn: do p馧 szklanki letniego mleka wsypa 造瞠czk cukru i wkruszy dro盥瞠, wymiesza, odstawi na 10 minut do wyro郾i璚ia.
Zaczyn przela do m彗i, doda pozosta貫 sk豉dniki, poza mas貫m, zgnie嗆 ciasto. Przy ko鎍u zagniatania dola letni t逝szcz, wyrobi elastyczne, jednolite ciasto. Uformowa kulk i prze這篡 j do sporego garnka, przykry lnian 軼iereczk i odstawi do podwojenia obj皻o軼i w ciep貫 miejsce bez przeci庵闚 (na oko這 45-60 minut).

Ciasto na p帷zki mo積a przygotowa r闚nie w maszynie do chleba: wszystkie sk豉dniki umie軼i w misie maszyny, w nast瘼uj帷ej kolejno軼i: p造nne - jaja, mleko, t逝szcz, woda, w鏚ka, nast瘼nie w po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, m彗a ze sk鏎k cytrynow. W m帷e zrobi "do貫k" i wkruszy do niego 鈍ie瞠 dro盥瞠 (nie ma konieczno軼i wykonywania zaczynu). Maszyn nale篡 ustawi na program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

Czas w kt鏎ym ciasto wyrasta wykorzysta na przyrz康zenie nadzienia.

KREM ADVOCATOWY:
400ml mleka
200ml likieru jajecznego (advocat)*
1 budy waniliowy
cukier (wg informacji na opakowaniu budyniu)
2 造瞠czki mas豉

350ml mleka zagotowa z mas貫m. Proszek budyniowy z cukrem rozmiesza w pozosta造ch 50ml mleka. Zagotowane mleko zdj望 z ognia, dola advocat, wymiesza. Ci庵le mieszaj帷 powoli wla budy. Ustawi na ogniu i, nie przerywaj帷 mieszania, zagotowa. Przykry foli aluminiow i odstawi do ostygni璚ia.

* je瞠li nie posiadamy odpowiedniej szprycy i b璠ziemy nadziewa p帷zki przed sma瞠niem nale篡 przygotowa g瘰tszy krem, w tym celu proponuj zredukowa ilo嗆 advocatu i mleka o 50ml ka盥ego.

Kiedy ciasto wyro郾ie ponownie lekko je zagnie嗆. Na opr鏀zonej m彗 stolnicy rozwa趾owywa na grubo嗆 1-1,5 cm i wycina szklank ko豉 o 鈔ednicy 7-9cm.* Wykrojone p帷zki przykry lnian 軼iereczk i zostawi do podwojenia obj皻o軼i (oko這 40minut).

* je瞠li nie b璠ziemy nadziewa p帷zk闚 szpryc nale篡 rozwa趾owa ciasto cieniej, nak豉da nadzienie na 鈔odek jednego kr捫ka, przykrywa drugim, zlepia brzegi a nast瘼nie ponownie wykroi szklan k馧ko.

P帷zki sma篡my na silnie rozgrzanym, g喚bokim oleju (w temperaturze 175-180st.). Czy olej jest dostatecznie rozgrzany naj豉twiej sprawdzi wrzucaj帷 na niego frytk - powinna zaskwiercze i od razu wyp造n望 na powierzchni. P帷zki nale篡 sma篡 z obu stron na z這ty kolor, w taki spos鏏, 瞠by po 鈔odku p帷zka zostawa豉 jasna obw鏚ka. Je瞠li paczki rumieni si zbyt szybko, lub przybieraj od razu br您owy kolor nale篡 znacznie zmniejszy moc palnika na kt鏎ym je sma篡my, lub na chwile ca趾owicie go wy陰czy.

P帷zki ods帷za na papierowych r璚znikach. Nadziewa lekko przestudzone. Najlepiej smakuj 鈍ie瞠.



| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel