Muffinki i babeczki

pi徠ek, 13 lutego 2015

Pi瘯ne, czerwone babeczki, z delikatnym kremem i intensywnym aromatem i subtelnym smakiem r騜y. Ozdobione czerwonymi serduszkami b璠 idealnym zwie鎍zeniem Walentynkowej kolacji, uroczym upominkiem zostawionym przy 堯磬u czy dodatkiem do 郾iadania.
Przy okazji tych babeczek po raz pierwszy si璕n窸am po przepis na kultowe i s造nne red velvet cake i powiem ca趾iem szczerze - rozczarowa豉m si. Po opisach i zachwytach nad ciastem spodziewa豉m si fajerwerk闚, kt鏎ych nie by這. Ciasto jest dobre - wilgotne, niezbyt ci篹kie, faktycznie aksamitne w fakturze, ale to zwyk貫, dobrej jako軼i muffinkowe ciasto, jakie z pewno軼i jedli軼ie nie raz, tyle 瞠 czerwone. Kolor jest zdecydowanie tym co je wyr騜nia bardziej ni smak. A ja wole odwrotnie:)

SKxDNIKI (na ok 16sztuk klasycznych babeczek, lub 20sztuk w ma造ch kubeczkach):

250ml kefiru
250ml oleju rzepakowego
2 造磬i miodu
2 du瞠 jajka
2 造磬i wody r騜anej
2 造磬a octu

430g m彗i pszennej
180g cukru
1 造磬a kakao
1 造瞠czka sody oczyszczonej
1/4 造瞠czki soli
ok. 1/2 造瞠czki czerwonego barwnika w proszku

Mokre sk豉dniki wymiesza w jednej misce, suche w drugiej, po陰czy (mniej wi璚ej, tak jak przy muffinkach - ciasto nie musi by ca趾iem g豉dkie). Prze這篡 do papilotek, wype軟iaj帷 je do 2/3 wysoko軼i.

PIECZENIE: 180st, ok. 30-35minut (do suchego patyczka)

KREM:
125ml 鄉ietanki 30 lub 36%
250g mascarpone
1-2 造磬i cukru pudru
1,5 造磬i wody r騜anej

Mascarpone ubi ze 鄉ietank na sztywny krem, doda wod r騜an i cukier do smaku. Prze這篡 do r瘯awa cukierniczego lub szprycy zako鎍zonej tylk w kszta販ie mocno wyci皻ej gwiazdki. Babeczki delikatnie wydr捫y tworz帷 niewielkie wg喚bienie po鈔odku. Na ka盥a na這篡 kleks kremu i posypa okruszkami ciasta.

Babeczki z kremem przechowywa w lod闚ce.

S這dka magia od kuchni


鈔oda, 30 lipca 2014

Muffinki to nie jest mi這嗆 mojego 篡cia, ale uroku odm闚i im nie mo積a. Na pewno to najprostsze i najszybsze wypieki. 疾by je przygotowa nie trzeba wielu umiej皻no軼i, naczy, ani trudno dost瘼nych sk豉dnik闚, wystarczy nieco dobrych ch璚i. W lato mo積a poszale z sezonowymi owocami, zim z przyprawami. Mo積a je wie鎍zy kremem, oblewa czekolad, obsypa kruszonk. Zach璚am do puszczenia w ruch wyobra幡i i stworzenia w豉snej kompozycji. A tych, kt鏎zy akurat nie maja pomys逝 zapraszam na muffinki z bor闚kami i bia陰 czekolad.

SKxDNIKI (na ok. 14-16sztuk):

300g m彗i
150g cukru
cukier wanilinowy
szczypta soli
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1/2 造瞠czki sody oczyszczonej

65ml oleju
250ml ma郵anki
2 jajka

150g umytych, osuszonych bor闚ek ameryka雟kich
100g bia貫j czekolady pokrojonej w niewielkie kawa趾i

Suche sk豉dniki wymiesza w jednej misce. W drugiej wymiesza sk豉dniki mokre; a nast瘼nie mas wla do sypkich. Ca這嗆 przemiesza, niekoniecznie dok豉dnie, tak, aby sk豉dniki si po陰czy造, ale ciasto nie musi by g豉dkie. Doda czekolad i bor闚ki, jeszcze raz delikatnie przemiesza. Ciasto nak豉da do papilotek lub kubeczk闚 造磬 zanurzan w zimnej wodzie, do 2/3 wysoko軼i foremki.

PIECZENIE: 180st, ok. 30minut (do suchego patyczka)

Jeszcze ciep貫 opr鏀zy cukrem pudrem. Podawa ostudzone.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


niedziela, 10 listopada 2013

zwanym r闚nie gruszk smaczliwk. Ta druga nazwa jest wg mnie naprawd urocza i zdecydowanie przypad豉 mi do gustu bardziej ni awokado, chocia niew徠pliwie u篡wana rzadziej. Chyba g堯wnie jako has這 w krzy鄴wkach:) Ju dawno nauczy豉m si, 瞠 ciasto czekoladowe przyjmie wszystko, a przynajmniej wiele. Niestraszne mu dynie (klik), cukinie (klik), ziemniaki, buraki, a nawet puszkowa fasola (klik). Czemu wi璚 mia這by podda si w starciu z awokado? Tym razem zdecydowa豉m si na muffinki, bo ma這 ich tutaj, a przecie wszyscy uwielbiaj muffiny. Awokado zapewnia ciastu nie tylko wilgotno嗆 i specyficzn konsystencje ale te zast瘼uje cz窷 t逝szczu. Babeczki nie s zbyt s這dkie, zdecydowanie potrzebuj czekoladowej polewy, lub jak u mnie - obfitych nutellowych kleks闚.

SKxDNIKI (na 12-16 sztuk):

1 du瞠, mi瘯kie awokado
2 szklanki cukru muscovado
1 szklanka mleka

1 szklanka wody gazowanej
1/4 szklanka oleju

3 szklanki m彗i
6 造瞠k kakao
1/4 造瞠czki soli
1 i 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 造瞠czka sody

1 szklanka Nutelli lub 16 du篡ch kostek czekolady
gar嗆 podpra穎nych i obranych ze sk鏎ek orzech闚 laskowych

Avocado przekroi, usun望 pestk, wydr捫y mi捫sz.
W blenderze umie軼i mleko, cukier i mi捫sz awokado - zmiksowa na g豉dki, g瘰ty koktajl. Do masy dola wod i olej - wymiesza. W osobnej misce wymiesza suche sk豉dniki i przesypa do masy. Po陰czy. Ca這嗆 mo積a miesza mikserem, ale nie ma takiej konieczno軼i. Foremk do muffin wy這篡 papilotkami, ka盥 z nich nape軟i do 3/4 wysoko軼i. Na ka盥ej muffince umie軼i 造瞠czk Nutelli lub wbi w ni kostk czekolady.

PIECZENIE: 175st, ok 35min. (do suchego patyczka)

W czasie kiedy muffinki si piek orzechy posieka, niezbyt drobno.

Gor帷e babeczki obsypa orzechami i pozostawi do ca趾owitego ostudzenia. Przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: podstawowy przepis na czekoladowe ciasto z awokado znalaz豉m na blogu Gotuj, bo lubi i oczywi軼ie pozwoli豉m sobie go zmodyfikowa:)

wtorek, 13 sierpnia 2013

Dla mnie to najlepsze, jak dot康, czekoladowe muffiny. A dodatek wi郾i sprawia, 瞠 staj si wprost idealne. S mocno czekoladowe, ani zbyt mokre, ani zbyt suche. ζdnie, r闚nomiernie rosn, dzi瘯i czemu 鈍ietnie nadaj si do ozdabiania lukrem lub kremami. U mnie w klasycznym zestawieniu - z pysznym kremem wi郾iowym. Musicie spr鏏owa!

SKxDNIKI (na 16 sztuk):

NA BABECZKI:
165g m彗i
1 造瞠czka proszku do pieczenia
75g ciemnego kakao
szczypta soli
300g br您owego cukru
225g zimnego mas豉
1/2 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
1/2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
3 jajka

200g wypestkowanych wi郾i (po 2 sztuki do ka盥ej babeczki)

W misce umie軼i m彗, proszek, kakao, s鏊, cukier i pokrojone na kawa趾i mas這. Po陰czy rozcieraj帷 mi璠zy palcami (jak kruszonk). w drugiej misce zmiesza 鄉ietank, jogurt i jajka. Przela do miski z grudkami ciasta, wymiesza do momentu a sk豉dniki mniej wi璚ej si po陰cz.
Form lub foremki do muffinek wy這篡 papilotkami, na dno ka盥ej na這篡 po 造盧e ciasta, a nast瘼nie 2 wi郾ie, uzupe軟i ciastem do 3/4 wysoko軼i papilotki.

PIECZENIE: 180st, 25minut

NA KREM:
400ml nektaru wi郾iowego
50ml wi郾i闚ki
1 budy waniliowy
3 造磬i cukru
125g mas豉

16 wi郾i

Z nektaru odla p馧 szklanki, rozmiesza w nim proszek budyniowy. Pozosta造 sok zagotowa z cukrem, dola wi郾i闚k. Do gotuj帷ego wla rozmieszany budy. Gotowa jeszcze minut, ci庵le mieszaj帷. Przykry foli aluminiow i pozostawi do ostygni璚ia.
Kiedy budy ostygnie, mas這 ubi mikserem. Ci庵le ubijaj帷 dodawa po 造盧e budyniu. Ubija do momentu powstania jednolitego kremu.

Krem wyciska r瘯awem cukierniczym z tylk w kszta販ie du瞠j gwiazdki na ca趾owicie ostudzone babeczki. Udekorowa wisienk, Przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: podstawowy przepis na czekoladowe babeczki jest lekko zmodyfikowan receptur ze strony www.kwestiasmaku.com

wtorek, 19 marca 2013

Urocze drobiazgi nie tylko na Wielkanoc. Bardzo uniwersalne i chyba przez wszystkich lubiane. Nie wiem czy trzeba je jako szczeg鏊nie zachwala? Kruche ciasto (z bardzo fajnego, starego przepisu - 豉two si zagniata, dobrze wa趾uje i przede wszystkim bez problemu odchodzi o metalowych foremek), waniliowy krem budyniowy i owoce (najlepiej sezonowe). Dobre po陰czenie o ka盥ej porze dnia, w ka盥ej porze roku. Pasuj do kawy i herbaty. Dla ma造ch i du篡ch. I w og鏊e trudno si do nich nie u鄉iecha:)

Zg豉szam do:



SKxDNIKI (na oko這 15 sztuk):

NA CIASTO:
1 szklanka m彗i
1 鄴速ko
1/4 szklanki cukru pudru
65g mas豉, lekko ocieplonego

Ze wszystkich sk豉dnik闚 szybko zagnie嗆 jednolite ciasto, owin望 foli i sch這dzi oko這 1h w lod闚ce.
Po tym czasie ciasto rozwa趾owa na grubo嗆 oko這 3mm i szerok szklank wyci望 ko豉. Kr捫kami ciasta wylepia nat逝szczone foremki na babeczki. Ciasto na spodzie ka盥ej foremki nak逝 widelcem.

PIECZENIE: 170st, oko這 10-15minut (na jasno-z這to)

Po wyj璚iu z piekarnika od razu poodwraca foremki do g鏎y dnem. Kiedy lekko ostudzi. Ostro積ie zdj望 foremki z babeczek.

NA KREM:
250ml mleka
1/2op. (20g) proszku budyniowego waniliowego
2 cukry wanilinowe
125g mi瘯kiego mas豉

Budy ugotowa wg przepisu na opakowaniu zast瘼uj帷 cukier cukrami wanilinowymi. Przykry foli aluminiow i odstawi do ostudzenia.
Po tym czasie mas這 utrze na puszyst mas, ci庵le ucieraj帷 dodawa po 造盧e budyniu. Uciera do momentu uzyskania jednolitego kremu.

NA WIERZCH:
dowolne owoce, najlepiej drobne i sezonowe
lekko t篹ej帷a galaretka (wystarczy zrobi galaretk z po這wy opakowania lub nawet 1/4)

Krem na這篡 we wg喚bienia babeczek szpryc, r瘯awem cukierniczym lub 造瞠czk (nie jest to takie istotne, zw豉szcza, 瞠 i tak w du瞠j mierze przykrywaj go owoce i nawet najbardziej finezyjny spos鏏 nak豉dania kremu si pod nimi "gubi"). Na babeczkach pouk豉da owoce. Owoce obla niewielk ilo軼i galaretki (jest to estetyczne rozwi您anie - dzi瘯i galaretce owoce 豉dnie b造szcz i zachowuj 鈍ie穎嗆, ale konieczne tylko w przypadku owoc闚 ciemniej帷ych typu banany, gruszki czy jab趾a).

Babeczki z kremem przechowywa w lod闚ce. Suche mo積a przechowywa do 2 tygodni w metalowej puszce (jak kruche ciasteczka).




Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 04 marca 2013

Znowu kawa, ale ja kaw kocham. A w deserach chyba jeszcze bardziej ni w fili瘸nce, tak瞠 nie mam do嗆 takich eksperyment闚, tym bardziej, 瞠 ten jest wyj徠kowo udany:) Brownie upieczone jak babeczki w ma造ch porcjach zamkni皻ych w papilotkach. Mocno kawowe ciasto czekoladowe ze 鈍ie穎 mielon kaw, wytrawne i niezbyt s這dkie. Do tego krem toffi - wbrew pozorom lekki, idealnie r闚nowa膨cy brownies. Na babeczkach wida, 瞠 krem nie jest zbyt sztywny - Wasz na pewno b璠zie mia lepsza konsystencje, ja po prostu chc帷 z豉pa ostatnie promienie s這鎍a do zdj耩, nie sch這dzi豉m go. Nie zmieni這 to bynajmniej faktu, 瞠 by pyszny. Ca這嗆 trafia na moj list bestseller闚, a lista ta wbrew pozorom nie jest d逝ga. Koniecznie musicie ich spr鏏owa!

Zg豉szam do akcji:

Wariacje na temat Brownie

SKxDNIKI (na 10-12sztuk):

NA BROWNIES:
175g czekolady gorzkiej o zawarto軼i kakao 55-65%
125g mas豉
1,5 造磬i bardzo drobno, 鈍ie穎 mielonej kawy

2 造磬i likieru kawowego (mo積a zast徙i 2 造磬ami zaparzonej kawy)

50g cukru
2 jajka
1 鄴速o
szczypta soli

25g m彗i
15g ciemnego kakao

Czekolad z mas貫m i kaw umie軼i z rondelku i ci庵le mieszaj帷 podgrza na wolnym ogniu a masa stanie si jednolita. Zdj望 z ognia, dola likier lub kaw.
Cukier uciera z jajkami, 鄴速kiem i sol przez oko這 3 minuty, a masa stanie si puszysta i wyra幡ie zwi瘯szy obj皻o嗆.
Do masy jajecznej przela lekko przestudzon czekolad z mas貫m i doda m彗 z kakao. Wymiesza mikserem.
Mas na這篡 ma造mi porcjami - na oko這 1/3 wysoko軼i, do papilotek lub innych foremek na babeczki (muffinki) - koniecznie wy這穎nej papilotkami.

PIECZENIE: 180st, 15minut

Babeczki ca趾owicie ostudzi. Mo積a przygotowa dzie wcze郾iej - ciasto d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆.

KREM TOFFEE:
100g serka mascarpone
50g mi瘯kiego mas豉
200g masy kr闚kowej/kajmakowej

Mi瘯kie mas這 utrze, doda serek mascarpone i mas kajmakow, ponownie utrze. Mas odstawi do lod闚ki na oko這 1h. Dobrze sch這dzon mas prze這篡 do r瘯awa cukierniczego i wycisn望 w niezbyt du篡ch porcjach na babeczki. Mo積a r闚nie nak豉da j 造瞠czk - czubata 造瞠czka na jedn babeczk.

Brownies podaje si w temperaturze pokojowej. Po na這瞠niu kremu babeczki nale篡 przechowywa w lod闚ce, trzeba pami皻a, 瞠by wyj望 je przynajmniej 20-30minut przed podaniem. Dobrym pomys貫m jest r闚nie przechowywanie kremu w lod闚ce i nak豉danie go na babeczki bezpo鈔ednio przed konsumpcj.






Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

czwartek, 31 stycznia 2013

...chocia powinno by pomara鎍zowo-nutellowe z marcepanem, ale to jako dziwnie brzmi. W豉軼iwie nie piek muffinek, to u mnie prawdziwa rzadko嗆. W sumie nie wiedzie czemu - s proste, szybkie, urocze i pozostawiaj wiele miejsca na wyobra幡ie i "widzimisi". Tym razem postawi豉m na kolejne z moich prywatnych idealnych po陰cze - Nutella, pomara鎍ze i marcepan. Mo瞠 nie by pyszne? Muffinki s lekko wilgotne, puszyste i cudnie pachn. Ciasto nie jest zbyt s這dkie, za to idealnie dope軟ia je s這dycz kawa趾闚 marcepanowych chlebk闚. Serdecznie polecam.

SKxDNIKI (na 12sztuk):

125g mas豉 lub dobrej margaryny do pieczenia
2 jajka
220ml mleka
2 造磬i soku z pomara鎍zy
sk鏎ka otarta z 1 pomara鎍zy

2 szklanki m彗i pszennej
2 造瞠czki proszku do pieczenia
2 czubate 造磬i cukru
cukier wanilinowy

szczypta soli

150g (oko這 3 czubate 造磬i) Nutelli
180-200g chlebk闚 marcepanowych (baton闚 marcepanowych) w czekoladzie bez nadzienia

T逝szcz rozpu軼i, odstawi. Chlebki marcepanowe pokroi w kostk.
W jednej misce wymiesza "mokre" sk豉dniki - t逝szcz, rozbe速ane jajka, mleko, sok i sk鏎k start z pomara鎍zy.
w drugiej, sk豉dniki "suche" - m彗, proszek, s鏊, cukier i cukier wanilinowy.
Nast瘼nie po陰czy zawarto嗆 obu misek, przemiesza i doda Nutell. Wymiesza niezbyt dok豉dnie, przestaj帷 kiedy tylko sk豉dniki si po陰cz.

Form do muffinek wysmarowa t逝szczem lub wy這篡 papilotkami (w przypadku formy silikonowej nie trzeba tego robi). Wype軟i zag喚bienia do 4/5 wysoko軼i. Na 鈔odku ka盥ej muffinki u這篡 3-4 kosteczki marcepanu i wcisn望 do嗆 mocno w ciasto (ja zrobi豉m to nieco za s豉bo), ale nie zatapia ich ca趾owicie w cie軼ie.

PIECZENIE: 180st, oko這 25minut (do suchego patyczka)

Podawa wystudzone. Mo積a lekko opr鏀zy cukrem pudrem.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

pi徠ek, 23 listopada 2012


Pami皻acie ciasto nugatowe, kt鏎e proponowa豉m Wam przepe軟iona zachwytem? Pisa豉m wtedy, 瞠 mam ochot piec i je嗆 je w k馧ko. Ale poniewa by這by to do嗆 ma這 rozwijaj帷e postanowi豉m wymy郵i co innego. I tak oto powsta造 babeczki Ferrero Rocher, stylizowane i wzorowane na moich ukochanych czekoladkach. To nie tylko nazwa, babeczki naprawd przypominaj te pralinki - nugatowe ciasto wype軟ione Nutell z sercem z laskowego orzecha, oblane czekolad i obsypane posiekanymi orzeszkami. Wygl康aj tak elegancko, 瞠 nie spos鏏 odm闚i im miejsca na 鈍i徠ecznym stole, prawda?

Zg豉szam do:



SKxDNIKI:

CIASTO (na 8sztuk):
100g orzech闚 laskowych

50g mas豉
50g czekolady deserowej

2 jajka
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
3 i 1/2 造磬i m彗i
3/4 造瞠czki proszku do pieczenia
1 造瞠czka ciemnego kakao

Orzechy upra篡 na suchej patelni, wstrz御aj帷 ni co chwila, kiedy sk鏎ki zaczn p瘯a zdj望 z ognia i obra (nie musz by obrane bardzo dok豉dnie, je郵i troch sk鏎ek zostanie nic si nie stanie). Po這w zmieli na m彗, pozosta陰 cz窷 od這篡 w ca這軼i.
Mas這 i czekolad rozpu軼i na wolnym ogniu mieszaj帷 i pozostawi do przestudzenia.
Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Bia趾a ubi na sztywn pian z sol. Doda cukier - ubi. Do這篡 鄴速ka - ponownie ubi. W osobnej misce wymiesza m彗 z proszkiem, kakao i zmielonymi orzechami. Mieszank prze這篡 do masy jajecznej i delikatnie wmiesza. Na koniec wla przestudzone mas這 z czekolad - wymiesza. Ciasto prze這篡 do foremek muffinkowych lub babeczkowych pozostawiaj帷 oko這 0,5cm miejsca od kraw璠zi foremki (papilotki).

PIECZENIE: 175st, ok. 30min (do suchego patyczka)

DODATKOWO:
8 czubatych 造瞠czek Nutelli (koniecznie oryginalnej)
50g czekolady deserowej

Z pozostawionych orzech闚 od這篡 8 sztuk. Pozosta貫 posieka do嗆 drobno.
W ostudzonych babeczkach wydr捫y (mo積a to zrobi za pomoc specjalnego narz璠zia, 造磬i do melon闚 lub zwyk貫j 造瞠czki do herbaty z wyd逝穎n ko鎍闚k) dziurki si璕aj帷e mniej wi璚ej po這wy wysoko軼i babeczki pozostawiaj帷 nienaruszone brzegi (na grubo嗆 oko這 3-5mm). Ka盥e wg喚bienie wype軟i Nutell, za pomoc wyka豉czki "wbi" w Nutell po jednym orzechu.
Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej, p璠zelkiem rozprowadzi na wierzchu ka盥ej babeczki (陰cznie z powierzchni, kt鏎 zajmuje Nutella), od razu posypywa posiekanymi orzechami.

Mo積a podawa od razu po wykonaniu.





Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: babeczki zrobi豉m z przepisu na "zwyk貫" ciasto znalezionego na blogu www.mojewypieki.com ; kt鏎y ju uprzednio zmodyfikowa豉m, natomiast pomys i wykonanie ich jako babeczki Ferrero Rocher jest ca趾owicie autorski

poniedzia貫k, 19 marca 2012


Jak ju wielokrotnie wspomina豉m nie cierpi bia貫j "czekolady". I w豉軼iwie nawet nie mia豉m zamiaru je嗆 tych tartaletek, ale zjad豉m. I s pyszne. Mimo 瞠 z bia貫j czekolady. S s這dkie, ale nie md貫, krem ma idealn g豉dk konsystencje, a przy tym nie rozmacza ciasta, dzi瘯i czemu tartaletki zachowuj krucho嗆 i nie rozpadaj si. Z przepisu oczywi軼ie mo積a upiec r闚nie klasyczne kruche babeczki.

SKxDNIKI (na 12szt):

NA TARTALETKI:
1,5szklanki + 1 造磬a m彗i

135g mas豉
2 鄴速ka
0,5 szklanki cukru pudru
otarta sk鏎ka z jednej cytryny

Sk豉dniki posieka i zagnie嗆 g豉dkie ciasto. Owin望 foli spo篡wcz i w這篡 na oko這 30minut do lod闚ki.
Po tym czasie ciasto rozwa趾owa i wyklei foremki (uprzednio nat逝szczone i wysypane kasza mann), g瘰to po nak逝wa dno.

PIECZENIE: 160st, ok. 12-15 minut (na jasno-z這to)

Po upieczeniu tartaletki do razu odwr鏂i do g鏎y dnem i delikatnie zdj望 foremk, pozostawi tak do ostygni璚ia.

BIAx TRUFLA:
300ml krem闚ki

350g bia貫j czekolady
250g g豉dkiego serka twarogowego

Krem闚k zagotowa. Zdj望 z palnika. Wrzuci do niej po豉man w cz御tki bia陰 czekolad. Miesza do ca趾owitego rozpuszczenia. Przestudzi. Przestudzon mas przela do serka i dok豉dnie wymiesza (mo積a mikserem). Odstawi do lod闚ki na ok. 40-60minut - do lekkiego st篹enia.

T篹ej帷 mas wype軟i tartaletki.

DODATKOWO:
50g ciemnej czekolady, potartej

gorzkie kakao

Na 鈔odek ka盥ej tartaletki wsypa czekoladowe wi鏎ki, delikatnie opr鏀zy kakao.
Przygotowa co najmniej 2-3h przed podaniem. Przechowywa w lod闚ce.



毒鏚這: przepis na ciasto: fiszki "Drobne wypieki", wyd. Krajowa Agencja Wydawnicza
Przepis na trufle: "Z kuchennej p馧eczki. Czekolada", Wydawnictwo Olesiejuk, 2005r.

czwartek, 15 marca 2012



W豉軼iwie to troch krzywdz帷e dla tych tartaletek, 瞠 ubra豉m je w wiosenne "sukienki" pe軟e kwiatowego przepychu. Zamiast przyci庵a delikatnym, kwaskowym, cudownym, cytrynowym kremem w kruchej babeczce przyci庵aj trawiast dekoracj ;) No,ale c騜 - takie prawo wiosny:) Mimo to zach璚am bardzo, bardzo, bardzo, 瞠by zrobi je nawet w 鈔odku zimy dla wyj徠kowego smaku, przybra bit 鄉ietan i kandyzowanymi plasterkami cytryny. Obiecuje i przysi璕am, 瞠 warto.
Polecam roz這瞠nie wykonanie tych tartaletek na dwa dni - jednego dnia przygotowa biszkopt, cukrowe ozdoby, lemon curd, ewentualnie upiec spody, drugiego przygotowa krem i udekorowa wypiek. W przepisie podaje sk豉dniki na mas cukrow do wykonania kwiatk闚, jednak nie jest to konieczne, mo積a je zast徙i czekoladowymi jajkami, 瞠lkami itd.

Przepis bierze udzia akcji:



SKxDNIKI (na 12sztuk):

NA TARTALETKI:
1,5szklanki + 1 造磬a m彗i
135g mas豉
2 鄴速ka
0,5 szklanki cukru pudru
otarta sk鏎ka z jednej cytryny

Sk豉dniki posieka i zagnie嗆 g豉dkie ciasto. Owin望 foli spo篡wcz i w這篡 na oko這 30minut do lod闚ki.
Po tym czasie ciasto rozwa趾owa i wyklei foremki (uprzednio nat逝szczone i wysypane kasza mann), g瘰to po nak逝wa dno.

PIECZENIE: 160st, ok. 12-15 minut (na jasno-z這to)

Po upieczeniu tartaletki do razu odwr鏂i do g鏎y dnem i delikatnie zdj望 foremk, pozostawi tak do ostygni璚ia.
Zaznacz jeszcze 瞠 niewykorzystane kruche tartaletki lub babeczki mo積a przechowywa w pude趾u 2 tygodnie (oczywi軼ie suche, bez nadzienia).

LEMON CURD:
3 cytryny (sk鏎ka i sok)
2 jaja
2 鄴速ka
1 czubata 造磬a maki ziemniaczanej
200g cukru
1 nieca豉 造磬a oliwy

Wszystkie sk豉dniki poza oliw umie軼i w garnuszku (dobrze jest najpierw rozmiesza m彗 w niewielkiej ilo軼i soku z cytryny, 瞠by nie zrobi造 si grudki). Zagotowa ci庵le mieszaj帷 (do momentu a masa zg瘰tnieje mieszam ubijakiem, potem przechodz na drewnian 造磬, znowu po to, 瞠by nie zrobi造 si grudki). Pogotowa 2 minuty. Dola oliw i ci庵le mieszaj帷 gotowa kolejne 2 minuty. Lemon curd prze這篡 do s這iczka. Przechowywa w lod闚ce (do tygodnia).

MASA CUKROWA*:
2 造瞠czki 瞠latyny rozpuszczone w 3-4 造磬ach gor帷ej wody
1 czubata 造磬a glukozy
cukier puder (ile zabierze)
barwniki spo篡wcze w proszku lub 瞠lu**

Glukoz i 8 造瞠k cukru pudru przesia do miski, zala rozpuszczon 瞠latyn, zacz望 ugniata. Podsypywa cukrem pudrem do momentu uzyskania po膨danej konsystencji. Masa ma mie konsystencje dobrze wyrobionej modeliny, nie powinna klei si do r彗, a przy rozci庵aniu powinna by elastyczna i nie rwa si.

* chcia豉m zaznaczy, 瞠 nie jest to przepis na mas cukrow do obk豉dania tort闚 i wykonywania du篡ch ozd鏏, ale na niewielkie elementy, takie jak kwiatki, motylki, oczy czy nosy jest w zupe軟o軼i wystarczaj帷a.

**barwniki spo篡wcze nie s u nas zbyt 豉two dost瘼ne, warto je kupi, je瞠li cz瘰to wykonujemy cukrowe dekoracje, jednak w tym wypadku mo積a poradzi sobie zast瘼uj帷 jedn 造瞠czk 瞠latyny 造瞠czk galaretki czerwonej, czy pomara鎍zowej.

Z masy specjalnymi wykrawaczkami lub foremkami do ciastek wyci望 kwiatki, motylki lub inne wiosenna wzory. Pracuj帷 z cz窷ci masy pozosta豉 nale篡 umie軼i w foliowym woreczku, zawi您uj帷 go wypu軼i ca貫 powietrze. Woreczek w這篡 do zamykanego pude趾a. Zostawi do stwardnienia (na wierzchu).

Je瞠li masy nam zostanie mo積a wykona z niej dowolne uniwersalne ozdoby - r騜e, czy inne kwiaty, kt鏎e przydadz si do dekoracji innych ciast czy tort闚. Ozdoby z masy cukrowej mo積a przechowywa ca造mi miesi帷ami.


ZIELONY BISZKOPT:
2 jajka
2 造磬i cukru
2 造磬i maki
szczypta proszku do pieczenia
odrobina zielonego barwnika lub pasty pandanowej

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywno. Nast瘼nie ubi z cukrem i kolejno - 鄴速kami. Przesia m彗 z proszkiem, doda odrobin barwnika - dok豉dnie wymiesza. Przela do tortownicy o 鈔. 20cm.

PIECZENIE: 170st, ok. 25minut (do suchego patyczka)

KREM CYTRYNOWY:
300g lemon curd
400g serka mascarpone

Lemon curd wymiesza z serkiem mascarpone na g豉dk mas. Kremem wype軟i przestudzone tartaletki.


Biszkopt pokruszy. Kruszkami pokry krem. Na g鏎ze u這篡 cukrowe kwiatki lub inne elementy dost瘼ne w sklepach czekoladowe wielkanocne jajeczka, 瞠lki malinki, op豉tkowe kwiatki czy kwiatow posypk cukrow lub czekoladow.



毒鏚這: przepis na ciasto kruche: fiszki "Drobne wypieki", wyd. Krajowa Agencja Wydawnicza
przepisy na lemon curd i krem cytrynowy: www.mojewypieki.pl
przepis na mas cukrow: opakowanie glukozy firmy "Delekta"

 
1 , 2
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel