Serniki i serniki na zimno

wtorek, 25 sierpnia 2015



Delikatny, wilgotny, kremowy sernik z malinami, kt鏎e najlepsze s w豉郾ie teraz - w ko鎍闚ce lata (...i z pietruszk w roli mi皻y, kt鏎a niestety wysz豉:). Nie wiem co mia豉bym o nim napisa, a nawet czy koniecznie musz Was przekonywa... Serdecznie polecam smakosz, kt鏎zy kochaj serniki i estet doceniaj帷ym klasyczne po陰czenia kolorystyczne. Skorzystajcie z jeszcze z ostatnich chwile na owoce lata, zanim wpu軼icie do swojej kuchni te nieodmiennie kojarz帷e si z jesieni.

SKxDNIKI:

SP笈:
250g kakaowych ciastek typu markizy, razem z kremem (np. Oreo)
35g mas豉

Ciastka razem z kremem rozbi na miazg t逝czkiem lub w malakserze. Mas這 rozpu軼i i wla do ciastek, wymiesza. Okr庵陰 form o 鈔ednicy 23-24cm wy這篡 papierem do pieczenia (dno), obr璚z wysmarowa mas貫m. Do przygotowanej tortownicy prze這篡 ciasteczkow mas, wyr闚na. Odstawi do sch這dzenia w lod闚ce.

MASA SEROWA:
1000g sera twarogowego (nie homogenizowanego) na serniki lub trzykrotnie mielonego twarogu
5 jajek
250ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
180g cukru pudru
2 造磬i maki ziemniaczanej
1 造磬a m彗i pszennej

500g malin

Ser, jajka, cukier, krem闚k i m彗 (powinny by w tej same temperaturze - pokojowej) umie軼i w du瞠j misie i kr鏒ko wymiesza mikserem na jednolit mas.
Mas serow wyla na sch這dzony sp鏚. Na wierzch rozsypa umyte maliny. Tortownice umie軼i w wi瘯szej, szczelnej formie, do kt鏎ej nast瘼nie wla wrz帷 wod (do mniej wi璚ej 1/2-2/3 wysoko軼i tortownicy). Tak przygotowane ciasto wstawi do piekarnika.

PIECZENIE: 180st - 15minut, nast瘼nie zmniejszy temperatur:120st - 90minut

Upieczony sernik wyj望 z k徙ieli wodnej i pozostawi w formie. Sch這dzi kilka godzin (najlepiej ca陰 noc) w lod闚ce. Nast瘼nie delikatnie zdj望 obr璚z.

DODATKOWO:
650ml 鄉ietany krem闚ki 30 lub 36%
opcjonalnie 3 usztywniacze do 鄉ietany (polecam zw豉szcza w upalne dni)
gar嗆 malin
ewentualnie 造磬a cukru pudru (nie s這dzi豉m 鄉ietany)

妃ietan ubi z usztywniaczami na sztywno. Pod koniec ubijania mo積a doda troch cukru pudru. 妃ietan wy這篡 na ostudzony sernik tworz帷 bia陰 czap, udekorowa owocami.

Sernik przechowywa w lod闚ce.


czwartek, 19 marca 2015



Sernik z mas貫m orzechowym to co co od dawna chodzi這 mi po g這wie. Chcia豉m, 瞠by by bardzo z mas貫m orzechowym - u篡豉m go do spodu - chrupi帷ego i bardzo mas這-orzechowego, sera - wilgotnego, rozp造waj帷ego si w ustach i ....bardzo mas這-orzechowego, no i zrobi豉m z niego polew, wiecie jak ;). Tak! W豉郾ie tak! Mas這 orzechowe jest wsz璠zie! To sernik w ameryka雟kim klimacie, wi璚 do mas豉 orzechowego doda豉m d瞠m z czarnej porzeczki - rewelacja! Tak w豉郾ie powinno si je嗆 mas這 orzechowe! Dla fan闚 tego przysmaku zza wielkiej wody to totalny must have. Nie ma si co zastanawia!

SKxDNIKI:

SP笈:
300g ciastek degestive
4 pe軟e 造磬i mas豉 orzechowego
2 造磬i mas豉

4 造磬i d瞠mu z czarnej porzeczki

Ciastka rozkruszy na proszek (robi to w malakserze), doda mas這 orzechowe i rozpuszczone mas這 - wymiesza do po陰czenia. Okr庵陰 form o 鈔ednicy 23-24cm wy這篡 papierem do pieczenia (dno), obr璚z wysmarowa mas貫m. Do przygotowanej tortownicy prze這篡 ciasteczkow mas, wyr闚na. Odstawi do sch這dzenia w lod闚ce.

MASA SEROWA:
1000g sera twarogowego (nie homogenizowanego) na serniki lub trzykrotnie mielonego twarogu
5 du篡ch jajek
200ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
150g roztopionej bia貫j czekolady
130g cukru pudru
4 pe軟e 造磬i mas豉 orzechowego
2 造磬i m彗i pszennej
2 造磬i maki ziemniaczanej

Wszystkie sk豉dniki (powinny by w tej same temperaturze - pokojowej) umie軼i w du瞠j misie i kr鏒ko wymiesza mikserem na jednolit mas.
Sch這dzony sp鏚 posmarowa d瞠mem porzeczkowym, nast瘼nie wyla na niego ser. Tortownice umie軼i w wi瘯szej, szczelnej formie, do kt鏎ej nast瘼nie wla wrz帷 wod (do mniej wi璚ej 1/2-2/3 wysoko軼i tortownicy). Tak przygotowane ciasto wstawi do piekarnika.

PIECZENIE: 180st - 15minut, nast瘼nie zmniejszy temperatur:120st - 90minut

Upieczony sernik wyj望 z k徙ieli wodnej i pozostawi w formie. Sch這dzi kilka godzin (najlepiej ca陰 noc) w lod闚ce. Nast瘼nie delikatnie zdj望 obr璚z (je郵i zdejmiemy obr璚z z nie do ko鎍a wystudzonego sernika to d瞠m i ciasteczkowo-orzechowy sp鏚 wyp造n; nie pytajcie sk康 wiem....;)

POLEWA:
4 pe軟e 造磬i mas豉 orzechowego
1 造磬a mas豉

ok. 100g solonych orzeszk闚 ziemnych

Oba rodzaje mas豉 umie軼i w garnuszku i lekko podgrzewa mieszaj帷, a si po陰cz, a konsystencja b璠zie na tyle p造nna, aby swobodnie obla ciasto. Polew obla wierzch sernika, brzegi udekorowa solonymi orzeszkami.

Po oblaniu polew ciasto jest natychmiast gotowe do podania.

Teoretycznie sernika nie trzeba przechowywa w lod闚ce, ja jednak polecam to robi - jego konsystencja jest pod闚czas lepsza, przynajmniej wed逝g mnie.


S這dka magia od kuchni


czwartek, 04 grudnia 2014

Ka盥e polskie 鈍i皻a to serniki. Kochamy serniki. A ja jako tak 鈔ednio... Chocia z tego jestem taaaakaaaa dumna. Wyszed idealny - prosty jak st馧, jednocze郾ie zwarty i wilgotny, kremowy, delikatny. Z lekko wyczuwalna nut bia貫j czekolady, z kwaskow 簑rawin i pierniczkowym spodem pachn帷ym jak ca貫 鈍i皻a:)

SKxDNIKI:

NA SP笈:
200g nadziewanych pierniczk闚 w czekoladzie
70g 簑rawiny
75g roztopionego mas豉

Pierniczki pokruszy. 真rawin posieka na niezbyt ma貫 kawa趾i. Pierniczki z 簑rawin zala ciep造m mas貫m i dok豉dnie wymiesza. Dno okr庵貫j formy o 鈔ednicy 22cm wy這篡 papierem do pieczenia, boki posmarowa mas貫m. Pierniczkow mieszank r闚nomiernie wy這篡 sp鏚 i odstawi do lod闚ki.

MASA SEROWA:
450g sera twarogowego 3krotnie mielonego lub sernikowego (nie homogenizowanego)
250g serka mascarpone
125ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
3 jajka
150g bia貫j czekolady, roztopionej w k徙ieli wodnej
1 szklanka cukru
2 造磬i m彗i ziemniaczanej
1 造磬a m彗i pszennej
120g 鈍ie瞠j lub mro穎nej 簑rawiny

Sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej. Wszystkie sk豉dniki umie軼i w du瞠j misie i kr鏒ko (tylko do po陰czenia) wymiesza mikserem na 鈔ednich obrotach. Przela na przygotowany sp鏚.

Do wi瘯szej, szczelnej blachy wstawi form z sernikiem*. Zewn皻rzn blach wype軟i wrz帷 woda, tak, aby poziom wody si璕a do ok. 2/3 wysoko軼i masy serowej (pieczenie w k徙ieli wodnej).

*je郵i nie jeste軼ie pewni szczelno軼i formy w kt鏎ej pieczecie sernik owini璚ie j z zewn徠rz foli aluminiow, tak aby woda z k徙ieli nie podmywa豉 sernika.

PIECZENIE: 180st, 15min; a nast瘼nie 120st, 90minut

Sernik po upieczeniu wyj望 z wody, ostudzi. Przed podaniem najlepiej przez noc sch這dzi w lod闚ce. Sernik nabiera pe軟ego smaku po ok. 24h od upieczenia. Mo積a podawa z porcj d瞠mu 簑rawinowego.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



鈔oda, 08 pa寮ziernika 2014

Staram si w ka盥ym dyniowym sezonie to pi瘯ne warzywo go軼i w swojej kuchni. Naprawd uwielbiam dynie wszystkimi zmys豉mi. Ich sk鏎k zwykle g豉dk, ale miejscami chropowat z regularnymi ob造mi wg喚bieniami. Ich pi瘯ny regularny kszta速. Cudowny, g喚boki pomara鎍zowy kolor, jakby ca貫 s這鎍e lata w jaki magiczny spos鏏 zosta這 zamkni皻e w豉郾ie w dyni. Mi捫sz dyni hokkaido - mi瘰isty, sypki, intensywny w kolorze, 豉godny w smaku. W豉軼iwie chyba wole na dynie patrze ni je je嗆:) W tym roku (jako pierwsze, ale na pewno nie ostatnie), proponuj dyniowe mini serniczki z pomara鎍z na spodzie z pierniczk闚 w czekoladzie. 安ietne po陰czenie pachn帷e jesieni.

Zg豉szam do:

Dynia na s這dko i s這no

SKxDNIKI (na 6 sztuk w kokilkach lub 8 w papilotkach):

160g pierniczk闚 w czekoladzie

200g serka twarogowego typu kanapkowego (w stylu Philadelphia)
150g dyniowego piure*
80g cukru pudru
1 jajko
1 bia趾o
2 造瞠czki przyprawy do piernika**
sk鏎ka otarta z pomara鎍zy
2 造磬i soku z pomara鎍zy

Ka盥 z kokilek wysmarowa mas貫m (papilotek nie smarujemy). Ciasteczka pokruszy (kruszy豉m w d這niach, nie na piasek) na dno foremek. Wszystkie sk豉dniki serniczk闚 umie軼i w misce i wymiesza kr鏒ko mikserem na 鈔ednich obrotach tylko do ujednolicenia. Mas rozla do przygotowanych foremek.

PIECZENIE: w這篡 do piekarnika nagrzanego do 180st piekarnika i od razu obni篡 temperatur do 120st, 30min (w papilotkach 25min)

*tak ilo嗆 piure przygotowuje z mniej wi璚ej 300g surowej, obranej i pozbawionej mi瘯iszu dyni. Dynie kroje w kawa趾i i wrzucam do niewielkiej ilo軼i gotuj帷ej si, lekko os這dzonej wody. Gotuj do mi瘯ko軼i. Dok豉dnie odcedzam na sicie. Dobrej jako軼i dynia ma tak struktur, 瞠 w豉軼iwie wystarczy rozetrze j 造磬, aby uzyska g豉dkie piure, ale oczywi軼ie mo積a j r闚nie zmiksowa blenderem.

**polecam przyprawy firm specjalizuj帷ych si w przyprawach, nie zawieraj m彗i i innych wype軟iaczy. Je郵i Twoja przyprawa zawiera m彗 dodaj co najmniej 2 du瞠 造磬i

PONADTO:
80g kandyzowanej skorki pomara鎍zowej
20-30g czekolady deserowej

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Upieczone serniczki udekorowa kandyzowan sk鏎k i czekolad.

Serniczki ostudzi. Przed podaniem sch這dzi przez noc lub kilka godzin w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



鈔oda, 23 lipca 2014

Na pewno macie wra瞠nie 瞠 gdzie ju 瞠軼ie to widzieli... No jasne! To inna wersja popularnego na blogach ciasta o ca趾owicie niezrozumia貫j nazwie "styropian" (wiem co to styropian, nie wiem tylko jak si ma do ciasta). Przepis na wersj podstawow z mas pomi璠zy dwoma warstwami kakaowego ciasta by i u mnie, niemal瞠 od pocz徠ku istnienia blogu. Od dawna jednak figurowa na li軼ie "do powt鏎zenia" g堯wnie ze wzgl璠u na zdj璚ia. Nie umia豉m si jednak za to zabra, bo ciasto wydawa這 mi si nudne. Kiedy jednak Ma造 Cz這wiek z dum przytarga od babci pe軟e wiaderko w豉snor璚znie zebranych porzeczek wiedzia豉m, 瞠 to w豉郾ie TO. Idealne po陰czenie - 郵iczne czerwone porzeczki, o kwaskowym smaku zmieni造 ciasto w cudny letni deser.
I rzecz druga - dlaczego sernik, skoro w sk豉dzie nie ma sera? A no nie ma, ale si zrobi w czasie pieczenia 鄉ietany. Sami zobaczycie:) Co najwa積iejsze - sernik ze 鄉ietany jest zdecydowanie prostszy w wykonaniu, nie trzeba tu 瘸dnych sztuczek, sposob闚 ani tajemnych receptur. W smaku jest wilgotny i delikatny - pycha!

Zg豉szam do:

Porzeczkowo mi 2014

SKxDNIKI:
CIASTO:
190g zimnego lub lekko ocieplonego mas豉 lub dobrej margaryny tortowej
1 szklanka cukru
2 szklanki m彗i z lekkim czubkiem
4 鄴速ka
2 造瞠czki proszku do pieczenia

Wszystkie sk豉dniki szybko zagnie嗆 na g豉dkie ciasto. Podzieli na dwie cz窷ci w proporcjach 1/3 i 2/3. Obie owin望 foli. Mniejsz od這篡 do zamra瘸lnika, wi瘯sz do lod闚ki. Pozostawi do sch這dzenia na oko這 45minut. W tym czasie przygotowa mas.

MASA:
4 bia趾a
1,5 szklanki cukru
1320g (4 du瞠 kubki po 330g) kwa郾ej, g瘰tej 鄉ietany 18% dobrej jako軼i
2 budynie waniliowe

800g czerwonej porzeczki

Porzeczki obra i umy.

Bia趾a ubi na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷 stopniowo dodawa cukier.
W du篡m naczyniu umie軼i 鄉ietan, wsypa do niej budynie i dok豉dnie wymiesza (mo積a mikserem). Nast瘼nie doda bia趾a z cukrem i delikatnie wymiesza

Form do pieczenia o wymiarach ok. 25x35cm wysmarowa t逝szczem i wysypa bu趾 tart. Dno wylepi wi瘯sz cz窷ci ciasta. Wysypa na nie po這w porzeczek i delikatnie, r闚nomiernie wyla mas 鄉ietanow. Wierzch obsypa pozosta造mi porzeczkami. Na g鏎 zetrze na tarce o grubych oczkach reszt ciasta.


Pieczenie: 180st, 50 - 60min.

Ciasto odstawi do ca趾owitego ostudzenia (polecam na noc). Najlepiej przechowywa i ch這dzi w lod闚ce (cho nie ma takiej konieczno軼i). Ciasto, moim zdaniem, jest z gatunku "dojrzewaj帷ych", najbardziej smakowa這 mi na 2-3dzie.

Przed podaniem obsypa cukrem pudrem. Mo積a udekorowa 鈍ie篡mi ga陰zkami porzeczek.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


czwartek, 05 grudnia 2013

Piek豉m ten sernik chyba w sierpniu i od razu pomy郵a豉m, 瞠 jest bardzo 鈍i徠eczny. Marcepanowa masa serowa z dodatkiem pomara鎍zy jest lekko wilgotna i do嗆 zwarta. Prze豉muje j s這dko-kwaskowa fru瞠lina z wi郾iami. Koniecznie u篡jcie marcepanu dobrej jako軼i, bez goryczki, w innym wypadku sernik b璠zie pozostawia gorzki posmak. Zdecydowa豉m si upiec ciasto bez spodu, bo w豉郾ie takie serniki lubi najbardziej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby doda sp鏚 z ciasta kruchego lub pokruszonych ciasteczek i mas豉.

SKxDNIKI:

NA MAS SEROW:
1kg sera sernikowego twarogowego lub trzykrotnie mielonego twarogu
40g marcepanu
1 szklanka cukru
6 jajek
2 造磬i m彗i ziemniaczanej
sk鏎ka otarta z 1 pomara鎍zy
sok z 1/2 pomara鎍zy

Wszystkie sk豉dniki ogrza do temperatury pokojowej, nast瘼nie umie軼i w misie i zmiksowa kr鏒ko, tylko do po陰czenia. Tortownic o 鈔ednicy 23-24cm wy這篡 papierem do pieczenia, boki nat逝軼i, przela mas serow.

PIECZENIE: 190st, 15min; nast瘼nie zmniejszy do 120st i piec kolejne 90minut, gdyby sernik zbytnio si rumieni przykry folia aluminiow.

FRU浩LINA WI吉IOWA:
250g wi郾i
3 造磬i cukru
1 造瞠czka 瞠latyny + 2 造磬i amaretto
1 造瞠czka maki ziemniaczanej + 2 造磬i amaretto

疾latyn zala amaretto i poczeka do nap璚znienia. Wi郾ie wraz z cukrem podgrza na niewielkim ogniu do rozpuszczenia cukru. W tym czasie m彗e rozmiesza w amaretto i wla do wi郾i. Podgrzewa jeszcze 2-3minuty. Zdj望 z ognia, do這篡 瞠latyn i dok豉dnie wymiesza. Przestudzi.

Na przestudzony sernik wy這篡 wi郾ie. Przed podaniem sch這dzi co najmniej 12h w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: inspiracja Z piekarnika

czwartek, 12 wrze郾ia 2013



Delikatne, kremowe serniczki z dodatkiem s這dkiego, 郵iwkowego musu na owsiany spodzie. Serniczki idealnie nadadz si na niezobowi您uj帷e spotkanie ze znajomymi, 鈍ietnie sprawdz si w roli drugiego 郾iadania lub s這dkiego upominku od serca. wykonanie jest bardzo proste i niezwykle szybkie. Szczeg鏊nie polecam tym, kt鏎zy nie lubi si z sernikami. W przypadku tych miniaturek nie ma mowy o p瘯aniu, opadaniu czy p造waj帷ym 鈔odku:)

SKxDNIKI (na ok. 20szt.):

NA MUS:
30dag wypestkowanych, umytych w璕ierek lub innych 郵iwek
2 造磬i cukru
1 造磬a wody
1 造磬a soku z cytryny

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w garnuszku i dusi do mi瘯ko軼i. Lekko przestudzi, zmiksowa w blenderze.

NA SERNICZKI:
200g ciastek owsianych lub typu degestive

1000g sera twarogowego sernikowego lub trzykrotnie mielonego
2 bia趾a
2 造磬i m彗i ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy

Ciasteczka pokruszy. Rozsypa pomi璠zy 20 przygotowanych uprzednio papilotek (wolno stoj帷ych lub u這穎nych w formie muffinkowej), tak, aby pokry造 dno. Wszystkie sk豉dniki masy serowej zmiksowa na jednolita mas - kr鏒ko, na 鈔ednich obrotach miksera. Mas wype軟i papilotki, pozostawiaj帷 ko這 1,5cm miejsca od g鏎y. Na ka盥y serniczek na這篡 po 造瞠czce musu. Wyka豉czk narysowa esy floresy.

PIECZENIE: 175st, po w這瞠niu blachy od razu zmniejszy na 120st, piec 25minut

Podawa ca趾owicie ostudzone i sch這dzone

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis na mase serowa do mini serniczk闚 pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com; lekko zmodyfikowany

鈔oda, 15 maja 2013



Dla 瘸dnego ze sta造ch czytelnik闚 bloga nie b璠zie zaskoczeniem, kiedy kolejny raz powiem, 瞠 bardzo lubi mi皻 w s這dyczach. Uwielbiam wprost jej po陰czenie z czekolad, ale takie orze德iaj帷e z limonk czy cytryn r闚nie jest w moim gu軼ie. Wprawdzie ten serniczek nie wykorzystuje rabarbaru, na kt鏎y sezon w pe軟i, ani truskawek, na kt鏎e, w wersji patriotycznej - czyli polskiej, czekamy z ut瘰knieniem, ale i tak idealnie wpisuje si w temat fali s這鎍a i przyjemnie wysokich temperatur, na kt鏎e d逝go nam by這 czeka. Jest bardzo orze德iaj帷y, tym lepszy im wi瘯szy upa, im wy窺za temperatura i mocniejsze s這鎍e.
W wersji dla dzieci mo積a pomin望 alkohol.

Zg豉szam do:



SKxDNIKI:

NA SP笈:
160g herbatnik闚
85g mas豉

Herbatniki pokruszy na piasek (mo積a w blenderze). Mas這 rozpu軼i. Gor帷ym zala pokruszone ciastka, wymiesza. Mieszank prze這篡 do tortownicy o 鈔ednicy 22cm z dnem wy這穎nym papierem do pieczenia. R闚nomiernie roz這篡, docisn望. Odstawi do lod闚ki.

MASA SEROWA:
400g serka typu Philadelphia (tj. typu kanapkowego)
250ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
100g cukru pudru
3 造磬i bia貫go rumu
sok z 1/2 limonki

1 galaretka o smaku Mojito
1/2 造瞠czki 瞠latyny
100ml wody
5-6 listk闚 鈍ie瞠j mi皻y

Wod zagotowa wraz z mi皻. Listki usun望. Do gor帷ej wody wsypa galaretk, 瞠latyn i dok豉dnie rozmiesza. Odstawi do przestudzenia. Serek i krem闚k umie軼i w misce i ubija mikserem tak d逝go, a masa stanie si sztywna. Doda cukier, rum, sok z limonki - wymiesza mikserem. Ci庵le miksuj帷 wla poma逝 galaretk. Gotow mas prze這篡 na przygotowany sp鏚, wyr闚na.Wstawi do lod闚ki do st篹enia.

NA WIERZCH:
1 du瘸 limonka
kilka listk闚 鈍ie瞠j mi皻y

500ml wody
8 listk闚 鈍ie瞠j mi皻y
2 galaretki o smaku Mojito
50ml bia貫go rumu

Limonk umy, sparzy i pokroi na cienkie plasterki. Kiedy masa lekko st篹eje u這篡 dooko豉 ciasta, udekorowa listkami mi皻y.

Wod zagotowa z mi皻. Listki usun望. W gor帷ej wodzie rozpu軼i galaretki. Dola rum, wymiesza. Odstawi do momentu a galaretki zaczn lekko t篹e. Delikatnie wyla na udekorowane limonk i mi皻 ciasto. Sch這dzi w lod闚ce co najmniej 6h (lub ca陰 noc).

Serniczek przechowywa w lod闚ce. Podawa sch這dzony.






Polub SMoK na fb:):
S這dka magia od kuchni


wtorek, 14 maja 2013



To ciasto, w kt鏎ym od pierwszego k瘰a zakocha si m鎩 Ma造 Cz這wiek. By豉m wi璚 niejako zmuszona do pozyskania przepisu i wstawienia go w sta造 repertuar. Klasyczne smaki, proste wykonanie i 鈍ietna prezencja (ciasto rewelacyjnie si kroi) s chyba wystarczaj帷a rekomendacj (je郵iby kogo do wypr鏏owania nie sk這ni豉 wzmianka o zajadaj帷ym si ciastem, wyj徠kowo wybrednym, trzylatku:) Serdecznie polecam na wszelkie okazje i "bez okazji", na pewno si nie zawiedziecie i nie raz wr鏂icie do tego przepisu. Polecam:)

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
600g m彗i pszennej
1 造瞠czka proszku do pieczenia
180g cukru pudru
1op cukru waniliowego (16g)
200g lekko ocieplonego mas豉
2 造磬i g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany
2 jajka

Z podanych sk豉dnik闚 szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Podzieli na trzy r闚ne cz窷ci. Ka盥 z nich owin望 foli i od這篡 do sch這dzenia do lod闚ki. Po 15 minutach jedn porcje ciasta wyci庵n望 i wylepi ni blach o wymiarach ok. 25x35cm. uprzednio wy這穎n papierem do pieczenia. Przed pieczeniem po nak逝wa widelcem.

PIECZENIE: 170st, oko這 15minut (na jasno-z這to)

Pozosta貫 dwie cz窷ci ciasta upiec w ten sam spos鏏. Ostudzi.

MASA SEROWA:
1 jajko
250g cukru pudru
2op cukru wanilinowego
100g mi瘯kiego mas豉
1kg sera bia貫go sernikowego (twarogowego nie homogenizowanego) lub 3krotnie mielonego twarogu
1 budy waniliowy

Jajko ubi z cukrem i cukrem wanilinowym. Doda mi瘯kie mas這 i ser, wymiesza mikserem. Na koniec wsypa budy, ponownie wymiesza. Mas prze這篡 do garnka i mieszaj帷 zagotowa. Gotowa 3 minuty, nie przestaj帷 miesza. Gor帷 mas wyla na jeden z ostudzonych plack闚. Przykry kolejnym, lekko docisn望.

MASA JABΘOWA:
1 kg jab貫k (preferuj twarde i nieco kwaskowe)
2 造瞠czki soku z cytryny
120g cukru
1 cukier wanilinowy
1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
1 galaretka cytrynowa

Jab趾a umy, obra i zetrze na tarce o grubych oczkach. Prze這篡 do garnka. Doda cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny i wanili (ziarenka i kor). Owoce dusi na wolnym ogniu kilka minut, a ca趾owicie zmi瘯n, a wypuszczony sok odparuje. Zdj望 z ognia, usun望 kor waniliow. Do gor帷ych jab貫k wsypa galaretk i dok豉dnie wymiesza. Od razu wy這篡 na ciasto i przykry ostatnim plackiem, docisn望.

POLEWA:
150g czekolady gorzkiej
1/3 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30% (ewentualnie mleka)

30g czekolady bia貫j
3 造磬i 鄉ietanki krem闚ki 30% (ewentualnie mleka)

Ciemn czekolad rozpu軼i wraz ze 鄉ietank w k徙ieli wodnej. R闚nomiernie rozprowadzi po wierzchu ciasta. Bia陰 czekolad ze 鄉ietank r闚nie rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Przela do r瘯awa cukierniczego, lub grubszego woreczka (np. na mro穎nki). Odci望 czubek (niewielki kawa貫k). Na cie軼ie zrobi paski z bia貫j czekolady (r闚nolegle do kr鏒szego boku blachy). Nast瘼nie delikatnie przejecha ostrym ko鎍em wyka豉czki po polewie wzd逝 d逝窺zego boku blachy, tak, aby powsta wz鏎.

Ciasto wstawi do lod闚ki lub w inne ch這dne miejsce na co najmniej 6-8h, najlepiej ca陰 noc.



S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis cioci Ani M (lekko zmodyfikowany) - dzi瘯i:)

鈔oda, 24 kwietnia 2013

Znowu sernik, a jeszcze jeden czeka w kolejce:) Musze troch podtuczy sernikow "kategori" na blogu, bo a wstyd, 瞠 takie w niej pustki:) Nie godzi si:) Tym razem s這dko-s這ne zestawienie - sernik z dodatkiem masy kr闚kowej na s這nych krakersach. Bez pieczenia, ale za to z gotowaniem, niemniej szybko i bezproblemowo.

SKxDNIKI:

2 du瞠 paczki prostok徠nych krakers闚 (solonych)

Kwadratow form o boku ok. 22cm wy這篡 papierem do pieczenia a nast瘼nie na dnie 軼i郵e pouk豉da krakersy

MASA SEROWA:
500g sera twarogowego 3krotnie mielonego lub sernikowego
1 jajko
100g cukru
200g masy kr闚kowej
1 budy waniliowy lub 鄉ietankowy

Wszystkie sk豉dniki zmiksowa, prze這篡 do du瞠go rondla i podgrzewa mieszaj帷 a do zagotowania. Gotowa ci庵le mieszaj帷 oko這 2minut. Gor帷 mas od razu wyla na krakersy. Na serze u這篡 kolejn warstw krakers闚.

MASA KAJMAKOWA:
200g masy kr闚kowej
80g mas豉
1/4 造瞠czki soli

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w garnuszku i podgrza a mas這 ca趾owicie si rozpu軼i, a masa b璠zie mocno ciep豉. Od razu rozsmarowa na krakersach. Na wierzchu u這篡 ostatni warstw krakers闚. Ciasto ca趾owicie ostudzi.

MASA 危IETANOWA:
1,5szklanki (330g - 1 du篡 kubek) 鄉ietanki krem闚ki 30% (od這篡 dwie 造磬i)
1 造磬a cukru pudru
2 p豉skie 造瞠czki 瞠latyny

3 造磬i cukru
1 造磬a wody
2 造磬i 鄉ietanki krem闚ki 30% (te uprzednio od這穎ne)
2 造磬i mas豉
szczypta soli

疾latyn zala 1/4 szklanki zimnej wody i zostawi do nap璚znienia. Nast瘼nie rozpu軼i mieszaj帷 na bardzo ma造m ogniu lub w k徙ieli wodnej. 妃ietank ubi pod koniec dodaj帷 cukier i wlewaj帷 rozpuszczon 瞠latyn. Wy這篡 na ostudzone ciasto.

Cukier z wod umie軼i w garnuszku, wymiesza i podgrzewa, mieszaj帷 a woda wyparuje a cukier zbije w grudki ponownie rozpu軼i i zarumieni. Do zarumienionego od razu doda krem闚k, s鏊 i mas這, wymiesza do po陰czenia. Lekko przestudzi, a nast瘼nie rozla na cie軼ie grzbietem 造磬i lekko mieszaj帷 ze 鄉ietank (鄉ietanka lekko si rozpu軼i, powstanie taki sos, co wida na zdj璚iu).

Przed podaniem sch這dzi w lod闚ce przez co najmniej 6-8h (najlepiej ca陰 noc; a moim zdaniem ciasto jest najlepsze po min. 24h od przygotowania). Przechowywa w lod闚ce, podawa sch這dzone.





Polub SMoK na fb:):
S這dka magia od kuchni


 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel