Inne ciasta

鈔oda, 22 kwietnia 2015

czyli ciasto, przez kt鏎e wszyscy chc wiedzie, czemu nazywam makowiec szarlotk :) Szarlotka Japo雟ka z nazwy jest jednak szarlotk. Ze sk豉dnik闚 chyba te, bo wagowo zawiera dwa razy wi璚ej jab貫k ni maku. W smaku jednak zdecydowanie dominuje mak. Za to jab趾a sprawiaj, 瞠 ciasto jest wilgotne i zachowuje 鈍ie穎嗆 naprawd wiele dni. Ciasto nie zawiera m彗i, jest wiec delikatne w smaku, dos這wnie rozp造wa si w ustach. Polecam wszystkim, kt鏎zy sami chc si przekona czy to bardziej szarlotka, czy mo瞠 makowiec :)

SKxDNIKI:
330 g mi瘯kiego mas豉
60g cukru pudru
8 du篡ch jajek (lub 10 mniejszych - M) - osobno bia趾a i 鄴速ka
200g kaszy manny
400g zmielonego suchego maku
3 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
800g jab貫k

Mas這 utrze z cukrem na puszysta mas. Ucieraj帷 doda 鄴速ka. Wsypa suche sk豉dniki - kasz mann, mak i proszek do pieczenia. Wymiesza mikserem. Bia趾a ubi na sztywn pian, a nast瘼nie delikatnie wmiesza do ciasta. Jab趾a umy, obra i zetrze na tarce o grubych oczkach i po陰czy z mas. Form o wymiarach oko這 28x35cm wy這篡 papierem do pieczenia. Przela ciasto, wyr闚na wierzch.

PIECZENIE: 180st, oko這 50minut (ciasto w dotyku powinno by spr篹yste, a patyczek wychodzi nieoblepiony ciastem)

NA WIERZCH:
200g czekolady deserowej
125ml 鄉ietanki kremowej 30%
ok. 50g p豉tk闚 migda這wych podpra穎nych na suchej patelni

妃ietank zagotowa w garnuszku, zdj望 z ognia i natychmiast wrzuci do niej po豉man czekolad. Dok豉dnie wymiesza do momentu uzyskania g豉dkiej, l郾i帷ej polewy. Wyla na ciasto i obsypa migda豉mi.

Przed podaniem ca趾owicie wystudzi. Mo積a przechowywa w temperaturze pokojowej.

S這dka magia od kuchni

毒鏚這: fiszka Krajowej Agencji Wydawniczej, powo逝j帷a si na p. Zofi z Brzozowa, pochodzi z po這wy lat 80tych. Zmodyfikowa豉m proporcje i lekko sam przepis

鈔oda, 07 stycznia 2015

IMG_82861IMG_8286

Czas wraca! Chocia postanowienie noworoczne mam standardowe, bardzo kobiece, awykonalne... Pewnie wiecie o czym m闚i :) Zaczynam lekko, bo jako ci庵le nie mog jeszcze wr鏂i do rzeczywisto軼i po wyj徠kowo przeci庵aj帷ym si w tym roku 鈍i皻owaniu. I bardzo prosto, bo lenistwo mn zaw豉dn窸o ca趾owicie. Ale mimo, 瞠 to nie jest ciasto, kt鏎e robi wra瞠nie, to my郵, 瞠 b璠ziecie po nie si璕a znacznie cz窷ciej ni po efektowne przek豉da鎍e. Szybkie, proste ciasto ze sk豉dnik闚, kt鏎e wi瘯szo嗆 z Was ma zawsze w domu. Mi璚iutkie, puszyste, jogurtowe, pachn帷e cytrynami z warstw chrupi帷ych migda堯w. Na leniwe weekendy, zapracowane popo逝dnia, do pracy i wizyt nieplanowanych go軼i.

SKxDNIKI:

250g cukru
sk鏎ka otarta z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
3/4 szklanki oleju
400g g瘰tego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego
3 jajka

400g m彗i pszennej tortowej
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 造瞠czka sody

80g p豉tk闚 migda這wych
cukier puder do opr鏀zenia

Cisto mo積a wykona metod "muffinkow" - bez u篡cia miksera, sk豉dniki mieszaj帷 "mniej wi璚ej" drewnian 造磬. Ja jednak wole mikser, ale to ju ca趾owita dowolno嗆.

Cukier, jajka, olej, sk鏎k i sok z cytryny oraz jogurt zmiksowa do po陰czenia. Doda m彗 z proszkiem i sod, wymiesza mikserem. Prze這篡 na blach wy這穎n papierem do pieczenia, o wymiarach ok. 25x30cm. Wierzch obsypa p豉tkami migda這wymi

Pieczenie: 180st, ok. 35-40 min, do suchego patyczka (je郵i migda造 zaczn si zbytnio rumieni przykry ciasto foli aluminiow)

Podawa ostudzone, obsypane cukrem pudrem.

IMG_8279

IMG_8284

IMG_8282
S這dka magia od kuchni

pi徠ek, 24 pa寮ziernika 2014

Mo瞠 Wam si wydawa, 瞠 ten przepis ju znacie, 瞠 ju gdzie tu by. Jest to wra瞠nie zarazem prawdziwe jak i nieprawdziwe. Bo faktycznie by tu ju deser bardzo podobny, ale... Ale co jaki czas odczuwam potrzeb, tudzie przymus wzi璚ia "na warsztat", kt鏎ego z archiwalnych przepis闚 . W stosunku do pierwowzoru ciasto zawiera wi璚ej kokosu, jest mniej s這dkie, a warstwa mleczna delikatniejsza. Magiczny deser, rozwarstwiaj帷y si w pieczeniu, kt鏎y pi瘯nie si prezentuje i przywodzi na my郵 rajsk lagun z turkusow wod, kokosowymi palmami i bia造m piaskiem.

SKxDNIKI:
1 du瘸 puszka mleka skondensowanego s這dzonego (530g)
3 jajka
200g wi鏎ek kokosowych
400ml mleka

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misie i wymiesza za pomoc miksera. P造nn mas przela do tortownicy o 鈔. 18cm lub ma貫j keks闚ki (13x20cm) wy這穎nej papierem do pieczenia (dno i wszystkie boki). Form umie軼i w wi瘯szej blaszce wype軟ionej gor帷 wod, tak, aby poziom wody si璕a do mniej wi璚ej 3/4 wysoko軼i ciasta (pieczenie w tzw. k徙ieli wodnej).

PIECZENIE: 180st, 90minut (po 30minutach, kiedy kokos zaczyna delikatnie si rumieni, przykry foli aluminiow)

Po ostudzeniu ciasto wyci庵n望 z formy. Wierzch ciasta przykry talerzem lub pater i ca這嗆 odwr鏂i do g鏎y nogami, tak, aby warstwa kokosowa znalaz豉 si na dole.

POLEWA:
150g czekolady deserowej
1/2 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%*

gar嗆 p豉tk闚 kokosowych do dekoracji

W garnuszku zagotowa krem闚k. Do gor帷ej wsypa po豉man na kawa趾i czekolad i dok豉dnie rozmiesza do momentu uzyskania g豉dkiej i l郾i帷ej masy (mo積a lekko podgrza, je郵i czekolada nie chce si rozpu軼i). Polew obla ciasto, posypa p豉tkami i odstawi co lekkiego zastygni璚ia.

Torcik przechowywa w lod闚ce, podawa sch這dzony.

*znacie to uczucie - wk豉dacie ciasto do piekarnika, patrzycie na blat a tam jajka/鄉ietana/proszek do pieczenia/szklanka cukru? No, wi璚 ja wyla豉m roztopion czekolad na torcik, a krem闚ka... w lod闚ce. Tak瞠 mimo, 瞠 polewa by豉 pyszna, to jednak ci篹ko j by這 kroi i si 豉ma豉, co wida na zdj璚iach. Jednak je郵i wykonacie polew zgodnie z przepisem z pewno軼i Wam to nie grozi:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis na tego typu ciasto znalaz豉m na stronie Moje Wypieki, zmodyfikowa豉m go jednak i zmieni豉m wzajemne proporcje sk豉dnik闚

poniedzia貫k, 28 pa寮ziernika 2013

Chorwacki roga to nasz karob. Nie jest on u nas popularny, dlatego pozwol sobie gwoli wst瘼u napisa na ten temat kilka s堯w. Chleb 安i皻oja雟ki ro郾ie w pod逝積ych, br您owych str彗ach, kryj帷ych nasiona, na drzewach o nazwie Szara鎍zyn Str彗owy. Nazwa drzewa nawi您uje do wygl康u str彗闚 przypominaj帷ych szara鎍ze. T w豉郾ie "szara鎍z", mia 篡wi si ewangeliczny Jan Chrzciciel, sk康 z kolei owoce nazywamy Chlebem 安i皻oja雟kim. Szara鎍zyn ro郾ie zar闚no dziko jak i uprawnie w krajach po逝dniowej Europy i Azji Mniejszej. Jest tam u篡wany w cukiernictwie, jako zamiennik kakao, ze wzgl璠u na 豉godny czekoladowy zapach i, pono (ja tego nie wyczuwam), smak, robi si z niego r闚nie d瞠my i pasty. Stosowany tak瞠 w medycynie tradycyjnej w zaburzeniach metabolizmu, alergiach, astmie oraz przy k這potach z nadci郾ieniem. Karob jest bogaty w magnez, 瞠lazo, wap, potas, fosfor, s鏚 a tak瞠 witaminy z grupy B i E. W Polsce mo積a kupi karob w sklepach ze zdrow 篡wno軼i w postaci m帷zki lub melasy.
W Chorwacji, sk康 przyjecha m鎩roga piecze si z nim muffinki, placki, ciasta z owocami, ale przede wszystkim makowce. Ja proponuje Wam karob w towarzystwie jab貫k. Jest to w豉軼iwie przepis na ciasto w cie軼ie. Ciemniejsze, wilgotne i mi瘯sze karobowe ciasto z jab趾ami otaczaj dwa kruche placki. Ca這嗆 nie jest zbyt s這dka, orze德iona jab趾ami, ale zdecydowanie pierwsze skrzypce gra tu roga.

SKxDNIKI:

CIASTO I:
2 鄴速ka
200g mas豉
50g kwa郾ej 鄉ietany 18%
500g maki krupczatki
1 造磬a cukru pudru
1 造瞠czka proszku do pieczenia
sk鏎ka starta z 1/2 cytryny
szczypta soli

草速ka utrze z cukrem i mas貫m. Doda 鄉ietan, ponownie utrze. Nast瘼nie wsypa pozosta貫 sk豉dniki, zagnie嗆 g豉dkie ciasto. Odstawi na 30minut w temperaturze pokojowej.

CIASTO II:
500g s這dkich jab貫k
200g maczki karobowej
200g m彗i krupczatki
250g cukru
1 造瞠czka proszku do pieczenia
300ml mleka
100ml oleju
50ml rumu
2 bia趾a

Karob, m彗, cukier i proszek wymiesza. Wla mleko, olej i rum, wymiesza. Jab趾a zetrze na tarce o grubych oczkach i doda do masy. Bia趾a ubi. Delikatnie po陰czy z przygotowanym ciastem.

Blaszk o wymiarach ok. 25x35 nat逝軼i i obsypa bu趾a tart. Jasne ciasto podzieli na dwie cz窷ci. Obie rozwa趾owa na wielko嗆 blachy. Jedn z cz窷ci wy這篡 dno formy, na wierzch prze這篡 mas z karobem, wyr闚na, przykry drug cz窷ci jasnego ciasta. i po nak逝wa g鏎 widelcem.

PIECZENIE: 180st, 45-50min.

Ca趾owicie ostudzi. Podawa posypane cukrem pudrem. Przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis pochodzi z chorwackiej strony Coolinarika, przet逝maczy豉, jak zwykle, Ania M. - dzi瘯uj:)

pi徠ek, 25 pa寮ziernika 2013

...albo czekoladowo-bananowy, chocia... chyba jednak najpierw banany:) Pr鏏owa豉m nie raz r騜nych bananowych przepis闚 na ciasta typu chlebek. Jak dot康 nie umie軼i豉m tu ani jednego, bo najnormalniej w 鈍iecie nie przekonywa造 mnie do siebie - bardzo ci篹kie, zakalcowate (podobno takie mia造 by), gliniaste. A to jest zupe軟ie inne - wilgotne, ale nie mokre, wyro郾i皻e i niezbyt zwarte. Smak i zapach banan闚 jest wyra幡ie wyczuwalny, ale nie nachalny czy md造. Idealnie r闚nowa篡 go dodatek czekolady i kakao. Ca這嗆 wie鎍z pra穎ne orzechy laskowe i kawa趾i deserowej czekolady. ζtwe i szybkie w wykonaniu, d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Bardzo, bardzo polecam:)

SKxDNIKI:
50g czekolady gorzkiej lub deserowej, startej na tarce
4 鈔edniej wielko軼i dojrza貫 banany (plamki na sk鏎kach mile widziane, ale w 鈔odku powinny by jasne)

3jajka
200g cukru
250g mas豉 lub dobrej margaryny do pieczenia
300g m彗i pszennej
2 造瞠czki ciemnego kakao
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 造瞠czka sody

ok. 150g orzech闚 laskowych*
100g czekoladowych kropelek do zapiekania z czekolady gorzkiej lub deserowej (lub pokrojonej w kawa趾i czekolady)

* orzechy nale篡 upra篡 aby wydoby smak i aromat oraz usun望 sk鏎ki; mo積a zrobi to na suchej, rozgrzanej patelni, potrz御aj帷 ni w czasie pra瞠nia lub (co polecam) w這篡 orzechy na blaszce na 3-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 150st, w tym czasie 1-2 razy wyj望 blach i potrz御n望 ni, obracaj帷 tym samym orzechy (orzechy s gotowe,, kiedy sk鏎ki pop瘯aj i same zaczynaj odchodzi).

Banany zmiksowa na g豉dko, rzadk mas w blenderze. Jajka utrze z cukrem i t逝szczem. Nie przestaj帷 miksowa dodawa kolejno banany, start czekolad, m彗 z kakao, proszkiem i sod. Jednolite ciasto przela do keks闚ki (robi豉m w dw鏂h blaszkach o d逝go軼i ok. 20cm, mo積a zrobi w jednej d逝瞠j 30-35cm) wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart. Wierzch ciasta obsypa orzechami i czekolad.

PIECZENIE: 180st, 70min. (do suchego patyczka); je郵i orzechy zaczn si zbytnio rumieni, po po這wie pieczenia mo積a przykry ciasto folia aluminiow.

Przed podaniem ca趾owicie ostudzi.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: zmodyfikowa豉m przepis ze strony Domowe Wypieki

czwartek, 04 kwietnia 2013

To jedno z tych niewymagaj帷ych ciast, kt鏎e dobrze przygotowa po nic i na nic, bez okazji, ot, do herbaty po prostu. Zw豉szcza takiej zimowej herbaty przygotowywanej w kwietniu, kiedy poka幡a warstwa 郾iegu okrywaj帷a krajobraz daje nam wyra幡ie do zrozumienia, 瞠 wiosn w tym roku musimy sobie zorganizowa we w豉snym zakresie. To w豉郾ie takie ciasto. Z optymistycznymi makowymi piegami, niczym od s這鎍a; orze德iaj帷ym smakiem cytryny, jak z domowej lemoniady, pi瘯nym zapachem cytrus闚 przywodz帷ym na my郵 po逝dniowe s這鎍e:)

SKxDNIKI:

150g mi瘯kiego mas豉
180g cukru
3 jajka
1 鄴速ko
3 cytryny - sk鏎ka i sok
2 造磬i suchego maku
300g m彗i
1 造瞠czka sody oczyszczonej
1 造瞠czka proszku do pieczenia

DODATKOWO:
1 czubata 造磬a cukru pudru

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na puszyst mas. Do masy ma郵anej, ci庵le ubijaj帷, dodawa stopniowo po jajku i 鄴速ko. Doda sk鏎k i sok z cytryny, mak, m彗 wymieszan z proszkiem i sod. Wymiesza mikserem na niskich obrotach do po陰czenia sk豉dnik闚.
Ciasto prze這篡 do tortownicy o 鈔ednicy 20-22cm z dnem wy這穎nym papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, oko這 50minut (do suchego patyczka)

Ostudzone ciasto opr鏀zy cukrem pudrem.




Polub SMoK na fb:):
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: www.kwestiasmaku.com; przepis zmodyfikowany

鈔oda, 20 marca 2013

Ni to ciasto, ni deser; dla mnie upieczony budy:) Surowa masa jest jednolita, jednak w czasie pieczenia rozwarstwia si - na g鏎ze ciasta tworzy si cienka warstwa delikatnego biszkoptu, nast瘼nie kremowa, mi瘯ka masa budyniowa, na dole ciasto r闚nie przypomina budy, ale znacznie g瘰tszy, twardszy, zupe軟ie inny w konsystencji. Natkn窸am si na nie w ostatnim czasie na jednym z blog闚 (jednak korzysta豉m z przepisu zamieszczonego na ameryka雟kiej stronie i nie wiem na ile przepis jest to窺amy) i od razu wiedzia豉m, 瞠 to co dla mojego ma鹵onka, wielkiego fana budyniu (w wielkim przeciwie雟twie do mnie). Nie wiedzia豉m, 瞠 tak szybko po nie si璕n, ale nadarzy豉 si okazja, a to jedno z tych ciast na kt鏎e sk豉dniki zawsze s w domu (no, prawie, bo esencji waniliowej na stanie brak, ale zast徙i豉m wanili i aromatyzowanym cukrem), robi si b造skawicznie i na pewno si uda.

SKxDNIKI:

1/2 fili瘸nki (113g) mas豉
1/2 laski wanilii
4 jajka
100g cukru pudru
50g domowego cukru waniliowego, cukru z prawdziw wanili lub 3op. cukru wanilinowego (po 16g)
1 造磬a wody
480ml mleka
115g m彗i

Mas這 rozpu軼i z kor waniliow (uprzednio usun望 nasionka), lekko przestudzi. 草速ka oddzieli od bia貫k. 草速ka utrze z cukrami i ziarenkami wanilii na puszyst mas (oko這 2-3minuty). Do masy jajecznej wla wod i mas這, ponownie utrze (ok. 2minut). Nast瘼nie doda przesian m彗, wymiesza mikserem. Wla mleko, ponownie zmiksowa (na niskich obrotach). Bia趾a ubi na sztywn pian. Prze這篡 do masy i delikatnie wmiesza szpatu趾 lub 造磬. Mas przela do niewielkiej formy (nie tortownicy - masa jest za rzadka i mo瞠 wyp造wa na 陰czeniu), u mnie blacha 24x27, ale mo瞠 by mniejsza, wy這穎nej papierem do pieczenia lub nat逝szczonej.

PIECZENIE: 175st, 45-50minut (wierzch ma by ciemnoz這ty, rumieni si szybko, ale raczej nie powinien si zacz望 zbyt pr璠ko przypala)

Przed krojeniem ciasto ca趾owicie ostudzi. D逝窺zy czas (powy瞠j kilkunastu godzin) przechowywa w lod闚ce.

Podawa opr鏀zone cukrem pudrem. Polecam r闚nie z konfitur, owocami sezonowymi, owocowymi przecierami, sosami lub musami.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: http://whiteonricecouple.com/, lekko zmodyfikowany

wtorek, 04 grudnia 2012


Wszyscy, kt鏎zy piek znaj problem gromadz帷ych si w zamra瘸rce bia貫k, wiele przepis闚 wykorzystuje jedynie 鄴速ka. Ja zwykle po這w zamra瘸lnika mam zaj皻e przez pude貫czka z opisem typu "3 bia趾a, data". I raz na jaki czas, zwykle kiedy potrzebuje miejsca w zamra瘸rce, musz bia趾a podda tw鏎czej utylizacji. Najcz窷ciej robi to w豉郾ie tak, jak tutaj wida. Piek帷 bia趾owca z makiem. Ciasto to mo積a upiec r闚nie w wersji bia趾owca z kokosem, albo bia趾owca makowo-kokosowego, zast瘼uj帷 ca造 lub cz窷 maku wi鏎kami.

SKxDNIKI:

10 bia貫k tj. oko這 350g/1,5 szklanki
1,5 szklanki suchego maku
1,5 szklanki m彗i pszennej
1,5 szklanki cukru (w tym cukier wanilinowy)
340g roztopionego, przestudzonego mas豉 lub dobrej margaryny do pieczenia
szczypta soli
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Mas這 lub margaryn roztopi. Wszystkie suche sk豉dniki wymiesza. Zala przestudzonym t逝szczem i wymiesza 造磬 do po陰czenia. Bia趾a ubi na sztywn pian i stopniowo dodawa je do masy, delikatnie mieszaj帷. Jednolite ciasto przela do blaszki wysmarowanej t逝szczem i wysypanej kasza mann.
Jak wida robi豉m ciasto w formie gwiazdki, odpowiednia b璠zie r闚nie tortownica 24-26cm, wi瘯sza keks闚ka, prostok徠na forma o wymiarach 30x20cm lub nieco mniejsza.

Pieczenie: 180st, 30-40min (w zale積o軼i od wysoko軼i ciasta) do suchego patyczka

Przed podaniem mo積a opr鏀zy cukrem pudrem.


Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis mojej Babci W.:)

鈔oda, 14 listopada 2012


Mam ochot zrobi to ciasto znowu. Jutro. I pojutrze. I popojutrze. I kolejnego dnia, i jeszcze nast瘼nego, i tak do obrzydzenia.
Zaraz, zaraz... Do jakiego obrzydzenia?!
Ono by mi nie zbrzyd這. Jest idealne, cudowne i wspania貫. Ob喚dne i ca趾owicie w moim stylu. Smakuje nugatowo i zostawia posmak Nutelli wyjadanej ze s這ika 造瞠czk. Kiedy je piek豉m pierwszy raz w tym roku w moim domu pachnia這 鈍i皻ami.
Musze si te przyzna, ze ca貫 zjad豉m sama. No, dobrze, da豉m m篹owi do pracy dwa kawa趾i, ale nie przesadza豉m z grubo軼i. Zanim zrobi豉m polew odkroi豉m ju 3 plasterki, jak robi豉m zdj璚ia zjad豉m dwa porz康ne kawa造 i jak pad豉 mi bateria w aparacie, to postanowi豉m si wzmocni kolejnym (瞠by nie podzieli losu baterii;). Potem dwa zjad豉m do kawy i jeden do wody... I jeszcze jaki w mi璠zyczasie... I na obiad te.
Jakby tego wszystkiego by這 ma這, to pozwoli豉m sobie nieco upro軼i spos鏏 przygotowania i naprawd zajmuje ono kilka minut. Nie piecz si zbyt d逝go, chocia pachnie przy tym tak cudownie, 瞠 mog這by si piec d逝瞠j. Wielbiciele duetu orzech闚 laskowych z czekolad niech piek od razu dwa:)

Zg豉szam do:



SKxDNIKI:

NA CIASTO:
100g orzech闚 laskowych

100g mas豉
100g czekolady deserowej

4 jajka
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
7 造瞠k m彗i
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Orzechy upra篡 na suchej patelni, wstrz御aj帷 ni co chwila, kiedy sk鏎ki zaczn p瘯a zdj望 z ognia i obra (nie musz by obrane bardzo dok豉dnie, je郵i troch sk鏎ek zostanie nic si nie stanie). Zmieli na m彗.
Mas這 i czekolad rozpu軼i na wolnym ogniu mieszaj帷 i pozostawi do przestudzenia.
Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Bia趾a ubi na sztywn pian z sol. Doda cukier - ubi. Do這篡 鄴速ka - ponownie ubi. W osobnej misce wymiesza m彗 z proszkiem i zmielonymi orzechami. Mieszank prze這篡 do masy jajecznej i delikatnie wmiesza. Na koniec wla przestudzone mas這 z czekolad - wymiesza. Ciasto przela do keks闚ki (ok. 10x30cm) wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 175st, 45-50min (do suchego patyczka)

POLEWA:
100g czekolady deserowej
4 造磬i mleka
1 造磬a mas豉
2 造磬i Nutelli

Mleko i mas這 umie軼i w rondelku, podgrzewa mieszaj帷, kiedy mas這 zacznie si rozpuszcza doda czekolad. Kiedy polewa jest ju jednolita do這篡 Nutell, wymiesza. Od razu obla ciasto (mo積a jeszcze gor帷e).

Przechowywa w temperaturze pokojowej.





Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: www.mojewypieki.com; przepis lekko zmodyfikowany ze zmienionym sposobem przygotowania i autorsk polew

wtorek, 03 lipca 2012

I dalszy ci庵 porzeczek. Tym razem w innym tradycyjnym wypieku - makowcu. Moim zdaniem porzeczki i mak pasuj do siebie idealnie, wiec ch皻nie wykorzystuje przepisy, kt鏎e je 陰cz. Makowiec jest pyszny (m闚i to ja, kt鏎a nie lubi makowc闚) - ciasto jest zwarte, lekko wilgotne, s這dkie z kwaskow owocowa nut. Je si z prawdziw przyjemno軼i.

SKxDNIKI:

300g czerwonych porzeczek, umytych i obranych + gar嗆 do dekoracji
200g mas豉 lub dobrej margaryny
200g cukru
5 jajek + 1 bia趾o
300g m彗i pszennej
50g m彗i ziemniaczanej
2 造瞠czki proszku do pieczenia
6 造瞠k mleka
600g masy makowej (lub mielonego, sparzonego maku, os這dzonego)

Mi瘯ki t逝szcz utrze z cukrem na puszysta mas. ci庵le ucieraj帷 kolejno dodawa jajka i bia趾o. M彗i wymiesza z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem stopniowo dodawa do masy ma郵ano - jajecznej. Doda mas makow, utrze. Na koniec wsypa porzeczki, przemiesza delikatnie, aby nie rozgnie嗆 owoc闚.
Ciasto prze這篡 do blaszki (ok. 24x28cm) wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart, lub wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st (g鏎a- d馧), ok 1,5h - przez pierwsze 15minut piec w uchylonym piekarniku (w drzwiczki w這篡 trzonek drewnianej 造磬i), kiedy ciasto zacznie br您owa (po oko這 45minutach) przykry foli aluminiow

NA POLEW:
sok z 1/2 cytryny
1-1,5 szklanki cukru pudru (lub nieco wi璚ej)
30g gorzkiej czekolady
gar嗆 obranych i umytych porzeczek

Cukier utrze z sokiem z cytryny na g瘰ty lukier. Obla r闚no przestudzone ciasto. Rozsypa porzeczki, lekko dociskaj帷. Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej (ewentualnie dodaj帷 造瞠czk mas豉 lub 造磬 mleka). Wykona czekolad dowolny wz鏎 na cie軼ie.





毒鏚這: "Pyszne ciasta z owocami", nr 1/2010, zmodyfikowany

 
1 , 2
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel