Torty i przek豉da鎍e

pi徠ek, 20 marca 2015

"Wiosna, wiosna, wiosna - ach, to Ty!" A si lepiej wstaje, prawda? Cz窷ciej spogl康a przez okno, oddycha jako g喚biej - pe軟 piersi... tak? Jedn z moich wiosennych propozycji s torciki Pavlova z delikatnym, s這dziutkim cytrynowym musem i truskawkami. Pe貫n s這dyczy deser na chrupkiej z zewn徠rz i lekko lepkiej w 鈔odku bezie, bardzo s這dki, ale prze豉many kwaskowato軼i cytryn i 鈍ie穎軼i owoc闚 na pewno wywo豉 u鄉iech na twarzy ka盥ego, na kt鏎ego talerzu wyl康uje :) A jeszcze te kolory!

SKxDNIKI:

BEZA (10 kr捫k闚):

7 bia貫k du篡ch jaj
400g cukru
1 造ka m彗i ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
sk鏎ka otarta z 2 cytryn

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo, po 造盧e, dodawa cukier, po ka盥ej porcji miksowa a piana b璠zie sztywna i l郾i帷a. Na koniec do bezy przesia m彗, doda sok i sk鏎k z cytryny, zmiksowa. Na blasze do pieczenia roz這篡 bez w okr璕i o 鈔ednicy oko這 8-10cm, zachowuj帷 mi璠zy nimi kilkucentymetrowe odst瘼y. Na ka盥y kr捫ek nak豉da豉m 3-4 造磬i masy.

PIECZENIE: 175st, 8-10minut, a nast瘼nie 120st. ok. 60-75minut (beza ma by chrupka w dotyku, z wyra幡 skorupk)

MUS CYTRYNOWY:
sok wyci郾i皻y z dw鏂h soczystych cytryn
75g cukru

3 鄴速ka du篡ch jaj
75g cukru

150g mi瘯kiego mas豉
sk鏎ka otarta z 1 cytryny

250ml 鄉ietanki krem闚ki 36%

Sok z cytryny z 75g cukru zagotowa mieszaj帷 do rozpuszczenia cukru. W misce ubi 鄴速ka z pozosta造m cukrem na jasn puszyst mas, tak, aby przynajmniej podwoi造 obj皻o嗆. Do 鄴速ek. Ci庵le ubijaj帷 wla gor帷y syrop i ubija jeszcze ok. 1-2minut. Przela do garnuszka i zagotowa na wolnym ogniu nieustannie mieszaj帷.
Gor帷 mas przela do misy i ubija przez kilkana軼ie minut, a masa ca趾owicie ostygnie, stanie si puszysta i podwoi obj皻o嗆. Nie przestaj帷 ubija stopniowo dodawa mi瘯kie mas這, a na koniec sk鏎k cytrynow.
W drugim naczyniu ubi 鄉ietank. Prze這篡 do masy cytrynowej i delikatnie wymiesza. Mus przechowywa w lod闚ce.

DODATKOWO:
ok. 700g truskawek

Bezpo鈔ednio przed podaniem na kr捫ki bezowe na這篡 mus cytrynowy a nast瘼nie pokrojone truskawki.

S這dka magia od kuchni


czwartek, 26 lutego 2015

Oczywi軼ie to odczucie subiektywne, ale uwa瘸m, 瞠 to jeden z bardziej udanych przek豉da鎍闚 jaki uda這 mi si stworzy i je嗆. Pi瘯nie si prezentuje, kolory idealnie graj ze sob. S這dki, ale zarazem alkoholowy advocatowy krem z kawowym ponczem cudnie prze豉muj jednocze郾ie s這dkie i lekko kwa郾e maliny, ca這軼i dope軟ia 鄉ietanowa chmurka ozdobiona pokruszon bez. Jak dla mnie idealnie.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
6 du篡ch jajek
1 szklanka cukru
1 造磬a octu
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1 szklanka m彗i ziemniaczanej (daj niepe軟)
1/2 szklanki m彗i tortowej

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek i ubi na sztywn pian, dosypa cukier i ponownie ubi. Do 鄴速ek wla ocet i wsypa proszek, ca這嗆 wymiesza i prze這篡 do piany z bia貫k i cukru. Ponownie ubi. Do masy przesia m彗i i delikatnie, ale dok豉dnie wymiesza szpatu趾. Prostok徠n form o wymiarach ok. 25x30cm wy這篡 papierem do pieczenia, przela ciasto i wyg豉dzi wierzch.

PIECZENIE: 160st, termoobieg; ok. 20-25min (do suchego patyczka)

KREM ADVOCATOWY:
250ml mleka
200ml likieru jajecznego advocat
4 造磬i cukru
1 budy waniliowy

250g mi瘯kiego mas豉

Mleko zagotowa z cukrem. Proszek budyniowy rozmiesza w alkoholu, wla do gotuj帷ego si mleka i nieustannie mieszaj帷 gotowa na wolnym ogniu ok. 2minut. Przykry foli aluminiow i odstawi do ca趾owitego ostudzenia (zwykle zostawiam na noc).

Po tym czasie mas這 uciera samo przez oko這 2minuty, nast瘼nie, nie przestaj帷 uciera, stopniowo dodawa ostudzony budy. Utrze na g豉dki, jednolity krem.

PONCZ:
1 i 1/2 szklanki mocnej kawy
1/2 szklanki likieru kawowego (najlepiej u篡 likieru klarownego, a nie na mleku, mo積a go przygotowa z tego przepisu)

Sk豉dniki ponczu wymiesza

DODATKOWO:
ok. 200-250g pod逝積ych biszkopt闚 do tiramisu

Ostudzony biszkopt przekroi na dwa placki. Dolny nas帷zy ponczem i wy這篡 na niego krem advocatowy. Biszkopty do嗆 obficie nas帷zy ponczem i u這篡 z nich do嗆 軼i郵e warstw na kremie. Odstawi ciasto do lod闚ki na czas przygotowania warstwy malinowej.

MASA MALINOWA:
500g malin 鈍ie篡ch lub mro穎nych
sok z 1/2 cytryny
4-5 造瞠k cukru (lepiej da mniej i ewentualnie dos這dzi na koniec przygotowania)
1 造磬a m彗i ziemniaczanej rozpuszczona w ok. 2 造磬ach zimnej wody
3 造瞠czki 瞠latyny rozpuszczone w oko這 3 造磬ach zimnej wody

Maliny z sokiem z cytryny i cukrem umie軼i w rondelku, podgrzewa na wolnym ogniu do zagotowania. W tym czasie 瞠latyn zala zimn wod i odstawi do nap璚znienia. Kiedy owoce si zagotuj doda do nich m彗 rozmieszan w wodzie, gotowa oko這 2 minut, od czasu do czasu mieszaj帷. Zdj望 z ognia i od razu doda nap璚znia陰 瞠latyn, dok豉dnie rozmiesza.

Owoce lekko przestudzi po czym roz這篡 na cie軼ie. Przykry drugim plackiem ciasta, nas帷zy ponczem. Odstawi do lod闚ki.

PONADTO:
500ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
1 造磬a cukru pudru
kilka bia造ch bez

妃ietank ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier. Gotow prze這篡 do r瘯awa cukierniczego z ko鎍闚k o okr庵造m otworze. Wycisn望 kleksy 鄉ietanki na wierzch ciasta. Przed podaniem sch這dzi co najmniej 6h (najlepiej ca陰 noc) w lod闚ce. Bezpo鈔ednio przed podaniem na wierzch ciasta pokruszy bezy.

S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 21 listopada 2014

Tort idea. Lekka, chrupi帷a beza z czekoladowymi wi鏎kami. Intensywny, aksamitny krem czekoladowy. I kwaskowy, orze德iaj帷y krem pomara鎍zowy. Doskona貫 po陰czenie smak闚 i faktur. Nawet ja, wielka przeciwniczka bezy, jestem zachwycona. M鎩 pierwszy bezowy tort zaskoczy mnie sam i gor帷o Was namawiam, 瞠by軼ie i Wy dali mu szans. Jest naprawd prosty i szybki w wykonaniu (jedynie pieczenie bez zajmuje godzink, ale mo積a to zrobi nawet z 2-3 dniowym wyprzedzeniem).

SKxDNIKI:

NA BLATY BEZOWE:
7 bia貫k du篡ch jaj
300g drobnego cukru
1 造磬a octu
1 造磬a skrobi ziemniaczanej
50g czekolady gorzkiej lub deserowej startej na tarce o drobnych oczkach

Bia趾a ubi na bardzo sztywn pian. Nie przestaj帷 ubija dodawa po 造盧e cukier, po ka盥ej porcji miksuj帷 chwil, a cukier si rozpu軼i. Po ostatnim dosypaniu cukru piana ma by bardzo sztywna i l郾i帷a. Dola ocet i wsypa przesian m彗, wymiesza kr鏒ko na niskich obrotach miksera. Na koniec doda czekolad i delikatnie wmiesza szpatu趾.
Bez rozdzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Blachy wy這篡 papierem, a nast瘼nie utworzy na nich 3 bezowe kr捫ki o 鈔ednicy ok. 20cm. Wszystkie blaty mo積a piec razem (piek豉m dwa na jednej wi瘯szej blasze i jeden na kolejnej), w po這wie pieczenia mo積a zamieni blachy miejscami w piekarniku (niekoniecznie).

PIECZENIE: 120st, ok. 60minut

Blaty ostudzi (mo積a to zrobi w uchylonym piekarniku, ale nawet studzone na zewn徠rz nie powinny opa嗆).

KREM CZEKOLADOWY:
250g serka mascarpone
150g czekolady deserowej
sk鏎ka otarta z 1 pomara鎍zy

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej i wymiesza z serkiem za pomoc miksera. Pod koniec ubijania doda sk鏎k pomara鎍zow.

KREM POMARA哸ZOWY:
250g serka mascarpone
220g orange curd (klik)
50g posiekanej czekolady deserowej

Serek utrze z orange curd'em. Pod koniec wsypa czekolad, wymiesza mikserem. W razie konieczno軼i dos這dzi do smaku.

Tort najlepiej prze這篡 bezpo鈔ednio przed podaniem.

Wykonanie tortu: blat bezowy/krem czekoladowy/blat bezowy/krem pomara鎍zowy/blat bezowy

Tort mo積a udekorowa dowolnie - 鈍ie篡mi owocami, kawa趾ami czekolady... ale nawet bez niczego wygl康a pi瘯nie....

Tort przechowywany przez kilka godzin nale篡 trzyma w suchym, ch這dnym miejscu (nie w lod闚ce, 瞠by beza nie zwilgotnia豉 i nie zmi瘯豉). Powy瞠j 8h, lub przy upa豉ch przechowywa w lod闚ce

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 21 pa寮ziernika 2014

Lekkie, owocowe ciasto na po瞠gnanie, mo瞠 nie tyle lata, co malin, bo niestety nawet ta p騧na odmiana ju si definitywnie ko鎍zy. Na ca貫 szcz窷cie spokojnie mo積a przygotowa ciasto z mro穎nymi owocami, zawsze wtedy, kiedy mamy ochot - przynajmniej na chwil, cho熲y my郵ami wr鏂i do ciep造ch dni. Mimo, ze ciasto jest wysokie i wielowarstwowe robi si je banalnie prosto i stosunkowo szybko. Dadz rad nawet najbardziej pocz徠kuj帷y. Koniecznie spr鏏ujcie!

SKxDNIKI:

CIASTO:
1 jajko
75g mi瘯kiego mas豉
100g br您owego cukru
60g m彗i
25g ciemnego kakao
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 造磬a kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany 18%

Jajka, mas這 i cukier utrze na puszyst mas. Doda suche sk豉dniki, a nast瘼nie stopniowo, po 造盧e, 鄉ietan. Zmiksowa na jednolit mas. Ciasto prze這篡 do blachy o wymiarach ok. 24x24cm, wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, ok. 20min (do suchego patyczka)

MASA I:
1kg g瘰tego serka homogenizowanego waniliowego lub sera sernikowego homogenizowanego waniliowego
20g (5 造瞠czek) 瞠latyny
1/2 szklanki cukru pudru

疾latyn zala 1/2 szklanki zimnej wody i odstawi do nap璚znienie. Serek zmiksowa z cukrem pudrem. Nap璚znia陰 瞠latyn rozpu軼i na niewielkim ogniu, mieszaj帷. Ubijaj帷 mikserem mas serow wlewa powoli 瞠latyn. Wyla na ostudzony sp鏚 i wstawi do lod闚ki.

MASA II:
500g malin 鈍ie篡ch lub mro穎nych
2 galaretki malinowe

Galaretki rozpu軼i w 800ml gor帷ej wody. Wsypa maliny i odstawi do momentu, a galaretka zacznie lekko t篹e. Po tym czasie przela na warstw serow. Odstawi do lod闚ki.

MASA III:
500ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
2 galaretki malinowe

Galaretki rozpu軼i w 500ml gor帷ej wody. Odstawi do ca趾owitego ostudzenia lub lekkiego t篹enia. 妃ietan ubi na sztywno. Ustawi obroty miksera na najni窺ze i stopniowo dolewa ostudzon galaretk. Mas wyla na st篹a陰 galaretk z malinami. Odstawi do lod闚ki.

NA G紑:
200ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
1 造瞠czka cukru pudru
opcjonalnie 1 usztywniacz do 鄉ietany

Krem闚k ubi na sztywno z cukrem i ewentualnie usztywniaczem. Prze這篡 do r瘯awa cukierniczego z ko鎍闚k w kszta販ie gwiazdki. Wyciska rozetki w regularnych odst瘼ach na sch這dzone ciasto (kiedy pianka st篹eje).

Przed krojeniem ciasto nale篡 dobrze sch這dzi, co najmniej 5-6h w lod闚ce (lub ca陰 noc). Przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 30 wrze郾ia 2014

Dla mnie owocami jesieni zdecydowanie s gruszki, a p騧niej orzechy w這skie, ale to jeszcze chwilka. Uwielbiam je razem, ale to jak wy瞠j - jeszcze chwilka. Jab趾a, niby takie oczywiste, ale s calutki rok w ilo軼iach hurtowych, zawsze i wsz璠zie. Na dynie czekam i staram si co roku co z niej wyczarowa, ale jednak pierwsze雟two maj gruszki. po tiramisu czas na pyszne ciasto - na ci篹kim czekoladowym spodzie gruszkowo-鄉ietankowy mus przykryty czekoladow bit 鄉ietank. Idealne, delikatne po陰czenie owoc闚 i czekolady. Klasyka z charakterem.

SKxDNIKI:

DZIE 1

MUS CZEKOLADOWY:
1,5 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
60g czekolady deserowj
60g czekolady mlecznej

Krem闚k zagotowa, zdj望 z ognia. Do gor帷ej wsypa po豉man na kawa趾i czekolad i dok豉dnie rozmiesza. Dobrze sch這dzi w lod闚ce, najlepiej ca陰 noc.

CIASTO:
60g m彗i
25g ciemnego kakao
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 造磬a kawy rozpuszczalnej
100g br您owego cukru
75g zimnego mas豉

1/4 szklanki jogurtu greckiego
1/4 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
1 jajko

W misce wymiesza suche sk豉dniki, doda pokrojone na kawa趾i mas這. Sk豉dniki po陰czy rozcieraj帷 mi璠zy palcami do momentu utworzenia si grudek.
Jajko roztrzepa z jogurtem i 鄉ietank. Mieszank przela do pozosta造ch sk豉dnik闚. Wymiesza.
Ciasto przela do blaszki o wymiarach ok. 30x20cm, lub nieco mniejszej, wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, ok. 20min (do suchego patyczka)

MUS GRUSZKOWY:
800g gruszek

sok z 1/2 cytryny
2 造磬i cukru
2,5 造瞠czki 瞠latyny + 3 造磬i wody

Gruszki obra, zetrze na tarce o grubych oczkach (bez gniazd nasiennych). Owoce wraz z cukrem i sokiem z cytryny umie軼i w garnuszki zagotowa na niewielkim ogniu i gotowa tak d逝go, a z owoc闚 powstanie g豉dki mus, a sok odparuje (je郵i ca造 sok odparuje, a gruszki jeszcze si nie rozpadaj nale篡 dola niewielk ilo嗆 wody i nadal gotowa). W tym czasie 瞠latyn zala wod i odstawi do nap璚znienia. Przesma穎ne gruszki mo積a dodatkowo przetrze przez sito lub zblendowa. Ponownie zagotowa, zdj望 z ognia i doda do gor帷ych owoc闚 nap璚znia陰 瞠latyn. Dok豉dnie rozmiesza i ca趾owicie wystudzi.

DZIE 2

PONADTO:
1 szklank 鄉ietanki krem闚ki
1,5 造瞠czki 瞠latyny + 2 造磬i wody1 造磬a cukru pudru (opcjonalnie do smaku)

1/2 szklanki ciasteczek typu Maltesers
1 造瞠czka ciemnego kakao

疾latyn zala wod i zostawi do nap璚znienia. 妃ietank krem闚k ubi na sztywno. Ubijaj帷 na niskich obrotach doda stopniowo mus gruszkowy. 疾latyn rozpu軼i delikatnie ja podgrzewaj帷. Nie przestaj帷 ubija wla do masy. Ewentualnie dos這dzi do smaku. Mus gruszkowy wy這篡 na ciasto. Odstawi do lod闚ki.

Czekoladow 鄉ietank ubi i roz這篡 na musie gruszkowym. Wierzch obsypa pokruszonymi ciasteczkami i kakao.Przed podaniem sch這dzi ok. 2h w lod闚ce.

Podawa sch這dzone, przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


czwartek, 13 marca 2014

Wiadomo軼 jest taka, 瞠 w najblizszym czasie na blogu b璠 "odgrzewa kotlety". Oczywi軼ie nie wy陰cznie, ale na pewno, dla tych, kt鏎zy blog 郵edz regularnie i znaj zamieszczone przepisy b璠zie to widoczne. Wiele starszych przepis闚 potrzebuje lepszego opracowania i nowych zdj耩. Niekiedy pozmieniam co-nie-co tylko na istniej帷ym przepisie (o tym zawsze mo積a dowiedzie si na SMoKowym facebooku - klik), ale czasem po prostu 豉twiej mi przepis usun望 i opracowa od zera.

A teraz do rzeczy, czyli do ciasta. Sezamowiec to obowi您kowy punkt programu dla wielbicieli cha逕y, tahini, sezamu i sezamk闚. Ciasto jest bardzo s這dkie i syc帷e, na pewno wi瘯szo嗆 z Was poprzestanie na jednym kawa趾u:) Klasycznie wierzch sezamowca stanowi warstwa kokosowa, zamieni豉m j miejscami z blatem z sezamem - w ten spos鏏 prezentuje si naprawd wspaniale i patrz帷 na ciasto od razu wiemy z czym mamy do czynienia. To rozwi您anie ma jednak jedn wad, poniewa pra穎ny sezam jest do嗆 twardy nieco utrudnia jedzenie ciasta - 造瞠czka na pewno nie da rady. Dla mnie mimo wszystko warto przygotowa go w ten spos鏏 nie tylko ze wzgl璠闚 estetycznych, trzeba pami皻a, 瞠 sezam w 鈔odku ciasta straci chrupko嗆.

SKxDNIKI:
CIASTO:
3 szklanki m彗i pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
250g mas豉 lub dobrej margaryny do pieczenia
5 鄴速ek
2 造瞠czki proszku do pieczenia
2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany

Wszystkie sk豉dniki na ciasto posieka i szybko zagnie嗆. Podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Owin望 foli i od這篡 do lod闚ki na ok. 30minut.

BLAT KOKOSOWY:
5 bia貫k
200g wi鏎k闚 kokosowych
2/3 szklanki cukru

PONADTO:
1/2 s這iczka (ok. 200-250g) d瞠mu z czarnej porzeczki

Bia趾a ubi na sztywn pian. Nast瘼nie, ci庵le ubijaj帷, dodawa porcjami cukier. Kiedy beza jest sztywna i b造szcz帷a wsypa kokos i dok豉dnie wymiesza.

Jedn ze sch這dzonych cz窷ci ciasta wylepi blach o wymiarach ok. 25x35cm wy這穎n papierem do pieczenia. Ciasto po nak逝wa widelcem, a nast瘼nie posmarowa d瞠mem. Na d瞠m wy這篡 bez kokosow, wyr闚na.

Pieczenie: 170st, oko這 20-25minut (a masa kokosowa si zetnie)

BLAT SEZAMOWY:
1 czubata szklanka ziarna sezamu
1/4 szklanki cukru
40g mas豉
2 造磬i miodu

Wszystkie produkty umie軼i na patelni. Ci庵le mieszaj帷, tak aby sk豉dniki dobrze si po陰czy造, lekko upra篡 (sezam ma pozosta jasny).

Blach o wymiarach ok. 25x35cm, wy這穎n papierem do pieczenia, wylepi pozosta造m ciastem. Po nak逝wa widelcem. Na cie軼ie r闚nomiernie roz這篡 mas sezamow.

Pieczenie: 180st, ok 20 minut (je瞠li sezam zacznie si mocno rumieni nale篡 przykry ciasto foli aluminiow) 

KREM CHAΥOWY:
1/2 szklanki cukru
150g mi瘯kiego mas豉
200g cha逕y waniliowej

Do mi瘯kiego mas豉 wsypa cukier i utrze na puszyst mas. Stopniowo, ci庵le ucieraj帷 wsypywa rozkruszon cha逕.

Ostudzone ciasto z kokosem posmarowa r闚nomiernie kremem cha逕owym. Przykry ciastem z sezamem.

Przed podaniem sch這dzi co najmniej 2-3h (najlepiej ca陰 noc). Przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis jest kompilacj wielu odnalezionych przepis闚 z maj zmian w postaci zamiany miejsca blat闚 sezamowego z kokosowym:)

pi徠ek, 13 grudnia 2013

Jaki czas temu natkn窸am si na przepis na Tort Starowiede雟ki, spodoba mi si, ale wiedzia豉m, 瞠 w mojej wersji musi pojawi si mak, jeszcze wi璚ej marcepanu i mocny pomara鎍zowy akcent. Dzi瘯i temu tort wyszed bardzo 鈍i徠eczny, ponczowy i wilgotny, z wyczuwalna alkoholow nut. Dos這wnie rozp造wa si w ustach.

SKxDNIKI:

NA BISZKOPT MAKOWY:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki m彗i
1/2 szklanki suchego maku
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Jajka ubija z cukrem przez kilka minut, a masa stanie si jasna, puszysta i co najmniej podwoi obj皻o嗆. Doda przesian m彗 z proszkiem i mak, wymiesza mikserem. Ciasto przela do tortownicy o 鈔ednicy 18cm, z dnem wy這穎nym papierem do pieczenia i o bokach wysmarowanych mas貫m.

PIECZENIE: 175st, 50-60minut (do suchego patyczka)

PONCZ:
60ml rumu
sok z 2 du篡ch pomara鎍zy
sok z 1/2 cytryny

PRZEΜ浩NIE:
400g marcepanu
120ml rumu
ok. 250g konfitury lub dobrego d瞠mu pomara鎍zowego

150g marcepanu rozwa趾owa w ko這, o 鈔ednicy 18cm. Pozosta造 marcepan (oraz skrawki z rozwa趾owanej cz窷ci) rozdrobni w d這niach lub zetrze na tarce, wla rum i utrze. Ostudzone ciasto przekroi na trzy kr捫ki.
Dolny nas帷zy 1/3 ponczu. Konfitur lekko podgrza, 1/3 rozsmarowa na cie軼ie. Po這w masy marcepanowej roz這篡 na konfiturze, przykry kolejnym plackiem i nas帷zy po這w pozosta貫go ponczu. Nast瘼nie rozsmarowa po這w pozosta貫j konfitury i wy這篡 reszt masy marcepanowej, przykry ostatnim kr捫kiem ciasta. Nas帷zy reszt ponczu, a na wierzchu u這篡 rozwa趾owany marcepan.

DODATKOWO:
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 造磬i rumu
80g p豉tk闚 migda這wych

Cukier puder utrze z rumem na lukier. Obla wierzch ciasta. P豉tki migda這we podpra篡 na suchej patelni. Pozosta豉 konfitur posmarowa boki tortu i obsypa je p豉tkami migda這wymi.

Przed podaniem tort sch這dzi kilka godzin w lod闚ce. Przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: inspiracja z Caketime

鈔oda, 28 sierpnia 2013


Ju nie raz obiecywa豉m sobie, 瞠 b璠zie wi璚ej tort闚 na blogu. Mo瞠 w ko鎍u si uda. Chce Wam dzisiaj pokaza niesamowity tort mog帷y z powodzeniem pe軟i rol wizyt闚ki jesieni. Na swoje urodziny zwykle przygotowuje jeszcze "letni" tort - uparcie przeszukuje warzywniaki i stragany, 瞠by zdoby ostatnie jagody, maliny, truskawki czy wi郾ie. W tym roku jednak postanowi豉m wyj嗆 na przeciw Pani Jesieni i zaczerpn望 z jej koszyka. Pomys okaza si niebywale trafiony. Wilgotne, orzechowe ciasto z orzechowym kremem i gruszkow mas musow na pewno spe軟i Wasze oczekiwania - koniecznie upieczcie ten tort, je郵i tylko nadarzy si jaka jesienna okazja.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
10 jajek
300g cukru
250g zmielonych na m彗 orzech闚 w這skich
150g m彗i pszennej tortowej
1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywn pian, wsypa cukier i ponownie ubi. Doda 鄴速ka, ubi. M彗, proszek i orzechy wymiesza i przesypa do masy jajecznej. Delikatnie wmiesza 造磬 lub szpatu趾. Prze這篡 ciasto do tortownicy (鈔 26cm) o dnie wy這穎nym papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 170st, ok. 50-60minut (do suchego patyczka)

NA KREM ORZECHOWY:
250g zmielonych orzech闚 w這skich
250ml pe軟ego mleka
230g cukru pudru
300g mi瘯kiego mas豉

Zmielone orzechy zala gor帷ym mlekiem, przykry i odstawi do ca趾owitego ostudzenia. Po tym czasie mas這 utrze z cukrem na puszysta mas. Ci庵le ucieraj帷, stopniowo dodawa orzechy. Je郵i krem wyszed豚y zbyt p造nny nale篡 sch這dzi go przez 15-30minut w lod闚ce, po czym ponownie, kr鏒ko utrze.

Ostudzone ciasto przekroi na trzy kr捫ki. Na dolnym ponownie zapi望 obr璚z tortownicy i wy這篡 na niego po這w kremu, wyr闚na, przykry kolejn cz窷ci ciasta. Druga po這w kremu od這篡 do pokrycia bok闚 i wierzchu tortu.

MASA GRUSZKOWA:
1,2kg gruszek

1/2 szklanki wody
2/3 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa lub gruszkowa
1 i 1/2op. budyniu waniliowego + 1/2 szklanki wody

Gruszki umy, obra, usun望 gniazda nasienne i pokroi na mniejsze kawa趾i (ka盥 獞iartk kroi豉m na trzy cz窷ci). Gruszki wraz z 1/2 szklanki wody i cukrem umie軼i w rondlu, zagotowa i gotowa 10-15minut - a gruszki stan si ca趾iem mi瘯kie (nawet rozpadaj帷e si). Zdj望 z ognia, wsypa galaretk dok豉dnie rozmiesza. Proszek budyniowy zmiesza z wod. Mas gruszkow ponownie zagotowa , wla budy i gotowa na wolnym ogniu, ci庵le mieszaj帷 oko這 2minut. Mas lekko przestudzi, a nast瘼nie prze這篡 na przygotowany tort. Przykry ostatnim kr捫kiem ciasta. Sch這dzi w lod闚ce ok. 3-4h (mo積a d逝瞠j).

Po tym czasie zdj望 z tortu obr璚z. Boki i wierzch ciasta posmarowa od這穎nym kremem orzechowym. Pozosta造 krem prze這篡 do szprycy lub r瘯awa cukierniczego i wycisn望 z niego niewielkie rozetki dooko豉 ciasta.

PONADTO:
ok. 100g orzech闚 w這skich, drobno posiekanych
2 gruszki
4 造瞠czki galaretki gruszkowej lub cytrynowej + 1/2 szklanki wody
2 造磬i tartej czekolady lub wi鏎ek czekoladowych

Wod zagotowa, w gor帷ej rozpu軼i galaretk, ostudzi do momentu w kt鏎ym zacznie t篹e. Orzechami obsypa boki ciasta. Z gruszek usun望 gniazda nasienne, pokroi owoce w p馧plasterki i u這篡 promieni軼ie na torcie. 字odek wype軟i czekolad. Owoce obla t篹ej帷 galaretk.

Przed podaniem dobrze sch這dzi w lod闚ce (6-12h; najlepiej ca陰 noc).

UWAGI:
Przygotowanie tortu proponuj roz這篡 na dwa dni:
1 dzie: upieczenie ciasta, zalanie orzech闚 mlekiem
2 dzie rano: przygotowanie kremu i masy gruszkowej, prze這瞠nie
2 dzie, popo逝dniu: wyka鎍zanie

Do masy gruszkowej u篡豉m cytrynowej galaretki - nada豉 nieco kwaskowato軼i, natomiast na wierzch gruszkowej, mo積a jednak u篡 tylko jednego rodzaju.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


czwartek, 18 kwietnia 2013

To ciasto na wielkie okazje - do嗆 drogie, pracoch這nne, bardzo kaloryczne i przepyszne. Mocno czekoladowe ciasto o ciekawej strukturze - mi瘯kie, wilgotne, lekko lepkie i bardzo d逝go zachowuj帷e 鈍ie穎嗆. Do tego dwie niesamowite masy, jedna ma郵ana z orzech闚 w這skich, druga czekoladowa z dodatkiem mas豉 orzechowego. Wszystko wyko鎍zone orzechami i jeszcze odrobin czekolady. Co niesamowitego.

Nie chcia豉m robi ciasta dwa razy z rz璠u, ale gdybym mia豉 je powtarza z tej samej ilo軼i sk豉dnik闚 upiek豉bym trzy zamiast dw鏂h plack闚 i prze這篡豉 nimi masy. Podam w przepisie dwie wersje przygotowania i z這瞠nia ciasta, jak kto woli:)

SKxDNIKI:

CIASTO:
3 szklanki cukru
2 3/4 szklanki m彗i
1 1/4 szklanki gorzkiego kakao
3 造瞠czki sody
1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
1/4 造瞠czki soli

1 1/2 szklanki ma郵anki
3/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mocnej kawy
3 du瞠 jajka

Wszystkie suche sk豉dniki wymiesza w du瞠j misce. Doda sk豉dniki mokre i zmiksowa na jednolit mas. Ciasto podzieli na
WARIANT I: trzy cz窷ci
WARIANT II: dwie cz窷ci
Ka盥 z nich przela do formy o wymiarach ok. 25x40cm wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, 30-35min (do suchego patyczka) - ka盥y blat

MASA I:
1 1/2 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
70g zmielonych orzech闚 w這skich
50g do嗆 drobno posiekanych orzech闚 w這skich
szczypta soli
3 造磬i cukru pudru
300g mi瘯kiego mas豉

W rondelku umie軼i 鄉ietank, orzechy i s鏊. Podgrzewa do zagotowania od czasu do czasu mieszaj帷. Przykry foli i odstawi do ca趾owitego ostudzenia (do temperatury pokojowej).
Po tym czasie mas這 utrze z cukrem pudrem. Ci庵le ucieraj帷 dodawa porcjami mas orzechow. Uciera do uzyskania jednolitego kremu.

MASA II:
200ml + 380ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
300g czekolady gorzkiej lub deserowej
300g mas豉 orzechowego
100g mas豉

W rondelku umie軼i 200ml 鄉ietanki, mas這, mas這 orzechowe i czekolad. Podgrzewa mieszaj帷 od czasu do czasu, a do zagotowania. Wymiesza na jednolit mas, odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia (w lod闚ce).
Po tym czasie pozosta陰 鄉ietank ubi, prze這篡 do zimnej masy i delikatnie wymiesza szpatu趾 lub 造磬.

PONADTO:
200g czekolady deserowej lub gorzkiej
1/3 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
200-300g r騜nych rodzaj闚 orzech闚, grubo posiekanych lub w ca這軼i

Czekolad rozpu軼i wraz ze 鄉ietank na wolnym ogniu, ci庵le mieszaj帷.

SKxDANIE CIASTA:

WARIANT I: na pierwszy z blat闚 wy這篡 krem z orzech闚 w這skich, przykry kolejnym blatem czekoladowym, wy這篡 krem z mas豉 orzechowego, przykry ciastem. Obla czekolad i obsypa przygotowanymi orzechami.

WARIANT II: na pierwszy z blat闚 wy這篡 najpierw krem z orzech闚 w這skich, wyr闚na. Na kremie rozprowadzi mas z mas豉 orzechowego. Przykry pozosta造m ciastem. Obla czekolada i obsypa przygotowanymi orzechami.

Ciasto odstawi do lod闚ki na 6-12h (najlepiej ca陰 noc). Przechowywa w lod闚ce.




Polub SMoK na fb i 郵ed nowe przepisy:):
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: www.tylife.pl, troch zmodyfikowany

poniedzia貫k, 18 marca 2013

Wprawdzie tort bananowy jest do嗆 s這dki, ale mimo to lekki. Jedn warstw stanowi krem bananowy, drug banany przykryte 鄉ietan z kawa趾ami czekolady, ca這嗆 uzupe軟ia akcent z masy kajmakowej. Klasyczna kompozycja, dobry pomys na bezalkoholowy tort na przyj璚ie z dzie熤i. Wprawdzie banany lubi, ale wielk fank nie jestem, mimo to torcik bardzo mi smakowa, zw豉szcza do porannej kawy (bez cukru).

Kiedy przygotowywa豉m tort bananowy totalnie zwa篡 mi si krem. Dawno mi si to ju nie zdarzy這, w zwi您ku z czym wydawa這 mi si, 瞠 posiad豉m jak捷 tajemn wiedz, tudzie dar, kt鏎y pozwala mi unika tej katastrofy - zmory wszystkich "ucieraczy" mas豉. A jednak nie. Tort robi豉m p騧no, nie mia豉m ju si造, czasu ani ochoty zaczyna na nowo, a jak widzicie, krem w cie軼ie jest idealny. Z zakamark闚 pami璚i wygrzeba豉m babcine sposoby na zwa穎ny krem i "篡li d逝go i szcz窷liwie". Poniewa wiem, 瞠 wa膨cy si krem nie tylko mnie "goni" w najczarniejszych koszmarach, zaczn ten wpis od:

JAK URATOWA ZWA烙NY KREM:

1. Przede wszystkim trzeba zrobi wszystko, 瞠by nie by這 czego ratowa, czyli 瞠by krem si nie zwa篡. Aby zminimalizowa ryzyko nale篡:

- u篡 dobrej jako軼i mas豉 (polecam "ose趾i")
- zwr鏂i uwag, aby wszystkie sk豉dniki dodawane do kremu by造 w tej samej temperaturze - pokojowej. Nie mo積a do mi瘯kiego mas豉 doda budyniu, czy innej masy z lod闚ki. Krem cz瘰to wa篡 si r闚nie na samym ko鎍u ucierania, kiedy nieopatrznie wlewamy do niego zimny alkohol.

Je郵i ju si zwa篡...

- do garnuszka przek豉damy niewielk cz窷 kremu - 4 造磬i (na ilo嗆 kremu z 250g mas豉 i 400-500g budyniu/kajmaku/innej masy)
- krem podgrzewamy na wolnym ogniu mieszaj帷, a zwa穎ne grudki mas豉 si rozpuszcz
- ciep造 krem od razu przek豉damy do pozosta貫j masy i mieszamy 造磬, a pozosta貫 grudki znikn
- na koniec ca這嗆 ponownie ucieramy mikserem

i krem uratowany:)

TORT BANANOWY

SKxDNIKI:

NA BISZKOPT:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1 造磬a octu
1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
2/3 szklanki m彗i ziemniaczanej
1/3 szklanki maki pszennej

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek i ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania doda cukier i ponownie ubi. W osobnej miseczce wymiesza 鄴速ka z octem i proszkiem do pieczenia. Prze這篡 do masy bia趾owej i ponownie ubi. Nast瘼nie do masy przesia m彗i i delikatnie, ale dok豉dnie wymiesza szpatu趾 lub 造磬. Ciasto przela do tortownicy o 鈔ednicy 22cm o dnie wy這穎nym papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 160st (termoobieg), ok. 30-40minut (do suchego patyczka)

Upieczony biszkopt, zaraz po wyj璚iu z piekarnika zrzuci wraz z forma na ziemi z wysoko軼i oko這 30cm. Ca趾owicie ostudzi

KREM BANANOWY:
250ml nektaru bananowego
20g (1/2 opakowania) proszku budyniowego waniliowego lub 鄉ietankowego
2 造磬i cukru (je郵i u篡wamy budyniu z cukrem - 1 造磬a)
125g mi瘯kiego mas豉

150ml nektaru zagotowa. W tym czasie w pozosta造m soku rozmiesza proszek budyniowy z cukrem. Mieszank wla do gotuj帷ego nektaru i ci庵le mieszaj帷 gotowa ko這 2 minut na wolnym ogniu. Przykry foli aluminiow i odstawi do ostygni璚ia.
Po tym czasie mi瘯kie mas這 utrze mikserem, ca造 czas ucieraj帷 dodawa po 造盧e bananowy budy. Uciera do momentu, w kt鏎ym masa b璠zie jednolita i puszysta (a gdyby tak, czego nie 篡cz, krem si zwa篡 - patrz na wst瘼:)

MASA 危IETANOWA:
250ml 鄉ietanki 30%
1op. usztywniacza do 鄉ietany (typu 鄉ietan-fix)
1 czubata 造瞠czka cukru pudru
100g czekolady deserowej (lub innej, jak wolicie), pokrojonej na kawa趾i

Krem闚k ubi wraz z usztywniaczem i cukrem na sztywn mas. Do ubitej wsypa czekolad, wymiesza.

NA WYKO哸ZENIE:
500ml 鄉ietanki 30%
2op. usztywniacza do 鄉ietany (typu 鄉ietan-fix)
2 czubate 造瞠czki cukru pudru
1 dojrza造 banan
t篹ej帷a galaretka cytrynowa (wystarczy wykona j z 1/5 opakowania czyli 18g w 100ml wody) - je郵i ozdabiacie tort 鈍ie篡mi bananami
100g czekolady deserowej (lub innej) startej na tarce lub obieraczk do warzyw, ewentualnie gotowych wi鏎ek czekoladowych

Krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczami.

PONADTO:
1 puszka (400-500g) masy kajmakowej
1 szklanka wody
2 du瞠 dojrza貫 banany

WYKONANIE TORTU:
Mas kajmakow lekko podgrza, aby by豉 p馧p造nna i 豉two si rozprowadza豉. Ostudzony tort przekroi na 3 kr捫ki. Dolny kr捫ek nas帷zy wod, wy這篡 na niego 1/2 masy kajmakowej a nast瘼nie krem bananowy. Przykry kolejnym biszkoptowym kr捫kiem, nas帷zy, wy這篡 pozosta陰 cz窷 kajmaku. Dwa banany pokroi w plastry i u這篡 do嗆 軼i郵e na masie, przykry 鄉ietan z kawa趾ami czekolady. Na wierzchu u這篡 ostatni blat ciasta, nas帷zy.W tym miejscu dobrze wstawi tort na oko這 1-2h do lod闚ki, aby masy dobrze st篹a造.

Ok. 4 造磬i 鄉ietany przygotowanej do wyko鎍zenia tortu prze這篡 do szprycy lub r瘯awa cukierniczego z tylk w kszta販ie szerokiej gwiazdki, pozosta陰 cz窷ci dok豉dnie pokry wierzch i boki tortu. Z od這穎nej 鄉ietany wycisn望 rozetki dooko豉 kraw璠zi tortu. Banana pokroi w plasterki i u這篡 je na wierzchu w kszta速 ko豉, tak, aby lekko na siebie zachodzi造. Pusty 鈔odek wype軟i czekolad (tak jak na zdj璚iu). Banany obla niewielk ilo軼i t篹ej帷ej galaretki, aby nie ciemnia造. Boki tortu obsypa pozosta陰 czekolad.

Po udekorowaniu tort od razu jest gotowy do podania. Przechowywa w lod闚ce, podawa sch這dzony.




Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


 
1 , 2 , 3 , 4
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel