Bez pieczenia

pi徠ek, 06 marca 2015

Legumina to deser, kt鏎y przygotowywa豉 (przygotowuje nadal) moja Babcia Ewa. Jako dzieciaki kochali鄉y go mi這軼i nami皻n, mnie ta mi這嗆 z wiekiem przesz豉, ale moje rodze雟two trzyma nadal. Wida jestem mniej sta豉 w uczuciach. Niemniej czasem wracam do tego prostego, szybkiego ciasta, kt鏎e przy odrobinie dobrej woli mo瞠 prezentowa si niezwykle efektownie, i kt鏎e, nieodmiennie kojarzy mi si z beztrosk dzieci雟twa. Czym jest legumina? To delikatna pianka z bitej 鄉ietanki i owocowej galaretki. Mo積a j zrobi na biszkopcikach lub pieczonym biszkopcie, a nawet w pucharkach, u mojej Babci koniecznie przykryta warstw galaretki, najlepiej z owocami. Wariant闚 kolorystycznych i smakowych jest bez liku, ja przygotowa豉m dwie wersje - malinow i cytrynow, ale niech Was to nie ogranicza. To jeden przepis, z kt鏎ego mo積a wykona mn鏀two ciast, zmieniaj帷 galaretki dodawane do 鄉ietany i te wylewane na wierzch, dodaj帷 owoce zar闚no do masy jak i galaretki, dekoruj帷 bit 鄉ietan, robi帷 wersje w paski, wystarczy u篡 wyobra幡i. Czemu to si nazywa legumina i co ta nazwa oznacza - nie mam poj璚ia, jak mam by szczera nie bardzo mi si podoba, bo nie brzmi apetycznie, ale moja Babcia m闚i "legumina", wi璚 ja powtarzam za ni, wida tak ma by.

SKxDNIKI:

MASA:
ok 1l. 鄉ietany krem闚ki 30 lub 36%
3 galaretki malinowe/cytrynowe + 500ml wody

DODATKOWO:
ok. 200g biszkopt闚 pod逝積ych lub okr庵造ch
250ml ciep貫go, zagotowanego mleka

Galaretki rozpu軼i w 500ml wody wed逝g przepisu na opakowaniu. Ca趾owicie ostudzi.
Form o wymiarach ok 25x30cm wy這篡 papierem do pieczenia, na dnie 軼i郵e u這篡 biszkopty, nas帷zy ciep造m mlekiem.
Krem闚k ubi na sztywno, zmniejszy obroty i niewielkim strumieniem, ci庵le miksuj帷 wla zimn galaretk. Mas prze這篡 na biszkopty, wyr闚na i odstawi do lod闚ki.

NA WIERZCH:
2 galaretki malinowe/cytrynowe + 900ml wody
ok. 600g malin 鈍ie篡ch lub mro穎nych/ p馧plasterki z 2-3 sparzonych cytryn

Galaretki rozpu軼i w 900ml wody wg przepisu na opakowaniu. Owoce mo積a doda od razu (mro穎ne przyspiesz t篹enie galaretki). Galaretk pozostawi do czasu kiedy zacznie leciutko t篹e (zwykle gotuje galaretk do masy i na wierzch w tym samym czasie, wtedy wszystko idzie szybciej). Przed wylaniem galaretki, w wariancie z cytrynami, uk豉damy plasterki na masie 鄉ietankowej.
Legumina powinna, przed przygotowaniem wierzchu sch這dzi si w lod闚ce ok. 15minut (mo積a ten czas wyd逝篡). Na sch這dzone ciasto wyla galaretk/galaretk z owocami i odstawi do lod闚ki na ok. 3h do ca趾owitego st篹enia.

Ciasto, jak wszystkie 鄉ietanowce dobre jest 鈍ie瞠. Powinno si zje嗆 je do 2, maksymalnie 3 dni od dnia wykonania. Ciasto nale篡 przechowywa w lod闚ce w zamkni皻ym pude趾o lub przykrytej formie, poniewa ch這nie zapachy.

S這dka magia od kuchni



czwartek, 13 listopada 2014

Ma這 na blogu ciast do pieczenia. Czasem my郵 sobie, 瞠 by這by trzeba co z tym zrobi i... na my郵eniu si ko鎍zy. Tym razem, poniewa gdzie na obrazku w Internecie rzuci這 mi si w oczy ciasto bez pieczenia z bananami i galaretk postanowi豉m takowe tutaj wci庵n望. Zainspirowa豉 si zdj璚iem, ale z przepisu nie skorzysta豉m, wi璚 pewnie przygotowa豉m podobne i ca趾iem inne ciasto. Dlaczego banany - a no dlatego, 瞠 w czasie naszej zimy banany s najlepsze, wbrew pozorom to r闚nie owoce sezonowe.

SKxDNIKI:

1 budy waniliowy bez cukru
500ml mleka
4 造磬i cukru

200g mi瘯kiego mas豉 w temperaturze pokojowej

1 galaretka pomara鎍zowa + 450ml wody

1puszka (ok. 400g) masy kajmakowej

ok. 350g ma郵anych herbatnik闚

6-8 du篡ch, dojrza造ch banan闚 + sok z cytryny do skropienia

400ml mleka zagotowa z cukrem. W pozosta造m rozmiesza proszek budyniowy, mieszank stopniowo wla do gotuj帷ego mleka. Energicznie mieszaj帷 gotowa oko這 2minut. Przykry foli aluminiow i pozostawi do ca趾owitego ostudzenia.

Galaretk przygotowa w 450ml wody wg przepisu na opakowaniu, odstawi do ostygni璚ia.

Mas這 utrze mikserem, stopniowo dodawa ostudzony budy. Miksowa do otrzymania g豉dkiego, puszystego kremu.

Mas kajmakow podgrza do momentu a b璠zie wyra幡ie ciep豉 i p馧p造nna.

Banany pokroi w plasterki i skropi sokiem z cytryny.

Form o wymiarach ok. 24x24cm wy這篡 papierem do pieczenia.

Na dnie blachy 軼i郵e u這篡 herbatniki. Ciastka posmarowa 1/3 ciep貫go kajmaku, na nim pouk豉da plasterki banan闚, przykry 1/3 kremu budyniowego.
Analogicznie wykona kolejn warstw - ciastka, kajmak, banany, krem; natomiast w ostatniej na kajmaku rozsmarowa krem, a zako鎍zy bananami (ciastka, kajmak, krem, banany).

Na wierzch wyla t篹ej帷 galaretk. Przed podaniem sch這dzi co najmniej 3-4h w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 01 lipca 2013

Nie by這 mnie tak d逝go, 瞠 straci豉m niemal ca造 sezon truskawkowy. Czasem tak bywa. Na jego zako鎍zenie poka瞠 Wam prost w wykonaniu tart bez pieczenia na spodzie z popularnych w這skich migda這wych ciasteczek z klasycznym duetem - bit 鄉ietan i truskawkami. Ca這軼i dope軟iaj chrupi帷e, upra穎ne p豉tki migda這we. Wasza na pewno b璠zie lepsza, bo moja robiona jeszcze z "nieprawdziwymi" truskawkami kilka tygodni temu:)

SKxDNIKI:

NA SP笈:
220g ciasteczek amaretti
70g mas豉

Ciasteczka rozkruszy na piasek (mo積a w blenderze). Mas這 rozpu軼i. Gor帷ym od razu zala pokruszone ciastka, wymiesza. Mieszank prze這篡 do tortownicy (ok. 22-24cm) o spodzie wy這穎nym papierem do pieczenia. R闚nomiernie rozprowadzi po dnie, docisn望. Odstawi do lod闚ki.

PONADTO:
500ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
1op cukru wanilinowego (16g)
2 usztywniacze do 鄉ietany (lub 2 造瞠czki 瞠latyny rozpuszczonej w niewielkiej ilo軼i wody)

500g truskawek
30g p豉tk闚 migda這wych

妃ietank ubi z cukrem wanilinowym i usztywniaczami (je郵i u篡wamy 瞠latyny - dola j pod koniec ubijania). Wy這篡 na przygotowany sp鏚. Truskawki umy, usun望 szypu趾i, przekroi na po堯wki i u這篡 na 鄉ietanie. P豉tki migda這we wysypa na such, rozgrzan patenie teflonow i pra篡 chwil na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszaj帷. Kiedy p豉tki lekko si ze z這c natychmiast zdj望 z gor帷ej patelni. Przestudzi. Posypa tart.

Tarta jest gotowa do podania od razu po przygotowaniu (sp鏚 warto przygotowa nieco wcze郾iej -1-2h). Bezpo鈔ednio przed podaniem mo積a lekko opr鏀zy cukrem pudrem.

Przechowywa w lod闚ce, podawa sch這dzone.





czwartek, 22 listopada 2012


W sumie sama si dziwi, 瞠 a do teraz Banoffee nie znalaz這 si na blogu. Szybkie, proste i efektowne ciasto bez pieczenia, rodem z Wysp Brytyjskich. Cieszy si w Polsce niema陰 popularno軼i. Kruchy sp鏚, s這dki kajmak, dojrza貫 banany, a wszystko okryte 鄉ietanow ko責erk i oblane lub obsypane czekolad. W dodatku smakuje tak samo dobrze jak brzmi. Ciasto jest s這dziutkie, ale jedz帷 ma si prze鈍iadczenie o tym, 瞠 sk豉dniki doskonale si ze sob komponuj, wszystko jest na swoim miejscu i tak ma w豉郾ie by. Zdecydowanie na豉dowane pozytywna energi:) Polecam!

SKxDNIKI:

NA SP笈:
325g ciastek owsianych lub typu degestive
85g mas豉
60g p造nnego miodu (najlepiej ciemnego)

150g ciastek zmieli na piasek, pozosta貫 pokruszy na kawa趾i. Mas這 rozpu軼i wraz z miodem, przela do ciastek, ca這嗆 wymiesza. Mas ciasteczkow prze這篡 do tortownicy o 鈔ednicy 24cm z dnem wy這穎nym papierem do pieczenia. R闚no rozprowadzi lekko ugniataj帷. Odstawi do lod闚ki na co najmniej 2-3h.

PONADTO:
ok. 450g masy kajmakowej (kr闚kowej)

4 du瞠 dojrza貫 banany (mog mie nakrapiane sk鏎ki, wa積e 瞠by owoce by造 jasne, a sk鏎a nie by豉 zazieleniona przy ko鎍闚kach)
sok z 1/3 cytryny (do wyci郾i璚ia)

1,5 szklanki 鄉ietanki krem闚ki
2 造瞠czki cukru pudru
2 造瞠czki 瞠latyny

25g czekolady deserowej

Mas kr闚kow wy這篡 na sch這dzony sp鏚. Je郵i by豉by bardzo zbita mo積a j lekko podgrza.

Banany pokroi na plastry grubo軼i oko這 12mm. Lekko skropi sokiem z cytryny. U這篡 軼i郵e na cie軼ie, lekko wciskaj帷 w kajmak.

疾latyn zala niewielk ilo軼i zimnej wody i poczeka a nap璚znieje, nast瘼nie rozpu軼i na wolnym ogniu (nie zagotowa). Krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania doda cukier i wla 瞠latyn. 妃ietan przykry banany.

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej, dowolnie ozdobi ciasto.

Przechowywa w lod闚ce. Podawa sch這dzone.

UWAGA! Banany i 鄉ietan mo積a r闚nie u這篡 na cie軼ie niemal瞠 bezpo鈔ednio przed podaniem, ch這dz帷 tylko kr鏒ko (oko這 15min.) w lod闚ce.






Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

poniedzia貫k, 24 wrze郾ia 2012

Z ciastami bez pieczenia jest tak, 瞠 wi瘯szo嗆 traktuje je, jako ciasta "ni窺zej kategorii", ja te. Bo kto chcia豚y na urodziny tort bez pieczenia? albo ile razy widzimy zamawiaj帷ych takie ciasta w cukierniach...? Tego typu s這dko軼i to ciasta nie wymagaj帷e ani wielkich umiej皻no軼i, pracy czy czasu i to oczywi軼ie mo積a rozpatrywa w kategorii wielkich zalet, ale... nie potrafi sobie wyobrazi, 瞠by kto powiedzia: "dzi odwiedzi mnie kr鏊owa, zrobi sernik na zimno na biszkoptach z paczki"... Dlatego te traktuj je raczej po macoszemu. Troszk nies逝sznie, bo na przyk豉d ciasto kt鏎e Wam dzisiaj zaprezentuj bez obiekcji pocz瘰towa豉bym kr鏊ow i za這輳 si, 瞠 poprosi豉by o przepis:) Advocatowy krem budyniowy, pyszny mus z malin i bita 鄉ietana obsypana czekoladowymi wi鏎kami - takiego sk豉du nie powstydzi豚y si najwykwintniejszy tort:) A w tym wypadku nie ma obawy, 瞠 zrobi si zakalec, 瞠 opadnie, przypali si, albo nie wyro郾ie... Jednym s這wem wyj徠kowe ciasto, z kt鏎ym poradzi sobie nawet ca趾owity "ciastowy" laik. No i dobra alternatywa, dla tych kt鏎ym popsu si piekarnik, a jutro spodziewaj si "kr鏊owej". Ostatecznie te軼iowej:) Polecam, p鏦i s jeszcze maliny:)

SKxDNIKI:

250g herbatnik闚 ma郵anych

MASA MALINOWA:
500g malin (koszyczek)
2-4 造瞠k cukru (zale篡 od s這dko軼i malin)
1 galaretka malinowa

Maliny wraz z cukrem (proponuj doda 2 造磬i i ewentualnie dos這dzi ju po po陰czeniu z galaretk je瞠li b璠zie taka konieczno嗆) umie軼i w blenderze i zmiksowa na g豉dk mas. Mus malinowy przetrze przez sito o nie ca趾iem drobnych oczkach, tak aby zosta造 na nim same pestki (nie jest to konieczne, ale serdecznie polecam). Gotowy mus zagotowa, od czasu do czasu mieszaj帷. Zdj望 z ognia, dosypa galaretk i dok豉dnie wymiesza (w tym momencie spr鏏owa i ewentualnie dos這dzi). Odstawi w ch這dne miejsce do st篹enia do momentu w kt鏎ym mas b璠zie mo積a jeszcze rozprowadzi na cie軼ie ale nie b璠zie ju p造nna.

MASA ADVOCATOWA:
1 budy waniliowy bez cukru (lub je郵i z cukrem zredukowa ilo嗆 cukru z przepisu do 2 造瞠k)
350ml mleka
150ml advocatu (likieru jajecznego)
4 造磬i cukru
125g mas豉

Odla p馧 szklanki mleka, pozosta陰 jego cz窷 zagotowa z cukrem. W odlanym mleku rozpu軼i proszek budyniowy. Do gotuj帷ego si mleka wla likier, zagotowa na wolnym ogniu. Ci庵le mieszaj帷 wla rozpuszczony budy. Nie przestaj帷 miesza gotowa oko這 1-2 minuty. Zdj望 z ognia. Doda pokrojone na kawa趾i mas這 i wymiesza do po陰czenia (je瞠li mas這 nie b璠zie si chcia這 rozpu軼i mo積a budy lekko podgrza). Przestudzi kilka minut, aby masa nie by豉 bardzo gor帷a i lekko st篹a豉.

Keks闚k o wymiarach oko這 10x35cm wy這篡 foli lub papierem do pieczenia. Na spodzie ciasta u這篡 herbatniki, tak aby 軼i郵e do siebie przylega造 (w razie potrzeby przekroi ciasteczka na mniejsze cz窷ci). Na nie wyla ciep陰 mas advocatow i r闚no rozprowadzi. U這篡 軼i郵e kolejn warstw herbatnik闚 i wy這篡 na nie t篹ej帷y mus malinowy. Na musie u這篡 kolejne herbatniki.

MASA 危IETANOWA:
1,5 szklanki (du篡 kubek tj. 330g) 鄉ietanki krem闚ki
1 造磬a cukru pudru
2 造瞠czki 瞠latyny

30g czekolady startej na tarce

疾latyn zala kilkoma 4-5 造磬ami zimnej wody i zostawi do nap璚znienia. Krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier. 疾latyn rozpu軼i na ma造m ogniu (nie zagotowa). Wla 瞠latyn do 鄉ietany jednocze郾ie miksuj帷 mas. Gotow wy這篡 na przygotowan ostania warstw herbatnik闚, wyr闚na i obsypa start czekolad.

Ciasto wystudzi do temperatury pokojowej (chodzi o warstw z budyniem) i odstawi na co najmniej 8h do lod闚ki. Podawa dobrze sch這dzone, przechowywa w lod闚ce.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni


czwartek, 01 marca 2012
\

Tym wpisem umownie rozpoczynam wiosn! Zas逝篡 na to:) Przy okazji podsumowania walentynkowej akcji kulinarnej natkn窸am si na przepis na "Bia貫 Micha趾i", a dalej ju samo posz這. Bez obrazy dla mi這郾ik闚 bia貫j czekolady - dla mnie rzecz jest ca趾owicie niejadalna i w og鏊e nie powinna nosi dumnego miana Czekolady, bo dosy, 瞠 nie zawiera kakao to jeszcze smakuje jak 鈍ieczka. Z tej te przyczyny, inspiruj帷 si wspomnianymprzepisem stworzy豉m "prawdziwego" Micha趾a:) Przygotowanie ciasta zajmuje20minut, a w dodatkujest ono w豉軼iwie jednogarnkowe. Po prostu MUSICIE tego spr鏏owa!

SKxDNIKI:

SP笈:
ok. 250g herbatnik闚 z orzeszkami ziemnymi i kawa趾ami czekolady (skorzysta豉m z "Kruszynek" z Biedronki - to nie jest reklama, ale pewnie jeszcze kto robi takie ciasta, a je瞠li nie, to proponuje do ciastek typu degestive oblanych czekolad, lub herbatnik闚 w czekoladzie dosypa po prostu gar嗆 fistaszk闚)
50g stopionego mas豉

Ciastka rozdrobni w malakserze na piasek, dola mas豉, wymiesza. Dno kwadratowej formy o wymiarach ok. 23x23cm wy這篡 papierem do pieczenia, a nast瘼nie przygotowan mas ciasteczkow. Odstawi do lod闚ki.

MASA:
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1 op. cukru wanilinowego
2 造磬i mas豉
130-140g czekolady deserowej
1 1/2 szklanki mleka w proszku
2 czubate 造磬i ciemnego kakao
1 1/3 szklanki zmielonych orzeszk闚 ziemnych, niesolonych (u篡豉m malaksera)
1/2 szklanki posiekanych orzech闚 ziemnych, niesolonych

W wi瘯szym rondelku (takim, 瞠by zmie軼i造 si w nim wszystkie sk豉dniki) umie軼i zwyk貫 mleko, cukier, cukier wanilinowy, czekolad i mas這, podgrzewa mieszaj帷 do roztopienia cukru i czekolady, ale struktura masy mo瞠 by troch niejednolita. Mas przestudzi (ja w tym czasie sieka豉m i mieli豉m orzechy). Ci庵le mieszaj帷 stopniowo dosypa mleko w proszku i kakao. Miesza tak d逝go, a masa b璠zie ca趾owicie jednolita i bez grudek. Ma by do嗆 g瘰ta, ale daj帷a si miesza. G瘰to嗆 masy mo積a regulowa dodaj帷 odrobin mleka (rozlu幡i si) lub mleka w proszku (zg瘰tnieje), u mnie nie by這 takiej potrzeby. Na koniec wsypa orzechy, wymiesza. Mas roz這篡 r闚nomiernie na spodzie.

POLEWA:
ok. 160g czekolady deserowej

2 造磬i mas豉
4 造磬i krem闚ki lub mleka
1 造磬a cukru

Sk豉dniki na polew umie軼i w rondelku, podgrzewa na ma造m ogniu ci庵le mieszaj帷 a do uzyskania g豉dkiej, b造szcz帷ej masy. Polew r闚nomiernie pokry ciasto.

Sch這dzi przynajmniej 2h. Ciasto jest mo瞠 nawet bardziej pralink... mo積a podawa pokrojone w form pod逝積ych batonik闚, drobnych kosteczek, a dla prawdziwych 豉such闚 sporych kwadrat闚. Przechowywa w lod闚ce.




毒鏚這: inspiracja: www.przykubkukawy.blox.pl

poniedzia貫k, 07 listopada 2011

Ciasto 豉twizna - dla leniwych, dla tych, kt鏎zy nie maj czasu, na przyj軼ie go軼i zapowiedzianych za p騧no, dla niepewnych i zm璚zonych i dla tych kt鏎ym popsu si piekarnik:)
Torcik Cortina to bardziej wyszukana wersja deseru z galaretek i 鄉ietany (tzw. leguminy). Z tym, 瞠, o ile, legumina nie dla mnie, o tyle torcik zjad豉m nawet ch皻nie. Kwaskowe cytryny, przebijaj帷y si w tle smak serka twarogowego, kremowa 鄉ietana - oto on.

SKxDNIKI:

KANDYZOWANE CYTRYNY:
2 cytryny o niezbyt grubej sk鏎ce
1,5 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
2 cukry wanilinowe (opcja)

Wod z cukrami zagotowa i pogotowa kilka minut a nieco zg瘰tnieje. Cytryny dok豉dnie umy i sparzy wrz徠kiem, pokroi w 鈔edniej grubo軼i plastry. Wrzuci do syropu cukrowego, gotowa ko這 10minut na wolnym ogniu. Delikatnie wyci庵n望 na papier do pieczenia do obciekni璚ia.
Syrop przela do s這iczka, u篡wa do herbaty lub deser闚.

SP笈 TORTOWY:
150g biszkopt闚
60g mas豉
1 cukier wanilinowy

Biszkopty zmiksowa na piasek. Mas這 rozpu軼i. Doda do biszkopt闚 cukier wanilinowy i wla ciep貫 mas這, wymiesza. Mieszank prze這篡 do tortownicy (ok. 24cm) z dnem wy這穎nym papierem do pieczenia. Roz這篡 r闚nomiernie, docisn望. Odstawi do lod闚ki.

MASA:
1 galaretka cytrynowa
200g serka sernikowego lub g豉dkiego twarogu kanapkowego
70g cukru pudru + 2 造磬i
2 cukry wanilinowe
125ml bia貫go wina (ewentualnie wody)
400ml krem闚ki
sok z po這wy du瞠j cytryny (4-5 造瞠k)

Galaretk rozpu軼i w 125ml gor帷ego wina lub wody. Serek utrze z 70g cukru pudru, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. 妃ietan ubi na sztywno z dwoma 造磬ami cukru pudru.
Do masy serowej stopniowo wlewa lekko przestudzon galaretk, mieszaj帷 mikserem na ma造ch obrotach. Nast瘼nie do masy prze這篡 鄉ietan i delikatnie wymiesza 造磬. Ca這嗆 przela na wcz瘰niej przygotowany sp鏚 i lekko potrz御n望 form, aby wierzch si wyg豉dzi. Odstawi do lod闚ki do st篹enia (oko這 2h).

DEKORACJA:
150ml 鄉ietany krem闚ki

1op proszku do usztywniania 鄉ietany
plasterki lub cz御tki kandyzowanych cytryn

妃ietan ubi wraz z usztywniaczem. Za pomoc szprycy z ko鎍闚ka gwiazdk nak豉da 鄉ietanowe kleksy na st篹a貫 ciasto. Na kleksach u這篡 kandyzowan cytryn.
Przechowywa w lod闚ce.


毒鏚這: "Ciasta Domowe", nr 34/1993r.
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel