SMoK
| < Kwiecie 2014 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl



Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚




Babki, wie鎍e i keksy

poniedzia貫k, 25 marca 2013


To ju ostatni Wielkanocny przepis w tym roku, ale warty wypr鏏owania - pyszna babka czekoladowo-orzechowa. W czasie pieczenia nutellowo pachnie nugatem i tak te smakuje. Rzesze fan闚 duetu doskona貫go orzech laskowy i czekolada na pewno si na niej nie zawiod.

Zg豉szam do akcji:



SKxDNIKI:

100g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
100g orzech闚 laskowych

200g mi瘯kiego mas豉
1/2 szklanki br您owego cukru
szczypta soli
4 jajka
150g g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany 18%
150g m彗i pszennej
150g m彗i z orzech闚 laskowych (zmielone orzechy laskowe, poprzednio upra穎ne i obrane ze sk鏎ek)
3 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
1/2 造瞠czki sody oczyszczonej

Czekolady pokroi w kawa趾i. Orzechy podpra篡 (na najwy窺zej p馧ce piekarnika w temperaturze 150st w ustawieniu grzania "od g鏎y" podpieka kilka minut, a sk鏎ki orzech闚 stan si ciemne i pop瘯aj). Orzechy obra, posieka niezbyt drobno (1 orzech wystarczy podzieli na cztery cz窷ci). Czekolady pokroi w kawa趾i.

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem i sol. Ci庵le ucieraj帷 dodawa stopniowo po jednym jajku. W innej misce wymiesza m彗, mielone orzechy, sod i proszek. Do masy ma郵ano - jajecznej, ci庵le miksuj帷, dodawa na przemian partiami 鄉ietan i sypk mieszank. Na koniec wsypa czekolad i orzechy, wymiesza. Prze這篡 ciasto do formy wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart.

PIECZENIE: 150st (termoobieg) lub 175st (g鏎a - d馧), oko這 60minut - do suchego patyczka; po upieczeniu od razu wyj望 z formy i wstawi na jeszcze 30minut do nagrzanego, ale wy陰czonego piekarnika

POLEWA:
100g czekolady deserowej
1 造磬a mleka
1 造磬a mas豉
1 造磬a cukru

Wszystkie sk豉dniki polewy umie軼i w k徙ieli wodnej, rozpu軼i wymiesza do po陰czenia, obla ciasto. Mo積a udekorowa kawa趾ami orzech闚.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis z fiszek kt鏎ego numeru "Najlepsze ciasta na...", zmodyfikowany

pi徠ek, 15 marca 2013

W zesz造m roku na 鈍i皻a, dla doros造ch, proponowa豉m babk ajerkoniakow. W tym roku babka z likierem kawowym (a nieco wcze郾iej mi皻owym), utrzymana w klimacie w這skiego deseru tiramisu. Babka jest wilgotna, mi瘯ka i do嗆 lekka. Mocno wyczuwalna alkoholowa nuta na g喚bokim kawowym tle. Nie tylko na 鈍i皻a.

Zg豉szam do 鈍i徠ecznej akcji:



SKxDNIKI:

3 jajka
130g cukru
150ml oleju
150ml likieru kawowego
150g m彗i pszennej
150g skrobi ziemniaczanej
2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

DODATKOWO:
1 造磬a kawy rozpuszczalnej
1 造磬a ciemnego kakao
1 造瞠czka cukru pudru

Jajka utrze z cukrem na puszyst mas (oko這 3 minuty). Ci庵le miksuj帷 wlewa powoli olej i likier. Przesia m彗i z kaw i proszkiem do pieczenia. Wymiesza mikserem.
Kaw, kakao i cukier puder wymiesza.
Ciasto przelewa porcjami (z ciasta zrobi 3-4 porcje) do formy babkowej wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart. Ka盥 przelan porcje posypywa obficie przez sito mieszank kawy i kakao. Ostatniej porcji ciasta nie obsypywa. Na koniec wbi w surowe ciasto n騜 i zakre郵i nim ko這, lub inny wz鏎.

PIECZENIE: 170st, oko這 60minut (do suchego patyczka)

POLEWA:
80g serka mascarpone
1 造磬a likieru kawowego
2 造磬i przestudzonej kawy
odrobina ciemnego kakao

Serek utrze z likierem i kaw, posmarowa wystudzon babk. Wierzch obsypa kakaem.

Babk z kremem przechowujemy w lod闚ce. Mo積a te nie smarowa babki, tylko do ka盥ego kawa趾a nak豉da 造磬 kremu z mascarpone, wtedy w lod闚ce przechowujemy tylko krem, babk za w temperaturze pokojowej owini皻 foli.









Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

鈔oda, 13 marca 2013

Nie zabraknie te nieco mniej tradycyjnej ods這ny wielkanocnej babki - tym razem babka w moim ulubionym smakowym duecie mi皻a i czekolada. Smak mi皻y nie narzuca si, gra raczej role drugoplanow, gwiazdami jest mn鏀two czekoladowych kawa趾闚 zatopionych w delikatnym, mi瘯kim cie軼ie. Zdecydowanie nie tylko na 鈍i皻a. Polecam:)

Zg豉szam do 鈍i徠ecznej akcji:



SKxDNIKI:

3 jajka
120g cukru
1 cukier wanilinowy

150ml oleju
150ml likieru mi皻owego
1,5 造瞠czki kropli mi皻owych (aptecznych; r闚nie pod nazw "nalewka mi皻owa", ja mam firmy Herbapol)

170g m彗i pszennej
150g skrobi ziemniaczanej
1 造瞠czka proszku do pieczenia
150g czekolady gorzkiej pokrojonej w kawa趾i
odrobina barwnika spo篡wczego zielonego (opcjonalnie)

Jajka utrze z cukrem na puszyst mas (oko這 3 minuty). Ci庵le miksuj帷 wlewa powoli olej i likier oraz krople mi皻owe i barwnik. Przesia do masy m彗i z proszkiem do pieczenia. Wymiesza mikserem.
Doda czekolad, ponownie wymiesza
Ciasto przelewa do formy babkowej wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart.

PIECZENIE: 170st, oko這 50-60minut (do suchego patyczka)

Babka jest pyszna oblana czekolad roztopion w k徙ieli wodnej:) Mo積a j r闚nie opr鏀zy cukrem pudrem.

Przechowywa w temperaturze pokojowej, owini皻 foli spo篡wcz.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

czwartek, 21 lutego 2013

M鎩 ukochany Ma造 Cz這wiek jest wielkim fanem kr闚ek. Babka w jego s這dkiej bu嬈e znika jak zaczarowana. Jaka jest - bardzo kr闚kowa, nieco kwaskowa, o 郵icznym z這cistym kolorze. Ni to sucha, ni wilgotna. Powsta豉 w ramach mojej prywatnej fantazji na temat babki kajmakowej. Doda豉m do niej kr闚ki, autorsk polew i oto powsta這 ulubione odt康 ciasto mojego dziecka. Tym samym sezon babowo-mazurkowy, a co za tym idzie - zwiastuj帷y wiosn, uwa瘸m za otwarty:) To u kogo w tym roku kr闚kowa babka "sp璠zi" 鈍i皻a?

SKxDNIKI:

200g pokrojonych na kawa趾i kr闚ek

300g masy kajmakowej (kr闚kowej)
100g mas豉

5 jajek
3 造磬i cukru
sok z 1 cytryny, mo積a zredukowa do soku z 1/2 cytryny, lub zupe軟ie z niego zrezygnowa, je郵i nie lubicie po陰cze s這dko-kwa郾ych (przed wyci郾i璚iem cytryn nale篡 cienko obra ze sk鏎ki, najlepiej u篡waj帷 obieraczki do warzyw - sk鏎k zostawi)
180g m彗i pszennej
100g skrobi ziemniaczanej
2 造瞠czki proszku do pieczenia

Kajmak wraz z mas貫m umie軼i w rondelku i podgrzewa na wolnym ogniu mieszaj帷 a mas這 si rozpu軼i. Odstawi do lekkiego przestudzenia. Oddzieli bia趾a od 鄴速ek. Bia趾a ubi na sztywna pian, pod koniec ubijania wsypuj帷 cukier. Nast瘼nie, ubijaj帷, doda 鄴速ka i sok z cytryny. Do masy jajecznej przesia m彗, skrobi i proszek, delikatnie wymiesza szpatu趾 lub 造磬. Doda kajmak z mas貫m - wymiesza. Na koniec dorzuci pokrojone kr闚ki. Ciasto prze這篡 do formy babkowej wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart.

PIECZENIE: 180st, ok. 45-50min (do suchego patyczka)

Przed wyj璚iem z formy, upieczone ciasto, powinno przestygn望.

POLEWA:
150g bia貫j czekolady
80ml 鄉ietanki 30% (lub mleka)
sk鏎ka cienko obrana z 1 cytryny
100g masy kajmakowej
4 kr闚ki, drobno pokrojone

妃ietank wraz ze sk鏎k umie軼i w rondelku i zagotowa na ma造m ogniu. Wyj望 sk鏎k i zdj望 z ognia. Do gor帷ej wrzuci bia陰 czekolad po豉man na kawa趾i. Miesza do momentu a masa stanie si jednolita (ewentualnie lekko podgrza). Odstawi do lekkiego st篹enia. Obla przestudzone ciasto. Kajmak delikatnie podgrza do momentu a stanie si p馧p造nny (ewentualnie doda 造磬 鄉ietanki lub mleka) i zrobi nim na cie軼ie dowolne esy-floresy. Drobno pokrojony kr闚kami udekorowa wierzch babki.





Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis na zmodyfikowan przeze mnie babk kajmakow znalaz豉m na stronie www.slodkiefantazje.pl

wtorek, 30 pa寮ziernika 2012

Wprawdzie takie zwyk貫 ciasta zazwyczaj nie zachwycaj na zdj璚iach, nie wywo逝j wielkiego "wow", nie budz tego dzikiego impulsu "musz to upiec! musz to mie!", ale zdecydowanie wygrywaj w zderzeniu z rzeczywisto軼i. Takie lubimy najbardziej. Nieskomplikowane w przygotowaniu i jedzeniu - mo積a wzi望 do 豉py, ugry潭, lekko pokruszy pod這g, od這篡 na blat, zamiesza herbat i wszystko gra. Moje klimaty to ciasta czekoladowe z dodatkami orzech闚 i cytrus闚, a to tutaj to "bajka" mojego ma鹵onka. Z tym, 瞠 co trafi do jego bajki to nigdy nie wiadomo. Ciasto jest bardzo ciekawe w smaku - przywodzi na my郵 ciep貫 wyspy albo przynajmniej wakacyjne, kolorowe drinki z palemk. Ci篹ko powiedzie jaki smak w nim dominuje, bo wszystkie trzy dobrze ze sob wsp馧graj. Dzi瘯i ananasom ciasto jest wilgotne, migda造 sympatycznie chrupi, kokos pi瘯nie pachnie i tym sposobem w jesienny, 郾ie積y wiecz鏎 znowu mo瞠 by lato:)

SKxDNIKI:

500g ods帷zonych ananas闚 z puszki
120g migda堯w

120g wi鏎k闚 kokosowych
375g m彗i
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1 造瞠czka sody oczyszczonej
1/4 造瞠czki soli

180g mi瘯kiego mas豉
200g cukru
4 jajka
3 造磬i syropu z ananas闚

Ananasy pokroi do嗆 drobno - jeden kr捫ek kroi豉m na oko這 12 kawa貫czk闚. Migda造 wrzuci do gotuj帷ej si wody, kiedy zaczn wyp造wa na powierzchnie odcedzi. Obra ze sk鏎ek i grubo posieka - ka盥y migda na 4 cz窷ci.
Sypkie sk豉dniki: kokos, m彗, proszek, sod i s鏊 wymiesza w osobnym naczyniu.
Mas這 utrze z cukrem. Nast瘼nie, ci庵le ucieraj帷 dodawa kolejno po 1 jajku i syrop ananasowy. Mieszaj帷 mikserem na najni窺zych obrotach dodawa na przemian suche sk豉dniki i ananas. Na koniec wmiesza migda造.
Ciasto prze這篡 do formy na wieniec o 鈔ednicy oko這 24cm. wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart. Wyr闚na powierzchni.

PIECZENIE: 170st, oko這 60-70minut (do suchego patyczka)

Ciasto ostudzi. Przed podaniem mo積a delikatnie opr鏀zy cukrem pudrem.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: "Babki i wie鎍e", JAWI Sp. z o.o.; Warszawa, 2011, z modyfikacjami

鈔oda, 24 pa寮ziernika 2012

To moje kolejne podej軼ie do tej babki. Tak, tak, czasem piek co wi璚ej ni raz, chocia wiem, 瞠 niekt鏎ym trudno w to uwierzy. W pierwotnej wersji by豉 w polewie z pianek marshmallows - dla mnie fuj. Nie cierpi pianek, spr鏏owa豉m polewy z ciekawo軼i, ale jej te nie cierpia豉m. Tym razem polewa z czekoladowego kajmaku. I, nie chce wyj嗆 na osob, kt鏎a robi sobie na z這嗆, ale powiem szczerze, 瞠 kajmaku te nie lubi... Tym kt鏎zy lubi na pewno bardzo zasmakuje. Natomiast t babk lubi bardzo. Pewnie da豉bym przepis bez jakiejkolwiek polewy gdyby nie to, 瞠 taka go豉 kiepsko wypada na zdj璚iach:)
Babka jest przepyszna (musi taka by skoro zrobi豉m j wi璚ej ni raz:). Po pierwsze, w sk豉dnikach nie ma kakao, ale najprawdziwsz czekolad - dla mnie to bardzo wa積e. Po drugie, w czasie pieczenia babka pachnie cudnie, a jak wiadomo b這gi zapach roznosz帷y si po domu w trakcie pieczenia to ju po這wa sukcesu. Po trzecie, w smaku delikatnie wyczuwa si smak ma郵anki, co bardzo mi odpowiada, chocia, tak zgadli軼ie, nie przepadam za ma郵ank, tak do picia z kubka:) Po czwarte, pi徠e i kolejne - babka w przeciwie雟twie do wielu innych czekoladowych babek, kt鏎e dane by這 mi je嗆, nie jest zbita i ci篹ka, ale puszysta i leciutka. Jedz帷 j, ma si wra瞠nie 瞠 wystarczy nieco d逝瞠j przytrzyma na j瞛yku i po prostu rozp造nie si w ustach jak delikatna pralinka. Proste ciasto wspania貫 w swojej prostocie:)

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
85g mas豉
225g cukru
2 jajka
85g gorzkiej czekolady
150ml ma郵anki
175g m彗i
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
0,5 造瞠czki sody oczyszczonej
szczypta soli

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej, zdj望 naczynie z ognia. Do rozpuszczonej wla poma逝 ma郵ank, mieszaj帷 do po陰czenia. W osobnej misce wymiesza m彗, proszek, sod i s鏊. Utrze mas這 z cukrem na puszysta mas. Ci庵le ucieraj帷 doda jajka. Nast瘼nie naprzemiennie dodawa stopniowo sk豉dniki sypkie i czekolad z ma郵ank. Jednolit mas przela do niezbyt du瞠j formy babkowej (u mnie standardowa forma babkowa o szerszej 鈔ednicy ok. 23cm) wysmarowanej t逝szczem.

Pieczenie: 160st, oko這 50-55 minut (do suchego patyczka)

Ciasto przestudzi, a nast瘼nie delikatnie wyj望 z formy.

POLEWA:
250g masy kajmakowej
50g gorzkiej czekolady

Czekolad po豉ma na kawa趾i i wraz z kajmakiem umie軼i w garnuszku na ma造m ogniu. Podgrzewa ci庵le mieszaj帷 na ma造m ogniu a do rozpuszczenia czekolady. Od razu pola babk do嗆 grub warstw sosu.





Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: "Czekolada. ζtwe i przepyszne przepisy krok po kroku", Wydawnictwo Olesiejuk, zmodyfikowany



wtorek, 17 kwietnia 2012

Wieniec frankfurcki jest tradycyjnym niemieckim tortem, u nas by豚y raczej wykwintn bab, ale... to chyba nie ma wi瘯szego znaczenia:) Delikatnie cytrynowe ucierane ciasto przek豉dane s這dkim budyniowym kremem, ca這嗆 obsypana orzechowym, karmelizowanym krokantem... Co dla prawdziwych 豉such闚.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
125g mi瘯kiego mas豉
150g cukru
cukier wanilinowy
4 jajka
sk鏎ka starta z 1 cytryny
100g maki ziemniaczanej
120g maki pszennej
1 造瞠czka proszku do pieczenia
szczypta soli

Mas這, cukry, sk鏎k cytrynowa i jaja utrze na puszyst mas. Do masy przesia pozosta貫 sk豉dniki, dok豉dnie wymiesza mikserem. Ciasto prze這篡 do formy (mo積a u篡 formy do wie鎍闚, do babki-kopu造 z kominem lub tortownicy z kominem o 鈔. 20cm, ja robi豉m w tortownicy z kominem o 鈔. 24cm i zwi瘯szy豉m ilo嗆 sk豉dnik闚 na ciasto i krem o po這w) wysmarowanej t逝szczem i obsypanej bu趾 tart.

PIECZENIE: 180st, oko這 50minut (do suchego patyczka)

Ciasto ostudzi.

KREM BUDYNIOWY:
650ml mleka
1,5 opakowania budyniu waniliowego
150g cukru (lub wg informacji na opakowaniu budyniu)
2 造磬i alkoholu
300g mi瘯kiego mas豉

Odla 3/4 szklanki mleka i rozprowadzi w nim proszek budyniowy. Pozosta貫 mleko zagotowa z cukrem. Na gotuj帷e wla budy i ci庵le mieszaj帷 gotowa oko這 2minut. Gor帷y przykry folia aluminiow i odstawi do ostygni璚ia.
Po tym czasie mas這 utrze, ci庵le ucieraj帷 dodawa stopniowo ostudzony budy. Na koniec ucierania wla alkohol.

KROKANT Z KARMELIZOWANYCH ORZECH紟:
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
200-300g drobno posiekanych, startych lub zmielonych orzech闚 (laskowych, w這skich lub migda堯w)

Na patelni (nie teflonow!) wla wod i wsypa cukier. Podgrzewa ci庵le mieszaj帷 do zagotowania (do tego czasu cukier powinien by ca趾owicie rozpuszczony). Kiedy mieszanka si zagotuje przestajemy miesza. Mo積a co najwy瞠j co jaki czas lekko porusza patelni, aby masa nie przywar豉. Wod z cukrem gotujemy na wolnym ogniu tak d逝go a masa zg瘰tnieje i nabierze bursztynowego koloru (uwa瘸, aby nie przypali). Wsypujemy orzechy, szybko mieszamy, wylewamy na papier do pieczenia roz這穎ny w p豉skiej blasze, cienko rozsmarowujemy szeroki, metalowym no瞠m. Pozostawiamy do zastygni璚ia.Ostudzony, stwardnia造 karmel 豉miemy, umieszczamy w woreczku i kilka razy mocno wa趾ujemy.

PONADTO:
5 造瞠k d瞠mu z czarnej porzeczki
kilka wisienek koktajlowych (kandyzowanych)

Ostudzone ciasto przekroi na 3 kr捫ki. Dolny posmarowa d瞠mem, wy這篡 na niego oko這 1/3 kremu, rozprowadzi. Na drugi kr捫ek wy這篡 po這w pozosta貫go kremu - rozsmarowa. Z reszty kremu od這篡 do szprycy nieco do dekoracji, pozosta陰 cz窷ci pokry wierzch i boki ciasta. Ciasto obsypa krokantem. Udekorowa kilkoma rozetkami z kremu, u這篡 na nich wisienki.

Ciasto przechowywa w lod闚ce. Przygotowa dzie przed podaniem.


毒鏚這: "Ciasta domowe", nr 33/1993; przepis lekko zmodyfikowany

poniedzia貫k, 02 kwietnia 2012

Ju nie raz przegl康a豉m przepisy na ta babk bo, co trzeba jej przyzna, ma "babka" prezencj:) Ale przyznam szczerze, 瞠 ja osobi軼ie si rozczarowa豉m. Taka sobie niezwykle 豉dna zwyk豉 babka. Bez pazura. Wiem, 瞠 wiele os鏏 bardzo j lubi, by mo瞠 m鎩 brak entuzjazmu jest wynikiem podniebienia rozpieszczonego przez pieczone ostatnio baby, kt鏎e bardziej przypad造 mi do gustu... W ko鎍u nie to dobre co dobre, tylko to co komu smakuje:)

Przepis zg豉szam do akcji:



SKxDNIKI:

7 bia貫k
1 szklanka cukru (czubata)
1 cukier wanilinowy
4 造磬i wody
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki m彗i
2 造瞠czki proszku do pieczenia

DODATKOWO:
1/2 szklanki suchego maku
2 造磬i kakao
1 czerwony kisiel
1/2 szklanki wi鏎ek kokosowych lub 1,5 造磬i m彗i (wybra豉bym kokos)

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dosypa cukier i cukier wanilinowy. Wla olej i wod, wymiesza. Do masy bia趾owej przesia m彗 z proszkiem do pieczenia, wymiesza. Ciasto podzieli na 4 cz窷ci, ka盥 miesza z jednym z dodatk闚, kolejno: makiem, kakao, kisielem i wi鏎kami. Gotowe masy wlewa kolejno do nat逝szczonej i wysypanej bu趾 ma貫j formy babkowej lub keks闚ki. Surowe ciasto nale篡 przeci望 po 鈔odku dooko豉 komina w formie babkowej, lub wzd逝 d逝窺zego boku w keks闚ce.

PIECZENIE: 170st, oko這 40-50minut (do suchego patyczka)

Po upieczeniu babk przestudzi 15 minut i wyj望 z formy. Ostudzon mo積a opr鏀zy cukrem pudrem.



毒鏚這: www.przepisy.net

czwartek, 29 marca 2012

Jedna z najsmaczniejszych babek jakie jad豉m. Wystarczaj帷 rekomendacj powinien by fakt, ze upiek豉m j dwa razy w ci庵u ostatnich dw鏂h tygodni. Je瞠li nie zdecydowali軼ie jeszcze jak babk upiec w tym roku na 鈍i皻a, to zdecydowanie powinna by ta, a je瞠li zdecydowali軼ie to... upieczcie dwie, przecie 鈍i皻a maj dwa dni i zawsze jest du穎 ludzi;) To bezsprzecznie 鈍i徠eczna babka - pachnie cudownie, bo ma w sobie najpi瘯niejsze kuchenne aromaty - odrobin rumu, s這dk wanili, orze德iaj帷e cytrusy, pobudzaj帷 kaw, korzenny cynamon...:) A trzy smaki, wi璚 a trzykrotnie wzrasta szansa, ze ka盥y znajdzie w niej co dla siebie, co, a najpewniej wszystko. No, i co najwa積iejsze - chyba nie mo瞠 si nie uda. Naprawd bardzo gor帷o polecam, 鈍i徠ecznie.

Wpis dodaj do akcji:



SKxDNIKI:

CIASTO:
200g cukru
4 造磬i cukru z prawdziw wanilia lub 2 cukry wanilinowe
250g mas豉 lub margaryny
4 jajka
300g m彗i
2 造瞠czki proszku do pieczenia
szczypta soli

T逝szcz utrze z cukrami i sol. Ci庵le ucieraj帷 wbija kolejno jajka. Doda m彗 z proszkiem, wymiesza mikserem. Otrzymane ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci.

CIASTO I:
1/3 przygotowanego ciasta
70g migda堯w
70g gorzkiej czekolady
1 造瞠czka kawy rozpuszczalnej
1 szczypta cynamonu
1 laska wanilii
2 造磬i mleka

Migda造 sparzy, obra ze sk鏎ek pokroi (ale nie mieli, maja by w kawa趾ach). Czekolad pokroi na drobne kawa趾i. Do wcze郾iej przygotowanej cz窷ci ciasta doda mleko, cynamon, kaw i mi捫sz z wanilii, wymiesza mikserem. Dosypa migda造 i czekolad, po陰czy. Ciasto prze這篡 do przygotowanej formy na babk - wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾. Roz這篡 r闚nomiernie.

CIASTO II:
1/3 przygotowanego ciasta
2 造磬i kakao
2 造磬i rumu

Sk豉dniki dok豉dnie wymiesza mikserem. ciasto wy這篡 r闚nomiernie na cie軼ie migda這wym.

CIASTO III:
1/3 przygotowanego ciasta
sk鏎ka otarta z 2 pomara鎍zy
2 造磬i soku z pomara鎍zy

Wszystkie sk豉dniki wymiesza mikserem, prze這篡 do formy, wyr闚na wierzch. Wstawi do rozgrzanego piekarnika.

PIECZENIE: 175st (piek豉m w ok. 160st na termoobiegu), 50-60minut (do suchego patyczka)

Upieczon babk pozostawi do ostygni璚ia oko這 15minut, po czym wyj望 ostro積ie z formy.

POLEWA:
100g bia貫j czekolady roztopionej w k徙ieli wodnej z odrobin krem闚ki lub gotowa bia豉 polewa (u篡豉m gotowej polewy poniewa jest bia豉, a czekolada niestety lekko 鄴速awa...)
gar嗆 kolorowych cukrowych pere貫k

Lekko przestudzon babk obla polew, obsypa pere趾ami.

毒鏚這: "Pyszne ciasta na Wielkanoc", nr1/2012; zmodyfikowany

鈔oda, 28 marca 2012

Ta babka jest cudowna - puszysta, mi璚iutka, delikatna, lekko wilgotna z wyra幡ym smakiem ajerkoniaku. Naprawd rozp造wa si w ustach i chcia這by si wi璚ej i wi璚ej. Zrobi豉m w keks闚ce z po這wy podanej porcji (z 2 jajek i 1 鄴速ka) i 瘸逝je, bo sko鎍zy豉 si 3h po wyci庵ni璚iu z piekarnika... Z podanej porcji wychodzi naprawd du瘸, pyszna baba... W sam raz na rodzinne 鈍i皻a:)

R闚nie ten przepis we幟ie udzia w akcjach:



SKxDNIKI:

NA CIASTO:
20dag cukru
2 cukry wanilinowe
5 jajek
1 szklanka oleju
1 szklanka ajerkoniaku
14 造瞠k m彗i pszennej tortowej
14 造瞠k m彗i ziemniaczanej
3 造瞠czki proszku do pieczenia

Jajka utrze z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przestaj帷 miksowa wla olej i ajerkoniak, nast瘼nie stopniowo dosypywa m彗i z proszkiem do pieczenia. Wymiesza mikserem na g豉dkie ciasto. Przela do nat逝szczonej i wysypanej bu趾 du瞠j formy babkowej.

PIECZENIE: 170st, oko這 70 minut (piek豉m ok. 50minut, ale moja babka by豉 mniejsza i ni窺za, w ka盥ym b康 razie do suchego patyczka, ciasto jest mi璚iutkie i takie ma by, wi璚 nie nale篡 si tym sugerowa, ale patyczek musi by suchy)

SOS CZEKOLADOWO - AJERKONIAKOWY:
250g serka mascarpone
75ml ajerkoniaku
100g bia貫j czekolady
1 造磬a cukru pudru

Czekolad rozpu軼i w ajerkoniaku w k徙ieli wodnej. Lekko przestudzi, dola do serka, dosypa cukru - wymiesza (mo積a na najmniejszych obrotach miksera). Wstawi do lod闚ki i zostawi, a masa st篹eje (ko這 30minut, lub d逝瞠j). Grub warstw obla babk (moja babka nie jest zbyt solidnie oblana sosem, bo nie zg瘰tnia wystarczaj帷o, ale mo瞠cie si uczy na moich b喚dach:)). Pozosta造 sos wykorzysta do podania babki (瞠by zrobi jedynie niezbyt gruba polew wystarczy sos z po這wy porcji).


毒鏚這: przepis zmodyfikowany, pochodzi z wycink闚 mojej mamy i jedyne co uda這 mi si zlokalizowa, to, ze 廝鏚貫m wycinku jest prawdopodobnie czasopismo "Tina", nic wi璚ej nie napisze, bo nie wiem:)

 
1 , 2