Kruche, tarty, krajanki, mazurki

czwartek, 10 wrze郾ia 2015

Pami皻acie smak tego po膨danego przysmaku dzieci雟twa? Babcie z zaanga穎waniem ucieraj帷 鄴速ka z cukrem? Moja jeszcze ubija豉 do tego bia趾o z kakao i ozdabia豉 czap takiej piany. Nie by這 nic lepszego. Nie pami皻am kiedy ostatnio jad豉m kogel mogel, na pewno wiele, wiele lat temu, ale wspomnienia zosta造... Dlatego postanowi豉m je o篡wi, w nieco innej formie. Dodatkowo pozbawionej ryzyka salmonelli. Zapieczony kogel mogel nie r騜ni si zbytnio w smaku od tradycyjnego. Na kruchym cie軼ie w towarzystwie lekko kwaskowych, soczystych je篡n smakuje dzieci雟twem, smakuje wyj徠kowo.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
220g m彗i
100g zimnego mas豉
60g cukru pudru
1 jajko

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na jednolite ciasto. Owin望 foli spo篡wcz i od這篡 do lod闚ki na oko這 1h.

Po tym czasie ciasto rozwa趾owa na grubo嗆 oko這 0,5cm, lekko podsypuj帷 m彗. Form do tarty (鈔. 24-26cm) wysmarowa t逝szczem i lekko obsypa kasz mann. Do formy delikatnie prze這篡 ciasto, usun望 nadmiar z brzeg闚. Ciasto ponak逝wa widelcem.

PIECZENIE I: 190st, ok. 10-15minut

NA NADZIENIE:
4 鄴速ka (jaj co najmniej L)
6 造瞠k cukru
2 造磬i likieru jajecznego (opcjonalnie)
ok. 200-250g je篡n

草速ka utrze z cukrem na sztywn, jasn mas - ok. 8mnut. Pod koniec ucierania mo積a dola 2 造磬i ajerkoniaku. Kogel mogel wy這篡 na podpieczone ciasto, nast瘼nie wysypa umyte, osuszone je篡ny.

PIECZENIE II: 190st, ok 20minut (do zarumienienia)

Ciasto mo積a podawa jeszcze ciep貫 (uwa瘸m, 瞠 takie jest lepsze). lub ostudzone. Najlepsze jest 鈍ie瞠, w dzie pieczenia. Jednak je郵i trzeba je przechowa nale篡 robi to w lod闚ce. Ciasto pod闚czas nale篡 dobrze zabezpieczy - najlepiej przechowywa w szczelnym pojemniku, poniewa bardzo absorbuje zapachy.

鈔oda, 18 marca 2015

Mimo, 瞠 mo瞠 si wydawa inaczej, znam to uczucie kiedy 鈍i皻a ju nie tyle si zbli瘸j, ile czaj za rogiem. Ostatnie dni, a nawet godziny. Mam na g這wie i w r瘯ach milion rzeczy na raz, a jeszcze ciasto trzeba upiec. Ciasto na 鈍i皻a by musi (napisa豉bym "rzecz 鈍i皻a", ale si rymuje, wi璚 dziwnie brzmi:). Proponuj Wam, wi璚 baaardzo prostego mazurka na spodzie z ciasta francuskiego (gotowego, wszak robienie go w domu uczyni這by z niego bardzo skomplikowanego mazurka:). Wiem, 瞠 ci篹ko w cie軼ie francuskim odnale潭 rodzime tradycje, ale skoro mog by mazurki na ciastach ucieranych, kruchych, miodowych, biszkoptowych, mazurki na bezach, ciastkach i waflach, to chyba ciasto francuskie w niczym mazurkowi nie uw豉cza. Mazurek ma ciekawy smak, jest zarazem s這dki, lekko kwa郾y i z delikatn pomara鎍zow goryczk. Z pewno軼i b璠zie mia i fan闚 i przeciwnik闚. Mnie smakowa, wi璚 polecam na ostatni chwil.

SKxDNIKI:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

4 du瞠 lub 5 mniejszych pomara鎍zy
1 cytryna
ok. 100g cukru (ilo嗆 cukru zale篡 od s這dko軼i owoc闚 - najlepiej pr鏏owa)

300-400g marcepanu
60g p豉tk闚 migda這wych

Ciasto francuskie wy這篡 na blach, mo積a zagi望 brzegi. Obci捫y (np drug blach) i upiec wed逝g zalece na opakowaniu, na chwile przed ko鎍em pieczenia zdj望 obci捫enie i dopiec "od g鏎y" aby wierzch ciasta r闚nie si przyrumieni.

Od razu po wyj璚iu ciasta z piekarnika zetrze na nie marcepan.

Z dw鏂h pomara鎍zy otrze sk鏎k. Wszystkie cytrusy dok豉dnie obra (albedo, czyli bia豉 sk鏎ka owocu jest gorzka), a nast瘼nie zmiksowa na papk. Rozmiksowane owoce umie軼i w garnku wraz z cukrem i sk鏎k. Doprowadzi do wrzenia i gotowa na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszaj帷 oko這 1h. Masa ma zg瘰tnie, woda odparowa. Gor帷y mus z pomara鎍zy rozprowadzi na cie軼ie.

P豉tki migda這we lekko podpra篡 na suchej patelni. Posypa mazurka.

Mo積a przechowywa zar闚no w lod闚ce, jak i temperaturze pokojowej.

S這dka magia od kuchni


czwartek, 30 pa寮ziernika 2014

Obiecana wcze郾iej tarta gianduia. Cudowna, idealna, najlepsza. Polecam rozwa篡 j w kontek軼ie 鈍i徠 Bo瞠go Narodzenia, bo czekolada i orzechy to duet stworzony na 鈍i徠eczny st馧. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu, nie zajmie du穎 czasu w i tak napi皻ym grafiku przygotowa. Jest efektowna, ale 陰czy w sobie klasyczne smaki, kt鏎e na pewno znajd zwolennik闚 we wszystkich pokoleniach spotykaj帷ych si przy stole.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
150g maki
40g ciemnego kakao
60g cukru pudru
1 jajko
100g zimnego mas豉
szczypta soli

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w du瞠j misie lub na stolnicy, szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Owin望 foli i od這篡 do lod闚ki na oko這 1h. Po tym czasie form do tarty o wymiarach ok. 12x35cm wysmarowa t逝szczem. Ciasto rozwa趾owa na placek nieco wi瘯szy ni wymiary foremki, lekko podsypuj帷 m彗. Ciasto delikatnie przenie嗆 do foremki, usun望 nadmiar na bokach, a dno g瘰to po nak逝wa widelcem. Ciasto przykry papierem do pieczenia i obci捫y ceramicznymi kulkami do tarty lub such fasol du篡 ja.

PIECZENIE: 200st, 15 minut - po czym usun望 obci捫enie, nast瘼nie piec kolejne 15minut

NA NADZIENIE:
150ml 鄉ietanki kremowej 30%
100g czekolady mlecznej
100g czekolady deserowej
3 du瞠 造磬i Nutelli

150g orzech闚 laskowych

Orzechy wysypa na blaszk i wstawi do piekarnika nagrzanego do 120st, na kilka-kilkana軼ie minut. Co jaki czas wstrz御n望 blaszk. Orzechy s gotowe kiedy sk鏎ki pop瘯aj i zaczynaj odchodzi. Po wyj璚iu z piekarnika lekko przestudzi, obra.

妃ietank zagotowa, zdj望 z ognia. Natychmiast wrzuci po豉mane w kawa趾i czekolady i wymiesza do momentu uzyskania g豉dkiej, l郾i帷ej masy. Doda Nutell i ponownie wymiesza. Na koniec dorzuci pra穎ne orzechy. Gotow mas wy這篡 na przestudzone ciasto. Przed podaniem sch這dzi kilka godzin w lod闚ce. Mo積a udekorowa kawa趾ami czekolady i orzech闚 laskowych.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 27 pa寮ziernika 2014

Dopiero w zesz造m tygodniu mia豉m okazj spr鏏owa nowej linii Wedla Karmellove. Generalnie mnie nie ci庵n窸o, bo bia豉 czekolada to nie czekolada, w dodatku smakuje jak 鈍ieczka. Ale to najwidoczniej zrobi這 konsumencki hit, bo troch mi zaj窸o zanim znalaz豉m j na p馧ce. Za to w ferworze poszukiwa mia豉m kilka razy, w徠pliw przyjemno嗆, trafienia na samotn cen闚k pod/nad pust p馧k, co, przyznam, nieco mnie zdeterminowa這. Znaczy smakuje. Faktycznie pozytywnie si zaskoczy豉m, bo produkt okaza si by ca趾iem, ca趾iem. Jak na bia陰 czekolad wprost rewelacyjny. Tak si z這篡這, 瞠 w tym samym czasie sta豉m si szcz窷liw posiadaczk pod逝積ej formy do tarty o jakiej od dawna marzy豉m i od razu wiedzia豉m. Tarta karmel-love z solonymi orzeszkami nie jest wykonana z u篡ciem rzeczonej czekolady (ale co to za sztuka roztopi czekolad o konkretnym smaku i powiedzie, sp鎩rzcie co osi庵n窸am, prawda?), ale jej smak z du膨 dok豉dno軼i j odzwierciedla. Je郵i to Wy wykupili軼ie ca造 zapas tej s這dko軼i z market闚, to to ciasto jest dla Was, ze specjaln dedykacja:)

SKxDNIKI:

NA SP笈:
200g m彗i
50g cukru pudru
100g zimnego mas豉
1 jajko
szczypta soli

Wszystkie sk豉dniki umie軼i na stolnicy lub w du瞠j misce i szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce oko這 1h. Po tym czasie form do tarty o wymiarach ok. 11x35cm wysmarowa mas貫m. Ciasto rozwa趾owa na prostok徠 d逝窺zy o kilka centymetr闚 ni wymiary foremki, lekko podsypuj帷 m彗. Ostro積ie prze這篡 do formy i g瘰to po nak逝wa widelcem. Przykry papierem do pieczenia, a na wierzch wysypa ceramiczne kulki do pieczenia tarty lub such fasol du篡 ja.

PIECZENIE: 180st, 15minut, po czym usun望 obci捫enie, a nast瘼nie kolejne 15-20minut do zez這cenia ciasta

KARMEL:
1/3 szklanki cukru
2 造磬i wody

W garnuszku (nie teflonowym!) umie軼i cukier z wod. Mieszaj帷 do rozpuszczenia cukru, zagotowa. Po tym czasie nale篡 przesta miesza syrop, w razie potrzeby mo積a lekko potrz御n望 garnuszkiem. Syrop cukrowy gotowa na ma造m ogniu do momentu gdy wi瘯szo嗆 wody wyparuje, masa zg瘰tnieje i nabierze bursztynowego koloru. Tak przygotowany karmel nale篡 szybko wyla na papier do pieczenia i rozsmarowa cienko metalowym no瞠m. Ostudzi a nast瘼nie po豉ma na ma貫 kawa趾i (zrobi豉m to t逝czkiem do mi瘰a).

NADZIENIE:
100ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
200g bia貫j czekolady
3 czubate 造磬i kajmaku (masy kr闚kowej)
100g solonych orzeszk闚 ziemnych
rozkruszony karmel

妃ietank zagotowa, zdj望 z ognia i natychmiast wrzuci do niej po豉man w kawa趾i bia陰 czekolad. Dok豉dnie rozmiesza. Doda kajmak i ponownie rozmiesza na jednolit, g豉dk mas. Dosypa orzeszk闚 i zamiesza. Odstawi na 15-30minut, do ca趾owitego ostudzenia i wsypa pokruszony karmel, po陰czy. Mas prze這篡 na przygotowan tart.

Przed podaniem sch這dzi kilka godzin w lod闚ce. Mo積a udekorowa solonymi orzeszkami i kawa趾ami karmelu. Przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


czwartek, 22 maja 2014

Latem nie ma jak tarta - pyszna lekka, owocowa, na kruchym cie軼ie z delikatnym nadzieniem. My uwielbiamy. Na rozpocz璚ie sezonu "prawdziwych" Truskawek proponuje kusz帷e po陰czenie z lekkim advocatowym kremem na bazie serka mascarpone. Idealne do kawy. Mo瞠 ju na tarasie (ewentualnie balkonie)?

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
200g m彗i
80g cukru pudru
100g zimnego mas豉
szczypta soli
1 鄴速ko
1 造磬a g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany 18%

Wszystkie sk豉dniki szybko zagnie嗆, owin望 foli spo篡wcz i od這篡 na 1h do lod闚ki.

Po tym czasie ciasto rozwa趾owa, podsypuj帷 lekko m彗, na wielko嗆 nieco przekraczaj帷 wielko嗆 formy do tarty. Form wysmarowa t逝szczem. Prze這篡 ciasto, odci望 wystaj帷e brzegi. Sp鏚 tarty ponak逝wa widelcem.

PIECZENIE: 180st, 20-30minut (na z這to)

NA KREM:
400g serka mascarpone
150ml 鄉ietany krem闚ki 30%
2-3 造磬i cukru pudru (do smaku)
75ml advocatu

ok. 30dag truskawek

Serek ubi z krem闚k na sztywn mas, pod koniec doda cukier, a na ko鎍u wla alkohol. Prze這篡 na ostudzony sp鏚. Truskawki umy, odszypu趾owywa, pokroi na grube plastry lub przekroi na p馧. U這篡 ciasno na kremie. Przed podaniem sch這dzi co najmniej 3h w lod闚ce.

Podawa sch這dzone, przechowywa w lod闚ce.


Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

鈔oda, 27 listopada 2013

Chyba jeden z najs造nniejszych austriackich wypiek闚, wizyt闚ka Linzu. Jest pono najstarszym znanym ciastem 鈍iata, a przepis pochodzi z po這wy XVII wieku. Tradycyjnie ciasto wyrabia si z dodatkiem mielonych orzech闚, tradycyjnie z orzech闚 laskowych ale r闚nie cz瘰to migda堯w, rzadziej orzech闚 w這skich. Do ciasta dodaje si sk鏎k cytrynow i cynamon. Tart nadziewa si owocami, zwykle kwaskowymi - czarn porzeczk, malinami, wi郾iami, cho mo積a r闚nie trafi na wersje z jab趾ami lub morelami. W wersji baaardzo Bo穎narodzeniowej proponuj nadzienie ze 鈍ie瞠j 簑rawiny ameryka雟kiej, z dodatkiem cynamonu - wspania貫!



SKxDNIKI:

NA CIASTO:
300g m彗i
100g mielonych orzech闚 w這skich (je郵i sami je mielimy, najpierw nale篡 orzechy upra篡 i obra)
1/4 造瞠czki proszku do pieczenia
szczypta soli
80g cukru
150g zimnego mas豉
1 jajko
sk鏎ka drobno otarta z 1 cytryny
3 造磬i zimnej wody

Mas這 posieka z m彗, doda pozosta貫 sk豉dniki i szybko zagnie嗆 jednolite, g豉dkie ciasto. Od這篡 do lod闚ki no co najmniej 1h.

NADZIENIE:
400g 鈍ie瞠j 簑rawiny
80ml nektaru lub soku 簑rawinowego
150g cukru
1 laska wanilii
1 造瞠czka cynamonu (jest bardzo mocno wyczuwalny, wiec Ci, kt鏎zy wol delikatniejsze smaki mog zredukowa t ilo嗆 o po這w)

W czasie kiedy ciasto si ch這dzi w szerokim rondlu umie軼i umyt 簑rawin, nektar, cukier, cynamon, nasiona wanilii i jej kor. Co jaki czas mieszaj帷 zagotowa i dusi na wolnym ogniu ko這 5minut (do czasu a 簑rawina pop瘯a i cz窷ciowo si rozpadnie). Nast瘼nie odcedzi mas owocow na sicie.

Okr庵陰 form do tarty o 鈔ednicy 24-26cm wysmarowa t逝szczem i wysypa bu趾 tart. Sch這dzone ciasto rozwa趾owa na grubo嗆 kilku milimetr闚, w kszta速 ko豉. Ciasto delikatnie prze這篡 do formy, wyr闚na brzegi, w kilku miejscach nak逝 dno widelcem. Nast瘼nie wy這篡 przestudzon 簑rawin. Skrawki ciasta ponownie zagnie嗆, rozwa趾owa i poci望 w 2-3cm paski. Paski u這篡 uko郾ie w poprzek przygotowanej tarty.

PIECZENIE: 190st, oko這 30minut (do lekkiego zarumienienia)

DODATKOWO:
cukier puder
1/2 szklanki orzech闚 laskowych, grubo siekanych

Brzeg tarty posmarowa syropem z odcedzenia 簑rawiny, obsypa orzechami. Ca這嗆 opr鏀zy cukrem pudrem. Wystudzi. Przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis pochodzi z portalu dlaLejdis.pl; lekko zmodyfikowany

czwartek, 21 marca 2013

Tego mazurka wymy郵i豉m sobie ju w okolicy Bo瞠go Narodzenia:) D逝go zastanawia豉m si z czym po陰czy marcepan, 瞠by by這 oryginalnie, bo mazurk闚 z marcepanem troch w sieci jest. No, ale te 瞠by by這 "pasuj帷o", mazurkowo i 鈍i徠ecznie. Z pomoc przyszed mi m鎩 ulubiony baton marcepanowy - ze 郵iwkami w winie madera:) I wszystko sta這 si jasne. Dla mnie rewelacja, wszystko co lubi w mazurkowym stroju:)

Zg豉szam do akcji:



SKxDNIKI:

NA KRUCHE CIASTO:
3 ugotowane na twardo 鄴速ka

150g mi瘯kiego mas豉
100g cukru pudru
135g m彗i
125g m彗i migda這wej (mielonych migda堯w bez sk鏎ek)
30g m彗i ziemniaczanej
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

草速ka rozkruszy i utrze z mas貫m na jednolity krem. Doda cukier puder i ponownie utrze. Na koniec dosypa obie m彗i z proszkiem, migda造 i zmiksowa do momentu, w kt鏎ym z ciasta zrobi si kruszki. Zagnie嗆. Owin望 foli i sch這dzi oko這 1h w lod闚ce. Po tym czasie, ciasto rozwa趾owa na oko這 5mm podsypuj帷 m彗. Z ciasta wyci望 placek odwzorowany na dnie formy o wymiarach ok. 21x24cm (dno zwykle jest nieco mniejsze). Prze這篡 do formy wy這穎nej papierem, tak aby wystawa ponad jej d逝窺ze boki. Pozosta造m ciastem wylepi brzegi formy na wysoko嗆 oko這 3cm (brzegi nie wy這穎ne papierem posmarowa uprzednio mas貫m). Ciasto po nak逝wa widelcem.

PIECZENIE: 170st, ok. 20minut (do lekkiego zarumienienia)

Ostudzi, a nast瘼nie delikatnie wyj望 z formy.

NADZIENIE:
300g suszonych 郵iwek
250ml czerwonego, p馧s這dkiego wina
300g masy marcepanowej

奸iwki pokroi na mniejsze kawa趾i (ma貫 wystarczy kroi na p馧). Umie軼i w rondelku i zala winem, gotowa pod przykryciem, na ma造m ogniu 15-20 minut, od czasu do czasu mieszaj帷. Lekko przestudzi. Zmiksowa na g豉dk mas (jednak瞠 je郵i trafi si wi瘯sze kawa趾i 郵iwek, to w niczym nie przeszkadza). Prze這篡 na ostudzony sp鏚.
Marcepan rozwa趾owa, podsypuj帷 cukrem pudrem na placek wielko軼i mazurka (bez brzeg闚). Prze這篡 na mas 郵iwkow (wystaj帷e kawa趾i mo積a obci望 lub po prostu zagi望 do 鈔odka).

POLEWA:
30g lekko upra穎nych na suchej patelni p豉tk闚 migda這wych
150g czekolady gorzkiej
80ml mleka (dla tych, kt鏎zy lubi mi瘯k polew, kt鏎a dobrze si kroi) lub 1 p豉ska 造磬a mas豉 (dla tych, kt鏎zy wol twardsz czekolad, 豉mi帷 si)

Czekolad rozpu軼i w gor帷ym mleku lub w k徙ieli wodnej z mas貫m. Rozprowadzi po marcepanie i obsypa p豉tkami migda這wymi.

Mazurka przechowywa w lod闚ce, je郵i mamy zamiar przechowywa go d逝窺zy czas. 1-2 doby spokojnie mo瞠 sta w temperaturze pokojowej.


S這dka magia od kuchni

wtorek, 26 lutego 2013

Mazurek pierwszego razu:) Bez 瘸dnych skojarze, prosz. Pierwszy mazurek na blogu. M鎩 pierwszy mazurek w 篡ciu. I pierwszy autorski przepis na mazurka:) To mazurek na klasycznym kruchym spodzie (mazurki wypieka si na r騜nych rodzajach ciasta, najpopularniejsze jest jednak w豉郾ie kruche), tradycyjnie, jak na mazurka przysta這 - bardzo s這dki. Zreszt chyba niemo磧iwym jest uczyni niezbyt s這dkie po陰czenie cha逕y, czekolady i sezamk闚. Du穎 by powiedzie, 瞠 konfitura prze豉muje s這dycz ciasta, za to na pewno jest akcentem 鈍ie篡m, orze德iaj帷ym. Mazurek najlepiej smakuje mocno sch這dzony, wtedy te naj豉twiej go pokroi. Bardzo mi smakowa, cho niewielki kawa貫k z powodzeniem zaspokoi m鎩 g堯d s這dyczy na kilka godzin:)

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
150g m彗i pszennej
100g skrobi ziemniaczanej
150g mas豉, lekko ocieplonego
50g cukru pudru
1 jajko

Wymiesza m彗 ze skrobi i cukrem, doda pokrojone na kawa趾i mas這 i jajko. Szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Owin望 foli i sch這dzi w lod闚ce 45-60minut.
Po tym czasie ciasto rozwa趾owa, podsypuj帷 m彗, na grubo嗆 kilku milimetr闚 i przenie嗆 do formy (o boku d逝go軼i 22-24cm). Z pozosta貫go ciasta utoczy d逝gie wa貫czki, sple嗆 je ze sob i u這篡 wzd逝 brzeg闚 ciasta (mo積a u這篡 jeden wa貫czek, je郵i pieczemy mazurka w formie do tarty nie trzeba robi brzegu). Ciasto g瘰to po nak逝wa widelcem.

PIECZENIE: 160st, ok. 35minut (do zarumienienia na z這to)

NA MAS:
ok. 200g konfitury malinowej

80g mi瘯kiego mas豉
1 造磬a cukru pudru
5 造瞠k 鄉ietanki 30%
200g cha逕y waniliowej

Mas這 utrze z cukrem z puszyst mas. Doda pokruszon cha逕 i 鄉ietank, ponownie utrze. Na ostudzonym cie軼ie rozsmarowa konfitur malinow, nast瘼nie wy這篡 mas cha逕ow i delikatnie j rozprowadzi.

POLEWA:
100ml 鄉ietanki 30%
130g czekolady deserowej lub gorzkiej

80g sezamk闚

妃ietank zagotowa, zdj望 z ognia. Do gor帷ej wrzuci po豉man na mniejsze kawa趾i czekolad i miesza tak d逝go, a masa b璠zie g豉dka i l郾i帷a. Obla ciasto. Wierzch obsypa pokruszonymi sezamkami.

Przechowywa w lod闚ce. Podawa sch這dzone.

wtorek, 29 stycznia 2013

Sezon cytrusowy trwa. A ja bardzo ch皻nie si璕am po te s這neczne, optymistyczne owoce w 鈔odku szaro-burych, zimnych dni. Tarta pomara鎍zowa na zdj璚iach nie chcia豉 si zaprezentowa w ca造m swoim uroku, mi璠zy innymi przez ta szaro嗆 za oknem i totalny brak naturalnego 鈍iat豉, ale musicie mi uwierzy, ze jest warta po鈍i璚enia jej kilku chwil w kuchni. Bardzo pomara鎍zowa. Kruche ciasto z dodatkiem pomara鎍zowej sk鏎ki, krem z orange curd i na koniec pomara鎍zowe ganache czekoladowe. Pycha.

SKxDNIKI:

NA ORANGE CURD (oko這 350g):
2 ma貫 pomara鎍ze

1/2 cytryny
2 jajka

2 鄴速ka
160g cukru
1 造磬a m彗i ziemniaczanej
1 造磬a oleju

Cytrusy umy, sparzy i osuszy. Sk鏎k otrze na tarce, sok wycisn望. Jajka z 鄴速kami dok豉dnie rozbe速a widelcem lub trzepaczk. Sok i sk鏎k z cytryny umie軼i w garnuszku razem z jajkami, 鄴速kami, cukrem i m彗. Zagotowa ci庵le mieszaj帷. Gotowa na wolnym ogniu przez oko這 2 minuty nie przestaj帷 miesza. Dola olej i gotowa kolejne dwie minuty (mieszaj帷). Prze這篡 do s這iczka. Studzi pod przykryciem, 瞠by nie powsta ko簑ch.

Niewykorzystan cz窷 orange curd mo積a przechowywa w lod闚ce do 2 tygodni. U篡wa do lod闚, herbatnik闚, nale郾ik闚.

NA CIASTO:
250g m彗i
130g zimnego mas豉
2 鄴速ka
1/2 szklanki cukru pudru
sk鏎ka otarta z jednej pomara鎍zy

Wszystkie sk豉dniki posieka i zagnie嗆 szybko na g豉dkie ciasto. Owin望 folia spo篡wcz i od這篡 na oko這 60minut do lod闚ki.
Po tym czasie ciasto rozwa趾owa na grubo嗆 kilku milimetr闚 podsypuj帷 niewielka ilo軼i m彗i i wy這篡 nim nat逝szczon form do tarty. G瘰to po nak逝wa widelcem.

Pieczenie: 180st, oko這 15-20min. (na z這to-br您owo)

NA KREM:
250g serka mascarpone
220g orange curd

Serek mascarpone utrze z orange curd. Gotowy krem wy這篡 na ostudzony sp鏚 tarty.

NA GANACHE:
150ml 鄉ietanki krem闚ki
sk鏎ka obrana cienko z 1 pomara鎍zy
150g czekolady gorzkiej lub deserowej

妃ietank wraz ze sk鏎k pomara鎍zow umie軼i w garnuszku. Zagotowa na wolnym ogniu. Gotowa ko這 1-2minut. W mi璠zyczasie w misce umie軼i po豉man na kawa趾i czekolad. Gor帷 鄉ietank przela przez sito do miski z czekolad (tak aby sk鏎ki pomara鎍zowe pozosta造 na sicie). Miesza tak d逝go a masa stanie si jednolita i b造szcz帷o. Odstawi na kilka minut do przestudzenia. Obla wierzch tarty.

Ciasto przed podaniem sch這dzi w lod闚ce oko這 2h. Podawa sch這dzone, przechowywa w lod闚ce.






Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

czwartek, 03 stycznia 2013

W wielu krajach 鈍iata, zw豉szcza Amerykach i Europie Zachodniej znane jest ciasto pieczone specjalnie na uroczysto嗆 epifanii - Objawienia Pa雟kiego znanego pod potoczn nazw 安i皻a Trzech Kr鏊i. Dawniej dzie ten by celebrowany bardziej ni dzi, to w豉郾ie 6 stycznia (a nie w Wigili, jak obecnie) dzieci dostawa造 prezenty, na pami徠k dar闚 z這穎nych Dzieci徠ku Jezus przez m璠rc闚 ze wschodu. W wi瘯szo軼i tradycji Ciasto Trzech Kr鏊i to r騜ne wariacje na temat ciasta dro盥穎wego z bakaliami (klik), czasem nadziewanego. We Francji jest inaczej, tam piecze si ciasto w formie tarty z past migda這w. W masie tradycyjnie ukrywa這 si jedno ziarno fasoli, dzi zast瘼uje je malutka ceramiczna figurka. Znalazc przez ca造 rok nie opu軼i szcz窷cie. Ciasto dekoruje si specjalnie na t okazj przygotowan koron (wykonanie koron zaj窸o mi zdecydowanie wi璚ej czasu ni upieczenie ciasta:))

SKxDNIKI:

2 arkusze ciasta francuskiego

2 jajka + 1 do posmarowania wierzchu ciasta
1 szczypta soli
120g mi瘯kiego mas豉
120g cukru pudru
120g m彗i migda這wej (zmielonych migda堯w bez sk鏎ek)
1 造磬a rumu
1 ziarno fasoli

Jajka ubija a ich obj皻o嗆 wyra幡ie si zwi瘯szy, a masa stanie si puszysta (oko這 4 minut). Mi瘯kie mas這 dok豉dnie utrze z cukrem, ci庵le ucieraj帷 doda migda造 i s鏊. Nast瘼nie dola rum i ubite jajka, delikatnie wymiesza.

Jednym p豉tem ciasta francuskiego wy這篡 form do tarty wysmarowan t逝szczem i wysypan bu趾 tart, pozostawiaj帷 wystaj帷e ciasto na brzegach (je瞠li ciasto jest zbyt w御kie na wy這瞠nie naszej formy mo積a je lekko rozwa趾owa podsypuj帷 m彗). Wy這篡 mas migda這w, a nast瘼nie wbi w ni ziarenko fasoli. Brzegi ciasta posmarowa delikatnie wod (to rada praktyczna, bo jak wida na zdj璚iach "na sucho" ciasto nie sklei這 si dok豉dnie) i delikatnie przykry drugim p豉tem ciasta. Ciasto sklei na brzegach dociskaj帷 i jednocze郾ie usuwaj帷 jego nadmiar. Po鈔odku zrobi no瞠m niewielk dziurk w kszta販ie znaku "x". Na powierzchni ciasta, ostrym ko鎍em no瘸 narysowa dowolny wz鏎 - spirale, 逝ki lub kratk.
Jajko rozbe速a widelcem i za pomoc p璠zelka rozsmarowa cienko po wierzchu ciasta.

PIECZENIE: 180st, oko這 35mint (na z這to-br您owo)

Podawa 鈍ie瞠, ale ca趾owicie ostudzone.





Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: www.piceofcake.pl

 
1 , 2
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel