czwartek, 05 lutego 2015

Tradycyjne p帷zki, takie jak u Babci. Wielkie, puszyste, mi璚iutkie, taaaakie wyro郾i皻e. Nadziane r騜 lub powid豉mi. Najlepsze. Nie wiem co mo積a napisa na temat p帷zk闚, chyba nikomu nie trzeba przedstawia, zachwala, przekonywa, pisa, 瞠 na T逝sty Czwartek, cho wcale niekoniecznie itd... P帷zki, moi drodzy, po prostu.

SKxDNIKI (na ok 20 du篡ch p帷zk闚):

25g 鈍ie篡ch dro盥篡
250ml letniego mleka
1 造磬a cukru

2 jajka
8 鄴速ek
125g bardzo mi瘯kiego mas豉
50g cukru
1/2 造瞠czki soli
2 造磬i w鏚ki lub spirytusu
700-750g m彗i pszennej
sk鏎ka otarta z jednej cytryny (opcja)

SPOS笅 TRADYCYJNY: w du篡m kubku dro盥瞠 z mlekiem i 造磬 cukru, zostawi do spienienia. Jajka, 鄴速ka, s鏊 i mas這 ubi z cukrem. Doda alkohol, przesian m彗, opcjonalnie sk鏎k z cytryny i przygotowany wcze郾iej zaczyn. Wyrabia ciasto d這闓i lub w mikserze przystawk (hakiem) do ciasta dro盥穎wego co najmniej 30-40minut (niekt鏎zy podaj nawet godzin). Ciasto (do嗆 lu幡e) przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na oko這 1h (do podwojenia obj皻o軼i).

W MASZYNIE: do misy w這篡 kolejno mleko, mas這, jajka, 鄴速ka, alkohol; nast瘼nie m彗 i sk鏎k, po przeciwnych stronach misy umie軼i s鏊 i cukier, na wierzch skruszy dro盥瞠. W陰czy na program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

DODATKOWO:
do nadziania r騜a, powid豉 郵iwkowe, czekolada
olej lub smalec do g喚bokiego sma瞠nia
cukier puder lub lukier (utrze sok z 1 cytryny, 2 造磬i ciep貫j wody, ok. 500-800g cukru pudru)

Wyro郾i皻e ciasto odgazowa. Nast瘼nie nabiera porcje namoczon w oleju 造磬. Na naolejonej lub um帷zonej d這ni uformowa placuszek, na這篡 nadzienie, zlepi brzegi i uformowa kulk. Gotowe p帷zki uk豉da na obsypanej m彗 stolnicy i blacie w do嗆 du篡ch odst瘼ach. Przykry czyst 軼iereczk i pozostawi do rozpulchnienia jeszcze na 30-45minut.

Olej rozgrza do momentu w kt鏎ym wrzucony p帷zek zachowuje si jak ponton - nie tonie, ale od razu utrzymuje si na powierzchni, a dooko豉 pojawia si duuu穎 b帳elk闚 (sprawdzam czy olej jest rozgrzany wrzucaj帷 kawa趾i ziemniak闚 - olej powinien si wok馧 ziemniaka od razu mocno spieni, a ten wyp造n望 na powierzchnie). P帷zki wrzuca wyro郾i皻 stron do do逝. Maksymalnie sma篡 nie wi璚ej ni 4 p帷zki, aby nie obni瘸 temperatury oleju. Sma篡 z obu stron na z這to-br您owy kolor (du瞠 p帷zki wymagaj d逝窺zego sma瞠nia, czy ciasto jest gotowe mo積a sprawdzi patyczkiem). Usma穎ne ods帷za na papierowym r璚zniku. Obsypa cukrem pudrem lub lukrowa jeszcze ciep貫.

Najlepiej smakuj 鈍ie簑tkie :) Ale p帷zki mo積a r闚nie zamrozi zaraz po wystudzeniu.


毒鏚這: zmodyfikowany przepis Bjaderki z forum cincin

鈔oda, 28 stycznia 2015

Kolejna propozycja na karnawa (i obiecuj, 瞠 nie ostatnia:). Chyba trudno o inny tak bezpo鈔ednio zwi您any z karnawa貫m wypiek jak karnawa這we r騜e. Ja osobi軼ie przygotowuje je wy陰cznie w karnawale. By mo瞠 wygl康 nieco odstrasza sprawiaj帷 wra瞠nie skomplikowanego i trudnego do uzyskania, jednak jest to mylne wra瞠nie. Przygotowanie r騜 nie jest wyj徠kowo trudne, ani nawet zbyt pracoch這nne. Same ciastka s takie troch faworkowe, tyle tylko 瞠 odrobin mniej kruche za spraw dodania do ciasta ca造ch jajek, kr捫ki r騜y s te nieco grubsze ni faworki, przez co s mniej 豉mliwe.

SKxDNIKI (na ok. 2 tuziny):

300g m彗i pszennej
50g mas豉
cukier wanilinowy
szczypta soli
2 jajka
2 鄴速ka
2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
1 造磬a spirytusu

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 na jednolite, daj帷e si wa趾owa ciasto. Podsypuj帷 m彗 rozwa趾owa na placek grubo軼i ok 5mm. Kr捫kami o 鈔ednicy kolejno 6cm, 5cm i 4cm wykroi ko豉 (tak sam ilo嗆 w ka盥ej 鈔ednicy). Ko豉 ponacina w spos鏏 pokazany na ilustracji.

Na najwi瘯szym kr捫ku nale篡 zrobi sze嗆 naci耩, na mniejszym pi耩, na najmniejszym tylko trzy.

PONADTO:
bia趾o
olej do sma瞠nia
cukier puder
kandyzowane wi郾ie lub konfitura do dekoracji

W mi璠zyczasie rozgrza olej, tak aby wrzucony kawa貫k ciasta od razu wyp造wa na powierzchnie. 字odek najwi瘯szych i 鈔ednich kr捫k闚 posmarowa bia趾iem. Uk豉da na sobie po trzy kr捫ki zaczynaj帷 od tych o najwi瘯szej 鈔ednicy i ko鎍z帷 na najmniejszych. Najlepiej uk豉da je tak, aby naci璚ia na kolejnych kr捫kach by造 wzgl璠em siebie przesuni皻e (nie nak豉da naci璚ia na naci璚ie). Na ko鎍u docisn望 aby ciasteczko dobrze si sklei這. Wrzuca na rozgrzany olej p豉tkami do spodu. Sma篡 z obu stron do zez這cenia. Ods帷za na papierowym r璚zniku lub bibu販e.
Gotowe obsypa cukrem pudrem i udekorowa wisienkami lub odrobin konfitury.

Najlepiej smakuj ca趾iem 鈍ie瞠.


S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis mam na jakim starym wycinku, je郵i dobrze mi si kojarzy to pochodzi ze strony z przepisami margaryny do pieczenia 'KASIA'

鈔oda, 14 stycznia 2015


Pozw鏊cie, 瞠 na wst瘼ie zacytuje moj siostr: "mmm, zacne. Smakuje jak po陰czenie gniazdek z Cini Minis". Nie ma jak trafne, obrazowe (je郵i smak mo積a nazwa obrazem) i proste podej軼ie do tematu. My郵, 瞠 wszystko jasne:)

A 瞠by siostra mi nie zdominowa豉 wpisu to trzy s這wa od autora:) Churros to przysmak popularny w Hiszpanii, Portugalii i krajach Ameryki Po逝dniowej. Tradycyjnie je si je na 郾iadanie (ja preferuje wersj "do kawy"). Churros kupuje si od razu po sma瞠niu, jeszcze gor帷e, w papierowych ro磬ach. Z przer騜nymi dodatkami lub jedynie utyt豉ne w cukrze. Te urocze pa貫czki wykonane s z ciasta parzonego sma穎ne na g喚bokim oleju doskonale wpisuj si w nasz karnawa. Dla tych, kt鏎zy jeszcze si wahaj - patrz pierwsze zdanie:)

SKxDNIKI (na ok 40sztuk):
100ml mleka
125ml wody
55g mas豉

130g m彗i pszennej
1/2 造瞠czki cynamonu
szczypta chilli
ziarenka z 1/2 laski wanilii

3 jajka

olej do sma瞠nia
cukier z prawdziw wanili (drobny) do obtoczenia
cynamon

Mleko, wod i mas這 zagotowa na wolnym ogniu. M彗 wymiesza z przyprawami i wanili, wsypa do gotuj帷ego si p造nu i natychmiast zdj望 z ognia. Miesza drewnian 造磬 do momentu powstania masy przypominaj帷ej ziemniaczane piure. Doda jajka i miesza tak d逝go a ciasto stanie si jednolite, l郾i帷e i zacznie odchodzi od 軼ianek naczynia. Przestudzi.

Olej mocno rozgrza w szerokim garnku (olej jest odpowiednio rozgrzany kiedy natychmiast po na這瞠niu ciasta pojawia si w ok馧 niego mn鏀two b帳elk闚, a ciastko od razu wyp造wa na g鏎). Ciasto prze這篡 do szprycy lub r瘯awa cukierniczego zako鎍zonego tylk w kszta販ie du瞠j gwiazdki. Na rozgrzany olej wyciska ok. 7-10cm paski ciasta, odcinaj帷 no瞠m. Ciastka sma篡 z obu stron na kolor z這to-br您owy.

Jeszcze ciep貫 obtoczy w cukrze z wanili, nast瘼nie przez drobne sitko opr鏀zy cynamonem.

SOS CZEKOLADOWY Z CHILLI:
60ml 鄉ietanki krem闚ki
60g czekolady deserowej
1-2 str帷zki malutkich suszonych papryczek chilli lub 3 szczypty chilli w proszku (lub inaczej do smaku)

Krem闚k zagotowa z papryczk, zdj望 z ognia. Do gor帷ej wrzuci po豉man czekolad i wymiesza do uzyskania l郾i帷ej, g豉dkiej masy.

Churros podawa z sosem jak najszybciej po usma瞠niu, najlepiej jeszcze ciep貫.



鈔oda, 07 stycznia 2015

IMG_82861IMG_8286

Czas wraca! Chocia postanowienie noworoczne mam standardowe, bardzo kobiece, awykonalne... Pewnie wiecie o czym m闚i :) Zaczynam lekko, bo jako ci庵le nie mog jeszcze wr鏂i do rzeczywisto軼i po wyj徠kowo przeci庵aj帷ym si w tym roku 鈍i皻owaniu. I bardzo prosto, bo lenistwo mn zaw豉dn窸o ca趾owicie. Ale mimo, 瞠 to nie jest ciasto, kt鏎e robi wra瞠nie, to my郵, 瞠 b璠ziecie po nie si璕a znacznie cz窷ciej ni po efektowne przek豉da鎍e. Szybkie, proste ciasto ze sk豉dnik闚, kt鏎e wi瘯szo嗆 z Was ma zawsze w domu. Mi璚iutkie, puszyste, jogurtowe, pachn帷e cytrynami z warstw chrupi帷ych migda堯w. Na leniwe weekendy, zapracowane popo逝dnia, do pracy i wizyt nieplanowanych go軼i.

SKxDNIKI:

250g cukru
sk鏎ka otarta z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
3/4 szklanki oleju
400g g瘰tego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego
3 jajka

400g m彗i pszennej tortowej
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 造瞠czka sody

80g p豉tk闚 migda這wych
cukier puder do opr鏀zenia

Cisto mo積a wykona metod "muffinkow" - bez u篡cia miksera, sk豉dniki mieszaj帷 "mniej wi璚ej" drewnian 造磬. Ja jednak wole mikser, ale to ju ca趾owita dowolno嗆.

Cukier, jajka, olej, sk鏎k i sok z cytryny oraz jogurt zmiksowa do po陰czenia. Doda m彗 z proszkiem i sod, wymiesza mikserem. Prze這篡 na blach wy這穎n papierem do pieczenia, o wymiarach ok. 25x30cm. Wierzch obsypa p豉tkami migda這wymi

Pieczenie: 180st, ok. 35-40 min, do suchego patyczka (je郵i migda造 zaczn si zbytnio rumieni przykry ciasto foli aluminiow)

Podawa ostudzone, obsypane cukrem pudrem.

IMG_8279

IMG_8284

IMG_8282
S這dka magia od kuchni

pi徠ek, 12 grudnia 2014

W zesz造 weekend przygotowywa豉m s這dko軼i w duetach. Dwa rodzaje pierniczk闚, dwa rodzaje cantuccini i dwa rodzaje fudge. To, dzisiejsze prezentuje klasyczne po陰czenie rumu, czekolady i suszonych 郵iwek. Kt騜 si nie skusi? Niestety wysz這 mi troch za mi瘯kie, co wida na zdj璚iach, ale w sk豉dnikach poprawi豉m ju proporcje, wi璚 jestem pewna, 瞠 Wasze b璠zie idealne.

SKxDNIKI (na ok. 20 kostek):

100g suszonych 郵iwek
40ml ciemnego rumu

200g ciemnego cukru

80ml 鄉ietanki krem闚ki
1/2 造瞠czka kawy rozpuszczalnej
1 造瞠czka gorzkiego kakao

150g gorzkiej czekolady
30g mas豉

1 造磬a br您owego kandyzowanego cukru, kruszonego

奸iwki z rumem zmiksowa na pulp.
Cukier, kaw i krem闚k umie軼i w garnuszku, zamiesza i pozostawi na kilka minut. Mieszaj帷 podgrzewa na wolnym ogniu doprowadzaj帷 do wrzenia. Gotowa ok. 3-4minuty. Do gor帷ego syropu doda mas這, kakao, po豉man czekolad i 郵iwki z rumem. Rozmiesza do momentu a masa stanie si l郾i帷a i g豉dka. Niewielk form (u mnie forma do brownie ok. 20x20cm) wy這篡 papierem do pieczenia, przela mas czekoladow i posypa karmelizowanym cukrem

Odstawi na noc do lod闚ki. Pokroi ostrym no瞠m w niewielkie kostki. Podawa sch這dzone. Przechowywa w lod闚ce do 7dni.


S這dka magia od kuchni

czwartek, 11 grudnia 2014

Kolejna propozycja na 鈍i徠eczne ciastka we w這skich klimatach. Mniej klasyczniem bo z orzechami laskowymi i w dodatku w wersji z kakao. Ja takie lubi chyba nawet bardziej. Przepadam za aromatem pra穎nych orzech闚 laskowych po陰czonych z czekolad. Warto wzi望 te s這dko軼i pod uwag na 鈍i徠eczny st馧, bo spokojnie mo積a przygotowa je z wyprzedzeniem i tym sposobem zwolni sobie troch czasu na ostatnie przygotowania.

SKxDNIKI (na 12-20sztuk, zale積ie od wielko軼i):
1 jajko
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanka m彗i
1/4 szklanki ciemnego kakao

1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
80g orzech闚 laskowych
80g gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrza do 150st. Orzechy rozsypa na blasze i w這篡 na g鏎n p馧k piekarnika. Podpieka przez kilka minut co jaki czas potrz御aj帷 blach. Kiedy sk鏎ki pop瘯aj i zaczn odchodzi od orzech闚, wyj望, przestudzi i obra.
Jajko utrze z cukrem na puszyst, g瘰tniej帷a mas. Doda m彗, kakao i proszek, wymiesza mikserem. Wsypa orzechy i posiekan czekolad, po陰czy. Ciasto (jest do嗆 klej帷e) wy這篡 na wysypan m彗 stolnic
i om帷zonymi d這闓i uformowa wa貫czek ciasta (u mnie to mniej-wi璚ej prostok徠 o wymiarach ok. 2cm wysoko軼i i 5-6cm szeroko軼i). Przenie嗆 na blach wy這穎n papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 190st, ok 20-25minut

Przestudzi oko這 20minut. A nast瘼nie bardzo ostrym no瞠m pokroi
ok. 2cm plastry. Ciastka ponownie roz這篡 na blasze.

PIECZENIE II: 190st, 16minut (z jednej strony 8minut; prze這篡 ciastka na druga stron i piec kolejne 8minut)

Przechowywa mo積a d逝uuugo. W metalowej puszce, a nawet szczelnie zawi您anym woreczku; nic im si nie stanie je郵i d逝窺zy czas pole膨 na wierzchu.





S這dka magia od kuchni

鈔oda, 10 grudnia 2014

Z dzieci雟twa pami皻am glazurowane pierniczki z mi皻, pozostawia造 w ustach przyjemny ch堯d. Ostatnio nigdzie na nie nie trafiam, wi璚 postanowi豉m przywr鏂i je osobi軼ie. Je郵i r闚nie wspominacie te smaki by mo瞠 zechcecie upiec mi皻owe pierniczki na 鈍i皻a? Ciasteczka z tego przepisu s od razu mi瘯kie i w sumie zastanawiam si czy w og鏊e mo積a nazwa je piernikami, poniewa nie zawieraj miodu, ale... ju si nie czepiam :)

SKxDNIKI (na ok. 2 tuziny):

130g kwa郾ej g瘰tej 鄉ietany 18%
1/2 造瞠czki sody oczyszczonej
200g cukru
1 jajko
1 造磬a kakao
2-3 造瞠czki przyprawy do piernika (bez dodatku m彗i)
szczypta pieprzu
1 造磬a suszonej mi皻y (li軼iastej, zmielonej na proszek)
330g m彗i pszennej

妃ietan wymiesza z sod, cukrem i jajkiem. Doda kakao, przyprawy, m彗 i mi皻e, ponownie wymiesza. Lekko om帷zonymi d這闓i formowa niewielkie kulki, wielko軼i orzecha w這skiego i uk豉da w odst瘼ach na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 200st, ok 12minut

LUKIER:
4 造磬i ciep貫j wody
2 szklanki cukru pudru
10-15 kropli mi皻owych (aptecznych) - do smaku

Ciep陰 wod utrze z cukrem i kroplami mi皻owymi na niezbyt g瘰ty lukier. G瘰to嗆 lukru regulowa wod lub cukrem.
Glazurowa pierniki od razu po wyj璚iu z piekarnika.

Przechowywa w zamykanej metalowej puszce.

P.S: je郵i tak jak mnie, sko鎍zy造 Wam si ju puszki to do przechowywania piernik闚 dobrze nadaj si emaliowane i metalowe garnki z pokrywkami :)


S這dka magia od kuchni

毒鏚這: do stworzenia mi皻owych pierniczk闚 wykorzysta豉m popularny na wielu blogach przepis na pierniczki glazurowane

wtorek, 09 grudnia 2014

Fudge to moje kolejne odkrycie tego weekendu. S這dkie, rozp造waj帷e si w ustach czekoladki. Kolejna pozycja, kt鏎a mo瞠 by baz do mn鏀twa wariacji bardziej i mniej oczywistych. Po陰czenie s這dkiej czekolady z sol morsk na pewno nie jest dla wszystkich, ale ja osobi軼ie lubi kontrasty w s這dyczach, sprawiaj, 瞠 zapami皻ujemy je na d逝瞠j. Ci, kt鏎ych to nie przekonuje mog oczywi軼ie zrezygnowa z soli, czekoladki tak b璠 pyszne. Idealne drobiazgi pod choink!

SKxDNIKI (na ok. 20 kostek):

280g cukru
90ml 鄉ietanki krem闚ki
szczypta soli
1 造瞠czka kawy rozpuszczalnej
25ml whisky

100g gorzkiej czekolady
30g mas豉

1 造磬a grubej soli morskiej

Cukier, szczypt soli, kaw, krem闚k i whisky umie軼i w garnuszku, zamiesza i pozostawi na kilka minut. Mieszaj帷 podgrzewa na wolnym ogniu doprowadzaj帷 do wrzenia. Gotowa ok. 3-4minuty. Do gor帷ego syropu doda mas這 i po豉man czekolad. Rozmiesza do momentu a masa stanie si l郾i帷a i g豉dka. Niewielk form (u mnie keks闚ka ok. 10x20cm) wy這篡 papierem do pieczenia, przela mas czekoladow i posypa grub sol.
Odstawi na noc do lod闚ki. Pokroi ostrym no瞠m w niewielkie kostki. Podawa sch這dzone. Przechowywa w lod闚ce do 7dni.


S這dka magia od kuchni

毒鏚這: "S這dkie klimaty" 2/2014; do嗆 mocno zmodyfikowany

poniedzia貫k, 08 grudnia 2014

Nie wiem dlaczego dot康 nie piek豉m cantuccini...? Baardzo je lubi, a dodatkowo daj mo磧iwo嗆 tworzenia mn鏀twa smak闚 i po陰cze. Zawsze wydawa這 mi si, 瞠 musz by skomplikowane, chyba przez to, 瞠 ciastka piecze si dwukrotnie. W rzeczywisto軼i s banalnie proste
i nie ma co si w nich nie uda. Dla tych, kt鏎zy nie znaj cantuccini - to w這skie, dok豉dnie toska雟kie, ciastka-sucharki, twarde jak kamienie (no, mo瞠 lekko przesadzi豉m), stworzone do moczenia w kawie, najlepiej gorzkiej, bo ciastka s do嗆 s這dkie. Charakteru nadaj im chrupi帷e bakalie (tradycyjnie migda造) i aromatyczne dodatki przypraw, sk鏎ek, likier闚... Moje cantuccini maj zimowy charter - dosypa豉m do nich cynamonu, doda豉m pra穎nych migda堯w i kandyzowanej sk鏎ki
z pomara鎍zy. Pychaaaa...

SKxDNIKI (na 12-20sztuk, zale積ie od wielko軼i):
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 szklanka m彗i
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 czubata 造瞠czka cynamonu
40g blanszowanych migda堯w
40g migda堯w w sk鏎kach
60g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej

Oba rodzaje migda堯w kr鏒ko podpra篡 na rozgrzanej, suchej patelni.
Jajko utrze z cukrem na puszyst, g瘰tniej帷a mas. Doda m彗, proszek i cynamon, wymiesza mikserem. Wsypa migda造 i sk鏎k, po陰czy. Ciasto (jest do嗆 klej帷e) wy這篡 na wysypan m彗 stolnic
i om帷zonymi d這闓i uformowa wa貫czek ciasta (u mnie to mniej-wi璚ej prostok徠 o wymiarach ok. 2cm wysoko軼i i 5-6cm szeroko軼i). Przenie嗆 na blach wy這穎n papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 190st, ok 20-25minut

Przestudzi oko這 20minut. A nast瘼nie bardzo ostrym no瞠m pokroi
ok. 2cm plastry. Ciastka ponownie roz這篡 na blasze.

PIECZENIE II: 190st, 16minut (z jednej strony 8minut; prze這篡 ciastka na druga stron i piec kolejne 8minut)

Przechowywa mo積a d逝uuugo. W metalowej puszce, a nawet szczelnie zawi您anym woreczku; nic im si nie stanie je郵i d逝窺zy czas pole膨 na wierzchu. Naprawd niewymagaj帷e 豉kocie:)



czwartek, 04 grudnia 2014

Ka盥e polskie 鈍i皻a to serniki. Kochamy serniki. A ja jako tak 鈔ednio... Chocia z tego jestem taaaakaaaa dumna. Wyszed idealny - prosty jak st馧, jednocze郾ie zwarty i wilgotny, kremowy, delikatny. Z lekko wyczuwalna nut bia貫j czekolady, z kwaskow 簑rawin i pierniczkowym spodem pachn帷ym jak ca貫 鈍i皻a:)

SKxDNIKI:

NA SP笈:
200g nadziewanych pierniczk闚 w czekoladzie
70g 簑rawiny
75g roztopionego mas豉

Pierniczki pokruszy. 真rawin posieka na niezbyt ma貫 kawa趾i. Pierniczki z 簑rawin zala ciep造m mas貫m i dok豉dnie wymiesza. Dno okr庵貫j formy o 鈔ednicy 22cm wy這篡 papierem do pieczenia, boki posmarowa mas貫m. Pierniczkow mieszank r闚nomiernie wy這篡 sp鏚 i odstawi do lod闚ki.

MASA SEROWA:
450g sera twarogowego 3krotnie mielonego lub sernikowego (nie homogenizowanego)
250g serka mascarpone
125ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
3 jajka
150g bia貫j czekolady, roztopionej w k徙ieli wodnej
1 szklanka cukru
2 造磬i m彗i ziemniaczanej
1 造磬a m彗i pszennej
120g 鈍ie瞠j lub mro穎nej 簑rawiny

Sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej. Wszystkie sk豉dniki umie軼i w du瞠j misie i kr鏒ko (tylko do po陰czenia) wymiesza mikserem na 鈔ednich obrotach. Przela na przygotowany sp鏚.

Do wi瘯szej, szczelnej blachy wstawi form z sernikiem*. Zewn皻rzn blach wype軟i wrz帷 woda, tak, aby poziom wody si璕a do ok. 2/3 wysoko軼i masy serowej (pieczenie w k徙ieli wodnej).

*je郵i nie jeste軼ie pewni szczelno軼i formy w kt鏎ej pieczecie sernik owini璚ie j z zewn徠rz foli aluminiow, tak aby woda z k徙ieli nie podmywa豉 sernika.

PIECZENIE: 180st, 15min; a nast瘼nie 120st, 90minut

Sernik po upieczeniu wyj望 z wody, ostudzi. Przed podaniem najlepiej przez noc sch這dzi w lod闚ce. Sernik nabiera pe軟ego smaku po ok. 24h od upieczenia. Mo積a podawa z porcj d瞠mu 簑rawinowego.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel