poniedzia貫k, 07 listopada 2011

Ciasto 豉twizna - dla leniwych, dla tych, kt鏎zy nie maj czasu, na przyj軼ie go軼i zapowiedzianych za p騧no, dla niepewnych i zm璚zonych i dla tych kt鏎ym popsu si piekarnik:)
Torcik Cortina to bardziej wyszukana wersja deseru z galaretek i 鄉ietany (tzw. leguminy). Z tym, 瞠, o ile, legumina nie dla mnie, o tyle torcik zjad豉m nawet ch皻nie. Kwaskowe cytryny, przebijaj帷y si w tle smak serka twarogowego, kremowa 鄉ietana - oto on.

SKxDNIKI:

KANDYZOWANE CYTRYNY:
2 cytryny o niezbyt grubej sk鏎ce
1,5 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
2 cukry wanilinowe (opcja)

Wod z cukrami zagotowa i pogotowa kilka minut a nieco zg瘰tnieje. Cytryny dok豉dnie umy i sparzy wrz徠kiem, pokroi w 鈔edniej grubo軼i plastry. Wrzuci do syropu cukrowego, gotowa ko這 10minut na wolnym ogniu. Delikatnie wyci庵n望 na papier do pieczenia do obciekni璚ia.
Syrop przela do s這iczka, u篡wa do herbaty lub deser闚.

SP笈 TORTOWY:
150g biszkopt闚
60g mas豉
1 cukier wanilinowy

Biszkopty zmiksowa na piasek. Mas這 rozpu軼i. Doda do biszkopt闚 cukier wanilinowy i wla ciep貫 mas這, wymiesza. Mieszank prze這篡 do tortownicy (ok. 24cm) z dnem wy這穎nym papierem do pieczenia. Roz這篡 r闚nomiernie, docisn望. Odstawi do lod闚ki.

MASA:
1 galaretka cytrynowa
200g serka sernikowego lub g豉dkiego twarogu kanapkowego
70g cukru pudru + 2 造磬i
2 cukry wanilinowe
125ml bia貫go wina (ewentualnie wody)
400ml krem闚ki
sok z po這wy du瞠j cytryny (4-5 造瞠k)

Galaretk rozpu軼i w 125ml gor帷ego wina lub wody. Serek utrze z 70g cukru pudru, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. 妃ietan ubi na sztywno z dwoma 造磬ami cukru pudru.
Do masy serowej stopniowo wlewa lekko przestudzon galaretk, mieszaj帷 mikserem na ma造ch obrotach. Nast瘼nie do masy prze這篡 鄉ietan i delikatnie wymiesza 造磬. Ca這嗆 przela na wcz瘰niej przygotowany sp鏚 i lekko potrz御n望 form, aby wierzch si wyg豉dzi. Odstawi do lod闚ki do st篹enia (oko這 2h).

DEKORACJA:
150ml 鄉ietany krem闚ki

1op proszku do usztywniania 鄉ietany
plasterki lub cz御tki kandyzowanych cytryn

妃ietan ubi wraz z usztywniaczem. Za pomoc szprycy z ko鎍闚ka gwiazdk nak豉da 鄉ietanowe kleksy na st篹a貫 ciasto. Na kleksach u這篡 kandyzowan cytryn.
Przechowywa w lod闚ce.


毒鏚這: "Ciasta Domowe", nr 34/1993r.
sobota, 05 listopada 2011



Babeczki mocno czekoladowe - czekoladowe korpusy i czekoladowy krem o pi瘯nym zapachu wanilii. Ja u篡豉m czekolady gorzkiej, bo generalnie tak preferuje w kuchni, ale nada si r闚nie deserowa czy mleczna, a nawet bia豉 (ale dla mnie to nie czekolada) w zale積o軼i od preferencji.
Z podanych sk豉dnik闚 wysz這 mi 8 sztuk babeczek.

SKxDNIKI:

NA KORPUS:
3 rz康ki czekolady
6 du篡ch herbatnik闚 (mia豉m ok. 4,5x6cm)
1 造瞠czka mas豉

Czekolad rozpu軼i z mas貫m w k徙ieli wodnej. Nast瘼nie wkruszy herbatniki. Wymiesza. Odstawi do lekkiego st篹enia do lod闚ki oko這 20minut. Po tym czasie mas wy這篡 dno i boki malutkich foremek babeczkowych, miseczek na przyprawy lub wyt這czki z bombonierki i w這篡 do lod闚ki na oko這2h.

KREM:
2 rz康ki czekolady czekolady rozpuszczonej w k徙ieli wodnej

ok. 80g serka mascarpone
ziarenka z polowy laski wanilii lub kilka kropli esencji waniliowej

Roztopion czekolad wla do serka i wymiesza na jednolit mas. doda wanili - po陰czy. Je瞠li krem b璠zie za rzadki odstawi go na chwile do lod闚ki.
Kiedy korpusy ca趾owicie stwardniej podwa篡 je delikatnie no瞠m i prze這篡 do papilotek. Za pomoc szprycy nape軟i kremem.
Przechowywa w lod闚ce.


Kolejna z propozycji do w豉snor璚znie wykonanej bombonierki. To trufelki zdecydowanie w moim stylu. Bardzo czekoladowe, z orzechami, niezbyt mi瘯kie i nie za s這dkie, a w dodatku szybkie w wykonaniu i 豉two si formuj.
Z podanych sk豉dnik闚 wychodzi oko這 14 sztuk trufli.

SKxDNIKI:

80-90g czekolady gorzkiej lub deserowej
1 造磬a sto這wa likieru pomara鎍zowego lub migda這wego
1,5 造磬i mas豉
2 造磬i cukru pudru
25g mielonych migda堯w lub innych orzech闚

PONADTO:
3 laski startej czekolady do obtoczenia

Czekolad wraz z likierem umie軼i w k徙ieli wodnej, roztopi doda mas這 i miesza tak d逝go, a masa osi庵nie jednolita konsystencj. Zdj望 z ognia. Wsypa cukier puder i orzechy. Wymiesza.
Odstawi w ch這dne miejsce do lekkiego st篹enia, na oko這 1-1,5h (nale篡 kontrolowa konsystencj masy truflowej, aby nie stwardnia豉 zbyt mocno).
Po tym czasie formowa kulki nieco mniejsze od orzecha w這skiego i obtacza w startej czekoladzie.
Trufelki przechowywa w lod闚ce do dw鏂h tygodni.



毒鏚這: "Czekolada", Wydawnictwo Olesiejuk, 2010r.

鈔oda, 26 pa寮ziernika 2011

...kartofelki, a w niekt鏎ych regionach Polski, pono, nawet ziemniaczki...
Chyba na ka盥ym "s這dkim" blogu musz si w ko鎍u pojawi:)
U mnie s wynikiem kilku ostatnich tort闚, a dok豉dnie wyr闚nywania g鏎y biszkopt闚 do nich. No, w kuchni nic si nie mo瞠 zmarnowa, wi璚 zbiera豉m w pude貫czku, a w ko鎍u pude貫czko da這 mi jednoznacznie do zrozumienia 瞠 wi璚ej nie przyjmie.
Przepis ca趾owicie autorski, poniewa pierwsze bajaderki robi豉m jako "nie-za-du瘸" dziewczynka, a poniewa to by這 jeszcze w zesz造m wieku, nie mia豉m pod闚czas poj璚ia o dobrodziejstwach Internetu i musia豉m polega na wyobra幡i i do鈍iadczeniu starszych
.


SKxDNIKI:

wszystkie sk豉dniki "oko這", bo taki jest urok bajaderek

ok. 180g ciastek lub ciasta bez kremu (skrawki z biszkopta, zakalec, biszkopty, herbatniki itd. Ja jestem fanka bajaderek z biszkopta:))
ok. 1 tabliczka czekolady (daje 1/2 gorzkiej i 1/2 mlecznej, ale jak ma by jedna to zdecydowanie gorzka lub deserowa)
ok. 1 造磬a ciemnego kakao
ok. 1/2 kostki mas豉
ok. 3/4 s這ika powide, d瞠mu lub marmolady (r闚nie dobrze mo瞠 by tylko p馧 s這ika)

opcjonalnie:
ok. 3-4 造磬i rumu lub wi郾i闚ki (dla mnie ta "opcja" jest konieczna, bo bajaderki musz by zabajone)
1-2 造磬i Nutelli
gar嗆 mielonych orzech闚 laskowych
gar嗆 rodzynek (polecam namoczone przez noc w rumie lub wi郾i闚ce)

DO OBTOCZENIA:
wi鏎ki kokosowe, ciemne kakao, starta czekolada, starte orzechy, sezam, kolorowe posypki i co tylko nam si zamarzy:)

Mas這 i czekolad rozpu軼i w rondlu lub niezbyt wysokim garnku. Wrzuci pokruszone ciastka i reszt sk豉dnik闚. Dok豉dnie wymiesza do ujednolicenia masy. Je瞠li kto lubi chrupi帷e bajaderki mo積a doda kilka herbatnik闚 po豉manych na nieco wi瘯sze kawa趾i.
Masa ma by bardzo g瘰ta, ale nie zwarta (trzeba pami皻a 瞠 czekolada i mas這 zastygnie). G瘰to嗆 masy zale篡 m.in. od rodzaju ciastek/ciasta jakich u篡jemy, jednego b璠zie trzeba wi璚 doda wi璚ej ni innego. Generalnie g瘰to嗆 masy mo積a regulowa- zag窷ci dodaj帷 pokruszonych ciastek, lub rozlu幡i dolewaj帷 niewielkie ilo軼i mleka.

Przestudzon mas odstawi na ok. 2h do lod闚ki (lub, je瞠li pora roku, jak obecnie, jest sprzyjaj帷a od razu wystawi na balkon).
Po tym czasie z masy formowa kulki dowolnej wielko軼i (masa jest do嗆 lepka), nast瘼nie obtoczy je w przygotowanych posypkach.
Odstawi do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc (ale po kilku godzinach ju mo積a si cz瘰towa
).



wtorek, 25 pa寮ziernika 2011

W豉軼iwie do teraz nie jestem do ko鎍a przekonana co do tego czy akurat bita 鄉ietana pasuje do tego ciasta, je瞠li pasuje, to zaproponuje usztywni j nieco bardziej ni w przepisie oryginalnym. Ciasto zdecydowanie dla wielbicieli s這dko軼i - masa kr闚kowa, miodowe ciasto, 鄉ietana...

SKxDNIKI:

CIASTO:
0,5kg m彗i
0,5 szklanki cukru pudru
125g mas豉 lub margaryny
2 jajka
1 造瞠czka sody oczyszczonej
cukier wanilinowy
15dag p造nnego miodu (je瞠li mi鏚 nie jest p造nny nale篡 go lekko podgrza, do ciasta mo積a doda jeszcze ciep造)

PRZEΜ浩NIE:
0,5l krem闚ki
5 造瞠czek 瞠latyny

NA G紑:
1 puszka masy kr闚kowej kajmakowej lub orzechowej

15 dag posiekanych orzech闚 w這skich lub laskowych

Wszystkie sk豉dniki na ciasto posieka i zagnie嗆. Otrzymane ciasto podzieli na dwie r闚ne cz窷ci.
Du膨 blach (ok 40x20cm) wy這篡 papierem do pieczenia i r闚nomiernie rozprowadzi jedn cz窷 ciasta, po nak逝wa widelcem. W tym czasie drug cz窷 schowa do lod闚ki.

Pieczenie: 180st, oko這 12minut (na br您owo)

Tak samo post徙i z druga cz窷ci ciasta.

Miodowniki s ciastem mi瘯n帷ym z czasem, mo積a wi璚 upiec je kilka dni wcze郾iej i nie p騧niej ni 1 dzie przed przygotowaniem ciasta.
Gotowe miodowniki przechowujemy w reklam闚ce foliowej.

Je瞠li ciasto, w dniu przygotowania nie jest dostatecznie mi瘯kie nale篡 nas帷zy je gor帷ym mlekiem.

Mocno sch這dzon 鄉ietank ubijamy na sztywno, nast瘼nie, ci庵le miksuj帷 wlewamy 瞠latyn rozpuszczon w niewielkiej ilo軼i wody (zalewamy niewielk ilo軼i zimnej wody, czekamy chwile a 瞠latyna nap璚znieje, rozpuszczamy na ma造m ogniu, ci庵le mieszaj帷. Nie zagotowa!). 妃ietan wyk豉damy na placek miodowy. Przykrywamy kolejnym (w razie potrzeby nas帷zamy). Ciasto smarujemy mas kr闚kow (je瞠li b璠zie zbyt g瘰ta nale篡 j lekko podgrza dodaj帷 troch mas豉). Nast瘼nie posypujemy posiekanymi orzechami.

Przechowywa w lod闚ce.



毒鏚這: "Z這ta kolekcja Kasi", 2004r.

sobota, 15 pa寮ziernika 2011


Nie przepadam za szarlotkami, m鎩 m捫 ich wprost nie lubi, wi璚 ciast z jab趾ami praktycznie nie piek. ale to jako tak wo豉這 do mnie "upiecz mnie" i bezrefleksyjnie uleg豉m.
Natomiast ca趾iem refleksyjnie uzna豉m, 瞠 to jedno z najlepszych ciast z jab趾ami jakie jad豉m, ze "takiego" jeszcze nie jad豉m i 瞠 na pewno warto spr鏏owa.

SKxDNIKI:

CIASTO:
200g mi瘯kiego mas豉 lub margaryny
200g cukru
1 cukier wanilinowy
4 jajka
100g maki kukurydzianej
100g maki pszennej
1 czubata 造瞠czka proszku do pieczenia

T逝szcz utrze z cukrem i cukrem wanilinowym na puszyst mas, dodawa kolejno jajka miksuj帷 na wolnych obrotach miksera. Do masy przesia obie m彗i z proszkiem do pieczenia i wymiesza mikserem (na jak najwolniejszych obrotach).
Ciasto podzieli na 5 r闚nych cz窷ci. Z ka盥 z nich kolejno post瘼owa nast瘼uj帷o: 1/5 ciasta wy這篡 i rozsmarowa r闚no w tortownicy wy這穎nej papierem do pieczenia.

Pieczenie: 200st, oko這 15minut (na z這tobr您owy kolor)

Od這篡 placek do ostygni璚ia, w tym czasie upiec nast瘼ny.

MASA:
750g jab貫k, niebyt mi瘯kich o wyrazistym smaku

50g cukru
2 造瞠czki 瞠latyny
250g krem闚ki lub g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany
1/2 造瞠czki cynamonu
sok z 1 cytryny
cukier puder do posypania

Jab趾a obra, pokroi w plasterki wraz z gniazdami nasiennymi, umie軼i z cukrem w garnku i ugotowa na mi瘯ko z niewielk ilo軼i wody. Lekko przestudzi. Przestudzone przetrze przez sito na g這dki mus. Mus podgrzewa tak d逝go a nadmiar wody wygotuje si, a masa nabierze konsystencji kremu (je瞠li jab趾a nie b璠 zbyt wodniste i ugotujemy je w naprawd ma貫j ilo軼i wody, to mo瞠 si to okaza zupe軟ie zb璠ne). Do musu wsypa 瞠latyn i rozmiesza do rozpuszczenia. Ostudzi.
妃ietan ubi mikserem na sztywno (kwa郾ej 鄉ietany nie mo積a ubija zbyt d逝go, bo zrobi si mas這).
妃ietan po陰czy z ca趾iem zimnymi jab趾ami, dosypa cynamon, wcisn望 sok z cytryny, wymiesza. Podzieli na 4 r闚ne cz窷ci i prze這篡 placki.
Przed podaniem w這篡 na oko這 1h do lod闚ki.



毒鏚這: "Ciasta domowe:, nr 33, 1993r

pi徠ek, 30 wrze郾ia 2011


Miodownik jest u mnie w domu ciastem zwi您anym nierozerwalnie ze 鈍i皻ami Wielkiej Nocy i zast瘼uje nam tradycyjne mazurki.Jednak ze wzgl璠u na dodatek miodu i bakali r闚nie dobrze sprawdzi si na bo穎narodzeniowym stole. W wersji zimowej proponuje do ciasta doda troch cynamonu, kt鏎y tym bardziej nada mu odpowiedniego charakteru.

SKxDNIKI:

CIASTO:
70dag m彗i

13dag margaryny
25dag cukru
4 造磬i mleka
1 造瞠czka sody oczyszczonej
2 造磬i p造nnego miodu (scukrzony nale篡 lekko podgrza)
2 jajka

PRZEΜ浩NIE:
d瞠m z czarnej porzeczki

25dag mas豉
30dag cukru
3/4 litra mleka
3 budynie waniliowe lub 鄉ietankowe
alkohol do smaku

POLEWA:
2 tabliczki czekolady - gorzka i mleczna

posiekane orzechy, rodzynki, p豉tki migda這we i inne bakalie

PONCZ:
Woda z rumem, wi郾i闚k lub w鏚k w stosunku 3:1

M彗 przesia na stolnice, wsypa cukier, sod, doda pokrojona w kawa趾i margaryn. Po鈔odku zrobi "do貫k", w kt鏎y wbi jajka, dola mleko i p造nny mi鏚. Ciasto zagnie嗆, a nast瘼nie podzieli na 3 r闚ne cz窷ci.
Ka盥 cz窷 piec oddzielnie wylepiwszy ni blach wy這穎na papierem do pieczenia.

Pieczenie: 170st, oko這 20 minut - na z這ty kolor.

Ostudzone blaty w這篡 do foliowej reklam闚ki i zostawi w niej na 3 dni.

Po tym czasie przygotowa krem. Odla 3/4 szklanki mleka i rozrobi w nim budynie. Reszt mleka zagotowa z cukrem, mieszaj帷 wla powoli budy i gotowa jeszcze 2 minuty ci庵le mieszaj帷, 瞠by nie zrobi造 si grudki. Ostudzi.
Mas這 uciera dodaj帷 stopniowo zimny budy, a do uzyskania jednolitego kremu. Pod koniec ucierania dola alkohol.

Pierwszy blat nas帷zy ponczem, posmarowa d瞠mem porzeczkowym, nast瘼nie wy這篡 na niego 1/3 kremu, tak samo post瘼owa z pozosta造mi blatami (ostatniego mo積a nie smarowa d瞠mem). Ciasto obla roztopiona w k徙ieli wodnej czekolad i obficie obsypa bakaliami.

Przechowywa w lod闚ce, podawa najwcze郾iej 24h po przygotowaniu.


毒鏚這: receptura rodzinna
1 ... 26 , 27
 
| < Grudzie 2014 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl








Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel