wtorek, 14 lutego 2012


O Bomboloni, ma造ch, w這skich p帷zusiach z budyniowym nadzieniem przypomnia豉 mi Dorotus z "Moje wypieki". Ja z przepisu na ma貫 p帷zusie robi ca趾iem spore p帷zki, a 瞠 za budyniem nie przepadam nadziewam je advocatem. P帷zki z tego przepisu nie ch這n t逝szczu i s l瞠jsze ni tradycyjne, polskie t逝stoczwartkowe wypieki. Serdecznie polecam.

Przepis bierze udzia w akcji:

T逝sty Czwartek 2012


SKxDNIKI:

NA P。ZKI (35-40sztuk):
190ml mleka
100g cukru
30g 鈍ie篡ch dro盥篡
830g przesianej m彗i
sk鏎ka starta z 2 cytryn
180ml wody
5 jaj
0,5 造瞠czki soli
2 造磬i w鏚ki
150g stopionego mas豉

Wykona zaczyn: do p馧 szklanki letniego mleka wsypa 造瞠czk cukru i wkruszy dro盥瞠, wymiesza, odstawi na 10 minut do wyro郾i璚ia.
Zaczyn przela do m彗i, doda pozosta貫 sk豉dniki, poza mas貫m, zgnie嗆 ciasto. Przy ko鎍u zagniatania dola letni t逝szcz, wyrobi elastyczne, jednolite ciasto. Uformowa kulk i prze這篡 j do sporego garnka, przykry lnian 軼iereczk i odstawi do podwojenia obj皻o軼i w ciep貫 miejsce bez przeci庵闚 (na oko這 45-60 minut).

Ciasto na p帷zki mo積a przygotowa r闚nie w maszynie do chleba: wszystkie sk豉dniki umie軼i w misie maszyny, w nast瘼uj帷ej kolejno軼i: p造nne - jaja, mleko, t逝szcz, woda, w鏚ka, nast瘼nie w po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, m彗a ze sk鏎k cytrynow. W m帷e zrobi "do貫k" i wkruszy do niego 鈍ie瞠 dro盥瞠 (nie ma konieczno軼i wykonywania zaczynu). Maszyn nale篡 ustawi na program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

Czas w kt鏎ym ciasto wyrasta wykorzysta na przyrz康zenie nadzienia.

KREM ADVOCATOWY:
400ml mleka
200ml likieru jajecznego (advocat)*
1 budy waniliowy
cukier (wg informacji na opakowaniu budyniu)
2 造瞠czki mas豉

350ml mleka zagotowa z mas貫m. Proszek budyniowy z cukrem rozmiesza w pozosta造ch 50ml mleka. Zagotowane mleko zdj望 z ognia, dola advocat, wymiesza. Ci庵le mieszaj帷 powoli wla budy. Ustawi na ogniu i, nie przerywaj帷 mieszania, zagotowa. Przykry foli aluminiow i odstawi do ostygni璚ia.

* je瞠li nie posiadamy odpowiedniej szprycy i b璠ziemy nadziewa p帷zki przed sma瞠niem nale篡 przygotowa g瘰tszy krem, w tym celu proponuj zredukowa ilo嗆 advocatu i mleka o 50ml ka盥ego.

Kiedy ciasto wyro郾ie ponownie lekko je zagnie嗆. Na opr鏀zonej m彗 stolnicy rozwa趾owywa na grubo嗆 1-1,5 cm i wycina szklank ko豉 o 鈔ednicy 7-9cm.* Wykrojone p帷zki przykry lnian 軼iereczk i zostawi do podwojenia obj皻o軼i (oko這 40minut).

* je瞠li nie b璠ziemy nadziewa p帷zk闚 szpryc nale篡 rozwa趾owa ciasto cieniej, nak豉da nadzienie na 鈔odek jednego kr捫ka, przykrywa drugim, zlepia brzegi a nast瘼nie ponownie wykroi szklan k馧ko.

P帷zki sma篡my na silnie rozgrzanym, g喚bokim oleju (w temperaturze 175-180st.). Czy olej jest dostatecznie rozgrzany naj豉twiej sprawdzi wrzucaj帷 na niego frytk - powinna zaskwiercze i od razu wyp造n望 na powierzchni. P帷zki nale篡 sma篡 z obu stron na z這ty kolor, w taki spos鏏, 瞠by po 鈔odku p帷zka zostawa豉 jasna obw鏚ka. Je瞠li paczki rumieni si zbyt szybko, lub przybieraj od razu br您owy kolor nale篡 znacznie zmniejszy moc palnika na kt鏎ym je sma篡my, lub na chwile ca趾owicie go wy陰czy.

P帷zki ods帷za na papierowych r璚znikach. Nadziewa lekko przestudzone. Najlepiej smakuj 鈍ie瞠.



poniedzia貫k, 13 lutego 2012



To moja druga i ostatnia tegoroczna propozycja walentynkowa, zawieraj帷a kolejne z moich sztandarowych i zawsze sprawdzaj帷ych si po陰cze czyli czekolad z pomara鎍z. Serduszka maj lekko chrupk sk鏎k, a dzi瘯i sokowi z pomara鎍zy w 鈔odku s wilgotne, dodatkowo roztaczaj cudny pomara鎍zowy aromat zar闚no w czasie pieczenia jak i po nim. Serduszka s do嗆 uniwersalne i 鈍ietnie sprawdz si r闚nie przy innych okazjach. Mo積a je oczywi軼ie wykona w tradycyjnej formie babeczek.

Przepis zg豉szam do walentynkowej akcji:

 

Walentynki 2012. Czym TO si je?


SKxDNIKI:

100g roztopionego przestudzonego mas豉
100g roztopionej przestudzonej czekolady deserowej
175g m彗i pszennej
80g cukru
3 jajka
sk鏎ka otarta z 2 pomara鎍zy
1/3 szklanki soku z pomara鎍zy (tj. wyci郾i皻a po堯wka du瞠go, soczystego owocu)

DODATKOWO:
ma造 s這iczek Nutelli (serduszek nie trzeba nadziewa, to tylko opcja)
cukier puder do opr鏀zenia
lub roztopiona czekolada do oblania

Oddzieli bia趾a od 鄴速ek. Bia趾a ubi na sztywn pian. Doda cukier - ubi. Nast瘼nie doda 鄴速ka, po陰czy za pomoc miksera. Do masy przesia m彗, doda sk鏎k cytrynow, lekko przemiesza. Wla t逝szcz, soki czekolad - wymiesza do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto prze這篡 do foremek lub papilotek.
Je瞠li chcemy serduszka z Nutell, to pocz徠kowo nape軟i foremki do oko這 1/3 wysoko軼i, nast瘼nie, na這篡 krem orzechowo-czekoladowy, a potem przykry ciastem, tak aby foremki by造 wype軟ione do 3/4 wysoko軼i.

PIECZENIE: 180st, oko這 17minut (czas pieczenia zale篡 od wielko軼i foremki, babeczki na pewno nale篡 piec d逝瞠j, generalnie - do suchego patyczka)

Ciastka od razu po upieczeniu wyjmowa z foremek, ostudzone mo積a opr鏀zy cukrem pudrem lub udekorowa czekolad.




sobota, 11 lutego 2012



Pierwotnie mia豉m w planie zaprezentowa mus czekoladowo - pomara鎍zowy, ale wszystko wskazuje na to, 瞠 jestem tendencyjna, bo mus ten pojawia si ostatnio wsz璠zie. Dlatego te musia豉m przedsi瞝zi望 ma陰 zmian plan闚 i zdecydowa豉m si na nieco inny wariant, r闚nie czekoladowy.
Deser nie jest zbyt s這dki, prze豉many kwaskowo軼i wi郾i, urozmaiceniem jest czekoladowa granola. Do wykonania nie u篡豉m nawet 造瞠czki cukru. ζdnie si prezentuje, natomiast wykonanie nie zajmuje ani wiele czasu, ani umiej皻no軼i. Mo積a deser przygotowa dzie wcze郾iej (wtedy proponuje posypa granol po wierzchu przed samym podaniem, inaczej naci庵nie wilgoci z deseru i nie b璠zie chrupi帷a), lub w dzie podania, deser po przygotowaniu praktycznie nie potrzebuje ch這dzenia.

Przepis bierze udzia w akcji "Walentynki 2012. Czym to si je?"

Walentynki 2012. Czym TO si je?



SKxDNIKI (na 2 porcje):

200ml 鄉ietany krem闚ki
1 usztywniacz do 鄉ietany (opcja)
125g serka mascarpone
100g czekolady deserowej
4 造磬i p豉tk闚 owsianych g鏎skich
2 造磬i kokosu
250-300g wi郾i bez pestek (plus sok z ich rozmra瘸nia lub drylowania)
2 czubate 造磬i galaretki wi郾iowej

Przygotowa wi郾ie: galaretk wi郾iow zala sokiem z wi郾i (je瞠li b璠zie go za ma這 dola odrobin wody). Chwil poczeka a nap璚znieje. Rozpu軼i na ma造m ogniu nie dopuszczaj帷 do zagotowania. Zala wi郾ie, wymiesza, odstawi do momentu 瞠lowania (nie ca趾owitego st篹enia).

Przygotowa granol: p豉tki owsiane podpra篡 na suchej patelni, kiedy b璠 ju robi si lekko z這te dosypa kokos i podpra篡 jeszcze chwilk. Zsypa z patelni (inaczej mimo wy陰czonego palnika na rozgrzanej patelni kokos si spali). W k徙ieli wodnej rozpu軼i ok. 30-35g czekolady (moja tabliczka sk豉da豉 si z sze軼iu lasek, rozpu軼i豉m dwie). Do rozpuszczonej czekolady wsypa p豉tki owsiane i kokos, wymiesza.

Przygotowa kremowy mus czekoladowy: pozosta陰 czekolad rozpu軼i, przela do serka mascarpone, wymiesza. 妃ietan ubi (mo積a z dodatkiem usztywniacza), po這w prze這篡 do czekoladowego mascarpone, delikatnie wymiesza.

Wykonanie deseru: do wysokich, szerszych szklanek (np. do piwa lub frappe) lub puchark闚 nak豉da warstwowo: mus czekoladowy (warstwa musu powinna by najwy窺za), posypywa granol, to pokry cienk warstw 鄉ietany (jest u篡ta g堯wnie dla efektu wizualnego), na 鄉ietanie uk豉da wi郾ie w 瞠lu (nie galaretk! z瞠lowane wi郾ie wy豉wiamy tak, 瞠by nie nabiera zbyt du穎 瞠lu), nast瘼nie zn闚 mus czekoladowy itd. Zako鎍zy musem posypanym grubsz warstw granoli.

Deser przechowywa w lod闚ce.


鈔oda, 08 lutego 2012



Po d逝giej przerwie z kuchni po liftingu co co na ka盥ym szanuj帷ym si "s這dkim" blogu by musi. Musi i koniec. Kropka. Magdalenki. S這dziutkie, cytrusowe, puchate, lekko wilgotne. Wykonane z niewielkiej ilo軼i 豉two dost瘼nych i niezbyt drogich sk豉dnik闚. W dodatku b造skawicznie.
Ja zrobi豉m je w nieco mniej tradycyjnej formie misi闚, bo moje dzieci chodzi這 za mn z t form od d逝窺zego czasu, a mnie si jako nic do niej nie nadawa這, a w ko鎍u...
Oczywi軼ie bardziej tradycyjne foremki b璠 r闚nie dobre:)


SKxDNIKI:

3 jajka
100g cukru
100g roztopionego, przestudzonego mas豉
150g m彗i
Starta sk鏎ka z cytryny i pomara鎍zy

Ubi bia趾a na sztywno. Wsypa cukier i ubi, doda 鄴速ka, po陰czy mikserem. Do masy przesia m彗, doda sk鏎ki owocowe i wla mas這, delikatnie wymiesza. Nak豉da do foremek.

PIECZENIE: 180-200st; ok. 10-12 minut

Z foremek wyci庵a zaraz po upieczeniu.





盍鏚這: http://www.mojewypieki.blox.pl/; lekko zmodyfikowany
poniedzia貫k, 09 stycznia 2012

Papatacze pochodz z Italii, co oznacza nazwa - nie mam poj璚ia, brzmi jednak bardzo zagadkowo i mnie osobi軼ie z niczym si nie kojarzy.
Przepis na papatacze by w jakiej ksi捫ce kucharskiej mojej mamy, potem na jakiej karteczce w jej zeszycie, w konsekwencji cz瘰to go軼i造 dro盥穎we bu貫czki pachn帷e cynamonem na naszym stole. Potem jako mama przesta豉 je piec. Ja przypomina豉m sobie o nich od czasu do czasu i... zapomina豉m. Ale jako tak mnie znowu natchn窸o w豉郾ie dzi kiedy zosta這 mi sporo dro盥篡 z rogalik闚, a 瞠 wszystkie sk豉dniki mia豉m w domu...
Papatacze pachn przepi瘯nie i nie da si tego zapachu nie pokocha. To idealne, wymarzone wprost bu貫czki na szaro-bure dni. Oczywi軼ie najlepsze zaraz po ostygni璚iu (tudzie zaraz przed), ale dobre jeszcze przez 2-3 kolejne dni. Bu貫czki mo積a mrozi.
Dla tych, kt鏎zy nie s fanami bakalii, ale przepadaj za cynamonem zaproponuje nieco inny wariant nadzienia. Smacznego!

SKxDNIKI:

CIASTO:
0,5 szklanki letniego mleka
1 造瞠czka cukru
50g 鈍ie篡ch dro盥篡

80g rozpuszczonej margaryny - letniej
500g m彗i
50g cukru
2 jajka
szczypta soli

Dro盥瞠 skruszy do letniego mleka z 造瞠czk cukru, dok豉dnie wymiesza i odstawi do wyro郾i璚ia (do momentu a dro盥瞠 wypi皻rz si w g鏎k, co trwa oko這 5-8minut, czasem do 10':)).
Zaczyn wla do m彗i z cukrem, sol i jajami, zagnie嗆. Dola margaryn. Wyrobi g豉dkie, elastyczne ciasto. Przykry lnian 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia, na oko這 30-45minut (w ciep貫 miejsce bez przeci庵闚).

NADZIENIE, wariant I:
150g orzech闚 (dowolnych lub mieszanki), posiekanych, ale nie ca趾iem drobno
150g (lub nieco wi璚ej) rodzynek (je郵i to bardzo du瞠 rodzynki nale篡 je poprzekrawa)
3 造磬i sk鏎ki pomara鎍zowej (oko這. 0,5 opakowania)
50g br您owego cukru
2 p豉skie 造瞠czki cynamonu

DODATKOWO:
30-50g twardego, sch這dzonego mas豉

Wszystkie sk豉dniki na nadzienie dok豉dnie wymiesza.

NADZIENIE, wariant II:
60g br您owego cukru
2,5 造瞠czki cynamonu
100-120g mas豉

Mas這 utrze z cukrem, dosypa cynamon, wymiesza mikserem.

Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa na obsypanej m彗 stolnicy w kszta速 prostok徠a.
Nadzienie I: na cie軼ie roz這篡 r闚nomiernie wi鏎ki mas豉, bakalie z cukrem i cynamonem przemiesza, roz這篡 r闚nomiernie na ca造m cie軼ie.
Nadzienie II: mas ma郵an rozsmarowa r闚nomiernie po ca造m cie軼ie.
Ciasto zwin望 w rolad wzd逝 d逝窺zego boku, kroi w 2-2,5cm plastry (wysz造 mi 23 sztuki ale to zale篡 od grubo軼i rozwa趾owania ciasta - ja wa趾owa豉m do嗆 cienko). Odstawic jeszcze na 15 minut, aby ciasto spulchni這 si i wyros這.
Ciastka u這篡 na wy這穎nej papierem blasze, odst瘼y nie musza byc bardzo du瞠, mo積a pouk豉da je nawet w bezpo鈔ednim s御iedztwie, a upieczone porozrywa.

PIECZENIE: 170st, oko這 15-20minut (a ciastka si zarumieni)

LUKIER:
sok z 1/2 cytryny
ok. 1 szklanki cukru pudru

Cukier puder wymiesza z sokiem z cytryny, lukier ma by g瘰ty. Jego konsystencje nale篡 regulowa odpowiednio cukrem lub sokiem cytrynowym.

Ciep貫 ciastka pokry glazur lukrow.



毒鏚這: przepis tradycyjny, do嗆 lu幡o potraktowany :)
czwartek, 05 stycznia 2012

Te ro磬i to tradycyjne dla bo穎narodzeniowego okresu ciasteczka kraj闚 germa雟kich, g堯wnie Austrii, ale s bardzo popularne r闚nie w Niemczech. Du瘸 zalet ciasteczek jest to, 瞠 mimo d逝giego przechowywania pozostaj kruche.

SKxDNIKI (na ok 40-50 sztuk):

300g m彗i
250g mas豉
100g cukru pudru
150g zmielonych migda堯w
1 jajko
szczypta soli
1,5 laski wanilii (rdze - ziarna)

Z podanych sk豉dnik闚 zagnie嗆 g豉dkie ciasto, owin望 foli i sch這dzi oko這 45minut w lod闚ce.
Po tym czasie odrywa kawa趾i ciasta i formowa z nich ro磬i. Ja robi豉m kuleczki wielko軼i du瞠go orzecha, nast瘼nie z kuleczki formowa豉m wa貫czek i ten wa貫czek wygina豉m w ksi篹ycowy kszta速.
Ciasteczka u這篡 na blasze wy這穎nej papierem zachowuj帷 niezbyt du瞠 odst瘼y.

PIECZENIE: 175st., oko這 10-15 minut, do momentu a ko鎍e ro磬闚 zaczn si delikatnie rumieni

PONADTO:
1,5 laski wanilii (ziarenka)
4 torebki cukru wanilinowego

Cukier wanilinowy zmiesza z ziarenkami wanilii przetartymi przez bardzo drobne sito. W mieszance obtacza ciep貫 ciasteczka.

Wystudzone prze這篡 do szczelnie zamykanego pojemnika, mo積a przechowywa do 3 tygodni.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: "安i徠eczne ciasta i ciasteczka", Dobre Rady - wydanie specjalne nr.6/2000r.

wtorek, 03 stycznia 2012

Tiramisu to deser niesamowicie uniwersalny. Dzi瘯i swojej wykwintno軼i pasuje na najbardziej wyrafinowane przyj璚ia, dzi瘯i 豉two軼i wykonania, 鈍ietnie sprawdza si na towarzyskich spotkaniach w gronie przyjaci馧 czy rodziny. A dzi瘯i temu, 瞠 jest naprawd pyszny znika b造skawicznie...
Tiramisu kt鏎e prezentuje nie jest zbyt klasyczne, zawiera ca貫 jajka zamiast 鄴速ek, advocat zamiast likieru kawowegoi nie maw nim 鄉ietanki, ale to najlepsze tiramisu jakie jad豉m. L瞠jsze, mniej t逝ste idelikatniejsze dzi瘯i u篡ciubia趾owej piany zamiast 鄉ietanki,o pi瘯nym kolorze advocatu. Trzeba spr鏏owa.

SKxDNIKI:

400g pod逝積ych biszkopt闚
500g serka mascarpone
4 jajka
150g cukru
100ml adwokatu
1-2 szklanek mocnej, parzonej kawy
1 du瘸 造磬a 瞠latyny
ciemne kakao

Jajka wyparzy.
疾latyn w ma造m garnuszku zala ok. 50ml zimnej wody, poczeka a 瞠latyna wch這nie wod i rozpu軼i na ma造m ogniu nie dopuszczaj帷 do zagotowania.Oddzieli 鄴速ka od bia貫k. Bia趾a ubi na sztywn pian. 草速ka utrze z cukrem. Do 鄴速ek z cukrem doda serek mascarpone, adwokat i rozpuszczona 瞠latyn - wymiesza mikserem. Na koniec dodac ubite bia趾a i lekko wymiesza 造磬.
Biszkopty namacza kaw (ok2 -3 造磬i na jeden biszkopt, musz mi瘯kie anie rozmiek貫 i rozpadaj帷e si) i ciasno uk豉da w naczyniu 瘸roodpornym.
Na warstw biszkopt闚 wyla 1/2 masy.U這篡 kolejn warstw biszkopt闚 namoczonych w kawie i wyla pozosta陰 mas.
Pozostawi w lod闚ce co najmniej 2h przed podaniem. Bezpo鈔ednio przed podaniem obsypa obficie ciemnym kakao.



毒鏚這:przepis pani Maryli M.; za kt鏎y serdecznie dzi瘯uj.

czwartek, 22 grudnia 2011

Zdecydowanie dla wielbicieli fistaszk闚, albo przynajmniej mas豉 orzechowego. Przepyszne ciasteczka z orzeszk闚, troch mniej 鈍i徠ecznie tradycyjnych, ale jak dla mnie to mi豉 odmiana. Bardzo kruche i sypkie, takie piaskowe.
W oryginalnym przepisie by這 mniej m彗i i orzeszk闚, a ciasteczka mia造 si mocno rozp造wa i wychodzi ca趾iem p豉skie - ja tak nie lubi, dlatego doda豉m nieco wi璚ej m彗i i orzeszk闚, dosypa豉m troch sody. Przez to nieco trudniej formowa ciasteczka, ale moim zdaniem warto, bo takie pop瘯ane i "ciasteczkowe" prezentuj si o niebo lepiej.
Cud, mi鏚 i orzeszki (no, mo瞠 tym razem bez miodu:)

SKxDNIKI (na oko這 30 sztuk):

75g mi瘯kiego mas豉
120g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 鄴速ko
130g mielonych orzeszk闚 ziemnych
150g m彗i
0,5 造瞠czki sody oczyszczonej

DODATKOWO:
orzeszki ziemne do dekoracji
2op. cukru wanilinowego

Mas這, 鄴速ko i cukier zmiksowa na puszyst mas. Doda pozosta貫 sk豉dniki i zagnie嗆 jednolite ciasto. Gotowe owin望 foli spo篡wcz i w這篡 na ok. 30min do lod闚ki.
Po tym czasie odrywa kawa趾i ciasta i formowa kulki wielko軼i orzech闚 w這skich. W ka盥 kulk wk豉da orzeszek.
Uk豉da w sporych odst瘼ach na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 170st, oko這 20minut (na jasny kolor)

Ciep貫 ciasteczka obtoczy z g鏎y w cukrze pudrze.
Przechowywa w zamkni皻ym pojemniku.


Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: "安i徠eczne ciasta i ciasteczka", wydanie specjalne nr 6/2000r.

鈔oda, 21 grudnia 2011

Nie wiem sk康 w nazwie piernik, ale nie m鎩 pomys, nie m鎩 przepis, wi璚 grzecznie powtarzam:) Ciasto nie jest ani troszeczk piernikowe, a wszystkie jego powi您ania z piernikiem zaczynaj si i ko鎍z na dodatku korzennych przypraw. Niemniej ciasteczka s pyszne, delikatne, kruche, ma郵ane, rozp造waj帷e si w ustach, z wyra幡 nuta pomara鎍zy i przyprawami w tle. U mnie na pewno wejd do sta貫go 鈍i徠ecznego repertuaru:)

SKxDNIKI:

PRZYPRAWA DO BIAΧCH PIERNIK紟:
1 造瞠czka cynamonu
1 造瞠czka imbiru
1 造瞠czka startej suszonej sk鏎ki z pomara鎍zy (starta sk鏎k mo積a wysuszy w piekarniku lub na suchej nieprzywieraj帷ej patelni)
1 造瞠czka mielonych go寮zik闚
2 造瞠czki mielonego kardamonu

CIASTECZKA (ok. 50 sztuk):
150g mas豉
90g jasnego br您owego cukru
50ml jasnego p造nnego miodu
1 jajko
1 造磬a przyprawy do bia造ch pierniczk闚
1 造瞠czka imbiru
1 造瞠czka 鈍ie穎 startej sk鏎ki pomara鎍zowej
400g m彗i
0,5 造瞠czki sody oczyszczonej

DODATKOWO:
3-4 opakowania cukru wanilinowego (po 16g)


Mas這 ubi z cukrem na puszysta mas. Doda jajko, mi鏚 i sk鏎k pomara鎍zow, chwil ubi. Wsypa przesiana m彗 z sod i przyprawy. Zagnie嗆 ciasto lub wymiesza na najni窺zych obrotach miksera. G豉dkie ciasto owin望 foli i odstawi do lod闚ki na co najmniej godzin (poleca si ca陰 noc).

Sch這dzone ciasto cieniutko rozwa趾owa (ja zrobi豉m to za grubo - ciasto nie rozlewa si na boki, ale 豉dnie ro郾ie w g鏎) i wyci望 ciasteczka. Obsypa cukrem wanilinowym. Gotowe u這篡 na blasze wy這穎nej pergaminem.

PIECZENIE: 170st, oko這 12minut (ciasteczka maj pozosta jasne)

Ciep貫 ciasteczka jeszcze raz obsypa cukrem wanilinowym.
Przechowywa w zamkni皻ym pojemniku.



Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: www.cukierniczekreacje.blox.pl

Ju drugi raz robi豉m ciasteczka z podobnego przepisu i drugi raz ciasteczka widowiskowo rozlewa造 si po blasze tworz帷 wprawdzie ca趾iem dobre i chrupi帷e, ale zupe軟ie niereprezentacyjne i 豉twopalne placki. Po pierwszej takiej partii nast徙i we mnie wewn皻rzny bunt, kt鏎ego zewn皻rznym objawem by這 dosypanie oko這 p馧 szklanki m彗i. I by這 to post瘼owanie nader w豉軼iwe:)

SKxDNIKI:


70g posiekanych orzech闚 w這skich
70g p豉tk闚 owsianych g鏎skich
150g czekolady pokrojonej w ma貫 kawa趾i
100g cukru
200g m彗i
1 jajko
szczypta soli
1/2 造瞠czki sody oczyszczonej

Jajko utrze z cukrem. Doda pozosta貫 sk豉dniki i zagnie嗆 ciasto (mo積a to zrobi mikserem na najni窺zych obrotach). Owin望 foli i odstawi na oko這 1h do lod闚ki.
Z ciasta formowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego i uk豉da na wy這穎nej papierem blaszce w sporych odst瘼ach.

PIECZENIE: 160-170st, oko這 12minut (na kolor bardzo jasno br您owy)

Ciasteczka mo積a przechowywa w szczelnie zamkni皻ym pojemniku 2-3 tygodnie.





Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: "Kuchnia i kropka", przepis zmodyfikowany

| < Maj 2015 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl








Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel