wtorek, 13 grudnia 2011

W豉軼iwie to w tym roku mia豉m nie piec piernik闚 na rzecz innych ciastek... ale to jest silniejsze ode mnie, tak wi璚 upiek豉m ju drugie. Mi瘯n szybciej ni tradycyjne pierniki (u mnie po jakich 4 dobach, przy czym dwie noce le瘸kowa造 na stole, poza puszk). W smaku dobrze wyczuwalne jest kakao, dzi瘯i kt鏎emu pierniczki maja prze郵iczny, czekoladowy kolor.

SKxDNIKI (na ok. 4 tuziny du篡ch ciastek):

3 i 1/3 szklanki m彗i
1/2 szklanki ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru pudru
1 造瞠czka sody oczyszczonej
2 i 1/2 造磬i przyprawy do piernika
szczypta soli
sk鏎ka starta z jednej pomara鎍zy
180g mas豉
1 jajko
3/4 szklanki p造nnego miodu
70g gorzkiej czekolady

Mas這, mi鏚, czekolad i sk鏎k pomara鎍zow podgrza do po陰czenia si sk豉dnik闚. Przestudzi. Suche sk豉dniki przesia i wymiesza, wbi do nich jajko i wla lekko ciep陰 mas. Dok豉dnie wymiesza drewnian 造磬. Ciasto na tym etapie jest lepkie i mi瘯kie. Misk z ciastem owin望 foli spo篡wcz i wstawi na 6-12h do lod闚ki - do st篹enia masy.
Po tym czasie ciasto rozwa趾owa na oko這 0,5cm i wykrawa dowolne kszta速y.
Gotowe ciastka uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, zachowuj帷 niewielkie odst瘼y.

PIECZENIE: 180st, oko這 8-10minut

POLEWA CZEKOLADOWA (na ok. 15 du篡ch piernik闚):
200g czekolady deserowej
1 造磬a oleju
kolorowe maczki

Czekolad z olejem rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Wypuk陰 strona 造瞠czki rozprowadzi po pierniczkach, posypa maczkami.

Pierniki po pieczeniu nie s bardzo twarde. Pozostawione na wierzchu szybko ch這n wilgo i mi瘯n ca趾owicie po oko這 2 dobach. Oblane czekolad lub polukrowane jeszcze szybciej



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: Moje Wypieki, leciutko zmodyfikowany

poniedzia貫k, 12 grudnia 2011

Pierniki "last minute", bo nie potrzebuj czasu na mi瘯ni璚ie, opcjonalnie "first minute" - bo nosz te nazw "piernik闚 do podjadania". Dzi瘯i dodatkowi przypraw (poza przypraw do piernika) s bardzo korzenne. Ciekawy jest dodatek dro盥篡 zmi瘯czaj帷ych i spulchniaj帷ych ciasto, jednak zupe軟ie niewyczuwalnych w smaku. Gor帷o polecam na 鈍i皻a i na przed 鈍i皻ami.

SKxDNIKI (na oko這 15 bardzo du篡ch piernik闚):

2,5 szklanki m彗i
3/4 szklanki br您owego cukru (najlepiej pudru lub zmielonego)
5 造瞠k p造nnego miodu
2 造磬i mi瘯kiego mas豉
1 jajko
1 造瞠czka sody oczyszczonej rozpuszczona w 1 造盧e brandy (whisky, koniaku, burbonu lub rumu:)
15g 鈍ie篡ch lub 7g (saszetka) suchych dro盥篡

1 造磬a kakao
2 造磬i przyprawy do piernika
1 造瞠czka cynamonu
1 造瞠czka imbiru
szczypta mielonej ga趾i muszkato這wej
szczypta 鈍ie穎 mielonego czarnego pieprzu
szczypta mielonych go寮zik闚 (zmieli豉m 3 go寮ziki)


Wszystkie sk豉dniki wyrobi mikserem lub w maszynie do chleba (program do wyrabiania ciasta na makaron - 15minut). Prze這篡 na stolnice. Ciasto ma mie konsystencje plasteliny - do嗆 mi瘯kie, lekko lepkie, ale zwarte i daj帷e si wa趾owa. W razie potrzeby nieco podsypa m彗.
Ciasto rozwa趾owa na grubo嗆 oko這 5mm i wycina du瞠 pierniki (nie wiem czemu, ale z tego przepisu du瞠 s po prostu lepsze:)
Pierniczki uk豉da w odst瘼ach na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, oko這 7-8minut

Po wyj璚iu z piekarnika na chwile pozostawi na blaszce. Przenie嗆 na kratk do ostygni璚ia.

Pierniczki z tego przepisu maj by szybkie, proste i nie wymagaj帷e wiele zachodu, dlatego te nie wymagaj lukrowania, ale dla chc帷ego...:)
Przechowywa w puszce lub s這ju.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: cukiernicze kreacje charlotte, przepis lekko zmodyfikowany (uproszczony)

niedziela, 11 grudnia 2011



Kr捫y豉m wok馧 tych ciasteczek od d逝窺zego czasu i strasznie 瘸逝je. By這 trzeba tak nie kr捫y! Ciasteczka s pyszne, taki ciasteczkowy odpowiednik czekolady z chilli. Wprawdzie potrzebuj troch czasu na mi瘯ni璚ie (oko這 tygodnia), a czekanie nie jest tym co tygryski lubi najbardziej, ale i tak trzeba, koniecznie trzeba je upiec.

SKxDNIKI:

80g mas豉
100g p造nnego miodu
100g cukru
3/4 造瞠czki mielonego imbiru
1/2 造瞠czki 鈍ie穎 zmielonego czarnego pieprzu
1/2 造瞠czki przyprawy do piernika
1 造瞠czka kakao
250g m彗i pszennej
1/2 造瞠czki sody oczyszczonej

Mi鏚, mas這, cukier i przyprawy umie軼i w garnuszku na ma造m ogniu i ci庵le mieszaj帷 doprowadzi do wrzenia. 圭i庵n望 z ognia i doda pozosta貫 sk豉dniki. Dok豉dnie wymiesza drewnian 造磬.
Ciasto owin望 folia i odstawi na 8-12h godzin do lod闚ki. Po tym czasie odrywa po kawa趾u i formowa kulki wielko軼i ma貫go orzecha w這skiego. Ciastka uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia zachowuj帷 miedzy nimi odst瘼y.

Pieczenie: 160st, oko這 15-17 minut

Wystudzone ciastka udekorowa lukrem. Przechowywa w metalowej puszce do miesi帷a.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: www.mojewypieki.blox.pl; przepis zmodyfikowany

niedziela, 04 grudnia 2011

To, jak dot康, moje ulubione pierniczki. Idealne pod ka盥ym wzgl璠em. Mi璚iutkie (oczywi軼ie nie do razu:), z pe軟ym smakiem u篡tych sk豉dnik闚, cudownym aromatem przypraw korzennych wzbogaconych rumem i cytryn. Polecam jak najserdeczniej.
Pierniczki, przechowywane w metalowej puszce zmi瘯n po 2-3 tygodniach.

SKxDNIKI (na oko這 80szt.):

250g p造nnego miodu
250g br您owego cukru
150g mas豉
1 jajko
600g m彗i (lub nieco wi璚ej, je郵i ciasto b璠zie zbyt lepkie)
100g zmielonych migda堯w
1 造瞠czka cynamonu
2 造瞠czki przyprawy do piernik闚
1 造瞠czka sody oczyszczonej
1 造瞠czka kakao
sk鏎ka starta z 1 cytryny
20ml rumu

Mi鏚, cukier i mas這 podgrzewa na ma造m ogniu (temperatura sk豉dnik闚 w 瘸dnym momencie nie powinna przekroczy 60st., mo積a co jaki czas zdejmowa na chwile z ognia), do po陰czenia sk豉dnik闚. Ostudzi.
Na stolnicy przygotowa m彗, przyprawy, sk鏎k z cytryny, mielone migda造 i jajko, wla miodow mieszank, zagnie嗆 ciasto, w razie potrzeby podsypywa m彗. W cie軼ie zrobi zag喚bienie - wla rum po陰czony z sod. Zagnie嗆 b造szcz帷e, nielepi帷e si ciasto (dodaj帷 ewentualnie m彗i).
Gotowe ciasto owin望 foli spo篡wcz i w這篡 do lod闚ki na 6-8h.
Po tym czasie ciasto rozwa趾owa na grubo嗆 ok. 12mm (zacz窸am robi "chudsze", ok 7-8mm, wi璚 ju tego nie zmienia豉m, ale proponuje jednak grubsze), wykrawa serduszka i uk豉da w niewielkich odst瘼ach na blasze wy這穎nej pergaminem.

PIECZENIE: 180st, ok. 12minut (na z這ty kolor)

Pierniczki dowolnie udekorowa (niekoniecznie w dzie pieczenia, mo積a to zrobi przed samymi 鈍i皻ami, kiedy pierniczki b璠 ju mi瘯kie). Od這篡 do zmi瘯ni璚ia do metalowej puszki.

Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: "安i徠eczne ciasta i ciasteczka", wydanie specjalne "Dobre rady", nr 6/2000r.

wtorek, 15 listopada 2011


Pan Google da mi jasno do zrozumienia, 瞠 pod t nazw kry mo瞠 si nie jedno, moja propozycja pochodzi z ksi捫ki "Desery", kt鏎a od d逝窺zego czasu kurzy豉 si na p馧ce. Co mo積a powiedzie o samym cie軼ie? Jest ca趾iem dobre, ale mnie zdecydowanie bardziej zachwyci wygl康 ni smak. Smak jest taki, hmmm, czekoladowy owszem, ale dla mnie za ma這 zdecydowany, przy okazji nadzienie jest takie jakby budyniowate (to subiektywne odczucie), a ja za budyniem nie przepadam. Przepis, kt鏎y podam b璠zie ju lekko zmodyfikowany, pod moje osobiste gusta smakowe. Mimo to, my郵, 瞠 warto po to ciasto si璕n望, chocia瘺y dlatego, 瞠 stosunkowo niewielkim nak豉dem pracy otrzymamy ca趾iem efektowny deser o do嗆 powszechnie lubianym smaku.

SKxDNIKI:

CIASTO:
250g m彗i
2 造磬i kakao
140g mas豉
3 造磬i drobnego cukru
2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany

M彗 i kakao przesia, doda cukier i mi瘯kie mas這, zgnie嗆 ciasto. Doda 造磬 鄉ietany, zagnie嗆. Ciasto ma by mi瘯kie, ale elastyczne i zwarte, w razie potrzeby doda drug 造磬 鄉ietany (ja da豉m dwie). Owin望 folia i od這篡 na 15 minut do lod闚ki.
Form do tarty wysmarowa t逝szczem i wy這篡 cienko ciastem (ciasto mo積a uprzednio rozwa趾owa, lub po prostu wgnie嗆 w form). Po nak逝wa widelcem. Przykry pergaminem obci捫onym szklanymi kulkami, fasolom lub ry瞠m.

PIECZENIE: 180-190st, 15minut -zdj望 obci捫enie; nast瘼nie - 10minut

NADZIENIE:
175g mas豉
250g br您owego cukru
4 jajka
4 造磬i kakao
150g roztopionej deserowej czekolady
300ml 鄉ietany 18%

W czasie kiedy ciasto si piecze, utrze mas這 z cukrem. Ci庵le ucieraj帷 dodawa po kolei po jednym jajku. Nast瘼nie wla roztopiona czekolad i 鄉ietank. Wymiesza mikserem na jednolit mas.
Na gor帷e ciasto wyla mas.

PIECZENIE II: 160st, ok 45minut (do 軼i璚ia si nadzienia, ja piek豉m ko這 60minut)

PONAD TO:
400ml 鄉ietanki krem闚ki
1 造瞠czka cukru pudru
3 造瞠czki 瞠latyny
starta czekolada

Kiedy ciasto zupe軟ie ostygnie ubi 鄉ietank z cukrem, pod koniec ubijania doda 瞠latyn rozpuszczon w niewielkiej ilo軼i wody. Wy這篡 na ciasto. Posypa starta czekolad.

Przechowywa w lod闚ce. Podawa mocno sch這dzone.




毒鏚這: "Desery", Wydawnictwo Parragon, 2009r.

wtorek, 08 listopada 2011


Ma這 u mnie jab貫cznik闚, szarlotek, ciast z jab趾ami, jab貫k ma這 og鏊nie, bo my nie-jab趾owi. Ale pora roku, tym razem wyj徠kowo pi瘯na, polska, z這ta jesie niejako zmusza do si璕ni璚ia po swoje sztandarowe owoce. Ja za to jestem sk這nna nadawa im jak najmniej standardow opraw, bo szarlotki typu przesma穎na jab趾owa ciapa w cie軼ie nie trawie. By這 wi璚 ciasto,a mo瞠 nawet tort z jab趾owym kremem, a teraz nieco bardziej w stron tradycji ale jednak z modyfikacjami.

SKxDNIKI:

KRUSZONKA:
170g roztopionego, przestudzonego mas豉
1/2 szklanki orzech闚 w這skich zmielonych na ca趾owity proszek
1 3/4 szklanki m彗i
3 造磬i cukru
1/4 szklanki br您owego cukru
1/2 造瞠czki mielonego imbiru
1 造瞠czka cynamonu

Wszystkie sypkie sk豉dniki wymiesza, wla mas這, zagnie嗆 ciasto. Od這篡 do lod闚ki.

NADZIENIE:
70dag (oko這 4 鈔ednie) kwaskowych jab貫k
220g suszonych 郵iwek (mi瘯kich, mi瘰istych, bez pestek)
1 szklanka orzech闚 w這skich
1/4 szklanki cukru
1 造磬a soku z cytryny

Jab趾a obra, usun望 gniazda nasienne, pokroi w 獞iartki a nast瘼nie na kawa趾i grubo軼i oko這 1-2cm. 奸iwki pokroi na 獞iartki. Orzechy grubo posieka. Wszystkie sk豉dniki wymiesza.

CIASTO:
175g margaryny
1 1/4 szklanki cukru
3 jajka
kilka kropli olejku waniliowego
szczypta soli
1 1/4 szklanki maki
1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Mi瘯k margaryn utrze z cukrem, nast瘼nie, ci庵le ucieraj帷 dodawa kolejno jajka, dalej olejek migda這wy, s鏊, oraz w dw鏂h turach m彗 z proszkiem do pieczenia.
Ciasto rozprowadzi po du瞠j blasze (ok 40x26cm) wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾a tart. Je瞠li u篡wane jab趾a s mocno soczyste mo積a ciasto opr鏀zy bu趾a tart, w celu unikni璚ia przemoczenia go sokiem z owoc闚. Na cie軼ie r闚nomiernie roz這篡 nadzienie. Posypa kruszonk.

Pieczenie: 180st, 40-45 minut

Ostudzone ciasto opr鏀zy cukrem pudrem.



毒鏚這: przepis Bajaderki ze strony www. mniammniam.com; lekko zmodyfikowany
poniedzia貫k, 07 listopada 2011

Ciasto 豉twizna - dla leniwych, dla tych, kt鏎zy nie maj czasu, na przyj軼ie go軼i zapowiedzianych za p騧no, dla niepewnych i zm璚zonych i dla tych kt鏎ym popsu si piekarnik:)
Torcik Cortina to bardziej wyszukana wersja deseru z galaretek i 鄉ietany (tzw. leguminy). Z tym, 瞠, o ile, legumina nie dla mnie, o tyle torcik zjad豉m nawet ch皻nie. Kwaskowe cytryny, przebijaj帷y si w tle smak serka twarogowego, kremowa 鄉ietana - oto on.

SKxDNIKI:

KANDYZOWANE CYTRYNY:
2 cytryny o niezbyt grubej sk鏎ce
1,5 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
2 cukry wanilinowe (opcja)

Wod z cukrami zagotowa i pogotowa kilka minut a nieco zg瘰tnieje. Cytryny dok豉dnie umy i sparzy wrz徠kiem, pokroi w 鈔edniej grubo軼i plastry. Wrzuci do syropu cukrowego, gotowa ko這 10minut na wolnym ogniu. Delikatnie wyci庵n望 na papier do pieczenia do obciekni璚ia.
Syrop przela do s這iczka, u篡wa do herbaty lub deser闚.

SP笈 TORTOWY:
150g biszkopt闚
60g mas豉
1 cukier wanilinowy

Biszkopty zmiksowa na piasek. Mas這 rozpu軼i. Doda do biszkopt闚 cukier wanilinowy i wla ciep貫 mas這, wymiesza. Mieszank prze這篡 do tortownicy (ok. 24cm) z dnem wy這穎nym papierem do pieczenia. Roz這篡 r闚nomiernie, docisn望. Odstawi do lod闚ki.

MASA:
1 galaretka cytrynowa
200g serka sernikowego lub g豉dkiego twarogu kanapkowego
70g cukru pudru + 2 造磬i
2 cukry wanilinowe
125ml bia貫go wina (ewentualnie wody)
400ml krem闚ki
sok z po這wy du瞠j cytryny (4-5 造瞠k)

Galaretk rozpu軼i w 125ml gor帷ego wina lub wody. Serek utrze z 70g cukru pudru, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. 妃ietan ubi na sztywno z dwoma 造磬ami cukru pudru.
Do masy serowej stopniowo wlewa lekko przestudzon galaretk, mieszaj帷 mikserem na ma造ch obrotach. Nast瘼nie do masy prze這篡 鄉ietan i delikatnie wymiesza 造磬. Ca這嗆 przela na wcz瘰niej przygotowany sp鏚 i lekko potrz御n望 form, aby wierzch si wyg豉dzi. Odstawi do lod闚ki do st篹enia (oko這 2h).

DEKORACJA:
150ml 鄉ietany krem闚ki

1op proszku do usztywniania 鄉ietany
plasterki lub cz御tki kandyzowanych cytryn

妃ietan ubi wraz z usztywniaczem. Za pomoc szprycy z ko鎍闚ka gwiazdk nak豉da 鄉ietanowe kleksy na st篹a貫 ciasto. Na kleksach u這篡 kandyzowan cytryn.
Przechowywa w lod闚ce.


毒鏚這: "Ciasta Domowe", nr 34/1993r.
sobota, 05 listopada 2011



Babeczki mocno czekoladowe - czekoladowe korpusy i czekoladowy krem o pi瘯nym zapachu wanilii. Ja u篡豉m czekolady gorzkiej, bo generalnie tak preferuje w kuchni, ale nada si r闚nie deserowa czy mleczna, a nawet bia豉 (ale dla mnie to nie czekolada) w zale積o軼i od preferencji.
Z podanych sk豉dnik闚 wysz這 mi 8 sztuk babeczek.

SKxDNIKI:

NA KORPUS:
3 rz康ki czekolady
6 du篡ch herbatnik闚 (mia豉m ok. 4,5x6cm)
1 造瞠czka mas豉

Czekolad rozpu軼i z mas貫m w k徙ieli wodnej. Nast瘼nie wkruszy herbatniki. Wymiesza. Odstawi do lekkiego st篹enia do lod闚ki oko這 20minut. Po tym czasie mas wy這篡 dno i boki malutkich foremek babeczkowych, miseczek na przyprawy lub wyt這czki z bombonierki i w這篡 do lod闚ki na oko這2h.

KREM:
2 rz康ki czekolady czekolady rozpuszczonej w k徙ieli wodnej

ok. 80g serka mascarpone
ziarenka z polowy laski wanilii lub kilka kropli esencji waniliowej

Roztopion czekolad wla do serka i wymiesza na jednolit mas. doda wanili - po陰czy. Je瞠li krem b璠zie za rzadki odstawi go na chwile do lod闚ki.
Kiedy korpusy ca趾owicie stwardniej podwa篡 je delikatnie no瞠m i prze這篡 do papilotek. Za pomoc szprycy nape軟i kremem.
Przechowywa w lod闚ce.


Kolejna z propozycji do w豉snor璚znie wykonanej bombonierki. To trufelki zdecydowanie w moim stylu. Bardzo czekoladowe, z orzechami, niezbyt mi瘯kie i nie za s這dkie, a w dodatku szybkie w wykonaniu i 豉two si formuj.
Z podanych sk豉dnik闚 wychodzi oko這 14 sztuk trufli.

SKxDNIKI:

80-90g czekolady gorzkiej lub deserowej
1 造磬a sto這wa likieru pomara鎍zowego lub migda這wego
1,5 造磬i mas豉
2 造磬i cukru pudru
25g mielonych migda堯w lub innych orzech闚

PONADTO:
3 laski startej czekolady do obtoczenia

Czekolad wraz z likierem umie軼i w k徙ieli wodnej, roztopi doda mas這 i miesza tak d逝go, a masa osi庵nie jednolita konsystencj. Zdj望 z ognia. Wsypa cukier puder i orzechy. Wymiesza.
Odstawi w ch這dne miejsce do lekkiego st篹enia, na oko這 1-1,5h (nale篡 kontrolowa konsystencj masy truflowej, aby nie stwardnia豉 zbyt mocno).
Po tym czasie formowa kulki nieco mniejsze od orzecha w這skiego i obtacza w startej czekoladzie.
Trufelki przechowywa w lod闚ce do dw鏂h tygodni.



毒鏚這: "Czekolada", Wydawnictwo Olesiejuk, 2010r.

鈔oda, 26 pa寮ziernika 2011

...kartofelki, a w niekt鏎ych regionach Polski, pono, nawet ziemniaczki...
Chyba na ka盥ym "s這dkim" blogu musz si w ko鎍u pojawi:)
U mnie s wynikiem kilku ostatnich tort闚, a dok豉dnie wyr闚nywania g鏎y biszkopt闚 do nich. No, w kuchni nic si nie mo瞠 zmarnowa, wi璚 zbiera豉m w pude貫czku, a w ko鎍u pude貫czko da這 mi jednoznacznie do zrozumienia 瞠 wi璚ej nie przyjmie.
Przepis ca趾owicie autorski, poniewa pierwsze bajaderki robi豉m jako "nie-za-du瘸" dziewczynka, a poniewa to by這 jeszcze w zesz造m wieku, nie mia豉m pod闚czas poj璚ia o dobrodziejstwach Internetu i musia豉m polega na wyobra幡i i do鈍iadczeniu starszych
.


SKxDNIKI:

wszystkie sk豉dniki "oko這", bo taki jest urok bajaderek

ok. 180g ciastek lub ciasta bez kremu (skrawki z biszkopta, zakalec, biszkopty, herbatniki itd. Ja jestem fanka bajaderek z biszkopta:))
ok. 1 tabliczka czekolady (daje 1/2 gorzkiej i 1/2 mlecznej, ale jak ma by jedna to zdecydowanie gorzka lub deserowa)
ok. 1 造磬a ciemnego kakao
ok. 1/2 kostki mas豉
ok. 3/4 s這ika powide, d瞠mu lub marmolady (r闚nie dobrze mo瞠 by tylko p馧 s這ika)

opcjonalnie:
ok. 3-4 造磬i rumu lub wi郾i闚ki (dla mnie ta "opcja" jest konieczna, bo bajaderki musz by zabajone)
1-2 造磬i Nutelli
gar嗆 mielonych orzech闚 laskowych
gar嗆 rodzynek (polecam namoczone przez noc w rumie lub wi郾i闚ce)

DO OBTOCZENIA:
wi鏎ki kokosowe, ciemne kakao, starta czekolada, starte orzechy, sezam, kolorowe posypki i co tylko nam si zamarzy:)

Mas這 i czekolad rozpu軼i w rondlu lub niezbyt wysokim garnku. Wrzuci pokruszone ciastka i reszt sk豉dnik闚. Dok豉dnie wymiesza do ujednolicenia masy. Je瞠li kto lubi chrupi帷e bajaderki mo積a doda kilka herbatnik闚 po豉manych na nieco wi瘯sze kawa趾i.
Masa ma by bardzo g瘰ta, ale nie zwarta (trzeba pami皻a 瞠 czekolada i mas這 zastygnie). G瘰to嗆 masy zale篡 m.in. od rodzaju ciastek/ciasta jakich u篡jemy, jednego b璠zie trzeba wi璚 doda wi璚ej ni innego. Generalnie g瘰to嗆 masy mo積a regulowa- zag窷ci dodaj帷 pokruszonych ciastek, lub rozlu幡i dolewaj帷 niewielkie ilo軼i mleka.

Przestudzon mas odstawi na ok. 2h do lod闚ki (lub, je瞠li pora roku, jak obecnie, jest sprzyjaj帷a od razu wystawi na balkon).
Po tym czasie z masy formowa kulki dowolnej wielko軼i (masa jest do嗆 lepka), nast瘼nie obtoczy je w przygotowanych posypkach.
Odstawi do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc (ale po kilku godzinach ju mo積a si cz瘰towa
).



| < Luty 2015 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl








Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel