czwartek, 01 marca 2012
\

Tym wpisem umownie rozpoczynam wiosn! Zas逝篡 na to:) Przy okazji podsumowania walentynkowej akcji kulinarnej natkn窸am si na przepis na "Bia貫 Micha趾i", a dalej ju samo posz這. Bez obrazy dla mi這郾ik闚 bia貫j czekolady - dla mnie rzecz jest ca趾owicie niejadalna i w og鏊e nie powinna nosi dumnego miana Czekolady, bo dosy, 瞠 nie zawiera kakao to jeszcze smakuje jak 鈍ieczka. Z tej te przyczyny, inspiruj帷 si wspomnianymprzepisem stworzy豉m "prawdziwego" Micha趾a:) Przygotowanie ciasta zajmuje20minut, a w dodatkujest ono w豉軼iwie jednogarnkowe. Po prostu MUSICIE tego spr鏏owa!

SKxDNIKI:

SP笈:
ok. 250g herbatnik闚 z orzeszkami ziemnymi i kawa趾ami czekolady (skorzysta豉m z "Kruszynek" z Biedronki - to nie jest reklama, ale pewnie jeszcze kto robi takie ciasta, a je瞠li nie, to proponuje do ciastek typu degestive oblanych czekolad, lub herbatnik闚 w czekoladzie dosypa po prostu gar嗆 fistaszk闚)
50g stopionego mas豉

Ciastka rozdrobni w malakserze na piasek, dola mas豉, wymiesza. Dno kwadratowej formy o wymiarach ok. 23x23cm wy這篡 papierem do pieczenia, a nast瘼nie przygotowan mas ciasteczkow. Odstawi do lod闚ki.

MASA:
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1 op. cukru wanilinowego
2 造磬i mas豉
130-140g czekolady deserowej
1 1/2 szklanki mleka w proszku
2 czubate 造磬i ciemnego kakao
1 1/3 szklanki zmielonych orzeszk闚 ziemnych, niesolonych (u篡豉m malaksera)
1/2 szklanki posiekanych orzech闚 ziemnych, niesolonych

W wi瘯szym rondelku (takim, 瞠by zmie軼i造 si w nim wszystkie sk豉dniki) umie軼i zwyk貫 mleko, cukier, cukier wanilinowy, czekolad i mas這, podgrzewa mieszaj帷 do roztopienia cukru i czekolady, ale struktura masy mo瞠 by troch niejednolita. Mas przestudzi (ja w tym czasie sieka豉m i mieli豉m orzechy). Ci庵le mieszaj帷 stopniowo dosypa mleko w proszku i kakao. Miesza tak d逝go, a masa b璠zie ca趾owicie jednolita i bez grudek. Ma by do嗆 g瘰ta, ale daj帷a si miesza. G瘰to嗆 masy mo積a regulowa dodaj帷 odrobin mleka (rozlu幡i si) lub mleka w proszku (zg瘰tnieje), u mnie nie by這 takiej potrzeby. Na koniec wsypa orzechy, wymiesza. Mas roz這篡 r闚nomiernie na spodzie.

POLEWA:
ok. 160g czekolady deserowej

2 造磬i mas豉
4 造磬i krem闚ki lub mleka
1 造磬a cukru

Sk豉dniki na polew umie軼i w rondelku, podgrzewa na ma造m ogniu ci庵le mieszaj帷 a do uzyskania g豉dkiej, b造szcz帷ej masy. Polew r闚nomiernie pokry ciasto.

Sch這dzi przynajmniej 2h. Ciasto jest mo瞠 nawet bardziej pralink... mo積a podawa pokrojone w form pod逝積ych batonik闚, drobnych kosteczek, a dla prawdziwych 豉such闚 sporych kwadrat闚. Przechowywa w lod闚ce.




毒鏚這: inspiracja: www.przykubkukawy.blox.pl

wtorek, 28 lutego 2012


D逝go zastanawia豉m si czy umie軼i tu ten przepis, poniewa mnie ciasto nie smakowa這 ca趾owicie, zupe軟ie nie moja bajka, cho wydawa這 mi si, 瞠 b璠zie dobre. Do umieszczenia przepisu przekona豉 mnie moja siostra i m捫, kt鏎ym ciasto smakowa這, a poniewa o gustach i smakach si nie dyskutuje nie b璠 ocenia, a decyzje o tym czy przepis wypr鏏ujecie pozostawiam Wam i umywam r璚e.

SKxDNIKI:

SP笈:
ok. 250g herbatnik闚 z groszkami czekoladowymi, lub oblanych czekolad
50g mas豉

Ciastka pokruszy na piasek (naj豉twiej zrobi to w malakserze), zala roztopionym mas貫m, dok豉dnie wymiesza. Dno formy (u mnie tortownica kwadratowa o boku 22cm) wy這篡 papierem do pieczenia. Mas na sp鏚 r闚no rozprowadzi w formie. Odstawi do lod闚ki.

MASA SEROWA:
700g sera sernikowego
150g cukru
4 du瞠, dojrza貫, s這dkie banany
250g czekolady gorzkiej lub deserowej
5 造瞠czek 瞠latyny (je瞠li ser b璠zie mia lu幡 konsystencje, a co za tym idzie tak konsystencj b璠zie mia豉 r闚nie masa nale篡 zwi瘯szy ilo嗆 o 1-2 造瞠czki)
300g krem闚ki

疾latyn zala niewielk ilo軼i zimnej wody i zostawi do nap璚znienia. Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej lub na ma造m ogniu z 造磬 krem闚ki. Banany dok豉dnie rozgnie嗆 na miazg (zrobi豉m to w malakserze). Ser utrze z cukrem, doda banany i ponownie utrze. Do masy dola roztopion czekolad i wymiesza za pomoc miksera. 疾latyn rozpu軼i i doda do masy ci庵le mieszaj帷 mikserem,a by nie powsta造 grudki. Krem闚k ubi na sztywno, prze這篡 do masy serowej i delikatnie wymiesza. Mas serow prze這篡 na sp鏚.

Przed podaniem sch這dzi co najmniej 2h w lod闚ce.




毒鏚這: przepis pochodzi z ksi捫ki "Czekolada. ζtwe i pyszne przepisy krok po kroku.", zosta jednak do嗆 mocno zmodyfikowany
Zdj璚ia: Kasia
poniedzia貫k, 27 lutego 2012



Kopiec kreta sta si modny dzi瘯i serii ciast w proszku, na pewno podbi sto造 tym, 瞠 wygl康em pobudza dzieci璚 wyobra幡ie. Z zasady nie kupuje ciast w kartonikach, ani torebkach, ale w tym przypadku mog to uzasadni dodatkowo tym, 瞠 samodzielne wykonanie ciasta nie jest zapewne ani odrobin trudniejsze i bardziej ryzykowne, ni skorzystanie z "gotowca".

SKxDNIKI:

Ciasto:
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
kilka kropli soku z cytryny
2 造磬i ciemnego kakao
2 造磬i m彗i pszennej
1 czubata 造磬a m彗i ziemniaczanej (skrobi)
2 造磬i wody

Bia趾a ubi na sztywn pian, dosypa cukier, ubi. Do 鄴速ek wsypa proszek i wkropi sok z cytryny, wymiesza i przela do piany, ubi. Do masy przesia m彗i, kakao i dola wody, delikatnie, dok豉dnie wymiesza. Ciasto przela do tortownicy o 鈔ednicy 24cm. Dno formy mo積a wy這篡 papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 160st, ok. 30minut (do suchego patyczka)

NADZIENIE:
ok. 500ml 鄉ietany krem闚ki (u篡wam dw鏂h kubk闚 po 330g)
1 czubata 造磬a cukru pudru
2 p豉skie 造磬i 瞠latyny
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej lub deserowej
6-7 szt. ma造ch, dojrza造ch banan闚

疾latyn zala niewielka ilo軼i zimnej wody i zostawi do nap璚znienia. Czekolady drobno pokroi. 妃ietan ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier puder. 疾latyn rozpu軼i na ma造m ogniu, ci庵le mieszaj帷 (nie zagotowa). Dola j do 鄉ietany, mieszaj帷 mas mikserem na najmniejszych obrotach. Dosypa czekolad, wymiesza.

Ostudzony biszkopt wydr捫y zostawiaj帷 oko這 1-1,5 cm brzegu. Nale篡 robi to ostro積ie, tak, aby nie przebi spodu - nale篡 zostawi na spodzie cienk warstw ciasta. Okruszki od這篡 do obsypania ciasta. W wydr捫onym biszkopcie ciasno u這篡 banany na oko這, zgodnie z ich naturalnymi wygi璚iami (przekroi豉m banany wzd逝, poniewa moje dziecko i m捫 pocz瘰towali si tymi, kt鏎e kupi豉m do ciasta i nie starczy這by mi ich, aby u這篡 w ca這軼i, jednak polecam u篡 ca造ch banan闚 i ze wzgl璠闚 smakowych i estetycznych - po przekrojeniu lepiej si prezentuj ). Na banany wy這篡 鄉ietan i uformowa j w kszta速 kopca. Obsypa dok豉dnie pozostawionymi okruszkami.

Przed podaniem sch這dzi. Przechowywa w lod闚ce.



wtorek, 14 lutego 2012


O Bomboloni, ma造ch, w這skich p帷zusiach z budyniowym nadzieniem przypomnia豉 mi Dorotus z "Moje wypieki". Ja z przepisu na ma貫 p帷zusie robi ca趾iem spore p帷zki, a 瞠 za budyniem nie przepadam nadziewam je advocatem. P帷zki z tego przepisu nie ch這n t逝szczu i s l瞠jsze ni tradycyjne, polskie t逝stoczwartkowe wypieki. Serdecznie polecam.

Przepis bierze udzia w akcji:

T逝sty Czwartek 2012


SKxDNIKI:

NA P。ZKI (35-40sztuk):
190ml mleka
100g cukru
30g 鈍ie篡ch dro盥篡
830g przesianej m彗i
sk鏎ka starta z 2 cytryn
180ml wody
5 jaj
0,5 造瞠czki soli
2 造磬i w鏚ki
150g stopionego mas豉

Wykona zaczyn: do p馧 szklanki letniego mleka wsypa 造瞠czk cukru i wkruszy dro盥瞠, wymiesza, odstawi na 10 minut do wyro郾i璚ia.
Zaczyn przela do m彗i, doda pozosta貫 sk豉dniki, poza mas貫m, zgnie嗆 ciasto. Przy ko鎍u zagniatania dola letni t逝szcz, wyrobi elastyczne, jednolite ciasto. Uformowa kulk i prze這篡 j do sporego garnka, przykry lnian 軼iereczk i odstawi do podwojenia obj皻o軼i w ciep貫 miejsce bez przeci庵闚 (na oko這 45-60 minut).

Ciasto na p帷zki mo積a przygotowa r闚nie w maszynie do chleba: wszystkie sk豉dniki umie軼i w misie maszyny, w nast瘼uj帷ej kolejno軼i: p造nne - jaja, mleko, t逝szcz, woda, w鏚ka, nast瘼nie w po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, m彗a ze sk鏎k cytrynow. W m帷e zrobi "do貫k" i wkruszy do niego 鈍ie瞠 dro盥瞠 (nie ma konieczno軼i wykonywania zaczynu). Maszyn nale篡 ustawi na program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

Czas w kt鏎ym ciasto wyrasta wykorzysta na przyrz康zenie nadzienia.

KREM ADVOCATOWY:
400ml mleka
200ml likieru jajecznego (advocat)*
1 budy waniliowy
cukier (wg informacji na opakowaniu budyniu)
2 造瞠czki mas豉

350ml mleka zagotowa z mas貫m. Proszek budyniowy z cukrem rozmiesza w pozosta造ch 50ml mleka. Zagotowane mleko zdj望 z ognia, dola advocat, wymiesza. Ci庵le mieszaj帷 powoli wla budy. Ustawi na ogniu i, nie przerywaj帷 mieszania, zagotowa. Przykry foli aluminiow i odstawi do ostygni璚ia.

* je瞠li nie posiadamy odpowiedniej szprycy i b璠ziemy nadziewa p帷zki przed sma瞠niem nale篡 przygotowa g瘰tszy krem, w tym celu proponuj zredukowa ilo嗆 advocatu i mleka o 50ml ka盥ego.

Kiedy ciasto wyro郾ie ponownie lekko je zagnie嗆. Na opr鏀zonej m彗 stolnicy rozwa趾owywa na grubo嗆 1-1,5 cm i wycina szklank ko豉 o 鈔ednicy 7-9cm.* Wykrojone p帷zki przykry lnian 軼iereczk i zostawi do podwojenia obj皻o軼i (oko這 40minut).

* je瞠li nie b璠ziemy nadziewa p帷zk闚 szpryc nale篡 rozwa趾owa ciasto cieniej, nak豉da nadzienie na 鈔odek jednego kr捫ka, przykrywa drugim, zlepia brzegi a nast瘼nie ponownie wykroi szklan k馧ko.

P帷zki sma篡my na silnie rozgrzanym, g喚bokim oleju (w temperaturze 175-180st.). Czy olej jest dostatecznie rozgrzany naj豉twiej sprawdzi wrzucaj帷 na niego frytk - powinna zaskwiercze i od razu wyp造n望 na powierzchni. P帷zki nale篡 sma篡 z obu stron na z這ty kolor, w taki spos鏏, 瞠by po 鈔odku p帷zka zostawa豉 jasna obw鏚ka. Je瞠li paczki rumieni si zbyt szybko, lub przybieraj od razu br您owy kolor nale篡 znacznie zmniejszy moc palnika na kt鏎ym je sma篡my, lub na chwile ca趾owicie go wy陰czy.

P帷zki ods帷za na papierowych r璚znikach. Nadziewa lekko przestudzone. Najlepiej smakuj 鈍ie瞠.



poniedzia貫k, 13 lutego 2012



To moja druga i ostatnia tegoroczna propozycja walentynkowa, zawieraj帷a kolejne z moich sztandarowych i zawsze sprawdzaj帷ych si po陰cze czyli czekolad z pomara鎍z. Serduszka maj lekko chrupk sk鏎k, a dzi瘯i sokowi z pomara鎍zy w 鈔odku s wilgotne, dodatkowo roztaczaj cudny pomara鎍zowy aromat zar闚no w czasie pieczenia jak i po nim. Serduszka s do嗆 uniwersalne i 鈍ietnie sprawdz si r闚nie przy innych okazjach. Mo積a je oczywi軼ie wykona w tradycyjnej formie babeczek.

Przepis zg豉szam do walentynkowej akcji:

 

Walentynki 2012. Czym TO si je?


SKxDNIKI:

100g roztopionego przestudzonego mas豉
100g roztopionej przestudzonej czekolady deserowej
175g m彗i pszennej
80g cukru
3 jajka
sk鏎ka otarta z 2 pomara鎍zy
1/3 szklanki soku z pomara鎍zy (tj. wyci郾i皻a po堯wka du瞠go, soczystego owocu)

DODATKOWO:
ma造 s這iczek Nutelli (serduszek nie trzeba nadziewa, to tylko opcja)
cukier puder do opr鏀zenia
lub roztopiona czekolada do oblania

Oddzieli bia趾a od 鄴速ek. Bia趾a ubi na sztywn pian. Doda cukier - ubi. Nast瘼nie doda 鄴速ka, po陰czy za pomoc miksera. Do masy przesia m彗, doda sk鏎k cytrynow, lekko przemiesza. Wla t逝szcz, soki czekolad - wymiesza do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto prze這篡 do foremek lub papilotek.
Je瞠li chcemy serduszka z Nutell, to pocz徠kowo nape軟i foremki do oko這 1/3 wysoko軼i, nast瘼nie, na這篡 krem orzechowo-czekoladowy, a potem przykry ciastem, tak aby foremki by造 wype軟ione do 3/4 wysoko軼i.

PIECZENIE: 180st, oko這 17minut (czas pieczenia zale篡 od wielko軼i foremki, babeczki na pewno nale篡 piec d逝瞠j, generalnie - do suchego patyczka)

Ciastka od razu po upieczeniu wyjmowa z foremek, ostudzone mo積a opr鏀zy cukrem pudrem lub udekorowa czekolad.




sobota, 11 lutego 2012



Pierwotnie mia豉m w planie zaprezentowa mus czekoladowo - pomara鎍zowy, ale wszystko wskazuje na to, 瞠 jestem tendencyjna, bo mus ten pojawia si ostatnio wsz璠zie. Dlatego te musia豉m przedsi瞝zi望 ma陰 zmian plan闚 i zdecydowa豉m si na nieco inny wariant, r闚nie czekoladowy.
Deser nie jest zbyt s這dki, prze豉many kwaskowo軼i wi郾i, urozmaiceniem jest czekoladowa granola. Do wykonania nie u篡豉m nawet 造瞠czki cukru. ζdnie si prezentuje, natomiast wykonanie nie zajmuje ani wiele czasu, ani umiej皻no軼i. Mo積a deser przygotowa dzie wcze郾iej (wtedy proponuje posypa granol po wierzchu przed samym podaniem, inaczej naci庵nie wilgoci z deseru i nie b璠zie chrupi帷a), lub w dzie podania, deser po przygotowaniu praktycznie nie potrzebuje ch這dzenia.

Przepis bierze udzia w akcji "Walentynki 2012. Czym to si je?"

Walentynki 2012. Czym TO si je?



SKxDNIKI (na 2 porcje):

200ml 鄉ietany krem闚ki
1 usztywniacz do 鄉ietany (opcja)
125g serka mascarpone
100g czekolady deserowej
4 造磬i p豉tk闚 owsianych g鏎skich
2 造磬i kokosu
250-300g wi郾i bez pestek (plus sok z ich rozmra瘸nia lub drylowania)
2 czubate 造磬i galaretki wi郾iowej

Przygotowa wi郾ie: galaretk wi郾iow zala sokiem z wi郾i (je瞠li b璠zie go za ma這 dola odrobin wody). Chwil poczeka a nap璚znieje. Rozpu軼i na ma造m ogniu nie dopuszczaj帷 do zagotowania. Zala wi郾ie, wymiesza, odstawi do momentu 瞠lowania (nie ca趾owitego st篹enia).

Przygotowa granol: p豉tki owsiane podpra篡 na suchej patelni, kiedy b璠 ju robi si lekko z這te dosypa kokos i podpra篡 jeszcze chwilk. Zsypa z patelni (inaczej mimo wy陰czonego palnika na rozgrzanej patelni kokos si spali). W k徙ieli wodnej rozpu軼i ok. 30-35g czekolady (moja tabliczka sk豉da豉 si z sze軼iu lasek, rozpu軼i豉m dwie). Do rozpuszczonej czekolady wsypa p豉tki owsiane i kokos, wymiesza.

Przygotowa kremowy mus czekoladowy: pozosta陰 czekolad rozpu軼i, przela do serka mascarpone, wymiesza. 妃ietan ubi (mo積a z dodatkiem usztywniacza), po這w prze這篡 do czekoladowego mascarpone, delikatnie wymiesza.

Wykonanie deseru: do wysokich, szerszych szklanek (np. do piwa lub frappe) lub puchark闚 nak豉da warstwowo: mus czekoladowy (warstwa musu powinna by najwy窺za), posypywa granol, to pokry cienk warstw 鄉ietany (jest u篡ta g堯wnie dla efektu wizualnego), na 鄉ietanie uk豉da wi郾ie w 瞠lu (nie galaretk! z瞠lowane wi郾ie wy豉wiamy tak, 瞠by nie nabiera zbyt du穎 瞠lu), nast瘼nie zn闚 mus czekoladowy itd. Zako鎍zy musem posypanym grubsz warstw granoli.

Deser przechowywa w lod闚ce.


鈔oda, 08 lutego 2012



Po d逝giej przerwie z kuchni po liftingu co co na ka盥ym szanuj帷ym si "s這dkim" blogu by musi. Musi i koniec. Kropka. Magdalenki. S這dziutkie, cytrusowe, puchate, lekko wilgotne. Wykonane z niewielkiej ilo軼i 豉two dost瘼nych i niezbyt drogich sk豉dnik闚. W dodatku b造skawicznie.
Ja zrobi豉m je w nieco mniej tradycyjnej formie misi闚, bo moje dzieci chodzi這 za mn z t form od d逝窺zego czasu, a mnie si jako nic do niej nie nadawa這, a w ko鎍u...
Oczywi軼ie bardziej tradycyjne foremki b璠 r闚nie dobre:)


SKxDNIKI:

3 jajka
100g cukru
100g roztopionego, przestudzonego mas豉
150g m彗i
Starta sk鏎ka z cytryny i pomara鎍zy

Ubi bia趾a na sztywno. Wsypa cukier i ubi, doda 鄴速ka, po陰czy mikserem. Do masy przesia m彗, doda sk鏎ki owocowe i wla mas這, delikatnie wymiesza. Nak豉da do foremek.

PIECZENIE: 180-200st; ok. 10-12 minut

Z foremek wyci庵a zaraz po upieczeniu.





盍鏚這: http://www.mojewypieki.blox.pl/; lekko zmodyfikowany
czwartek, 05 stycznia 2012

Te ro磬i to tradycyjne dla bo穎narodzeniowego okresu ciasteczka kraj闚 germa雟kich, g堯wnie Austrii, ale s bardzo popularne r闚nie w Niemczech. Du瘸 zalet ciasteczek jest to, 瞠 mimo d逝giego przechowywania pozostaj kruche.

SKxDNIKI (na ok 40-50 sztuk):

300g m彗i
250g mas豉
100g cukru pudru
150g zmielonych migda堯w
1 jajko
szczypta soli
1,5 laski wanilii (rdze - ziarna)

Z podanych sk豉dnik闚 zagnie嗆 g豉dkie ciasto, owin望 foli i sch這dzi oko這 45minut w lod闚ce.
Po tym czasie odrywa kawa趾i ciasta i formowa z nich ro磬i. Ja robi豉m kuleczki wielko軼i du瞠go orzecha, nast瘼nie z kuleczki formowa豉m wa貫czek i ten wa貫czek wygina豉m w ksi篹ycowy kszta速.
Ciasteczka u這篡 na blasze wy這穎nej papierem zachowuj帷 niezbyt du瞠 odst瘼y.

PIECZENIE: 175st., oko這 10-15 minut, do momentu a ko鎍e ro磬闚 zaczn si delikatnie rumieni

PONADTO:
1,5 laski wanilii (ziarenka)
4 torebki cukru wanilinowego

Cukier wanilinowy zmiesza z ziarenkami wanilii przetartymi przez bardzo drobne sito. W mieszance obtacza ciep貫 ciasteczka.

Wystudzone prze這篡 do szczelnie zamykanego pojemnika, mo積a przechowywa do 3 tygodni.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: "安i徠eczne ciasta i ciasteczka", Dobre Rady - wydanie specjalne nr.6/2000r.

wtorek, 03 stycznia 2012

Tiramisu to deser niesamowicie uniwersalny. Dzi瘯i swojej wykwintno軼i pasuje na najbardziej wyrafinowane przyj璚ia, dzi瘯i 豉two軼i wykonania, 鈍ietnie sprawdza si na towarzyskich spotkaniach w gronie przyjaci馧 czy rodziny. A dzi瘯i temu, 瞠 jest naprawd pyszny znika b造skawicznie...
Tiramisu kt鏎e prezentuje nie jest zbyt klasyczne, zawiera ca貫 jajka zamiast 鄴速ek, advocat zamiast likieru kawowegoi nie maw nim 鄉ietanki, ale to najlepsze tiramisu jakie jad豉m. L瞠jsze, mniej t逝ste idelikatniejsze dzi瘯i u篡ciubia趾owej piany zamiast 鄉ietanki,o pi瘯nym kolorze advocatu. Trzeba spr鏏owa.

SKxDNIKI:

400g pod逝積ych biszkopt闚
500g serka mascarpone
4 jajka
150g cukru
100ml adwokatu
1-2 szklanek mocnej, parzonej kawy
1 du瘸 造磬a 瞠latyny
ciemne kakao

Jajka wyparzy.
疾latyn w ma造m garnuszku zala ok. 50ml zimnej wody, poczeka a 瞠latyna wch這nie wod i rozpu軼i na ma造m ogniu nie dopuszczaj帷 do zagotowania.Oddzieli 鄴速ka od bia貫k. Bia趾a ubi na sztywn pian. 草速ka utrze z cukrem. Do 鄴速ek z cukrem doda serek mascarpone, adwokat i rozpuszczona 瞠latyn - wymiesza mikserem. Na koniec dodac ubite bia趾a i lekko wymiesza 造磬.
Biszkopty namacza kaw (ok2 -3 造磬i na jeden biszkopt, musz mi瘯kie anie rozmiek貫 i rozpadaj帷e si) i ciasno uk豉da w naczyniu 瘸roodpornym.
Na warstw biszkopt闚 wyla 1/2 masy.U這篡 kolejn warstw biszkopt闚 namoczonych w kawie i wyla pozosta陰 mas.
Pozostawi w lod闚ce co najmniej 2h przed podaniem. Bezpo鈔ednio przed podaniem obsypa obficie ciemnym kakao.



毒鏚這:przepis pani Maryli M.; za kt鏎y serdecznie dzi瘯uj.

czwartek, 22 grudnia 2011

Zdecydowanie dla wielbicieli fistaszk闚, albo przynajmniej mas豉 orzechowego. Przepyszne ciasteczka z orzeszk闚, troch mniej 鈍i徠ecznie tradycyjnych, ale jak dla mnie to mi豉 odmiana. Bardzo kruche i sypkie, takie piaskowe.
W oryginalnym przepisie by這 mniej m彗i i orzeszk闚, a ciasteczka mia造 si mocno rozp造wa i wychodzi ca趾iem p豉skie - ja tak nie lubi, dlatego doda豉m nieco wi璚ej m彗i i orzeszk闚, dosypa豉m troch sody. Przez to nieco trudniej formowa ciasteczka, ale moim zdaniem warto, bo takie pop瘯ane i "ciasteczkowe" prezentuj si o niebo lepiej.
Cud, mi鏚 i orzeszki (no, mo瞠 tym razem bez miodu:)

SKxDNIKI (na oko這 30 sztuk):

75g mi瘯kiego mas豉
120g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 鄴速ko
130g mielonych orzeszk闚 ziemnych
150g m彗i
0,5 造瞠czki sody oczyszczonej

DODATKOWO:
orzeszki ziemne do dekoracji
2op. cukru wanilinowego

Mas這, 鄴速ko i cukier zmiksowa na puszyst mas. Doda pozosta貫 sk豉dniki i zagnie嗆 jednolite ciasto. Gotowe owin望 foli spo篡wcz i w這篡 na ok. 30min do lod闚ki.
Po tym czasie odrywa kawa趾i ciasta i formowa kulki wielko軼i orzech闚 w這skich. W ka盥 kulk wk豉da orzeszek.
Uk豉da w sporych odst瘼ach na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 170st, oko這 20minut (na jasny kolor)

Ciep貫 ciasteczka obtoczy z g鏎y w cukrze pudrze.
Przechowywa w zamkni皻ym pojemniku.


Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: "安i徠eczne ciasta i ciasteczka", wydanie specjalne nr 6/2000r.

| < Sierpie 2015 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel