czwartek, 09 pa寮ziernika 2014



Ciasto marchewkowe jest bardzo popularne. Na blogu s ju muffinki z marchewk (klik...) i takowy piernik (klik...). Ciasto samo w sobie jednak jako czeka這. Jaki d逝窺zy czas temu pr鏏owa豉m je piec, ale solidarnie mi nie wychodzi造 - by造 ci篹kie, muliste i zakalcowate. Zrazi豉m si. W tym roku wr鏂i豉m po ciasto marchewkowe w zwi您ku z pewn wyj徠kow okazj, piek豉m je z dusz na ramieniu. Okaza這 si strza貫m w dziesi徠k. Jest do嗆 ci篹kie, syc帷e, aromatyczne; d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆, ale jednocze郾ie nie jest tak mokre jak te, kt鏎ych pr鏏owa豉m dotychczas. Powtarzam je wi璚 na blogu na specjalne 篡czenie:) Ciasto marchewkowe z grubo siekanymi w這skimi orzechami, kawa趾ami kandyzowanego imbiru i g瘰tym serowym lukrem.

SKxDNIKI:

2 (ok. 450g) du瞠 marchewki,starte na tarce o drobnych oczkach
3/4 (ok. 80-100g) szklanki grubo siekanych orzech闚 w這skich
1/2(ok. 80g) szklanki kandyzowanego imbiru, pokrojonego na ma貫 kawa趾i

175g mas豉 lub dobrej jako軼i margaryny tortowej
4 jajka
1 i 1/3 szklanki br您owego cukru do wypiek闚
2 szklanki m彗i
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 造瞠czka sody oczyszczonej
3 造瞠czki cynamonu

T逝szcz rozpu軼i i pozostawi do przestudzenia. Jajka ubi z cukrem na sztywn, puszyst mas. Do masy jajecznej doda marchew, wymiesza. Wsypa m彗, proszek, sod i cynamon, wymiesza. Po陰czy z t逝szczem. Na koniec wmiesza orzechy i imbir.
Gotowe ciasto prze這篡 do tortownicy o 鈔ednicy 22-24cm* o dnie wy這穎nym papierem do pieczenia i nat逝szczonych bokach.

PIECZENIE: 180st, ok. 70minut (do suchego patyczka)

*ciasto mo積a upiec ni窺ze w wi瘯szej formie, odpowiednio skracaj帷 czas pieczenia. Dla przyk豉du w blaszce o wymiarach ok. 25x30cm b璠zie to ok. 40min

LUKIER:
20g mi瘯kiego mas豉
60g serka twarogowego typu kanapkowego
100g cukru pudru + do regulowania g瘰to軼i
2 造瞠czki soku z cytryny

Wszystkie sk豉dniki lukru utrze. W razie potrzeby zag窷ci dodatkow porcj cukru pudru. Ostudzone ciasto obla lukrem.

Ze wzgl璠u na lukier z serem i mas貫m ciasto lepiej przechowywa w lod闚ce. Nielukrowane przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: podstawowy przepis na ciasto marchewkowe pochodzi ze strony 奸adami S這dkiej Babeczki, pozwoli豉m go sobie zmodyfikowa piek帷 wysokie okr庵貫 ciasto, dodaj帷 imbiru i serowy lukier

鈔oda, 08 pa寮ziernika 2014

Staram si w ka盥ym dyniowym sezonie to pi瘯ne warzywo go軼i w swojej kuchni. Naprawd uwielbiam dynie wszystkimi zmys豉mi. Ich sk鏎k zwykle g豉dk, ale miejscami chropowat z regularnymi ob造mi wg喚bieniami. Ich pi瘯ny regularny kszta速. Cudowny, g喚boki pomara鎍zowy kolor, jakby ca貫 s這鎍e lata w jaki magiczny spos鏏 zosta這 zamkni皻e w豉郾ie w dyni. Mi捫sz dyni hokkaido - mi瘰isty, sypki, intensywny w kolorze, 豉godny w smaku. W豉軼iwie chyba wole na dynie patrze ni je je嗆:) W tym roku (jako pierwsze, ale na pewno nie ostatnie), proponuj dyniowe mini serniczki z pomara鎍z na spodzie z pierniczk闚 w czekoladzie. 安ietne po陰czenie pachn帷e jesieni.

Zg豉szam do:

Dynia na s這dko i s這no

SKxDNIKI (na 6 sztuk w kokilkach lub 8 w papilotkach):

160g pierniczk闚 w czekoladzie

200g serka twarogowego typu kanapkowego (w stylu Philadelphia)
150g dyniowego piure*
80g cukru pudru
1 jajko
1 bia趾o
2 造瞠czki przyprawy do piernika**
sk鏎ka otarta z pomara鎍zy
2 造磬i soku z pomara鎍zy

Ka盥 z kokilek wysmarowa mas貫m (papilotek nie smarujemy). Ciasteczka pokruszy (kruszy豉m w d這niach, nie na piasek) na dno foremek. Wszystkie sk豉dniki serniczk闚 umie軼i w misce i wymiesza kr鏒ko mikserem na 鈔ednich obrotach tylko do ujednolicenia. Mas rozla do przygotowanych foremek.

PIECZENIE: w這篡 do piekarnika nagrzanego do 180st piekarnika i od razu obni篡 temperatur do 120st, 30min (w papilotkach 25min)

*tak ilo嗆 piure przygotowuje z mniej wi璚ej 300g surowej, obranej i pozbawionej mi瘯iszu dyni. Dynie kroje w kawa趾i i wrzucam do niewielkiej ilo軼i gotuj帷ej si, lekko os這dzonej wody. Gotuj do mi瘯ko軼i. Dok豉dnie odcedzam na sicie. Dobrej jako軼i dynia ma tak struktur, 瞠 w豉軼iwie wystarczy rozetrze j 造磬, aby uzyska g豉dkie piure, ale oczywi軼ie mo積a j r闚nie zmiksowa blenderem.

**polecam przyprawy firm specjalizuj帷ych si w przyprawach, nie zawieraj m彗i i innych wype軟iaczy. Je郵i Twoja przyprawa zawiera m彗 dodaj co najmniej 2 du瞠 造磬i

PONADTO:
80g kandyzowanej skorki pomara鎍zowej
20-30g czekolady deserowej

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Upieczone serniczki udekorowa kandyzowan sk鏎k i czekolad.

Serniczki ostudzi. Przed podaniem sch這dzi przez noc lub kilka godzin w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



poniedzia貫k, 06 pa寮ziernika 2014

Wydawa這 mi si, 瞠 篡tnie ciasto b璠zie ci篹kie i muliste, i... bardzo si zdziwi豉m. Ciasto jest lekkie, puszyste, delikatne, wilgotne, wprost rozp造waj帷e si w ustach. D逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Bardzo jesienne ciasto, z delikatn nuta cynamonu i t wyj徠kow s這dycz, kt鏎 nadaje wypiekom mi鏚. Bardzo polecam.

Zg豉szam do:

Jab趾o z cynamonem 2014

SKxDNIKI:

1 jab趾o

75g mas豉
50g miodu
80g ciemnego cukru do wypiek闚
1 造瞠czka cynamonu

75ml mleka
1 jajko

150g m彗i 篡tniej razowej
50g zmielonych na m彗 migda堯w
2 造瞠czki proszku do pieczenia

3 造磬i p豉tk闚 migda這wych

Jab趾o umy, obra, pokroi w mniej wi璚ej centymetrowe kawa趾i. Mas這 z cukrem, miodem i cynamonem umie軼i w garnuszku i podgrzewa do rozpuszczenia cukru i mas豉. Lekko przestudzi, wla mleko i wbi jajko. Roztrzepa. Suche sk豉dniki wymiesza w misce i zala lekko ciep造m p造nem. Wymiesza 造磬 na jednolit mas. Doda jab趾o, zamiesza. Ciasto prze這篡 do wy這穎nej papierem ma貫j keks闚ki, ok. 8x20cm, wyr闚na i obsypa wierzch p豉tkami migda這wymi.

PIECZENIE: 170st, ok. 40-50min (do suchego patyczka)

Przed podaniem ca趾owicie ostudzi. Przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni




毒鏚這: Moje Wypieki, z kosmetycznymi zmianami

wtorek, 30 wrze郾ia 2014

Dla mnie owocami jesieni zdecydowanie s gruszki, a p騧niej orzechy w這skie, ale to jeszcze chwilka. Uwielbiam je razem, ale to jak wy瞠j - jeszcze chwilka. Jab趾a, niby takie oczywiste, ale s calutki rok w ilo軼iach hurtowych, zawsze i wsz璠zie. Na dynie czekam i staram si co roku co z niej wyczarowa, ale jednak pierwsze雟two maj gruszki. po tiramisu czas na pyszne ciasto - na ci篹kim czekoladowym spodzie gruszkowo-鄉ietankowy mus przykryty czekoladow bit 鄉ietank. Idealne, delikatne po陰czenie owoc闚 i czekolady. Klasyka z charakterem.

SKxDNIKI:

DZIE 1

MUS CZEKOLADOWY:
1,5 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
60g czekolady deserowj
60g czekolady mlecznej

Krem闚k zagotowa, zdj望 z ognia. Do gor帷ej wsypa po豉man na kawa趾i czekolad i dok豉dnie rozmiesza. Dobrze sch這dzi w lod闚ce, najlepiej ca陰 noc.

CIASTO:
60g m彗i
25g ciemnego kakao
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 造磬a kawy rozpuszczalnej
100g br您owego cukru
75g zimnego mas豉

1/4 szklanki jogurtu greckiego
1/4 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
1 jajko

W misce wymiesza suche sk豉dniki, doda pokrojone na kawa趾i mas這. Sk豉dniki po陰czy rozcieraj帷 mi璠zy palcami do momentu utworzenia si grudek.
Jajko roztrzepa z jogurtem i 鄉ietank. Mieszank przela do pozosta造ch sk豉dnik闚. Wymiesza.
Ciasto przela do blaszki o wymiarach ok. 30x20cm, lub nieco mniejszej, wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, ok. 20min (do suchego patyczka)

MUS GRUSZKOWY:
800g gruszek

sok z 1/2 cytryny
2 造磬i cukru
2,5 造瞠czki 瞠latyny + 3 造磬i wody

Gruszki obra, zetrze na tarce o grubych oczkach (bez gniazd nasiennych). Owoce wraz z cukrem i sokiem z cytryny umie軼i w garnuszki zagotowa na niewielkim ogniu i gotowa tak d逝go, a z owoc闚 powstanie g豉dki mus, a sok odparuje (je郵i ca造 sok odparuje, a gruszki jeszcze si nie rozpadaj nale篡 dola niewielk ilo嗆 wody i nadal gotowa). W tym czasie 瞠latyn zala wod i odstawi do nap璚znienia. Przesma穎ne gruszki mo積a dodatkowo przetrze przez sito lub zblendowa. Ponownie zagotowa, zdj望 z ognia i doda do gor帷ych owoc闚 nap璚znia陰 瞠latyn. Dok豉dnie rozmiesza i ca趾owicie wystudzi.

DZIE 2

PONADTO:
1 szklank 鄉ietanki krem闚ki
1,5 造瞠czki 瞠latyny + 2 造磬i wody1 造磬a cukru pudru (opcjonalnie do smaku)

1/2 szklanki ciasteczek typu Maltesers
1 造瞠czka ciemnego kakao

疾latyn zala wod i zostawi do nap璚znienia. 妃ietank krem闚k ubi na sztywno. Ubijaj帷 na niskich obrotach doda stopniowo mus gruszkowy. 疾latyn rozpu軼i delikatnie ja podgrzewaj帷. Nie przestaj帷 ubija wla do masy. Ewentualnie dos這dzi do smaku. Mus gruszkowy wy這篡 na ciasto. Odstawi do lod闚ki.

Czekoladow 鄉ietank ubi i roz這篡 na musie gruszkowym. Wierzch obsypa pokruszonymi ciasteczkami i kakao.Przed podaniem sch這dzi ok. 2h w lod闚ce.

Podawa sch這dzone, przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 24 wrze郾ia 2014

Pyszny deser z pod逝積ych biszkopt闚 nas帷zonych kaw, z kremow mas z mascarpone z advocatem i warstw gruszek, uwie鎍zony kleksem bitej 鄉ietany. Czy to jeszcze tiramisu? Nie wiem, tak do ko鎍a, ale my郵, 瞠 na potrzeby bloga, mo瞠my tak przyj望. Delikatne, pe軟e przenikaj帷ych si i uzupe軟iaj帷ych nawzajem smak闚. Wspania貫 tiramisu ze z這tymi owocami jesieni.

SKxDNIKI (na 4 du瞠 porcje):

GRUSZKI:
ok. 500g s這dkich gruszek (waga przed obraniem)
2 造磬i soku z cytryny
1 造磬a cukru
3 p豉skie 造瞠czki m彗i ziemniaczanej + 2 造磬i wody

Gruszki umy, obra, usun望 gniazda nasienne, pokroi w kostk. W garnuszku umie軼i owoce, sok z cytryny i cukier. Podgrzewa na wolnym ogniu do momentu, a owoce mocno zmi瘯n, a cz窷 zacznie si rozpada. M彗 rozmiesza w zimnej wodzie, dola do gruszek, energicznie rozmiesza. Poczeka a masa ponownie si zagotuje, zdj望 z ognia i pozostawi do ostudzenia.

KREM MASCARPONE:
500g serka mascarpone
125ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
1 造磬a cukru pudru
75ml advocatu

Mascarpone ubi z krem闚k na sztywn mas. Pod koniec ubijania doda cukier. Do masy wla alkohol i wymiesza na ma造ch obrotach miksera.

PONADTO:
ok. 12szt. pod逝積ych biszkopt闚
250ml mocnej s這dkiej, czarnej kawy

250ml 鄉ietanki kremowej 30 lub 36%
4 sztuki kakaowych biszkopt闚 lub herbatnik闚

妃ietank ubi, mo積a lekko os這dzi. Biszkopty nas帷zy obficie kaw.
W pucharkach u這篡 warstw biszkopt闚. Na to rozdzieli po這w masy z mascarpone, na serek wy這篡 po這w gruszek. Warstwy powt鏎zy - biszkopty, mascarpone, gruszki. Na g鏎ze ozdobi bit 鄉ietan i pokruszonymi ciasteczkami kakaowymi

Przed podaniem sch這dzi co najmniej 2h w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 23 wrze郾ia 2014

畝dne kokosowe cuda bez pieczenia nie s w stanie tego podrobi. Idealne, lekko wilgotne, mocno kokosowe, otulone czekolad batoniki, 逝dz帷o podobne do tych ze sklepu. ζtwo si uzale積i, zw豉szcza, 瞠 przepis jest banalny, nie wymaga u篡cia miksera, ani brudzenia wielu naczy. Daje na niego gwarancje powodzenia:)

SKxDNIKI (na ok. 12-14 sztuk):

4 bia趾a du篡ch jajek (L lub XL)
300g kokosu
250g cukru

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w du篡m rondlu, podgrzewa mieszaj帷 a masa stanie si wyra幡ie ciep豉, ale nie gor帷a. Zdj望 z ognia. Lekko wilgotnymi d這闓i formowa batoniki lub kulki wielko軼i pingpongowej pi貫czki. Gotowe u這篡 na wy這穎nej papierem blasze, w niewielkich odst瘼ach.

PIECZENIE: 150st, termoobieg - 10minut; nast瘼nie 120st, g鏎a-d馧 - 10minut; wy陰czy piekarnik i pozostawi kulki w wy陰czonym jeszcze na oko這 20minut

DODATKOWO:
350g czekolady
3 造磬i oleju

Czekolad z olejem rozpu軼i w k徙ieli wodnej. W roztopionej zanurza przestudzone kulki. Odstawi do zastygni璚ia czekolady na papier do pieczenia. Niecierpliwi mog wstawi do lod闚ki.

Przechowywa w metalowej puszce.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 19 wrze郾ia 2014

W zimowym niezb璠niku Babci zawsze by (jest) sok z malin. W wersji z owocami i bez. Niezawodny na przezi瑿ienia i na smutki. Do herbaty, budyniu, kaszy manny czy po prostu nieco rozcie鎍zony ciep陰 wod. Ja proponuje wersje ze spor ilo軼i cytryny, zdecydowanie wyczuwalnej i waniliow nutk. Dzi瘯i temu sok jest bogatszy w smaku, jeszcze zdrowszy i jeszcze skuteczniejszy w walce z jesienno-zimowymi chor鏏skami.

SKxDNIKI (na 800-1000ml):

ok. 1kg malin
sok z 2 cytryn
½ szklanki wody
180g cukru
kawa貫k kory waniliowej lub 2 cukry wanilinowe

Maliny przebra, op逝ka pod bie膨c wod. W szerokim garnku umie軼i maliny, sok z cytryny, wod, cukier i kor. Podgrzewa na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszaj帷. Nie zwi瘯szaj帷 p這mienia gotowa pod przykryciem do momentu kiedy owoce si rozpadn i wyra幡ie zbledn (oko這 30 minut).

Sok przela przez sito. Ja dodatkowo lekko przecieram rozgotowane maliny, ale przez to sok nie jest idealnie klarowny.
Je郵i chcemy sok przechowywa d逝窺zy czas gor帷y nale篡 przela do s這iczk闚, szczelnie zakr璚i ostudzi w pozycji „do g鏎y nogami” (zakr皻kami w d馧) lub zapasteryzowa.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



poniedzia貫k, 15 wrze郾ia 2014

Sp鎩rzcie na to! Jesie. Definitywnie. 疾gnamy lato deserem na d逝gie, ch這dne wieczory. Takie, w kt鏎e po prostu chce si spokojnie usi捷, z ksi捫k (no, niech ostatecznie b璠zie - pilotem) w d這ni, kiedy na stole paruje herbata, a o parapety stuka deszcz. Aromatyczny, ju zdecydowanie ci篹szy ni te z przed paru dni, deser z owocami wczesnej, 鈔鏚ziemnomorskiej jeszcze ciep貫j, ale ju jesieni - figami, kt鏎e w Polsce staj si coraz bardziej popularne (co nie znaczy, 瞠 je polubi ;). Z gar軼i orzech闚, korzennymi przyprawami i ca趾iem swojskim pitnym miodem.

SKxDNIKI (na 4 porcje):
4 dojrza貫 fioletowe (czarne), figi*
1/2 szklanki pitnego miodu typu dw鎩niak lub p馧torak
1 造磬a p造nnego miodu
1 造磬a mas豉
szczypta cynamonu
szczypta ga趾i muszkato這wej
4 go寮ziki
2 gwiazdki any簑

*dojrza豉 figa ma r闚nomierny, g喚boki ciemny kolor i jest naprawd bardzo mi瘯ka (nie b鎩cie si kupowa tych najmi瘯szych)

PONADTO:
100g serka ricotta (mo積a zast徙i delikatniejszym i bardziej kremowym mascarpone lub u篡 jedynie jogurtu typu greckiego)*
1 造磬a jogurtu greckiego
1 造磬a p造nnego miodu
gar嗆 mieszanki podpra穎nych, grubo posiekanych orzech闚 (u篡豉m orzech闚 laskowych, w這skich i nerkowca, pasowa b璠 r闚nie pistacje i migda造)

Zwyk造 mi鏚 z mas貫m i przyprawami umie軼i w malutkim garnuszku i podgrza o roztopienia mas豉, co jaki czas mieszaj帷. Od razu zdj望 z ognia i po陰czy z miodem pitnym. Figi umy i naci望 na krzy do po這wy wysoko軼i (lub nieco g喚biej). Figi umie軼i w niewielkim naczyniu 瘸roodpornym lub pojedynczych kokilkach. Ka盥y owoc obla tak sam ilo軼i sosu miodowego.

PIECZENIE: termoobieg 190st, ok. 10-15minut

Kiedy figi si piek serek utrze drewnian 造磬 z miodem i jogurtem. W 鈔odek gor帷ych owoc闚 na這篡 po 造盧e masy i obsypa orzechami. Podawa od razu.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 30 lipca 2014

Muffinki to nie jest mi這嗆 mojego 篡cia, ale uroku odm闚i im nie mo積a. Na pewno to najprostsze i najszybsze wypieki. 疾by je przygotowa nie trzeba wielu umiej皻no軼i, naczy, ani trudno dost瘼nych sk豉dnik闚, wystarczy nieco dobrych ch璚i. W lato mo積a poszale z sezonowymi owocami, zim z przyprawami. Mo積a je wie鎍zy kremem, oblewa czekolad, obsypa kruszonk. Zach璚am do puszczenia w ruch wyobra幡i i stworzenia w豉snej kompozycji. A tych, kt鏎zy akurat nie maja pomys逝 zapraszam na muffinki z bor闚kami i bia陰 czekolad.

SKxDNIKI (na ok. 14-16sztuk):

300g m彗i
150g cukru
cukier wanilinowy
szczypta soli
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1/2 造瞠czki sody oczyszczonej

65ml oleju
250ml ma郵anki
2 jajka

150g umytych, osuszonych bor闚ek ameryka雟kich
100g bia貫j czekolady pokrojonej w niewielkie kawa趾i

Suche sk豉dniki wymiesza w jednej misce. W drugiej wymiesza sk豉dniki mokre; a nast瘼nie mas wla do sypkich. Ca這嗆 przemiesza, niekoniecznie dok豉dnie, tak, aby sk豉dniki si po陰czy造, ale ciasto nie musi by g豉dkie. Doda czekolad i bor闚ki, jeszcze raz delikatnie przemiesza. Ciasto nak豉da do papilotek lub kubeczk闚 造磬 zanurzan w zimnej wodzie, do 2/3 wysoko軼i foremki.

PIECZENIE: 180st, ok. 30minut (do suchego patyczka)

Jeszcze ciep貫 opr鏀zy cukrem pudrem. Podawa ostudzone.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 28 lipca 2014

Pyszne, wyj徠kowo ma郵ane, bardzo kruche z wyra幡ym aromatem i wyczuwalnym lekko cytrusowym smakiem lawendowych kwiat闚. O ich upieczeniu wprost marzy豉m, ju od kilku lat i w ko鎍u mi si uda這. Przy okazji na moim balkonie zamieszka造 trzy donice z pi瘯nymi lawendami. No, dobrze, dwie przepi瘯ne i jedna oskubana, ale mo瞠 si po tym pozbiera:)

SKxDNIKI (na ok. dwa tuziny ciasteczek):

2 szklanki m彗i
1/2 (lub nieco wi璚ej) szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
165g sch這dzonego mas豉
2 鄴速ka
4-5 造瞠czek 鈍ie篡ch kwiat闚 lawendy (najlepsze s te, tu przed rozwini璚iem), lub 2-3 造瞠czki suszonych

Wszystkie sk豉dniki szybko zagnie嗆 na jednolite ciasto. Owin望 foli spo篡wcz i od這篡 na 1-2h (mo積a nawet na ca陰 noc) do lod闚ki. Po tym czasie ciasto wyj望 i rozwa趾owa na grubo嗆 oko這 5mm podsypuj帷 m彗. Wykrawa dowolne kszta速y ciasteczek. Gotowe u這篡 w niewielkich odst瘼ach na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, 13-17minut (do momentu, a brzegi zaczn si leciutko z這cic, ale ciasteczka s jeszcze jasne)

Wystudzone przechowywa w metalowej puszce do 2tygodni.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25
| < Pa寮ziernik 2014 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl








Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl