wtorek, 09 grudnia 2014

Fudge to moje kolejne odkrycie tego weekendu. S這dkie, rozp造waj帷e si w ustach czekoladki. Kolejna pozycja, kt鏎a mo瞠 by baz do mn鏀twa wariacji bardziej i mniej oczywistych. Po陰czenie s這dkiej czekolady z sol morsk na pewno nie jest dla wszystkich, ale ja osobi軼ie lubi kontrasty w s這dyczach, sprawiaj, 瞠 zapami皻ujemy je na d逝瞠j. Ci, kt鏎ych to nie przekonuje mog oczywi軼ie zrezygnowa z soli, czekoladki tak b璠 pyszne. Idealne drobiazgi pod choink!

SKxDNIKI (na ok. 20 kostek):

280g cukru
90ml 鄉ietanki krem闚ki
szczypta soli
1 造瞠czka kawy rozpuszczalnej
25ml whisky

100g gorzkiej czekolady
30g mas豉

1 造磬a grubej soli morskiej

Cukier, szczypt soli, kaw, krem闚k i whisky umie軼i w garnuszku, zamiesza i pozostawi na kilka minut. Mieszaj帷 podgrzewa na wolnym ogniu doprowadzaj帷 do wrzenia. Gotowa ok. 3-4minuty. Do gor帷ego syropu doda mas這 i po豉man czekolad. Rozmiesza do momentu a masa stanie si l郾i帷a i g豉dka. Niewielk form (u mnie keks闚ka ok. 10x20cm) wy這篡 papierem do pieczenia, przela mas czekoladow i posypa grub sol.
Odstawi na noc do lod闚ki. Pokroi ostrym no瞠m w niewielkie kostki. Podawa sch這dzone. Przechowywa w lod闚ce do 7dni.


S這dka magia od kuchni

毒鏚這: "S這dkie klimaty" 2/2014; do嗆 mocno zmodyfikowany

poniedzia貫k, 08 grudnia 2014

Nie wiem dlaczego dot康 nie piek豉m cantuccini...? Baardzo je lubi, a dodatkowo daj mo磧iwo嗆 tworzenia mn鏀twa smak闚 i po陰cze. Zawsze wydawa這 mi si, 瞠 musz by skomplikowane, chyba przez to, 瞠 ciastka piecze si dwukrotnie. W rzeczywisto軼i s banalnie proste
i nie ma co si w nich nie uda. Dla tych, kt鏎zy nie znaj cantuccini - to w這skie, dok豉dnie toska雟kie, ciastka-sucharki, twarde jak kamienie (no, mo瞠 lekko przesadzi豉m), stworzone do moczenia w kawie, najlepiej gorzkiej, bo ciastka s do嗆 s這dkie. Charakteru nadaj im chrupi帷e bakalie (tradycyjnie migda造) i aromatyczne dodatki przypraw, sk鏎ek, likier闚... Moje cantuccini maj zimowy charter - dosypa豉m do nich cynamonu, doda豉m pra穎nych migda堯w i kandyzowanej sk鏎ki
z pomara鎍zy. Pychaaaa...

SKxDNIKI (na 12-20sztuk, zale積ie od wielko軼i):
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 szklanka m彗i
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 czubata 造瞠czka cynamonu
40g blanszowanych migda堯w
40g migda堯w w sk鏎kach
60g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej

Oba rodzaje migda堯w kr鏒ko podpra篡 na rozgrzanej, suchej patelni.
Jajko utrze z cukrem na puszyst, g瘰tniej帷a mas. Doda m彗, proszek i cynamon, wymiesza mikserem. Wsypa migda造 i sk鏎k, po陰czy. Ciasto (jest do嗆 klej帷e) wy這篡 na wysypan m彗 stolnic
i om帷zonymi d這闓i uformowa wa貫czek ciasta (u mnie to mniej-wi璚ej prostok徠 o wymiarach ok. 2cm wysoko軼i i 5-6cm szeroko軼i). Przenie嗆 na blach wy這穎n papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 190st, ok 20-25minut

Przestudzi oko這 20minut. A nast瘼nie bardzo ostrym no瞠m pokroi
ok. 2cm plastry. Ciastka ponownie roz這篡 na blasze.

PIECZENIE II: 190st, 16minut (z jednej strony 8minut; prze這篡 ciastka na druga stron i piec kolejne 8minut)

Przechowywa mo積a d逝uuugo. W metalowej puszce, a nawet szczelnie zawi您anym woreczku; nic im si nie stanie je郵i d逝窺zy czas pole膨 na wierzchu. Naprawd niewymagaj帷e 豉kocie:)



czwartek, 04 grudnia 2014

Ka盥e polskie 鈍i皻a to serniki. Kochamy serniki. A ja jako tak 鈔ednio... Chocia z tego jestem taaaakaaaa dumna. Wyszed idealny - prosty jak st馧, jednocze郾ie zwarty i wilgotny, kremowy, delikatny. Z lekko wyczuwalna nut bia貫j czekolady, z kwaskow 簑rawin i pierniczkowym spodem pachn帷ym jak ca貫 鈍i皻a:)

SKxDNIKI:

NA SP笈:
200g nadziewanych pierniczk闚 w czekoladzie
70g 簑rawiny
75g roztopionego mas豉

Pierniczki pokruszy. 真rawin posieka na niezbyt ma貫 kawa趾i. Pierniczki z 簑rawin zala ciep造m mas貫m i dok豉dnie wymiesza. Dno okr庵貫j formy o 鈔ednicy 22cm wy這篡 papierem do pieczenia, boki posmarowa mas貫m. Pierniczkow mieszank r闚nomiernie wy這篡 sp鏚 i odstawi do lod闚ki.

MASA SEROWA:
450g sera twarogowego 3krotnie mielonego lub sernikowego (nie homogenizowanego)
250g serka mascarpone
125ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
3 jajka
150g bia貫j czekolady, roztopionej w k徙ieli wodnej
1 szklanka cukru
2 造磬i m彗i ziemniaczanej
1 造磬a m彗i pszennej
120g 鈍ie瞠j lub mro穎nej 簑rawiny

Sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej. Wszystkie sk豉dniki umie軼i w du瞠j misie i kr鏒ko (tylko do po陰czenia) wymiesza mikserem na 鈔ednich obrotach. Przela na przygotowany sp鏚.

Do wi瘯szej, szczelnej blachy wstawi form z sernikiem*. Zewn皻rzn blach wype軟i wrz帷 woda, tak, aby poziom wody si璕a do ok. 2/3 wysoko軼i masy serowej (pieczenie w k徙ieli wodnej).

*je郵i nie jeste軼ie pewni szczelno軼i formy w kt鏎ej pieczecie sernik owini璚ie j z zewn徠rz foli aluminiow, tak aby woda z k徙ieli nie podmywa豉 sernika.

PIECZENIE: 180st, 15min; a nast瘼nie 120st, 90minut

Sernik po upieczeniu wyj望 z wody, ostudzi. Przed podaniem najlepiej przez noc sch這dzi w lod闚ce. Sernik nabiera pe軟ego smaku po ok. 24h od upieczenia. Mo積a podawa z porcj d瞠mu 簑rawinowego.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



鈔oda, 03 grudnia 2014

S這wo "Lebkuchen" oznacza, po niemiecku, po prostu piernik. 畝den konkretny. Natomiast u nas przyj窸o si nim okre郵a te konkretne pierniki. Zabieg jest nieco myl帷y, bo mimo wszystko pod nazw mo積a znale潭 wiele. Najcz窷ciej, poza prezentowanymi pierniczkami trafia豉m na typowe Pierniki Norymberskie (przepis), ale tak瞠 kilka innych rodzaj闚 korzennych wypiek闚. Na stronach zagranicznych ju kompletnie ka盥y piernik to "lebkuchen", wi璚 sytuacja jest mocno zagmatwana:) Czym s w takim razie moje Lebkuchen? Lebkuchen, kt鏎e tutaj prezentuje, to charakterystyczne dla naszych zachodnich s御iad闚 pierniki z dodatkiem kandyzowanej sk鏎ki cytrusowej, mielonych migda堯w, mi瘯kie, s這dkie, lekko lepkie (te macie to odczucie?), aromatyczne, przepyszne. Poza dodatkiem korzennych przypraw w niczym nie przypominaj typowych polskich piernik闚 - ci篹kich, twardych i m帷zystych (ale mimo wszystko ukochanych, prawda?). Ciastka z tego przepisu s, moim zdaniem, czym pomi璠zy Piernikami Norymberskimi a Basler Lӓckreli (przepis).

SKxDNIKI (na ok. 60szt sporych piernik闚):

250g miodu
250g melasy
225g br您owego cukru
2 造瞠czki cynamonu
1 造瞠czka mielonych go寮zik闚
1/2 造瞠czki imbiru
1/4 造瞠czki ga趾i muszkato這wej
szczypta czarnego pieprzu

250ml g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany
2 造瞠czki sody oczyszczonej

1 造磬a mi瘯kiego mas豉
1 造磬a ciemnego kakao
100g m彗i migda這wej
260g (2szklanki) m彗i

Mi鏚, melas, cukier i przyprawy podgrzewa do zagotowania. Wy陰czy i pozostawi do przestudzenia. W tym czasie sod rozmiesza w 鄉ietanie, odstawi do czasu przestudzenia miodowej mieszanki. W du瞠j misie umie軼i mi鏚 z melas, cukrem i przyprawami, doda 鄉ietan z sod, mas這, kakao, migda造 i m彗. Dok豉dnie wymiesza na jednolite ciasto. Przykry foli i odstawi na co najmniej 6h do lod闚ki (najlepiej na noc).

DODATKOWO:
250g-350g m彗i

Kiedy ciasto sko鎍zy le瘸kowa wy這篡 je na om帷zon stolnice i podsypuj帷 m彗 zagnie嗆 ciasto.*

*Dosypa豉m do mojego ciasta ok. 2szklanek m彗i. Ciasto powinno pozosta lepkie. Podsypujemy tylko na tyle, aby om帷zonymi d這闓i swobodnie formowa kulki.

Z ciasta, om帷zonymi d這闓i uformowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego. U這篡 je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia w du篡ch odst瘼ach.

PIECZENIE: 180st, ok. 12-15minut

LUKIER:
sok z 1 cytryny
2-3 造磬i ciep貫j wody
ok. 500-700g cukru pudru

Sok z cytryny i 2 造磬i wody utrze z 500g cukru pudru na g瘰ty lukier. G瘰to嗆 mo積a regulowa wod lub dodatkowym cukrem.
Lukrowa najlepiej jeszcze ciep貫 pierniczki.

Pierniki kr鏒ko po upieczeniu kruszej, ale ju po kilku godzinach staj si mi璚iutkie.

Pierniki mo積a przechowywa d逝gi czas w metalowej, zamkni皻ej puszce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis ze strony brytyjskiego Telegraph'a

wtorek, 02 grudnia 2014

Brytyjski pudding jest czym, czego zdecydowanie nie potrafi rozgry潭. Poddaj si. Pod poj璚iem puddingu mie軼i si tak wiele, tak ca趾iem r騜nych od siebie potraw, 瞠 si璕aj帷 po przepis nigdy nie wiem na co trafi tym razem. Od galaretowej brei z podrob闚 po spr篹yste, aromatyczne ciacho jak to, kt鏎e dzisiaj Wam przedstawiam. No, nie ogarniam. Do rzeczy. Sticky toffee pudding b璠zie funkcjonowa pod oryginaln nazw, bo nie bardzo wiem jak go przet逝maczy Lepki pudding toffi? Czy lepiej ci庵n帷y? Ci庵n帷y brzmi lepiej, ale jednak jest bardziej lepki. Ot, takie tam zagwozdki od braci Europejczyk闚 z Wyspy. Tak瞠 t逝maczenie odpuszczam. Sam pudding (chyba tylko Pan B鏬 wie, dlaczego to si nazywa pudding) to pyszne ciasto, wilgotne i pe軟e smaku z zaskakuj帷ym dodatkiem daktylowego piure, sk徙ane obficie w owym lepkim sosie toffi (korzysta豉m z przepisu Jamiego Oliviera). Klasycznie podawane z ga趾 lod闚 waniliowych. U mnie, poniewa wraz z nadej軼iem nocy o 15:00 popo逝dniu odechciewa mi si deser闚 lodowych, z porz康nym kleksem kremu z mascarpone z prawdziw wanili (bajka nie krem). Bardzo polecam. Upiek豉m (z braku typowych naczy na pudding) w formie do babeczek ponczowych z dziurk po鈔odku, idealn na m鎩 krem. Mo積a wykorzysta form na muffiny (najlepsza by豉by ta king size), a tak瞠 kokilki. Baaardzo polecam!

SKxDNIKI (na ok. 20 mini pudding闚 wielko軼i muffinek):

NA CIASTO:
55g mi瘯kiego mas豉

170g br您owego cukru, typu demerara
2 du瞠 jajka
1 造磬a miodu
2 造磬i melasy (czarnej)
200g m彗i tortowej
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
2 造瞠czki sody oczyszczonej
ziarenka z 1/2 laski wanilli

200g daktyli bez pestek
290ml wrz帷ej wody

Mas這 z cukrem utrze na jednolit, puszyst mas. Doda jajka, melas i mi鏚. Ubija do czasu a masa zacznie g瘰tnie i wyra幡ie zwi瘯szy obj皻o嗆. Doda m彗 z sod, proszkiem i wanili. Wymiesza mikserem. Daktyle zala wrz徠kiem i zblendowa na g豉dkie piure. Piure doda do ciasta i dok豉dnie po陰czy. Foremki wysmarowa mas貫m i wysypa m彗. Nape軟i ciastem do 2/3 wysoko軼i (ciasto mocno ro郾ie i nie opada).

PIECZENIE: 200st, ok. 20minut (dla rozmiaru klasycznej muffinki czy babeczki ponczowej starczy 18min, muffinki w rozmiarze king piec oko這 25minut. Ciasto, ma by zarumienione i spr篹yste w dotyku, mo積a sprawdzi patyczkiem, pami皻aj帷 瞠 nie mo瞠 by przesuszone)

SOS:
85g mas豉
170ml 鄉ietanki krem闚ki
85g ciemnego br您owego cukru, np. muscovado lub czarnego cukru
3 造磬i czarnej melasy
1 1/2 造磬i miodu

Wszystkie sk豉dniki umie軼i na patelni lub w rondlu (pow這ka nie mo瞠 by teflonowa). Podgrzewa na wolnym ogniu mieszaj帷 do zagotowania. Przesta miesza i gotowa jeszcze ko這 3minut. Zdj望 z ognia.

KREM:
250g serka mascarpone
125ml 鄉ietanki krem闚ki
ziarenka z 1 laski wanilii
2 造磬i cukru pudru

Serek z krem闚k ubija tak d逝go, a masa stanie si sztywna. Doda cukier i wanili, wymiesza mikserem.

Ciasto delikatnie wyj望 z foremek, obla obficie sosem. Krem prze這篡 do r瘯awa cukierniczego z ko鎍闚k w kszta販ie du瞠j gwiazdki. Wycisn望 spore rozetki kremu na wierzchu lub obok ka盥ego deseru. Mo積a podawa zar闚no na ciep這 jak i na zimno.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 28 listopada 2014

Musz Wam powiedzie, 瞠 na te stempelki namawia mnie m鎩 Malutek (racja, nie musia namawia, ale prawda, 瞠 dobra wym闚ka? :)). I specjalnie dla tych stempelk闚 stworzy豉m ciastka, nie odwrotnie :) Musia造 by zimowe, 鈍i徠eczne, pachn帷e, ale jednocze郾ie musia造 trzyma kszta速, nie rosn望 zbytnio, da si 豉two wa趾owa, wykrawa i stemplowa. Uda這 si. Ciasteczka do z逝dzenia przypominaj Speculas, s nawet podobnie jak one do嗆 twarde (mnie to odpowiada). Speculaas nigdy nie piek豉m i, poniewa nie posiadam oryginalnych form (ale ju mam wcielony w 篡cie plan posiadania) nawet nie zag喚bia豉m si w przepisy. Nie mam wi璚 poj璚ia czy ten jest podobny. Tak czy siak, przedstawione ciasteczka s przepyszne, proste i idealne do stemplowania. To chyba b璠zie m鎩 numer 1 tegorocznych ciasteczek 鈍i徠ecznych:)

SKxDNIKI (na ok. 30sztuk):

250g m彗i
120g br您owego cukru pudru*
100g mas豉
szczypta soli
1 jajko

PRZYPRAWA:
1 造瞠czka cynamonu
1/2 造瞠czki imbiru
1/4 造瞠czki mielonych go寮zik闚
1/4 造瞠czki ga趾i muszkato這wej
1/4 造瞠czki mielonego any簑 (mo積a razem z cukrem zmieli kilka ziarenek z any穎wych gwiazdek)
1/4 造瞠czki mielonego kardamonu (j.w. z tym 瞠 ziarenka z 2-3 nasion kardamonu)**
nasiona z 1/2 laski wanilii lub 8g cukru z prawdziw wanili lub 1/2 造瞠czki pasty waniliowej lub 1 造瞠czka ekstraktu w wanilii
2 szczypty czarnego pieprzu, 鈍ie穎 mielonego
1 造瞠czka ciemnego kakao

*mo積a zmieli zwyk造 bazowy cukier cho熲y w m造nku do kawy, to nie musi by idealna m彗a, jednak mimo, 瞠 da豉m specjalny br您owy cukier do wypiek闚, to gdzieniegdzie, w gotowych ciastkach pozosta造 kryszta趾i, nie jest to koniec 鈍iata, ciastka s pyszne tak czy siak, ale je郵i mo積a co 豉two poprawi, to czemu nie?

**wszystkie przyprawy mo積a zast徙i dwoma 造瞠czkami przyprawy do piernika (nie zawieraj帷ej w sk豉dzie m彗i), a nast瘼nie doda pieprz, wanili i kakao (niemniej polecam przygotowa wg przepisu)

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w du瞠j misce i szybko zagnie嗆 na jednolite ciasto. Od razu rozwa趾owa podsypuj帷 m彗 na grubo嗆 oko這 3-5mm. Wykrawa ciasteczka.
Je瞠li u篡wamy stempli bez wykrawaczek to lepiej najpierw ostemplowa ciasto, a dopiero potem wykroi kszta速y.

PIECZENIE: 180st, ok 12min

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


Musz przyzna, 瞠 to nie moja pierwsza przymiarka do Kringla (tak to si odmienia?). Upiek豉m ju dwa w tamtym roku i... moim zdaniem by造 zbyt twarde i zwarte, upiek豉m kolejny, w tym - to samo. Nigdy nie by豉m w Estonii i nie jad豉m orygina逝, ale poniewa korzysta豉m z r騜nych przepis闚, wydaje mi si, 瞠 to po prostu tak ma by. W niekt鏎ych rejonach 鈍iata ciasto dro盥穎we to nie jest, jak u nas, puchata, leciutka chmurka pe軟a b帳elk闚 powietrza; ciasto jest zwarte, do嗆 twarde, a czasem nawet powinno przele瞠 d逝窺zy czas (patrz:Stollen). Przyzwyczajona (i uwielbiaj帷a) rodzim wersje pozwoli豉m sobie odrobin zmi瘯czy klasyczny przepis i doda mu nieco lekko軼i. Mam nadziej, 瞠 Esto鎍zycy si nie pogniewaj. Oczywi軼ie, warto, warto i jeszcze raz warto zafundowa sobie cudowny zapach cynamonu rozchodz帷y si od kuchni po najg喚bsze zakamarki i k徠y:)

SKxDNIKI:

20g 鈍ie篡ch dro盥篡
150ml lekko ciep貫go mleka
cukier wanilinowy

300g m彗i (typ 650)
1/2 造瞠czki soli
1 鄴速ko
50g roztopionego mas豉

METODA KLASYCZNA: Dro盥瞠 wkruszy do mleka, doda cukier, dok豉dnie wymiesza. Pozostawi zaczyn do ruszenia (uro郾ie i spieni si). W du瞠j misce lub na stolnicy m彗 przemiesza z sol, doda 鄴速ko i zaczyn. Zacz望 wyrabia, w trakcie wla t逝szcz. Spr篹yste i l郾i帷e ciasto przykry lnian 軼iereczka i pozostawi do wyro郾i璚ia (w misie lub garnku) na oko這 1h.

W MASZYNIE: W misie maszyny umie軼i kolejno: mleko,rozpuszczone mas這, 鄴速ko, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, na wierzch pokruszy dro盥瞠. Ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

NADZIENIE:
70g mas豉
5 造瞠k br您owe cukru
3 造瞠czki cynamonu

Pod koniec wyrastania ciasta przygotowa nadzienie. Mas這 rozpu軼i. Nast瘼nie doda cynamon i cukier, przemiesza.

Wyro郾i皻e ciasto odgazowa. Na om帷zonej stolnicy rozwa趾owa je na prostok徠 o grubo軼i oko這 5mm (d逝窺zy bok powinien mie oko這 45cm). Na wierzchu rozsmarowa nadzienie, a nast瘼nie zwin望 w do嗆 ciasny rulon wzd逝 d逝窺zego boku. Rulon przeci望 wzd逝 na p馧 pozostawiaj帷 z陰czone kilka centymetr闚 z jednej strony (dla 豉twiejszego zaplatania). Obie cz窷ci przeplata ze sob (jak warkocz), staraj帷 si, aby rozci皻y fragment znajdowa si na wierzchu (aby nadzienie by這 widoczne). Na koniec rozci望 i zaple嗆 pozostawiony fragment. Uformowa wieniec i zalepi, dla u豉twienia smaruj帷 ko鎍e wod. Gotowy wieniec przykry 軼iereczk i pozostawi do rozpulchnienia jeszcze na oko這 30minut.

PIECZENIE: 200st, 10minut; a nast瘼nie 180st, ok. 20min

Podawa przestudzone. Wieniec mo積a ozdobi lukrowymi mazami:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 26 listopada 2014

Cranberry Noel - Bo穎narodzeniowe ma郵ane ciastka z 簑rawin i orzechami, cz瘰to dodatkowo obtaczane w kokosie. Chcia豉m upiec z pistacjami, ale akurat by這 mi bardzo nie po drodze do jedynego znanego mi miejsca, w kt鏎ym stacjonarnie mo積a kupi niesolone, zdecydowa豉m si wi璚 na migda造, bo chyba jak 瘸dne inne orzechy kojarz mi si za 鈍i皻ami. Jaki s Cranberry Noel - przede wszystkim bardzo ma郵ane, z wyra幡ie wyczuwalnymi smakami wszystkich dodatk闚; s te proste w przygotowaniu, wi璚 naprawd warto.

SKxDNIKI (na ok. 2 tuziny ciastek):

325g m彗i
szczypta soli
80g cukru pudru
1 造磬a cukru z prawdziw wanili (ewentualnie cukier wanilinowy)
2 造磬i mleka
225g zimnego mas豉

150g kandyzowanej 簑rawiny (suszonej)
100-120g blanszowanych migda堯w
ok. 50g wi鏎k闚 kokosowych

Z m彗i, soli, cukr闚, mleka i mas豉 szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Migda造 grubo posieka, je郵i wykorzystywana 簑rawina jest du瘸, r闚nie mo積a j posieka (豉twiej b璠zie kroi ciastka). Bakalie zagnie嗆 z ciastem. Z gotowego uformowa dwa wa趾i o 鈔ednicy oko這 5-6cm. Ka盥y owin望 folia spo篡wcz i od這篡 do sch這dzenia do lod闚ki na 1-2h (lub ok. 30 minut do zamra瘸lnika).

Po tym czasie ciasto odwin望 z foli i zwil篡 mokrymi d這闓i. Obtoczy w kokosie. Ostrym no瞠m pokroi na kr捫ki grubo軼i 1-1,5cm. Ciastka uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, zachowuj帷 niewielki odst瘼 (ciastka w豉軼iwie nie rosn).

PIECZENIE: 200st, 12-15minut (do zarumienienia kokosu)

Studzi na kratce. Gotowe przechowywa w metalowej puszce do 2tygodni.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 21 listopada 2014

Tort idea. Lekka, chrupi帷a beza z czekoladowymi wi鏎kami. Intensywny, aksamitny krem czekoladowy. I kwaskowy, orze德iaj帷y krem pomara鎍zowy. Doskona貫 po陰czenie smak闚 i faktur. Nawet ja, wielka przeciwniczka bezy, jestem zachwycona. M鎩 pierwszy bezowy tort zaskoczy mnie sam i gor帷o Was namawiam, 瞠by軼ie i Wy dali mu szans. Jest naprawd prosty i szybki w wykonaniu (jedynie pieczenie bez zajmuje godzink, ale mo積a to zrobi nawet z 2-3 dniowym wyprzedzeniem).

SKxDNIKI:

NA BLATY BEZOWE:
7 bia貫k du篡ch jaj
300g drobnego cukru
1 造磬a octu
1 造磬a skrobi ziemniaczanej
50g czekolady gorzkiej lub deserowej startej na tarce o drobnych oczkach

Bia趾a ubi na bardzo sztywn pian. Nie przestaj帷 ubija dodawa po 造盧e cukier, po ka盥ej porcji miksuj帷 chwil, a cukier si rozpu軼i. Po ostatnim dosypaniu cukru piana ma by bardzo sztywna i l郾i帷a. Dola ocet i wsypa przesian m彗, wymiesza kr鏒ko na niskich obrotach miksera. Na koniec doda czekolad i delikatnie wmiesza szpatu趾.
Bez rozdzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Blachy wy這篡 papierem, a nast瘼nie utworzy na nich 3 bezowe kr捫ki o 鈔ednicy ok. 20cm. Wszystkie blaty mo積a piec razem (piek豉m dwa na jednej wi瘯szej blasze i jeden na kolejnej), w po這wie pieczenia mo積a zamieni blachy miejscami w piekarniku (niekoniecznie).

PIECZENIE: 120st, ok. 60minut

Blaty ostudzi (mo積a to zrobi w uchylonym piekarniku, ale nawet studzone na zewn徠rz nie powinny opa嗆).

KREM CZEKOLADOWY:
250g serka mascarpone
150g czekolady deserowej
sk鏎ka otarta z 1 pomara鎍zy

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej i wymiesza z serkiem za pomoc miksera. Pod koniec ubijania doda sk鏎k pomara鎍zow.

KREM POMARA哸ZOWY:
250g serka mascarpone
220g orange curd (klik)
50g posiekanej czekolady deserowej

Serek utrze z orange curd'em. Pod koniec wsypa czekolad, wymiesza mikserem. W razie konieczno軼i dos這dzi do smaku.

Tort najlepiej prze這篡 bezpo鈔ednio przed podaniem.

Wykonanie tortu: blat bezowy/krem czekoladowy/blat bezowy/krem pomara鎍zowy/blat bezowy

Tort mo積a udekorowa dowolnie - 鈍ie篡mi owocami, kawa趾ami czekolady... ale nawet bez niczego wygl康a pi瘯nie....

Tort przechowywany przez kilka godzin nale篡 trzyma w suchym, ch這dnym miejscu (nie w lod闚ce, 瞠by beza nie zwilgotnia豉 i nie zmi瘯豉). Powy瞠j 8h, lub przy upa豉ch przechowywa w lod闚ce

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


Na blogu u篡wa豉m ju Orange Curd, ale poniewa to wspania豉 baza do krem闚, nadzienie do rogalik闚, prze這瞠nie ciastek, dodatek do deser闚, uzna豉m, 瞠 nale篡 mu si w豉sny wpis. Zw豉szcza, 瞠 link do przepisu zdecydowanie u豉twia spraw w przypadku u篡cia curdu w innych wypiekach. A wi璚 (tak, wiem, nie zaczyna si tak zadania...); Tak wi璚, a wi璚 oto on, oto jest. Czym jest Orange Curd? to wariacja na temat znanego Lemon Curdu, tyle, ze z wykorzystaniem pomara鎍zy (niemo磧iwe, prawda?). Jest on rodzajem brytyjskiego budyniu przygotowanego na bazie cytrus闚. Mo磧iwo軼i wykorzystania jest mn鏀two (patrz wy瞠j), siegaj a po podjadanie 造瞠czk. Dlaczego Orange Curd w豉郾ie dzisiaj? Ci, kt鏎zy 郵edz SMoK'owego facebooka wiedz - b璠zie czekoladowo-pomara鎍zowy tort:)

SKxDNIKI (na ok 500ml):

2 pomara鎍ze (sok + starta sk鏎ka)
1/2 cytryny (sok + starta sk鏎ka)
2 jajka
2 鄴速ka
120g cukru (przy kwa郾ych pomara鎍zach zwi瘯szy ilo嗆 o 20g)
1 造磬a skrobi ziemniaczanej, z lekkim czubkiem

1 pe軟a 造磬a mas豉

Wszystkie sk豉dniki poza mas貫m zmiksowa kr鏒ko na wysokich obrotach, tak aby si po陰czy造, a jajka rozbi造. Przela do garnuszka i podgrzewa mieszaj帷 do zagotowania (nale篡 miesza intensywnie i podgrzewa powoli, 瞠by nie zrobi pomara鎍zowej jajecznicy). Gotowa oko這 2minut, ci庵le mieszaj帷. Doda mas這 i nie przestaj帷 miesza gotowa kolejne 2 minuty. Prze這篡 do s這iczka. Studzi zamkni皻e. Przechowywa w lod闚ce do 7dni.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 28
| < Luty 2015 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl








Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel