SMoK
| < Lipiec 2014 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl



Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚






Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
鈔oda, 19 lutego 2014

Ta zima-nie-zima jako nie sprzyja ani mojej wyobra幡i, ani organizacji czasu, ani energii. Mam nadziej, 瞠 to co za oknem to ju wiosna. Chcia豉bym ju truskawki, maliny i s這鎍e. S這鎍e przede wszystkim. P鏦i co pozostaj nam nieko鎍z帷e si jab趾a, jednak mimo wszystko, jakby kr鏒sze wieczory i niezmiennie kubek herbaty. W tym zestawieniu na pewno odnajdzie si znana chyba wszystkim sypana szarlotka - nie potrzebuje ani czasu, ani energii, za to koniecznie jab貫k, nie przeszkadza jej przeci庵aj帷a si popo逝dniowo-wieczorna szar闚ka a kubek herbaty ca趾iem ju w-to-mi-graj. Polecam serdecznie, 瞠by jako przetrwa do wiosny:) Tej prawdziwej i nieodwracalnej(!)

SKxDNIKI:

200g mas豉 - zmro穎nego (wk豉dam do zamra瘸lnika na jakie 30minut)

CIASTO:

2 szklanki kaszy manny b造skawicznej
2 szklanki m彗i pszennej tortowej
2 szklanki cukru (lub nieco mniej - daj niepe軟e)
3 造瞠czki proszku do pieczenia

Suche sk豉dniki wymiesza dok豉dnie w misce.

NADZIENIE:

2,5kg jab貫k soczystych (!), lepiej lekko kwaskowych

1-3 造瞠czek cynamonu (w zale積o軼i od upodobania)
2 opakowania cukru wanilinowego
ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)

Jab趾a umy, obra i zetrze na tarce o grubych oczkach. Doda cynamon, cukier wanilinowy i opcjonalnie ziarenka wanilii.

Form do pieczenia o wymiarach oko這 25x35cm wy這篡 papierem do pieczenia. Sypkie sk豉dniki podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. 1/3 sypkich sk豉dnik闚 wysypa dno formy, na nich u這篡 po這w jab貫k (jab趾a przedtem przemiesza, tak, aby ca造 sok nie pozosta na dnie); r闚nomiernie przykry jab趾a kolejn cz窷ci sypkich sk豉dnik闚, roz這篡 pozosta貫 nadzienie i ponownie zasypa such mieszank. Na wierzch zetrze na tarce zmro穎ne mas這, tak aby pokry這 ca陰 powierzchnie ciasta.

PIECZENIE: 180st, ok. 60minut (kiedy wierzch stanie si ju z這to-br您owy ciasto mo積a, przykry foli aluminiow, aby nie zacz窸o si przypala)

Upieczone ciasto wyj望 z piekarnika, przestudzi przez oko這 15-20minut a nast瘼nie pokroi w kwadraty i podawa z lodami waniliowymi, 鄉ietankowymi lub bakaliowymi (u mnie waniliowe z orzechami w這skimi) i kleksem bitej 鄉ietany.

Ciasto mo積a podgrzewa w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


czwartek, 23 stycznia 2014

Czas ju najwy窺zy wygrzeba si z tych 鈍i徠 i rozpocz望, trwaj帷y ju zreszt blisko miesi帷 karnawa. A jak karnawa to i sma穎ne s這dko軼i. Zaczynam od rozetek. Mo瞠 ich nie znacie, ale na pewno pami皻aj je Wasze babcie:) Foremki na t okazje kupi豉m jeszcze latem, od dawna wi璚 by豉m pewna, 瞠 karnawa na blogu rozpocznie si w豉郾ie tak:)
Rozetki sma篡 si z ciasta 逝dz帷o podobnego do tego na nale郾iki. Sama czynno嗆 nie jest trudna, ale do osi庵ni璚ia idea逝 niew徠pliwie potrzeba czasu. Rzecz, kt鏎 ka盥y z Was b璠zie musia doprowadzi do perfekcji jest g喚boko嗆 zanurzania foremek w cie軼ie, temperatura oleju oraz g瘰to嗆 masy.

SKxDNIKI (usma篡豉m dwa kopiaste talerze, ale ilo嗆 b璠zie zale瘸豉 od g瘰to軼i ciasta i tego jak g喚boko zanurza b璠ziecie foremk):

2 jajka
1 szklanka ciep貫go mleka
1 i 1/3 szklanki m彗i
1 造磬a spirytusu
1 cukier wanilinowy

olej do g喚bokiego sma瞠nia

Sk豉dniki na rozetki zmiksowa na jednolit mas i odstawi w temperaturze pokojowej na oko這 30minut. Po tym czasie jeszcze raz kr鏒ko zmiksowa. Konsystencja ciasta ma by nieco g瘰tsza ni na nale郾iki - w razie potrzeby mo積a je zag窷ci m彗 lub rozrzedzi mlekiem.
T逝szcz mocno rozgrza (wko這 zanurzonego patyczka do szasz造k闚 powinny od razu pojawi si ma貫 p璚herzyki). Nast瘼nie zmniejszy p這mie pod t逝szczem i umie軼i w nim na kilkana軼ie sekund foremki do rozetek.
Od razu po wyj璚iu zanurzy je w cie軼ie (g喚boko嗆 zanurzenia jest kwesti gustu, nie nale篡 jednak zanurza foremki g喚biej ni do 4/5 wysoko軼i wzoru; p造cej zanurzone foremki dadz wyra幡iejszy wz鏎). Po odej軼iu od foremki sma篡 kr鏒ko z obu stron na jasnoz這ty kolor.
Po odej軼iu rozetki nabiera na foremk kolejn porcj ciasta (je郵i sma篡my tylko na dwie r璚e - bez dodatkowych do obracania i wyjmowania, radz nie sma篡 jednocze郾ie wi璚ej ni 4 ciasteczek). Ods帷za na papierowym r璚zniku.

Przed podaniem obsypa cukrem pudrem. Najlepiej smakuj kr鏒ko po upieczeniu.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 18 grudnia 2013


W drugiej cz窷ci wypieki czekoladowe, dro盥穎we, torty, przek豉da鎍e, muffinki, babeczki i inne wypieki, kt鏎e nie pasuj do 瘸dnej kategorii, ale do 安i徠 - jak najbardziej. aby zobaczy ca造 przepis, kliknij w zdj璚ie.

CZEKOLADOWE:

Czekoladowo-pomara鎍zowe ciasto z migda豉mi

Ciasto z czekoladow trufl

Trufla czekoladowa

Brownie z gruszkami, karmelizowanymi orzechami w這skimi i kremem z mascarpone

BABECZKI I MUFFINKI:

Coffee-toffie cup-brownies

Muffiny pomara鎍zowo-marcepanowe z Nutell

Babeczki Ferrero Rocher

Czekoladowo- pomara鎍zowe serca z Nutell

Tartaletki z bia陰 trufl

DRO浴烙WE:

Rogale z makiem

Cinnabons

Cynamonowe od-szarpa鎍e

Stollen

Warkocz orzechowo-miodowy

TARTY I CIASTA KRUCHE

Linzer Torte

Tarta z orzechami w這skimi w karmelu

Krajanka milionera

Krajanka "Je篡ki"

Krajanka kokosowo-owsiana z Nutell

TORTY I PRZEKxDA哸E:

Makowy tort marcepanowo-pomara鎍zowy z rumem

Orzechowa pralina

Prawdziwy Snickers

Kora

Kostka Alpejska

"Pijak"

Kostka cappuccino z czekowi郾i

Marcepanowiec

Kostka mietuskowo-czekoladowa

ζb璠zi Puch

INNE:

Szarlotka Kr鏊ewska

Cytrynowe ciasto z makiem

Bia趾owiec z makiem

Idealne ciasto nugatowe

Ciasto nugatowo-migda這we

Pavlova z granatem i czekolad

Zobacz I cz窷 鈍i徠ecznych przepis闚 SMoK'a

....a je郵i Ci si spodoba這 polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



W cz窷ci pierwszej zapraszam na pierniki, pierniczki, trufle, pralinki i serniki. Aby zobaczy ca造 przepis, kliknij w zdj璚ie.

PIERNIKI:

B造skawiczny Piernik Staropolski

Piernik Staropolski

Piernik marchwiowo-orzehcowy

PIERNICZKI:

Pierniczki choinkowe

Pierniczki Alpejskie

Katarzynki

Pierniczki z witra篡kiem

Pierniczki migda這we z rumem i cytryn

Pierniki Norymberskie

Basler Lӓckreli



Pierniki na dro盥瘸ch

Pierniczki czekoladowe

INNE PIERNIKOWE:

Kostka piernikowa

Panforte

Piernikobrownie

Krem Speculoos

PRALINKI I TRUFLE:

Pralinki z orzech闚 laskowych

Snowballs

Bounty-ball

Trufle kawowe z advocatem

CIASTECZKA:

Kurabiedes

Kruche 郵imaczki z makiem

Canestrelli

Zimtsterne

Vanilla Kipferl

Linzer

Imbirowe z pieprzem

Pop瘯ane ciasteczka czekoladowo-truflowe

Fistaszkowe

Chrupi帷e z musli i bakaliami

Herbatniki korzenne



SERNIKI:

Sernik marcepanowo-pomara鎍zowy z wi郾iami

Sernik kawowy

Sernik 郵iwki w czekoladzie

Sernik pomara鎍zowy

Sernik gotowany z pra穎nymi jab趾ami

Sernik na zimno z bia陰 czekolad i brzoskwiniami



Zobacz II cz窷 鈍i徠ecznych przepis闚 SMoK'a

....a je郵i Ci si spodoba這 polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 16 grudnia 2013

czyli kokosowo-rumowe kule z bia陰 czekolad. Kokos i rum nieodmiennie kojarz mi si z zim. Kokos mo瞠 dlatego, 瞠 bia造? Rum, bo rozgrzewa z ch這dne wieczory? Nie jestem pewna, niemniej jako ostatni przepis przed 鈍i皻ami (planuje jeszcze tylko uzupe軟i piernik staropolski, kt鏎y le瘸kuje sobie w lod闚ce) proponuje Wam te urocze bia貫 kule z mocna alkoholow nut, o 郾ie積ym wygl康zie i niesamowitym smaku. Polecam si璕n望 po nie tym, kt鏎zy z pieczeniem s troch na bakier, lub najzwyczajniej w 鈍iecie nie znajd na to czasu - s這dycze hand made zdecydowanie musz znale潭 si na 鈍i徠ecznym stole. A mo瞠 pod choink? Bo chyba nie ma wspanialszego s這dkiego prezentu ni w豉snor璚znie przygotowane trufelki. A je郵i nie zdecydujecie si na przygotowanie ich na 鈍i皻a, koniecznie zr鏏cie je na sylwestra - idealnie wpasuj si w atmosfer szampa雟kiej zabawy!

SKxDNIKI (na ok dwa tuziny sporych kulek):

200g kokosu
200ml bia貫go rumu
250g serka mascarpone
150h bia貫j czekolady
4 造磬i z lekkim czubkiem pe軟ego mleka w proszku
4-5 p豉skich 造瞠k cukru pudru (lub wi璚ej do smaku)

DODATKOWO:
100g bia貫j czekolady tartej na tarce o drobnych oczkach
80g kokosu

Kokos zala rumem, przemiesza i odstawi do nasi彗ni璚ia na co najmniej 2h (ten czas mo積a dowolnie wyd逝瘸, kokos zalany alkoholem, mo瞠 sta nawet kilka dni). Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Do kokosu doda serek mascarpone, czekolad, mleko w proszku, cukier - kr鏒ko zmiksowa do po陰czenia i odstawi do lod闚ki na 4-6h (lub ca陰 noc). Po tym czasie z kawa趾闚 masy formowa w d這niach kule wielko軼i pi貫czki pingpongowej (lub mniejsze). Od razu obtoczy w tartej czekoladzie lub kokosie. Przed podaniem sch這dzi kilka godzin. Przechowywa w lod闚ce.


Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 13 grudnia 2013

Jaki czas temu natkn窸am si na przepis na Tort Starowiede雟ki, spodoba mi si, ale wiedzia豉m, 瞠 w mojej wersji musi pojawi si mak, jeszcze wi璚ej marcepanu i mocny pomara鎍zowy akcent. Dzi瘯i temu tort wyszed bardzo 鈍i徠eczny, ponczowy i wilgotny, z wyczuwalna alkoholow nut. Dos這wnie rozp造wa si w ustach.

SKxDNIKI:

NA BISZKOPT MAKOWY:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki m彗i
1/2 szklanki suchego maku
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Jajka ubija z cukrem przez kilka minut, a masa stanie si jasna, puszysta i co najmniej podwoi obj皻o嗆. Doda przesian m彗 z proszkiem i mak, wymiesza mikserem. Ciasto przela do tortownicy o 鈔ednicy 18cm, z dnem wy這穎nym papierem do pieczenia i o bokach wysmarowanych mas貫m.

PIECZENIE: 175st, 50-60minut (do suchego patyczka)

PONCZ:
60ml rumu
sok z 2 du篡ch pomara鎍zy
sok z 1/2 cytryny

PRZEΜ浩NIE:
400g marcepanu
120ml rumu
ok. 250g konfitury lub dobrego d瞠mu pomara鎍zowego

150g marcepanu rozwa趾owa w ko這, o 鈔ednicy 18cm. Pozosta造 marcepan (oraz skrawki z rozwa趾owanej cz窷ci) rozdrobni w d這niach lub zetrze na tarce, wla rum i utrze. Ostudzone ciasto przekroi na trzy kr捫ki.
Dolny nas帷zy 1/3 ponczu. Konfitur lekko podgrza, 1/3 rozsmarowa na cie軼ie. Po這w masy marcepanowej roz這篡 na konfiturze, przykry kolejnym plackiem i nas帷zy po這w pozosta貫go ponczu. Nast瘼nie rozsmarowa po這w pozosta貫j konfitury i wy這篡 reszt masy marcepanowej, przykry ostatnim kr捫kiem ciasta. Nas帷zy reszt ponczu, a na wierzchu u這篡 rozwa趾owany marcepan.

DODATKOWO:
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 造磬i rumu
80g p豉tk闚 migda這wych

Cukier puder utrze z rumem na lukier. Obla wierzch ciasta. P豉tki migda這we podpra篡 na suchej patelni. Pozosta豉 konfitur posmarowa boki tortu i obsypa je p豉tkami migda這wymi.

Przed podaniem tort sch這dzi kilka godzin w lod闚ce. Przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: inspiracja z Caketime

czwartek, 12 grudnia 2013

B造skawiczny piernik staropolski nie jest taki znowu b造skawiczny, ale na jego wykonanie potrzeba zaledwie 48h a nie, jak w przypadku tradycyjnego, kilku tygodni. Dla tych, kt鏎ym o pierniku przypomnia這 si zbyt p騧no przepis na pewno b璠zie wybawieniem.



SKxDNIKI:

335g miodu
135g cukru
170g smalcu lub mas豉
1 造磬a ciemnego kakao
2 造磬i kawy zbo穎wej
szczypta soli
40g (2op.) przyprawy do piernika (nie zawieraj帷ej w sk豉dzie m彗i)
170ml ma郵anki
2 造瞠czki sody oczyszczonej
660g m彗i pszennej, typ 650
2 jajka

Mas這, mi鏚 i cukier podgrza do po陰czenia sk豉dnik闚 i rozpuszczenia cukru. Do mieszanki wsypa przyprawy, kaw, kakao i s鏊. W ma郵ance rozmiesza sod. Do m彗i doda jajka, mi鏚 z przyprawami i ma郵ank. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza. Odstawi do lod闚ki na 24h.
Po tym czasie ciasto zagnie嗆, podzieli na dwie cz窷ci. Blach o wymiarach oko這 25x35cm wy這篡 papierem do pieczenia. Pierwszy placek rozwa趾owa na wielko嗆 blachy. Prze這篡 do formy i g瘰to po nak逝wa.

PIECZENIE: 180st, 18min.

Druga cz窷 ciasta upiec w ten sam spos鏏. Oba placki przekroi na p馧 wzd逝 d逝窺zego boku, tak, aby powsta造 w sumie 4 pod逝積e prostok徠ne kawa趾i ciasta.

PRZEΜ浩NIE:
1 s這iczek powide 郵iwkowych
4 czubate 造磬i Nutelli

Pierwszy kawa貫k ciasta posmarowa po這w powide, przykry kolejnym, posmarowa Nutell, przykry ciastem, rozsmarowa pozosta貫 powid豉 i ponownie przykry ciastem. Gotowe obci捫y drewnian deseczk i pozostawi na kolejne 24h.

Po tym czasie ciasto obla polew lub lukrem.

POLEWA:
80ml 鄉ietanki 30%
200g czekolady deserowej

妃ietank zagotowa, zdj望 z ognia i od razu wrzuci do niej po豉man na kawa趾i czekolad. Miesza do uzyskania jednolitej, l郾i帷ej masy. Obla ciasto. Po zastygni璚iu polewy piernik jest gotowy do podania:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis pochodzi z bloga S這dka pasja, nieznacznie go zmodyfikowa豉m

鈔oda, 11 grudnia 2013

Makowe rogale z bakaliami z powodzeniem mog zast徙i tradycyjne strudle i makowce. Pi瘯nie b璠 prezentowa si na 鈍i徠ecznym stole. Ju wiele lat przygotowuje ciasto do rogali z tego przepisu - jest najlepsze na 鈍iecie, polecam je r闚nie do rogali z innym rodzajem nadzienia, na przyk豉d z marcepanem lub orzechami.

SKxDNIKI (16 sztuk):

NA CIASTO:
3 szklanki m彗i
2 czubate 造磬i cukru pudru
szczypta soli
3 鄴速ka
30g 鈍ie篡ch dro盥篡
sk鏎ka starta z 1 cytryny
2/3 szklanki letniego mleka
60g roztopionego mas豉

W du瞠j misce umie軼i m彗, cukier, s鏊, sk鏎k z cytryny, 鄴速ka i rozkruszone dro盥瞠. Sk豉dniki przemiesza i dola do nich letniego mleka. Ugniataj帷 wyrabia ciasto podlewaj帷 lekko ciep造m t逝szczem. Wyrabia jeszcze kilka minut, a ciasto b璠zie jednolite i l郾i帷e. Ciasto przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na oko這 40 minut.

NADZIENIE:

800g masy makowej kupnej lub domowej (do domowej doda 造磬 aromatu migda這wego)
1/3 szklanki kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
2/3 szklanki grubo siekanych migda堯w lub orzech闚 w這skich

Mak wymiesza z bakaliami.

Kiedy ciasto podwoi obj皻o嗆, podzieli je na p馧. Obie cz窷ci ciasta rozwa趾owa cienko w kszta速 ko豉. Ko這 podzieli promieni軼ie na 8 tr鎩k徠闚. Na ka盥ym tr鎩k帷ie roz這篡 du膨 造磬 nadzienia, tak, aby rozsmarowane by這 r闚nomiernie na ca造m tr鎩k帷ie, pozostawiaj帷 jedynie niewielkie marginesy przy brzegach. Tr鎩k徠y zwin望 w kierunku cie雟zego ko鎍a i wygi望 w kszta速 rogala. Przenie嗆 delikatnie na blach wy這穎na papierem do pieczenia (u這篡 zachowuj帷 odst瘼y), przykry czyst 軼iereczk i zostawi do rozpulchnienia na oko這 20minut.

PIECZENIE: 180st, ok. 20min - do zarumienienia

LUKIER:
sok z 1 cytryny
ok. 2,5 szklanki cukru pudru

DODATKOWO:
3/4 szklanki grubo siekanych orzech闚 w這skich lub migda堯w

Cukier puder utrze z sokiem z cytryny na g瘰ty lukier (g瘰to嗆 lukru mo積a modyfikowa dodaj帷 soku z cytryny lub cukru pudru). Lukrem grubo posmarowa jeszcze ciep貫 rogale, od razu posypa siekanymi orzechami.

Rogale, jak chyba wszystkie dro盥穎we wypieki, najlepiej smakuj 鈍ie瞠, tego samego dnia. Dla mnie najlepsze jeszcze lekko ciep貫:)

Rogale mo積a mrozi. 

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis na ciasto dro盥穎we do rogali www.wielkiezarcie.com ; autor: AndrzejLew - leciutko zmodyfikowany



poniedzia貫k, 09 grudnia 2013

Greckie ciasteczka z kawa趾ami migda堯w i wod r騜an. Kruche, o wspania造m aromacie. Utyt豉ne w cukrze pudrze sprawiaj bardzo zimowe wra瞠nie. Mnie osobi軼ie zdecydowanie bardziej odpowiada造 bez tego bia貫go dodatku, ale skoro oryginalnie maja by w cukrze - w cukrze s:)

SKxDNIKI (na ok. 2 tuziny):

150g mas豉
100g cukru pudru
1 鄴速ko
100ml koniaku
100g drobno siekanych (nie mielonych!) migda堯w
250g m彗i
1 造瞠czka proszku do pieczenia

Mas這 utrze z 鄴速kami i cukrem. Wla koniak, ci庵le ucieraj帷 doda m彗 z proszkiem i migda造. Je郵iby ucieranie ciasta sprawia這 problemy, nale篡 zagnie嗆 ciasto r璚znie. Odstawi na 1h do lod闚ki. Po tym czasie ponownie kr鏒ko zagnie嗆. Rozwa趾owa, lekko podsypuj帷 m彗, na grubo嗆 oko這 1cm. Wyci望 ciastka w dowolnym kszta販ie. U這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia zachowuj帷 odst瘼y.

PIECZENIE: 160-170st; ok. 20-25min (wyci庵n望 kiedy brzegi zaczn si z這ci)

DODATKOWO:
80ml wody r騜anej
1/2 szklanka cukru pudru

Ciastka obficie skropi wod r騜an i obtoczy w cukrze pudrze.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis Teo Vafidisa, lekko zmodyfikowany

czwartek, 05 grudnia 2013

Piek豉m ten sernik chyba w sierpniu i od razu pomy郵a豉m, 瞠 jest bardzo 鈍i徠eczny. Marcepanowa masa serowa z dodatkiem pomara鎍zy jest lekko wilgotna i do嗆 zwarta. Prze豉muje j s這dko-kwaskowa fru瞠lina z wi郾iami. Koniecznie u篡jcie marcepanu dobrej jako軼i, bez goryczki, w innym wypadku sernik b璠zie pozostawia gorzki posmak. Zdecydowa豉m si upiec ciasto bez spodu, bo w豉郾ie takie serniki lubi najbardziej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby doda sp鏚 z ciasta kruchego lub pokruszonych ciasteczek i mas豉.

SKxDNIKI:

NA MAS SEROW:
1kg sera sernikowego twarogowego lub trzykrotnie mielonego twarogu
40g marcepanu
1 szklanka cukru
6 jajek
2 造磬i m彗i ziemniaczanej
sk鏎ka otarta z 1 pomara鎍zy
sok z 1/2 pomara鎍zy

Wszystkie sk豉dniki ogrza do temperatury pokojowej, nast瘼nie umie軼i w misie i zmiksowa kr鏒ko, tylko do po陰czenia. Tortownic o 鈔ednicy 23-24cm wy這篡 papierem do pieczenia, boki nat逝軼i, przela mas serow.

PIECZENIE: 190st, 15min; nast瘼nie zmniejszy do 120st i piec kolejne 90minut, gdyby sernik zbytnio si rumieni przykry folia aluminiow.

FRU浩LINA WI吉IOWA:
250g wi郾i
3 造磬i cukru
1 造瞠czka 瞠latyny + 2 造磬i amaretto
1 造瞠czka maki ziemniaczanej + 2 造磬i amaretto

疾latyn zala amaretto i poczeka do nap璚znienia. Wi郾ie wraz z cukrem podgrza na niewielkim ogniu do rozpuszczenia cukru. W tym czasie m彗e rozmiesza w amaretto i wla do wi郾i. Podgrzewa jeszcze 2-3minuty. Zdj望 z ognia, do這篡 瞠latyn i dok豉dnie wymiesza. Przestudzi.

Na przestudzony sernik wy這篡 wi郾ie. Przed podaniem sch這dzi co najmniej 12h w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: inspiracja Z piekarnika

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24