poniedzia貫k, 13 pa寮ziernika 2014

Zdecydowanie nie s to babeczki deserowe, ale w豉郾ie na 郾iadanie. S stworzone do d瞠mu, wi璚 z niego nie rezygnujcie. Samo ciasto jest do嗆 ci篹kie, jakby bu趾owe, za spraw m彗i 篡tniej i dodanej mieszance ziaren; ma這 s這dkie - os這dzone g堯wnie miodem. G堯wnym 廝鏚貫m s這dko軼i jest w nich wype軟ienie z pysznego, swoj drog (bo jad豉m go po raz pierwszy), d瞠mu z truskawek z czarnym bzem. Takie bu貫czkowe babeczki, idealne na weekendowe 郾iadanie.

Zg豉szam do:

D瞠m dobry, pobudka

SKxDNIKI (na ok. 10sztuk):

110g mi瘯kiego mas豉
60g br您owego cukru
2 ma貫 jajka

180g m彗i 篡tniej
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
0,5 造瞠czki sody oczyszczonej
120g mieszanki ziaren (u篡豉m gotowej do chleba czystoziarnistego (jest ostatnio og鏊nodost瘼na), zawiera: p豉tki owsa, p豉tki sojowe, b這nnik, s這necznik, nasiona lnu, ziarna 篡ta, pestki dyni, ziarna orkiszu, sezam)

50g p造nnego miodu
100ml mleka

M彗 wymiesza z sod, proszkiem i ziarnami. Mas這 utrze z cukrem i jajkami. Na przemian dodawa m彗 z ziarnami i mi鏚 z mlekiem, miesza mikserem na 鈔ednich obrotach do momentu sk豉dniki dobrze si po陰cz. Ciastem wype軟i papilotki do 4/5 wysoko軼i.

PIECZENIE: 175st, ok 20-30minut (do suchego patyczka)

NA NADZIENIE:
s這iczek (ok. 280g) d瞠mu ΜWICZ truskawka z czarnym bzem

W ostudzonych babeczkach wydr捫y wg喚bienia, wype軟i d瞠mem. Wierzch mo積a obsypa ziarnami.

Podawa na leniwe 郾iadanie, najlepiej do 堯磬a z du篡m kubkiem kawy:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



Uwielbiam s這dkie dro盥穎we wypieki na 郾iadanie. Prosto z pieca, jeszcze ciep貫, rozp造waj帷e si w ustach. Najbardziej lubi kiedy nawi您uj do pory roku- zim z cynamonem, wiosn z pierwszymi truskawkami, latem z le郾ymi owocami, a jesieni ze 郵iwkami, gruszkami, jab趾ami - bogactwem polskich sad闚. Brioszk jeszcze parzy豉m sobie r璚e, ale nie mog豉m si powstrzyma, tak pi瘯nie pachnia豉 mas貫m oraz ciep造mi gruszkami i morelami (kt鏎e nada造 wypiekowi intensywnych kolor闚), a ten zapach nieodmiennie kojarzy mi si z ciep陰, z這t jesieni, babcinym kompotem, kolorowymi li嗆mi. T lepsz stron jesieni.

Zg豉szam do:

D瞠m dobry, pobudka

SKxDNIKI (na 6 sporych bu貫czek):

60ml letniej 鄉ietanki krem闚ki 30%
32g (2 op.) cukru wanilinowego
12g dro盥篡

260g m彗i (typ 550)
80g ocieplonego, mi瘯kiego mas豉
2 jajka w temperaturze pokojowej
1/4 造瞠czki soli

SPOS笅 TRADYCYJNY:
Do krem闚ki doda 造磬 cukru wanilinowego i wkruszy dro盥瞠, dok豉dnie rozmiesza. Odstawi na ok. 10minut a zaczyn "ruszy", czyli uro郾ie i spieni si. Na stolnicy lub w du瞠j misce umie軼i m彗 z jajkami, mas貫m, sol i pozosta造m cukrem, przemiesza. Wla zaczyn i wyrobi g豉dkie, jednolite ciasto (ciasto jest do嗆 lu幡e i klei si do r彗). Ciasto umie軼i w du篡m naczyniu, przykry lniana 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i (ok. 40-60min).

W MASZYNIE:
Mas這 roztopi, przestudzi. W misie maszyny umie軼i kolejno: mas這, krem闚k, jajka, m彗, po przeciwleg造ch stronach misy s鏊 i cukier, na g鏎 wkruszy dro盥瞠. Ustawi na program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

DODATKOWO:
1/2 s這iczka (ok. 140g) d瞠mu morelowego ΜWICZ
2 鈔edniej wielko軼i gruszki
gar嗆 p豉tk闚 migda這wych
1 jajko

Gruszki umy, obra, usun望 gniazda nasienne, pokroi na 獞iartki a nast瘼nie na kilkumilimetrowe kawa趾i. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 na stolnice obsypana m彗, odgazowa. Podsypuj帷 m彗 rozwa趾owa na prostok徠 o wymiarach oko這 30x40cm i grubo軼i mniej wi璚ej 1,5cm (wymiary s orientacyjne i polecam to robi raczej intuicyjnie). Wierzch placka posmarowa r闚nomiernie d瞠mem. Obsypa gruszkami. Ciasto delikatnie zwin望 wzd逝 d逝窺zego boku. Przekroi na 6 cz窷ci. Okr庵陰 form z kominem o 鈔ednicy ok. 24cm wy這篡 papierem do pieczenia lub wysmarowa mas貫m. U這篡 w niej gotowe bu貫czki. Przykry czysta 軼iereczk i odstawi do rozpulchnienia na ok. 30minut.
Jajko roztrzepa. Wierzch wyro郾i皻ych brioszek posmarowa jajkiem i posypa p豉tkami migda堯w.

PIECZENIE: 175st, ok. 30minut (do do嗆 intensywnego zarumienienia)

Bu貫czki lekko przestudzi. Najlepiej smakuj jeszcze ciep貫. Mo積a je mrozi, od razu po wystudzeniu.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



好iadaniowa manna, to moja wariacja na temat klasyku. Do tego 郾iadania ch皻nie i z sentymentem powr鏂 doro郵i i z pewno軼i spodoba si dzieciom. Jest po篡wne i optymistyczne. Kojarzy mi si z leniwym porankiem i s這鎍em zagl康aj帷ym przez okno. Mann mo積a wzi望 ze sob do pracy na drugie 郾iadanie, albo zaserwowa na podwieczorek po m璚z帷ym dniu szko造 lub przedszkola. Dodatkowo mo積a j pola sosem lub podawa z dodatkiem 鈍ie篡ch owoc闚.

Zg豉szam do:

D瞠m dobry, pobudka

SKxDNIKI (na 2-3porcje):

300ml mleka
5 造瞠k kaszy manny b造skawicznej waniliowej
1 laska wanilii
1 造磬a cukru pudru

d瞠m malinowy ΜWICZ

3 okr庵貫 ciasteczka wielozbo穎we, owsiane lub degestive (o 鈔ednicy jak najbardziej zbili穎nej do 鈔ednicy naczynia w kt鏎ym przygotowujemy mann)

opcjonalnie do podania: sos malinowy, 鈍ie瞠 owoce

Wanili przekroi wzd逝 i wydr捫y. Mleko zagotowa z cukrem i ziarenkami wanilii. Do gotuj帷ego wsypywa stopniowo mann, ca造 czas energicznie mieszaj帷. Nie przestaj帷 miesza gotowa jeszcze oko這 2minut.
Fili瘸nki lub foremki odrobin nat逝軼i oliw z oliwek. Do naczy prze這篡 kaszk. Przestudzi.
W ka盥ej porcji wydr捫y wg喚bienie ostro zako鎍zon 造磬. Wg喚bienia wype軟i d瞠mem.
Odstawi na 2-3h do lod闚ki (mo積a na ca陰 noc).
o tym czasie d瞠m przykry ciasteczkiem i delikatnie wyj望 z naczy (dla u豉twienia mo積a na chwilk zanurzy naczynie w gor帷ej wodzie). Podawa ze 鈍ie篡mi owocami, sosem lub solo:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 10 pa寮ziernika 2014

M鎩 Ukochany Malutek uwielbia ciasteczka (nie ma tego po matce). W dodatku ciasteczka to czysta frajda. Wykrawania, wa趾owania, zdobienia. Kreatywne zabawy z resztkami ciasta. Duma z gotowego dzie豉. Mo瞠 i brakuje ma造m r帷zkom precyzji ale niew徠pliwie dodaje to uroku drobnym wypiekom. Jesienne ciasteczka s... jesienne. Cz窷 m彗i zast徙i豉m w nich mielonymi orzechami laskowymi, dodali鄉y cynamon i u篡li鄉y li軼iastych wykrawaczek. Ciasteczka w sam raz do popo逝dniowej herbaty.

SKxDNIKI (na oko這 2 tuziny):

150g m彗i
70g mielonych orzech闚 laskowych
1 造瞠czka cynamonu
50g cukru pudru
125g zimnego lub lekko ocieplonego mas豉
1 鄴速ko
1 造磬a g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany 18%

Sypkie sk豉dniki po陰czy. Doda posiekane mas這, 鄴速ko i 鄉ietan. Szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Owin望 foli i od這篡 na oko這 2h do lod闚ki. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa podsypuj帷 lekko m彗 na grubo嗆 oko這 5mm i wykrawa dowolne kszta速y. Ciastka uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia w niewielkich odst瘼ach.

PIECZENIE: 175st, oko這 15minut (do zarumienienia)

Ciasteczka ostudzi na kratce. Przechowywa do dw鏂h tygodni w metalowej puszce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


czwartek, 09 pa寮ziernika 2014



Ciasto marchewkowe jest bardzo popularne. Na blogu s ju muffinki z marchewk (klik...) i takowy piernik (klik...). Ciasto samo w sobie jednak jako czeka這. Jaki d逝窺zy czas temu pr鏏owa豉m je piec, ale solidarnie mi nie wychodzi造 - by造 ci篹kie, muliste i zakalcowate. Zrazi豉m si. W tym roku wr鏂i豉m po ciasto marchewkowe w zwi您ku z pewn wyj徠kow okazj, piek豉m je z dusz na ramieniu. Okaza這 si strza貫m w dziesi徠k. Jest do嗆 ci篹kie, syc帷e, aromatyczne; d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆, ale jednocze郾ie nie jest tak mokre jak te, kt鏎ych pr鏏owa豉m dotychczas. Powtarzam je wi璚 na blogu na specjalne 篡czenie:) Ciasto marchewkowe z grubo siekanymi w這skimi orzechami, kawa趾ami kandyzowanego imbiru i g瘰tym serowym lukrem.

SKxDNIKI:

2 (ok. 450g) du瞠 marchewki,starte na tarce o drobnych oczkach
3/4 (ok. 80-100g) szklanki grubo siekanych orzech闚 w這skich
1/2(ok. 80g) szklanki kandyzowanego imbiru, pokrojonego na ma貫 kawa趾i

175g mas豉 lub dobrej jako軼i margaryny tortowej
4 jajka
1 i 1/3 szklanki br您owego cukru do wypiek闚
2 szklanki m彗i
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 造瞠czka sody oczyszczonej
3 造瞠czki cynamonu

T逝szcz rozpu軼i i pozostawi do przestudzenia. Jajka ubi z cukrem na sztywn, puszyst mas. Do masy jajecznej doda marchew, wymiesza. Wsypa m彗, proszek, sod i cynamon, wymiesza. Po陰czy z t逝szczem. Na koniec wmiesza orzechy i imbir.
Gotowe ciasto prze這篡 do tortownicy o 鈔ednicy 22-24cm* o dnie wy這穎nym papierem do pieczenia i nat逝szczonych bokach.

PIECZENIE: 180st, ok. 70minut (do suchego patyczka)

*ciasto mo積a upiec ni窺ze w wi瘯szej formie, odpowiednio skracaj帷 czas pieczenia. Dla przyk豉du w blaszce o wymiarach ok. 25x30cm b璠zie to ok. 40min

LUKIER:
20g mi瘯kiego mas豉
60g serka twarogowego typu kanapkowego
100g cukru pudru + do regulowania g瘰to軼i
2 造瞠czki soku z cytryny

Wszystkie sk豉dniki lukru utrze. W razie potrzeby zag窷ci dodatkow porcj cukru pudru. Ostudzone ciasto obla lukrem.

Ze wzgl璠u na lukier z serem i mas貫m ciasto lepiej przechowywa w lod闚ce. Nielukrowane przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: podstawowy przepis na ciasto marchewkowe pochodzi ze strony 奸adami S這dkiej Babeczki, pozwoli豉m go sobie zmodyfikowa piek帷 wysokie okr庵貫 ciasto, dodaj帷 imbiru i serowy lukier

鈔oda, 08 pa寮ziernika 2014

Staram si w ka盥ym dyniowym sezonie to pi瘯ne warzywo go軼i w swojej kuchni. Naprawd uwielbiam dynie wszystkimi zmys豉mi. Ich sk鏎k zwykle g豉dk, ale miejscami chropowat z regularnymi ob造mi wg喚bieniami. Ich pi瘯ny regularny kszta速. Cudowny, g喚boki pomara鎍zowy kolor, jakby ca貫 s這鎍e lata w jaki magiczny spos鏏 zosta這 zamkni皻e w豉郾ie w dyni. Mi捫sz dyni hokkaido - mi瘰isty, sypki, intensywny w kolorze, 豉godny w smaku. W豉軼iwie chyba wole na dynie patrze ni je je嗆:) W tym roku (jako pierwsze, ale na pewno nie ostatnie), proponuj dyniowe mini serniczki z pomara鎍z na spodzie z pierniczk闚 w czekoladzie. 安ietne po陰czenie pachn帷e jesieni.

Zg豉szam do:

Dynia na s這dko i s這no

SKxDNIKI (na 6 sztuk w kokilkach lub 8 w papilotkach):

160g pierniczk闚 w czekoladzie

200g serka twarogowego typu kanapkowego (w stylu Philadelphia)
150g dyniowego piure*
80g cukru pudru
1 jajko
1 bia趾o
2 造瞠czki przyprawy do piernika**
sk鏎ka otarta z pomara鎍zy
2 造磬i soku z pomara鎍zy

Ka盥 z kokilek wysmarowa mas貫m (papilotek nie smarujemy). Ciasteczka pokruszy (kruszy豉m w d這niach, nie na piasek) na dno foremek. Wszystkie sk豉dniki serniczk闚 umie軼i w misce i wymiesza kr鏒ko mikserem na 鈔ednich obrotach tylko do ujednolicenia. Mas rozla do przygotowanych foremek.

PIECZENIE: w這篡 do piekarnika nagrzanego do 180st piekarnika i od razu obni篡 temperatur do 120st, 30min (w papilotkach 25min)

*tak ilo嗆 piure przygotowuje z mniej wi璚ej 300g surowej, obranej i pozbawionej mi瘯iszu dyni. Dynie kroje w kawa趾i i wrzucam do niewielkiej ilo軼i gotuj帷ej si, lekko os這dzonej wody. Gotuj do mi瘯ko軼i. Dok豉dnie odcedzam na sicie. Dobrej jako軼i dynia ma tak struktur, 瞠 w豉軼iwie wystarczy rozetrze j 造磬, aby uzyska g豉dkie piure, ale oczywi軼ie mo積a j r闚nie zmiksowa blenderem.

**polecam przyprawy firm specjalizuj帷ych si w przyprawach, nie zawieraj m彗i i innych wype軟iaczy. Je郵i Twoja przyprawa zawiera m彗 dodaj co najmniej 2 du瞠 造磬i

PONADTO:
80g kandyzowanej skorki pomara鎍zowej
20-30g czekolady deserowej

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Upieczone serniczki udekorowa kandyzowan sk鏎k i czekolad.

Serniczki ostudzi. Przed podaniem sch這dzi przez noc lub kilka godzin w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



poniedzia貫k, 06 pa寮ziernika 2014

Wydawa這 mi si, 瞠 篡tnie ciasto b璠zie ci篹kie i muliste, i... bardzo si zdziwi豉m. Ciasto jest lekkie, puszyste, delikatne, wilgotne, wprost rozp造waj帷e si w ustach. D逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Bardzo jesienne ciasto, z delikatn nuta cynamonu i t wyj徠kow s這dycz, kt鏎 nadaje wypiekom mi鏚. Bardzo polecam.

Zg豉szam do:

Jab趾o z cynamonem 2014

SKxDNIKI:

1 jab趾o

75g mas豉
50g miodu
80g ciemnego cukru do wypiek闚
1 造瞠czka cynamonu

75ml mleka
1 jajko

150g m彗i 篡tniej razowej
50g zmielonych na m彗 migda堯w
2 造瞠czki proszku do pieczenia

3 造磬i p豉tk闚 migda這wych

Jab趾o umy, obra, pokroi w mniej wi璚ej centymetrowe kawa趾i. Mas這 z cukrem, miodem i cynamonem umie軼i w garnuszku i podgrzewa do rozpuszczenia cukru i mas豉. Lekko przestudzi, wla mleko i wbi jajko. Roztrzepa. Suche sk豉dniki wymiesza w misce i zala lekko ciep造m p造nem. Wymiesza 造磬 na jednolit mas. Doda jab趾o, zamiesza. Ciasto prze這篡 do wy這穎nej papierem ma貫j keks闚ki, ok. 8x20cm, wyr闚na i obsypa wierzch p豉tkami migda這wymi.

PIECZENIE: 170st, ok. 40-50min (do suchego patyczka)

Przed podaniem ca趾owicie ostudzi. Przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni




毒鏚這: Moje Wypieki, z kosmetycznymi zmianami

wtorek, 30 wrze郾ia 2014

Dla mnie owocami jesieni zdecydowanie s gruszki, a p騧niej orzechy w這skie, ale to jeszcze chwilka. Uwielbiam je razem, ale to jak wy瞠j - jeszcze chwilka. Jab趾a, niby takie oczywiste, ale s calutki rok w ilo軼iach hurtowych, zawsze i wsz璠zie. Na dynie czekam i staram si co roku co z niej wyczarowa, ale jednak pierwsze雟two maj gruszki. po tiramisu czas na pyszne ciasto - na ci篹kim czekoladowym spodzie gruszkowo-鄉ietankowy mus przykryty czekoladow bit 鄉ietank. Idealne, delikatne po陰czenie owoc闚 i czekolady. Klasyka z charakterem.

SKxDNIKI:

DZIE 1

MUS CZEKOLADOWY:
1,5 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
60g czekolady deserowj
60g czekolady mlecznej

Krem闚k zagotowa, zdj望 z ognia. Do gor帷ej wsypa po豉man na kawa趾i czekolad i dok豉dnie rozmiesza. Dobrze sch這dzi w lod闚ce, najlepiej ca陰 noc.

CIASTO:
60g m彗i
25g ciemnego kakao
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 造磬a kawy rozpuszczalnej
100g br您owego cukru
75g zimnego mas豉

1/4 szklanki jogurtu greckiego
1/4 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
1 jajko

W misce wymiesza suche sk豉dniki, doda pokrojone na kawa趾i mas這. Sk豉dniki po陰czy rozcieraj帷 mi璠zy palcami do momentu utworzenia si grudek.
Jajko roztrzepa z jogurtem i 鄉ietank. Mieszank przela do pozosta造ch sk豉dnik闚. Wymiesza.
Ciasto przela do blaszki o wymiarach ok. 30x20cm, lub nieco mniejszej, wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, ok. 20min (do suchego patyczka)

MUS GRUSZKOWY:
800g gruszek

sok z 1/2 cytryny
2 造磬i cukru
2,5 造瞠czki 瞠latyny + 3 造磬i wody

Gruszki obra, zetrze na tarce o grubych oczkach (bez gniazd nasiennych). Owoce wraz z cukrem i sokiem z cytryny umie軼i w garnuszki zagotowa na niewielkim ogniu i gotowa tak d逝go, a z owoc闚 powstanie g豉dki mus, a sok odparuje (je郵i ca造 sok odparuje, a gruszki jeszcze si nie rozpadaj nale篡 dola niewielk ilo嗆 wody i nadal gotowa). W tym czasie 瞠latyn zala wod i odstawi do nap璚znienia. Przesma穎ne gruszki mo積a dodatkowo przetrze przez sito lub zblendowa. Ponownie zagotowa, zdj望 z ognia i doda do gor帷ych owoc闚 nap璚znia陰 瞠latyn. Dok豉dnie rozmiesza i ca趾owicie wystudzi.

DZIE 2

PONADTO:
1 szklank 鄉ietanki krem闚ki
1,5 造瞠czki 瞠latyny + 2 造磬i wody1 造磬a cukru pudru (opcjonalnie do smaku)

1/2 szklanki ciasteczek typu Maltesers
1 造瞠czka ciemnego kakao

疾latyn zala wod i zostawi do nap璚znienia. 妃ietank krem闚k ubi na sztywno. Ubijaj帷 na niskich obrotach doda stopniowo mus gruszkowy. 疾latyn rozpu軼i delikatnie ja podgrzewaj帷. Nie przestaj帷 ubija wla do masy. Ewentualnie dos這dzi do smaku. Mus gruszkowy wy這篡 na ciasto. Odstawi do lod闚ki.

Czekoladow 鄉ietank ubi i roz這篡 na musie gruszkowym. Wierzch obsypa pokruszonymi ciasteczkami i kakao.Przed podaniem sch這dzi ok. 2h w lod闚ce.

Podawa sch這dzone, przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 24 wrze郾ia 2014

Pyszny deser z pod逝積ych biszkopt闚 nas帷zonych kaw, z kremow mas z mascarpone z advocatem i warstw gruszek, uwie鎍zony kleksem bitej 鄉ietany. Czy to jeszcze tiramisu? Nie wiem, tak do ko鎍a, ale my郵, 瞠 na potrzeby bloga, mo瞠my tak przyj望. Delikatne, pe軟e przenikaj帷ych si i uzupe軟iaj帷ych nawzajem smak闚. Wspania貫 tiramisu ze z這tymi owocami jesieni.

SKxDNIKI (na 4 du瞠 porcje):

GRUSZKI:
ok. 500g s這dkich gruszek (waga przed obraniem)
2 造磬i soku z cytryny
1 造磬a cukru
3 p豉skie 造瞠czki m彗i ziemniaczanej + 2 造磬i wody

Gruszki umy, obra, usun望 gniazda nasienne, pokroi w kostk. W garnuszku umie軼i owoce, sok z cytryny i cukier. Podgrzewa na wolnym ogniu do momentu, a owoce mocno zmi瘯n, a cz窷 zacznie si rozpada. M彗 rozmiesza w zimnej wodzie, dola do gruszek, energicznie rozmiesza. Poczeka a masa ponownie si zagotuje, zdj望 z ognia i pozostawi do ostudzenia.

KREM MASCARPONE:
500g serka mascarpone
125ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
1 造磬a cukru pudru
75ml advocatu

Mascarpone ubi z krem闚k na sztywn mas. Pod koniec ubijania doda cukier. Do masy wla alkohol i wymiesza na ma造ch obrotach miksera.

PONADTO:
ok. 12szt. pod逝積ych biszkopt闚
250ml mocnej s這dkiej, czarnej kawy

250ml 鄉ietanki kremowej 30 lub 36%
4 sztuki kakaowych biszkopt闚 lub herbatnik闚

妃ietank ubi, mo積a lekko os這dzi. Biszkopty nas帷zy obficie kaw.
W pucharkach u這篡 warstw biszkopt闚. Na to rozdzieli po這w masy z mascarpone, na serek wy這篡 po這w gruszek. Warstwy powt鏎zy - biszkopty, mascarpone, gruszki. Na g鏎ze ozdobi bit 鄉ietan i pokruszonymi ciasteczkami kakaowymi

Przed podaniem sch這dzi co najmniej 2h w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 23 wrze郾ia 2014

畝dne kokosowe cuda bez pieczenia nie s w stanie tego podrobi. Idealne, lekko wilgotne, mocno kokosowe, otulone czekolad batoniki, 逝dz帷o podobne do tych ze sklepu. ζtwo si uzale積i, zw豉szcza, 瞠 przepis jest banalny, nie wymaga u篡cia miksera, ani brudzenia wielu naczy. Daje na niego gwarancje powodzenia:)

SKxDNIKI (na ok. 12-14 sztuk):

4 bia趾a du篡ch jajek (L lub XL)
300g kokosu
250g cukru

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w du篡m rondlu, podgrzewa mieszaj帷 a masa stanie si wyra幡ie ciep豉, ale nie gor帷a. Zdj望 z ognia. Lekko wilgotnymi d這闓i formowa batoniki lub kulki wielko軼i pingpongowej pi貫czki. Gotowe u這篡 na wy這穎nej papierem blasze, w niewielkich odst瘼ach.

PIECZENIE: 150st, termoobieg - 10minut; nast瘼nie 120st, g鏎a-d馧 - 10minut; wy陰czy piekarnik i pozostawi kulki w wy陰czonym jeszcze na oko這 20minut

DODATKOWO:
350g czekolady
3 造磬i oleju

Czekolad z olejem rozpu軼i w k徙ieli wodnej. W roztopionej zanurza przestudzone kulki. Odstawi do zastygni璚ia czekolady na papier do pieczenia. Niecierpliwi mog wstawi do lod闚ki.

Przechowywa w metalowej puszce.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26
| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl








Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel