czwartek, 13 marca 2014

Wiadomo軼 jest taka, 瞠 w najblizszym czasie na blogu b璠 "odgrzewa kotlety". Oczywi軼ie nie wy陰cznie, ale na pewno, dla tych, kt鏎zy blog 郵edz regularnie i znaj zamieszczone przepisy b璠zie to widoczne. Wiele starszych przepis闚 potrzebuje lepszego opracowania i nowych zdj耩. Niekiedy pozmieniam co-nie-co tylko na istniej帷ym przepisie (o tym zawsze mo積a dowiedzie si na SMoKowym facebooku - klik), ale czasem po prostu 豉twiej mi przepis usun望 i opracowa od zera.

A teraz do rzeczy, czyli do ciasta. Sezamowiec to obowi您kowy punkt programu dla wielbicieli cha逕y, tahini, sezamu i sezamk闚. Ciasto jest bardzo s這dkie i syc帷e, na pewno wi瘯szo嗆 z Was poprzestanie na jednym kawa趾u:) Klasycznie wierzch sezamowca stanowi warstwa kokosowa, zamieni豉m j miejscami z blatem z sezamem - w ten spos鏏 prezentuje si naprawd wspaniale i patrz帷 na ciasto od razu wiemy z czym mamy do czynienia. To rozwi您anie ma jednak jedn wad, poniewa pra穎ny sezam jest do嗆 twardy nieco utrudnia jedzenie ciasta - 造瞠czka na pewno nie da rady. Dla mnie mimo wszystko warto przygotowa go w ten spos鏏 nie tylko ze wzgl璠闚 estetycznych, trzeba pami皻a, 瞠 sezam w 鈔odku ciasta straci chrupko嗆.

SKxDNIKI:
CIASTO:
3 szklanki m彗i pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
250g mas豉 lub dobrej margaryny do pieczenia
5 鄴速ek
2 造瞠czki proszku do pieczenia
2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany

Wszystkie sk豉dniki na ciasto posieka i szybko zagnie嗆. Podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Owin望 foli i od這篡 do lod闚ki na ok. 30minut.

BLAT KOKOSOWY:
5 bia貫k
200g wi鏎k闚 kokosowych
2/3 szklanki cukru

PONADTO:
1/2 s這iczka (ok. 200-250g) d瞠mu z czarnej porzeczki

Bia趾a ubi na sztywn pian. Nast瘼nie, ci庵le ubijaj帷, dodawa porcjami cukier. Kiedy beza jest sztywna i b造szcz帷a wsypa kokos i dok豉dnie wymiesza.

Jedn ze sch這dzonych cz窷ci ciasta wylepi blach o wymiarach ok. 25x35cm wy這穎n papierem do pieczenia. Ciasto po nak逝wa widelcem, a nast瘼nie posmarowa d瞠mem. Na d瞠m wy這篡 bez kokosow, wyr闚na.

Pieczenie: 170st, oko這 20-25minut (a masa kokosowa si zetnie)

BLAT SEZAMOWY:
1 czubata szklanka ziarna sezamu
1/4 szklanki cukru
40g mas豉
2 造磬i miodu

Wszystkie produkty umie軼i na patelni. Ci庵le mieszaj帷, tak aby sk豉dniki dobrze si po陰czy造, lekko upra篡 (sezam ma pozosta jasny).

Blach o wymiarach ok. 25x35cm, wy這穎n papierem do pieczenia, wylepi pozosta造m ciastem. Po nak逝wa widelcem. Na cie軼ie r闚nomiernie roz這篡 mas sezamow.

Pieczenie: 180st, ok 20 minut (je瞠li sezam zacznie si mocno rumieni nale篡 przykry ciasto foli aluminiow) 

KREM CHAΥOWY:
1/2 szklanki cukru
150g mi瘯kiego mas豉
200g cha逕y waniliowej

Do mi瘯kiego mas豉 wsypa cukier i utrze na puszyst mas. Stopniowo, ci庵le ucieraj帷 wsypywa rozkruszon cha逕.

Ostudzone ciasto z kokosem posmarowa r闚nomiernie kremem cha逕owym. Przykry ciastem z sezamem.

Przed podaniem sch這dzi co najmniej 2-3h (najlepiej ca陰 noc). Przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis jest kompilacj wielu odnalezionych przepis闚 z maj zmian w postaci zamiany miejsca blat闚 sezamowego z kokosowym:)

czwartek, 06 marca 2014

Cha趾a najlepsza na 鈍iecie. Idealna. Cudownie puszysta, s這dko pachn帷a mas貫m i beztrosk. Prosz, znajd嬈ie chwil, aby upiec j dla tych, kt鏎ych kochacie, to najprostszy spos鏏 na po這瞠nie Mi這軼i na talerzu...

SKxDNIKI (na 2 olbrzymie lub 3 du瞠 cha趾i):

30g 鈍ie篡ch dro盥篡
400ml ciep貫go mleka
130g cukru

900g m彗i pszennej
1 造瞠czka soli
4 jajka

100g roztopionego mas豉

SPOS笅 TRADYCYJNY: do 3/4 szklanki mleka wkruszy dro盥瞠, doda 造磬 cukru, dok豉dnie wymiesza i zostawi a zaczyn mocno si spieni. W du瞠j misce umie軼i m彗, s鏊, jajka, pozosta貫 mleko i cukier, wla gotowy zaczyn. Energicznie zagnie嗆 na zwarte, jednolite ciasto. Pod koniec zagniatania wla roztopione mas這 i ponownie zagnie嗆. Ciasto powinno by g豉dkie i b造szcz帷e. Przykry czyst, such 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na oko這 1h.

W MASZYNIE: w misie maszyny umie軼i sk豉dniki w nast瘼uj帷ej kolejno軼i: mleko, roztopione mas這, jajka, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, na g鏎 rozkruszy dro盥瞠. Ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

Wyro郾i皻e ciasto prze這篡 na om帷zon stolnic. Podzieli na dwie (lub trzy) r闚ne cz窷ci. Nast瘼nie jedn cz窷 ciasta ponownie podzieli na trzy. Z ka盥ej z trzech cz窷ci utoczy wa貫k d逝go軼i oko這 25-30cm i grubo軼i mniej wi璚ej 2-3cm. Cz窷ci ciasta z陰czy na jednym ko鎍u i zaple嗆 w warkocz. Prze這篡 na blach wy這穎n papierem do pieczenia. W ten sam spos鏏 przygotowa drug (i trzeci) cha趾. Gotowe ponownie przykry 軼iereczk i pozostawi na jeszcze 30minut do rozpulchnienia.

DODATKOWO:
1 jajko
造磬a suchego maku
lub
kruszonka

KRUSZONKA:
3 造磬i mas豉
3 造磬i m彗i
1/2 造磬i cukru
cukier wanilinowy

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misce i rozciera mi璠zy palcami a powstan okruszki.

Jajko rozbe速a. Rozsmarowa silikonowym p璠zelkiem po wierzchu wyro郾i皻ych cha貫k. Posypa suchym makiem lub kruszonk.

PIECZENIE: 170st, ok. 30-35minut

Cha趾i zachowuj 鈍ie穎嗆 kilka dni (a ciekawe, komu uda si nie zje嗆 cha貫k przez kilka dni?:).


Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



鈔oda, 26 lutego 2014

Ostatni dzwonek na wyb鏎 t逝stych s這dko軼i na jutro:) Mo瞠 skusicie si na kt鏎捷 ze SMoKowych propozycji:)

pieczone p帷zki z piekarnika (klik...)

p帷zki z advocatem na w這sk nut (klik...)

serowe oponki (klik...)

tradycyjne faworki (klik...)

 s這dkie rozetki jak za dawnych lat (klik...)

dro盥穎we racuchy z jab趾ami (klik...)

A je郵i chcecie na co dzie 郵edzi bloga zapraszam!

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



wtorek, 25 lutego 2014

P帷zki z piekarnika s fajn alternatyw niekoniecznie dla tych na diecie, bo tak czy siak kalorii troch maj (chocia obiektywnie mniej). Ja bardzo ceni sobie, 瞠 przy ich produkcji w domu nie unosi si wszechobecny zapach t逝szczu przesi彗aj帷y w這sy, ubrania i ca造 鈍iat - kt鏎ego nie cierpi (zapachu, nie 鈍iata). P帷zki do piekarnika wje盥瘸j na raz, g鏎a dwa, wi璚 nie trzeba sta, sma篡 godzinami - wiem, wiem, raz w roku mo積a, ale czwartek nie sobota, wi璚 z czasem bywa kiepsko:) Pieczone p帷zki na 鈍ie穎, najlepiej jeszcze lekko ciep貫 smakuj ca趾iem p帷zkowo - s lekkie i puchate, na drugi dzie zdecydowanie bardziej przypominaj ju dro盥穎we bu貫czki, ale kto by tam czeka na drugi dzie?

SKxDNIKI (na 16-18szt.):

50g 鈍ie篡ch dro盥篡
100ml letniego mleka
50g cukru

400g m彗i pszennej
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
1/2 造瞠czki soli
170g roztopionego, przestudzonego mas豉

DODATKOWO:
marmolada lub g瘰ta konfitura z r騜y/powid豉/kostki czekolady
rozk堯cone jajko

TRADYCYJNIE: Do letniego mleka wkruszy dro盥瞠, doda 造瞠czk cukru, rozetrze i pozostawi do mocnego spienienia.
W du瞠j misce lub garnku umie軼i m彗, jajka, s鏊, pozosta造 cukier, wla zaczyn, wyrabia d這闓i opr鏀zonymi m彗. Kiedy ciasto jest jednolite i spr篹yste wla mas這 i ponownie wyrabia. Masa powinna by jednolita, b造szcz帷a, ale do嗆 lu幡a. Przykry lniana 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na oko這 godzin.

W MASZYNIE: W misie maszyny umie軼i kolejno: mleko, roztopione mas這, jajka, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, wkruszy dro盥瞠. Ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

Blat lub stolnice obsypa m彗 i wy這篡 wyro郾i皻e ciasto, kr鏒ko zagnie嗆 (ciasto jest do嗆 lu幡e). Nast瘼nie rozp豉szczy d這闓i na grubo嗆 oko這 1cm. Wykroi kr捫ki o 鈔ednicy 7,5-8cm. Na 鈔odek ka盥ego na這篡 造瞠czk nadzienia i z陰czy brzegi tworz帷 kulk. Gotowe p帷zki uk豉da 陰czeniem do domu na blasze do pieczenia wy這穎nej papierem zachowuj帷 mi璠zy nimi kilkucentymetrowe odst瘼y. P帷zki ponownie przykry i pozostawi na kolejne 30minut, aby si rozpulchni造.

Bezpo鈔ednio przed pieczeniem posmarowa wierzch p帷zk闚 rozk堯conym jajkiem.

PIECZENIE: 180st, oko這 15minut

LUKIER:
sok z 1 cytryny
1,5-2 szklanek cukru pudru

Sok z cytryny utrze z 1,5 szklanki cukru pudru na g瘰ty lukier, w razie potrzeby dosypa cukru pudru lub rozrzedzi sokiem lub wod.

Jeszcze ciep貫 p帷zki polukrowa. Podawa 鈍ie瞠.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis pochodzi z Kwestii Smaku, zmodyfikowa豉m go nieco

鈔oda, 19 lutego 2014

Ta zima-nie-zima jako nie sprzyja ani mojej wyobra幡i, ani organizacji czasu, ani energii. Mam nadziej, 瞠 to co za oknem to ju wiosna. Chcia豉bym ju truskawki, maliny i s這鎍e. S這鎍e przede wszystkim. P鏦i co pozostaj nam nieko鎍z帷e si jab趾a, jednak mimo wszystko, jakby kr鏒sze wieczory i niezmiennie kubek herbaty. W tym zestawieniu na pewno odnajdzie si znana chyba wszystkim sypana szarlotka - nie potrzebuje ani czasu, ani energii, za to koniecznie jab貫k, nie przeszkadza jej przeci庵aj帷a si popo逝dniowo-wieczorna szar闚ka a kubek herbaty ca趾iem ju w-to-mi-graj. Polecam serdecznie, 瞠by jako przetrwa do wiosny:) Tej prawdziwej i nieodwracalnej(!)

SKxDNIKI:

200g mas豉 - zmro穎nego (wk豉dam do zamra瘸lnika na jakie 30minut)

CIASTO:

2 szklanki kaszy manny b造skawicznej
2 szklanki m彗i pszennej tortowej
2 szklanki cukru (lub nieco mniej - daj niepe軟e)
3 造瞠czki proszku do pieczenia

Suche sk豉dniki wymiesza dok豉dnie w misce.

NADZIENIE:

2,5kg jab貫k soczystych (!), lepiej lekko kwaskowych

1-3 造瞠czek cynamonu (w zale積o軼i od upodobania)
2 opakowania cukru wanilinowego
ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)

Jab趾a umy, obra i zetrze na tarce o grubych oczkach. Doda cynamon, cukier wanilinowy i opcjonalnie ziarenka wanilii.

Form do pieczenia o wymiarach oko這 25x35cm wy這篡 papierem do pieczenia. Sypkie sk豉dniki podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. 1/3 sypkich sk豉dnik闚 wysypa dno formy, na nich u這篡 po這w jab貫k (jab趾a przedtem przemiesza, tak, aby ca造 sok nie pozosta na dnie); r闚nomiernie przykry jab趾a kolejn cz窷ci sypkich sk豉dnik闚, roz這篡 pozosta貫 nadzienie i ponownie zasypa such mieszank. Na wierzch zetrze na tarce zmro穎ne mas這, tak aby pokry這 ca陰 powierzchnie ciasta.

PIECZENIE: 180st, ok. 60minut (kiedy wierzch stanie si ju z這to-br您owy ciasto mo積a, przykry foli aluminiow, aby nie zacz窸o si przypala)

Upieczone ciasto wyj望 z piekarnika, przestudzi przez oko這 15-20minut a nast瘼nie pokroi w kwadraty i podawa z lodami waniliowymi, 鄉ietankowymi lub bakaliowymi (u mnie waniliowe z orzechami w這skimi) i kleksem bitej 鄉ietany.

Ciasto mo積a podgrzewa w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


czwartek, 23 stycznia 2014

Czas ju najwy窺zy wygrzeba si z tych 鈍i徠 i rozpocz望, trwaj帷y ju zreszt blisko miesi帷 karnawa. A jak karnawa to i sma穎ne s這dko軼i. Zaczynam od rozetek. Mo瞠 ich nie znacie, ale na pewno pami皻aj je Wasze babcie:) Foremki na t okazje kupi豉m jeszcze latem, od dawna wi璚 by豉m pewna, 瞠 karnawa na blogu rozpocznie si w豉郾ie tak:)
Rozetki sma篡 si z ciasta 逝dz帷o podobnego do tego na nale郾iki. Sama czynno嗆 nie jest trudna, ale do osi庵ni璚ia idea逝 niew徠pliwie potrzeba czasu. Rzecz, kt鏎 ka盥y z Was b璠zie musia doprowadzi do perfekcji jest g喚boko嗆 zanurzania foremek w cie軼ie, temperatura oleju oraz g瘰to嗆 masy.

SKxDNIKI (usma篡豉m dwa kopiaste talerze, ale ilo嗆 b璠zie zale瘸豉 od g瘰to軼i ciasta i tego jak g喚boko zanurza b璠ziecie foremk):

2 jajka
1 szklanka ciep貫go mleka
1 i 1/3 szklanki m彗i
1 造磬a spirytusu
1 cukier wanilinowy

olej do g喚bokiego sma瞠nia

Sk豉dniki na rozetki zmiksowa na jednolit mas i odstawi w temperaturze pokojowej na oko這 30minut. Po tym czasie jeszcze raz kr鏒ko zmiksowa. Konsystencja ciasta ma by nieco g瘰tsza ni na nale郾iki - w razie potrzeby mo積a je zag窷ci m彗 lub rozrzedzi mlekiem.
T逝szcz mocno rozgrza (wko這 zanurzonego patyczka do szasz造k闚 powinny od razu pojawi si ma貫 p璚herzyki). Nast瘼nie zmniejszy p這mie pod t逝szczem i umie軼i w nim na kilkana軼ie sekund foremki do rozetek.
Od razu po wyj璚iu zanurzy je w cie軼ie (g喚boko嗆 zanurzenia jest kwesti gustu, nie nale篡 jednak zanurza foremki g喚biej ni do 4/5 wysoko軼i wzoru; p造cej zanurzone foremki dadz wyra幡iejszy wz鏎). Po odej軼iu od foremki sma篡 kr鏒ko z obu stron na jasnoz這ty kolor.
Po odej軼iu rozetki nabiera na foremk kolejn porcj ciasta (je郵i sma篡my tylko na dwie r璚e - bez dodatkowych do obracania i wyjmowania, radz nie sma篡 jednocze郾ie wi璚ej ni 4 ciasteczek). Ods帷za na papierowym r璚zniku.

Przed podaniem obsypa cukrem pudrem. Najlepiej smakuj kr鏒ko po upieczeniu.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 18 grudnia 2013


W drugiej cz窷ci wypieki czekoladowe, dro盥穎we, torty, przek豉da鎍e, muffinki, babeczki i inne wypieki, kt鏎e nie pasuj do 瘸dnej kategorii, ale do 安i徠 - jak najbardziej. aby zobaczy ca造 przepis, kliknij w zdj璚ie.

CZEKOLADOWE:

Czekoladowo-pomara鎍zowe ciasto z migda豉mi

Ciasto z czekoladow trufl

Trufla czekoladowa

Brownie z gruszkami, karmelizowanymi orzechami w這skimi i kremem z mascarpone

BABECZKI I MUFFINKI:

Coffee-toffie cup-brownies

Muffiny pomara鎍zowo-marcepanowe z Nutell

Babeczki Ferrero Rocher

Czekoladowo- pomara鎍zowe serca z Nutell

Tartaletki z bia陰 trufl

DRO浴烙WE:

Rogale z makiem

Cinnabons

Cynamonowe od-szarpa鎍e

Stollen

Warkocz orzechowo-miodowy

TARTY I CIASTA KRUCHE

Linzer Torte

Tarta z orzechami w這skimi w karmelu

Krajanka milionera

Krajanka "Je篡ki"

Krajanka kokosowo-owsiana z Nutell

TORTY I PRZEKxDA哸E:

Makowy tort marcepanowo-pomara鎍zowy z rumem

Orzechowa pralina

Prawdziwy Snickers

Kora

Kostka Alpejska

"Pijak"

Kostka cappuccino z czekowi郾i

Marcepanowiec

Kostka mietuskowo-czekoladowa

ζb璠zi Puch

INNE:

Szarlotka Kr鏊ewska

Cytrynowe ciasto z makiem

Bia趾owiec z makiem

Idealne ciasto nugatowe

Ciasto nugatowo-migda這we

Pavlova z granatem i czekolad

Zobacz I cz窷 鈍i徠ecznych przepis闚 SMoK'a

....a je郵i Ci si spodoba這 polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



W cz窷ci pierwszej zapraszam na pierniki, pierniczki, trufle, pralinki i serniki. Aby zobaczy ca造 przepis, kliknij w zdj璚ie.

PIERNIKI:

B造skawiczny Piernik Staropolski

Piernik Staropolski

Piernik marchwiowo-orzehcowy

PIERNICZKI:

Pierniczki choinkowe

Pierniczki Alpejskie

Katarzynki

Pierniczki z witra篡kiem

Pierniczki migda這we z rumem i cytryn

Pierniki Norymberskie

Basler Lӓckreli



Pierniki na dro盥瘸ch

Pierniczki czekoladowe

INNE PIERNIKOWE:

Kostka piernikowa

Panforte

Piernikobrownie

Krem Speculoos

PRALINKI I TRUFLE:

Pralinki z orzech闚 laskowych

Snowballs

Bounty-ball

Trufle kawowe z advocatem

CIASTECZKA:

Kurabiedes

Kruche 郵imaczki z makiem

Canestrelli

Zimtsterne

Vanilla Kipferl

Linzer

Imbirowe z pieprzem

Pop瘯ane ciasteczka czekoladowo-truflowe

Fistaszkowe

Chrupi帷e z musli i bakaliami

Herbatniki korzenne



SERNIKI:

Sernik marcepanowo-pomara鎍zowy z wi郾iami

Sernik kawowy

Sernik 郵iwki w czekoladzie

Sernik pomara鎍zowy

Sernik gotowany z pra穎nymi jab趾ami

Sernik na zimno z bia陰 czekolad i brzoskwiniami



Zobacz II cz窷 鈍i徠ecznych przepis闚 SMoK'a

....a je郵i Ci si spodoba這 polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 16 grudnia 2013

czyli kokosowo-rumowe kule z bia陰 czekolad. Kokos i rum nieodmiennie kojarz mi si z zim. Kokos mo瞠 dlatego, 瞠 bia造? Rum, bo rozgrzewa z ch這dne wieczory? Nie jestem pewna, niemniej jako ostatni przepis przed 鈍i皻ami (planuje jeszcze tylko uzupe軟i piernik staropolski, kt鏎y le瘸kuje sobie w lod闚ce) proponuje Wam te urocze bia貫 kule z mocna alkoholow nut, o 郾ie積ym wygl康zie i niesamowitym smaku. Polecam si璕n望 po nie tym, kt鏎zy z pieczeniem s troch na bakier, lub najzwyczajniej w 鈍iecie nie znajd na to czasu - s這dycze hand made zdecydowanie musz znale潭 si na 鈍i徠ecznym stole. A mo瞠 pod choink? Bo chyba nie ma wspanialszego s這dkiego prezentu ni w豉snor璚znie przygotowane trufelki. A je郵i nie zdecydujecie si na przygotowanie ich na 鈍i皻a, koniecznie zr鏏cie je na sylwestra - idealnie wpasuj si w atmosfer szampa雟kiej zabawy!

SKxDNIKI (na ok dwa tuziny sporych kulek):

200g kokosu
200ml bia貫go rumu
250g serka mascarpone
150h bia貫j czekolady
4 造磬i z lekkim czubkiem pe軟ego mleka w proszku
4-5 p豉skich 造瞠k cukru pudru (lub wi璚ej do smaku)

DODATKOWO:
100g bia貫j czekolady tartej na tarce o drobnych oczkach
80g kokosu

Kokos zala rumem, przemiesza i odstawi do nasi彗ni璚ia na co najmniej 2h (ten czas mo積a dowolnie wyd逝瘸, kokos zalany alkoholem, mo瞠 sta nawet kilka dni). Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Do kokosu doda serek mascarpone, czekolad, mleko w proszku, cukier - kr鏒ko zmiksowa do po陰czenia i odstawi do lod闚ki na 4-6h (lub ca陰 noc). Po tym czasie z kawa趾闚 masy formowa w d這niach kule wielko軼i pi貫czki pingpongowej (lub mniejsze). Od razu obtoczy w tartej czekoladzie lub kokosie. Przed podaniem sch這dzi kilka godzin. Przechowywa w lod闚ce.


Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 13 grudnia 2013

Jaki czas temu natkn窸am si na przepis na Tort Starowiede雟ki, spodoba mi si, ale wiedzia豉m, 瞠 w mojej wersji musi pojawi si mak, jeszcze wi璚ej marcepanu i mocny pomara鎍zowy akcent. Dzi瘯i temu tort wyszed bardzo 鈍i徠eczny, ponczowy i wilgotny, z wyczuwalna alkoholow nut. Dos這wnie rozp造wa si w ustach.

SKxDNIKI:

NA BISZKOPT MAKOWY:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki m彗i
1/2 szklanki suchego maku
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Jajka ubija z cukrem przez kilka minut, a masa stanie si jasna, puszysta i co najmniej podwoi obj皻o嗆. Doda przesian m彗 z proszkiem i mak, wymiesza mikserem. Ciasto przela do tortownicy o 鈔ednicy 18cm, z dnem wy這穎nym papierem do pieczenia i o bokach wysmarowanych mas貫m.

PIECZENIE: 175st, 50-60minut (do suchego patyczka)

PONCZ:
60ml rumu
sok z 2 du篡ch pomara鎍zy
sok z 1/2 cytryny

PRZEΜ浩NIE:
400g marcepanu
120ml rumu
ok. 250g konfitury lub dobrego d瞠mu pomara鎍zowego

150g marcepanu rozwa趾owa w ko這, o 鈔ednicy 18cm. Pozosta造 marcepan (oraz skrawki z rozwa趾owanej cz窷ci) rozdrobni w d這niach lub zetrze na tarce, wla rum i utrze. Ostudzone ciasto przekroi na trzy kr捫ki.
Dolny nas帷zy 1/3 ponczu. Konfitur lekko podgrza, 1/3 rozsmarowa na cie軼ie. Po這w masy marcepanowej roz這篡 na konfiturze, przykry kolejnym plackiem i nas帷zy po這w pozosta貫go ponczu. Nast瘼nie rozsmarowa po這w pozosta貫j konfitury i wy這篡 reszt masy marcepanowej, przykry ostatnim kr捫kiem ciasta. Nas帷zy reszt ponczu, a na wierzchu u這篡 rozwa趾owany marcepan.

DODATKOWO:
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 造磬i rumu
80g p豉tk闚 migda這wych

Cukier puder utrze z rumem na lukier. Obla wierzch ciasta. P豉tki migda這we podpra篡 na suchej patelni. Pozosta豉 konfitur posmarowa boki tortu i obsypa je p豉tkami migda這wymi.

Przed podaniem tort sch這dzi kilka godzin w lod闚ce. Przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: inspiracja z Caketime

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24
| < Wrzesie 2014 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl





Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚







Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...