wtorek, 30 wrze郾ia 2014

Dla mnie owocami jesieni zdecydowanie s gruszki, a p騧niej orzechy w這skie, ale to jeszcze chwilka. Uwielbiam je razem, ale to jak wy瞠j - jeszcze chwilka. Jab趾a, niby takie oczywiste, ale s calutki rok w ilo軼iach hurtowych, zawsze i wsz璠zie. Na dynie czekam i staram si co roku co z niej wyczarowa, ale jednak pierwsze雟two maj gruszki. po tiramisu czas na pyszne ciasto - na ci篹kim czekoladowym spodzie gruszkowo-鄉ietankowy mus przykryty czekoladow bit 鄉ietank. Idealne, delikatne po陰czenie owoc闚 i czekolady. Klasyka z charakterem.

SKxDNIKI:

DZIE 1

MUS CZEKOLADOWY:
1,5 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
60g czekolady deserowj
60g czekolady mlecznej

Krem闚k zagotowa, zdj望 z ognia. Do gor帷ej wsypa po豉man na kawa趾i czekolad i dok豉dnie rozmiesza. Dobrze sch這dzi w lod闚ce, najlepiej ca陰 noc.

CIASTO:
60g m彗i
25g ciemnego kakao
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 造磬a kawy rozpuszczalnej
100g br您owego cukru
75g zimnego mas豉

1/4 szklanki jogurtu greckiego
1/4 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
1 jajko

W misce wymiesza suche sk豉dniki, doda pokrojone na kawa趾i mas這. Sk豉dniki po陰czy rozcieraj帷 mi璠zy palcami do momentu utworzenia si grudek.
Jajko roztrzepa z jogurtem i 鄉ietank. Mieszank przela do pozosta造ch sk豉dnik闚. Wymiesza.
Ciasto przela do blaszki o wymiarach ok. 30x20cm, lub nieco mniejszej, wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, ok. 20min (do suchego patyczka)

MUS GRUSZKOWY:
800g gruszek

sok z 1/2 cytryny
2 造磬i cukru
2,5 造瞠czki 瞠latyny + 3 造磬i wody

Gruszki obra, zetrze na tarce o grubych oczkach (bez gniazd nasiennych). Owoce wraz z cukrem i sokiem z cytryny umie軼i w garnuszki zagotowa na niewielkim ogniu i gotowa tak d逝go, a z owoc闚 powstanie g豉dki mus, a sok odparuje (je郵i ca造 sok odparuje, a gruszki jeszcze si nie rozpadaj nale篡 dola niewielk ilo嗆 wody i nadal gotowa). W tym czasie 瞠latyn zala wod i odstawi do nap璚znienia. Przesma穎ne gruszki mo積a dodatkowo przetrze przez sito lub zblendowa. Ponownie zagotowa, zdj望 z ognia i doda do gor帷ych owoc闚 nap璚znia陰 瞠latyn. Dok豉dnie rozmiesza i ca趾owicie wystudzi.

DZIE 2

PONADTO:
1 szklank 鄉ietanki krem闚ki
1,5 造瞠czki 瞠latyny + 2 造磬i wody1 造磬a cukru pudru (opcjonalnie do smaku)

1/2 szklanki ciasteczek typu Maltesers
1 造瞠czka ciemnego kakao

疾latyn zala wod i zostawi do nap璚znienia. 妃ietank krem闚k ubi na sztywno. Ubijaj帷 na niskich obrotach doda stopniowo mus gruszkowy. 疾latyn rozpu軼i delikatnie ja podgrzewaj帷. Nie przestaj帷 ubija wla do masy. Ewentualnie dos這dzi do smaku. Mus gruszkowy wy這篡 na ciasto. Odstawi do lod闚ki.

Czekoladow 鄉ietank ubi i roz這篡 na musie gruszkowym. Wierzch obsypa pokruszonymi ciasteczkami i kakao.Przed podaniem sch這dzi ok. 2h w lod闚ce.

Podawa sch這dzone, przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 24 wrze郾ia 2014

Pyszny deser z pod逝積ych biszkopt闚 nas帷zonych kaw, z kremow mas z mascarpone z advocatem i warstw gruszek, uwie鎍zony kleksem bitej 鄉ietany. Czy to jeszcze tiramisu? Nie wiem, tak do ko鎍a, ale my郵, 瞠 na potrzeby bloga, mo瞠my tak przyj望. Delikatne, pe軟e przenikaj帷ych si i uzupe軟iaj帷ych nawzajem smak闚. Wspania貫 tiramisu ze z這tymi owocami jesieni.

SKxDNIKI (na 4 du瞠 porcje):

GRUSZKI:
ok. 500g s這dkich gruszek (waga przed obraniem)
2 造磬i soku z cytryny
1 造磬a cukru
3 p豉skie 造瞠czki m彗i ziemniaczanej + 2 造磬i wody

Gruszki umy, obra, usun望 gniazda nasienne, pokroi w kostk. W garnuszku umie軼i owoce, sok z cytryny i cukier. Podgrzewa na wolnym ogniu do momentu, a owoce mocno zmi瘯n, a cz窷 zacznie si rozpada. M彗 rozmiesza w zimnej wodzie, dola do gruszek, energicznie rozmiesza. Poczeka a masa ponownie si zagotuje, zdj望 z ognia i pozostawi do ostudzenia.

KREM MASCARPONE:
500g serka mascarpone
125ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
1 造磬a cukru pudru
75ml advocatu

Mascarpone ubi z krem闚k na sztywn mas. Pod koniec ubijania doda cukier. Do masy wla alkohol i wymiesza na ma造ch obrotach miksera.

PONADTO:
ok. 12szt. pod逝積ych biszkopt闚
250ml mocnej s這dkiej, czarnej kawy

250ml 鄉ietanki kremowej 30 lub 36%
4 sztuki kakaowych biszkopt闚 lub herbatnik闚

妃ietank ubi, mo積a lekko os這dzi. Biszkopty nas帷zy obficie kaw.
W pucharkach u這篡 warstw biszkopt闚. Na to rozdzieli po這w masy z mascarpone, na serek wy這篡 po這w gruszek. Warstwy powt鏎zy - biszkopty, mascarpone, gruszki. Na g鏎ze ozdobi bit 鄉ietan i pokruszonymi ciasteczkami kakaowymi

Przed podaniem sch這dzi co najmniej 2h w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 23 wrze郾ia 2014

畝dne kokosowe cuda bez pieczenia nie s w stanie tego podrobi. Idealne, lekko wilgotne, mocno kokosowe, otulone czekolad batoniki, 逝dz帷o podobne do tych ze sklepu. ζtwo si uzale積i, zw豉szcza, 瞠 przepis jest banalny, nie wymaga u篡cia miksera, ani brudzenia wielu naczy. Daje na niego gwarancje powodzenia:)

SKxDNIKI (na ok. 12-14 sztuk):

4 bia趾a du篡ch jajek (L lub XL)
300g kokosu
250g cukru

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w du篡m rondlu, podgrzewa mieszaj帷 a masa stanie si wyra幡ie ciep豉, ale nie gor帷a. Zdj望 z ognia. Lekko wilgotnymi d這闓i formowa batoniki lub kulki wielko軼i pingpongowej pi貫czki. Gotowe u這篡 na wy這穎nej papierem blasze, w niewielkich odst瘼ach.

PIECZENIE: 150st, termoobieg - 10minut; nast瘼nie 120st, g鏎a-d馧 - 10minut; wy陰czy piekarnik i pozostawi kulki w wy陰czonym jeszcze na oko這 20minut

DODATKOWO:
350g czekolady
3 造磬i oleju

Czekolad z olejem rozpu軼i w k徙ieli wodnej. W roztopionej zanurza przestudzone kulki. Odstawi do zastygni璚ia czekolady na papier do pieczenia. Niecierpliwi mog wstawi do lod闚ki.

Przechowywa w metalowej puszce.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 19 wrze郾ia 2014

W zimowym niezb璠niku Babci zawsze by (jest) sok z malin. W wersji z owocami i bez. Niezawodny na przezi瑿ienia i na smutki. Do herbaty, budyniu, kaszy manny czy po prostu nieco rozcie鎍zony ciep陰 wod. Ja proponuje wersje ze spor ilo軼i cytryny, zdecydowanie wyczuwalnej i waniliow nutk. Dzi瘯i temu sok jest bogatszy w smaku, jeszcze zdrowszy i jeszcze skuteczniejszy w walce z jesienno-zimowymi chor鏏skami.

SKxDNIKI (na 800-1000ml):

ok. 1kg malin
sok z 2 cytryn
½ szklanki wody
180g cukru
kawa貫k kory waniliowej lub 2 cukry wanilinowe

Maliny przebra, op逝ka pod bie膨c wod. W szerokim garnku umie軼i maliny, sok z cytryny, wod, cukier i kor. Podgrzewa na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszaj帷. Nie zwi瘯szaj帷 p這mienia gotowa pod przykryciem do momentu kiedy owoce si rozpadn i wyra幡ie zbledn (oko這 30 minut).

Sok przela przez sito. Ja dodatkowo lekko przecieram rozgotowane maliny, ale przez to sok nie jest idealnie klarowny.
Je郵i chcemy sok przechowywa d逝窺zy czas gor帷y nale篡 przela do s這iczk闚, szczelnie zakr璚i ostudzi w pozycji „do g鏎y nogami” (zakr皻kami w d馧) lub zapasteryzowa.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



poniedzia貫k, 15 wrze郾ia 2014

Sp鎩rzcie na to! Jesie. Definitywnie. 疾gnamy lato deserem na d逝gie, ch這dne wieczory. Takie, w kt鏎e po prostu chce si spokojnie usi捷, z ksi捫k (no, niech ostatecznie b璠zie - pilotem) w d這ni, kiedy na stole paruje herbata, a o parapety stuka deszcz. Aromatyczny, ju zdecydowanie ci篹szy ni te z przed paru dni, deser z owocami wczesnej, 鈔鏚ziemnomorskiej jeszcze ciep貫j, ale ju jesieni - figami, kt鏎e w Polsce staj si coraz bardziej popularne (co nie znaczy, 瞠 je polubi ;). Z gar軼i orzech闚, korzennymi przyprawami i ca趾iem swojskim pitnym miodem.

SKxDNIKI (na 4 porcje):
4 dojrza貫 fioletowe (czarne), figi*
1/2 szklanki pitnego miodu typu dw鎩niak lub p馧torak
1 造磬a p造nnego miodu
1 造磬a mas豉
szczypta cynamonu
szczypta ga趾i muszkato這wej
4 go寮ziki
2 gwiazdki any簑

*dojrza豉 figa ma r闚nomierny, g喚boki ciemny kolor i jest naprawd bardzo mi瘯ka (nie b鎩cie si kupowa tych najmi瘯szych)

PONADTO:
100g serka ricotta (mo積a zast徙i delikatniejszym i bardziej kremowym mascarpone lub u篡 jedynie jogurtu typu greckiego)*
1 造磬a jogurtu greckiego
1 造磬a p造nnego miodu
gar嗆 mieszanki podpra穎nych, grubo posiekanych orzech闚 (u篡豉m orzech闚 laskowych, w這skich i nerkowca, pasowa b璠 r闚nie pistacje i migda造)

Zwyk造 mi鏚 z mas貫m i przyprawami umie軼i w malutkim garnuszku i podgrza o roztopienia mas豉, co jaki czas mieszaj帷. Od razu zdj望 z ognia i po陰czy z miodem pitnym. Figi umy i naci望 na krzy do po這wy wysoko軼i (lub nieco g喚biej). Figi umie軼i w niewielkim naczyniu 瘸roodpornym lub pojedynczych kokilkach. Ka盥y owoc obla tak sam ilo軼i sosu miodowego.

PIECZENIE: termoobieg 190st, ok. 10-15minut

Kiedy figi si piek serek utrze drewnian 造磬 z miodem i jogurtem. W 鈔odek gor帷ych owoc闚 na這篡 po 造盧e masy i obsypa orzechami. Podawa od razu.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 30 lipca 2014

Muffinki to nie jest mi這嗆 mojego 篡cia, ale uroku odm闚i im nie mo積a. Na pewno to najprostsze i najszybsze wypieki. 疾by je przygotowa nie trzeba wielu umiej皻no軼i, naczy, ani trudno dost瘼nych sk豉dnik闚, wystarczy nieco dobrych ch璚i. W lato mo積a poszale z sezonowymi owocami, zim z przyprawami. Mo積a je wie鎍zy kremem, oblewa czekolad, obsypa kruszonk. Zach璚am do puszczenia w ruch wyobra幡i i stworzenia w豉snej kompozycji. A tych, kt鏎zy akurat nie maja pomys逝 zapraszam na muffinki z bor闚kami i bia陰 czekolad.

SKxDNIKI (na ok. 14-16sztuk):

300g m彗i
150g cukru
cukier wanilinowy
szczypta soli
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1/2 造瞠czki sody oczyszczonej

65ml oleju
250ml ma郵anki
2 jajka

150g umytych, osuszonych bor闚ek ameryka雟kich
100g bia貫j czekolady pokrojonej w niewielkie kawa趾i

Suche sk豉dniki wymiesza w jednej misce. W drugiej wymiesza sk豉dniki mokre; a nast瘼nie mas wla do sypkich. Ca這嗆 przemiesza, niekoniecznie dok豉dnie, tak, aby sk豉dniki si po陰czy造, ale ciasto nie musi by g豉dkie. Doda czekolad i bor闚ki, jeszcze raz delikatnie przemiesza. Ciasto nak豉da do papilotek lub kubeczk闚 造磬 zanurzan w zimnej wodzie, do 2/3 wysoko軼i foremki.

PIECZENIE: 180st, ok. 30minut (do suchego patyczka)

Jeszcze ciep貫 opr鏀zy cukrem pudrem. Podawa ostudzone.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 28 lipca 2014

Pyszne, wyj徠kowo ma郵ane, bardzo kruche z wyra幡ym aromatem i wyczuwalnym lekko cytrusowym smakiem lawendowych kwiat闚. O ich upieczeniu wprost marzy豉m, ju od kilku lat i w ko鎍u mi si uda這. Przy okazji na moim balkonie zamieszka造 trzy donice z pi瘯nymi lawendami. No, dobrze, dwie przepi瘯ne i jedna oskubana, ale mo瞠 si po tym pozbiera:)

SKxDNIKI (na ok. dwa tuziny ciasteczek):

2 szklanki m彗i
1/2 (lub nieco wi璚ej) szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
165g sch這dzonego mas豉
2 鄴速ka
4-5 造瞠czek 鈍ie篡ch kwiat闚 lawendy (najlepsze s te, tu przed rozwini璚iem), lub 2-3 造瞠czki suszonych

Wszystkie sk豉dniki szybko zagnie嗆 na jednolite ciasto. Owin望 foli spo篡wcz i od這篡 na 1-2h (mo積a nawet na ca陰 noc) do lod闚ki. Po tym czasie ciasto wyj望 i rozwa趾owa na grubo嗆 oko這 5mm podsypuj帷 m彗. Wykrawa dowolne kszta速y ciasteczek. Gotowe u這篡 w niewielkich odst瘼ach na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, 13-17minut (do momentu, a brzegi zaczn si leciutko z這cic, ale ciasteczka s jeszcze jasne)

Wystudzone przechowywa w metalowej puszce do 2tygodni.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 23 lipca 2014

Na pewno macie wra瞠nie 瞠 gdzie ju 瞠軼ie to widzieli... No jasne! To inna wersja popularnego na blogach ciasta o ca趾owicie niezrozumia貫j nazwie "styropian" (wiem co to styropian, nie wiem tylko jak si ma do ciasta). Przepis na wersj podstawow z mas pomi璠zy dwoma warstwami kakaowego ciasta by i u mnie, niemal瞠 od pocz徠ku istnienia blogu. Od dawna jednak figurowa na li軼ie "do powt鏎zenia" g堯wnie ze wzgl璠u na zdj璚ia. Nie umia豉m si jednak za to zabra, bo ciasto wydawa這 mi si nudne. Kiedy jednak Ma造 Cz這wiek z dum przytarga od babci pe軟e wiaderko w豉snor璚znie zebranych porzeczek wiedzia豉m, 瞠 to w豉郾ie TO. Idealne po陰czenie - 郵iczne czerwone porzeczki, o kwaskowym smaku zmieni造 ciasto w cudny letni deser.
I rzecz druga - dlaczego sernik, skoro w sk豉dzie nie ma sera? A no nie ma, ale si zrobi w czasie pieczenia 鄉ietany. Sami zobaczycie:) Co najwa積iejsze - sernik ze 鄉ietany jest zdecydowanie prostszy w wykonaniu, nie trzeba tu 瘸dnych sztuczek, sposob闚 ani tajemnych receptur. W smaku jest wilgotny i delikatny - pycha!

Zg豉szam do:

Porzeczkowo mi 2014

SKxDNIKI:
CIASTO:
190g zimnego lub lekko ocieplonego mas豉 lub dobrej margaryny tortowej
1 szklanka cukru
2 szklanki m彗i z lekkim czubkiem
4 鄴速ka
2 造瞠czki proszku do pieczenia

Wszystkie sk豉dniki szybko zagnie嗆 na g豉dkie ciasto. Podzieli na dwie cz窷ci w proporcjach 1/3 i 2/3. Obie owin望 foli. Mniejsz od這篡 do zamra瘸lnika, wi瘯sz do lod闚ki. Pozostawi do sch這dzenia na oko這 45minut. W tym czasie przygotowa mas.

MASA:
4 bia趾a
1,5 szklanki cukru
1320g (4 du瞠 kubki po 330g) kwa郾ej, g瘰tej 鄉ietany 18% dobrej jako軼i
2 budynie waniliowe

800g czerwonej porzeczki

Porzeczki obra i umy.

Bia趾a ubi na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷 stopniowo dodawa cukier.
W du篡m naczyniu umie軼i 鄉ietan, wsypa do niej budynie i dok豉dnie wymiesza (mo積a mikserem). Nast瘼nie doda bia趾a z cukrem i delikatnie wymiesza

Form do pieczenia o wymiarach ok. 25x35cm wysmarowa t逝szczem i wysypa bu趾 tart. Dno wylepi wi瘯sz cz窷ci ciasta. Wysypa na nie po這w porzeczek i delikatnie, r闚nomiernie wyla mas 鄉ietanow. Wierzch obsypa pozosta造mi porzeczkami. Na g鏎 zetrze na tarce o grubych oczkach reszt ciasta.


Pieczenie: 180st, 50 - 60min.

Ciasto odstawi do ca趾owitego ostudzenia (polecam na noc). Najlepiej przechowywa i ch這dzi w lod闚ce (cho nie ma takiej konieczno軼i). Ciasto, moim zdaniem, jest z gatunku "dojrzewaj帷ych", najbardziej smakowa這 mi na 2-3dzie.

Przed podaniem obsypa cukrem pudrem. Mo積a udekorowa 鈍ie篡mi ga陰zkami porzeczek.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 01 lipca 2014

Blondie jest u mnie rzadkim go軼iem, je郵i ju, koniecznie z kwa郾ym dodatkiem, tym razem agrestem. Dla urozmaicenia smaku ma這 wyrazistej i, jak dla mnie, md豉wej bia貫j czekolady doda豉m do masy marcepan. Mimo sporej ilo軼i jego smak nie jest dominuj帷y, jednak wyra幡ie si przebija. W zestawieniu z marcepanem mo積a wypr鏏owa r闚nie maliny, a mas wzbogaci otart sk鏎k cytrusow.

SKxDNIKI:
300g bia貫j czekolady
170g mas豉
200g marcepanu

4 jajka
50g cukru (u篡豉m domowego cukru waniliowego)
120g m彗i

200g agrestu

Czekolad z mas貫m rozpu軼i w garnuszku na wolnym ogniu. Do masy wkruszy marcepan, ci庵le podgrzewaj帷 wymiesza (marcepan z czekolad po陰cz si w niezbyt apetyczn mas, a t逝szcz oddzieli - tak ma by). Odstawi do lekkiego przestudzenia.
Jajka z cukrem ubija tak d逝go a masa przynajmniej podwoi obj皻o嗆 (oko這 3 minuty). Ubijaj帷, stopniowo, doda mas czekoladowo-marcepanow wraz z t逝szczem. Na koniec wsypa m彗, po陰czy mikserem. Ciasto przela do formy niewielkiej formy (oko這 20x20cm) wy這穎nej papierem do pieczenia. Na wierzch rozsypa umyty i obrany agrest.

PIECZENIE: 180st, 28minut

Przed podaniem pozostawi w temperaturze pokojowej na 8-12h, aby ciasto nie tylko wystyg這, ale nabra這 odpowiedniej konsystencji. Przechowywa i podawa w temperaturze pokojowej. Przechowywane w lod闚ce wyci庵n望 co najmniej 30minut przed serwowaniem (ciasto w lod闚ce twardnieje).

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 23 czerwca 2014

Ostatnio nie mam czasu na pieczenie, co niestety wida na blogu (wiem, moja wina, kajam si, ale nie przeskocz... wszystkiego:); a jak ju znajd na pieczenie, to kompletnie nie daje rady zrobi fotek zanim zniknie... Z wiarygodnych 廝鏚e wiem, 瞠 24godzinna doba, to nie tylko m鎩 problem;) Dlatego dla tych, kt鏎zy ch皻nie zjedli by co pysznego, domowego i z owocami lata, kt鏎e oficjalnie trwa od 3dni - ca趾owicie b造skawiczny, banalnie prosty i niebia雟ko pyszny deser z jagodami (ju s:), chrupi帷ymi ciasteczkami Oreo, bit 鄉ietank i rewelacyjnym kremem waniliowym z mascarpone. No, to na miejsca...gotowi... START!

SKxDNIKI (na 4-5 porcji):

20dag 鈍ie篡ch jag鏚
12 ciasteczek oreo
1 laska wanilii
1,5 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
250g mascarpone
20ml bia貫go rumu (opcjonalnie)
2造磬i + 1造瞠czka cukru pudru
1op. usztywniacza do 鄉ietany (niekoniecznie, ale polecam zw豉szcza w ciep貫 dni)

Jagody op逝ka na sicie pod bie膨c wod i pozostawi do obeschni璚ia. Ciasteczka Oreo pokroi na ma貫 kawa趾i. Serek mascarpone wraz z 1/2 szklanki krem闚ki ubi na sztywny krem. Na koniec ubijania doda 2 造磬i cukru pudru, ziarenka wanilii, opcjonalnie rum. Pozosta陰 szklank krem闚ki ubi z usztywniaczem i 造瞠czk cukru.

W kieliszkach do wina, szklaneczkach lub pucharkach umie軼i po r闚niej ilo軼i jag鏚; na owocach roz這篡 krem waniliowy, posypa kawa趾ami ciastek, zwie鎍zy kleksem bitej 鄉ietany. Deser przygotowywa bezpo鈔ednio przed podaniem, inaczej ciasta strac chrupko嗆 (co nie zmienia faktu, 瞠 i tak jest dobre). Wcze郾iej mo積a ubi 鄉ietan i przygotowa krem - przed wykorzystaniem przechowywa w lod闚ce.


Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25
| < Pa寮ziernik 2014 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl








Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl