pi徠ek, 24 pa寮ziernika 2014

Mo瞠 Wam si wydawa, 瞠 ten przepis ju znacie, 瞠 ju gdzie tu by. Jest to wra瞠nie zarazem prawdziwe jak i nieprawdziwe. Bo faktycznie by tu ju deser bardzo podobny, ale... Ale co jaki czas odczuwam potrzeb, tudzie przymus wzi璚ia "na warsztat", kt鏎ego z archiwalnych przepis闚 . W stosunku do pierwowzoru ciasto zawiera wi璚ej kokosu, jest mniej s這dkie, a warstwa mleczna delikatniejsza. Magiczny deser, rozwarstwiaj帷y si w pieczeniu, kt鏎y pi瘯nie si prezentuje i przywodzi na my郵 rajsk lagun z turkusow wod, kokosowymi palmami i bia造m piaskiem.

SKxDNIKI:
1 du瘸 puszka mleka skondensowanego s這dzonego (530g)
3 jajka
200g wi鏎ek kokosowych
400ml mleka

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misie i wymiesza za pomoc miksera. P造nn mas przela do tortownicy o 鈔. 18cm lub ma貫j keks闚ki (13x20cm) wy這穎nej papierem do pieczenia (dno i wszystkie boki). Form umie軼i w wi瘯szej blaszce wype軟ionej gor帷 wod, tak, aby poziom wody si璕a do mniej wi璚ej 3/4 wysoko軼i ciasta (pieczenie w tzw. k徙ieli wodnej).

PIECZENIE: 180st, 90minut (po 30minutach, kiedy kokos zaczyna delikatnie si rumieni, przykry foli aluminiow)

Po ostudzeniu ciasto wyci庵n望 z formy. Wierzch ciasta przykry talerzem lub pater i ca這嗆 odwr鏂i do g鏎y nogami, tak, aby warstwa kokosowa znalaz豉 si na dole.

POLEWA:
150g czekolady deserowej
1/2 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%*

gar嗆 p豉tk闚 kokosowych do dekoracji

W garnuszku zagotowa krem闚k. Do gor帷ej wsypa po豉man na kawa趾i czekolad i dok豉dnie rozmiesza do momentu uzyskania g豉dkiej i l郾i帷ej masy (mo積a lekko podgrza, je郵i czekolada nie chce si rozpu軼i). Polew obla ciasto, posypa p豉tkami i odstawi co lekkiego zastygni璚ia.

Torcik przechowywa w lod闚ce, podawa sch這dzony.

*znacie to uczucie - wk豉dacie ciasto do piekarnika, patrzycie na blat a tam jajka/鄉ietana/proszek do pieczenia/szklanka cukru? No, wi璚 ja wyla豉m roztopion czekolad na torcik, a krem闚ka... w lod闚ce. Tak瞠 mimo, 瞠 polewa by豉 pyszna, to jednak ci篹ko j by這 kroi i si 豉ma豉, co wida na zdj璚iach. Jednak je郵i wykonacie polew zgodnie z przepisem z pewno軼i Wam to nie grozi:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis na tego typu ciasto znalaz豉m na stronie Moje Wypieki, zmodyfikowa豉m go jednak i zmieni豉m wzajemne proporcje sk豉dnik闚

鈔oda, 22 pa寮ziernika 2014

Domowy likier kawowy mo積a z wys帷zy na spotkaniu z przyjaci馧mi, dola do rozgrzewaj帷ej kawy. Idealnie nada si jako dodatek do krem闚, nas帷zania biszkoptu czy w tiramisu. G喚boki kolor i pi瘯ny zapach kawy z wanili roztaczaj帷y si po otwarciu butelki z pewno軼i przekona ka盥ego.

SKxDNIKI (na ok. 1l):

500ml czystej w鏚ki dobrej jako軼i lub 250ml spirytusu po陰czonego z 250ml wody
500ml wrz徠ku
10 造瞠k 鈍ie穎 mielonej kawy (polecam u篡 kawy karmelizowanej)
1,5 szklanki cukru
2 laski wanilii

Wanili wydr捫y, ziarna po陰czy ze 鈍ie穎 mielon kaw. Kaw z wanili zaparzy w zaparzaczu, ekspresie przelewowym, kawiarce lub przekapa przez papierowy filtr najpierw 250ml wody, nast瘼nie, t sam kaw drug po這w wody. Do gotowego wywaru wsypa cukier i, wymiesza, dorzuci kor wanilii i pozostawi do ostudzenia. Po tym czasie kor od這wi (mo瞠my ponownie umie軼i j w butelce z likierem, pod闚czas aromat waniliowy gotowego likieru b璠zie bardziej intensywny), a wywar po陰czy z alkoholem.
Przela do czystej szklanej butelki.

Odstawi w ch這dne ciemne miejsce (ale nie do lod闚ki!). W czasie przechodzenia si smak闚 likier co jaki czas zamiesza odwracaj帷 butelk do g鏎y nogami i z powrotem. Likier mo積a degustowa ju po kilku dniach, jednak pe軟i smaku osi庵a po oko這 miesi帷u.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 21 pa寮ziernika 2014

Lekkie, owocowe ciasto na po瞠gnanie, mo瞠 nie tyle lata, co malin, bo niestety nawet ta p騧na odmiana ju si definitywnie ko鎍zy. Na ca貫 szcz窷cie spokojnie mo積a przygotowa ciasto z mro穎nymi owocami, zawsze wtedy, kiedy mamy ochot - przynajmniej na chwil, cho熲y my郵ami wr鏂i do ciep造ch dni. Mimo, ze ciasto jest wysokie i wielowarstwowe robi si je banalnie prosto i stosunkowo szybko. Dadz rad nawet najbardziej pocz徠kuj帷y. Koniecznie spr鏏ujcie!

SKxDNIKI:

CIASTO:
1 jajko
75g mi瘯kiego mas豉
100g br您owego cukru
60g m彗i
25g ciemnego kakao
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 造磬a kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany 18%

Jajka, mas這 i cukier utrze na puszyst mas. Doda suche sk豉dniki, a nast瘼nie stopniowo, po 造盧e, 鄉ietan. Zmiksowa na jednolit mas. Ciasto prze這篡 do blachy o wymiarach ok. 24x24cm, wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, ok. 20min (do suchego patyczka)

MASA I:
1kg g瘰tego serka homogenizowanego waniliowego lub sera sernikowego homogenizowanego waniliowego
20g (5 造瞠czek) 瞠latyny
1/2 szklanki cukru pudru

疾latyn zala 1/2 szklanki zimnej wody i odstawi do nap璚znienie. Serek zmiksowa z cukrem pudrem. Nap璚znia陰 瞠latyn rozpu軼i na niewielkim ogniu, mieszaj帷. Ubijaj帷 mikserem mas serow wlewa powoli 瞠latyn. Wyla na ostudzony sp鏚 i wstawi do lod闚ki.

MASA II:
500g malin 鈍ie篡ch lub mro穎nych
2 galaretki malinowe

Galaretki rozpu軼i w 800ml gor帷ej wody. Wsypa maliny i odstawi do momentu, a galaretka zacznie lekko t篹e. Po tym czasie przela na warstw serow. Odstawi do lod闚ki.

MASA III:
500ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
2 galaretki malinowe

Galaretki rozpu軼i w 500ml gor帷ej wody. Odstawi do ca趾owitego ostudzenia lub lekkiego t篹enia. 妃ietan ubi na sztywno. Ustawi obroty miksera na najni窺ze i stopniowo dolewa ostudzon galaretk. Mas wyla na st篹a陰 galaretk z malinami. Odstawi do lod闚ki.

NA G紑:
200ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
1 造瞠czka cukru pudru
opcjonalnie 1 usztywniacz do 鄉ietany

Krem闚k ubi na sztywno z cukrem i ewentualnie usztywniaczem. Prze這篡 do r瘯awa cukierniczego z ko鎍闚k w kszta販ie gwiazdki. Wyciska rozetki w regularnych odst瘼ach na sch這dzone ciasto (kiedy pianka st篹eje).

Przed krojeniem ciasto nale篡 dobrze sch這dzi, co najmniej 5-6h w lod闚ce (lub ca陰 noc). Przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 17 pa寮ziernika 2014

Wracam do tego przepisu bo nie dawa mi troch spokoju. Kiedy zrobi豉m go zgodnie w orygina貫m mia豉m wra瞠nie, 瞠 dyni w nim zdecydowanie za ma這, a nie chcia豉m tak tego zostawi, bo to wyj徠kowe ciasto. Do ciasta z dyni zawsze potrzebne by這 piure, ewentualnie dynia starta na tarce. To ciasto od razu przekona這 mnie do siebie, bo jest dyni, po prostu, nadziane. Dynie trzeba pokroi w kawa趾i, jak dajmy na to, jab趾a i, przed pieczeniem, surow rozsypa na kruchym cie軼ie. W dodatku, o dziwo, nie towarzyszy jej ga趾a muszkato這wa i cynamon a suszone 郵iwki. I powiem jeszcze jedno, to najlepsze wydanie dyniowego ciasta jakie jad豉m do tej pory. Baaardzo polecam.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
500g m彗i
150g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 造瞠czka proszku do pieczenia
3 鄴速ka
250g zimnego mas豉
sk鏎ka starta z 1 pomara鎍zy

Wszystkie sk豉dniki szybko zagnie嗆 na jednolite ciasto. Podzieli w proporcjach 2/3 i 1/3. Obie porcje ciasta owin望 foli spo篡wcz i w這篡 na 30-60 minut do zamra瘸rki.

NA NADZIENIE:
800g dyni, wydr捫onej, obranej i pokrojonej na ma貫 kawa趾i (ok 2x2cm)
250g suszonych 郵iwek, drobno pokrojonych
200g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowe
3 cukry wanilinowe

Pokrojon dynie w misce zasypa cukrami, wymiesza. Odstawi na 15 minut. Po tym czasie odla wypuszczony sok, doda sk鏎k i pokrojone 郵iwki, wymiesza.

PONADTO:
3 bia趾a
4 造磬i cukru

2 造磬i bu趾i tartej

Bia趾a ubi na bardzo sztywn pian, a nast瘼nie po 造盧e dodawa cukier, po ka盥ej porcji ubijaj帷 do momentu a masa b璠zie g豉dka i l郾i帷a.

Form o wymiarach ok. 28x40cm w這篡 papierem do pieczenia. Wi瘯sz cz窷 ciasta zetrze na tarce o grubych oczkach, tak aby ciasto szczelnie pokry這 dno blachy. Lekko docisn望 d這ni. Ciasto r闚nomiernie obsypa cienk warstw bu趾i tartej, nast瘼nie wy這篡 dynie. Przykry pian z bia貫k, a na koniec zetrze na wierzch drug cz窷 ciasta.

PIECZENIE: 180st, oko這 50-60minut

LUKIER:
1/2 szklanki cukru pudru
1 造瞠czka wody

Cukier puder utrze z wod na jednolity, g瘰ty lukier. W razie potrzeby zag窷ci dodatkowym cukrem lub rozrzedzi wod. Lukier prze這篡 do woreczka z obci皻ym rogiem lub r瘯awa cukierniczego. Na cie軼ie namalowa lukrem nieregularne esy-floresy.

Przed podaniem ca趾owicie wystudzi. Mo積a przechowywa r闚nie dobrze w lod闚ce co w temperaturze pokojowej.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis pochodzi z bloga Moje Ciacho; zmodyfikowany



鈔oda, 15 pa寮ziernika 2014

Naprawd baaaardzo, baaaardzo czekoladowe, mi瘯kie i syc帷e. Optymistyczne ciacha z kolorowymi M&M'sami w chrupi帷ych skorupkach. C騜 jeszcze mog o nich powiedzie? Pokochaj je zar闚no dzieci jak i doro郵i. Na pewno b璠ziecie do nich wraca. Czekoladoholikom polecam od razu zrobi z dw鏂h porcji:)

SKxDNIKI (na ok. 18 du篡ch ciastek):

200g czekolady deserowej
120g mas豉

2 du瞠 jajka
130g br您owego cukru do wypiek闚

120g m彗i
30g ciemnego kakao
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
1/4 造瞠czki soli

ok. 150g M&M's Chocolate

Czekolad po豉ma na kawa趾i i rozpu軼i z mas貫m. Odstawi do przestudzenia. Jajka utrze z cukrem na puszyst mas. Dola czekolad z mas貫m. Ci庵le miksuj帷 wsypa m彗, kakao, proszek i s鏊. Miksowa do momentu w kt鏎ym ciasto b璠zie g豉dkie i jednolite. Przed nak豉daniem ciasteczek polecam wstawi ciasto na oko這 30minut do lod闚ki, ale nie jest to konieczne.
Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Ga趾ownice lub 造磬 do lod闚 zamacza w wodzie a nast瘼nie nabiera porcje ciasta i uk豉da w kopczykach w bardzo du篡ch odst瘼ach. Na wierzch ka盥ego ciastka do嗆 軼i郵e u這篡 M&M'sy delikatnie wciskaj帷 w mas.

PIECZENIE: 175st, 10-15min

Ciastka z blaszki zdejmowa delikatnie szerok 這patk. Ostudzi na kratce. Przechowywa w metalowej puszce do 2 tygodni.

I jeszcze SMoK'owe ciasteczka, w nieco innym wydaniu:) Dzi瘯i uprzejmo軼i Mistrzyni Drugiego Planu - Ekoubrankowej (klik...) Natalii oraz Autorki Zdj璚ia z Zapomnianej Pracowni (klik...)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 14 pa寮ziernika 2014

By造 gruszki i 郵iwki, wi璚 czas na niekwestionowanych w豉dc闚 jesiennych, polskich sad闚 - jab趾a. Mn鏀two rodzimych odmian od twardych do mi瘯kich, od s這dkich, poprzez gruszkowe i winne do kwa郾ych, od zielonych i 鄴速ych do bordowych. I niemal瞠 wszystkie nadaj si na szarlotki i jab貫czniki. Do ciast zwykle mieszam 2-3 rodzaje jab貫k. Wybieram twarde owoce, bo nie lubi kiedy rozpadaj si w czasie pieczenia.
Dzisiejszy jab貫cznik to klasyczne polskie smaki – kruche kakaowe ciasto, du穎 jab貫k i warstwa delikatnego waniliowego budyniu. Polecam na jesie:)

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
2 2/3 szklanki m彗i
1/2 szklanki ciemnego kakao
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
4 鄴速ka
250g zimnego lub lekko ocieplonego mas豉

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 na jednolite ciasto. Podzieli na dwie cz窷ci; mniej wi璚ej 1/3 i 2/3. Owin望 foli i od這篡 na 1,5-2h do zamra瘸lnika.

NADZIENIE:
3 budynie waniliowe, nies這dzone
6 造瞠k cukru
1200ml mleka

ok. 1,5kg jab貫k

3 造磬i bu趾i tartej

Nadzienie przygotowujemy bezpo鈔ednio przed ko鎍em ch這dzenia ciasta. 1 litr mleka zagotowa z cukrem. W pozosta造m mleku rozmiesza proszek budyniowy, wla do gotuj帷ego mleka i ci庵le mieszaj帷 gotowa jeszcze ko這 2 minut. Przykry i odstawi do lekkiego przestudzenia (czas w kt鏎ym przygotujemy jab趾a wystarczy w zupe軟o軼i).

Jab趾a umy, obra, wykroi gniazda nasienne, pokroi na mniejsze kawa趾i (ka盥 獞iartk kroj na 3-4 cz窷ci).

Blach o wymiarach ok. 30x40cm wy這篡 papierem do pieczenia. Wi瘯sz cz窷 ciasta zetrze na tarce o grubych oczkach, tak aby r闚nomiernie pokry這 dno blachy. Lekko docisn望 do dna. Powierzchnie ciasta obsypa bu趾 tart, a nast瘼nie wysypa przygotowane jab趾a. Na jab趾a wyla budy, wyr闚na wierzch. Na sam g鏎 zetrze pozosta貫 ciasto.

PIECZENIE: 185st, ok. 50min

Ciasto pozostawi do ca趾owitego ostudzenia. Podawa posypane cukrem pudrem. Polecam przechowywa w lod闚ce.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 13 pa寮ziernika 2014

Zdecydowanie nie s to babeczki deserowe, ale w豉郾ie na 郾iadanie. S stworzone do d瞠mu, wi璚 z niego nie rezygnujcie. Samo ciasto jest do嗆 ci篹kie, jakby bu趾owe, za spraw m彗i 篡tniej i dodanej mieszance ziaren; ma這 s這dkie - os這dzone g堯wnie miodem. G堯wnym 廝鏚貫m s這dko軼i jest w nich wype軟ienie z pysznego, swoj drog (bo jad豉m go po raz pierwszy), d瞠mu z truskawek z czarnym bzem. Takie bu貫czkowe babeczki, idealne na weekendowe 郾iadanie.

Zg豉szam do:

D瞠m dobry, pobudka

SKxDNIKI (na ok. 10sztuk):

110g mi瘯kiego mas豉
60g br您owego cukru
2 ma貫 jajka

180g m彗i 篡tniej
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
0,5 造瞠czki sody oczyszczonej
120g mieszanki ziaren (u篡豉m gotowej do chleba czystoziarnistego (jest ostatnio og鏊nodost瘼na), zawiera: p豉tki owsa, p豉tki sojowe, b這nnik, s這necznik, nasiona lnu, ziarna 篡ta, pestki dyni, ziarna orkiszu, sezam)

50g p造nnego miodu
100ml mleka

M彗 wymiesza z sod, proszkiem i ziarnami. Mas這 utrze z cukrem i jajkami. Na przemian dodawa m彗 z ziarnami i mi鏚 z mlekiem, miesza mikserem na 鈔ednich obrotach do momentu sk豉dniki dobrze si po陰cz. Ciastem wype軟i papilotki do 4/5 wysoko軼i.

PIECZENIE: 175st, ok 20-30minut (do suchego patyczka)

NA NADZIENIE:
s這iczek (ok. 280g) d瞠mu ΜWICZ truskawka z czarnym bzem

W ostudzonych babeczkach wydr捫y wg喚bienia, wype軟i d瞠mem. Wierzch mo積a obsypa ziarnami.

Podawa na leniwe 郾iadanie, najlepiej do 堯磬a z du篡m kubkiem kawy:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



Uwielbiam s這dkie dro盥穎we wypieki na 郾iadanie. Prosto z pieca, jeszcze ciep貫, rozp造waj帷e si w ustach. Najbardziej lubi kiedy nawi您uj do pory roku- zim z cynamonem, wiosn z pierwszymi truskawkami, latem z le郾ymi owocami, a jesieni ze 郵iwkami, gruszkami, jab趾ami - bogactwem polskich sad闚. Brioszk jeszcze parzy豉m sobie r璚e, ale nie mog豉m si powstrzyma, tak pi瘯nie pachnia豉 mas貫m oraz ciep造mi gruszkami i morelami (kt鏎e nada造 wypiekowi intensywnych kolor闚), a ten zapach nieodmiennie kojarzy mi si z ciep陰, z這t jesieni, babcinym kompotem, kolorowymi li嗆mi. T lepsz stron jesieni.

Zg豉szam do:

D瞠m dobry, pobudka

SKxDNIKI (na 6 sporych bu貫czek):

60ml letniej 鄉ietanki krem闚ki 30%
32g (2 op.) cukru wanilinowego
12g dro盥篡

260g m彗i (typ 550)
80g ocieplonego, mi瘯kiego mas豉
2 jajka w temperaturze pokojowej
1/4 造瞠czki soli

SPOS笅 TRADYCYJNY:
Do krem闚ki doda 造磬 cukru wanilinowego i wkruszy dro盥瞠, dok豉dnie rozmiesza. Odstawi na ok. 10minut a zaczyn "ruszy", czyli uro郾ie i spieni si. Na stolnicy lub w du瞠j misce umie軼i m彗 z jajkami, mas貫m, sol i pozosta造m cukrem, przemiesza. Wla zaczyn i wyrobi g豉dkie, jednolite ciasto (ciasto jest do嗆 lu幡e i klei si do r彗). Ciasto umie軼i w du篡m naczyniu, przykry lniana 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i (ok. 40-60min).

W MASZYNIE:
Mas這 roztopi, przestudzi. W misie maszyny umie軼i kolejno: mas這, krem闚k, jajka, m彗, po przeciwleg造ch stronach misy s鏊 i cukier, na g鏎 wkruszy dro盥瞠. Ustawi na program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

DODATKOWO:
1/2 s這iczka (ok. 140g) d瞠mu morelowego ΜWICZ
2 鈔edniej wielko軼i gruszki
gar嗆 p豉tk闚 migda這wych
1 jajko

Gruszki umy, obra, usun望 gniazda nasienne, pokroi na 獞iartki a nast瘼nie na kilkumilimetrowe kawa趾i. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 na stolnice obsypana m彗, odgazowa. Podsypuj帷 m彗 rozwa趾owa na prostok徠 o wymiarach oko這 30x40cm i grubo軼i mniej wi璚ej 1,5cm (wymiary s orientacyjne i polecam to robi raczej intuicyjnie). Wierzch placka posmarowa r闚nomiernie d瞠mem. Obsypa gruszkami. Ciasto delikatnie zwin望 wzd逝 d逝窺zego boku. Przekroi na 6 cz窷ci. Okr庵陰 form z kominem o 鈔ednicy ok. 24cm wy這篡 papierem do pieczenia lub wysmarowa mas貫m. U這篡 w niej gotowe bu貫czki. Przykry czysta 軼iereczk i odstawi do rozpulchnienia na ok. 30minut.
Jajko roztrzepa. Wierzch wyro郾i皻ych brioszek posmarowa jajkiem i posypa p豉tkami migda堯w.

PIECZENIE: 175st, ok. 30minut (do do嗆 intensywnego zarumienienia)

Bu貫czki lekko przestudzi. Najlepiej smakuj jeszcze ciep貫. Mo積a je mrozi, od razu po wystudzeniu.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



好iadaniowa manna, to moja wariacja na temat klasyku. Do tego 郾iadania ch皻nie i z sentymentem powr鏂 doro郵i i z pewno軼i spodoba si dzieciom. Jest po篡wne i optymistyczne. Kojarzy mi si z leniwym porankiem i s這鎍em zagl康aj帷ym przez okno. Mann mo積a wzi望 ze sob do pracy na drugie 郾iadanie, albo zaserwowa na podwieczorek po m璚z帷ym dniu szko造 lub przedszkola. Dodatkowo mo積a j pola sosem lub podawa z dodatkiem 鈍ie篡ch owoc闚.

Zg豉szam do:

D瞠m dobry, pobudka

SKxDNIKI (na 2-3porcje):

300ml mleka
5 造瞠k kaszy manny b造skawicznej waniliowej
1 laska wanilii
1 造磬a cukru pudru

d瞠m malinowy ΜWICZ

3 okr庵貫 ciasteczka wielozbo穎we, owsiane lub degestive (o 鈔ednicy jak najbardziej zbili穎nej do 鈔ednicy naczynia w kt鏎ym przygotowujemy mann)

opcjonalnie do podania: sos malinowy, 鈍ie瞠 owoce

Wanili przekroi wzd逝 i wydr捫y. Mleko zagotowa z cukrem i ziarenkami wanilii. Do gotuj帷ego wsypywa stopniowo mann, ca造 czas energicznie mieszaj帷. Nie przestaj帷 miesza gotowa jeszcze oko這 2minut.
Fili瘸nki lub foremki odrobin nat逝軼i oliw z oliwek. Do naczy prze這篡 kaszk. Przestudzi.
W ka盥ej porcji wydr捫y wg喚bienie ostro zako鎍zon 造磬. Wg喚bienia wype軟i d瞠mem.
Odstawi na 2-3h do lod闚ki (mo積a na ca陰 noc).
o tym czasie d瞠m przykry ciasteczkiem i delikatnie wyj望 z naczy (dla u豉twienia mo積a na chwilk zanurzy naczynie w gor帷ej wodzie). Podawa ze 鈍ie篡mi owocami, sosem lub solo:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 10 pa寮ziernika 2014

M鎩 Ukochany Malutek uwielbia ciasteczka (nie ma tego po matce). W dodatku ciasteczka to czysta frajda. Wykrawania, wa趾owania, zdobienia. Kreatywne zabawy z resztkami ciasta. Duma z gotowego dzie豉. Mo瞠 i brakuje ma造m r帷zkom precyzji ale niew徠pliwie dodaje to uroku drobnym wypiekom. Jesienne ciasteczka s... jesienne. Cz窷 m彗i zast徙i豉m w nich mielonymi orzechami laskowymi, dodali鄉y cynamon i u篡li鄉y li軼iastych wykrawaczek. Ciasteczka w sam raz do popo逝dniowej herbaty.

SKxDNIKI (na oko這 2 tuziny):

150g m彗i
70g mielonych orzech闚 laskowych
1 造瞠czka cynamonu
50g cukru pudru
125g zimnego lub lekko ocieplonego mas豉
1 鄴速ko
1 造磬a g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany 18%

Sypkie sk豉dniki po陰czy. Doda posiekane mas這, 鄴速ko i 鄉ietan. Szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Owin望 foli i od這篡 na oko這 2h do lod闚ki. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa podsypuj帷 lekko m彗 na grubo嗆 oko這 5mm i wykrawa dowolne kszta速y. Ciastka uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia w niewielkich odst瘼ach.

PIECZENIE: 175st, oko這 15minut (do zarumienienia)

Ciasteczka ostudzi na kratce. Przechowywa do dw鏂h tygodni w metalowej puszce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26
| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl








Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel