pi徠ek, 28 listopada 2014

Musz Wam powiedzie, 瞠 na te stempelki namawia mnie m鎩 Malutek (racja, nie musia namawia, ale prawda, 瞠 dobra wym闚ka? :)). I specjalnie dla tych stempelk闚 stworzy豉m ciastka, nie odwrotnie :) Musia造 by zimowe, 鈍i徠eczne, pachn帷e, ale jednocze郾ie musia造 trzyma kszta速, nie rosn望 zbytnio, da si 豉two wa趾owa, wykrawa i stemplowa. Uda這 si. Ciasteczka do z逝dzenia przypominaj Speculas, s nawet podobnie jak one do嗆 twarde (mnie to odpowiada). Speculaas nigdy nie piek豉m i, poniewa nie posiadam oryginalnych form (ale ju mam wcielony w 篡cie plan posiadania) nawet nie zag喚bia豉m si w przepisy. Nie mam wi璚 poj璚ia czy ten jest podobny. Tak czy siak, przedstawione ciasteczka s przepyszne, proste i idealne do stemplowania. To chyba b璠zie m鎩 numer 1 tegorocznych ciasteczek 鈍i徠ecznych:)

SKxDNIKI (na ok. 30sztuk):

250g m彗i
120g br您owego cukru pudru*
100g mas豉
szczypta soli
1 jajko

PRZYPRAWA:
1 造瞠czka cynamonu
1/2 造瞠czki imbiru
1/4 造瞠czki mielonych go寮zik闚
1/4 造瞠czki ga趾i muszkato這wej
1/4 造瞠czki mielonego any簑 (mo積a razem z cukrem zmieli kilka ziarenek z any穎wych gwiazdek)
1/4 造瞠czki mielonego kardamonu (j.w. z tym 瞠 ziarenka z 2-3 nasion kardamonu)**
nasiona z 1/2 laski wanilii lub 8g cukru z prawdziw wanili lub 1/2 造瞠czki pasty waniliowej lub 1 造瞠czka ekstraktu w wanilii
2 szczypty czarnego pieprzu, 鈍ie穎 mielonego
1 造瞠czka ciemnego kakao

*mo積a zmieli zwyk造 bazowy cukier cho熲y w m造nku do kawy, to nie musi by idealna m彗a, jednak mimo, 瞠 da豉m specjalny br您owy cukier do wypiek闚, to gdzieniegdzie, w gotowych ciastkach pozosta造 kryszta趾i, nie jest to koniec 鈍iata, ciastka s pyszne tak czy siak, ale je郵i mo積a co 豉two poprawi, to czemu nie?

**wszystkie przyprawy mo積a zast徙i dwoma 造瞠czkami przyprawy do piernika (nie zawieraj帷ej w sk豉dzie m彗i), a nast瘼nie doda pieprz, wanili i kakao (niemniej polecam przygotowa wg przepisu)

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w du瞠j misce i szybko zagnie嗆 na jednolite ciasto. Od razu rozwa趾owa podsypuj帷 m彗 na grubo嗆 oko這 3-5mm. Wykrawa ciasteczka.
Je瞠li u篡wamy stempli bez wykrawaczek to lepiej najpierw ostemplowa ciasto, a dopiero potem wykroi kszta速y.

PIECZENIE: 180st, ok 12min

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


Musz przyzna, 瞠 to nie moja pierwsza przymiarka do Kringla (tak to si odmienia?). Upiek豉m ju dwa w tamtym roku i... moim zdaniem by造 zbyt twarde i zwarte, upiek豉m kolejny, w tym - to samo. Nigdy nie by豉m w Estonii i nie jad豉m orygina逝, ale poniewa korzysta豉m z r騜nych przepis闚, wydaje mi si, 瞠 to po prostu tak ma by. W niekt鏎ych rejonach 鈍iata ciasto dro盥穎we to nie jest, jak u nas, puchata, leciutka chmurka pe軟a b帳elk闚 powietrza; ciasto jest zwarte, do嗆 twarde, a czasem nawet powinno przele瞠 d逝窺zy czas (patrz:Stollen). Przyzwyczajona (i uwielbiaj帷a) rodzim wersje pozwoli豉m sobie odrobin zmi瘯czy klasyczny przepis i doda mu nieco lekko軼i. Mam nadziej, 瞠 Esto鎍zycy si nie pogniewaj. Oczywi軼ie, warto, warto i jeszcze raz warto zafundowa sobie cudowny zapach cynamonu rozchodz帷y si od kuchni po najg喚bsze zakamarki i k徠y:)

SKxDNIKI:

20g 鈍ie篡ch dro盥篡
150ml lekko ciep貫go mleka
cukier wanilinowy

300g m彗i (typ 650)
1/2 造瞠czki soli
1 鄴速ko
50g roztopionego mas豉

METODA KLASYCZNA: Dro盥瞠 wkruszy do mleka, doda cukier, dok豉dnie wymiesza. Pozostawi zaczyn do ruszenia (uro郾ie i spieni si). W du瞠j misce lub na stolnicy m彗 przemiesza z sol, doda 鄴速ko i zaczyn. Zacz望 wyrabia, w trakcie wla t逝szcz. Spr篹yste i l郾i帷e ciasto przykry lnian 軼iereczka i pozostawi do wyro郾i璚ia (w misie lub garnku) na oko這 1h.

W MASZYNIE: W misie maszyny umie軼i kolejno: mleko,rozpuszczone mas這, 鄴速ko, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, na wierzch pokruszy dro盥瞠. Ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

NADZIENIE:
70g mas豉
5 造瞠k br您owe cukru
3 造瞠czki cynamonu

Pod koniec wyrastania ciasta przygotowa nadzienie. Mas這 rozpu軼i. Nast瘼nie doda cynamon i cukier, przemiesza.

Wyro郾i皻e ciasto odgazowa. Na om帷zonej stolnicy rozwa趾owa je na prostok徠 o grubo軼i oko這 5mm (d逝窺zy bok powinien mie oko這 45cm). Na wierzchu rozsmarowa nadzienie, a nast瘼nie zwin望 w do嗆 ciasny rulon wzd逝 d逝窺zego boku. Rulon przeci望 wzd逝 na p馧 pozostawiaj帷 z陰czone kilka centymetr闚 z jednej strony (dla 豉twiejszego zaplatania). Obie cz窷ci przeplata ze sob (jak warkocz), staraj帷 si, aby rozci皻y fragment znajdowa si na wierzchu (aby nadzienie by這 widoczne). Na koniec rozci望 i zaple嗆 pozostawiony fragment. Uformowa wieniec i zalepi, dla u豉twienia smaruj帷 ko鎍e wod. Gotowy wieniec przykry 軼iereczk i pozostawi do rozpulchnienia jeszcze na oko這 30minut.

PIECZENIE: 200st, 10minut; a nast瘼nie 180st, ok. 20min

Podawa przestudzone. Wieniec mo積a ozdobi lukrowymi mazami:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 26 listopada 2014

Cranberry Noel - Bo穎narodzeniowe ma郵ane ciastka z 簑rawin i orzechami, cz瘰to dodatkowo obtaczane w kokosie. Chcia豉m upiec z pistacjami, ale akurat by這 mi bardzo nie po drodze do jedynego znanego mi miejsca, w kt鏎ym stacjonarnie mo積a kupi niesolone, zdecydowa豉m si wi璚 na migda造, bo chyba jak 瘸dne inne orzechy kojarz mi si za 鈍i皻ami. Jaki s Cranberry Noel - przede wszystkim bardzo ma郵ane, z wyra幡ie wyczuwalnymi smakami wszystkich dodatk闚; s te proste w przygotowaniu, wi璚 naprawd warto.

SKxDNIKI (na ok. 2 tuziny ciastek):

325g m彗i
szczypta soli
80g cukru pudru
1 造磬a cukru z prawdziw wanili (ewentualnie cukier wanilinowy)
2 造磬i mleka
225g zimnego mas豉

150g kandyzowanej 簑rawiny (suszonej)
100-120g blanszowanych migda堯w
ok. 50g wi鏎k闚 kokosowych

Z m彗i, soli, cukr闚, mleka i mas豉 szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Migda造 grubo posieka, je郵i wykorzystywana 簑rawina jest du瘸, r闚nie mo積a j posieka (豉twiej b璠zie kroi ciastka). Bakalie zagnie嗆 z ciastem. Z gotowego uformowa dwa wa趾i o 鈔ednicy oko這 5-6cm. Ka盥y owin望 folia spo篡wcz i od這篡 do sch這dzenia do lod闚ki na 1-2h (lub ok. 30 minut do zamra瘸lnika).

Po tym czasie ciasto odwin望 z foli i zwil篡 mokrymi d這闓i. Obtoczy w kokosie. Ostrym no瞠m pokroi na kr捫ki grubo軼i 1-1,5cm. Ciastka uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, zachowuj帷 niewielki odst瘼 (ciastka w豉軼iwie nie rosn).

PIECZENIE: 200st, 12-15minut (do zarumienienia kokosu)

Studzi na kratce. Gotowe przechowywa w metalowej puszce do 2tygodni.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 21 listopada 2014

Tort idea. Lekka, chrupi帷a beza z czekoladowymi wi鏎kami. Intensywny, aksamitny krem czekoladowy. I kwaskowy, orze德iaj帷y krem pomara鎍zowy. Doskona貫 po陰czenie smak闚 i faktur. Nawet ja, wielka przeciwniczka bezy, jestem zachwycona. M鎩 pierwszy bezowy tort zaskoczy mnie sam i gor帷o Was namawiam, 瞠by軼ie i Wy dali mu szans. Jest naprawd prosty i szybki w wykonaniu (jedynie pieczenie bez zajmuje godzink, ale mo積a to zrobi nawet z 2-3 dniowym wyprzedzeniem).

SKxDNIKI:

NA BLATY BEZOWE:
7 bia貫k du篡ch jaj
300g drobnego cukru
1 造磬a octu
1 造磬a skrobi ziemniaczanej
50g czekolady gorzkiej lub deserowej startej na tarce o drobnych oczkach

Bia趾a ubi na bardzo sztywn pian. Nie przestaj帷 ubija dodawa po 造盧e cukier, po ka盥ej porcji miksuj帷 chwil, a cukier si rozpu軼i. Po ostatnim dosypaniu cukru piana ma by bardzo sztywna i l郾i帷a. Dola ocet i wsypa przesian m彗, wymiesza kr鏒ko na niskich obrotach miksera. Na koniec doda czekolad i delikatnie wmiesza szpatu趾.
Bez rozdzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Blachy wy這篡 papierem, a nast瘼nie utworzy na nich 3 bezowe kr捫ki o 鈔ednicy ok. 20cm. Wszystkie blaty mo積a piec razem (piek豉m dwa na jednej wi瘯szej blasze i jeden na kolejnej), w po這wie pieczenia mo積a zamieni blachy miejscami w piekarniku (niekoniecznie).

PIECZENIE: 120st, ok. 60minut

Blaty ostudzi (mo積a to zrobi w uchylonym piekarniku, ale nawet studzone na zewn徠rz nie powinny opa嗆).

KREM CZEKOLADOWY:
250g serka mascarpone
150g czekolady deserowej
sk鏎ka otarta z 1 pomara鎍zy

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej i wymiesza z serkiem za pomoc miksera. Pod koniec ubijania doda sk鏎k pomara鎍zow.

KREM POMARA哸ZOWY:
250g serka mascarpone
220g orange curd (klik)
50g posiekanej czekolady deserowej

Serek utrze z orange curd'em. Pod koniec wsypa czekolad, wymiesza mikserem. W razie konieczno軼i dos這dzi do smaku.

Tort najlepiej prze這篡 bezpo鈔ednio przed podaniem.

Wykonanie tortu: blat bezowy/krem czekoladowy/blat bezowy/krem pomara鎍zowy/blat bezowy

Tort mo積a udekorowa dowolnie - 鈍ie篡mi owocami, kawa趾ami czekolady... ale nawet bez niczego wygl康a pi瘯nie....

Tort przechowywany przez kilka godzin nale篡 trzyma w suchym, ch這dnym miejscu (nie w lod闚ce, 瞠by beza nie zwilgotnia豉 i nie zmi瘯豉). Powy瞠j 8h, lub przy upa豉ch przechowywa w lod闚ce

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


Na blogu u篡wa豉m ju Orange Curd, ale poniewa to wspania豉 baza do krem闚, nadzienie do rogalik闚, prze這瞠nie ciastek, dodatek do deser闚, uzna豉m, 瞠 nale篡 mu si w豉sny wpis. Zw豉szcza, 瞠 link do przepisu zdecydowanie u豉twia spraw w przypadku u篡cia curdu w innych wypiekach. A wi璚 (tak, wiem, nie zaczyna si tak zadania...); Tak wi璚, a wi璚 oto on, oto jest. Czym jest Orange Curd? to wariacja na temat znanego Lemon Curdu, tyle, ze z wykorzystaniem pomara鎍zy (niemo磧iwe, prawda?). Jest on rodzajem brytyjskiego budyniu przygotowanego na bazie cytrus闚. Mo磧iwo軼i wykorzystania jest mn鏀two (patrz wy瞠j), siegaj a po podjadanie 造瞠czk. Dlaczego Orange Curd w豉郾ie dzisiaj? Ci, kt鏎zy 郵edz SMoK'owego facebooka wiedz - b璠zie czekoladowo-pomara鎍zowy tort:)

SKxDNIKI (na ok 500ml):

2 pomara鎍ze (sok + starta sk鏎ka)
1/2 cytryny (sok + starta sk鏎ka)
2 jajka
2 鄴速ka
120g cukru (przy kwa郾ych pomara鎍zach zwi瘯szy ilo嗆 o 20g)
1 造磬a skrobi ziemniaczanej, z lekkim czubkiem

1 pe軟a 造磬a mas豉

Wszystkie sk豉dniki poza mas貫m zmiksowa kr鏒ko na wysokich obrotach, tak aby si po陰czy造, a jajka rozbi造. Przela do garnuszka i podgrzewa mieszaj帷 do zagotowania (nale篡 miesza intensywnie i podgrzewa powoli, 瞠by nie zrobi pomara鎍zowej jajecznicy). Gotowa oko這 2minut, ci庵le mieszaj帷. Doda mas這 i nie przestaj帷 miesza gotowa kolejne 2 minuty. Prze這篡 do s這iczka. Studzi zamkni皻e. Przechowywa w lod闚ce do 7dni.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 19 listopada 2014


Teoretycznie jesie b璠zie trwa豉 jeszcze miesi帷. Co wi璚ej pogoda w ostatnich dniach najwidoczniej bardzo si tym przej窸a i stara si t teori potwierdzi. Niemniej ja z jesieni na blogu si ju 瞠gnam. W kuchni ju, na blogu za chwil - zaczn zim, wraz z ni 鈍i皻a. A jesie 瞠gnam ciastem z pigw. To m鎩 pierwszy bezpo鈔edni kontakt z tym pi瘯nie pachn帷ym owocem. Mimo, 瞠 pigwa jest znana od wiek闚, to jako nie potrafi si przebi. Jestem z miasta, wychowywa豉m si na blokowisku-sypialni w samym centrum aglomeracji i kiedy dwa czy trzy lata temu te嗆 przyni鏀 worek pigw i zapyta, czy czego bym z tym nie zrobi豉 to ledwo wiedzia豉m co to, poogl康a豉m, pow帷ha豉m i powiedzia豉m, 瞠 nie wiem co niby. W zesz造m roku sama chcia豉m, ale w sklepach nie by這, a w tym roku pigwa by豉 wsz璠zie. Najwidoczniej pigwa jest modna. Jednocze郾ie znalaz豉m przepis na ciasto z sam pigw, bez dodatku jab貫k i postanowi豉m spr鏏owa. Sama pigwa jest owocem nieco pancernym, wi璚 trzeba si na ni uzbroi. A potem - ciasto jest bardzo dobre, w szarlotkowym stylu, ale z orze德iaj帷 lekko kwaskow nut.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
400g m彗i
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
150g cukru pudru
200g zimnego mas豉
2 jajka

Z wszystkich sk豉dnik闚 szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Form na tart nasmarowa t逝szczem, ciasto rozwa趾owa na placek o kilka centymetr闚 wi瘯szy ni 鈔ednica tarty. Delikatnie przenie嗆 do formy, obkroi brzegi. Skrawki zagnie嗆, owin望 foli i w這篡 do lod闚ki. Dno ciasta po nak逝wa widelcem i r闚nie odstawi do lod闚ki.

NADZIENIE:
1000-1200g dojrza造ch owoc闚 pigwy (dojrza豉 pigwa jest 鄴速a)
200ml wody
8 造瞠k cukru
1/2 laski wanilii

2 budynie waniliowe bez cukru + 400ml wody

Pigw obra, usun望 gniazda nasienne i pokroi w drobn kostk. Do szerokiego rondla wla 200ml wody, doda cukier, ziarna wanilii, pigw i kor waniliow. Dusi na ma造m ogniu do mi瘯ko軼i, usun望 kor. Proszek budyniowy wymiesza w 400ml wody, wla do owoc闚, energicznie mieszaj帷 gotowa oko這 2minut. Przestudzi (mo瞠 by ciep貫, ale nie gor帷e).
Po tym czasie prze這篡 owoce na sch這dzony sp鏚. 圭inki rozwa趾owa i poci望 w osiem pask闚 r闚nej szeroko軼i. Na wierzchu tarty u這篡 ciasto w kratk.

PIECZENIE: 180st, ok. 45min

Ciasto lekko przestudzi, opr鏀zy cukrem pudrem. Mo積a podawa lekko ciep貫, r闚nie z lodami, sosem tofii, malinowym lub advocatem

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: Gotuj, bo lubi ; lekko zmodyfikowany

11:40, czarownie , Owocowe
Link Komentarze (2) »
czwartek, 13 listopada 2014

Ma這 na blogu ciast do pieczenia. Czasem my郵 sobie, 瞠 by這by trzeba co z tym zrobi i... na my郵eniu si ko鎍zy. Tym razem, poniewa gdzie na obrazku w Internecie rzuci這 mi si w oczy ciasto bez pieczenia z bananami i galaretk postanowi豉m takowe tutaj wci庵n望. Zainspirowa豉 si zdj璚iem, ale z przepisu nie skorzysta豉m, wi璚 pewnie przygotowa豉m podobne i ca趾iem inne ciasto. Dlaczego banany - a no dlatego, 瞠 w czasie naszej zimy banany s najlepsze, wbrew pozorom to r闚nie owoce sezonowe.

SKxDNIKI:

1 budy waniliowy bez cukru
500ml mleka
4 造磬i cukru

200g mi瘯kiego mas豉 w temperaturze pokojowej

1 galaretka pomara鎍zowa + 450ml wody

1puszka (ok. 400g) masy kajmakowej

ok. 350g ma郵anych herbatnik闚

6-8 du篡ch, dojrza造ch banan闚 + sok z cytryny do skropienia

400ml mleka zagotowa z cukrem. W pozosta造m rozmiesza proszek budyniowy, mieszank stopniowo wla do gotuj帷ego mleka. Energicznie mieszaj帷 gotowa oko這 2minut. Przykry foli aluminiow i pozostawi do ca趾owitego ostudzenia.

Galaretk przygotowa w 450ml wody wg przepisu na opakowaniu, odstawi do ostygni璚ia.

Mas這 utrze mikserem, stopniowo dodawa ostudzony budy. Miksowa do otrzymania g豉dkiego, puszystego kremu.

Mas kajmakow podgrza do momentu a b璠zie wyra幡ie ciep豉 i p馧p造nna.

Banany pokroi w plasterki i skropi sokiem z cytryny.

Form o wymiarach ok. 24x24cm wy這篡 papierem do pieczenia.

Na dnie blachy 軼i郵e u這篡 herbatniki. Ciastka posmarowa 1/3 ciep貫go kajmaku, na nim pouk豉da plasterki banan闚, przykry 1/3 kremu budyniowego.
Analogicznie wykona kolejn warstw - ciastka, kajmak, banany, krem; natomiast w ostatniej na kajmaku rozsmarowa krem, a zako鎍zy bananami (ciastka, kajmak, krem, banany).

Na wierzch wyla t篹ej帷 galaretk. Przed podaniem sch這dzi co najmniej 3-4h w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


czwartek, 06 listopada 2014

Jab貫cznik z ca造mi po堯wkami jab貫k przykrytych ko責erk kruchego ciasta na serku homogenizowanym. Ciasto jest efektowne i naprawd bardzo proste w wykonaniu. Smak waniliowego serka nieznacznie si przebija i dodaje ciastu delikatno軼i. ζtwo si kroi i porcjuje. Nawet dla pocz徠kuj帷ych.

SKxDNIKI:
3 szklanki m彗i pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
cukier wanilinowy
2 造瞠czki proszku do pieczenia
szczypta soli
200g mas豉
200g serka homogenizowanego waniliowego

6-8 mi瘯kich jab貫k
4 造磬i d瞠mu malinowego, porzeczkowego lub z r騜y (u mnie r騜a)

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 na jednolite ciasto i podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Jedn od這篡 do lod闚ki. Drug wyklei dno blachy o wymiarach ok. 25x30cm wy這穎nej papierem do pieczenia. Po nak逝wa widelcem.

PIECZENIE I: 180st, ok. 10min.

Po podpieczeniu wyj望 ciasto, rozsmarowa na nim d瞠m. Jab趾a umy, obra, przepo這wi i usun望 gniazda nasienne. U這篡 na cie軼ie w niewielkich odst瘼ach, ale tak, aby si nie styka造. Drug cz窷 ciasta rozwa趾owa na prostok徠 nieco wi瘯szy ni rozmiar blaszki i delikatnie prze這篡 na jab趾a. Lekko docisn望 brzegi.

PIECZENIE: 180st, ok. 40-45min (do r闚nomiernego zez這cenia)

Przed podaniem ostudzi i obsypa cukrem pudrem. Przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: Bake&Taste, zmodyfikowany

czwartek, 30 pa寮ziernika 2014

Obiecana wcze郾iej tarta gianduia. Cudowna, idealna, najlepsza. Polecam rozwa篡 j w kontek軼ie 鈍i徠 Bo瞠go Narodzenia, bo czekolada i orzechy to duet stworzony na 鈍i徠eczny st馧. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu, nie zajmie du穎 czasu w i tak napi皻ym grafiku przygotowa. Jest efektowna, ale 陰czy w sobie klasyczne smaki, kt鏎e na pewno znajd zwolennik闚 we wszystkich pokoleniach spotykaj帷ych si przy stole.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
150g maki
40g ciemnego kakao
60g cukru pudru
1 jajko
100g zimnego mas豉
szczypta soli

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w du瞠j misie lub na stolnicy, szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Owin望 foli i od這篡 do lod闚ki na oko這 1h. Po tym czasie form do tarty o wymiarach ok. 12x35cm wysmarowa t逝szczem. Ciasto rozwa趾owa na placek nieco wi瘯szy ni wymiary foremki, lekko podsypuj帷 m彗. Ciasto delikatnie przenie嗆 do foremki, usun望 nadmiar na bokach, a dno g瘰to po nak逝wa widelcem. Ciasto przykry papierem do pieczenia i obci捫y ceramicznymi kulkami do tarty lub such fasol du篡 ja.

PIECZENIE: 200st, 15 minut - po czym usun望 obci捫enie, nast瘼nie piec kolejne 15minut

NA NADZIENIE:
150ml 鄉ietanki kremowej 30%
100g czekolady mlecznej
100g czekolady deserowej
3 du瞠 造磬i Nutelli

150g orzech闚 laskowych

Orzechy wysypa na blaszk i wstawi do piekarnika nagrzanego do 120st, na kilka-kilkana軼ie minut. Co jaki czas wstrz御n望 blaszk. Orzechy s gotowe kiedy sk鏎ki pop瘯aj i zaczynaj odchodzi. Po wyj璚iu z piekarnika lekko przestudzi, obra.

妃ietank zagotowa, zdj望 z ognia. Natychmiast wrzuci po豉mane w kawa趾i czekolady i wymiesza do momentu uzyskania g豉dkiej, l郾i帷ej masy. Doda Nutell i ponownie wymiesza. Na koniec dorzuci pra穎ne orzechy. Gotow mas wy這篡 na przestudzone ciasto. Przed podaniem sch這dzi kilka godzin w lod闚ce. Mo積a udekorowa kawa趾ami czekolady i orzech闚 laskowych.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 29 pa寮ziernika 2014

Pyszny, bardzo jesienny kruchy placek, rzec by mo積a jesie w kawa趾u. Jest tu nieco korzennych przypraw, jest ca豉 gama owoc闚 jesieni: jab趾a, orzechy, rodzynki, powid豉 郵iwkowe. Wszystko przykrywa cienka warstwa bezowej pianki. Naprawd konieczne do upieczenia w tej porze roku. Dla tych wszystkich, kt鏎zy lubi jesie, 瞠by polubili j jeszcze bardziej i dla tych, kt鏎zy jesieni nie lubi, 瞠by przekonali si, 瞠 jesie jednak da si lubi:)

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
200g m彗i pszennej
1 造瞠czka ciemnego kakao
1 造瞠czka proszku do pieczenia
2 造瞠czki przyprawy do piernika (takiej, kt鏎a nie ma w sk豉dzie m彗i, je郵i ma - co najmniej 2 造磬i)
80g cukru pudru
2 jajka
170g mas豉 lub dobrej jako軼i margaryny do wypiek闚

Wszystkie sk豉dniki umie軼i na stolnicy lub w du瞠j misie i szybko zagnie嗆 na jednolite ciasto. Gotowe podzieli na dwie cz窷ci w stosunku, mniej wi璚ej, 2/3 i 1/3. Obie porcje ciasta owin望 foli spo篡wcz i od這篡 do zamra瘸lnika na 30-60minut.
Po tym czasie wi瘯sz cz窷 ciasta zetrze na tarce na blach o wymiarach ok. 20x30cm o dnie wy這穎nym papierem do pieczenia, tak aby wi鏎ki ciasta r闚nomiernie pokry造 dno.

NADZIENIE:
1kg jab貫k
200g orzech闚 w這skich
100g rodzynek
1 s這iczek (ok. 280-300g) powide 郵iwkowych

3 造磬i bu趾i tartej lub kaszy manny

Jab趾a umy, obra i zetrze na tarce o du篡ch oczkach. Odcisn望 z nadmiaru soku. Starte ciasto lekko docisn望 do dna otwart d這ni. R闚nomiernie obsypa bu趾 tart lub kasz mann. Nastepnie roz這篡 warstw jab貫k.
Orzechy (mo積a je grubo posieka, ale ja jedynie kruszy豉m w d這niach, wsypuj帷 do miski, tak, 瞠 豉ma造 si tylko najwi瘯sze kawa趾i) i rodzynki wymiesza z powid豉mi. Roz這篡 na jab趾ach

PONADTO:
3 bia趾a
4 造磬i cukru

Bia趾a ubi na sztywn pian. Po 造盧e dodawa cukier po ka盥ej porcji miksuj帷 kr鏒ko, a piana stanie si l郾i帷a. Delikatnie wy這篡 na powid豉, r闚nomiernie rozprowadzi. Na wierzch zetrze pozosta貫 ciasto

PIECZENIE: 180st, ok. 50-55minut

Przed podaniem ostudzi i opr鏀zy cukrem pudrem. Mo積a przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 27
| < Stycze 2015 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl








Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel