pi徠ek, 17 pa寮ziernika 2014

Wracam do tego przepisu bo nie dawa mi troch spokoju. Kiedy zrobi豉m go zgodnie w orygina貫m mia豉m wra瞠nie, 瞠 dyni w nim zdecydowanie za ma這, a nie chcia豉m tak tego zostawi, bo to wyj徠kowe ciasto. Do ciasta z dyni zawsze potrzebne by這 piure, ewentualnie dynia starta na tarce. To ciasto od razu przekona這 mnie do siebie, bo jest dyni, po prostu, nadziane. Dynie trzeba pokroi w kawa趾i, jak dajmy na to, jab趾a i, przed pieczeniem, surow rozsypa na kruchym cie軼ie. W dodatku, o dziwo, nie towarzyszy jej ga趾a muszkato這wa i cynamon a suszone 郵iwki. I powiem jeszcze jedno, to najlepsze wydanie dyniowego ciasta jakie jad豉m do tej pory. Baaardzo polecam.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
500g m彗i
150g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 造瞠czka proszku do pieczenia
3 鄴速ka
250g zimnego mas豉
sk鏎ka starta z 1 pomara鎍zy

Wszystkie sk豉dniki szybko zagnie嗆 na jednolite ciasto. Podzieli w proporcjach 2/3 i 1/3. Obie porcje ciasta owin望 foli spo篡wcz i w這篡 na 30-60 minut do zamra瘸rki.

NA NADZIENIE:
800g dyni, wydr捫onej, obranej i pokrojonej na ma貫 kawa趾i (ok 2x2cm)
250g suszonych 郵iwek, drobno pokrojonych
200g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowe
3 cukry wanilinowe

Pokrojon dynie w misce zasypa cukrami, wymiesza. Odstawi na 15 minut. Po tym czasie odla wypuszczony sok, doda sk鏎k i pokrojone 郵iwki, wymiesza.

PONADTO:
3 bia趾a
4 造磬i cukru

2 造磬i bu趾i tartej

Bia趾a ubi na bardzo sztywn pian, a nast瘼nie po 造盧e dodawa cukier, po ka盥ej porcji ubijaj帷 do momentu a masa b璠zie g豉dka i l郾i帷a.

Form o wymiarach ok. 28x40cm w這篡 papierem do pieczenia. Wi瘯sz cz窷 ciasta zetrze na tarce o grubych oczkach, tak aby ciasto szczelnie pokry這 dno blachy. Lekko docisn望 d這ni. Ciasto r闚nomiernie obsypa cienk warstw bu趾i tartej, nast瘼nie wy這篡 dynie. Przykry pian z bia貫k, a na koniec zetrze na wierzch drug cz窷 ciasta.

PIECZENIE: 180st, oko這 50-60minut

LUKIER:
1/2 szklanki cukru pudru
1 造瞠czka wody

Cukier puder utrze z wod na jednolity, g瘰ty lukier. W razie potrzeby zag窷ci dodatkowym cukrem lub rozrzedzi wod. Lukier prze這篡 do woreczka z obci皻ym rogiem lub r瘯awa cukierniczego. Na cie軼ie namalowa lukrem nieregularne esy-floresy.

Przed podaniem ca趾owicie wystudzi. Mo積a przechowywa r闚nie dobrze w lod闚ce co w temperaturze pokojowej.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis pochodzi z bloga Moje Ciacho; zmodyfikowany



鈔oda, 15 pa寮ziernika 2014

Naprawd baaaardzo, baaaardzo czekoladowe, mi瘯kie i syc帷e. Optymistyczne ciacha z kolorowymi M&M'sami w chrupi帷ych skorupkach. C騜 jeszcze mog o nich powiedzie? Pokochaj je zar闚no dzieci jak i doro郵i. Na pewno b璠ziecie do nich wraca. Czekoladoholikom polecam od razu zrobi z dw鏂h porcji:)

SKxDNIKI (na ok. 18 du篡ch ciastek):

200g czekolady deserowej
120g mas豉

2 du瞠 jajka
130g br您owego cukru do wypiek闚

120g m彗i
30g ciemnego kakao
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
1/4 造瞠czki soli

ok. 150g M&M's Chocolate

Czekolad po豉ma na kawa趾i i rozpu軼i z mas貫m. Odstawi do przestudzenia. Jajka utrze z cukrem na puszyst mas. Dola czekolad z mas貫m. Ci庵le miksuj帷 wsypa m彗, kakao, proszek i s鏊. Miksowa do momentu w kt鏎ym ciasto b璠zie g豉dkie i jednolite. Przed nak豉daniem ciasteczek polecam wstawi ciasto na oko這 30minut do lod闚ki, ale nie jest to konieczne.
Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Ga趾ownice lub 造磬 do lod闚 zamacza w wodzie a nast瘼nie nabiera porcje ciasta i uk豉da w kopczykach w bardzo du篡ch odst瘼ach. Na wierzch ka盥ego ciastka do嗆 軼i郵e u這篡 M&M'sy delikatnie wciskaj帷 w mas.

PIECZENIE: 175st, 10-15min

Ciastka z blaszki zdejmowa delikatnie szerok 這patk. Ostudzi na kratce. Przechowywa w metalowej puszce do 2 tygodni.

I jeszcze SMoK'owe ciasteczka, w nieco innym wydaniu:) Dzi瘯i uprzejmo軼i Mistrzyni Drugiego Planu - Ekoubrankowej (klik...) Natalii oraz Autorki Zdj璚ia z Zapomnianej Pracowni (klik...)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 14 pa寮ziernika 2014

By造 gruszki i 郵iwki, wi璚 czas na niekwestionowanych w豉dc闚 jesiennych, polskich sad闚 - jab趾a. Mn鏀two rodzimych odmian od twardych do mi瘯kich, od s這dkich, poprzez gruszkowe i winne do kwa郾ych, od zielonych i 鄴速ych do bordowych. I niemal瞠 wszystkie nadaj si na szarlotki i jab貫czniki. Do ciast zwykle mieszam 2-3 rodzaje jab貫k. Wybieram twarde owoce, bo nie lubi kiedy rozpadaj si w czasie pieczenia.
Dzisiejszy jab貫cznik to klasyczne polskie smaki – kruche kakaowe ciasto, du穎 jab貫k i warstwa delikatnego waniliowego budyniu. Polecam na jesie:)

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
2 2/3 szklanki m彗i
1/2 szklanki ciemnego kakao
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
4 鄴速ka
250g zimnego lub lekko ocieplonego mas豉

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 na jednolite ciasto. Podzieli na dwie cz窷ci; mniej wi璚ej 1/3 i 2/3. Owin望 foli i od這篡 na 1,5-2h do zamra瘸lnika.

NADZIENIE:
3 budynie waniliowe, nies這dzone
6 造瞠k cukru
1200ml mleka

ok. 1,5kg jab貫k

3 造磬i bu趾i tartej

Nadzienie przygotowujemy bezpo鈔ednio przed ko鎍em ch這dzenia ciasta. 1 litr mleka zagotowa z cukrem. W pozosta造m mleku rozmiesza proszek budyniowy, wla do gotuj帷ego mleka i ci庵le mieszaj帷 gotowa jeszcze ko這 2 minut. Przykry i odstawi do lekkiego przestudzenia (czas w kt鏎ym przygotujemy jab趾a wystarczy w zupe軟o軼i).

Jab趾a umy, obra, wykroi gniazda nasienne, pokroi na mniejsze kawa趾i (ka盥 獞iartk kroj na 3-4 cz窷ci).

Blach o wymiarach ok. 30x40cm wy這篡 papierem do pieczenia. Wi瘯sz cz窷 ciasta zetrze na tarce o grubych oczkach, tak aby r闚nomiernie pokry這 dno blachy. Lekko docisn望 do dna. Powierzchnie ciasta obsypa bu趾 tart, a nast瘼nie wysypa przygotowane jab趾a. Na jab趾a wyla budy, wyr闚na wierzch. Na sam g鏎 zetrze pozosta貫 ciasto.

PIECZENIE: 185st, ok. 50min

Ciasto pozostawi do ca趾owitego ostudzenia. Podawa posypane cukrem pudrem. Polecam przechowywa w lod闚ce.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 13 pa寮ziernika 2014

Zdecydowanie nie s to babeczki deserowe, ale w豉郾ie na 郾iadanie. S stworzone do d瞠mu, wi璚 z niego nie rezygnujcie. Samo ciasto jest do嗆 ci篹kie, jakby bu趾owe, za spraw m彗i 篡tniej i dodanej mieszance ziaren; ma這 s這dkie - os這dzone g堯wnie miodem. G堯wnym 廝鏚貫m s這dko軼i jest w nich wype軟ienie z pysznego, swoj drog (bo jad豉m go po raz pierwszy), d瞠mu z truskawek z czarnym bzem. Takie bu貫czkowe babeczki, idealne na weekendowe 郾iadanie.

Zg豉szam do:

D瞠m dobry, pobudka

SKxDNIKI (na ok. 10sztuk):

110g mi瘯kiego mas豉
60g br您owego cukru
2 ma貫 jajka

180g m彗i 篡tniej
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
0,5 造瞠czki sody oczyszczonej
120g mieszanki ziaren (u篡豉m gotowej do chleba czystoziarnistego (jest ostatnio og鏊nodost瘼na), zawiera: p豉tki owsa, p豉tki sojowe, b這nnik, s這necznik, nasiona lnu, ziarna 篡ta, pestki dyni, ziarna orkiszu, sezam)

50g p造nnego miodu
100ml mleka

M彗 wymiesza z sod, proszkiem i ziarnami. Mas這 utrze z cukrem i jajkami. Na przemian dodawa m彗 z ziarnami i mi鏚 z mlekiem, miesza mikserem na 鈔ednich obrotach do momentu sk豉dniki dobrze si po陰cz. Ciastem wype軟i papilotki do 4/5 wysoko軼i.

PIECZENIE: 175st, ok 20-30minut (do suchego patyczka)

NA NADZIENIE:
s這iczek (ok. 280g) d瞠mu ΜWICZ truskawka z czarnym bzem

W ostudzonych babeczkach wydr捫y wg喚bienia, wype軟i d瞠mem. Wierzch mo積a obsypa ziarnami.

Podawa na leniwe 郾iadanie, najlepiej do 堯磬a z du篡m kubkiem kawy:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



Uwielbiam s這dkie dro盥穎we wypieki na 郾iadanie. Prosto z pieca, jeszcze ciep貫, rozp造waj帷e si w ustach. Najbardziej lubi kiedy nawi您uj do pory roku- zim z cynamonem, wiosn z pierwszymi truskawkami, latem z le郾ymi owocami, a jesieni ze 郵iwkami, gruszkami, jab趾ami - bogactwem polskich sad闚. Brioszk jeszcze parzy豉m sobie r璚e, ale nie mog豉m si powstrzyma, tak pi瘯nie pachnia豉 mas貫m oraz ciep造mi gruszkami i morelami (kt鏎e nada造 wypiekowi intensywnych kolor闚), a ten zapach nieodmiennie kojarzy mi si z ciep陰, z這t jesieni, babcinym kompotem, kolorowymi li嗆mi. T lepsz stron jesieni.

Zg豉szam do:

D瞠m dobry, pobudka

SKxDNIKI (na 6 sporych bu貫czek):

60ml letniej 鄉ietanki krem闚ki 30%
32g (2 op.) cukru wanilinowego
12g dro盥篡

260g m彗i (typ 550)
80g ocieplonego, mi瘯kiego mas豉
2 jajka w temperaturze pokojowej
1/4 造瞠czki soli

SPOS笅 TRADYCYJNY:
Do krem闚ki doda 造磬 cukru wanilinowego i wkruszy dro盥瞠, dok豉dnie rozmiesza. Odstawi na ok. 10minut a zaczyn "ruszy", czyli uro郾ie i spieni si. Na stolnicy lub w du瞠j misce umie軼i m彗 z jajkami, mas貫m, sol i pozosta造m cukrem, przemiesza. Wla zaczyn i wyrobi g豉dkie, jednolite ciasto (ciasto jest do嗆 lu幡e i klei si do r彗). Ciasto umie軼i w du篡m naczyniu, przykry lniana 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do podwojenia obj皻o軼i (ok. 40-60min).

W MASZYNIE:
Mas這 roztopi, przestudzi. W misie maszyny umie軼i kolejno: mas這, krem闚k, jajka, m彗, po przeciwleg造ch stronach misy s鏊 i cukier, na g鏎 wkruszy dro盥瞠. Ustawi na program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

DODATKOWO:
1/2 s這iczka (ok. 140g) d瞠mu morelowego ΜWICZ
2 鈔edniej wielko軼i gruszki
gar嗆 p豉tk闚 migda這wych
1 jajko

Gruszki umy, obra, usun望 gniazda nasienne, pokroi na 獞iartki a nast瘼nie na kilkumilimetrowe kawa趾i. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 na stolnice obsypana m彗, odgazowa. Podsypuj帷 m彗 rozwa趾owa na prostok徠 o wymiarach oko這 30x40cm i grubo軼i mniej wi璚ej 1,5cm (wymiary s orientacyjne i polecam to robi raczej intuicyjnie). Wierzch placka posmarowa r闚nomiernie d瞠mem. Obsypa gruszkami. Ciasto delikatnie zwin望 wzd逝 d逝窺zego boku. Przekroi na 6 cz窷ci. Okr庵陰 form z kominem o 鈔ednicy ok. 24cm wy這篡 papierem do pieczenia lub wysmarowa mas貫m. U這篡 w niej gotowe bu貫czki. Przykry czysta 軼iereczk i odstawi do rozpulchnienia na ok. 30minut.
Jajko roztrzepa. Wierzch wyro郾i皻ych brioszek posmarowa jajkiem i posypa p豉tkami migda堯w.

PIECZENIE: 175st, ok. 30minut (do do嗆 intensywnego zarumienienia)

Bu貫czki lekko przestudzi. Najlepiej smakuj jeszcze ciep貫. Mo積a je mrozi, od razu po wystudzeniu.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



好iadaniowa manna, to moja wariacja na temat klasyku. Do tego 郾iadania ch皻nie i z sentymentem powr鏂 doro郵i i z pewno軼i spodoba si dzieciom. Jest po篡wne i optymistyczne. Kojarzy mi si z leniwym porankiem i s這鎍em zagl康aj帷ym przez okno. Mann mo積a wzi望 ze sob do pracy na drugie 郾iadanie, albo zaserwowa na podwieczorek po m璚z帷ym dniu szko造 lub przedszkola. Dodatkowo mo積a j pola sosem lub podawa z dodatkiem 鈍ie篡ch owoc闚.

Zg豉szam do:

D瞠m dobry, pobudka

SKxDNIKI (na 2-3porcje):

300ml mleka
5 造瞠k kaszy manny b造skawicznej waniliowej
1 laska wanilii
1 造磬a cukru pudru

d瞠m malinowy ΜWICZ

3 okr庵貫 ciasteczka wielozbo穎we, owsiane lub degestive (o 鈔ednicy jak najbardziej zbili穎nej do 鈔ednicy naczynia w kt鏎ym przygotowujemy mann)

opcjonalnie do podania: sos malinowy, 鈍ie瞠 owoce

Wanili przekroi wzd逝 i wydr捫y. Mleko zagotowa z cukrem i ziarenkami wanilii. Do gotuj帷ego wsypywa stopniowo mann, ca造 czas energicznie mieszaj帷. Nie przestaj帷 miesza gotowa jeszcze oko這 2minut.
Fili瘸nki lub foremki odrobin nat逝軼i oliw z oliwek. Do naczy prze這篡 kaszk. Przestudzi.
W ka盥ej porcji wydr捫y wg喚bienie ostro zako鎍zon 造磬. Wg喚bienia wype軟i d瞠mem.
Odstawi na 2-3h do lod闚ki (mo積a na ca陰 noc).
o tym czasie d瞠m przykry ciasteczkiem i delikatnie wyj望 z naczy (dla u豉twienia mo積a na chwilk zanurzy naczynie w gor帷ej wodzie). Podawa ze 鈍ie篡mi owocami, sosem lub solo:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 10 pa寮ziernika 2014

M鎩 Ukochany Malutek uwielbia ciasteczka (nie ma tego po matce). W dodatku ciasteczka to czysta frajda. Wykrawania, wa趾owania, zdobienia. Kreatywne zabawy z resztkami ciasta. Duma z gotowego dzie豉. Mo瞠 i brakuje ma造m r帷zkom precyzji ale niew徠pliwie dodaje to uroku drobnym wypiekom. Jesienne ciasteczka s... jesienne. Cz窷 m彗i zast徙i豉m w nich mielonymi orzechami laskowymi, dodali鄉y cynamon i u篡li鄉y li軼iastych wykrawaczek. Ciasteczka w sam raz do popo逝dniowej herbaty.

SKxDNIKI (na oko這 2 tuziny):

150g m彗i
70g mielonych orzech闚 laskowych
1 造瞠czka cynamonu
50g cukru pudru
125g zimnego lub lekko ocieplonego mas豉
1 鄴速ko
1 造磬a g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany 18%

Sypkie sk豉dniki po陰czy. Doda posiekane mas這, 鄴速ko i 鄉ietan. Szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Owin望 foli i od這篡 na oko這 2h do lod闚ki. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa podsypuj帷 lekko m彗 na grubo嗆 oko這 5mm i wykrawa dowolne kszta速y. Ciastka uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia w niewielkich odst瘼ach.

PIECZENIE: 175st, oko這 15minut (do zarumienienia)

Ciasteczka ostudzi na kratce. Przechowywa do dw鏂h tygodni w metalowej puszce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


czwartek, 09 pa寮ziernika 2014



Ciasto marchewkowe jest bardzo popularne. Na blogu s ju muffinki z marchewk (klik...) i takowy piernik (klik...). Ciasto samo w sobie jednak jako czeka這. Jaki d逝窺zy czas temu pr鏏owa豉m je piec, ale solidarnie mi nie wychodzi造 - by造 ci篹kie, muliste i zakalcowate. Zrazi豉m si. W tym roku wr鏂i豉m po ciasto marchewkowe w zwi您ku z pewn wyj徠kow okazj, piek豉m je z dusz na ramieniu. Okaza這 si strza貫m w dziesi徠k. Jest do嗆 ci篹kie, syc帷e, aromatyczne; d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆, ale jednocze郾ie nie jest tak mokre jak te, kt鏎ych pr鏏owa豉m dotychczas. Powtarzam je wi璚 na blogu na specjalne 篡czenie:) Ciasto marchewkowe z grubo siekanymi w這skimi orzechami, kawa趾ami kandyzowanego imbiru i g瘰tym serowym lukrem.

SKxDNIKI:

2 (ok. 450g) du瞠 marchewki,starte na tarce o drobnych oczkach
3/4 (ok. 80-100g) szklanki grubo siekanych orzech闚 w這skich
1/2(ok. 80g) szklanki kandyzowanego imbiru, pokrojonego na ma貫 kawa趾i

175g mas豉 lub dobrej jako軼i margaryny tortowej
4 jajka
1 i 1/3 szklanki br您owego cukru do wypiek闚
2 szklanki m彗i
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 造瞠czka sody oczyszczonej
3 造瞠czki cynamonu

T逝szcz rozpu軼i i pozostawi do przestudzenia. Jajka ubi z cukrem na sztywn, puszyst mas. Do masy jajecznej doda marchew, wymiesza. Wsypa m彗, proszek, sod i cynamon, wymiesza. Po陰czy z t逝szczem. Na koniec wmiesza orzechy i imbir.
Gotowe ciasto prze這篡 do tortownicy o 鈔ednicy 22-24cm* o dnie wy這穎nym papierem do pieczenia i nat逝szczonych bokach.

PIECZENIE: 180st, ok. 70minut (do suchego patyczka)

*ciasto mo積a upiec ni窺ze w wi瘯szej formie, odpowiednio skracaj帷 czas pieczenia. Dla przyk豉du w blaszce o wymiarach ok. 25x30cm b璠zie to ok. 40min

LUKIER:
20g mi瘯kiego mas豉
60g serka twarogowego typu kanapkowego
100g cukru pudru + do regulowania g瘰to軼i
2 造瞠czki soku z cytryny

Wszystkie sk豉dniki lukru utrze. W razie potrzeby zag窷ci dodatkow porcj cukru pudru. Ostudzone ciasto obla lukrem.

Ze wzgl璠u na lukier z serem i mas貫m ciasto lepiej przechowywa w lod闚ce. Nielukrowane przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: podstawowy przepis na ciasto marchewkowe pochodzi ze strony 奸adami S這dkiej Babeczki, pozwoli豉m go sobie zmodyfikowa piek帷 wysokie okr庵貫 ciasto, dodaj帷 imbiru i serowy lukier

鈔oda, 08 pa寮ziernika 2014

Staram si w ka盥ym dyniowym sezonie to pi瘯ne warzywo go軼i w swojej kuchni. Naprawd uwielbiam dynie wszystkimi zmys豉mi. Ich sk鏎k zwykle g豉dk, ale miejscami chropowat z regularnymi ob造mi wg喚bieniami. Ich pi瘯ny regularny kszta速. Cudowny, g喚boki pomara鎍zowy kolor, jakby ca貫 s這鎍e lata w jaki magiczny spos鏏 zosta這 zamkni皻e w豉郾ie w dyni. Mi捫sz dyni hokkaido - mi瘰isty, sypki, intensywny w kolorze, 豉godny w smaku. W豉軼iwie chyba wole na dynie patrze ni je je嗆:) W tym roku (jako pierwsze, ale na pewno nie ostatnie), proponuj dyniowe mini serniczki z pomara鎍z na spodzie z pierniczk闚 w czekoladzie. 安ietne po陰czenie pachn帷e jesieni.

Zg豉szam do:

Dynia na s這dko i s這no

SKxDNIKI (na 6 sztuk w kokilkach lub 8 w papilotkach):

160g pierniczk闚 w czekoladzie

200g serka twarogowego typu kanapkowego (w stylu Philadelphia)
150g dyniowego piure*
80g cukru pudru
1 jajko
1 bia趾o
2 造瞠czki przyprawy do piernika**
sk鏎ka otarta z pomara鎍zy
2 造磬i soku z pomara鎍zy

Ka盥 z kokilek wysmarowa mas貫m (papilotek nie smarujemy). Ciasteczka pokruszy (kruszy豉m w d這niach, nie na piasek) na dno foremek. Wszystkie sk豉dniki serniczk闚 umie軼i w misce i wymiesza kr鏒ko mikserem na 鈔ednich obrotach tylko do ujednolicenia. Mas rozla do przygotowanych foremek.

PIECZENIE: w這篡 do piekarnika nagrzanego do 180st piekarnika i od razu obni篡 temperatur do 120st, 30min (w papilotkach 25min)

*tak ilo嗆 piure przygotowuje z mniej wi璚ej 300g surowej, obranej i pozbawionej mi瘯iszu dyni. Dynie kroje w kawa趾i i wrzucam do niewielkiej ilo軼i gotuj帷ej si, lekko os這dzonej wody. Gotuj do mi瘯ko軼i. Dok豉dnie odcedzam na sicie. Dobrej jako軼i dynia ma tak struktur, 瞠 w豉軼iwie wystarczy rozetrze j 造磬, aby uzyska g豉dkie piure, ale oczywi軼ie mo積a j r闚nie zmiksowa blenderem.

**polecam przyprawy firm specjalizuj帷ych si w przyprawach, nie zawieraj m彗i i innych wype軟iaczy. Je郵i Twoja przyprawa zawiera m彗 dodaj co najmniej 2 du瞠 造磬i

PONADTO:
80g kandyzowanej skorki pomara鎍zowej
20-30g czekolady deserowej

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Upieczone serniczki udekorowa kandyzowan sk鏎k i czekolad.

Serniczki ostudzi. Przed podaniem sch這dzi przez noc lub kilka godzin w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



poniedzia貫k, 06 pa寮ziernika 2014

Wydawa這 mi si, 瞠 篡tnie ciasto b璠zie ci篹kie i muliste, i... bardzo si zdziwi豉m. Ciasto jest lekkie, puszyste, delikatne, wilgotne, wprost rozp造waj帷e si w ustach. D逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Bardzo jesienne ciasto, z delikatn nuta cynamonu i t wyj徠kow s這dycz, kt鏎 nadaje wypiekom mi鏚. Bardzo polecam.

Zg豉szam do:

Jab趾o z cynamonem 2014

SKxDNIKI:

1 jab趾o

75g mas豉
50g miodu
80g ciemnego cukru do wypiek闚
1 造瞠czka cynamonu

75ml mleka
1 jajko

150g m彗i 篡tniej razowej
50g zmielonych na m彗 migda堯w
2 造瞠czki proszku do pieczenia

3 造磬i p豉tk闚 migda這wych

Jab趾o umy, obra, pokroi w mniej wi璚ej centymetrowe kawa趾i. Mas這 z cukrem, miodem i cynamonem umie軼i w garnuszku i podgrzewa do rozpuszczenia cukru i mas豉. Lekko przestudzi, wla mleko i wbi jajko. Roztrzepa. Suche sk豉dniki wymiesza w misce i zala lekko ciep造m p造nem. Wymiesza 造磬 na jednolit mas. Doda jab趾o, zamiesza. Ciasto prze這篡 do wy這穎nej papierem ma貫j keks闚ki, ok. 8x20cm, wyr闚na i obsypa wierzch p豉tkami migda這wymi.

PIECZENIE: 170st, ok. 40-50min (do suchego patyczka)

Przed podaniem ca趾owicie ostudzi. Przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni




毒鏚這: Moje Wypieki, z kosmetycznymi zmianami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25
| < Pa寮ziernik 2014 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl








Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl