pi徠ek, 24 kwietnia 2015

Ciastka z mas豉 orzechowego, to niemal瞠 upieczone mas這 orzechowe:) S s這dkie, ale lekko s這ne, nieco kleiste, ci篹kie i do嗆 t逝ste - takie jest mas這 orzechowe. B璠ziecie zdziwieni jak prosto mo積a je zrobi i jak niewiele czasu na to potrzeba. Dodatkowo ciastka nie zawieraj glutenu.

SKxDNIKI (na oko這 tuzin ciastek):
200g mas豉 orzechowego "smooth" (poniewa nie mia豉m na stanie a tyle g豉dkiego uzupe軟i豉m dwoma 造磬ami tego z kawa趾ami orzech闚)
100g br您owego cukru do wypiek闚
1 du瞠 jajko
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia (bg lub 1/4 造瞠czki sody)
1/4 造瞠czki soli
100g kropelek czekoladowych do zapiekania

Wszystkie sk豉dniki wymiesza na g瘰t, jednolit mas - mo積a to zrobi r瘯, mikserem, drewnian 造磬 - bez znaczenia. Z ciasta formowa w d這niach kulki wielko軼i pi貫czki pingpongowej i od razu uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia zachowuj帷 kilkucentymetrowe odst瘼y (ciastka rosn ale nie rozlewaj si). Ciastka rozp豉szczy d這ni lub grzbietem 造磬i.

PIECZENIE: 180st, ok. 12minut

Studzi na kratce. Przechowywa w metalowej puszce lub zamkni皻ym s這ju do dw鏂h tygodni.

S這dka magia od kuchni

毒鏚這: my recipes, zmodyfikowany

鈔oda, 22 kwietnia 2015

czyli ciasto, przez kt鏎e wszyscy chc wiedzie, czemu nazywam makowiec szarlotk :) Szarlotka Japo雟ka z nazwy jest jednak szarlotk. Ze sk豉dnik闚 chyba te, bo wagowo zawiera dwa razy wi璚ej jab貫k ni maku. W smaku jednak zdecydowanie dominuje mak. Za to jab趾a sprawiaj, 瞠 ciasto jest wilgotne i zachowuje 鈍ie穎嗆 naprawd wiele dni. Ciasto nie zawiera m彗i, jest wiec delikatne w smaku, dos這wnie rozp造wa si w ustach. Polecam wszystkim, kt鏎zy sami chc si przekona czy to bardziej szarlotka, czy mo瞠 makowiec :)

SKxDNIKI:
330 g mi瘯kiego mas豉
60g cukru pudru
8 du篡ch jajek (lub 10 mniejszych - M) - osobno bia趾a i 鄴速ka
200g kaszy manny
400g zmielonego suchego maku
3 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
800g jab貫k

Mas這 utrze z cukrem na puszysta mas. Ucieraj帷 doda 鄴速ka. Wsypa suche sk豉dniki - kasz mann, mak i proszek do pieczenia. Wymiesza mikserem. Bia趾a ubi na sztywn pian, a nast瘼nie delikatnie wmiesza do ciasta. Jab趾a umy, obra i zetrze na tarce o grubych oczkach i po陰czy z mas. Form o wymiarach oko這 28x35cm wy這篡 papierem do pieczenia. Przela ciasto, wyr闚na wierzch.

PIECZENIE: 180st, oko這 50minut (ciasto w dotyku powinno by spr篹yste, a patyczek wychodzi nieoblepiony ciastem)

NA WIERZCH:
200g czekolady deserowej
125ml 鄉ietanki kremowej 30%
ok. 50g p豉tk闚 migda這wych podpra穎nych na suchej patelni

妃ietank zagotowa w garnuszku, zdj望 z ognia i natychmiast wrzuci do niej po豉man czekolad. Dok豉dnie wymiesza do momentu uzyskania g豉dkiej, l郾i帷ej polewy. Wyla na ciasto i obsypa migda豉mi.

Przed podaniem ca趾owicie wystudzi. Mo積a przechowywa w temperaturze pokojowej.

S這dka magia od kuchni

毒鏚這: fiszka Krajowej Agencji Wydawniczej, powo逝j帷a si na p. Zofi z Brzozowa, pochodzi z po這wy lat 80tych. Zmodyfikowa豉m proporcje i lekko sam przepis

poniedzia貫k, 20 kwietnia 2015

I oto jest, pierwszy zwiastun wiosny - rabarbar. Rabarbar w s這dkiej kuchni daje mn鏀two mo磧iwo軼i! ciasta ucierane (klik), nawet pe軟oziarniste (klik), tarty (klik, klik), a nawet torty (klik). Mo積a upiec muffinki, tartaletki, babeczki, karmelizowany wykorzysta do deser闚, ugotowa kompot. Jest te bardzo towarzyski, 鈍ietnie czuje si z bez, migda豉mi, no i przede wszystkim - truskawkami! Polecam truskawki do rabarbaru z dw鏂h powod闚 - po pierwsze smakowo 鈍ietnie si 陰cz i uzupe軟iaj; po drugie nie 豉two dosta r騜owy rabarbar, tego gatunku jest znacznie mniej na straganach i w sklepach, a blady zielono-鄴速y kolor nie wygl康a zachwycaj帷o, natomiast ju kilka truskawek ca趾owicie odmienia kolorystyk wypieku, barwi帷 go na r騜owo i czerwono.
W tym roku na pierwszy ogie posz造 dro盥鄴wki, bo czy jest co bardziej wiosennego ni poranek budz帷y nas s這鎍em i ten s這dki ma郵any zapach z owocow nut zalewaj帷y ca造 dom w czasie pieczenia dro盥鄴wek? Dro盥鄴wki nie s bardzo s這dkie, do tego puchate z chrupi帷 kruszonk i p豉tkami migda堯w, z duuu膨 ilo軼i pysznych owoc闚. Hit pocz徠ku wiosny, polecam!

SKxDNIKI (na 12 sztuk):
30g dro盥篡
250ml lekko ciep貫go mleka
1 cukier wanilinowy

550g m彗i pszennej (typ 650)
szczypta soli
3 造磬i cukru
2 jajka
120g roztopionego mas豉 (przestudzonego, nie zimnego)

METODA TRADYCYJNA: do lekko ciep貫go mleka wkruszy dro盥瞠, doda cukier wanilinowy, dok豉dnie rozetrze. Pozostawi w ciep造m miejscu na 15-20minut a zaczyn ruszy, czyli spieni si i uro郾ie.
Po tym czasie na stolnicy lub w du篡m naczyniu po陰czy m彗, cukier, s鏊, jajka i zaczyn, wyrobi g豉dkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wla t逝szcz. Ponownie zagnie嗆 ciasto powinno by jednolite i b造szcz帷e ale niezbyt zwarte. Naczynie przykry lnian 軼iereczka i odstawi do wyrastania w ciep貫 miejsce na oko這 1h.

METODA MASZYNOWA: w misie maszyny umie軼i kolejno mleko, mas這, jajka, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, na koniec wkruszy dro盥瞠 i ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

WSAD OWOCOWY:
3 du瞠 這dygi rabarbaru
ok. 250g truskawek
3 造磬i br您owego cukru

Rabarbar i truskawki umy. υdygi obra i pokroi w oko這 centymetrowe plasterki. Truskawki odszypu趾owa i pokroi na 獞iartki, lub drobniej, je郵i truskawki s du瞠. Owoce (wiem, rabarbar jest warzywem...) umie軼i w misce, zasypa cukrem i dok豉dnie wymiesza. Odstawi.

KRUSZONKA:
1 造磬a zimnego mas豉
1 造磬a cukru (najlepiej z prawdziw wanili)
2 造磬i m彗i pszennej

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w miseczce i rozciera mi璠zy palcami do czasu a powstan grudki. Odstawi do lod闚ki do czasu u篡cia.

DODATKOWO:
ok. 25g p豉tk闚 migda這wych
6 造瞠czek bu趾i tartej

Kiedy dro盥鄴wki s ju rozpulchnione dno szerokiej szklanki zanurzy w m帷e. W ka盥ej bu貫czce mocno odciska wg喚bienie szklank. Do ka盥ego do趾a wsypa po p馧 造瞠czki bu趾i tartej, a nast瘼nie nak豉da spore porcje owoc闚 (owoce najlepiej nak豉da z czubkiem, poniewa ciasto po bokach uro郾ie, z kolei owoce puszcz sok i nieco "oklapn"). Posypa kruszonka i p豉tkami migda這wymi.

PIECZENIE: 190st, ok. 20-25minut (do zarumienienia)

Przed podaniem dro盥鄴wki mo積a posypa cukrem pudrem. Wed逝g mnie najlepsze s jeszcze lekko ciep貫, pycha!

S這dka magia od kuchni


鈔oda, 01 kwietnia 2015

Ufff.... Uda這 si. Na ostatnia chwil zestawienie Wielkanocnych przepis闚 z ca貫go bloga w jednym miejscu :) B璠zie mi mi這, je郵i na 安i皻a si璕ni璚ie po SMoK'owe przepisy. Aby przej嗆 do przepisu nale篡 klikn望 w zdj璚ie.

Babka gotowana z wanili, cytryn i rumowym lukrem

Cha逕owo-sezamowa babka z tahini

Babka czekoladowo-orzechowa

Babka z pralinami, czekolad i migda豉mi

Baba trzy-smakowa z czekolad, kaw i pomara鎍z

Bia趾owa baba "Kwitn帷y Tulipan"

Babka z ajerkoniakiem

Babka mi皻owo-czekoladowa

Baba kr闚kowa

Babka cytrynowo-serowa

Babka tiramisu z likierem kawowym

Zielone ciasto szpinakowe z serkiem

Klasyczna pascha z bakaliami

Pascha czekoladowa z migda豉mi i amaretto

Mazurek pomara鎍zowo-marcepanowy na cie軼ie francuskim

Tarta gianduia (kt鏎a mo瞠 robi za mazurka gianduia)

S這dko-s這na tarta karmel-love (jak wy瞠j)

Mazurek marcepanowy ze 郵iwkami w winie

Mazurek cha逕owy z malinami i sezamkami

Cha趾a - najlepsza na 鈍iecie

Colomba Pasquale

Cytrynowe Pavlovy z musem z cytryn i truskawkami

Wielkanocne ciastka na patyku

Sernik z mas貫m orzechowym

Sernik gotowany z pra穎nymi jab趾ami

Sernik kawowy

Sernik z kwa郾ej 鄉ietany

Sernik lany

 Sernik-desernik z bia陰 czekolad i brzoskwiniami

S這dka magia od kuchni
 Zapraszam:)

wtorek, 31 marca 2015

W tym roku wreszcie kupi豉m form na babk gotowan. My郵a豉m o tym d逝uugo, d逝uugo. Szczerze powiedziawszy zawsze mam opory przed tego typu zakupami, poniewa, nie ukrywam, wi瘯szo嗆 z nich u篡wam raz, g鏎a dwa. W ko鎍u si zdecydowa豉m i wszystko by這by dobrze, gdyby nie to, 瞠 okaza這 si, 瞠 nie mam tak du瞠go garnka, 瞠by zamkn望 w nim kupion form... ehhh... Po篡czy豉m gar od te軼iowej, niestety bez pokrywki... No, z這郵iwo嗆 przebrzyd豉 martwych przedmiot闚. Technicznie musz to jeszcze przepracowa. Ale tak czy siak, ma豉 pr鏏na baba jest. Zrobi豉m klasyczn, jasn z dodatkiem rumu, cytryny i wanilii. Jak smakuje babka gotowana? Jak babka. Konsystencja ciasta jest nieco bardziej zwarta, ale, troch wbrew pozorom, nie jest ci篹ka czy gliniasta - wprost przeciwnie jest krucha i sypka, taka piaskowa. Jej wielkim plusem jest to, 瞠 babki nie da si przypali, nie ucieknie z formy i nie zajmuje piekarnika w tym newralgicznym, przed鈍i徠ecznym czasie:)

SKxDNIKI (na ma陰 form - cho mam du膨:):

250g mi瘯kiego mas豉
150g drobnego cukru do wypiek闚
5 du篡ch jaj
130g m彗i pszennej tortowej
160g m彗i ziemniaczanej
3 造瞠czki proszku do pieczenia
ziarenka z 1 laski wanilii
sk鏎ka otarta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
2 造磬i rumu

Mas這 utrze z cukrem na jasn puszysta mas. Ci庵le ucieraj帷 dodawa po jednym jajku. Nast瘼nie wsypa m彗 z proszkiem, sk鏎k z cytryny, ziarenka wanilii, dola sok i rum - wymiesza mikserem. Form na bab wysmarowa mas貫m i wysypa kasz mann, r闚nomiernie wype軟i ciastem, przykry. Na dnie du瞠go garnka u這篡 bawe軟ian 軼iereczk, wstawi form i zala wod do 3/4 wysoko軼i formy. Garnek przykry i postawi na ma造m ogniu. Zagotowa.

GOTOWANIE: 80minut, od chwili zagotowania

Po tym czasie odkry garnek i pozostawi babk w gor帷ej wodzie jeszcze 10minut. Zdj望 pokryw z formy i odparowa ciasto kolejne 10minut. Nast瘼nie delikatnie wyj望 bab z formy i ostudzi na kratce.

LUKIER RUMOWY:
2 造磬i rumu
1 造磬a ciep貫j wody
1 szklanka cukru pudru

Cukier puder utrze z wod i rumem. Je郵i lukier jest zbyt rzadki doda cukru, je郵i zbyt g瘰ty - rumu lub wody. Pola lekko przestudzona bab.

S這dka magia od kuchni


czwartek, 26 marca 2015

W mojej rodzinie nie ma tradycji Paschy, jednak przygotowuje si j ju od kilku lat. Na blogach mo積a spotka mn鏀two przepis闚 na Pasch z gotowego twarogu, ja jednak jestem zdania, 瞠 jak Pascha, to jedynie z sera przygotowanego samodzielnie. Taki deser jest du穎 delikatniejszy i kremowy, bez charakterystycznej dla bia貫go sera kwa郾ej nuty. Dla tego smaku i konsystencji warto po鈍i璚i t chwile d逝瞠j (je郵i faktycznie zajmie to d逝窺zy czas, bo przygotowuj帷 ser samodzielnie nie trzeba go ju mieli).
Ju od dw鏂h lat my郵a豉m o wersji Paschy z czekolad, ale jako brakowa這 mi czasu. W tym ostatecznie zdecydowa豉m, 瞠 si za to bior. I co? Poniewa nie jestem fank twarogu, za to wielk czekolady - ta wersja smakowa豉 mi zdecydowanie bardziej (chocia wi瘯szo嗆 zjad Ma造 Cz這wiek i ju upomina si o kolejn), niemniej... moim zdaniem czekoladowa to nie Pascha:) Przynajmniej nie taka prawdziwa. Wiernym tradycji polecam poprzedni przepis na Pasch Wielkanocn. Dla tych, kt鏎zy lubi robi tradycji troch za do嗆, troch wbrew - polecam, mocno czekoladowy, kremowy deser wzbogacony pra穎nymi migda豉mi i nut Amaretto na pewno b璠zie gwiazd sto逝, niekoniecznie na Wielkanoc:)

SKxDNIKI (na obj皻o嗆 ok. 1,5l):
2l pe軟ego mleka (lod闚kowego, nie UHT)
1/2l kwa郾ej 鄉ietany
5 du篡ch jajek

Mleko zagotowa (od czasu do czasu mieszaj帷 aby nie przypala這 si od do逝). Jajka roztrzepa w 鄉ietanie i wla do wrz帷ego mleka. Zmniejszy p這mie i na ma造m ogniu gotowa do momentu a ca這嗆 si zwa篡 i wyra幡ie rozdzieli na grudki twarogu i serwatk (nale篡 gotowa na mo磧iwie najmniejszym ogniu, mieszanka nie powinna by przegrzana). Odstawi do ostygni璚ia.
Du瞠, g瘰te sito wy這篡 podw鎩n gaz lub pieluch tetrow. Zawarto嗆 garnka przecedzi przez sito. Mocno odcisn望 pozosta這軼i serwatki. I pozostawi ser na sicie jeszcze kilka godzin, aby mie pewno嗆, 瞠 ser nie jest zbyt mokry (najlepiej na tym etapie twar鏬 wstawi na noc lub przynajmniej 3-4h na sicie do lod闚ki, koniecznie przykryty foli, aby nie ch這n掖 zapach闚).

PONADTO:
250g mi瘯kiego mas豉

1/2 szklanki cukru pudru
2 造磬i likieru Amaretto
200g czekolady gorzkiej lub deserowej

120g drobno posiekanych migda堯w bez sk鏎ek, podpra穎nych na patelni bez t逝szczu
80g posiekanej drobno dowolnej czekolady (opcjonalnie)

Po tym czasie czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Do mas豉 dodawa stopniowo twar鏬, ci庵le ucieraj帷, a do uzyskania g豉dkiego kremu.Ucieraj帷 wla czekolad i amaretto. Na sam koniec wsypa migda造 i ewentualnie kawa趾i czekolady.
Gotow mas prze這篡 do naczynia* wy這穎nego podw鎩n gaz lub pieluch tetrow, na tyle du膨, aby mo積a j potem zawin望 nad deserem. Deser ugnie嗆 w naczyniu, aby dobrze je wype軟i, a nast瘼nie zawin望 nad nim gaz lub pieluch, najlepiej skr璚aj帷 nadmiar materia逝. Odstawi do lod闚ki na co najmniej 4-6h (najlepiej ca陰 noc).

* tradycyjnie pasch przygotowuje si w glinianych donicach z otworem w dnie, aby zapewni cyrkulacje i odprowadzenie ewentualnej wilgoci, dobrym rozwi您aniem jest durszlak (prezentowana Pascha, jest w豉郾ie "durszlakowa" :). Je郵i sami przygotowujemy ser i jest dobrze odci郾i皻y nie ma konieczno軼i przygotowywania deseru w naczyniu z otworami, sama ju nie raz robi豉m Pasch w zwyk造ch miskach.

S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 20 marca 2015

"Wiosna, wiosna, wiosna - ach, to Ty!" A si lepiej wstaje, prawda? Cz窷ciej spogl康a przez okno, oddycha jako g喚biej - pe軟 piersi... tak? Jedn z moich wiosennych propozycji s torciki Pavlova z delikatnym, s這dziutkim cytrynowym musem i truskawkami. Pe貫n s這dyczy deser na chrupkiej z zewn徠rz i lekko lepkiej w 鈔odku bezie, bardzo s這dki, ale prze豉many kwaskowato軼i cytryn i 鈍ie穎軼i owoc闚 na pewno wywo豉 u鄉iech na twarzy ka盥ego, na kt鏎ego talerzu wyl康uje :) A jeszcze te kolory!

SKxDNIKI:

BEZA (10 kr捫k闚):

7 bia貫k du篡ch jaj
400g cukru
1 造ka m彗i ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
sk鏎ka otarta z 2 cytryn

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo, po 造盧e, dodawa cukier, po ka盥ej porcji miksowa a piana b璠zie sztywna i l郾i帷a. Na koniec do bezy przesia m彗, doda sok i sk鏎k z cytryny, zmiksowa. Na blasze do pieczenia roz這篡 bez w okr璕i o 鈔ednicy oko這 8-10cm, zachowuj帷 mi璠zy nimi kilkucentymetrowe odst瘼y. Na ka盥y kr捫ek nak豉da豉m 3-4 造磬i masy.

PIECZENIE: 175st, 8-10minut, a nast瘼nie 120st. ok. 60-75minut (beza ma by chrupka w dotyku, z wyra幡 skorupk)

MUS CYTRYNOWY:
sok wyci郾i皻y z dw鏂h soczystych cytryn
75g cukru

3 鄴速ka du篡ch jaj
75g cukru

150g mi瘯kiego mas豉
sk鏎ka otarta z 1 cytryny

250ml 鄉ietanki krem闚ki 36%

Sok z cytryny z 75g cukru zagotowa mieszaj帷 do rozpuszczenia cukru. W misce ubi 鄴速ka z pozosta造m cukrem na jasn puszyst mas, tak, aby przynajmniej podwoi造 obj皻o嗆. Do 鄴速ek. Ci庵le ubijaj帷 wla gor帷y syrop i ubija jeszcze ok. 1-2minut. Przela do garnuszka i zagotowa na wolnym ogniu nieustannie mieszaj帷.
Gor帷 mas przela do misy i ubija przez kilkana軼ie minut, a masa ca趾owicie ostygnie, stanie si puszysta i podwoi obj皻o嗆. Nie przestaj帷 ubija stopniowo dodawa mi瘯kie mas這, a na koniec sk鏎k cytrynow.
W drugim naczyniu ubi 鄉ietank. Prze這篡 do masy cytrynowej i delikatnie wymiesza. Mus przechowywa w lod闚ce.

DODATKOWO:
ok. 700g truskawek

Bezpo鈔ednio przed podaniem na kr捫ki bezowe na這篡 mus cytrynowy a nast瘼nie pokrojone truskawki.

S這dka magia od kuchni


czwartek, 19 marca 2015



Sernik z mas貫m orzechowym to co co od dawna chodzi這 mi po g這wie. Chcia豉m, 瞠by by bardzo z mas貫m orzechowym - u篡豉m go do spodu - chrupi帷ego i bardzo mas這-orzechowego, sera - wilgotnego, rozp造waj帷ego si w ustach i ....bardzo mas這-orzechowego, no i zrobi豉m z niego polew, wiecie jak ;). Tak! W豉郾ie tak! Mas這 orzechowe jest wsz璠zie! To sernik w ameryka雟kim klimacie, wi璚 do mas豉 orzechowego doda豉m d瞠m z czarnej porzeczki - rewelacja! Tak w豉郾ie powinno si je嗆 mas這 orzechowe! Dla fan闚 tego przysmaku zza wielkiej wody to totalny must have. Nie ma si co zastanawia!

SKxDNIKI:

SP笈:
300g ciastek degestive
4 pe軟e 造磬i mas豉 orzechowego
2 造磬i mas豉

4 造磬i d瞠mu z czarnej porzeczki

Ciastka rozkruszy na proszek (robi to w malakserze), doda mas這 orzechowe i rozpuszczone mas這 - wymiesza do po陰czenia. Okr庵陰 form o 鈔ednicy 23-24cm wy這篡 papierem do pieczenia (dno), obr璚z wysmarowa mas貫m. Do przygotowanej tortownicy prze這篡 ciasteczkow mas, wyr闚na. Odstawi do sch這dzenia w lod闚ce.

MASA SEROWA:
1000g sera twarogowego (nie homogenizowanego) na serniki lub trzykrotnie mielonego twarogu
5 du篡ch jajek
200ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
150g roztopionej bia貫j czekolady
130g cukru pudru
4 pe軟e 造磬i mas豉 orzechowego
2 造磬i m彗i pszennej
2 造磬i maki ziemniaczanej

Wszystkie sk豉dniki (powinny by w tej same temperaturze - pokojowej) umie軼i w du瞠j misie i kr鏒ko wymiesza mikserem na jednolit mas.
Sch這dzony sp鏚 posmarowa d瞠mem porzeczkowym, nast瘼nie wyla na niego ser. Tortownice umie軼i w wi瘯szej, szczelnej formie, do kt鏎ej nast瘼nie wla wrz帷 wod (do mniej wi璚ej 1/2-2/3 wysoko軼i tortownicy). Tak przygotowane ciasto wstawi do piekarnika.

PIECZENIE: 180st - 15minut, nast瘼nie zmniejszy temperatur:120st - 90minut

Upieczony sernik wyj望 z k徙ieli wodnej i pozostawi w formie. Sch這dzi kilka godzin (najlepiej ca陰 noc) w lod闚ce. Nast瘼nie delikatnie zdj望 obr璚z (je郵i zdejmiemy obr璚z z nie do ko鎍a wystudzonego sernika to d瞠m i ciasteczkowo-orzechowy sp鏚 wyp造n; nie pytajcie sk康 wiem....;)

POLEWA:
4 pe軟e 造磬i mas豉 orzechowego
1 造磬a mas豉

ok. 100g solonych orzeszk闚 ziemnych

Oba rodzaje mas豉 umie軼i w garnuszku i lekko podgrzewa mieszaj帷, a si po陰cz, a konsystencja b璠zie na tyle p造nna, aby swobodnie obla ciasto. Polew obla wierzch sernika, brzegi udekorowa solonymi orzeszkami.

Po oblaniu polew ciasto jest natychmiast gotowe do podania.

Teoretycznie sernika nie trzeba przechowywa w lod闚ce, ja jednak polecam to robi - jego konsystencja jest pod闚czas lepsza, przynajmniej wed逝g mnie.


S這dka magia od kuchni


鈔oda, 18 marca 2015

Mimo, 瞠 mo瞠 si wydawa inaczej, znam to uczucie kiedy 鈍i皻a ju nie tyle si zbli瘸j, ile czaj za rogiem. Ostatnie dni, a nawet godziny. Mam na g這wie i w r瘯ach milion rzeczy na raz, a jeszcze ciasto trzeba upiec. Ciasto na 鈍i皻a by musi (napisa豉bym "rzecz 鈍i皻a", ale si rymuje, wi璚 dziwnie brzmi:). Proponuj Wam, wi璚 baaardzo prostego mazurka na spodzie z ciasta francuskiego (gotowego, wszak robienie go w domu uczyni這by z niego bardzo skomplikowanego mazurka:). Wiem, 瞠 ci篹ko w cie軼ie francuskim odnale潭 rodzime tradycje, ale skoro mog by mazurki na ciastach ucieranych, kruchych, miodowych, biszkoptowych, mazurki na bezach, ciastkach i waflach, to chyba ciasto francuskie w niczym mazurkowi nie uw豉cza. Mazurek ma ciekawy smak, jest zarazem s這dki, lekko kwa郾y i z delikatn pomara鎍zow goryczk. Z pewno軼i b璠zie mia i fan闚 i przeciwnik闚. Mnie smakowa, wi璚 polecam na ostatni chwil.

SKxDNIKI:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

4 du瞠 lub 5 mniejszych pomara鎍zy
1 cytryna
ok. 100g cukru (ilo嗆 cukru zale篡 od s這dko軼i owoc闚 - najlepiej pr鏏owa)

300-400g marcepanu
60g p豉tk闚 migda這wych

Ciasto francuskie wy這篡 na blach, mo積a zagi望 brzegi. Obci捫y (np drug blach) i upiec wed逝g zalece na opakowaniu, na chwile przed ko鎍em pieczenia zdj望 obci捫enie i dopiec "od g鏎y" aby wierzch ciasta r闚nie si przyrumieni.

Od razu po wyj璚iu ciasta z piekarnika zetrze na nie marcepan.

Z dw鏂h pomara鎍zy otrze sk鏎k. Wszystkie cytrusy dok豉dnie obra (albedo, czyli bia豉 sk鏎ka owocu jest gorzka), a nast瘼nie zmiksowa na papk. Rozmiksowane owoce umie軼i w garnku wraz z cukrem i sk鏎k. Doprowadzi do wrzenia i gotowa na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszaj帷 oko這 1h. Masa ma zg瘰tnie, woda odparowa. Gor帷y mus z pomara鎍zy rozprowadzi na cie軼ie.

P豉tki migda這we lekko podpra篡 na suchej patelni. Posypa mazurka.

Mo積a przechowywa zar闚no w lod闚ce, jak i temperaturze pokojowej.

S這dka magia od kuchni


wtorek, 17 marca 2015

Babk z tahini piek豉m po raz drugi, za pierwszym razem wykorzysta豉m past z kakao, przez co babka wysz豉, oczywi軼ie, ciemna. Po obejrzeniu jej ze wszystkim stron stwierdzi豉m, ze na bloga wole jasn. Upiek豉m wi璚 znowu:) Jasna wersja bardziej mi si podoba, ciemna bardziej mi smakowa豉 - babie nie dogodzisz, jak wiadomo. Je郵i s w鈔鏚 nas mi這郾icy cha逕y, kt鏎zy zastanawiaj si, kt鏎 z bab uczyni kr鏊ow tegorocznej Wielkiej Nocy to... TADAM! Oto ona. Wilgotna, pyszna, bardzo cha逕owa, 郵icznie przystrojona ziarnami sezamu. Polecam.

SKxDNIKI:

3 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanki oleju
1/2 szklanki zimnego mleka
3 pe軟e 造磬i (170g) pasty tahini lub tahini z kakao
2 szklanki m彗i z czubkiem
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1/4 造瞠czki sody oczyszczonej

PONADTO:
t逝szcz do formy
1/2 szklanki ziaren sezamu

Jajka utrze z cukrem przez kilka minut na jasn, puszyst mas. Ci庵le miksuj帷 wla olej i mleko. Nast瘼nie doda past i stopniowo dosypywa m彗 z proszkiem do pieczenia i sod. Zmiksowa na g豉dk, jednolit mas.

Form do baby z kominem wysmarowa dok豉dnie t逝szczem i obsypa ziarnami sezamu. Przela ciasto.

PIECZENIE: 180st, ok 50minut (do suchego patyczka)

Upieczone ciasto pozostawi w formie do przestudzenia. Przechowywa w temperaturze pokojowej.

S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis z blogu Arabeska; lekko zmodyfikowany

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
| < Maj 2015 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl








Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel