wtorek, 25 sierpnia 2015



Delikatny, wilgotny, kremowy sernik z malinami, kt鏎e najlepsze s w豉郾ie teraz - w ko鎍闚ce lata (...i z pietruszk w roli mi皻y, kt鏎a niestety wysz豉:). Nie wiem co mia豉bym o nim napisa, a nawet czy koniecznie musz Was przekonywa... Serdecznie polecam smakosz, kt鏎zy kochaj serniki i estet doceniaj帷ym klasyczne po陰czenia kolorystyczne. Skorzystajcie z jeszcze z ostatnich chwile na owoce lata, zanim wpu軼icie do swojej kuchni te nieodmiennie kojarz帷e si z jesieni.

SKxDNIKI:

SP笈:
250g kakaowych ciastek typu markizy, razem z kremem (np. Oreo)
35g mas豉

Ciastka razem z kremem rozbi na miazg t逝czkiem lub w malakserze. Mas這 rozpu軼i i wla do ciastek, wymiesza. Okr庵陰 form o 鈔ednicy 23-24cm wy這篡 papierem do pieczenia (dno), obr璚z wysmarowa mas貫m. Do przygotowanej tortownicy prze這篡 ciasteczkow mas, wyr闚na. Odstawi do sch這dzenia w lod闚ce.

MASA SEROWA:
1000g sera twarogowego (nie homogenizowanego) na serniki lub trzykrotnie mielonego twarogu
5 jajek
250ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
180g cukru pudru
2 造磬i maki ziemniaczanej
1 造磬a m彗i pszennej

500g malin

Ser, jajka, cukier, krem闚k i m彗 (powinny by w tej same temperaturze - pokojowej) umie軼i w du瞠j misie i kr鏒ko wymiesza mikserem na jednolit mas.
Mas serow wyla na sch這dzony sp鏚. Na wierzch rozsypa umyte maliny. Tortownice umie軼i w wi瘯szej, szczelnej formie, do kt鏎ej nast瘼nie wla wrz帷 wod (do mniej wi璚ej 1/2-2/3 wysoko軼i tortownicy). Tak przygotowane ciasto wstawi do piekarnika.

PIECZENIE: 180st - 15minut, nast瘼nie zmniejszy temperatur:120st - 90minut

Upieczony sernik wyj望 z k徙ieli wodnej i pozostawi w formie. Sch這dzi kilka godzin (najlepiej ca陰 noc) w lod闚ce. Nast瘼nie delikatnie zdj望 obr璚z.

DODATKOWO:
650ml 鄉ietany krem闚ki 30 lub 36%
opcjonalnie 3 usztywniacze do 鄉ietany (polecam zw豉szcza w upalne dni)
gar嗆 malin
ewentualnie 造磬a cukru pudru (nie s這dzi豉m 鄉ietany)

妃ietan ubi z usztywniaczami na sztywno. Pod koniec ubijania mo積a doda troch cukru pudru. 妃ietan wy這篡 na ostudzony sernik tworz帷 bia陰 czap, udekorowa owocami.

Sernik przechowywa w lod闚ce.


鈔oda, 29 lipca 2015

Papatacze pochodz z Italii, co oznacza nazwa - nie mam poj璚ia, brzmi jednak bardzo zagadkowo i mnie osobi軼ie z niczym si nie kojarzy. "Pappataci" to po W這sku moskity, ale nie mam poj璚ia czy to ma jaki zwi您ek, czy tez spolszczona nazwa bierze si zupe軟ie sk康-inn康. Papatacze to takie bu貫czki mojego dzieci雟twa. Piek豉 je moja mama, nie od 鈍i皻a, ale tak, po prostu na os這d popo逝dnia. Mam wi璚 do nich swoisty sentyment i z nostalgi wdycham cudowny zapach s這dkich bakali, dro盥穎wego ciasta i cynamonu jaki roznosi si po ca造m mieszkaniu w czasie pieczenia bu貫czek.

SKxDNIKI:

CIASTO:
0,5 szklanki letniego mleka
1 造瞠czka cukru
50g 鈍ie篡ch dro盥篡

80g roztopionego mas豉, przestudzonego
500g m彗i
50g cukru
2 jajka
szczypta soli

SPOS笅 TRADYCYJNY: dro盥瞠 skruszy do letniego mleka z 造瞠czk cukru, dok豉dnie wymiesza i odstawi do wyro郾i璚ia (do momentu a dro盥瞠 wypi皻rz si w g鏎k, co trwa oko這 5-10minut).
Zaczyn wla do m彗i z cukrem, sol i jajami, zagnie嗆. Wla mas這 i wyrobi g豉dkie, elastyczne ciasto. Przykry lnian 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia, na oko這 godzin w ciep貫 miejsce.

W MASZYNIE: w misie maszyny umie軼i kolejno: mleko, jaja, roztopione mas這, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, na wierzch rozkruszy dro盥瞠. Ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

NADZIENIE:
150g orzech闚 (dowolnych lub mieszanki), posiekanych, ale nie ca趾iem drobno
150g (lub nieco wi璚ej) rodzynek (je郵i to bardzo du瞠 rodzynki nale篡 je poprzekrawa)
50g sk鏎ki pomara鎍zowej
50g br您owego cukru
2 p豉skie 造瞠czki cynamonu
50g mas豉

Mas這 roztopi. Suche sk豉dniki umie軼i w misce, zala mas貫m, wymiesza.

Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa na obsypanej m彗 stolnicy w kszta速 prostok徠a o grubo軼i 5-8mm. Ciasto r闚nomiernie pokry nadzieniem i zwin望 w rulon wzd逝 d逝窺zego boku. Pokroi w plastry o grubo軼i oko這 4cm (robi to nitk - kawa貫k nici wk豉dam pod rulon, nast瘼nie krzy簑j jej ko鎍e nad ciastem i zaciskam).
Bu貫czki u這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia w niewielkich odst瘼ach. Przykry czysta 軼iereczk i pozostawi do spulchnienia na 10-20minut.

PIECZENIE: 175st, oko這 15-20minut (a ciastka si zarumieni)

LUKIER:
sok z 1/2 cytryny
ok. 1 szklanki cukru pudru

Cukier puder wymiesza z sokiem z cytryny, lukier ma by g瘰ty. Jego konsystencje nale篡 regulowa odpowiednio cukrem lub sokiem cytrynowym.

Ciep貫 bu貫czki pokry glazur lukrow.

Papatacze mo積a mrozi, najlepiej od razu po wystudzeniu.

wtorek, 21 lipca 2015

Ci篹kie, czekoladowe, wilgotne brownie nieodmiennie zestawia si w moich my郵ach z jesienn chandr, zbyt d逝gimi zimowymi wieczorami, mrozem, s這t, kubkiem gorzkiej paruj帷ej kawy i ulubionym kocem. Niemniej, czekolada to czekolada. Wszyscy wiedz. I w sumie pora roku mnie nie zniech璚a. W zwi您ku z czym powsta這 brownie na gor帷e letnie dni - z waniliowymi lodami i odrobin szale雟twa w postaci g鏎y popcornu w s這nym karmelu. Bardzo po ameryka雟ku i bardzo na Wakacje:)

SKxDNIKI (na 6 porcji):

BROWNIE:
150g mas豉
200g czekolady o zawarto軼i kakao co najmniej 45%

50g cukru dark muscovado
3 ma貫 jajka (M)
1/4 造瞠czki soli morskiej

10g m彗i pszennej
20g ciemnego kakao
1 造瞠czka drobno mielonej kawy

Mas這 z czekolad rozpu軼i na wolnym ogniu lub w k徙ieli wodnej. Pozostawi do lekkiego przestudzenia. Jajka ubi z cukrem i sol na pienist, g瘰tniej帷 mas. Do jajek dola przestudzon czekolad z t逝szczem, wymiesza mikserem. Dosypa m彗, kakao i kaw, zmiksowa.Ciasto prze這篡 do tortownicy o 鈔ednicy 18cm o dnie wy這穎nym papierem do pieczenia i bokach wysmarowanych mas貫m.

PIECZENIE: 180st, 25minut

Po upieczeniu ca趾owicie ostudzi (najlepiej upiec dzie wcze郾iej)

POPCORN W SΜNYM KARMELU:
2-3 造磬i suchych ziaren kukurydzy
2 造磬i oleju
1/4 szklanki wody
3 造磬i cukru
1/4-1/2 造瞠czki soli morskiej

W garnek o grubym dnie lub patelni (nie teflonowej!) rozgrza olej, na rozgrzanym rozsypa kukurydz, pra篡 na ma造m ogniu po przykryciem od czasu do czasu wstrz御aj帷 garnkiem, a do momentu w kt鏎ych ziarenka przestan "strzela".
W rondelku lub na patelni (nie teflonowej!) umie軼i wod z cukrem. Mieszaj帷 podgrzewa na wolnym ogniu do momentu zagotowania. Dosypa soli (po przemieszaniu najlepiej spr鏏owa czy jest wyra幡ie wyczuwalna). Przesta miesza i gotowa tak d逝go, a p造n zg瘰tnieje i nabierze bursztynowej barwy. Szybko zdj望 z ognia. Do karmelu od razu wsypa 3-4 gar軼i popcornu i dok豉dnie wymiesza, tak, aby karmel dok豉dnie obklei pra穎n kukurydze.

DODATKOWO:
ok.500ml dowolnych lod闚 (polecam waniliowe)

!UWAGA! Deser nale篡 przygotowa bezpo鈔ednio przed podaniem!

Ostudzone ciasto delikatnie przekroi na dwa placki. Na dolny wy這篡 lody, przykry pozosta造m. Na g鏎ze u這篡 karmelizowany popcorn. Podawa od razu. Je郵i zajdzie taka konieczno嗆, przechowywa w zamra瘸rce.

S這dka magia od kuchni

pi徠ek, 24 kwietnia 2015

Ciastka z mas豉 orzechowego, to niemal瞠 upieczone mas這 orzechowe:) S s這dkie, ale lekko s這ne, nieco kleiste, ci篹kie i do嗆 t逝ste - takie jest mas這 orzechowe. B璠ziecie zdziwieni jak prosto mo積a je zrobi i jak niewiele czasu na to potrzeba. Dodatkowo ciastka nie zawieraj glutenu.

SKxDNIKI (na oko這 tuzin ciastek):
200g mas豉 orzechowego "smooth" (poniewa nie mia豉m na stanie a tyle g豉dkiego uzupe軟i豉m dwoma 造磬ami tego z kawa趾ami orzech闚)
100g br您owego cukru do wypiek闚
1 du瞠 jajko
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia (bg lub 1/4 造瞠czki sody)
1/4 造瞠czki soli
100g kropelek czekoladowych do zapiekania

Wszystkie sk豉dniki wymiesza na g瘰t, jednolit mas - mo積a to zrobi r瘯, mikserem, drewnian 造磬 - bez znaczenia. Z ciasta formowa w d這niach kulki wielko軼i pi貫czki pingpongowej i od razu uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia zachowuj帷 kilkucentymetrowe odst瘼y (ciastka rosn ale nie rozlewaj si). Ciastka rozp豉szczy d這ni lub grzbietem 造磬i.

PIECZENIE: 180st, ok. 12minut

Studzi na kratce. Przechowywa w metalowej puszce lub zamkni皻ym s這ju do dw鏂h tygodni.

S這dka magia od kuchni

毒鏚這: my recipes, zmodyfikowany

鈔oda, 22 kwietnia 2015

czyli ciasto, przez kt鏎e wszyscy chc wiedzie, czemu nazywam makowiec szarlotk :) Szarlotka Japo雟ka z nazwy jest jednak szarlotk. Ze sk豉dnik闚 chyba te, bo wagowo zawiera dwa razy wi璚ej jab貫k ni maku. W smaku jednak zdecydowanie dominuje mak. Za to jab趾a sprawiaj, 瞠 ciasto jest wilgotne i zachowuje 鈍ie穎嗆 naprawd wiele dni. Ciasto nie zawiera m彗i, jest wiec delikatne w smaku, dos這wnie rozp造wa si w ustach. Polecam wszystkim, kt鏎zy sami chc si przekona czy to bardziej szarlotka, czy mo瞠 makowiec :)

SKxDNIKI:
330 g mi瘯kiego mas豉
60g cukru pudru
8 du篡ch jajek (lub 10 mniejszych - M) - osobno bia趾a i 鄴速ka
200g kaszy manny
400g zmielonego suchego maku
3 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
800g jab貫k

Mas這 utrze z cukrem na puszysta mas. Ucieraj帷 doda 鄴速ka. Wsypa suche sk豉dniki - kasz mann, mak i proszek do pieczenia. Wymiesza mikserem. Bia趾a ubi na sztywn pian, a nast瘼nie delikatnie wmiesza do ciasta. Jab趾a umy, obra i zetrze na tarce o grubych oczkach i po陰czy z mas. Form o wymiarach oko這 28x35cm wy這篡 papierem do pieczenia. Przela ciasto, wyr闚na wierzch.

PIECZENIE: 180st, oko這 50minut (ciasto w dotyku powinno by spr篹yste, a patyczek wychodzi nieoblepiony ciastem)

NA WIERZCH:
200g czekolady deserowej
125ml 鄉ietanki kremowej 30%
ok. 50g p豉tk闚 migda這wych podpra穎nych na suchej patelni

妃ietank zagotowa w garnuszku, zdj望 z ognia i natychmiast wrzuci do niej po豉man czekolad. Dok豉dnie wymiesza do momentu uzyskania g豉dkiej, l郾i帷ej polewy. Wyla na ciasto i obsypa migda豉mi.

Przed podaniem ca趾owicie wystudzi. Mo積a przechowywa w temperaturze pokojowej.

S這dka magia od kuchni

毒鏚這: fiszka Krajowej Agencji Wydawniczej, powo逝j帷a si na p. Zofi z Brzozowa, pochodzi z po這wy lat 80tych. Zmodyfikowa豉m proporcje i lekko sam przepis

poniedzia貫k, 20 kwietnia 2015

I oto jest, pierwszy zwiastun wiosny - rabarbar. Rabarbar w s這dkiej kuchni daje mn鏀two mo磧iwo軼i! ciasta ucierane (klik), nawet pe軟oziarniste (klik), tarty (klik, klik), a nawet torty (klik). Mo積a upiec muffinki, tartaletki, babeczki, karmelizowany wykorzysta do deser闚, ugotowa kompot. Jest te bardzo towarzyski, 鈍ietnie czuje si z bez, migda豉mi, no i przede wszystkim - truskawkami! Polecam truskawki do rabarbaru z dw鏂h powod闚 - po pierwsze smakowo 鈍ietnie si 陰cz i uzupe軟iaj; po drugie nie 豉two dosta r騜owy rabarbar, tego gatunku jest znacznie mniej na straganach i w sklepach, a blady zielono-鄴速y kolor nie wygl康a zachwycaj帷o, natomiast ju kilka truskawek ca趾owicie odmienia kolorystyk wypieku, barwi帷 go na r騜owo i czerwono.
W tym roku na pierwszy ogie posz造 dro盥鄴wki, bo czy jest co bardziej wiosennego ni poranek budz帷y nas s這鎍em i ten s這dki ma郵any zapach z owocow nut zalewaj帷y ca造 dom w czasie pieczenia dro盥鄴wek? Dro盥鄴wki nie s bardzo s這dkie, do tego puchate z chrupi帷 kruszonk i p豉tkami migda堯w, z duuu膨 ilo軼i pysznych owoc闚. Hit pocz徠ku wiosny, polecam!

SKxDNIKI (na 12 sztuk):
30g dro盥篡
250ml lekko ciep貫go mleka
1 cukier wanilinowy

550g m彗i pszennej (typ 650)
szczypta soli
3 造磬i cukru
2 jajka
120g roztopionego mas豉 (przestudzonego, nie zimnego)

METODA TRADYCYJNA: do lekko ciep貫go mleka wkruszy dro盥瞠, doda cukier wanilinowy, dok豉dnie rozetrze. Pozostawi w ciep造m miejscu na 15-20minut a zaczyn ruszy, czyli spieni si i uro郾ie.
Po tym czasie na stolnicy lub w du篡m naczyniu po陰czy m彗, cukier, s鏊, jajka i zaczyn, wyrobi g豉dkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wla t逝szcz. Ponownie zagnie嗆 ciasto powinno by jednolite i b造szcz帷e ale niezbyt zwarte. Naczynie przykry lnian 軼iereczka i odstawi do wyrastania w ciep貫 miejsce na oko這 1h.

METODA MASZYNOWA: w misie maszyny umie軼i kolejno mleko, mas這, jajka, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, na koniec wkruszy dro盥瞠 i ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

WSAD OWOCOWY:
3 du瞠 這dygi rabarbaru
ok. 250g truskawek
3 造磬i br您owego cukru

Rabarbar i truskawki umy. υdygi obra i pokroi w oko這 centymetrowe plasterki. Truskawki odszypu趾owa i pokroi na 獞iartki, lub drobniej, je郵i truskawki s du瞠. Owoce (wiem, rabarbar jest warzywem...) umie軼i w misce, zasypa cukrem i dok豉dnie wymiesza. Odstawi.

KRUSZONKA:
1 造磬a zimnego mas豉
1 造磬a cukru (najlepiej z prawdziw wanili)
2 造磬i m彗i pszennej

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w miseczce i rozciera mi璠zy palcami do czasu a powstan grudki. Odstawi do lod闚ki do czasu u篡cia.

DODATKOWO:
ok. 25g p豉tk闚 migda這wych
6 造瞠czek bu趾i tartej

Kiedy dro盥鄴wki s ju rozpulchnione dno szerokiej szklanki zanurzy w m帷e. W ka盥ej bu貫czce mocno odciska wg喚bienie szklank. Do ka盥ego do趾a wsypa po p馧 造瞠czki bu趾i tartej, a nast瘼nie nak豉da spore porcje owoc闚 (owoce najlepiej nak豉da z czubkiem, poniewa ciasto po bokach uro郾ie, z kolei owoce puszcz sok i nieco "oklapn"). Posypa kruszonka i p豉tkami migda這wymi.

PIECZENIE: 190st, ok. 20-25minut (do zarumienienia)

Przed podaniem dro盥鄴wki mo積a posypa cukrem pudrem. Wed逝g mnie najlepsze s jeszcze lekko ciep貫, pycha!

S這dka magia od kuchni


鈔oda, 01 kwietnia 2015

Ufff.... Uda這 si. Na ostatnia chwil zestawienie Wielkanocnych przepis闚 z ca貫go bloga w jednym miejscu :) B璠zie mi mi這, je郵i na 安i皻a si璕ni璚ie po SMoK'owe przepisy. Aby przej嗆 do przepisu nale篡 klikn望 w zdj璚ie.

Babka gotowana z wanili, cytryn i rumowym lukrem

Cha逕owo-sezamowa babka z tahini

Babka czekoladowo-orzechowa

Babka z pralinami, czekolad i migda豉mi

Baba trzy-smakowa z czekolad, kaw i pomara鎍z

Bia趾owa baba "Kwitn帷y Tulipan"

Babka z ajerkoniakiem

Babka mi皻owo-czekoladowa

Baba kr闚kowa

Babka cytrynowo-serowa

Babka tiramisu z likierem kawowym

Zielone ciasto szpinakowe z serkiem

Klasyczna pascha z bakaliami

Pascha czekoladowa z migda豉mi i amaretto

Mazurek pomara鎍zowo-marcepanowy na cie軼ie francuskim

Tarta gianduia (kt鏎a mo瞠 robi za mazurka gianduia)

S這dko-s這na tarta karmel-love (jak wy瞠j)

Mazurek marcepanowy ze 郵iwkami w winie

Mazurek cha逕owy z malinami i sezamkami

Cha趾a - najlepsza na 鈍iecie

Colomba Pasquale

Cytrynowe Pavlovy z musem z cytryn i truskawkami

Wielkanocne ciastka na patyku

Sernik z mas貫m orzechowym

Sernik gotowany z pra穎nymi jab趾ami

Sernik kawowy

Sernik z kwa郾ej 鄉ietany

Sernik lany

 Sernik-desernik z bia陰 czekolad i brzoskwiniami

S這dka magia od kuchni
 Zapraszam:)

wtorek, 31 marca 2015

W tym roku wreszcie kupi豉m form na babk gotowan. My郵a豉m o tym d逝uugo, d逝uugo. Szczerze powiedziawszy zawsze mam opory przed tego typu zakupami, poniewa, nie ukrywam, wi瘯szo嗆 z nich u篡wam raz, g鏎a dwa. W ko鎍u si zdecydowa豉m i wszystko by這by dobrze, gdyby nie to, 瞠 okaza這 si, 瞠 nie mam tak du瞠go garnka, 瞠by zamkn望 w nim kupion form... ehhh... Po篡czy豉m gar od te軼iowej, niestety bez pokrywki... No, z這郵iwo嗆 przebrzyd豉 martwych przedmiot闚. Technicznie musz to jeszcze przepracowa. Ale tak czy siak, ma豉 pr鏏na baba jest. Zrobi豉m klasyczn, jasn z dodatkiem rumu, cytryny i wanilii. Jak smakuje babka gotowana? Jak babka. Konsystencja ciasta jest nieco bardziej zwarta, ale, troch wbrew pozorom, nie jest ci篹ka czy gliniasta - wprost przeciwnie jest krucha i sypka, taka piaskowa. Jej wielkim plusem jest to, 瞠 babki nie da si przypali, nie ucieknie z formy i nie zajmuje piekarnika w tym newralgicznym, przed鈍i徠ecznym czasie:)

SKxDNIKI (na ma陰 form - cho mam du膨:):

250g mi瘯kiego mas豉
150g drobnego cukru do wypiek闚
5 du篡ch jaj
130g m彗i pszennej tortowej
160g m彗i ziemniaczanej
3 造瞠czki proszku do pieczenia
ziarenka z 1 laski wanilii
sk鏎ka otarta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
2 造磬i rumu

Mas這 utrze z cukrem na jasn puszysta mas. Ci庵le ucieraj帷 dodawa po jednym jajku. Nast瘼nie wsypa m彗 z proszkiem, sk鏎k z cytryny, ziarenka wanilii, dola sok i rum - wymiesza mikserem. Form na bab wysmarowa mas貫m i wysypa kasz mann, r闚nomiernie wype軟i ciastem, przykry. Na dnie du瞠go garnka u這篡 bawe軟ian 軼iereczk, wstawi form i zala wod do 3/4 wysoko軼i formy. Garnek przykry i postawi na ma造m ogniu. Zagotowa.

GOTOWANIE: 80minut, od chwili zagotowania

Po tym czasie odkry garnek i pozostawi babk w gor帷ej wodzie jeszcze 10minut. Zdj望 pokryw z formy i odparowa ciasto kolejne 10minut. Nast瘼nie delikatnie wyj望 bab z formy i ostudzi na kratce.

LUKIER RUMOWY:
2 造磬i rumu
1 造磬a ciep貫j wody
1 szklanka cukru pudru

Cukier puder utrze z wod i rumem. Je郵i lukier jest zbyt rzadki doda cukru, je郵i zbyt g瘰ty - rumu lub wody. Pola lekko przestudzona bab.

S這dka magia od kuchni


czwartek, 26 marca 2015

W mojej rodzinie nie ma tradycji Paschy, jednak przygotowuje si j ju od kilku lat. Na blogach mo積a spotka mn鏀two przepis闚 na Pasch z gotowego twarogu, ja jednak jestem zdania, 瞠 jak Pascha, to jedynie z sera przygotowanego samodzielnie. Taki deser jest du穎 delikatniejszy i kremowy, bez charakterystycznej dla bia貫go sera kwa郾ej nuty. Dla tego smaku i konsystencji warto po鈍i璚i t chwile d逝瞠j (je郵i faktycznie zajmie to d逝窺zy czas, bo przygotowuj帷 ser samodzielnie nie trzeba go ju mieli).
Ju od dw鏂h lat my郵a豉m o wersji Paschy z czekolad, ale jako brakowa這 mi czasu. W tym ostatecznie zdecydowa豉m, 瞠 si za to bior. I co? Poniewa nie jestem fank twarogu, za to wielk czekolady - ta wersja smakowa豉 mi zdecydowanie bardziej (chocia wi瘯szo嗆 zjad Ma造 Cz這wiek i ju upomina si o kolejn), niemniej... moim zdaniem czekoladowa to nie Pascha:) Przynajmniej nie taka prawdziwa. Wiernym tradycji polecam poprzedni przepis na Pasch Wielkanocn. Dla tych, kt鏎zy lubi robi tradycji troch za do嗆, troch wbrew - polecam, mocno czekoladowy, kremowy deser wzbogacony pra穎nymi migda豉mi i nut Amaretto na pewno b璠zie gwiazd sto逝, niekoniecznie na Wielkanoc:)

SKxDNIKI (na obj皻o嗆 ok. 1,5l):
2l pe軟ego mleka (lod闚kowego, nie UHT)
1/2l kwa郾ej 鄉ietany
5 du篡ch jajek

Mleko zagotowa (od czasu do czasu mieszaj帷 aby nie przypala這 si od do逝). Jajka roztrzepa w 鄉ietanie i wla do wrz帷ego mleka. Zmniejszy p這mie i na ma造m ogniu gotowa do momentu a ca這嗆 si zwa篡 i wyra幡ie rozdzieli na grudki twarogu i serwatk (nale篡 gotowa na mo磧iwie najmniejszym ogniu, mieszanka nie powinna by przegrzana). Odstawi do ostygni璚ia.
Du瞠, g瘰te sito wy這篡 podw鎩n gaz lub pieluch tetrow. Zawarto嗆 garnka przecedzi przez sito. Mocno odcisn望 pozosta這軼i serwatki. I pozostawi ser na sicie jeszcze kilka godzin, aby mie pewno嗆, 瞠 ser nie jest zbyt mokry (najlepiej na tym etapie twar鏬 wstawi na noc lub przynajmniej 3-4h na sicie do lod闚ki, koniecznie przykryty foli, aby nie ch這n掖 zapach闚).

PONADTO:
250g mi瘯kiego mas豉

1/2 szklanki cukru pudru
2 造磬i likieru Amaretto
200g czekolady gorzkiej lub deserowej

120g drobno posiekanych migda堯w bez sk鏎ek, podpra穎nych na patelni bez t逝szczu
80g posiekanej drobno dowolnej czekolady (opcjonalnie)

Po tym czasie czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Do mas豉 dodawa stopniowo twar鏬, ci庵le ucieraj帷, a do uzyskania g豉dkiego kremu.Ucieraj帷 wla czekolad i amaretto. Na sam koniec wsypa migda造 i ewentualnie kawa趾i czekolady.
Gotow mas prze這篡 do naczynia* wy這穎nego podw鎩n gaz lub pieluch tetrow, na tyle du膨, aby mo積a j potem zawin望 nad deserem. Deser ugnie嗆 w naczyniu, aby dobrze je wype軟i, a nast瘼nie zawin望 nad nim gaz lub pieluch, najlepiej skr璚aj帷 nadmiar materia逝. Odstawi do lod闚ki na co najmniej 4-6h (najlepiej ca陰 noc).

* tradycyjnie pasch przygotowuje si w glinianych donicach z otworem w dnie, aby zapewni cyrkulacje i odprowadzenie ewentualnej wilgoci, dobrym rozwi您aniem jest durszlak (prezentowana Pascha, jest w豉郾ie "durszlakowa" :). Je郵i sami przygotowujemy ser i jest dobrze odci郾i皻y nie ma konieczno軼i przygotowywania deseru w naczyniu z otworami, sama ju nie raz robi豉m Pasch w zwyk造ch miskach.

S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 20 marca 2015

"Wiosna, wiosna, wiosna - ach, to Ty!" A si lepiej wstaje, prawda? Cz窷ciej spogl康a przez okno, oddycha jako g喚biej - pe軟 piersi... tak? Jedn z moich wiosennych propozycji s torciki Pavlova z delikatnym, s這dziutkim cytrynowym musem i truskawkami. Pe貫n s這dyczy deser na chrupkiej z zewn徠rz i lekko lepkiej w 鈔odku bezie, bardzo s這dki, ale prze豉many kwaskowato軼i cytryn i 鈍ie穎軼i owoc闚 na pewno wywo豉 u鄉iech na twarzy ka盥ego, na kt鏎ego talerzu wyl康uje :) A jeszcze te kolory!

SKxDNIKI:

BEZA (10 kr捫k闚):

7 bia貫k du篡ch jaj
400g cukru
1 造ka m彗i ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
sk鏎ka otarta z 2 cytryn

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo, po 造盧e, dodawa cukier, po ka盥ej porcji miksowa a piana b璠zie sztywna i l郾i帷a. Na koniec do bezy przesia m彗, doda sok i sk鏎k z cytryny, zmiksowa. Na blasze do pieczenia roz這篡 bez w okr璕i o 鈔ednicy oko這 8-10cm, zachowuj帷 mi璠zy nimi kilkucentymetrowe odst瘼y. Na ka盥y kr捫ek nak豉da豉m 3-4 造磬i masy.

PIECZENIE: 175st, 8-10minut, a nast瘼nie 120st. ok. 60-75minut (beza ma by chrupka w dotyku, z wyra幡 skorupk)

MUS CYTRYNOWY:
sok wyci郾i皻y z dw鏂h soczystych cytryn
75g cukru

3 鄴速ka du篡ch jaj
75g cukru

150g mi瘯kiego mas豉
sk鏎ka otarta z 1 cytryny

250ml 鄉ietanki krem闚ki 36%

Sok z cytryny z 75g cukru zagotowa mieszaj帷 do rozpuszczenia cukru. W misce ubi 鄴速ka z pozosta造m cukrem na jasn puszyst mas, tak, aby przynajmniej podwoi造 obj皻o嗆. Do 鄴速ek. Ci庵le ubijaj帷 wla gor帷y syrop i ubija jeszcze ok. 1-2minut. Przela do garnuszka i zagotowa na wolnym ogniu nieustannie mieszaj帷.
Gor帷 mas przela do misy i ubija przez kilkana軼ie minut, a masa ca趾owicie ostygnie, stanie si puszysta i podwoi obj皻o嗆. Nie przestaj帷 ubija stopniowo dodawa mi瘯kie mas這, a na koniec sk鏎k cytrynow.
W drugim naczyniu ubi 鄉ietank. Prze這篡 do masy cytrynowej i delikatnie wymiesza. Mus przechowywa w lod闚ce.

DODATKOWO:
ok. 700g truskawek

Bezpo鈔ednio przed podaniem na kr捫ki bezowe na這篡 mus cytrynowy a nast瘼nie pokrojone truskawki.

S這dka magia od kuchni


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
| < Wrzesie 2015 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel