czwartek, 30 pa寮ziernika 2014

Obiecana wcze郾iej tarta gianduia. Cudowna, idealna, najlepsza. Polecam rozwa篡 j w kontek軼ie 鈍i徠 Bo瞠go Narodzenia, bo czekolada i orzechy to duet stworzony na 鈍i徠eczny st馧. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu, nie zajmie du穎 czasu w i tak napi皻ym grafiku przygotowa. Jest efektowna, ale 陰czy w sobie klasyczne smaki, kt鏎e na pewno znajd zwolennik闚 we wszystkich pokoleniach spotykaj帷ych si przy stole.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
150g maki
40g ciemnego kakao
60g cukru pudru
1 jajko
100g zimnego mas豉
szczypta soli

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w du瞠j misie lub na stolnicy, szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Owin望 foli i od這篡 do lod闚ki na oko這 1h. Po tym czasie form do tarty o wymiarach ok. 12x35cm wysmarowa t逝szczem. Ciasto rozwa趾owa na placek nieco wi瘯szy ni wymiary foremki, lekko podsypuj帷 m彗. Ciasto delikatnie przenie嗆 do foremki, usun望 nadmiar na bokach, a dno g瘰to po nak逝wa widelcem. Ciasto przykry papierem do pieczenia i obci捫y ceramicznymi kulkami do tarty lub such fasol du篡 ja.

PIECZENIE: 200st, 15 minut - po czym usun望 obci捫enie, nast瘼nie piec kolejne 15minut

NA NADZIENIE:
150ml 鄉ietanki kremowej 30%
100g czekolady mlecznej
100g czekolady deserowej
3 du瞠 造磬i Nutelli

150g orzech闚 laskowych

Orzechy wysypa na blaszk i wstawi do piekarnika nagrzanego do 120st, na kilka-kilkana軼ie minut. Co jaki czas wstrz御n望 blaszk. Orzechy s gotowe kiedy sk鏎ki pop瘯aj i zaczynaj odchodzi. Po wyj璚iu z piekarnika lekko przestudzi, obra.

妃ietank zagotowa, zdj望 z ognia. Natychmiast wrzuci po豉mane w kawa趾i czekolady i wymiesza do momentu uzyskania g豉dkiej, l郾i帷ej masy. Doda Nutell i ponownie wymiesza. Na koniec dorzuci pra穎ne orzechy. Gotow mas wy這篡 na przestudzone ciasto. Przed podaniem sch這dzi kilka godzin w lod闚ce. Mo積a udekorowa kawa趾ami czekolady i orzech闚 laskowych.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 29 pa寮ziernika 2014

Pyszny, bardzo jesienny kruchy placek, rzec by mo積a jesie w kawa趾u. Jest tu nieco korzennych przypraw, jest ca豉 gama owoc闚 jesieni: jab趾a, orzechy, rodzynki, powid豉 郵iwkowe. Wszystko przykrywa cienka warstwa bezowej pianki. Naprawd konieczne do upieczenia w tej porze roku. Dla tych wszystkich, kt鏎zy lubi jesie, 瞠by polubili j jeszcze bardziej i dla tych, kt鏎zy jesieni nie lubi, 瞠by przekonali si, 瞠 jesie jednak da si lubi:)

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
200g m彗i pszennej
1 造瞠czka ciemnego kakao
1 造瞠czka proszku do pieczenia
2 造瞠czki przyprawy do piernika (takiej, kt鏎a nie ma w sk豉dzie m彗i, je郵i ma - co najmniej 2 造磬i)
80g cukru pudru
2 jajka
170g mas豉 lub dobrej jako軼i margaryny do wypiek闚

Wszystkie sk豉dniki umie軼i na stolnicy lub w du瞠j misie i szybko zagnie嗆 na jednolite ciasto. Gotowe podzieli na dwie cz窷ci w stosunku, mniej wi璚ej, 2/3 i 1/3. Obie porcje ciasta owin望 foli spo篡wcz i od這篡 do zamra瘸lnika na 30-60minut.
Po tym czasie wi瘯sz cz窷 ciasta zetrze na tarce na blach o wymiarach ok. 20x30cm o dnie wy這穎nym papierem do pieczenia, tak aby wi鏎ki ciasta r闚nomiernie pokry造 dno.

NADZIENIE:
1kg jab貫k
200g orzech闚 w這skich
100g rodzynek
1 s這iczek (ok. 280-300g) powide 郵iwkowych

3 造磬i bu趾i tartej lub kaszy manny

Jab趾a umy, obra i zetrze na tarce o du篡ch oczkach. Odcisn望 z nadmiaru soku. Starte ciasto lekko docisn望 do dna otwart d這ni. R闚nomiernie obsypa bu趾 tart lub kasz mann. Nastepnie roz這篡 warstw jab貫k.
Orzechy (mo積a je grubo posieka, ale ja jedynie kruszy豉m w d這niach, wsypuj帷 do miski, tak, 瞠 豉ma造 si tylko najwi瘯sze kawa趾i) i rodzynki wymiesza z powid豉mi. Roz這篡 na jab趾ach

PONADTO:
3 bia趾a
4 造磬i cukru

Bia趾a ubi na sztywn pian. Po 造盧e dodawa cukier po ka盥ej porcji miksuj帷 kr鏒ko, a piana stanie si l郾i帷a. Delikatnie wy這篡 na powid豉, r闚nomiernie rozprowadzi. Na wierzch zetrze pozosta貫 ciasto

PIECZENIE: 180st, ok. 50-55minut

Przed podaniem ostudzi i opr鏀zy cukrem pudrem. Mo積a przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 28 pa寮ziernika 2014

Jest jedno kr鏒kie s這wo, kt鏎e bardzo skutecznie potrafi zach璚i mnie do bezrefleksyjnego zakupu "gianduia". Po陰czenie czekolady z orzechami laskowymi, o cudownym smaku i powalaj帷ym zapachu jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych. Naprawd uwielbiam i my郵, 瞠 wi瘯szo軼i z Was tak瞠 nie musz zach璚a. Ciasteczka s syc帷e, aromatyczne, niezbyt s這dkie, z wyra幡ie dominuj帷ym orzechowym akordem (bo nuta to nie jest:)). A po ciuchutku powiem, 瞠 w najbli窺zych dniach na blogu kolejny przepis z giandui w tytule.

SKxDNIKI (na ok. 2 tuziny ciastek):

120g Nutelli
90g mi瘯kiego mas豉
80g cukru pudru
1 du瞠 jajko
1 czubata 造磬a g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany 18%
120g m彗i
1 造瞠czka ciemnego kakao
80g m彗i z orzech闚 laskowych
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
100g drobno krojonych orzech闚 laskowych*

* je郵i sami kroimy orzechy, uprzednio nale篡 je upra篡 na suchej, rozgrzanej patelni lub na najwy窺zej p馧ce piekarnika rozgrzanego do 120st do momentu w kt鏎ym sk鏎ka orzech闚 zacznie p瘯a. Tak przygotowane orzechy nale篡 przestudzi, a nast瘼nie obra.

Rozgrza such patelni, na rozgrzan wsypa pokrojone orzechy laskowe i od czasu do czasu potrz御aj帷 pra篡 do momentu lekkiego zarumienienia. Przesypa do miseczki. Patelni ponownie rozgrza i wysypa na ni m彗 orzechow. Przemiesza kilka razy i od razu zsypa, aby nie spali orzech闚.
Mas這, Nutell, cukier puder i jajko utrze na puszyst mas. Doda 鄉ietan, a nast瘼nie m彗, m彗 orzechow, kakao, proszek do pieczenia. Zmiksowa do jednolitej konsystencji. Na koniec doda pokrojone orzechy. Wymiesza.
Z ciasta, w d這niach, formowa kulki wielko軼i du瞠go w這skiego orzecha (je郵i ciasto bardzo klei si do r彗 nale篡 sch這dzi je oko這 30minut w lod闚ce), ka盥 sp豉szczy otwart d這ni. Gotowe uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia w niezbyt du篡ch odst瘼ach.

PIECZENIE: 180st, ok. 12-15minut

Upieczone ciasteczka ostudzi na kratce.

DODATKOWO:
100g czekolady mlecznej lub deserowej

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Za pomoc p璠zelka lub ma貫j 造瞠czki posmarowa sp鏚 ka盥ego ciastka czekolad. Pozostawi do zastygni璚ia. Ciastka przechowywa z metalowej, zamkni皻ej puszce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 27 pa寮ziernika 2014

Dopiero w zesz造m tygodniu mia豉m okazj spr鏏owa nowej linii Wedla Karmellove. Generalnie mnie nie ci庵n窸o, bo bia豉 czekolada to nie czekolada, w dodatku smakuje jak 鈍ieczka. Ale to najwidoczniej zrobi這 konsumencki hit, bo troch mi zaj窸o zanim znalaz豉m j na p馧ce. Za to w ferworze poszukiwa mia豉m kilka razy, w徠pliw przyjemno嗆, trafienia na samotn cen闚k pod/nad pust p馧k, co, przyznam, nieco mnie zdeterminowa這. Znaczy smakuje. Faktycznie pozytywnie si zaskoczy豉m, bo produkt okaza si by ca趾iem, ca趾iem. Jak na bia陰 czekolad wprost rewelacyjny. Tak si z這篡這, 瞠 w tym samym czasie sta豉m si szcz窷liw posiadaczk pod逝積ej formy do tarty o jakiej od dawna marzy豉m i od razu wiedzia豉m. Tarta karmel-love z solonymi orzeszkami nie jest wykonana z u篡ciem rzeczonej czekolady (ale co to za sztuka roztopi czekolad o konkretnym smaku i powiedzie, sp鎩rzcie co osi庵n窸am, prawda?), ale jej smak z du膨 dok豉dno軼i j odzwierciedla. Je郵i to Wy wykupili軼ie ca造 zapas tej s這dko軼i z market闚, to to ciasto jest dla Was, ze specjaln dedykacja:)

SKxDNIKI:

NA SP笈:
200g m彗i
50g cukru pudru
100g zimnego mas豉
1 jajko
szczypta soli

Wszystkie sk豉dniki umie軼i na stolnicy lub w du瞠j misce i szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce oko這 1h. Po tym czasie form do tarty o wymiarach ok. 11x35cm wysmarowa mas貫m. Ciasto rozwa趾owa na prostok徠 d逝窺zy o kilka centymetr闚 ni wymiary foremki, lekko podsypuj帷 m彗. Ostro積ie prze這篡 do formy i g瘰to po nak逝wa widelcem. Przykry papierem do pieczenia, a na wierzch wysypa ceramiczne kulki do pieczenia tarty lub such fasol du篡 ja.

PIECZENIE: 180st, 15minut, po czym usun望 obci捫enie, a nast瘼nie kolejne 15-20minut do zez這cenia ciasta

KARMEL:
1/3 szklanki cukru
2 造磬i wody

W garnuszku (nie teflonowym!) umie軼i cukier z wod. Mieszaj帷 do rozpuszczenia cukru, zagotowa. Po tym czasie nale篡 przesta miesza syrop, w razie potrzeby mo積a lekko potrz御n望 garnuszkiem. Syrop cukrowy gotowa na ma造m ogniu do momentu gdy wi瘯szo嗆 wody wyparuje, masa zg瘰tnieje i nabierze bursztynowego koloru. Tak przygotowany karmel nale篡 szybko wyla na papier do pieczenia i rozsmarowa cienko metalowym no瞠m. Ostudzi a nast瘼nie po豉ma na ma貫 kawa趾i (zrobi豉m to t逝czkiem do mi瘰a).

NADZIENIE:
100ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
200g bia貫j czekolady
3 czubate 造磬i kajmaku (masy kr闚kowej)
100g solonych orzeszk闚 ziemnych
rozkruszony karmel

妃ietank zagotowa, zdj望 z ognia i natychmiast wrzuci do niej po豉man w kawa趾i bia陰 czekolad. Dok豉dnie rozmiesza. Doda kajmak i ponownie rozmiesza na jednolit, g豉dk mas. Dosypa orzeszk闚 i zamiesza. Odstawi na 15-30minut, do ca趾owitego ostudzenia i wsypa pokruszony karmel, po陰czy. Mas prze這篡 na przygotowan tart.

Przed podaniem sch這dzi kilka godzin w lod闚ce. Mo積a udekorowa solonymi orzeszkami i kawa趾ami karmelu. Przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 24 pa寮ziernika 2014

Mo瞠 Wam si wydawa, 瞠 ten przepis ju znacie, 瞠 ju gdzie tu by. Jest to wra瞠nie zarazem prawdziwe jak i nieprawdziwe. Bo faktycznie by tu ju deser bardzo podobny, ale... Ale co jaki czas odczuwam potrzeb, tudzie przymus wzi璚ia "na warsztat", kt鏎ego z archiwalnych przepis闚 . W stosunku do pierwowzoru ciasto zawiera wi璚ej kokosu, jest mniej s這dkie, a warstwa mleczna delikatniejsza. Magiczny deser, rozwarstwiaj帷y si w pieczeniu, kt鏎y pi瘯nie si prezentuje i przywodzi na my郵 rajsk lagun z turkusow wod, kokosowymi palmami i bia造m piaskiem.

SKxDNIKI:
1 du瘸 puszka mleka skondensowanego s這dzonego (530g)
3 jajka
200g wi鏎ek kokosowych
400ml mleka

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misie i wymiesza za pomoc miksera. P造nn mas przela do tortownicy o 鈔. 18cm lub ma貫j keks闚ki (13x20cm) wy這穎nej papierem do pieczenia (dno i wszystkie boki). Form umie軼i w wi瘯szej blaszce wype軟ionej gor帷 wod, tak, aby poziom wody si璕a do mniej wi璚ej 3/4 wysoko軼i ciasta (pieczenie w tzw. k徙ieli wodnej).

PIECZENIE: 180st, 90minut (po 30minutach, kiedy kokos zaczyna delikatnie si rumieni, przykry foli aluminiow)

Po ostudzeniu ciasto wyci庵n望 z formy. Wierzch ciasta przykry talerzem lub pater i ca這嗆 odwr鏂i do g鏎y nogami, tak, aby warstwa kokosowa znalaz豉 si na dole.

POLEWA:
150g czekolady deserowej
1/2 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%*

gar嗆 p豉tk闚 kokosowych do dekoracji

W garnuszku zagotowa krem闚k. Do gor帷ej wsypa po豉man na kawa趾i czekolad i dok豉dnie rozmiesza do momentu uzyskania g豉dkiej i l郾i帷ej masy (mo積a lekko podgrza, je郵i czekolada nie chce si rozpu軼i). Polew obla ciasto, posypa p豉tkami i odstawi co lekkiego zastygni璚ia.

Torcik przechowywa w lod闚ce, podawa sch這dzony.

*znacie to uczucie - wk豉dacie ciasto do piekarnika, patrzycie na blat a tam jajka/鄉ietana/proszek do pieczenia/szklanka cukru? No, wi璚 ja wyla豉m roztopion czekolad na torcik, a krem闚ka... w lod闚ce. Tak瞠 mimo, 瞠 polewa by豉 pyszna, to jednak ci篹ko j by這 kroi i si 豉ma豉, co wida na zdj璚iach. Jednak je郵i wykonacie polew zgodnie z przepisem z pewno軼i Wam to nie grozi:)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis na tego typu ciasto znalaz豉m na stronie Moje Wypieki, zmodyfikowa豉m go jednak i zmieni豉m wzajemne proporcje sk豉dnik闚

鈔oda, 22 pa寮ziernika 2014

Domowy likier kawowy mo積a z wys帷zy na spotkaniu z przyjaci馧mi, dola do rozgrzewaj帷ej kawy. Idealnie nada si jako dodatek do krem闚, nas帷zania biszkoptu czy w tiramisu. G喚boki kolor i pi瘯ny zapach kawy z wanili roztaczaj帷y si po otwarciu butelki z pewno軼i przekona ka盥ego.

SKxDNIKI (na ok. 1l):

500ml czystej w鏚ki dobrej jako軼i lub 250ml spirytusu po陰czonego z 250ml wody
500ml wrz徠ku
10 造瞠k 鈍ie穎 mielonej kawy (polecam u篡 kawy karmelizowanej)
1,5 szklanki cukru
2 laski wanilii

Wanili wydr捫y, ziarna po陰czy ze 鈍ie穎 mielon kaw. Kaw z wanili zaparzy w zaparzaczu, ekspresie przelewowym, kawiarce lub przekapa przez papierowy filtr najpierw 250ml wody, nast瘼nie, t sam kaw drug po這w wody. Do gotowego wywaru wsypa cukier i, wymiesza, dorzuci kor wanilii i pozostawi do ostudzenia. Po tym czasie kor od這wi (mo瞠my ponownie umie軼i j w butelce z likierem, pod闚czas aromat waniliowy gotowego likieru b璠zie bardziej intensywny), a wywar po陰czy z alkoholem.
Przela do czystej szklanej butelki.

Odstawi w ch這dne ciemne miejsce (ale nie do lod闚ki!). W czasie przechodzenia si smak闚 likier co jaki czas zamiesza odwracaj帷 butelk do g鏎y nogami i z powrotem. Likier mo積a degustowa ju po kilku dniach, jednak pe軟i smaku osi庵a po oko這 miesi帷u.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 21 pa寮ziernika 2014

Lekkie, owocowe ciasto na po瞠gnanie, mo瞠 nie tyle lata, co malin, bo niestety nawet ta p騧na odmiana ju si definitywnie ko鎍zy. Na ca貫 szcz窷cie spokojnie mo積a przygotowa ciasto z mro穎nymi owocami, zawsze wtedy, kiedy mamy ochot - przynajmniej na chwil, cho熲y my郵ami wr鏂i do ciep造ch dni. Mimo, ze ciasto jest wysokie i wielowarstwowe robi si je banalnie prosto i stosunkowo szybko. Dadz rad nawet najbardziej pocz徠kuj帷y. Koniecznie spr鏏ujcie!

SKxDNIKI:

CIASTO:
1 jajko
75g mi瘯kiego mas豉
100g br您owego cukru
60g m彗i
25g ciemnego kakao
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 造磬a kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany 18%

Jajka, mas這 i cukier utrze na puszyst mas. Doda suche sk豉dniki, a nast瘼nie stopniowo, po 造盧e, 鄉ietan. Zmiksowa na jednolit mas. Ciasto prze這篡 do blachy o wymiarach ok. 24x24cm, wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, ok. 20min (do suchego patyczka)

MASA I:
1kg g瘰tego serka homogenizowanego waniliowego lub sera sernikowego homogenizowanego waniliowego
20g (5 造瞠czek) 瞠latyny
1/2 szklanki cukru pudru

疾latyn zala 1/2 szklanki zimnej wody i odstawi do nap璚znienie. Serek zmiksowa z cukrem pudrem. Nap璚znia陰 瞠latyn rozpu軼i na niewielkim ogniu, mieszaj帷. Ubijaj帷 mikserem mas serow wlewa powoli 瞠latyn. Wyla na ostudzony sp鏚 i wstawi do lod闚ki.

MASA II:
500g malin 鈍ie篡ch lub mro穎nych
2 galaretki malinowe

Galaretki rozpu軼i w 800ml gor帷ej wody. Wsypa maliny i odstawi do momentu, a galaretka zacznie lekko t篹e. Po tym czasie przela na warstw serow. Odstawi do lod闚ki.

MASA III:
500ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
2 galaretki malinowe

Galaretki rozpu軼i w 500ml gor帷ej wody. Odstawi do ca趾owitego ostudzenia lub lekkiego t篹enia. 妃ietan ubi na sztywno. Ustawi obroty miksera na najni窺ze i stopniowo dolewa ostudzon galaretk. Mas wyla na st篹a陰 galaretk z malinami. Odstawi do lod闚ki.

NA G紑:
200ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
1 造瞠czka cukru pudru
opcjonalnie 1 usztywniacz do 鄉ietany

Krem闚k ubi na sztywno z cukrem i ewentualnie usztywniaczem. Prze這篡 do r瘯awa cukierniczego z ko鎍闚k w kszta販ie gwiazdki. Wyciska rozetki w regularnych odst瘼ach na sch這dzone ciasto (kiedy pianka st篹eje).

Przed krojeniem ciasto nale篡 dobrze sch這dzi, co najmniej 5-6h w lod闚ce (lub ca陰 noc). Przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 17 pa寮ziernika 2014

Wracam do tego przepisu bo nie dawa mi troch spokoju. Kiedy zrobi豉m go zgodnie w orygina貫m mia豉m wra瞠nie, 瞠 dyni w nim zdecydowanie za ma這, a nie chcia豉m tak tego zostawi, bo to wyj徠kowe ciasto. Do ciasta z dyni zawsze potrzebne by這 piure, ewentualnie dynia starta na tarce. To ciasto od razu przekona這 mnie do siebie, bo jest dyni, po prostu, nadziane. Dynie trzeba pokroi w kawa趾i, jak dajmy na to, jab趾a i, przed pieczeniem, surow rozsypa na kruchym cie軼ie. W dodatku, o dziwo, nie towarzyszy jej ga趾a muszkato這wa i cynamon a suszone 郵iwki. I powiem jeszcze jedno, to najlepsze wydanie dyniowego ciasta jakie jad豉m do tej pory. Baaardzo polecam.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
500g m彗i
150g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 造瞠czka proszku do pieczenia
3 鄴速ka
250g zimnego mas豉
sk鏎ka starta z 1 pomara鎍zy

Wszystkie sk豉dniki szybko zagnie嗆 na jednolite ciasto. Podzieli w proporcjach 2/3 i 1/3. Obie porcje ciasta owin望 foli spo篡wcz i w這篡 na 30-60 minut do zamra瘸rki.

NA NADZIENIE:
800g dyni, wydr捫onej, obranej i pokrojonej na ma貫 kawa趾i (ok 2x2cm)
250g suszonych 郵iwek, drobno pokrojonych
200g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowe
3 cukry wanilinowe

Pokrojon dynie w misce zasypa cukrami, wymiesza. Odstawi na 15 minut. Po tym czasie odla wypuszczony sok, doda sk鏎k i pokrojone 郵iwki, wymiesza.

PONADTO:
3 bia趾a
4 造磬i cukru

2 造磬i bu趾i tartej

Bia趾a ubi na bardzo sztywn pian, a nast瘼nie po 造盧e dodawa cukier, po ka盥ej porcji ubijaj帷 do momentu a masa b璠zie g豉dka i l郾i帷a.

Form o wymiarach ok. 28x40cm w這篡 papierem do pieczenia. Wi瘯sz cz窷 ciasta zetrze na tarce o grubych oczkach, tak aby ciasto szczelnie pokry這 dno blachy. Lekko docisn望 d這ni. Ciasto r闚nomiernie obsypa cienk warstw bu趾i tartej, nast瘼nie wy這篡 dynie. Przykry pian z bia貫k, a na koniec zetrze na wierzch drug cz窷 ciasta.

PIECZENIE: 180st, oko這 50-60minut

LUKIER:
1/2 szklanki cukru pudru
1 造瞠czka wody

Cukier puder utrze z wod na jednolity, g瘰ty lukier. W razie potrzeby zag窷ci dodatkowym cukrem lub rozrzedzi wod. Lukier prze這篡 do woreczka z obci皻ym rogiem lub r瘯awa cukierniczego. Na cie軼ie namalowa lukrem nieregularne esy-floresy.

Przed podaniem ca趾owicie wystudzi. Mo積a przechowywa r闚nie dobrze w lod闚ce co w temperaturze pokojowej.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis pochodzi z bloga Moje Ciacho; zmodyfikowany



鈔oda, 15 pa寮ziernika 2014

Naprawd baaaardzo, baaaardzo czekoladowe, mi瘯kie i syc帷e. Optymistyczne ciacha z kolorowymi M&M'sami w chrupi帷ych skorupkach. C騜 jeszcze mog o nich powiedzie? Pokochaj je zar闚no dzieci jak i doro郵i. Na pewno b璠ziecie do nich wraca. Czekoladoholikom polecam od razu zrobi z dw鏂h porcji:)

SKxDNIKI (na ok. 18 du篡ch ciastek):

200g czekolady deserowej
120g mas豉

2 du瞠 jajka
130g br您owego cukru do wypiek闚

120g m彗i
30g ciemnego kakao
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
1/4 造瞠czki soli

ok. 150g M&M's Chocolate

Czekolad po豉ma na kawa趾i i rozpu軼i z mas貫m. Odstawi do przestudzenia. Jajka utrze z cukrem na puszyst mas. Dola czekolad z mas貫m. Ci庵le miksuj帷 wsypa m彗, kakao, proszek i s鏊. Miksowa do momentu w kt鏎ym ciasto b璠zie g豉dkie i jednolite. Przed nak豉daniem ciasteczek polecam wstawi ciasto na oko這 30minut do lod闚ki, ale nie jest to konieczne.
Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Ga趾ownice lub 造磬 do lod闚 zamacza w wodzie a nast瘼nie nabiera porcje ciasta i uk豉da w kopczykach w bardzo du篡ch odst瘼ach. Na wierzch ka盥ego ciastka do嗆 軼i郵e u這篡 M&M'sy delikatnie wciskaj帷 w mas.

PIECZENIE: 175st, 10-15min

Ciastka z blaszki zdejmowa delikatnie szerok 這patk. Ostudzi na kratce. Przechowywa w metalowej puszce do 2 tygodni.

I jeszcze SMoK'owe ciasteczka, w nieco innym wydaniu:) Dzi瘯i uprzejmo軼i Mistrzyni Drugiego Planu - Ekoubrankowej (klik...) Natalii oraz Autorki Zdj璚ia z Zapomnianej Pracowni (klik...)

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 14 pa寮ziernika 2014

By造 gruszki i 郵iwki, wi璚 czas na niekwestionowanych w豉dc闚 jesiennych, polskich sad闚 - jab趾a. Mn鏀two rodzimych odmian od twardych do mi瘯kich, od s這dkich, poprzez gruszkowe i winne do kwa郾ych, od zielonych i 鄴速ych do bordowych. I niemal瞠 wszystkie nadaj si na szarlotki i jab貫czniki. Do ciast zwykle mieszam 2-3 rodzaje jab貫k. Wybieram twarde owoce, bo nie lubi kiedy rozpadaj si w czasie pieczenia.
Dzisiejszy jab貫cznik to klasyczne polskie smaki – kruche kakaowe ciasto, du穎 jab貫k i warstwa delikatnego waniliowego budyniu. Polecam na jesie:)

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
2 2/3 szklanki m彗i
1/2 szklanki ciemnego kakao
2 造瞠czki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
4 鄴速ka
250g zimnego lub lekko ocieplonego mas豉

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 na jednolite ciasto. Podzieli na dwie cz窷ci; mniej wi璚ej 1/3 i 2/3. Owin望 foli i od這篡 na 1,5-2h do zamra瘸lnika.

NADZIENIE:
3 budynie waniliowe, nies這dzone
6 造瞠k cukru
1200ml mleka

ok. 1,5kg jab貫k

3 造磬i bu趾i tartej

Nadzienie przygotowujemy bezpo鈔ednio przed ko鎍em ch這dzenia ciasta. 1 litr mleka zagotowa z cukrem. W pozosta造m mleku rozmiesza proszek budyniowy, wla do gotuj帷ego mleka i ci庵le mieszaj帷 gotowa jeszcze ko這 2 minut. Przykry i odstawi do lekkiego przestudzenia (czas w kt鏎ym przygotujemy jab趾a wystarczy w zupe軟o軼i).

Jab趾a umy, obra, wykroi gniazda nasienne, pokroi na mniejsze kawa趾i (ka盥 獞iartk kroj na 3-4 cz窷ci).

Blach o wymiarach ok. 30x40cm wy這篡 papierem do pieczenia. Wi瘯sz cz窷 ciasta zetrze na tarce o grubych oczkach, tak aby r闚nomiernie pokry這 dno blachy. Lekko docisn望 do dna. Powierzchnie ciasta obsypa bu趾 tart, a nast瘼nie wysypa przygotowane jab趾a. Na jab趾a wyla budy, wyr闚na wierzch. Na sam g鏎 zetrze pozosta貫 ciasto.

PIECZENIE: 185st, ok. 50min

Ciasto pozostawi do ca趾owitego ostudzenia. Podawa posypane cukrem pudrem. Polecam przechowywa w lod闚ce.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26
| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl








Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel