SMoK
| < Lipiec 2014 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl



Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚






Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
鈔oda, 23 lipca 2014

Na pewno macie wra瞠nie 瞠 gdzie ju 瞠軼ie to widzieli... No jasne! To inna wersja popularnego na blogach ciasta o ca趾owicie niezrozumia貫j nazwie "styropian" (wiem co to styropian, nie wiem tylko jak si ma do ciasta). Przepis na wersj podstawow z mas pomi璠zy dwoma warstwami kakaowego ciasta by i u mnie, niemal瞠 od pocz徠ku istnienia blogu. Od dawna jednak figurowa na li軼ie "do powt鏎zenia" g堯wnie ze wzgl璠u na zdj璚ia. Nie umia豉m si jednak za to zabra, bo ciasto wydawa這 mi si nudne. Kiedy jednak Ma造 Cz這wiek z dum przytarga od babci pe軟e wiaderko w豉snor璚znie zebranych porzeczek wiedzia豉m, 瞠 to w豉郾ie TO. Idealne po陰czenie - 郵iczne czerwone porzeczki, o kwaskowym smaku zmieni造 ciasto w cudny letni deser.
I rzecz druga - dlaczego sernik, skoro w sk豉dzie nie ma sera? A no nie ma, ale si zrobi w czasie pieczenia 鄉ietany. Sami zobaczycie:) Co najwa積iejsze - sernik ze 鄉ietany jest zdecydowanie prostszy w wykonaniu, nie trzeba tu 瘸dnych sztuczek, sposob闚 ani tajemnych receptur. W smaku jest wilgotny i delikatny - pycha!

Zg豉szam do:

Porzeczkowo mi 2014

SKxDNIKI:
CIASTO:
190g zimnego lub lekko ocieplonego mas豉 lub dobrej margaryny tortowej
1 szklanka cukru
2 szklanki m彗i z lekkim czubkiem
4 鄴速ka
2 造瞠czki proszku do pieczenia

Wszystkie sk豉dniki szybko zagnie嗆 na g豉dkie ciasto. Podzieli na dwie cz窷ci w proporcjach 1/3 i 2/3. Obie owin望 foli. Mniejsz od這篡 do zamra瘸lnika, wi瘯sz do lod闚ki. Pozostawi do sch這dzenia na oko這 45minut. W tym czasie przygotowa mas.

MASA:
4 bia趾a
1,5 szklanki cukru
1320g (4 du瞠 kubki po 330g) kwa郾ej, g瘰tej 鄉ietany 18% dobrej jako軼i
2 budynie waniliowe

800g czerwonej porzeczki

Porzeczki obra i umy.

Bia趾a ubi na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷 stopniowo dodawa cukier.
W du篡m naczyniu umie軼i 鄉ietan, wsypa do niej budynie i dok豉dnie wymiesza (mo積a mikserem). Nast瘼nie doda bia趾a z cukrem i delikatnie wymiesza

Form do pieczenia o wymiarach ok. 25x35cm wysmarowa t逝szczem i wysypa bu趾 tart. Dno wylepi wi瘯sz cz窷ci ciasta. Wysypa na nie po這w porzeczek i delikatnie, r闚nomiernie wyla mas 鄉ietanow. Wierzch obsypa pozosta造mi porzeczkami. Na g鏎 zetrze na tarce o grubych oczkach reszt ciasta.


Pieczenie: 180st, 50 - 60min.

Ciasto odstawi do ca趾owitego ostudzenia (polecam na noc). Najlepiej przechowywa i ch這dzi w lod闚ce (cho nie ma takiej konieczno軼i). Ciasto, moim zdaniem, jest z gatunku "dojrzewaj帷ych", najbardziej smakowa這 mi na 2-3dzie.

Przed podaniem obsypa cukrem pudrem. Mo積a udekorowa 鈍ie篡mi ga陰zkami porzeczek.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 01 lipca 2014

Blondie jest u mnie rzadkim go軼iem, je郵i ju, koniecznie z kwa郾ym dodatkiem, tym razem agrestem. Dla urozmaicenia smaku ma這 wyrazistej i, jak dla mnie, md豉wej bia貫j czekolady doda豉m do masy marcepan. Mimo sporej ilo軼i jego smak nie jest dominuj帷y, jednak wyra幡ie si przebija. W zestawieniu z marcepanem mo積a wypr鏏owa r闚nie maliny, a mas wzbogaci otart sk鏎k cytrusow.

SKxDNIKI:
300g bia貫j czekolady
170g mas豉

200g marcepanu

4 jajka
50g cukru (u篡豉m domowego cukru waniliowego)
120g m彗i

200g agrestu

Czekolad z mas貫m rozpu軼i w garnuszku na wolnym ogniu. Do masy wkruszy marcepan, ci庵le podgrzewaj帷 wymiesza (marcepan z czekolad po陰cz si w niezbyt apetyczn mas, a t逝szcz oddzieli - tak ma by). Odstawi do lekkiego przestudzenia.
Jajka z cukrem ubija tak d逝go a masa przynajmniej podwoi obj皻o嗆 (oko這 3 minuty). Ubijaj帷, stopniowo, doda mas czekoladowo-marcepanow wraz z t逝szczem. Na koniec wsypa m彗, po陰czy mikserem. Ciasto przela do formy niewielkiej formy (oko這 20x20cm) wy這穎nej papierem do pieczenia. Na wierzch rozsypa umyty i obrany agrest.

PIECZENIE: 180st, 28minut

Przed podaniem pozostawi w temperaturze pokojowej na 8-12h, aby ciasto nie tylko wystyg這, ale nabra這 odpowiedniej konsystencji. Przechowywa i podawa w temperaturze pokojowej. Przechowywane w lod闚ce wyci庵n望 co najmniej 30minut przed serwowaniem (ciasto w lod闚ce twardnieje).

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 23 czerwca 2014

Ostatnio nie mam czasu na pieczenie, co niestety wida na blogu (wiem, moja wina, kajam si, ale nie przeskocz... wszystkiego:); a jak ju znajd na pieczenie, to kompletnie nie daje rady zrobi fotek zanim zniknie... Z wiarygodnych 廝鏚e wiem, 瞠 24godzinna doba, to nie tylko m鎩 problem;) Dlatego dla tych, kt鏎zy ch皻nie zjedli by co pysznego, domowego i z owocami lata, kt鏎e oficjalnie trwa od 3dni - ca趾owicie b造skawiczny, banalnie prosty i niebia雟ko pyszny deser z jagodami (ju s:), chrupi帷ymi ciasteczkami Oreo, bit 鄉ietank i rewelacyjnym kremem waniliowym z mascarpone. No, to na miejsca...gotowi... START!

SKxDNIKI (na 4-5 porcji):

20dag 鈍ie篡ch jag鏚
12 ciasteczek oreo
1 laska wanilii
1,5 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
250g mascarpone
20ml bia貫go rumu (opcjonalnie)
2造磬i + 1造瞠czka cukru pudru
1op. usztywniacza do 鄉ietany (niekoniecznie, ale polecam zw豉szcza w ciep貫 dni)

Jagody op逝ka na sicie pod bie膨c wod i pozostawi do obeschni璚ia. Ciasteczka Oreo pokroi na ma貫 kawa趾i. Serek mascarpone wraz z 1/2 szklanki krem闚ki ubi na sztywny krem. Na koniec ubijania doda 2 造磬i cukru pudru, ziarenka wanilii, opcjonalnie rum. Pozosta陰 szklank krem闚ki ubi z usztywniaczem i 造瞠czk cukru.

W kieliszkach do wina, szklaneczkach lub pucharkach umie軼i po r闚niej ilo軼i jag鏚; na owocach roz這篡 krem waniliowy, posypa kawa趾ami ciastek, zwie鎍zy kleksem bitej 鄉ietany. Deser przygotowywa bezpo鈔ednio przed podaniem, inaczej ciasta strac chrupko嗆 (co nie zmienia faktu, 瞠 i tak jest dobre). Wcze郾iej mo積a ubi 鄉ietan i przygotowa krem - przed wykorzystaniem przechowywa w lod闚ce.


Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


czwartek, 22 maja 2014

W latem nie ma jak tarta - pyszna lekka, owocowa, na kruchym cie軼ie z delikatnym nadzieniem. My uwielbiamy. Na rozpocz璚ie sezonu "prawdziwych" Truskawek proponuje kusz帷e po陰czenie z lekkim advocatowym kremem na bazie serka mascarpone. Idealne do kawy. Mo瞠 ju na tarasie (ewentualnie balkonie)?

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
200g m彗i
80g cukru pudru
100g zimnego mas豉
szczypta soli
1 鄴速ko
1 造磬a g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany 18%

Wszystkie sk豉dniki szybko zagnie嗆, owin望 foli spo篡wcz i od這篡 na 1h do lod闚ki.

Po tym czasie ciasto rozwa趾owa, podsypuj帷 lekko m彗, na wielko嗆 nieco przekraczaj帷 wielko嗆 formy do tarty. Form wysmarowa t逝szczem. Prze這篡 ciasto, odci望 wystaj帷e brzegi. Sp鏚 tarty ponak逝wa widelcem.

PIECZENIE: 180st, 20-30minut (na z這to)

NA KREM:
400g serka mascarpone
150ml 鄉ietany krem闚ki 30%
2-3 造磬i cukru pudru (do smaku)
75ml advocatu

ok. 30dag truskawek

Serek ubi z krem闚k na sztywn mas, pod koniec doda cukier, a na ko鎍u wla alkohol. Prze這篡 na ostudzony sp鏚. Truskawki umy, odszypu趾owywa, pokroi na grube plastry lub przekroi na p馧. U這篡 ciasno na kremie. Przed podaniem sch這dzi co najmniej 3h w lod闚ce.

Podawa sch這dzone, przechowywa w lod闚ce.


Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

poniedzia貫k, 12 maja 2014



Na pocz徠ku - bardzo mi przykro, 瞠 tak ma這 nowo軼i na blogu, ale naprawd chwilowo nie mam innych mo磧iwo軼i. Chcia豉bym jednak wiosn tutaj przywita. Pierwszym zwiastunem wiosny, zaraz obok bocian闚 jest rabarbar, wi璚 zaczn rabarbarem. Przy okazji posprz徠a豉m sobie zamra瘸rk z bia貫k:) Ale obiecuj, ze truskawki te b璠 - lada chwila, zdj璚ia ju s (a ciasto si ko鎍zy:). Placek z rabarbarem to s這dkie 'must have' w maju - lekki, prosty, s這dki od bezy i kwa郾y rabarbarem, z dodatkiem chrupi帷ych p豉tk闚 migda這wych. Polecam serdecznie!

SKxDNIKI:

CIASTO:
175g mi瘯kiego mas豉 lub dobrej jako軼i margaryny do pieczenia
szczypta soli
1 op. cukru wanilinowego
125g cukru
3 jajka
75g kwa郾ej 鄉ietany
300g m彗i
2 造瞠czki proszku do pieczenia

Mas這 utrze z cukrem, cukrem wanilinowym i szczypt soli na jasn puszysta mas. Nast瘼nie, ci庵le ucieraj帷, dodawa kolejno jajka. Na koniec wsypa m彗 z proszkiem i doda 鄉ietan, kr鏒ko utrze do po陰czenia sk豉dnik闚.
Blach o wymiarach ok. 40x30cm posmarowa t逝szczem i wysypa bu趾 tart, r闚nomiernie roz這篡 ciasto (mo積a sobie zanurzan w zimnej wodzie 造磬, 瞠by ciasto si nie lepi這).

PIECZENIE I: 190st, ok. 10minut (piek tak d逝go ile zajmuje mi przygotowanie rabarbaru)

OWOCE:
1,2kg rabarbaru

2 造磬i bu趾i tartej

Rabarbar umy, obra pokroi w kawa趾i o d逝go軼i 2-3cm. Wyj望 ciasto, wierzch obsypa bu趾a tart i r闚no pokry rabarbarem.

PIECZENIE II: 190st, ok. 15minut

BEZA:
5 bia貫k
175g cukru
75g m彗i ziemniaczanej
50 g p豉tk闚 migda這wych

Bia趾a ubi na sztywno. Stopniowo, po 造盧e, dosypywa cukier. Po ka盥ej 造盧e ubija do momentu a cukier si rozpu軼i, a masa stanie si sztywna i b造szcz帷a. Na koniec do bia貫k przesia m彗 i delikatnie wymiesza. Wy這篡 na gor帷e owoce i posypa migda豉mi.

PIECZENIE: 190st, ok. 35min (kiedy p豉tki si zarumienia ciasto przykry folia aluminiow)

Upieczone ciasto ca趾owicie ostudzi. Obsypa cukrem pudrem. Przechowywa w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis na ciasto na podstawie przepisu zamieszczonego, w kt鏎ym numerze "Najlepsze ciasta"; niestety nie podam dok豉dnie, bo posiadam tylko wycinek

czwartek, 27 marca 2014

Nigdy nie potrafi豉m oprze si przed pr鏏owaniem regionalnych specja堯w z r騜nych cz窷ci tak Polski jak 鈍iata, to silniejsze ode mnie. Gerbaud to w璕ierski dro盥穎wy przek豉daniec z d瞠mem morelowym i orzechami w這skimi. I jednocze郾ie chyba jedyny dro盥穎wy przek豉daniec jaki zdarzy這 mi si w 篡ciu upiec (i je嗆:). Ciasto bardzo przypad這 nam do gustu, jest wilgotne, mimo wszystko niezbyt s這dkie, do嗆 proste w przygotowaniu. Smaki d瞠mu morelowego, orzech闚 i dro盥穎wych plack闚 przenikaj si i uzupe軟iaj, ca這嗆 zdecydowanie godna polecenia.

SKxDNIKI:

1 szklanka g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany 18%
1 造磬a cukru
2 鄴速ka
szczypta soli
40g 鈍ie篡ch dro盥篡

475g m彗i pszennej
200g mi瘯kiego mas豉

NADZIENIE:
ok. 600g dobrego d瞠mu morelowego
300g mielonych orzech闚 w這skich
300g cukru

妃ietan, 鄴速ka, cukier i s鏊 oraz rozkruszone dro盥瞠 dok豉dnie rozmiesza. Margaryn rozetrze z m彗, do powstania grudek. Wla zaczyn i wyrobi g豉dkie, zwarte ciasto. Ciasto podzieli na 3 cz窷ci. Form o wymiarach ok. 25x35cm wy這篡 papierem do pieczenia. Ka盥 cz窷 ciasta rozwa趾owa na wielko嗆 formy.
Orzechy wymiesza z cukrem.
Pierwszy pacek prze這篡 do blachy, wierzch posmarowa po這w d瞠mu a nast瘼nie obsypa po這w orzech闚. Przykry drugim plackiem ciasta, posmarowa pozosta造m d瞠mem i obsypa reszt orzech闚. Na wierzch po這篡 ostatni placek. Ciasto przykry czysta lnian 軼iereczka i odstawi w temperaturze pokojowej na 2h. Po tym czasie upiec.

PIECZENIE: 190st, ok. 35minut (do zarumienienia)

NA WIERZCH:
1/2 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
200g czekolady deserowej
16-20 po堯wek orzech闚 w這skich
25g bia貫j czekolady

Krem闚k zagotowa, zdj望 z ognia, wsypa po豉man czekolad i wymiesza do rozpuszczenia czekolady (w razie konieczno軼i lekko podgrza). Polew r闚nomiernie rozprowadzi po cie軼ie. Na wierzchu u這篡 po堯wki orzech闚. Bia陰 czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Przela do woreczka na mro穎nki lub r瘯awa cukierniczego, obci捫 niewielki fragment rogu i wykona dowolny wz鏎 na cie軼ie.

Odstawi do ca趾owitego ostudzenia w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: Magazyn Kuchnia, zmodyfikowany



czwartek, 13 marca 2014

Wiadomo軼 jest taka, 瞠 w najblizszym czasie na blogu b璠 "odgrzewa kotlety". Oczywi軼ie nie wy陰cznie, ale na pewno, dla tych, kt鏎zy blog 郵edz regularnie i znaj zamieszczone przepisy b璠zie to widoczne. Wiele starszych przepis闚 potrzebuje lepszego opracowania i nowych zdj耩. Niekiedy pozmieniam co-nie-co tylko na istniej帷ym przepisie (o tym zawsze mo積a dowiedzie si na SMoKowym facebooku - klik), ale czasem po prostu 豉twiej mi przepis usun望 i opracowa od zera.

A teraz do rzeczy, czyli do ciasta. Sezamowiec to obowi您kowy punkt programu dla wielbicieli cha逕y, tahini, sezamu i sezamk闚. Ciasto jest bardzo s這dkie i syc帷e, na pewno wi瘯szo嗆 z Was poprzestanie na jednym kawa趾u:) Klasycznie wierzch sezamowca stanowi warstwa kokosowa, zamieni豉m j miejscami z blatem z sezamem - w ten spos鏏 prezentuje si naprawd wspaniale i patrz帷 na ciasto od razu wiemy z czym mamy do czynienia. To rozwi您anie ma jednak jedn wad, poniewa pra穎ny sezam jest do嗆 twardy nieco utrudnia jedzenie ciasta - 造瞠czka na pewno nie da rady. Dla mnie mimo wszystko warto przygotowa go w ten spos鏏 nie tylko ze wzgl璠闚 estetycznych, trzeba pami皻a, 瞠 sezam w 鈔odku ciasta straci chrupko嗆.

SKxDNIKI:

CIASTO:

3 szklanki m彗i pszennej

1/4 szklanki cukru pudru
250g mas豉 lub dobrej margaryny do pieczenia
5 鄴速ek
2 造瞠czki proszku do pieczenia
2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany

Wszystkie sk豉dniki na ciasto posieka i szybko zagnie嗆. Podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Owin望 foli i od這篡 do lod闚ki na ok. 30minut.

BLAT KOKOSOWY:
5 bia貫k
200g wi鏎k闚 kokosowych
2/3 szklanki cukru

PONADTO:
1/2 s這iczka (ok. 200-250g) d瞠mu z czarnej porzeczki

Bia趾a ubi na sztywn pian. Nast瘼nie, ci庵le ubijaj帷, dodawa porcjami cukier. Kiedy beza jest sztywna i b造szcz帷a wsypa kokos i dok豉dnie wymiesza.

Jedn ze sch這dzonych cz窷ci ciasta wylepi blach o wymiarach ok. 25x35cm wy這穎n papierem do pieczenia. Ciasto po nak逝wa widelcem, a nast瘼nie posmarowa d瞠mem. Na d瞠m wy這篡 bez kokosow, wyr闚na.

Pieczenie: 170st, oko這 20-25minut (a masa kokosowa si zetnie)

BLAT SEZAMOWY:
1 czubata szklanka ziarna sezamu
1/4 szklanki cukru
40g mas豉
2 造磬i miodu

Wszystkie produkty umie軼i na patelni. Ci庵le mieszaj帷, tak aby sk豉dniki dobrze si po陰czy造, lekko upra篡 (sezam ma pozosta jasny).

Blach o wymiarach ok. 25x35cm, wy這穎n papierem do pieczenia, wylepi pozosta造m ciastem. Po nak逝wa widelcem. Na cie軼ie r闚nomiernie roz這篡 mas sezamow.

Pieczenie: 180st, ok 20 minut (je瞠li sezam zacznie si mocno rumieni nale篡 przykry ciasto foli aluminiow) 

KREM CHAΥOWY:
1/2 szklanki cukru
150g mi瘯kiego mas豉
200g cha逕y waniliowej

Do mi瘯kiego mas豉 wsypa cukier i utrze na puszyst mas. Stopniowo, ci庵le ucieraj帷 wsypywa rozkruszon cha逕.

Ostudzone ciasto z kokosem posmarowa r闚nomiernie kremem cha逕owym. Przykry ciastem z sezamem.

Przed podaniem sch這dzi co najmniej 2-3h (najlepiej ca陰 noc). Przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis jest kompilacj wielu odnalezionych przepis闚 z maj zmian w postaci zamiany miejsca blat闚 sezamowego z kokosowym:)

czwartek, 06 marca 2014

Cha趾a najlepsza na 鈍iecie. Idealna. Cudownie puszysta, s這dko pachn帷a mas貫m i beztrosk. Prosz, znajd嬈ie chwil, aby upiec j dla tych, kt鏎ych kochacie, to najprostszy spos鏏 na po這瞠nie Mi這軼i na talerzu...

SKxDNIKI (na 2 olbrzymie lub 3 du瞠 cha趾i):

30g 鈍ie篡ch dro盥篡
400ml ciep貫go mleka
130g cukru

900g m彗i pszennej
1 造瞠czka soli
4 jajka

100g roztopionego mas豉

SPOS笅 TRADYCYJNY: do 3/4 szklanki mleka wkruszy dro盥瞠, doda 造磬 cukru, dok豉dnie wymiesza i zostawi a zaczyn mocno si spieni. W du瞠j misce umie軼i m彗, s鏊, jajka, pozosta貫 mleko i cukier, wla gotowy zaczyn. Energicznie zagnie嗆 na zwarte, jednolite ciasto. Pod koniec zagniatania wla roztopione mas這 i ponownie zagnie嗆. Ciasto powinno by g豉dkie i b造szcz帷e. Przykry czyst, such 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na oko這 1h.

W MASZYNIE: w misie maszyny umie軼i sk豉dniki w nast瘼uj帷ej kolejno軼i: mleko, roztopione mas這, jajka, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, na g鏎 rozkruszy dro盥瞠. Ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

Wyro郾i皻e ciasto prze這篡 na om帷zon stolnic. Podzieli na dwie (lub trzy) r闚ne cz窷ci. Nast瘼nie jedn cz窷 ciasta ponownie podzieli na trzy. Z ka盥ej z trzech cz窷ci utoczy wa貫k d逝go軼i oko這 25-30cm i grubo軼i mniej wi璚ej 2-3cm. Cz窷ci ciasta z陰czy na jednym ko鎍u i zaple嗆 w warkocz. Prze這篡 na blach wy這穎n papierem do pieczenia. W ten sam spos鏏 przygotowa drug (i trzeci) cha趾. Gotowe ponownie przykry 軼iereczk i pozostawi na jeszcze 30minut do rozpulchnienia.

DODATKOWO:
1 jajko
造磬a suchego maku
lub
kruszonka

KRUSZONKA:
3 造磬i mas豉
3 造磬i m彗i
1/2 造磬i cukru
cukier wanilinowy

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misce i rozciera mi璠zy palcami a powstan okruszki.

Jajko rozbe速a. Rozsmarowa silikonowym p璠zelkiem po wierzchu wyro郾i皻ych cha貫k. Posypa suchym makiem lub kruszonk.

PIECZENIE: 170st, ok. 30-35minut

Cha趾i zachowuj 鈍ie穎嗆 kilka dni (a ciekawe, komu uda si nie zje嗆 cha貫k przez kilka dni?:).


Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



鈔oda, 26 lutego 2014

Ostatni dzwonek na wyb鏎 t逝stych s這dko軼i na jutro:) Mo瞠 skusicie si na kt鏎捷 ze SMoKowych propozycji:)

pieczone p帷zki z piekarnika (klik...)

p帷zki z advocatem na w這sk nut (klik...)

serowe oponki (klik...)

tradycyjne faworki (klik...)

 s這dkie rozetki jak za dawnych lat (klik...)

dro盥穎we racuchy z jab趾ami (klik...)

A je郵i chcecie na co dzie 郵edzi bloga zapraszam!

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



wtorek, 25 lutego 2014

P帷zki z piekarnika s fajn alternatyw niekoniecznie dla tych na diecie, bo tak czy siak kalorii troch maj (chocia obiektywnie mniej). Ja bardzo ceni sobie, 瞠 przy ich produkcji w domu nie unosi si wszechobecny zapach t逝szczu przesi彗aj帷y w這sy, ubrania i ca造 鈍iat - kt鏎ego nie cierpi (zapachu, nie 鈍iata). P帷zki do piekarnika wje盥瘸j na raz, g鏎a dwa, wi璚 nie trzeba sta, sma篡 godzinami - wiem, wiem, raz w roku mo積a, ale czwartek nie sobota, wi璚 z czasem bywa kiepsko:) Pieczone p帷zki na 鈍ie穎, najlepiej jeszcze lekko ciep貫 smakuj ca趾iem p帷zkowo - s lekkie i puchate, na drugi dzie zdecydowanie bardziej przypominaj ju dro盥穎we bu貫czki, ale kto by tam czeka na drugi dzie?

SKxDNIKI (na 16-18szt.):

50g 鈍ie篡ch dro盥篡
100ml letniego mleka
50g cukru

400g m彗i pszennej
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
1/2 造瞠czki soli
170g roztopionego, przestudzonego mas豉

DODATKOWO:
marmolada lub g瘰ta konfitura z r騜y/powid豉/kostki czekolady
rozk堯cone jajko

TRADYCYJNIE: Do letniego mleka wkruszy dro盥瞠, doda 造瞠czk cukru, rozetrze i pozostawi do mocnego spienienia.
W du瞠j misce lub garnku umie軼i m彗, jajka, s鏊, pozosta造 cukier, wla zaczyn, wyrabia d這闓i opr鏀zonymi m彗. Kiedy ciasto jest jednolite i spr篹yste wla mas這 i ponownie wyrabia. Masa powinna by jednolita, b造szcz帷a, ale do嗆 lu幡a. Przykry lniana 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na oko這 godzin.

W MASZYNIE: W misie maszyny umie軼i kolejno: mleko, roztopione mas這, jajka, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, wkruszy dro盥瞠. Ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

Blat lub stolnice obsypa m彗 i wy這篡 wyro郾i皻e ciasto, kr鏒ko zagnie嗆 (ciasto jest do嗆 lu幡e). Nast瘼nie rozp豉szczy d這闓i na grubo嗆 oko這 1cm. Wykroi kr捫ki o 鈔ednicy 7,5-8cm. Na 鈔odek ka盥ego na這篡 造瞠czk nadzienia i z陰czy brzegi tworz帷 kulk. Gotowe p帷zki uk豉da 陰czeniem do domu na blasze do pieczenia wy這穎nej papierem zachowuj帷 mi璠zy nimi kilkucentymetrowe odst瘼y. P帷zki ponownie przykry i pozostawi na kolejne 30minut, aby si rozpulchni造.

Bezpo鈔ednio przed pieczeniem posmarowa wierzch p帷zk闚 rozk堯conym jajkiem.

PIECZENIE: 180st, oko這 15minut

LUKIER:
sok z 1 cytryny
1,5-2 szklanek cukru pudru

Sok z cytryny utrze z 1,5 szklanki cukru pudru na g瘰ty lukier, w razie potrzeby dosypa cukru pudru lub rozrzedzi sokiem lub wod.

Jeszcze ciep貫 p帷zki polukrowa. Podawa 鈍ie瞠.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis pochodzi z Kwestii Smaku, zmodyfikowa豉m go nieco

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24