czwartek, 26 marca 2015

W mojej rodzinie nie ma tradycji Paschy, jednak przygotowuje si j ju od kilku lat. Na blogach mo積a spotka mn鏀two przepis闚 na Pasch z gotowego twarogu, ja jednak jestem zdania, 瞠 jak Pascha, to jedynie z sera przygotowanego samodzielnie. Taki deser jest du穎 delikatniejszy i kremowy, bez charakterystycznej dla bia貫go sera kwa郾ej nuty. Dla tego smaku i konsystencji warto po鈍i璚i t chwile d逝瞠j (je郵i faktycznie zajmie to d逝窺zy czas, bo przygotowuj帷 ser samodzielnie nie trzeba go ju mieli).
Ju od dw鏂h lat my郵a豉m o wersji Paschy z czekolad, ale jako brakowa這 mi czasu. W tym ostatecznie zdecydowa豉m, 瞠 si za to bior. I co? Poniewa nie jestem fank twarogu, za to wielk czekolady - ta wersja smakowa豉 mi zdecydowanie bardziej (chocia wi瘯szo嗆 zjad Ma造 Cz這wiek i ju upomina si o kolejn), niemniej... moim zdaniem czekoladowa to nie Pascha:) Przynajmniej nie taka prawdziwa. Wiernym tradycji polecam poprzedni przepis na Pasch Wielkanocn. Dla tych, kt鏎zy lubi robi tradycji troch za do嗆, troch wbrew - polecam, mocno czekoladowy, kremowy deser wzbogacony pra穎nymi migda豉mi i nut Amaretto na pewno b璠zie gwiazd sto逝, niekoniecznie na Wielkanoc:)

SKxDNIKI (na obj皻o嗆 ok. 1,5l):
2l pe軟ego mleka (lod闚kowego, nie UHT)
1/2l kwa郾ej 鄉ietany
5 du篡ch jajek

Mleko zagotowa (od czasu do czasu mieszaj帷 aby nie przypala這 si od do逝). Jajka roztrzepa w 鄉ietanie i wla do wrz帷ego mleka. Zmniejszy p這mie i na ma造m ogniu gotowa do momentu a ca這嗆 si zwa篡 i wyra幡ie rozdzieli na grudki twarogu i serwatk (nale篡 gotowa na mo磧iwie najmniejszym ogniu, mieszanka nie powinna by przegrzana). Odstawi do ostygni璚ia.
Du瞠, g瘰te sito wy這篡 podw鎩n gaz lub pieluch tetrow. Zawarto嗆 garnka przecedzi przez sito. Mocno odcisn望 pozosta這軼i serwatki. I pozostawi ser na sicie jeszcze kilka godzin, aby mie pewno嗆, 瞠 ser nie jest zbyt mokry (najlepiej na tym etapie twar鏬 wstawi na noc lub przynajmniej 3-4h na sicie do lod闚ki, koniecznie przykryty foli, aby nie ch這n掖 zapach闚).

PONADTO:
250g mi瘯kiego mas豉

1/2 szklanki cukru pudru
2 造磬i likieru Amaretto
200g czekolady gorzkiej lub deserowej

120g drobno posiekanych migda堯w bez sk鏎ek, podpra穎nych na patelni bez t逝szczu
80g posiekanej drobno dowolnej czekolady (opcjonalnie)

Po tym czasie czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Do mas豉 dodawa stopniowo twar鏬, ci庵le ucieraj帷, a do uzyskania g豉dkiego kremu.Ucieraj帷 wla czekolad i amaretto. Na sam koniec wsypa migda造 i ewentualnie kawa趾i czekolady.
Gotow mas prze這篡 do naczynia* wy這穎nego podw鎩n gaz lub pieluch tetrow, na tyle du膨, aby mo積a j potem zawin望 nad deserem. Deser ugnie嗆 w naczyniu, aby dobrze je wype軟i, a nast瘼nie zawin望 nad nim gaz lub pieluch, najlepiej skr璚aj帷 nadmiar materia逝. Odstawi do lod闚ki na co najmniej 4-6h (najlepiej ca陰 noc).

* tradycyjnie pasch przygotowuje si w glinianych donicach z otworem w dnie, aby zapewni cyrkulacje i odprowadzenie ewentualnej wilgoci, dobrym rozwi您aniem jest durszlak (prezentowana Pascha, jest w豉郾ie "durszlakowa" :). Je郵i sami przygotowujemy ser i jest dobrze odci郾i皻y nie ma konieczno軼i przygotowywania deseru w naczyniu z otworami, sama ju nie raz robi豉m Pasch w zwyk造ch miskach.

S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 20 marca 2015

"Wiosna, wiosna, wiosna - ach, to Ty!" A si lepiej wstaje, prawda? Cz窷ciej spogl康a przez okno, oddycha jako g喚biej - pe軟 piersi... tak? Jedn z moich wiosennych propozycji s torciki Pavlova z delikatnym, s這dziutkim cytrynowym musem i truskawkami. Pe貫n s這dyczy deser na chrupkiej z zewn徠rz i lekko lepkiej w 鈔odku bezie, bardzo s這dki, ale prze豉many kwaskowato軼i cytryn i 鈍ie穎軼i owoc闚 na pewno wywo豉 u鄉iech na twarzy ka盥ego, na kt鏎ego talerzu wyl康uje :) A jeszcze te kolory!

SKxDNIKI:

BEZA (10 kr捫k闚):

7 bia貫k du篡ch jaj
400g cukru
1 造ka m彗i ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
sk鏎ka otarta z 2 cytryn

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo, po 造盧e, dodawa cukier, po ka盥ej porcji miksowa a piana b璠zie sztywna i l郾i帷a. Na koniec do bezy przesia m彗, doda sok i sk鏎k z cytryny, zmiksowa. Na blasze do pieczenia roz這篡 bez w okr璕i o 鈔ednicy oko這 8-10cm, zachowuj帷 mi璠zy nimi kilkucentymetrowe odst瘼y. Na ka盥y kr捫ek nak豉da豉m 3-4 造磬i masy.

PIECZENIE: 175st, 8-10minut, a nast瘼nie 120st. ok. 60-75minut (beza ma by chrupka w dotyku, z wyra幡 skorupk)

MUS CYTRYNOWY:
sok wyci郾i皻y z dw鏂h soczystych cytryn
75g cukru

3 鄴速ka du篡ch jaj
75g cukru

150g mi瘯kiego mas豉
sk鏎ka otarta z 1 cytryny

250ml 鄉ietanki krem闚ki 36%

Sok z cytryny z 75g cukru zagotowa mieszaj帷 do rozpuszczenia cukru. W misce ubi 鄴速ka z pozosta造m cukrem na jasn puszyst mas, tak, aby przynajmniej podwoi造 obj皻o嗆. Do 鄴速ek. Ci庵le ubijaj帷 wla gor帷y syrop i ubija jeszcze ok. 1-2minut. Przela do garnuszka i zagotowa na wolnym ogniu nieustannie mieszaj帷.
Gor帷 mas przela do misy i ubija przez kilkana軼ie minut, a masa ca趾owicie ostygnie, stanie si puszysta i podwoi obj皻o嗆. Nie przestaj帷 ubija stopniowo dodawa mi瘯kie mas這, a na koniec sk鏎k cytrynow.
W drugim naczyniu ubi 鄉ietank. Prze這篡 do masy cytrynowej i delikatnie wymiesza. Mus przechowywa w lod闚ce.

DODATKOWO:
ok. 700g truskawek

Bezpo鈔ednio przed podaniem na kr捫ki bezowe na這篡 mus cytrynowy a nast瘼nie pokrojone truskawki.

S這dka magia od kuchni


czwartek, 19 marca 2015



Sernik z mas貫m orzechowym to co co od dawna chodzi這 mi po g這wie. Chcia豉m, 瞠by by bardzo z mas貫m orzechowym - u篡豉m go do spodu - chrupi帷ego i bardzo mas這-orzechowego, sera - wilgotnego, rozp造waj帷ego si w ustach i ....bardzo mas這-orzechowego, no i zrobi豉m z niego polew, wiecie jak ;). Tak! W豉郾ie tak! Mas這 orzechowe jest wsz璠zie! To sernik w ameryka雟kim klimacie, wi璚 do mas豉 orzechowego doda豉m d瞠m z czarnej porzeczki - rewelacja! Tak w豉郾ie powinno si je嗆 mas這 orzechowe! Dla fan闚 tego przysmaku zza wielkiej wody to totalny must have. Nie ma si co zastanawia!

SKxDNIKI:

SP笈:
300g ciastek degestive
4 pe軟e 造磬i mas豉 orzechowego
2 造磬i mas豉

4 造磬i d瞠mu z czarnej porzeczki

Ciastka rozkruszy na proszek (robi to w malakserze), doda mas這 orzechowe i rozpuszczone mas這 - wymiesza do po陰czenia. Okr庵陰 form o 鈔ednicy 23-24cm wy這篡 papierem do pieczenia (dno), obr璚z wysmarowa mas貫m. Do przygotowanej tortownicy prze這篡 ciasteczkow mas, wyr闚na. Odstawi do sch這dzenia w lod闚ce.

MASA SEROWA:
1000g sera twarogowego (nie homogenizowanego) na serniki lub trzykrotnie mielonego twarogu
5 du篡ch jajek
200ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
150g roztopionej bia貫j czekolady
130g cukru pudru
4 pe軟e 造磬i mas豉 orzechowego
2 造磬i m彗i pszennej
2 造磬i maki ziemniaczanej

Wszystkie sk豉dniki (powinny by w tej same temperaturze - pokojowej) umie軼i w du瞠j misie i kr鏒ko wymiesza mikserem na jednolit mas.
Sch這dzony sp鏚 posmarowa d瞠mem porzeczkowym, nast瘼nie wyla na niego ser. Tortownice umie軼i w wi瘯szej, szczelnej formie, do kt鏎ej nast瘼nie wla wrz帷 wod (do mniej wi璚ej 1/2-2/3 wysoko軼i tortownicy). Tak przygotowane ciasto wstawi do piekarnika.

PIECZENIE: 180st - 15minut, nast瘼nie zmniejszy temperatur:120st - 90minut

Upieczony sernik wyj望 z k徙ieli wodnej i pozostawi w formie. Sch這dzi kilka godzin (najlepiej ca陰 noc) w lod闚ce. Nast瘼nie delikatnie zdj望 obr璚z (je郵i zdejmiemy obr璚z z nie do ko鎍a wystudzonego sernika to d瞠m i ciasteczkowo-orzechowy sp鏚 wyp造n; nie pytajcie sk康 wiem....;)

POLEWA:
4 pe軟e 造磬i mas豉 orzechowego
1 造磬a mas豉

ok. 100g solonych orzeszk闚 ziemnych

Oba rodzaje mas豉 umie軼i w garnuszku i lekko podgrzewa mieszaj帷, a si po陰cz, a konsystencja b璠zie na tyle p造nna, aby swobodnie obla ciasto. Polew obla wierzch sernika, brzegi udekorowa solonymi orzeszkami.

Po oblaniu polew ciasto jest natychmiast gotowe do podania.

Teoretycznie sernika nie trzeba przechowywa w lod闚ce, ja jednak polecam to robi - jego konsystencja jest pod闚czas lepsza, przynajmniej wed逝g mnie.


S這dka magia od kuchni


鈔oda, 18 marca 2015

Mimo, 瞠 mo瞠 si wydawa inaczej, znam to uczucie kiedy 鈍i皻a ju nie tyle si zbli瘸j, ile czaj za rogiem. Ostatnie dni, a nawet godziny. Mam na g這wie i w r瘯ach milion rzeczy na raz, a jeszcze ciasto trzeba upiec. Ciasto na 鈍i皻a by musi (napisa豉bym "rzecz 鈍i皻a", ale si rymuje, wi璚 dziwnie brzmi:). Proponuj Wam, wi璚 baaardzo prostego mazurka na spodzie z ciasta francuskiego (gotowego, wszak robienie go w domu uczyni這by z niego bardzo skomplikowanego mazurka:). Wiem, 瞠 ci篹ko w cie軼ie francuskim odnale潭 rodzime tradycje, ale skoro mog by mazurki na ciastach ucieranych, kruchych, miodowych, biszkoptowych, mazurki na bezach, ciastkach i waflach, to chyba ciasto francuskie w niczym mazurkowi nie uw豉cza. Mazurek ma ciekawy smak, jest zarazem s這dki, lekko kwa郾y i z delikatn pomara鎍zow goryczk. Z pewno軼i b璠zie mia i fan闚 i przeciwnik闚. Mnie smakowa, wi璚 polecam na ostatni chwil.

SKxDNIKI:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

4 du瞠 lub 5 mniejszych pomara鎍zy
1 cytryna
ok. 100g cukru (ilo嗆 cukru zale篡 od s這dko軼i owoc闚 - najlepiej pr鏏owa)

300-400g marcepanu
60g p豉tk闚 migda這wych

Ciasto francuskie wy這篡 na blach, mo積a zagi望 brzegi. Obci捫y (np drug blach) i upiec wed逝g zalece na opakowaniu, na chwile przed ko鎍em pieczenia zdj望 obci捫enie i dopiec "od g鏎y" aby wierzch ciasta r闚nie si przyrumieni.

Od razu po wyj璚iu ciasta z piekarnika zetrze na nie marcepan.

Z dw鏂h pomara鎍zy otrze sk鏎k. Wszystkie cytrusy dok豉dnie obra (albedo, czyli bia豉 sk鏎ka owocu jest gorzka), a nast瘼nie zmiksowa na papk. Rozmiksowane owoce umie軼i w garnku wraz z cukrem i sk鏎k. Doprowadzi do wrzenia i gotowa na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszaj帷 oko這 1h. Masa ma zg瘰tnie, woda odparowa. Gor帷y mus z pomara鎍zy rozprowadzi na cie軼ie.

P豉tki migda這we lekko podpra篡 na suchej patelni. Posypa mazurka.

Mo積a przechowywa zar闚no w lod闚ce, jak i temperaturze pokojowej.

S這dka magia od kuchni


wtorek, 17 marca 2015

Babk z tahini piek豉m po raz drugi, za pierwszym razem wykorzysta豉m past z kakao, przez co babka wysz豉, oczywi軼ie, ciemna. Po obejrzeniu jej ze wszystkim stron stwierdzi豉m, ze na bloga wole jasn. Upiek豉m wi璚 znowu:) Jasna wersja bardziej mi si podoba, ciemna bardziej mi smakowa豉 - babie nie dogodzisz, jak wiadomo. Je郵i s w鈔鏚 nas mi這郾icy cha逕y, kt鏎zy zastanawiaj si, kt鏎 z bab uczyni kr鏊ow tegorocznej Wielkiej Nocy to... TADAM! Oto ona. Wilgotna, pyszna, bardzo cha逕owa, 郵icznie przystrojona ziarnami sezamu. Polecam.

SKxDNIKI:

3 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanki oleju
1/2 szklanki zimnego mleka
3 pe軟e 造磬i (170g) pasty tahini lub tahini z kakao
2 szklanki m彗i z czubkiem
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1/4 造瞠czki sody oczyszczonej

PONADTO:
t逝szcz do formy
1/2 szklanki ziaren sezamu

Jajka utrze z cukrem przez kilka minut na jasn, puszyst mas. Ci庵le miksuj帷 wla olej i mleko. Nast瘼nie doda past i stopniowo dosypywa m彗 z proszkiem do pieczenia i sod. Zmiksowa na g豉dk, jednolit mas.

Form do baby z kominem wysmarowa dok豉dnie t逝szczem i obsypa ziarnami sezamu. Przela ciasto.

PIECZENIE: 180st, ok 50minut (do suchego patyczka)

Upieczone ciasto pozostawi w formie do przestudzenia. Przechowywa w temperaturze pokojowej.

S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis z blogu Arabeska; lekko zmodyfikowany

鈔oda, 11 marca 2015

Delikatna, mi皻owa, orze德iaj帷a panna cotta z czekoladowym ganache. Chyba, jak dotychczas, jedna z bardziej udanych, lub po prostu najbardziej trafiaj帷a w m鎩 gust. Uwielbiam po陰czenie mi皻y z czekolad i w豉軼iwie a trudno mi sobie wyobrazi mi皻e solo. Idealne po陰czenie smak闚 i kolor闚 w prostym, efektownym deserze. Widzicie t delikatn ziele? Czujecie wiosn?

SKxDNIKI (na 4-6 porcji*):

PANNA COTTA:
250ml 鄉ietanki kremowej 30 lub 36%
250ml pe軟ego mleka (co najmniej 3,2%)
70g cukru

3 造瞠czki 瞠latyny + 1/4 szklanki wody

1/2 造瞠czki kropli mi皻owych (ok. 15-20kropli lub do smaku)
2 造磬i likieru mi皻owego (opcjonalnie)

zielony barwnik spo篡wczy

* robi豉m z podw鎩nej ilo軼i sk豉dnik闚 - 13 sztuk mini deser闚

疾latyn zala zimna wod i odstawi do nap璚znienia. Mleko ze 鄉ietank i cukrem umie軼i w garnuszku, podgrzewa na wolnym ogniu mieszaj帷 do rozpuszczenia cukru, zagotowa. Zdj望 z ognia i od razu wrzuci nap璚znia陰 瞠latyn, dok豉dnie rozmiesza. Ostudzi do temperatury pokojowej.
Po tym czasie oko這 200ml p造nu rozla do przygotowanych szklaneczek. Wstawi do lod闚ki na 1-2h, do st篹enia. Do pozosta貫go doda krople mi皻owe, likier i odrobin barwnika, wymiesza. Rozla na st篹a陰 bia陰 warstw. Sch這dzi w lod闚ce co najmniej 4h.

GANACHE:
150ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
150g czekolady deserowej

妃ietank zagotowa, zdj望 z ognia i od razu wrzuci po豉man czekolad. Wymiesza na g豉dk, l郾i帷 mas. Rozla na przygotowanym deserze, sch這dzi.

DODATKOWO:
ok. 200ml 鄉ietanki kremowej 30 lub 36%
1 造瞠czka gorzkiego kakao

妃ietank ubi, prze這篡 do r瘯awa cukierniczego z tylk w kszta販ie gwizdki i wycisn望 鄉ietanowe kleksy na deser. Opr鏀zy kakao. Mo積a udekorowa 鈍ie膨 mi皻.

S這dka magia od kuchni



pi徠ek, 06 marca 2015

Legumina to deser, kt鏎y przygotowywa豉 (przygotowuje nadal) moja Babcia Ewa. Jako dzieciaki kochali鄉y go mi這軼i nami皻n, mnie ta mi這嗆 z wiekiem przesz豉, ale moje rodze雟two trzyma nadal. Wida jestem mniej sta豉 w uczuciach. Niemniej czasem wracam do tego prostego, szybkiego ciasta, kt鏎e przy odrobinie dobrej woli mo瞠 prezentowa si niezwykle efektownie, i kt鏎e, nieodmiennie kojarzy mi si z beztrosk dzieci雟twa. Czym jest legumina? To delikatna pianka z bitej 鄉ietanki i owocowej galaretki. Mo積a j zrobi na biszkopcikach lub pieczonym biszkopcie, a nawet w pucharkach, u mojej Babci koniecznie przykryta warstw galaretki, najlepiej z owocami. Wariant闚 kolorystycznych i smakowych jest bez liku, ja przygotowa豉m dwie wersje - malinow i cytrynow, ale niech Was to nie ogranicza. To jeden przepis, z kt鏎ego mo積a wykona mn鏀two ciast, zmieniaj帷 galaretki dodawane do 鄉ietany i te wylewane na wierzch, dodaj帷 owoce zar闚no do masy jak i galaretki, dekoruj帷 bit 鄉ietan, robi帷 wersje w paski, wystarczy u篡 wyobra幡i. Czemu to si nazywa legumina i co ta nazwa oznacza - nie mam poj璚ia, jak mam by szczera nie bardzo mi si podoba, bo nie brzmi apetycznie, ale moja Babcia m闚i "legumina", wi璚 ja powtarzam za ni, wida tak ma by.

SKxDNIKI:

MASA:
ok 1l. 鄉ietany krem闚ki 30 lub 36%
3 galaretki malinowe/cytrynowe + 500ml wody

DODATKOWO:
ok. 200g biszkopt闚 pod逝積ych lub okr庵造ch
250ml ciep貫go, zagotowanego mleka

Galaretki rozpu軼i w 500ml wody wed逝g przepisu na opakowaniu. Ca趾owicie ostudzi.
Form o wymiarach ok 25x30cm wy這篡 papierem do pieczenia, na dnie 軼i郵e u這篡 biszkopty, nas帷zy ciep造m mlekiem.
Krem闚k ubi na sztywno, zmniejszy obroty i niewielkim strumieniem, ci庵le miksuj帷 wla zimn galaretk. Mas prze這篡 na biszkopty, wyr闚na i odstawi do lod闚ki.

NA WIERZCH:
2 galaretki malinowe/cytrynowe + 900ml wody
ok. 600g malin 鈍ie篡ch lub mro穎nych/ p馧plasterki z 2-3 sparzonych cytryn

Galaretki rozpu軼i w 900ml wody wg przepisu na opakowaniu. Owoce mo積a doda od razu (mro穎ne przyspiesz t篹enie galaretki). Galaretk pozostawi do czasu kiedy zacznie leciutko t篹e (zwykle gotuje galaretk do masy i na wierzch w tym samym czasie, wtedy wszystko idzie szybciej). Przed wylaniem galaretki, w wariancie z cytrynami, uk豉damy plasterki na masie 鄉ietankowej.
Legumina powinna, przed przygotowaniem wierzchu sch這dzi si w lod闚ce ok. 15minut (mo積a ten czas wyd逝篡). Na sch這dzone ciasto wyla galaretk/galaretk z owocami i odstawi do lod闚ki na ok. 3h do ca趾owitego st篹enia.

Ciasto, jak wszystkie 鄉ietanowce dobre jest 鈍ie瞠. Powinno si zje嗆 je do 2, maksymalnie 3 dni od dnia wykonania. Ciasto nale篡 przechowywa w lod闚ce w zamkni皻ym pude趾o lub przykrytej formie, poniewa ch這nie zapachy.

S這dka magia od kuchni



鈔oda, 04 marca 2015

Colomba Pasquale to tradycyjne w這skie dro盥穎we ciasto Wielkanocne. W這skie dro盥穎wce s inne ni nasze, nie tak puszyste i lekkie; za to ci篹sze i bardziej zwarte ciasto d逝瞠j zachowuje 鈍ie穎嗆. La Colomba ma pi瘯ny migda這wo-pomara鎍zowy aromat, pe軟a jest kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej. Wierzch ciasta stanowi chrupi帷a migda這wa beza posypana ca造mi migda豉mi i cukrem perlistym. Tradycyjnie ciasto wypieka si w prezentowanym na zdj璚iu schematycznym kszta販ie go喚bicy. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu niestety jest absorbuj帷e, potrzebuje naprawd duuu穎 czasu na wyrastanie. Moim zdaniem warto - uwielbiam poznawa tradycyjne smaki z r騜nych zak徠k闚 鈍iata, a ciasto jest bardzo smaczne (cho bez wielkiego "豉", bo to w ko鎍u po prostu ciasto dro盥穎we, ale my lubimy:)

SKxDNIKI (na 2 ciasta w formie w kszta販ie go喚bicy o wymiarach ok. 25,5 x 12,5cm):

20g 鈍ie篡ch dro盥篡
1/2 szklanka ciep貫j wody
1 造磬a cukru

3 du瞠 鄴速ka
1 i 1/2 szkl m彗i pszennej (typ 550)

Dro盥瞠 wkruszy do wody, doda cukier, dok豉dnie wymiesza i odstawi w ciep貫 miejsce na 10minut.

草速ka rozbe速a. Do gotowego zaczynu doda m彗 i 鄴速ka, dok豉dnie wymiesza (ciasto b璠zie bardzo rzadkie). Przykry 軼iereczk lub folia aluminiow i odstawi w ciep貫 miejsce do wyrastania na 0,5-1h (do podwojenia obj皻o軼i)

NAST襾NIE:
6g 鈍ie篡ch dro盥篡
1/3 szklanka ciep貫j wody
45g mi瘯kiego mas豉
1 i 1/2 szkl m彗i pszennej (typ 550)

Dro盥瞠 wkruszy do wody i dok豉dnie wymiesza, odstawi ma 10minut. Po tym czasie doda wyro郾i皻y zaczyn z 鄴速kami i m彗, mi瘯kie mas這 i pozosta陰 m彗. Ponownie przykry i odstawi do podwojenia obj皻o軼i w ciep貫 miejsce na 1-2h.

NAST襾NIE:
2/3 szklanki cukru
1 du瘸 造磬a miodu
sk鏎ka otarta z 2 du篡ch lub 3 ma造ch pomara鎍zy
ziarenka z 1 laski wanilii
3 du瞠 鄴速ka
115g mi瘯kiego mas豉

1/2 造瞠czki soli
2 szklanki m彗i pszennej (typ 550)

1-2 造磬i oliwy z oliwek

Do wyro郾i皻ego ciasta doda cukier, mi鏚, wanili, sk鏎k pomara鎍zow, 鄴速ka i mas這. Dok豉dnie wymiesza. Doda s鏊 i m彗. Wyrabia ciasto ok. 10minut (mo積a w maszynie do chleba na programie do ciasta na makaron). Prze這篡 do nat逝szczonej oliw z oliwek du瞠j miski, przykry i pozostawi do potrojenia obj皻o軼i w ciep造m miejscu na 2,5-3h.

DODATKOWO:
150g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej

Wy這篡 wyro郾i皻e ciasto na om帷zon stolnice i zagnie嗆 ze sk鏎k pomara鎍zow. Ciasto podzieli na dwie cz窷ci i prze這篡 do przygotowanych form. Piek帷 w jednorazowych foremkach go貫bicach najlepiej uformowa z ciasta wa趾i i u這篡 je w kszta速 formy. Piek帷 ciasto w tradycyjnej formie nale篡 j nat逝軼i. Ciasto w foremkach przykry i odstawi do rozpulchnienia w ciep貫 miejsce na kolejne 2h.

BEZA MIGDAΜWA:
2 du瞠 bia趾a
130g cukru
70g mielonych migda堯w

ok. 50g migda堯w w sk鏎kach
2 造磬i cukru perlistego

Pod koniec wyrastania ciasta bia趾a ubi na sztywn pian, ci庵le ubijaj帷 stopniowo dodawa cukier, na koniec beza powinna by sztywna i l郾i帷a. Wsypa mielone migda造 i delikatnie rozmiesza. Bez rozsmarowa r闚nomiernie na cie軼ie. Wierzch obsypa migda豉mi i cukrem perlistym.

PIECZENIE: 200st, 10minut; nast瘼nie zmniejszy temperatur do 170st, 40minut (ciasto mo積a sprawdzi patyczkiem)

S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis z ksi捫ki "The Italian Baker", C. Field

czwartek, 26 lutego 2015

Oczywi軼ie to odczucie subiektywne, ale uwa瘸m, 瞠 to jeden z bardziej udanych przek豉da鎍闚 jaki uda這 mi si stworzy i je嗆. Pi瘯nie si prezentuje, kolory idealnie graj ze sob. S這dki, ale zarazem alkoholowy advocatowy krem z kawowym ponczem cudnie prze豉muj jednocze郾ie s這dkie i lekko kwa郾e maliny, ca這軼i dope軟ia 鄉ietanowa chmurka ozdobiona pokruszon bez. Jak dla mnie idealnie.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
6 du篡ch jajek
1 szklanka cukru
1 造磬a octu
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1 szklanka m彗i ziemniaczanej (daj niepe軟)
1/2 szklanki m彗i tortowej

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek i ubi na sztywn pian, dosypa cukier i ponownie ubi. Do 鄴速ek wla ocet i wsypa proszek, ca這嗆 wymiesza i prze這篡 do piany z bia貫k i cukru. Ponownie ubi. Do masy przesia m彗i i delikatnie, ale dok豉dnie wymiesza szpatu趾. Prostok徠n form o wymiarach ok. 25x30cm wy這篡 papierem do pieczenia, przela ciasto i wyg豉dzi wierzch.

PIECZENIE: 160st, termoobieg; ok. 20-25min (do suchego patyczka)

KREM ADVOCATOWY:
250ml mleka
200ml likieru jajecznego advocat
4 造磬i cukru
1 budy waniliowy

250g mi瘯kiego mas豉

Mleko zagotowa z cukrem. Proszek budyniowy rozmiesza w alkoholu, wla do gotuj帷ego si mleka i nieustannie mieszaj帷 gotowa na wolnym ogniu ok. 2minut. Przykry foli aluminiow i odstawi do ca趾owitego ostudzenia (zwykle zostawiam na noc).

Po tym czasie mas這 uciera samo przez oko這 2minuty, nast瘼nie, nie przestaj帷 uciera, stopniowo dodawa ostudzony budy. Utrze na g豉dki, jednolity krem.

PONCZ:
1 i 1/2 szklanki mocnej kawy
1/2 szklanki likieru kawowego (najlepiej u篡 likieru klarownego, a nie na mleku, mo積a go przygotowa z tego przepisu)

Sk豉dniki ponczu wymiesza

DODATKOWO:
ok. 200-250g pod逝積ych biszkopt闚 do tiramisu

Ostudzony biszkopt przekroi na dwa placki. Dolny nas帷zy ponczem i wy這篡 na niego krem advocatowy. Biszkopty do嗆 obficie nas帷zy ponczem i u這篡 z nich do嗆 軼i郵e warstw na kremie. Odstawi ciasto do lod闚ki na czas przygotowania warstwy malinowej.

MASA MALINOWA:
500g malin 鈍ie篡ch lub mro穎nych
sok z 1/2 cytryny
4-5 造瞠k cukru (lepiej da mniej i ewentualnie dos這dzi na koniec przygotowania)
1 造磬a m彗i ziemniaczanej rozpuszczona w ok. 2 造磬ach zimnej wody
3 造瞠czki 瞠latyny rozpuszczone w oko這 3 造磬ach zimnej wody

Maliny z sokiem z cytryny i cukrem umie軼i w rondelku, podgrzewa na wolnym ogniu do zagotowania. W tym czasie 瞠latyn zala zimn wod i odstawi do nap璚znienia. Kiedy owoce si zagotuj doda do nich m彗 rozmieszan w wodzie, gotowa oko這 2 minut, od czasu do czasu mieszaj帷. Zdj望 z ognia i od razu doda nap璚znia陰 瞠latyn, dok豉dnie rozmiesza.

Owoce lekko przestudzi po czym roz這篡 na cie軼ie. Przykry drugim plackiem ciasta, nas帷zy ponczem. Odstawi do lod闚ki.

PONADTO:
500ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
1 造磬a cukru pudru
kilka bia造ch bez

妃ietank ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier. Gotow prze這篡 do r瘯awa cukierniczego z ko鎍闚k o okr庵造m otworze. Wycisn望 kleksy 鄉ietanki na wierzch ciasta. Przed podaniem sch這dzi co najmniej 6h (najlepiej ca陰 noc) w lod闚ce. Bezpo鈔ednio przed podaniem na wierzch ciasta pokruszy bezy.

S這dka magia od kuchni


pi徠ek, 13 lutego 2015

Pi瘯ne, czerwone babeczki, z delikatnym kremem i intensywnym aromatem i subtelnym smakiem r騜y. Ozdobione czerwonymi serduszkami b璠 idealnym zwie鎍zeniem Walentynkowej kolacji, uroczym upominkiem zostawionym przy 堯磬u czy dodatkiem do 郾iadania.
Przy okazji tych babeczek po raz pierwszy si璕n窸am po przepis na kultowe i s造nne red velvet cake i powiem ca趾iem szczerze - rozczarowa豉m si. Po opisach i zachwytach nad ciastem spodziewa豉m si fajerwerk闚, kt鏎ych nie by這. Ciasto jest dobre - wilgotne, niezbyt ci篹kie, faktycznie aksamitne w fakturze, ale to zwyk貫, dobrej jako軼i muffinkowe ciasto, jakie z pewno軼i jedli軼ie nie raz, tyle 瞠 czerwone. Kolor jest zdecydowanie tym co je wyr騜nia bardziej ni smak. A ja wole odwrotnie:)

SKxDNIKI (na ok 16sztuk klasycznych babeczek, lub 20sztuk w ma造ch kubeczkach):

250ml kefiru
250ml oleju rzepakowego
2 造磬i miodu
2 du瞠 jajka
2 造磬i wody r騜anej
2 造磬a octu

430g m彗i pszennej
180g cukru
1 造磬a kakao
1 造瞠czka sody oczyszczonej
1/4 造瞠czki soli
ok. 1/2 造瞠czki czerwonego barwnika w proszku

Mokre sk豉dniki wymiesza w jednej misce, suche w drugiej, po陰czy (mniej wi璚ej, tak jak przy muffinkach - ciasto nie musi by ca趾iem g豉dkie). Prze這篡 do papilotek, wype軟iaj帷 je do 2/3 wysoko軼i.

PIECZENIE: 180st, ok. 30-35minut (do suchego patyczka)

KREM:
125ml 鄉ietanki 30 lub 36%
250g mascarpone
1-2 造磬i cukru pudru
1,5 造磬i wody r騜anej

Mascarpone ubi ze 鄉ietank na sztywny krem, doda wod r騜an i cukier do smaku. Prze這篡 do r瘯awa cukierniczego lub szprycy zako鎍zonej tylk w kszta販ie mocno wyci皻ej gwiazdki. Babeczki delikatnie wydr捫y tworz帷 niewielkie wg喚bienie po鈔odku. Na ka盥a na這篡 kleks kremu i posypa okruszkami ciasta.

Babeczki z kremem przechowywa w lod闚ce.

S這dka magia od kuchni


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
| < Marzec 2015 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl








Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl




Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel