Blog > Komentarze do wpisu

Brownie z lodami i popcornem w s這nym karmelu

Ci篹kie, czekoladowe, wilgotne brownie nieodmiennie zestawia si w moich my郵ach z jesienn chandr, zbyt d逝gimi zimowymi wieczorami, mrozem, s這t, kubkiem gorzkiej paruj帷ej kawy i ulubionym kocem. Niemniej, czekolada to czekolada. Wszyscy wiedz. I w sumie pora roku mnie nie zniech璚a. W zwi您ku z czym powsta這 brownie na gor帷e letnie dni - z waniliowymi lodami i odrobin szale雟twa w postaci g鏎y popcornu w s這nym karmelu. Bardzo po ameryka雟ku i bardzo na Wakacje:)

SKxDNIKI (na 6 porcji):

BROWNIE:
150g mas豉
200g czekolady o zawarto軼i kakao co najmniej 45%

50g cukru dark muscovado
3 ma貫 jajka (M)
1/4 造瞠czki soli morskiej

10g m彗i pszennej
20g ciemnego kakao
1 造瞠czka drobno mielonej kawy

Mas這 z czekolad rozpu軼i na wolnym ogniu lub w k徙ieli wodnej. Pozostawi do lekkiego przestudzenia. Jajka ubi z cukrem i sol na pienist, g瘰tniej帷 mas. Do jajek dola przestudzon czekolad z t逝szczem, wymiesza mikserem. Dosypa m彗, kakao i kaw, zmiksowa.Ciasto prze這篡 do tortownicy o 鈔ednicy 18cm o dnie wy這穎nym papierem do pieczenia i bokach wysmarowanych mas貫m.

PIECZENIE: 180st, 25minut

Po upieczeniu ca趾owicie ostudzi (najlepiej upiec dzie wcze郾iej)

POPCORN W SΜNYM KARMELU:
2-3 造磬i suchych ziaren kukurydzy
2 造磬i oleju
1/4 szklanki wody
3 造磬i cukru
1/4-1/2 造瞠czki soli morskiej

W garnek o grubym dnie lub patelni (nie teflonowej!) rozgrza olej, na rozgrzanym rozsypa kukurydz, pra篡 na ma造m ogniu po przykryciem od czasu do czasu wstrz御aj帷 garnkiem, a do momentu w kt鏎ych ziarenka przestan "strzela".
W rondelku lub na patelni (nie teflonowej!) umie軼i wod z cukrem. Mieszaj帷 podgrzewa na wolnym ogniu do momentu zagotowania. Dosypa soli (po przemieszaniu najlepiej spr鏏owa czy jest wyra幡ie wyczuwalna). Przesta miesza i gotowa tak d逝go, a p造n zg瘰tnieje i nabierze bursztynowej barwy. Szybko zdj望 z ognia. Do karmelu od razu wsypa 3-4 gar軼i popcornu i dok豉dnie wymiesza, tak, aby karmel dok豉dnie obklei pra穎n kukurydze.

DODATKOWO:
ok.500ml dowolnych lod闚 (polecam waniliowe)

!UWAGA! Deser nale篡 przygotowa bezpo鈔ednio przed podaniem!

Ostudzone ciasto delikatnie przekroi na dwa placki. Na dolny wy這篡 lody, przykry pozosta造m. Na g鏎ze u這篡 karmelizowany popcorn. Podawa od razu. Je郵i zajdzie taka konieczno嗆, przechowywa w zamra瘸rce.

S這dka magia od kuchni

wtorek, 21 lipca 2015, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2015/07/21 15:53:37
ζ, nigdy nie jad豉m ciasta z popcornem:)
-
2015/07/22 07:18:37
Ob喚dnie wygl康a i na pewno ob喚dnie smakuje :)
-
2016/01/06 09:22:39
Lody z popcornem, kto by pomy郵a 瞠 to mo積a po陰czy!
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel