Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka Japo雟ka

czyli ciasto, przez kt鏎e wszyscy chc wiedzie, czemu nazywam makowiec szarlotk :) Szarlotka Japo雟ka z nazwy jest jednak szarlotk. Ze sk豉dnik闚 chyba te, bo wagowo zawiera dwa razy wi璚ej jab貫k ni maku. W smaku jednak zdecydowanie dominuje mak. Za to jab趾a sprawiaj, 瞠 ciasto jest wilgotne i zachowuje 鈍ie穎嗆 naprawd wiele dni. Ciasto nie zawiera m彗i, jest wiec delikatne w smaku, dos這wnie rozp造wa si w ustach. Polecam wszystkim, kt鏎zy sami chc si przekona czy to bardziej szarlotka, czy mo瞠 makowiec :)

SKxDNIKI:
330 g mi瘯kiego mas豉
60g cukru pudru
8 du篡ch jajek (lub 10 mniejszych - M) - osobno bia趾a i 鄴速ka
200g kaszy manny
400g zmielonego suchego maku
3 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
800g jab貫k

Mas這 utrze z cukrem na puszysta mas. Ucieraj帷 doda 鄴速ka. Wsypa suche sk豉dniki - kasz mann, mak i proszek do pieczenia. Wymiesza mikserem. Bia趾a ubi na sztywn pian, a nast瘼nie delikatnie wmiesza do ciasta. Jab趾a umy, obra i zetrze na tarce o grubych oczkach i po陰czy z mas. Form o wymiarach oko這 28x35cm wy這篡 papierem do pieczenia. Przela ciasto, wyr闚na wierzch.

PIECZENIE: 180st, oko這 50minut (ciasto w dotyku powinno by spr篹yste, a patyczek wychodzi nieoblepiony ciastem)

NA WIERZCH:
200g czekolady deserowej
125ml 鄉ietanki kremowej 30%
ok. 50g p豉tk闚 migda這wych podpra穎nych na suchej patelni

妃ietank zagotowa w garnuszku, zdj望 z ognia i natychmiast wrzuci do niej po豉man czekolad. Dok豉dnie wymiesza do momentu uzyskania g豉dkiej, l郾i帷ej polewy. Wyla na ciasto i obsypa migda豉mi.

Przed podaniem ca趾owicie wystudzi. Mo積a przechowywa w temperaturze pokojowej.

S這dka magia od kuchni

毒鏚這: fiszka Krajowej Agencji Wydawniczej, powo逝j帷a si na p. Zofi z Brzozowa, pochodzi z po這wy lat 80tych. Zmodyfikowa豉m proporcje i lekko sam przepis

鈔oda, 22 kwietnia 2015, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2015/04/22 10:30:16
Co niesamowitego, dla mnie arcydzie這. I to w moich ulubionych kolorach. 字odek i wierzch przede wszystkim - bardzo ciekawe :)
-
2015/04/22 18:46:53
prezentuje si apetycznie!
-
2015/04/22 22:28:14
Mam podobny przepis na makowiec japo雟ki:) inna nazwa ale my郵, 瞠 tak samo pyszne ciacho!
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel