Blog > Komentarze do wpisu

Dro盥鄴wki z rabarbarem i truskawkami

I oto jest, pierwszy zwiastun wiosny - rabarbar. Rabarbar w s這dkiej kuchni daje mn鏀two mo磧iwo軼i! ciasta ucierane (klik), nawet pe軟oziarniste (klik), tarty (klik, klik), a nawet torty (klik). Mo積a upiec muffinki, tartaletki, babeczki, karmelizowany wykorzysta do deser闚, ugotowa kompot. Jest te bardzo towarzyski, 鈍ietnie czuje si z bez, migda豉mi, no i przede wszystkim - truskawkami! Polecam truskawki do rabarbaru z dw鏂h powod闚 - po pierwsze smakowo 鈍ietnie si 陰cz i uzupe軟iaj; po drugie nie 豉two dosta r騜owy rabarbar, tego gatunku jest znacznie mniej na straganach i w sklepach, a blady zielono-鄴速y kolor nie wygl康a zachwycaj帷o, natomiast ju kilka truskawek ca趾owicie odmienia kolorystyk wypieku, barwi帷 go na r騜owo i czerwono.
W tym roku na pierwszy ogie posz造 dro盥鄴wki, bo czy jest co bardziej wiosennego ni poranek budz帷y nas s這鎍em i ten s這dki ma郵any zapach z owocow nut zalewaj帷y ca造 dom w czasie pieczenia dro盥鄴wek? Dro盥鄴wki nie s bardzo s這dkie, do tego puchate z chrupi帷 kruszonk i p豉tkami migda堯w, z duuu膨 ilo軼i pysznych owoc闚. Hit pocz徠ku wiosny, polecam!

SKxDNIKI (na 12 sztuk):
30g dro盥篡
250ml lekko ciep貫go mleka
1 cukier wanilinowy

550g m彗i pszennej (typ 650)
szczypta soli
3 造磬i cukru
2 jajka
120g roztopionego mas豉 (przestudzonego, nie zimnego)

METODA TRADYCYJNA: do lekko ciep貫go mleka wkruszy dro盥瞠, doda cukier wanilinowy, dok豉dnie rozetrze. Pozostawi w ciep造m miejscu na 15-20minut a zaczyn ruszy, czyli spieni si i uro郾ie.
Po tym czasie na stolnicy lub w du篡m naczyniu po陰czy m彗, cukier, s鏊, jajka i zaczyn, wyrobi g豉dkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wla t逝szcz. Ponownie zagnie嗆 ciasto powinno by jednolite i b造szcz帷e ale niezbyt zwarte. Naczynie przykry lnian 軼iereczka i odstawi do wyrastania w ciep貫 miejsce na oko這 1h.

METODA MASZYNOWA: w misie maszyny umie軼i kolejno mleko, mas這, jajka, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, na koniec wkruszy dro盥瞠 i ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

WSAD OWOCOWY:
3 du瞠 這dygi rabarbaru
ok. 250g truskawek
3 造磬i br您owego cukru

Rabarbar i truskawki umy. υdygi obra i pokroi w oko這 centymetrowe plasterki. Truskawki odszypu趾owa i pokroi na 獞iartki, lub drobniej, je郵i truskawki s du瞠. Owoce (wiem, rabarbar jest warzywem...) umie軼i w misce, zasypa cukrem i dok豉dnie wymiesza. Odstawi.

KRUSZONKA:
1 造磬a zimnego mas豉
1 造磬a cukru (najlepiej z prawdziw wanili)
2 造磬i m彗i pszennej

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w miseczce i rozciera mi璠zy palcami do czasu a powstan grudki. Odstawi do lod闚ki do czasu u篡cia.

DODATKOWO:
ok. 25g p豉tk闚 migda這wych
6 造瞠czek bu趾i tartej

Kiedy dro盥鄴wki s ju rozpulchnione dno szerokiej szklanki zanurzy w m帷e. W ka盥ej bu貫czce mocno odciska wg喚bienie szklank. Do ka盥ego do趾a wsypa po p馧 造瞠czki bu趾i tartej, a nast瘼nie nak豉da spore porcje owoc闚 (owoce najlepiej nak豉da z czubkiem, poniewa ciasto po bokach uro郾ie, z kolei owoce puszcz sok i nieco "oklapn"). Posypa kruszonka i p豉tkami migda這wymi.

PIECZENIE: 190st, ok. 20-25minut (do zarumienienia)

Przed podaniem dro盥鄴wki mo積a posypa cukrem pudrem. Wed逝g mnie najlepsze s jeszcze lekko ciep貫, pycha!

S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 20 kwietnia 2015, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2015/04/20 14:01:58
Nic tylko zje嗆 ;) B璠 鈍ietne na przek御k w ramach nagrody za poprawnie rozliczone pity przez internet ;)
-
2015/04/23 10:34:53
Ob喚dne ..... jeszcze 2-3 dni i b璠 mog豉 je zrobi, jak tylko badyle podrosn jeszcze troszk:)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel