Blog > Komentarze do wpisu

Waniliowa babka gotowana z rumem i cytryną

     W tym roku wreszcie kupiłam formę na babkę gotowaną. Myślałam o tym dłuuugo, dłuuugo. Szczerze powiedziawszy zawsze mam opory przed tego typu zakupami, ponieważ, nie ukrywam, większość z nich używam raz, góra dwa. W końcu się zdecydowałam i wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że okazało się, że nie mam tak dużego garnka, żeby zamknąć w nim kupioną formę... ehhh... Pożyczyłam gar od teściowej, niestety bez pokrywki... No, złośliwość przebrzydła martwych przedmiotów. Technicznie muszę to jeszcze przepracować. Ale tak czy siak, mała próbna baba jest. Zrobiłam klasyczną, jasną z dodatkiem rumu, cytryny i wanilii. Jak smakuje babka gotowana? Jak babka. Konsystencja ciasta jest nieco bardziej zwarta, ale, trochę wbrew pozorom, nie jest ciężka czy gliniasta - wprost przeciwnie jest krucha i sypka, taka piaskowa. Jej wielkim plusem jest to, że babki nie da się przypalić, nie ucieknie z formy i nie zajmuje piekarnika w tym newralgicznym, przedświątecznym czasie:)

SKŁADNIKI (na małą formę - choć mam dużą:):

250g miękkiego masła
150g drobnego cukru do wypieków
5 dużych jaj
130g mąki pszennej tortowej
160g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ziarenka z 1 laski wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki rumu

     Masło utrzeć z cukrem na jasną puszysta masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę z proszkiem, skórkę z cytryny, ziarenka wanilii, dolać sok i rum - wymieszać mikserem. Formę na babę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną, równomiernie wypełnić ciastem, przykryć. Na dnie dużego garnka ułożyć bawełnianą ściereczkę, wstawić formę i zalać wodą do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć i postawić na małym ogniu. Zagotować.

GOTOWANIE: 80minut, od chwili zagotowania

Po tym czasie odkryć garnek i pozostawić babkę w gorącej wodzie jeszcze 10minut. Zdjąć pokrywę z formy i odparować ciasto kolejne 10minut. Następnie delikatnie wyjąć babę z formy i ostudzić na kratce.

LUKIER RUMOWY:
2 łyżki rumu
1 łyżka ciepłej wody
1 szklanka cukru pudru

     Cukier puder utrzeć z wodą i rumem. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodać cukru, jeśli zbyt gęsty - rumu lub wody. Polać lekko przestudzona babę.  

Słodka magia od kuchni


wtorek, 31 marca 2015, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2015/04/01 15:06:23
Wygląda bardzo elegancko :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ


Wyślij wiadomość
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel