Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z mas貫m orzechowym



Sernik z mas貫m orzechowym to co co od dawna chodzi這 mi po g這wie. Chcia豉m, 瞠by by bardzo z mas貫m orzechowym - u篡豉m go do spodu - chrupi帷ego i bardzo mas這-orzechowego, sera - wilgotnego, rozp造waj帷ego si w ustach i ....bardzo mas這-orzechowego, no i zrobi豉m z niego polew, wiecie jak ;). Tak! W豉郾ie tak! Mas這 orzechowe jest wsz璠zie! To sernik w ameryka雟kim klimacie, wi璚 do mas豉 orzechowego doda豉m d瞠m z czarnej porzeczki - rewelacja! Tak w豉郾ie powinno si je嗆 mas這 orzechowe! Dla fan闚 tego przysmaku zza wielkiej wody to totalny must have. Nie ma si co zastanawia!

SKxDNIKI:

SP笈:
300g ciastek degestive
4 pe軟e 造磬i mas豉 orzechowego
2 造磬i mas豉

4 造磬i d瞠mu z czarnej porzeczki

Ciastka rozkruszy na proszek (robi to w malakserze), doda mas這 orzechowe i rozpuszczone mas這 - wymiesza do po陰czenia. Okr庵陰 form o 鈔ednicy 23-24cm wy這篡 papierem do pieczenia (dno), obr璚z wysmarowa mas貫m. Do przygotowanej tortownicy prze這篡 ciasteczkow mas, wyr闚na. Odstawi do sch這dzenia w lod闚ce.

MASA SEROWA:
1000g sera twarogowego (nie homogenizowanego) na serniki lub trzykrotnie mielonego twarogu
5 du篡ch jajek
200ml 鄉ietanki krem闚ki 30 lub 36%
150g roztopionej bia貫j czekolady
130g cukru pudru
4 pe軟e 造磬i mas豉 orzechowego
2 造磬i m彗i pszennej
2 造磬i maki ziemniaczanej

Wszystkie sk豉dniki (powinny by w tej same temperaturze - pokojowej) umie軼i w du瞠j misie i kr鏒ko wymiesza mikserem na jednolit mas.
Sch這dzony sp鏚 posmarowa d瞠mem porzeczkowym, nast瘼nie wyla na niego ser. Tortownice umie軼i w wi瘯szej, szczelnej formie, do kt鏎ej nast瘼nie wla wrz帷 wod (do mniej wi璚ej 1/2-2/3 wysoko軼i tortownicy). Tak przygotowane ciasto wstawi do piekarnika.

PIECZENIE: 180st - 15minut, nast瘼nie zmniejszy temperatur:120st - 90minut

Upieczony sernik wyj望 z k徙ieli wodnej i pozostawi w formie. Sch這dzi kilka godzin (najlepiej ca陰 noc) w lod闚ce. Nast瘼nie delikatnie zdj望 obr璚z (je郵i zdejmiemy obr璚z z nie do ko鎍a wystudzonego sernika to d瞠m i ciasteczkowo-orzechowy sp鏚 wyp造n; nie pytajcie sk康 wiem....;)

POLEWA:
4 pe軟e 造磬i mas豉 orzechowego
1 造磬a mas豉

ok. 100g solonych orzeszk闚 ziemnych

Oba rodzaje mas豉 umie軼i w garnuszku i lekko podgrzewa mieszaj帷, a si po陰cz, a konsystencja b璠zie na tyle p造nna, aby swobodnie obla ciasto. Polew obla wierzch sernika, brzegi udekorowa solonymi orzeszkami.

Po oblaniu polew ciasto jest natychmiast gotowe do podania.

Teoretycznie sernika nie trzeba przechowywa w lod闚ce, ja jednak polecam to robi - jego konsystencja jest pod闚czas lepsza, przynajmniej wed逝g mnie.


S這dka magia od kuchni


czwartek, 19 marca 2015, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/19 08:58:57
cudowny!!!!
-
Go嗆: Anetka, 31.178.17.*
2015/03/19 09:00:49
no to moje smaki zdecydowanie, pieknie wygl康a i mocno kusi :) tylko czy ta kapiel wodna konieczna?
-
2015/03/19 09:19:49
Aneta, konieczna - niekonieczna. Bez k徙ieli wodnej te si wszystko uda. Jednak dzi瘯i niej sernik jest delikatniejszy i wilgotny, rozp造waj帷y si w ustach. Mo瞠sz te na p馧k pod sernik wstawi blach z wrz帷 wod, wprawdzie to nie to samo, ale na pewno lepsze ni nic :)
-
Go嗆: Anetka, 31.178.17.*
2015/03/19 09:28:27
ooo to juz bardziej wykonalne :) dzi瘯i !
-
2015/03/19 10:34:19
Cudowny :) Zdecydowanie co dla mnie, bo uwielbiam mas這 orzechowe. Fajny pomys z tym d瞠mem :)
-
2015/03/19 21:13:02
Prezentuje si znakomicie! :D
-
2015/03/23 15:40:13
Uhuhu :D Wygl康a pysznie :D B璠zie idealn nagrod jak ogarn rozliczenie pit elektronicznie. Trzeba sobie jako umila czas ;)
-
2015/04/01 15:07:13
Wygl康a bajecznie! A patera? Cudo!
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel