Blog > Komentarze do wpisu

Pascha czekoladowa

W mojej rodzinie nie ma tradycji Paschy, jednak przygotowuje si j ju od kilku lat. Na blogach mo積a spotka mn鏀two przepis闚 na Pasch z gotowego twarogu, ja jednak jestem zdania, 瞠 jak Pascha, to jedynie z sera przygotowanego samodzielnie. Taki deser jest du穎 delikatniejszy i kremowy, bez charakterystycznej dla bia貫go sera kwa郾ej nuty. Dla tego smaku i konsystencji warto po鈍i璚i t chwile d逝瞠j (je郵i faktycznie zajmie to d逝窺zy czas, bo przygotowuj帷 ser samodzielnie nie trzeba go ju mieli).
Ju od dw鏂h lat my郵a豉m o wersji Paschy z czekolad, ale jako brakowa這 mi czasu. W tym ostatecznie zdecydowa豉m, 瞠 si za to bior. I co? Poniewa nie jestem fank twarogu, za to wielk czekolady - ta wersja smakowa豉 mi zdecydowanie bardziej (chocia wi瘯szo嗆 zjad Ma造 Cz這wiek i ju upomina si o kolejn), niemniej... moim zdaniem czekoladowa to nie Pascha:) Przynajmniej nie taka prawdziwa. Wiernym tradycji polecam poprzedni przepis na Pasch Wielkanocn. Dla tych, kt鏎zy lubi robi tradycji troch za do嗆, troch wbrew - polecam, mocno czekoladowy, kremowy deser wzbogacony pra穎nymi migda豉mi i nut Amaretto na pewno b璠zie gwiazd sto逝, niekoniecznie na Wielkanoc:)

SKxDNIKI (na obj皻o嗆 ok. 1,5l):
2l pe軟ego mleka (lod闚kowego, nie UHT)
1/2l kwa郾ej 鄉ietany
5 du篡ch jajek

Mleko zagotowa (od czasu do czasu mieszaj帷 aby nie przypala這 si od do逝). Jajka roztrzepa w 鄉ietanie i wla do wrz帷ego mleka. Zmniejszy p這mie i na ma造m ogniu gotowa do momentu a ca這嗆 si zwa篡 i wyra幡ie rozdzieli na grudki twarogu i serwatk (nale篡 gotowa na mo磧iwie najmniejszym ogniu, mieszanka nie powinna by przegrzana). Odstawi do ostygni璚ia.
Du瞠, g瘰te sito wy這篡 podw鎩n gaz lub pieluch tetrow. Zawarto嗆 garnka przecedzi przez sito. Mocno odcisn望 pozosta這軼i serwatki. I pozostawi ser na sicie jeszcze kilka godzin, aby mie pewno嗆, 瞠 ser nie jest zbyt mokry (najlepiej na tym etapie twar鏬 wstawi na noc lub przynajmniej 3-4h na sicie do lod闚ki, koniecznie przykryty foli, aby nie ch這n掖 zapach闚).

PONADTO:
250g mi瘯kiego mas豉

1/2 szklanki cukru pudru
2 造磬i likieru Amaretto
200g czekolady gorzkiej lub deserowej

120g drobno posiekanych migda堯w bez sk鏎ek, podpra穎nych na patelni bez t逝szczu
80g posiekanej drobno dowolnej czekolady (opcjonalnie)

Po tym czasie czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Do mas豉 dodawa stopniowo twar鏬, ci庵le ucieraj帷, a do uzyskania g豉dkiego kremu.Ucieraj帷 wla czekolad i amaretto. Na sam koniec wsypa migda造 i ewentualnie kawa趾i czekolady.
Gotow mas prze這篡 do naczynia* wy這穎nego podw鎩n gaz lub pieluch tetrow, na tyle du膨, aby mo積a j potem zawin望 nad deserem. Deser ugnie嗆 w naczyniu, aby dobrze je wype軟i, a nast瘼nie zawin望 nad nim gaz lub pieluch, najlepiej skr璚aj帷 nadmiar materia逝. Odstawi do lod闚ki na co najmniej 4-6h (najlepiej ca陰 noc).

* tradycyjnie pasch przygotowuje si w glinianych donicach z otworem w dnie, aby zapewni cyrkulacje i odprowadzenie ewentualnej wilgoci, dobrym rozwi您aniem jest durszlak (prezentowana Pascha, jest w豉郾ie "durszlakowa" :). Je郵i sami przygotowujemy ser i jest dobrze odci郾i皻y nie ma konieczno軼i przygotowywania deseru w naczyniu z otworami, sama ju nie raz robi豉m Pasch w zwyk造ch miskach.

S這dka magia od kuchni


czwartek, 26 marca 2015, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/27 00:14:36
Przepi瘯nie podana i do tego czekoladowa ;)
-
2015/03/28 21:21:32
Robi豉m, ale tylko z bia陰 czekolad. Koniecznie musz wypr鏏owa Twoj wersj :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel