Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek pomara鎍zowo-marcepanowy na cie軼ie francuskim

Mimo, 瞠 mo瞠 si wydawa inaczej, znam to uczucie kiedy 鈍i皻a ju nie tyle si zbli瘸j, ile czaj za rogiem. Ostatnie dni, a nawet godziny. Mam na g這wie i w r瘯ach milion rzeczy na raz, a jeszcze ciasto trzeba upiec. Ciasto na 鈍i皻a by musi (napisa豉bym "rzecz 鈍i皻a", ale si rymuje, wi璚 dziwnie brzmi:). Proponuj Wam, wi璚 baaardzo prostego mazurka na spodzie z ciasta francuskiego (gotowego, wszak robienie go w domu uczyni這by z niego bardzo skomplikowanego mazurka:). Wiem, 瞠 ci篹ko w cie軼ie francuskim odnale潭 rodzime tradycje, ale skoro mog by mazurki na ciastach ucieranych, kruchych, miodowych, biszkoptowych, mazurki na bezach, ciastkach i waflach, to chyba ciasto francuskie w niczym mazurkowi nie uw豉cza. Mazurek ma ciekawy smak, jest zarazem s這dki, lekko kwa郾y i z delikatn pomara鎍zow goryczk. Z pewno軼i b璠zie mia i fan闚 i przeciwnik闚. Mnie smakowa, wi璚 polecam na ostatni chwil.

SKxDNIKI:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

4 du瞠 lub 5 mniejszych pomara鎍zy
1 cytryna
ok. 100g cukru (ilo嗆 cukru zale篡 od s這dko軼i owoc闚 - najlepiej pr鏏owa)

300-400g marcepanu
60g p豉tk闚 migda這wych

Ciasto francuskie wy這篡 na blach, mo積a zagi望 brzegi. Obci捫y (np drug blach) i upiec wed逝g zalece na opakowaniu, na chwile przed ko鎍em pieczenia zdj望 obci捫enie i dopiec "od g鏎y" aby wierzch ciasta r闚nie si przyrumieni.

Od razu po wyj璚iu ciasta z piekarnika zetrze na nie marcepan.

Z dw鏂h pomara鎍zy otrze sk鏎k. Wszystkie cytrusy dok豉dnie obra (albedo, czyli bia豉 sk鏎ka owocu jest gorzka), a nast瘼nie zmiksowa na papk. Rozmiksowane owoce umie軼i w garnku wraz z cukrem i sk鏎k. Doprowadzi do wrzenia i gotowa na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszaj帷 oko這 1h. Masa ma zg瘰tnie, woda odparowa. Gor帷y mus z pomara鎍zy rozprowadzi na cie軼ie.

P豉tki migda這we lekko podpra篡 na suchej patelni. Posypa mazurka.

Mo積a przechowywa zar闚no w lod闚ce, jak i temperaturze pokojowej.

S這dka magia od kuchni


鈔oda, 18 marca 2015, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/18 17:11:46
Piekny mazureczek!
Taki na szybko.
:)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel