Blog > Komentarze do wpisu

Legumina Babci

Legumina to deser, kt鏎y przygotowywa豉 (przygotowuje nadal) moja Babcia Ewa. Jako dzieciaki kochali鄉y go mi這軼i nami皻n, mnie ta mi這嗆 z wiekiem przesz豉, ale moje rodze雟two trzyma nadal. Wida jestem mniej sta豉 w uczuciach. Niemniej czasem wracam do tego prostego, szybkiego ciasta, kt鏎e przy odrobinie dobrej woli mo瞠 prezentowa si niezwykle efektownie, i kt鏎e, nieodmiennie kojarzy mi si z beztrosk dzieci雟twa. Czym jest legumina? To delikatna pianka z bitej 鄉ietanki i owocowej galaretki. Mo積a j zrobi na biszkopcikach lub pieczonym biszkopcie, a nawet w pucharkach, u mojej Babci koniecznie przykryta warstw galaretki, najlepiej z owocami. Wariant闚 kolorystycznych i smakowych jest bez liku, ja przygotowa豉m dwie wersje - malinow i cytrynow, ale niech Was to nie ogranicza. To jeden przepis, z kt鏎ego mo積a wykona mn鏀two ciast, zmieniaj帷 galaretki dodawane do 鄉ietany i te wylewane na wierzch, dodaj帷 owoce zar闚no do masy jak i galaretki, dekoruj帷 bit 鄉ietan, robi帷 wersje w paski, wystarczy u篡 wyobra幡i. Czemu to si nazywa legumina i co ta nazwa oznacza - nie mam poj璚ia, jak mam by szczera nie bardzo mi si podoba, bo nie brzmi apetycznie, ale moja Babcia m闚i "legumina", wi璚 ja powtarzam za ni, wida tak ma by.

SKxDNIKI:

MASA:
ok 1l. 鄉ietany krem闚ki 30 lub 36%
3 galaretki malinowe/cytrynowe + 500ml wody

DODATKOWO:
ok. 200g biszkopt闚 pod逝積ych lub okr庵造ch
250ml ciep貫go, zagotowanego mleka

Galaretki rozpu軼i w 500ml wody wed逝g przepisu na opakowaniu. Ca趾owicie ostudzi.
Form o wymiarach ok 25x30cm wy這篡 papierem do pieczenia, na dnie 軼i郵e u這篡 biszkopty, nas帷zy ciep造m mlekiem.
Krem闚k ubi na sztywno, zmniejszy obroty i niewielkim strumieniem, ci庵le miksuj帷 wla zimn galaretk. Mas prze這篡 na biszkopty, wyr闚na i odstawi do lod闚ki.

NA WIERZCH:
2 galaretki malinowe/cytrynowe + 900ml wody
ok. 600g malin 鈍ie篡ch lub mro穎nych/ p馧plasterki z 2-3 sparzonych cytryn

Galaretki rozpu軼i w 900ml wody wg przepisu na opakowaniu. Owoce mo積a doda od razu (mro穎ne przyspiesz t篹enie galaretki). Galaretk pozostawi do czasu kiedy zacznie leciutko t篹e (zwykle gotuje galaretk do masy i na wierzch w tym samym czasie, wtedy wszystko idzie szybciej). Przed wylaniem galaretki, w wariancie z cytrynami, uk豉damy plasterki na masie 鄉ietankowej.
Legumina powinna, przed przygotowaniem wierzchu sch這dzi si w lod闚ce ok. 15minut (mo積a ten czas wyd逝篡). Na sch這dzone ciasto wyla galaretk/galaretk z owocami i odstawi do lod闚ki na ok. 3h do ca趾owitego st篹enia.

Ciasto, jak wszystkie 鄉ietanowce dobre jest 鈍ie瞠. Powinno si zje嗆 je do 2, maksymalnie 3 dni od dnia wykonania. Ciasto nale篡 przechowywa w lod闚ce w zamkni皻ym pude趾o lub przykrytej formie, poniewa ch這nie zapachy.

S這dka magia od kuchni



pi徠ek, 06 marca 2015, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/06 09:24:54
Wygl康a pi瘯nie!
Moja babcia te robi豉 takie ciasto, ale zazwyczaj wychodzi這 p豉skie i galaretka si odkleja豉 od leguminy ;)
-
2015/03/06 12:31:02
ulubione ciasto prawie ka盥ego dzieciaka;
zapraszam na magicznakuchnia.blox.pl/html
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel