Blog > Komentarze do wpisu

Colomba Pasquale

Colomba Pasquale to tradycyjne w這skie dro盥穎we ciasto Wielkanocne. W這skie dro盥穎wce s inne ni nasze, nie tak puszyste i lekkie; za to ci篹sze i bardziej zwarte ciasto d逝瞠j zachowuje 鈍ie穎嗆. La Colomba ma pi瘯ny migda這wo-pomara鎍zowy aromat, pe軟a jest kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej. Wierzch ciasta stanowi chrupi帷a migda這wa beza posypana ca造mi migda豉mi i cukrem perlistym. Tradycyjnie ciasto wypieka si w prezentowanym na zdj璚iu schematycznym kszta販ie go喚bicy. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu niestety jest absorbuj帷e, potrzebuje naprawd duuu穎 czasu na wyrastanie. Moim zdaniem warto - uwielbiam poznawa tradycyjne smaki z r騜nych zak徠k闚 鈍iata, a ciasto jest bardzo smaczne (cho bez wielkiego "豉", bo to w ko鎍u po prostu ciasto dro盥穎we, ale my lubimy:)

SKxDNIKI (na 2 ciasta w formie w kszta販ie go喚bicy o wymiarach ok. 25,5 x 12,5cm):

20g 鈍ie篡ch dro盥篡
1/2 szklanka ciep貫j wody
1 造磬a cukru

3 du瞠 鄴速ka
1 i 1/2 szkl m彗i pszennej (typ 550)

Dro盥瞠 wkruszy do wody, doda cukier, dok豉dnie wymiesza i odstawi w ciep貫 miejsce na 10minut.

草速ka rozbe速a. Do gotowego zaczynu doda m彗 i 鄴速ka, dok豉dnie wymiesza (ciasto b璠zie bardzo rzadkie). Przykry 軼iereczk lub folia aluminiow i odstawi w ciep貫 miejsce do wyrastania na 0,5-1h (do podwojenia obj皻o軼i)

NAST襾NIE:
6g 鈍ie篡ch dro盥篡
1/3 szklanka ciep貫j wody
45g mi瘯kiego mas豉
1 i 1/2 szkl m彗i pszennej (typ 550)

Dro盥瞠 wkruszy do wody i dok豉dnie wymiesza, odstawi ma 10minut. Po tym czasie doda wyro郾i皻y zaczyn z 鄴速kami i m彗, mi瘯kie mas這 i pozosta陰 m彗. Ponownie przykry i odstawi do podwojenia obj皻o軼i w ciep貫 miejsce na 1-2h.

NAST襾NIE:
2/3 szklanki cukru
1 du瘸 造磬a miodu
sk鏎ka otarta z 2 du篡ch lub 3 ma造ch pomara鎍zy
ziarenka z 1 laski wanilii
3 du瞠 鄴速ka
115g mi瘯kiego mas豉

1/2 造瞠czki soli
2 szklanki m彗i pszennej (typ 550)

1-2 造磬i oliwy z oliwek

Do wyro郾i皻ego ciasta doda cukier, mi鏚, wanili, sk鏎k pomara鎍zow, 鄴速ka i mas這. Dok豉dnie wymiesza. Doda s鏊 i m彗. Wyrabia ciasto ok. 10minut (mo積a w maszynie do chleba na programie do ciasta na makaron). Prze這篡 do nat逝szczonej oliw z oliwek du瞠j miski, przykry i pozostawi do potrojenia obj皻o軼i w ciep造m miejscu na 2,5-3h.

DODATKOWO:
150g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej

Wy這篡 wyro郾i皻e ciasto na om帷zon stolnice i zagnie嗆 ze sk鏎k pomara鎍zow. Ciasto podzieli na dwie cz窷ci i prze這篡 do przygotowanych form. Piek帷 w jednorazowych foremkach go貫bicach najlepiej uformowa z ciasta wa趾i i u這篡 je w kszta速 formy. Piek帷 ciasto w tradycyjnej formie nale篡 j nat逝軼i. Ciasto w foremkach przykry i odstawi do rozpulchnienia w ciep貫 miejsce na kolejne 2h.

BEZA MIGDAΜWA:
2 du瞠 bia趾a
130g cukru
70g mielonych migda堯w

ok. 50g migda堯w w sk鏎kach
2 造磬i cukru perlistego

Pod koniec wyrastania ciasta bia趾a ubi na sztywn pian, ci庵le ubijaj帷 stopniowo dodawa cukier, na koniec beza powinna by sztywna i l郾i帷a. Wsypa mielone migda造 i delikatnie rozmiesza. Bez rozsmarowa r闚nomiernie na cie軼ie. Wierzch obsypa migda豉mi i cukrem perlistym.

PIECZENIE: 200st, 10minut; nast瘼nie zmniejszy temperatur do 170st, 40minut (ciasto mo積a sprawdzi patyczkiem)

S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis z ksi捫ki "The Italian Baker", C. Field

鈔oda, 04 marca 2015, czarownie

Polecane wpisy

















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel