Blog > Komentarze do wpisu

P帷zki tradycyjne

Tradycyjne p帷zki, takie jak u Babci. Wielkie, puszyste, mi璚iutkie, taaaakie wyro郾i皻e. Nadziane r騜 lub powid豉mi. Najlepsze. Nie wiem co mo積a napisa na temat p帷zk闚, chyba nikomu nie trzeba przedstawia, zachwala, przekonywa, pisa, 瞠 na T逝sty Czwartek, cho wcale niekoniecznie itd... P帷zki, moi drodzy, po prostu.

SKxDNIKI (na ok 20 du篡ch p帷zk闚):

25g 鈍ie篡ch dro盥篡
250ml letniego mleka
1 造磬a cukru

2 jajka
8 鄴速ek
125g bardzo mi瘯kiego mas豉
50g cukru
1/2 造瞠czki soli
2 造磬i w鏚ki lub spirytusu
700-750g m彗i pszennej
sk鏎ka otarta z jednej cytryny (opcja)

SPOS笅 TRADYCYJNY: w du篡m kubku dro盥瞠 z mlekiem i 造磬 cukru, zostawi do spienienia. Jajka, 鄴速ka, s鏊 i mas這 ubi z cukrem. Doda alkohol, przesian m彗, opcjonalnie sk鏎k z cytryny i przygotowany wcze郾iej zaczyn. Wyrabia ciasto d這闓i lub w mikserze przystawk (hakiem) do ciasta dro盥穎wego co najmniej 30-40minut (niekt鏎zy podaj nawet godzin). Ciasto (do嗆 lu幡e) przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na oko這 1h (do podwojenia obj皻o軼i).

W MASZYNIE: do misy w這篡 kolejno mleko, mas這, jajka, 鄴速ka, alkohol; nast瘼nie m彗 i sk鏎k, po przeciwnych stronach misy umie軼i s鏊 i cukier, na wierzch skruszy dro盥瞠. W陰czy na program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

DODATKOWO:
do nadziania r騜a, powid豉 郵iwkowe, czekolada
olej lub smalec do g喚bokiego sma瞠nia
cukier puder lub lukier (utrze sok z 1 cytryny, 2 造磬i ciep貫j wody, ok. 500-800g cukru pudru)

Wyro郾i皻e ciasto odgazowa. Nast瘼nie nabiera porcje namoczon w oleju 造磬. Na naolejonej lub um帷zonej d這ni uformowa placuszek, na這篡 nadzienie, zlepi brzegi i uformowa kulk. Gotowe p帷zki uk豉da na obsypanej m彗 stolnicy i blacie w do嗆 du篡ch odst瘼ach. Przykry czyst 軼iereczk i pozostawi do rozpulchnienia jeszcze na 30-45minut.

Olej rozgrza do momentu w kt鏎ym wrzucony p帷zek zachowuje si jak ponton - nie tonie, ale od razu utrzymuje si na powierzchni, a dooko豉 pojawia si duuu穎 b帳elk闚 (sprawdzam czy olej jest rozgrzany wrzucaj帷 kawa趾i ziemniak闚 - olej powinien si wok馧 ziemniaka od razu mocno spieni, a ten wyp造n望 na powierzchnie). P帷zki wrzuca wyro郾i皻 stron do do逝. Maksymalnie sma篡 nie wi璚ej ni 4 p帷zki, aby nie obni瘸 temperatury oleju. Sma篡 z obu stron na z這to-br您owy kolor (du瞠 p帷zki wymagaj d逝窺zego sma瞠nia, czy ciasto jest gotowe mo積a sprawdzi patyczkiem). Usma穎ne ods帷za na papierowym r璚zniku. Obsypa cukrem pudrem lub lukrowa jeszcze ciep貫.

Najlepiej smakuj 鈍ie簑tkie :) Ale p帷zki mo積a r闚nie zamrozi zaraz po wystudzeniu.


毒鏚這: zmodyfikowany przepis Bjaderki z forum cincin

czwartek, 05 lutego 2015, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/05 17:50:02
kusisz takimi pi瘯nymi p帷zkami :)
-
2015/02/07 23:17:11
no, mam nadziej:)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel