Blog > Komentarze do wpisu
Czekoladowe cantuccini z orzechami laskowymiKolejna propozycja na ¶wi±teczne ciastka we w³oskich klimatach. Mniej klasyczniem bo z orzechami laskowymi i w dodatku w wersji z kakao. Ja takie lubiê chyba nawet bardziej. Przepadam za aromatem pra¿onych orzechów laskowych po³±czonych z czekolad±. Warto wzi±æ te s³odko¶ci pod uwagê na ¶wi±teczny stó³, bo spokojnie mo¿na przygotowaæ je z wyprzedzeniem i tym sposobem zwolniæ sobie trochê czasu na ostatnie przygotowania. SK£ADNIKI (na 12-20sztuk, zale¿nie od wielko¶ci): Piekarnik rozgrzaæ do 150st. Orzechy rozsypaæ na blasze i w³o¿yæ na górn± pó³kê piekarnika. Podpiekaæ przez kilka minut co jaki¶ czas potrz±saj±c blach±. Kiedy skórki popêkaj± i zaczn± odchodziæ od orzechów, wyj±æ, przestudziæ i obraæ. PIECZENIE: 190st, ok 20-25minut Przestudziæ oko³o 20minut. A nastêpnie bardzo ostrym no¿em pokroiæ PIECZENIE II: 190st, 16minut (z jednej strony 8minut; prze³o¿yæ ciastka na druga stronê i piec kolejne 8minut) Przechowywaæ mo¿na d³uuuugo. W metalowej puszce, a nawet szczelnie zawi±zanym woreczku; nic im siê nie stanie je¶li d³u¿szy czas pole¿± na wierzchu. czwartek, 11 grudnia 2014, czarownie
Komentarze
Go¶æ: Manufakturamoni, *.dip0.t-ipconnect.de
2014/12/11 09:59:20
Apetyczne po³±czenie orzechów z czekolad± :)
Go¶æ: Czekolado¿erca, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2016/12/14 04:00:00
Ciastka wygl±daj± ¶wietnie i chcê u¿yæ tego przepisu, ale... Przy tylu stronach z kalkulatorami trudno o stuprocentow± pewno¶æ co do ilo¶ci m±ki i cukru podanej na szklanki - mogê prosiæ o ilo¶ci w gramach? Na ogó³ z tych kalkulatorów wychodzi bowiem na to, ¿e cukru bêdzie tu tyle co najmniej tyle samo co m±ki. (A mam ju¿ na koncie standardowe cantuccini i zgodnie z przepisem wysz³y one idealnie z m±k± i cukrem w proporcji 2:1.) Czy kakao i gorzka czekolada zrównowa¿± to jako¶ i ciastka nie wyjd± za s³odkie?
Go¶æ: vox contra, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2016/12/15 19:37:42
Szczerze? Ciastka na zdjêciach faktycznie wygl±daj± pysznie, lecz na tym siê koñczy ich urok, bo przepis jest do bani po prostu. Przede wszystkim ³±cznie jest za du¿o sypkich sk³adników i ciasto wychodzi zbite i za suche, nawet gdy we¼mie siê o po³owê mniej cukru. Ciasto na tradycyjne, "bia³e" cantuccini jest gêste i lepkie, lecz ³atwe do zmiksowania, a z podanych tu proporcji wychodzi zwyk³y gniot z czê¶ci± niepo³±czonych sk³adników. Lepiej zrobiæ jednak standardowe cantuccini, a z tymi daæ sobie spokój, za¶ czekoladê zje¶æ w kostkach.
|
Wy¶lij wiadomo¶æ
czarownie@gazeta.pl
![]() ![]() ![]() ![]() |