Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowe cantuccini z orzechami laskowymi

Kolejna propozycja na 鈍i徠eczne ciastka we w這skich klimatach. Mniej klasyczniem bo z orzechami laskowymi i w dodatku w wersji z kakao. Ja takie lubi chyba nawet bardziej. Przepadam za aromatem pra穎nych orzech闚 laskowych po陰czonych z czekolad. Warto wzi望 te s這dko軼i pod uwag na 鈍i徠eczny st馧, bo spokojnie mo積a przygotowa je z wyprzedzeniem i tym sposobem zwolni sobie troch czasu na ostatnie przygotowania.

SKxDNIKI (na 12-20sztuk, zale積ie od wielko軼i):
1 jajko
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanka m彗i
1/4 szklanki ciemnego kakao

1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
80g orzech闚 laskowych
80g gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrza do 150st. Orzechy rozsypa na blasze i w這篡 na g鏎n p馧k piekarnika. Podpieka przez kilka minut co jaki czas potrz御aj帷 blach. Kiedy sk鏎ki pop瘯aj i zaczn odchodzi od orzech闚, wyj望, przestudzi i obra.
Jajko utrze z cukrem na puszyst, g瘰tniej帷a mas. Doda m彗, kakao i proszek, wymiesza mikserem. Wsypa orzechy i posiekan czekolad, po陰czy. Ciasto (jest do嗆 klej帷e) wy這篡 na wysypan m彗 stolnic
i om帷zonymi d這闓i uformowa wa貫czek ciasta (u mnie to mniej-wi璚ej prostok徠 o wymiarach ok. 2cm wysoko軼i i 5-6cm szeroko軼i). Przenie嗆 na blach wy這穎n papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 190st, ok 20-25minut

Przestudzi oko這 20minut. A nast瘼nie bardzo ostrym no瞠m pokroi
ok. 2cm plastry. Ciastka ponownie roz這篡 na blasze.

PIECZENIE II: 190st, 16minut (z jednej strony 8minut; prze這篡 ciastka na druga stron i piec kolejne 8minut)

Przechowywa mo積a d逝uuugo. W metalowej puszce, a nawet szczelnie zawi您anym woreczku; nic im si nie stanie je郵i d逝窺zy czas pole膨 na wierzchu.





S這dka magia od kuchni

czwartek, 11 grudnia 2014, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/11 09:59:20
Apetyczne po陰czenie orzech闚 z czekolad :)
-
Go嗆: Czekolado瞠rca, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2016/12/14 04:00:00
Ciastka wygl康aj 鈍ietnie i chc u篡 tego przepisu, ale... Przy tylu stronach z kalkulatorami trudno o stuprocentow pewno嗆 co do ilo軼i m彗i i cukru podanej na szklanki - mog prosi o ilo軼i w gramach? Na og馧 z tych kalkulator闚 wychodzi bowiem na to, 瞠 cukru b璠zie tu tyle co najmniej tyle samo co m彗i. (A mam ju na koncie standardowe cantuccini i zgodnie z przepisem wysz造 one idealnie z m彗 i cukrem w proporcji 2:1.) Czy kakao i gorzka czekolada zr闚nowa膨 to jako i ciastka nie wyjd za s這dkie?
-
Go嗆: vox contra, *.cable.dyn.petrus.com.pl
2016/12/15 19:37:42
Szczerze? Ciastka na zdj璚iach faktycznie wygl康aj pysznie, lecz na tym si ko鎍zy ich urok, bo przepis jest do bani po prostu. Przede wszystkim 陰cznie jest za du穎 sypkich sk豉dnik闚 i ciasto wychodzi zbite i za suche, nawet gdy we幟ie si o po這w mniej cukru. Ciasto na tradycyjne, "bia貫" cantuccini jest g瘰te i lepkie, lecz 豉twe do zmiksowania, a z podanych tu proporcji wychodzi zwyk造 gniot z cz窷ci niepo陰czonych sk豉dnik闚. Lepiej zrobi jednak standardowe cantuccini, a z tymi da sobie spok鎩, za czekolad zje嗆 w kostkach.
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel