Blog > Komentarze do wpisu

Jabłka pod kołderką

      Jabłecznik z całymi połówkami jabłek przykrytych kołderką kruchego ciasta na serku homogenizowanym. Ciasto jest efektowne i naprawdę bardzo proste w wykonaniu. Smak waniliowego serka nieznacznie się przebija i dodaje ciastu delikatności. Łatwo się kroi i porcjuje. Nawet dla początkujących.

SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200g masła
200g serka homogenizowanego waniliowego

6-8 miękkich jabłek
4 łyżki dżemu malinowego, porzeczkowego lub z róży (u mnie róża)

     Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną odłożyć do lodówki. Drugą wykleić dno blachy o wymiarach ok. 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Po nakłuwać widelcem.

PIECZENIE I: 180st, ok. 10min.

Po podpieczeniu wyjąć ciasto, rozsmarować na nim dżem. Jabłka umyć, obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na cieście w niewielkich odstępach, ale tak, aby się nie stykały. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt nieco większy niż rozmiar blaszki i delikatnie przełożyć na jabłka. Lekko docisnąć brzegi.

PIECZENIE: 180st, ok. 40-45min (do równomiernego zezłocenia)

Przed podaniem ostudzić i obsypać cukrem pudrem. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Polub SMoK na fb:)
Słodka magia od kuchni


Źródło: Bake&Taste, zmodyfikowany

czwartek, 06 listopada 2014, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2014/11/06 12:51:01
Muszę w końcu zrobić taką szarlotkę, bo kusi mnie od dawna! Pycha :)
-
2014/11/06 15:17:20
Boskie! Zapisuję przepis:)
-
2014/11/15 18:12:37
Mmmmm, nie piekłam już chyba z 2 lata. U ciebie wygląda przecudownie
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ


Wyślij wiadomość
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel