Blog > Komentarze do wpisu

Tarta Karmel-Love z solonymi orzeszkami

Dopiero w zesz造m tygodniu mia豉m okazj spr鏏owa nowej linii Wedla Karmellove. Generalnie mnie nie ci庵n窸o, bo bia豉 czekolada to nie czekolada, w dodatku smakuje jak 鈍ieczka. Ale to najwidoczniej zrobi這 konsumencki hit, bo troch mi zaj窸o zanim znalaz豉m j na p馧ce. Za to w ferworze poszukiwa mia豉m kilka razy, w徠pliw przyjemno嗆, trafienia na samotn cen闚k pod/nad pust p馧k, co, przyznam, nieco mnie zdeterminowa這. Znaczy smakuje. Faktycznie pozytywnie si zaskoczy豉m, bo produkt okaza si by ca趾iem, ca趾iem. Jak na bia陰 czekolad wprost rewelacyjny. Tak si z這篡這, 瞠 w tym samym czasie sta豉m si szcz窷liw posiadaczk pod逝積ej formy do tarty o jakiej od dawna marzy豉m i od razu wiedzia豉m. Tarta karmel-love z solonymi orzeszkami nie jest wykonana z u篡ciem rzeczonej czekolady (ale co to za sztuka roztopi czekolad o konkretnym smaku i powiedzie, sp鎩rzcie co osi庵n窸am, prawda?), ale jej smak z du膨 dok豉dno軼i j odzwierciedla. Je郵i to Wy wykupili軼ie ca造 zapas tej s這dko軼i z market闚, to to ciasto jest dla Was, ze specjaln dedykacja:)

SKxDNIKI:

NA SP笈:
200g m彗i
50g cukru pudru
100g zimnego mas豉
1 jajko
szczypta soli

Wszystkie sk豉dniki umie軼i na stolnicy lub w du瞠j misce i szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce oko這 1h. Po tym czasie form do tarty o wymiarach ok. 11x35cm wysmarowa mas貫m. Ciasto rozwa趾owa na prostok徠 d逝窺zy o kilka centymetr闚 ni wymiary foremki, lekko podsypuj帷 m彗. Ostro積ie prze這篡 do formy i g瘰to po nak逝wa widelcem. Przykry papierem do pieczenia, a na wierzch wysypa ceramiczne kulki do pieczenia tarty lub such fasol du篡 ja.

PIECZENIE: 180st, 15minut, po czym usun望 obci捫enie, a nast瘼nie kolejne 15-20minut do zez這cenia ciasta

KARMEL:
1/3 szklanki cukru
2 造磬i wody

W garnuszku (nie teflonowym!) umie軼i cukier z wod. Mieszaj帷 do rozpuszczenia cukru, zagotowa. Po tym czasie nale篡 przesta miesza syrop, w razie potrzeby mo積a lekko potrz御n望 garnuszkiem. Syrop cukrowy gotowa na ma造m ogniu do momentu gdy wi瘯szo嗆 wody wyparuje, masa zg瘰tnieje i nabierze bursztynowego koloru. Tak przygotowany karmel nale篡 szybko wyla na papier do pieczenia i rozsmarowa cienko metalowym no瞠m. Ostudzi a nast瘼nie po豉ma na ma貫 kawa趾i (zrobi豉m to t逝czkiem do mi瘰a).

NADZIENIE:
100ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
200g bia貫j czekolady
3 czubate 造磬i kajmaku (masy kr闚kowej)
100g solonych orzeszk闚 ziemnych
rozkruszony karmel

妃ietank zagotowa, zdj望 z ognia i natychmiast wrzuci do niej po豉man w kawa趾i bia陰 czekolad. Dok豉dnie rozmiesza. Doda kajmak i ponownie rozmiesza na jednolit, g豉dk mas. Dosypa orzeszk闚 i zamiesza. Odstawi na 15-30minut, do ca趾owitego ostudzenia i wsypa pokruszony karmel, po陰czy. Mas prze這篡 na przygotowan tart.

Przed podaniem sch這dzi kilka godzin w lod闚ce. Mo積a udekorowa solonymi orzeszkami i kawa趾ami karmelu. Przechowywa w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 27 pa寮ziernika 2014, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/27 07:34:20
mmm, zas這dzi豉m si od samego patrzenia:)
-
2014/10/27 14:24:15
Ale musi by pyszna!
-
2014/10/27 20:26:14
Bardzo s這dkie, ale pewnie pyszne :D
-
2014/10/28 22:21:36
Mmm, tarta wygl康a cudownie :) Jesieni bardzo lubi takie super s這dkie s這dko軼i :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel