Blog > Komentarze do wpisu

Tarta Gianduia

Obiecana wcze郾iej tarta gianduia. Cudowna, idealna, najlepsza. Polecam rozwa篡 j w kontek軼ie 鈍i徠 Bo瞠go Narodzenia, bo czekolada i orzechy to duet stworzony na 鈍i徠eczny st馧. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu, nie zajmie du穎 czasu w i tak napi皻ym grafiku przygotowa. Jest efektowna, ale 陰czy w sobie klasyczne smaki, kt鏎e na pewno znajd zwolennik闚 we wszystkich pokoleniach spotykaj帷ych si przy stole.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
150g maki
40g ciemnego kakao
60g cukru pudru
1 jajko
100g zimnego mas豉
szczypta soli

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w du瞠j misie lub na stolnicy, szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Owin望 foli i od這篡 do lod闚ki na oko這 1h. Po tym czasie form do tarty o wymiarach ok. 12x35cm wysmarowa t逝szczem. Ciasto rozwa趾owa na placek nieco wi瘯szy ni wymiary foremki, lekko podsypuj帷 m彗. Ciasto delikatnie przenie嗆 do foremki, usun望 nadmiar na bokach, a dno g瘰to po nak逝wa widelcem. Ciasto przykry papierem do pieczenia i obci捫y ceramicznymi kulkami do tarty lub such fasol du篡 ja.

PIECZENIE: 200st, 15 minut - po czym usun望 obci捫enie, nast瘼nie piec kolejne 15minut

NA NADZIENIE:
150ml 鄉ietanki kremowej 30%
100g czekolady mlecznej
100g czekolady deserowej
3 du瞠 造磬i Nutelli

150g orzech闚 laskowych

Orzechy wysypa na blaszk i wstawi do piekarnika nagrzanego do 120st, na kilka-kilkana軼ie minut. Co jaki czas wstrz御n望 blaszk. Orzechy s gotowe kiedy sk鏎ki pop瘯aj i zaczynaj odchodzi. Po wyj璚iu z piekarnika lekko przestudzi, obra.

妃ietank zagotowa, zdj望 z ognia. Natychmiast wrzuci po豉mane w kawa趾i czekolady i wymiesza do momentu uzyskania g豉dkiej, l郾i帷ej masy. Doda Nutell i ponownie wymiesza. Na koniec dorzuci pra穎ne orzechy. Gotow mas wy這篡 na przestudzone ciasto. Przed podaniem sch這dzi kilka godzin w lod闚ce. Mo積a udekorowa kawa趾ami czekolady i orzech闚 laskowych.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


czwartek, 30 pa寮ziernika 2014, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/30 22:28:28
Ale ona cudownie wygl康a... Nie mog si na ni napatrze :)
-
2014/11/02 14:01:15
安ietnie wygl康a, jestem pewna, 瞠 jest przepyszna: )
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel