Blog > Komentarze do wpisu

Kruchy placek z dynią

 

     Wracam do tego przepisu bo nie dawał mi trochę spokoju. Kiedy zrobiłam go zgodnie w oryginałem miałam wrażenie, że dyni w nim zdecydowanie za mało, a nie chciałam tak tego zostawić, bo to wyjątkowe ciasto. Do ciasta z dynią zawsze potrzebne było piure, ewentualnie dynia starta na tarce. To ciasto od razu przekonało mnie do siebie, bo jest dynią, po prostu, nadziane. Dynie trzeba pokroić w kawałki, jak dajmy na to, jabłka i, przed pieczeniem, surową rozsypać na kruchym cieście. W dodatku, o dziwo, nie towarzyszy jej gałka muszkatołowa i cynamon a suszone śliwki. I powiem jeszcze jedno, to najlepsze wydanie dyniowego ciasta jakie jadłam do tej pory. Baaardzo polecam.

SKŁADNIKI:

NA CIASTO:
500g mąki
150g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
250g zimnego masła
skórka starta z 1 pomarańczy    

     Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3. Obie porcje ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-60 minut do zamrażarki.

NA NADZIENIE:
800g dyni, wydrążonej, obranej i pokrojonej na małe kawałki (ok 2x2cm)
250g suszonych śliwek, drobno pokrojonych
200g kandyzowanej skórki pomarańczowe
3 cukry wanilinowe

     Pokrojoną dynie w misce zasypać cukrami, wymieszać. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać wypuszczony sok, dodać skórkę i pokrojone śliwki, wymieszać.

PONADTO:
3 białka
4 łyżki cukru

2 łyżki bułki tartej

     Białka ubić na bardzo sztywną pianę, a następnie po łyżce dodawać cukier, po każdej porcji ubijając do momentu aż masa będzie gładka i lśniąca.

     Formę o wymiarach ok. 28x40cm włożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak aby ciasto szczelnie pokryło dno blachy. Lekko docisnąć dłonią. Ciasto równomiernie obsypać cienką warstwą bułki tartej, następnie wyłożyć dynie. Przykryć pianą z białek, a na koniec zetrzeć na wierzch drugą część ciasta.

PIECZENIE: 180st, około 50-60minut

LUKIER:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka wody

     Cukier puder utrzeć z wodą na jednolity, gęsty lukier. W razie potrzeby zagęścić dodatkowym cukrem lub rozrzedzić wodą. Lukier przełożyć do woreczka z obciętym rogiem lub rękawa cukierniczego. Na cieście namalować lukrem nieregularne esy-floresy.

Przed podaniem całkowicie wystudzić. Można przechowywać równie dobrze w lodówce co w temperaturze pokojowej.



Polub SMoK na fb:)
Słodka magia od kuchni


Źródło: przepis pochodzi z bloga Moje Ciacho; zmodyfikowany



piątek, 17 października 2014, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/17 18:19:50
No... wygląda bardzo zachęcająco.... chyba się skuszę
-
2014/10/20 18:02:11
Ciekawe, bo inne :) Podoba mi się :)
-
2014/10/28 15:21:11
Skoro sezon dyniowy się już rozpoczął warto skorzystać z dobrodziejstw jesieni. :) Zrobiłam ciasto i wyszło genialne! Koleżanki z pracy były zachwycone. Świetna propozycja na deser do kawy w pracy ;) Przepis udostępnię tutaj: twojmlunch.blogspot.com/ aby poznało go więcej osób.
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ


Wyślij wiadomość
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel