Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka gianduia

Jest jedno kr鏒kie s這wo, kt鏎e bardzo skutecznie potrafi zach璚i mnie do bezrefleksyjnego zakupu "gianduia". Po陰czenie czekolady z orzechami laskowymi, o cudownym smaku i powalaj帷ym zapachu jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych. Naprawd uwielbiam i my郵, 瞠 wi瘯szo軼i z Was tak瞠 nie musz zach璚a. Ciasteczka s syc帷e, aromatyczne, niezbyt s這dkie, z wyra幡ie dominuj帷ym orzechowym akordem (bo nuta to nie jest:)). A po ciuchutku powiem, 瞠 w najbli窺zych dniach na blogu kolejny przepis z giandui w tytule.

SKxDNIKI (na ok. 2 tuziny ciastek):

120g Nutelli
90g mi瘯kiego mas豉
80g cukru pudru
1 du瞠 jajko
1 czubata 造磬a g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany 18%
120g m彗i
1 造瞠czka ciemnego kakao
80g m彗i z orzech闚 laskowych
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
100g drobno krojonych orzech闚 laskowych*

* je郵i sami kroimy orzechy, uprzednio nale篡 je upra篡 na suchej, rozgrzanej patelni lub na najwy窺zej p馧ce piekarnika rozgrzanego do 120st do momentu w kt鏎ym sk鏎ka orzech闚 zacznie p瘯a. Tak przygotowane orzechy nale篡 przestudzi, a nast瘼nie obra.

Rozgrza such patelni, na rozgrzan wsypa pokrojone orzechy laskowe i od czasu do czasu potrz御aj帷 pra篡 do momentu lekkiego zarumienienia. Przesypa do miseczki. Patelni ponownie rozgrza i wysypa na ni m彗 orzechow. Przemiesza kilka razy i od razu zsypa, aby nie spali orzech闚.
Mas這, Nutell, cukier puder i jajko utrze na puszyst mas. Doda 鄉ietan, a nast瘼nie m彗, m彗 orzechow, kakao, proszek do pieczenia. Zmiksowa do jednolitej konsystencji. Na koniec doda pokrojone orzechy. Wymiesza.
Z ciasta, w d這niach, formowa kulki wielko軼i du瞠go w這skiego orzecha (je郵i ciasto bardzo klei si do r彗 nale篡 sch這dzi je oko這 30minut w lod闚ce), ka盥 sp豉szczy otwart d這ni. Gotowe uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia w niezbyt du篡ch odst瘼ach.

PIECZENIE: 180st, ok. 12-15minut

Upieczone ciasteczka ostudzi na kratce.

DODATKOWO:
100g czekolady mlecznej lub deserowej

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Za pomoc p璠zelka lub ma貫j 造瞠czki posmarowa sp鏚 ka盥ego ciastka czekolad. Pozostawi do zastygni璚ia. Ciastka przechowywa z metalowej, zamkni皻ej puszce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


wtorek, 28 pa寮ziernika 2014, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2014/10/28 20:55:18
Mmmm... bardzo je lubi, Twoje wygl康aj znakomicie :)
-
2014/10/28 22:44:31
ojeeej, ale bym zjad豉! taka dawka pozytywnej energii w ka盥ym ciasteczku!
-
2014/10/29 21:01:06
Mmm, cudownie aromatyczne... Pyszne musia by :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel