Blog > Komentarze do wpisu

Porzeczkowy sernik z kwa郾ej 鄉ietany

Na pewno macie wra瞠nie 瞠 gdzie ju 瞠軼ie to widzieli... No jasne! To inna wersja popularnego na blogach ciasta o ca趾owicie niezrozumia貫j nazwie "styropian" (wiem co to styropian, nie wiem tylko jak si ma do ciasta). Przepis na wersj podstawow z mas pomi璠zy dwoma warstwami kakaowego ciasta by i u mnie, niemal瞠 od pocz徠ku istnienia blogu. Od dawna jednak figurowa na li軼ie "do powt鏎zenia" g堯wnie ze wzgl璠u na zdj璚ia. Nie umia豉m si jednak za to zabra, bo ciasto wydawa這 mi si nudne. Kiedy jednak Ma造 Cz這wiek z dum przytarga od babci pe軟e wiaderko w豉snor璚znie zebranych porzeczek wiedzia豉m, 瞠 to w豉郾ie TO. Idealne po陰czenie - 郵iczne czerwone porzeczki, o kwaskowym smaku zmieni造 ciasto w cudny letni deser.
I rzecz druga - dlaczego sernik, skoro w sk豉dzie nie ma sera? A no nie ma, ale si zrobi w czasie pieczenia 鄉ietany. Sami zobaczycie:) Co najwa積iejsze - sernik ze 鄉ietany jest zdecydowanie prostszy w wykonaniu, nie trzeba tu 瘸dnych sztuczek, sposob闚 ani tajemnych receptur. W smaku jest wilgotny i delikatny - pycha!

Zg豉szam do:

Porzeczkowo mi 2014

SKxDNIKI:
CIASTO:
190g zimnego lub lekko ocieplonego mas豉 lub dobrej margaryny tortowej
1 szklanka cukru
2 szklanki m彗i z lekkim czubkiem
4 鄴速ka
2 造瞠czki proszku do pieczenia

Wszystkie sk豉dniki szybko zagnie嗆 na g豉dkie ciasto. Podzieli na dwie cz窷ci w proporcjach 1/3 i 2/3. Obie owin望 foli. Mniejsz od這篡 do zamra瘸lnika, wi瘯sz do lod闚ki. Pozostawi do sch這dzenia na oko這 45minut. W tym czasie przygotowa mas.

MASA:
4 bia趾a
1,5 szklanki cukru
1320g (4 du瞠 kubki po 330g) kwa郾ej, g瘰tej 鄉ietany 18% dobrej jako軼i
2 budynie waniliowe

800g czerwonej porzeczki

Porzeczki obra i umy.

Bia趾a ubi na sztywn pian. Ci庵le ubijaj帷 stopniowo dodawa cukier.
W du篡m naczyniu umie軼i 鄉ietan, wsypa do niej budynie i dok豉dnie wymiesza (mo積a mikserem). Nast瘼nie doda bia趾a z cukrem i delikatnie wymiesza

Form do pieczenia o wymiarach ok. 25x35cm wysmarowa t逝szczem i wysypa bu趾 tart. Dno wylepi wi瘯sz cz窷ci ciasta. Wysypa na nie po這w porzeczek i delikatnie, r闚nomiernie wyla mas 鄉ietanow. Wierzch obsypa pozosta造mi porzeczkami. Na g鏎 zetrze na tarce o grubych oczkach reszt ciasta.


Pieczenie: 180st, 50 - 60min.

Ciasto odstawi do ca趾owitego ostudzenia (polecam na noc). Najlepiej przechowywa i ch這dzi w lod闚ce (cho nie ma takiej konieczno軼i). Ciasto, moim zdaniem, jest z gatunku "dojrzewaj帷ych", najbardziej smakowa這 mi na 2-3dzie.

Przed podaniem obsypa cukrem pudrem. Mo積a udekorowa 鈍ie篡mi ga陰zkami porzeczek.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 23 lipca 2014, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2014/07/23 09:45:19
o te robi takie serniki:) 鈍ietnie Ci wyszed:)
-
2014/07/23 10:15:18
Uwielbiam to ciasto. Z porzeczkami musia這 by pyszne:)
-
2014/07/23 12:03:09
Tak my郵a豉m, 瞠 to to ciasto. Z porzeczkami wygl康a ob喚dnie :)
-
2014/07/23 15:06:29
Pi瘯ne ! Zdecydowanie warte wypr鏏owania :) Pysznie wygl康a ! Pozdrawiam :)
-
2014/07/23 15:53:49
Dzi瘯uj:) Mnie ta wersja te podoba si (i smakuje:) zdecydowanie bardziej ni "orygina":)
-
2014/07/23 19:10:15
Porywam kawa貫czek:)
-
2014/07/25 11:23:19
Pi瘯ne zdj璚ia :) Jestem pewna, 瞠 sernik smakowa bajkowo :) Te bardzo lubi te na 鄉ietanie - s takie leciutkie i delikatne :)
-
2014/07/28 16:44:40
Pysznie wygl康a :) po prosz kawa貫k do kawki :) Pozdrawiam
-
2014/08/19 15:10:15
Lubi ten "sernik" ze 鄉ietany, wi璚 musz wypr鏏owa z owocami. Bardzo apetyczne zdj璚ia.
Pozdrawiam :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel