Blog > Komentarze do wpisu

Wiosenne ciasto z rabarbarem i bezą

    

     Na początku - bardzo mi przykro, że tak mało nowości na blogu, ale naprawdę chwilowo nie mam innych możliwości. Chciałabym jednak wiosnę tutaj przywitać. Pierwszym zwiastunem wiosny, zaraz obok bocianów jest rabarbar, więc zacznę rabarbarem. Przy okazji posprzątałam sobie zamrażarkę z białek:) Ale obiecuję, ze truskawki też będą - lada chwila, zdjęcia już są (a ciasto się kończy:). Placek z rabarbarem to słodkie 'must have' w maju - lekki, prosty, słodki od bezy i kwaśny rabarbarem, z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych. Polecam serdecznie!

SKŁADNIKI:

CIASTO:
175g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny do pieczenia
szczypta soli
1 op. cukru wanilinowego
125g cukru
3 jajka
75g kwaśnej śmietany
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

     Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na jasną puszysta masę. Następnie, ciągle ucierając, dodawać kolejno jajka. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem i dodać śmietanę, krótko utrzeć do połączenia składników.
Blachę o wymiarach ok. 40x30cm posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, równomiernie rozłożyć ciasto (można sobie zanurzaną w zimnej wodzie łyżką, żeby ciasto się nie lepiło).

PIECZENIE I: 190st, ok. 10minut (piekę tak długo ile zajmuje mi przygotowanie rabarbaru)

OWOCE:
1,2kg rabarbaru

2 łyżki bułki tartej

     Rabarbar umyć, obrać pokroić w kawałki o długości 2-3cm. Wyjąć ciasto, wierzch obsypać bułka tartą i równo pokryć rabarbarem.

PIECZENIE II: 190st, ok. 15minut

BEZA:
5 białek
175g cukru
75g mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałowych

     Białka ubić na sztywno. Stopniowo, po łyżce, dosypywać cukier. Po każdej łyżce ubijać do momentu aż cukier się rozpuści, a masa stanie się sztywna i błyszcząca. Na koniec do białek przesiać mąkę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na gorące owoce i posypać migdałami.

PIECZENIE: 190st, ok. 35min (kiedy płatki się zarumienia ciasto przykryć folia aluminiową)

Upieczone ciasto całkowicie ostudzić. Obsypać cukrem pudrem. Przechowywać w temperaturze pokojowej.

 Polub SMoK na fb:)
Słodka magia od kuchni

Źródło: przepis na ciasto na podstawie przepisu zamieszczonego, w którymś numerze "Najlepsze ciasta"; niestety nie podam dokładnie, bo posiadam tylko wycinek

poniedziałek, 12 maja 2014, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2014/05/12 11:08:05
Bardzo smakowite :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ


Wyślij wiadomość
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel