Blog > Komentarze do wpisu

Cha趾a mleczno-ma郵ana

Cha趾a najlepsza na 鈍iecie. Idealna. Cudownie puszysta, s這dko pachn帷a mas貫m i beztrosk. Prosz, znajd嬈ie chwil, aby upiec j dla tych, kt鏎ych kochacie, to najprostszy spos鏏 na po這瞠nie Mi這軼i na talerzu...

SKxDNIKI (na 2 olbrzymie lub 3 du瞠 cha趾i):

30g 鈍ie篡ch dro盥篡
400ml ciep貫go mleka
130g cukru

900g m彗i pszennej
1 造瞠czka soli
4 jajka

100g roztopionego mas豉

SPOS笅 TRADYCYJNY: do 3/4 szklanki mleka wkruszy dro盥瞠, doda 造磬 cukru, dok豉dnie wymiesza i zostawi a zaczyn mocno si spieni. W du瞠j misce umie軼i m彗, s鏊, jajka, pozosta貫 mleko i cukier, wla gotowy zaczyn. Energicznie zagnie嗆 na zwarte, jednolite ciasto. Pod koniec zagniatania wla roztopione mas這 i ponownie zagnie嗆. Ciasto powinno by g豉dkie i b造szcz帷e. Przykry czyst, such 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na oko這 1h.

W MASZYNIE: w misie maszyny umie軼i sk豉dniki w nast瘼uj帷ej kolejno軼i: mleko, roztopione mas這, jajka, m彗, po przeciwnych stronach s鏊 i cukier, na g鏎 rozkruszy dro盥瞠. Ustawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta.

Wyro郾i皻e ciasto prze這篡 na om帷zon stolnic. Podzieli na dwie (lub trzy) r闚ne cz窷ci. Nast瘼nie jedn cz窷 ciasta ponownie podzieli na trzy. Z ka盥ej z trzech cz窷ci utoczy wa貫k d逝go軼i oko這 25-30cm i grubo軼i mniej wi璚ej 2-3cm. Cz窷ci ciasta z陰czy na jednym ko鎍u i zaple嗆 w warkocz. Prze這篡 na blach wy這穎n papierem do pieczenia. W ten sam spos鏏 przygotowa drug (i trzeci) cha趾. Gotowe ponownie przykry 軼iereczk i pozostawi na jeszcze 30minut do rozpulchnienia.

DODATKOWO:
1 jajko
造磬a suchego maku
lub
kruszonka

KRUSZONKA:
3 造磬i mas豉
3 造磬i m彗i
1/2 造磬i cukru
cukier wanilinowy

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misce i rozciera mi璠zy palcami a powstan okruszki.

Jajko rozbe速a. Rozsmarowa silikonowym p璠zelkiem po wierzchu wyro郾i皻ych cha貫k. Posypa suchym makiem lub kruszonk.

PIECZENIE: 170st, ok. 30-35minut

Cha趾i zachowuj 鈍ie穎嗆 kilka dni (a ciekawe, komu uda si nie zje嗆 cha貫k przez kilka dni?:).


Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni



czwartek, 06 marca 2014, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2014/03/06 09:27:02
Ale mi narobi豉 smaku przy porannej kawce... - chyba z p馧 tej cha貫czki wciagn窸abym samodzielnie :-)
-
2014/03/07 11:46:06
ale bym zjad豉 tak cha趾, pycha:)
-
2014/03/07 18:14:50
Pi瘯nie wygl康a , mam straszny apetyt na ni :)
-
Go嗆: a, *.ip.netia.com.pl
2014/03/08 20:21:14
upieczone! dwie ogromne cha趾i! s pyszne! polecam:) dzi瘯uj za przepis.
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel