Blog > Komentarze do wpisu

Sernik marcepanowo-pomara鎍zowy z wi郾iami

Piek豉m ten sernik chyba w sierpniu i od razu pomy郵a豉m, 瞠 jest bardzo 鈍i徠eczny. Marcepanowa masa serowa z dodatkiem pomara鎍zy jest lekko wilgotna i do嗆 zwarta. Prze豉muje j s這dko-kwaskowa fru瞠lina z wi郾iami. Koniecznie u篡jcie marcepanu dobrej jako軼i, bez goryczki, w innym wypadku sernik b璠zie pozostawia gorzki posmak. Zdecydowa豉m si upiec ciasto bez spodu, bo w豉郾ie takie serniki lubi najbardziej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby doda sp鏚 z ciasta kruchego lub pokruszonych ciasteczek i mas豉.

SKxDNIKI:

NA MAS SEROW:
1kg sera sernikowego twarogowego lub trzykrotnie mielonego twarogu
40g marcepanu
1 szklanka cukru
6 jajek
2 造磬i m彗i ziemniaczanej
sk鏎ka otarta z 1 pomara鎍zy
sok z 1/2 pomara鎍zy

Wszystkie sk豉dniki ogrza do temperatury pokojowej, nast瘼nie umie軼i w misie i zmiksowa kr鏒ko, tylko do po陰czenia. Tortownic o 鈔ednicy 23-24cm wy這篡 papierem do pieczenia, boki nat逝軼i, przela mas serow.

PIECZENIE: 190st, 15min; nast瘼nie zmniejszy do 120st i piec kolejne 90minut, gdyby sernik zbytnio si rumieni przykry folia aluminiow.

FRU浩LINA WI吉IOWA:
250g wi郾i
3 造磬i cukru
1 造瞠czka 瞠latyny + 2 造磬i amaretto
1 造瞠czka maki ziemniaczanej + 2 造磬i amaretto

疾latyn zala amaretto i poczeka do nap璚znienia. Wi郾ie wraz z cukrem podgrza na niewielkim ogniu do rozpuszczenia cukru. W tym czasie m彗e rozmiesza w amaretto i wla do wi郾i. Podgrzewa jeszcze 2-3minuty. Zdj望 z ognia, do這篡 瞠latyn i dok豉dnie wymiesza. Przestudzi.

Na przestudzony sernik wy這篡 wi郾ie. Przed podaniem sch這dzi co najmniej 12h w lod闚ce.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: inspiracja Z piekarnika

czwartek, 05 grudnia 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/12/05 11:37:22
wygl康a rewelacyjnie, ch皻nie bym taki zjad豉:)
-
2013/12/06 17:59:18
Mniam, wygl康a bosko! Chyba taki upiek na 安i皻a... :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel