Blog > Komentarze do wpisu

Piernik marchwiowo-orzechowy


Dawno, dawno temu, jeszcze b璠帷 w szkole podstawowej piek豉m na Wigilie piernik z marchwi, by豉m z siebie taaaka dumna, ciasto wyros這 cudnie, pachnia這 ob喚dnie i zrobi豉m je ca趾iem sama. Upiek豉m okaza造 zakalec. To do鈍iadczenie skutecznie zrazi這 mnie do ciast z marchewk, chyba na ca貫 篡cie. Postanowi豉m si jednak prze豉ma, cho jeden raz i tym sposobem upiek豉m pyszny piernik z marchwi. Piernik przypomina w smaku tradycyjne pierniki, jest do嗆 ci篹ki i niezbyt wilgotny, mimo warzywnego dodatku. Za to w豉郾ie za spraw marchewki d逝go zachowa 鈍ie穎嗆 i nie b璠zie obsycha. Z powodzeniem mo積a prze這篡 go powid豉mi, czekolad czy marcepanem.



SKxDNIKI:

100g mas豉
1 szklanka cukru
5 jajek

450g m彗i
2 造磬i kakao
3-4 造瞠czki przyprawy do piernika (przypraw nale篡 dodawa zgodnie z informacj na jej opakowaniu, niekt鏎e przyprawy, zawieraj帷e w sk豉dzie m彗 nale篡 doda w znacznie wi瘯szej ilo軼i)
2 造瞠czki sody
110g mielonych orzech闚 w這skich

250g marchwi tartej na drobnych oczkach

250g miodu
karmel z 75g cukru i 3 造瞠k wody*

120g siekanych orzech闚 w這skich

*cukier wraz z wod umie軼i na patelni (nie teflonowej!) lub w rondlu o grubym dnie, podgrzewa mieszaj帷 do rozpuszczenia cukru, po zagotowaniu przesta miesza i podgrzewa tak d逝go a syrop zg瘰tnieje i nabierze bursztynowej barwy - karmelu nie mo積a przygotowa z wyprzedzeniem, poniewa stwardnieje, do ciasta dodaje si gor帷y

Mas這 ubi z cukrem i 鄴速kami. Suche sk豉dniki wymiesza, dodawa do masy na zmian z marchewk. Ci庵le miksuj帷 wla mi鏚 i karmel. Bia趾a ubi na sztywn pian, prze這篡 do ciasta i delikatnie wmiesza. Na koniec doda siekane orzechy. Ciasto prze這篡 do keks闚ki o wymiarach ok. 12x30cm wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart.

PIECZENIE: 180st, 60-70minut (do suchego patyczka)

POLEWA:
80ml 鄉ietanki krem闚ki 30% (ewentualnie mleka)
200g czekolady deserowej

Krem闚k zagotowa, zdj望 z ognia. Od razu wsypa po豉man czekolad i miesza tak d逝go a polewa stanie si g豉dka i b造szcz帷a. Obla ciasto.

Przechowywa w temperaturze pokojowej. D逝窺zy czas najlepiej owini皻e foli spo篡wcz.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis z bloga Na Miotle, zmodyfikowany

wtorek, 03 grudnia 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/12/03 11:35:06
Piernik marchewkowy - musi by pyszny :)
-
2013/12/03 14:05:27
taki piernik nie mo瞠 by niesmaczny!
-
2013/12/03 14:52:20
A ja w豉郾ie ciasta marchewkowe lubi bardzo. Cudny Ci wyszed ten pierniczek :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel