Blog > Komentarze do wpisu

Makowe rogale

Makowe rogale z bakaliami z powodzeniem mog zast徙i tradycyjne strudle i makowce. Pi瘯nie b璠 prezentowa si na 鈍i徠ecznym stole. Ju wiele lat przygotowuje ciasto do rogali z tego przepisu - jest najlepsze na 鈍iecie, polecam je r闚nie do rogali z innym rodzajem nadzienia, na przyk豉d z marcepanem lub orzechami.

SKxDNIKI (16 sztuk):

NA CIASTO:
3 szklanki m彗i
2 czubate 造磬i cukru pudru
szczypta soli
3 鄴速ka
30g 鈍ie篡ch dro盥篡
sk鏎ka starta z 1 cytryny
2/3 szklanki letniego mleka
60g roztopionego mas豉

W du瞠j misce umie軼i m彗, cukier, s鏊, sk鏎k z cytryny, 鄴速ka i rozkruszone dro盥瞠. Sk豉dniki przemiesza i dola do nich letniego mleka. Ugniataj帷 wyrabia ciasto podlewaj帷 lekko ciep造m t逝szczem. Wyrabia jeszcze kilka minut, a ciasto b璠zie jednolite i l郾i帷e. Ciasto przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na oko這 40 minut.

NADZIENIE:

800g masy makowej kupnej lub domowej (do domowej doda 造磬 aromatu migda這wego)
1/3 szklanki kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
2/3 szklanki grubo siekanych migda堯w lub orzech闚 w這skich

Mak wymiesza z bakaliami.

Kiedy ciasto podwoi obj皻o嗆, podzieli je na p馧. Obie cz窷ci ciasta rozwa趾owa cienko w kszta速 ko豉. Ko這 podzieli promieni軼ie na 8 tr鎩k徠闚. Na ka盥ym tr鎩k帷ie roz這篡 du膨 造磬 nadzienia, tak, aby rozsmarowane by這 r闚nomiernie na ca造m tr鎩k帷ie, pozostawiaj帷 jedynie niewielkie marginesy przy brzegach. Tr鎩k徠y zwin望 w kierunku cie雟zego ko鎍a i wygi望 w kszta速 rogala. Przenie嗆 delikatnie na blach wy這穎na papierem do pieczenia (u這篡 zachowuj帷 odst瘼y), przykry czyst 軼iereczk i zostawi do rozpulchnienia na oko這 20minut.

PIECZENIE: 180st, ok. 20min - do zarumienienia

LUKIER:
sok z 1 cytryny
ok. 2,5 szklanki cukru pudru

DODATKOWO:
3/4 szklanki grubo siekanych orzech闚 w這skich lub migda堯w

Cukier puder utrze z sokiem z cytryny na g瘰ty lukier (g瘰to嗆 lukru mo積a modyfikowa dodaj帷 soku z cytryny lub cukru pudru). Lukrem grubo posmarowa jeszcze ciep貫 rogale, od razu posypa siekanymi orzechami.

Rogale, jak chyba wszystkie dro盥穎we wypieki, najlepiej smakuj 鈍ie瞠, tego samego dnia. Dla mnie najlepsze jeszcze lekko ciep貫:)

Rogale mo積a mrozi. 

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis na ciasto dro盥穎we do rogali www.wielkiezarcie.com ; autor: AndrzejLew - leciutko zmodyfikowany



鈔oda, 11 grudnia 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/12/11 22:10:30
Bardzo apetyczne rogaliki ,pozdrawiam.
-
Go嗆: a, *.ip.netia.com.pl
2013/12/20 13:16:56
rogale mrozi przed lukrowaniem? Czy po rozmro瞠niu mo積a je r闚nie tak polukrowa? bo jest napisane, 瞠by zrobi to gdy s ciep貫
-
2013/12/20 13:27:15
Mo瞠sz zrobi dowolnie.
Na ciep造ch rogalach lukier si 豉dniej rozlewa:)
Ale spokojnie mo積a te lukrowa na zimno.
Inna sprawa, ze mona je pod koniec rozmra瘸nia wrzuci na chwile do piekarnika, wtedy s jak przed chwil upieczone
-
Go嗆: a, *.ip.netia.com.pl
2013/12/20 13:30:56
dzi瘯i za odpowied, i to jak szybk!:) zabieram si do pracy:)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel