Blog > Komentarze do wpisu

Amarantusowe "szyszki" na patyczkach

Szyszki kojarz z dzieci雟twa sprzedawane z w霩k闚 w g鏎skich miejscowo軼iach. w sklepach mo積a by這 kupi w woreczkach z wiewi鏎k. Nigdy, nawet jako kilkulatka, nie by豉m fank tych twardych, lepkich s這dko軼i. Ale pami皻am, 瞠 inne dzieciaki si nimi zajada造. Na jednym z blog闚 znalaz豉m szyszki z amarantusa zamiast preparowanego ry簑, zwanego dawniej dmuchanym:) Popping z amarantusa z jego lekko orzechowym posmakiem zdecydowanie bardziej wpada w m鎩 gust ni md豉wy, rozmaczaj帷y si w ustach ry. W dodatku "lizaczki" wygl康a造 zach璚aj帷o, ze z這tymi 鈔odkami w czekoladowej otoczce. No, i tak... mnie nie smakowa造, za to dzieciakom jak najbardziej. Obiektywnie zdecydowanie lepsze ni klasyczne szyszki, ale to nie m鎩 smak.



SKxDNIKI (na oko這 24 szt.):

80g poppingu amarantusowego
100g mas豉
300g cukierk闚 kr闚ek
2-3 造磬i mleka

200g czekolady deserowej
kolorowa posypka

W garnuszku na niewielkim ogniu roztopi mas這 z mlekiem i kr闚kami. Masa nie musi by jednolita (t逝szcz mo瞠 si wyodr瑿nia), ale kr闚ki musz si rozpu軼i. Do gor帷ej doda amarantus i wymiesza. Uformowa w d這niach kulki wielko軼i w這skiego orzecha (nie jest to raczej zadanie dla dzieci - masa jest bardzo gor帷a).

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Ko鎍闚ki patyczk闚 do lizak闚 zanurzamy w czekoladzie i wbijamy w kulki. Pozostawiamy do zastygni璚ia, aby czekolada utworzy豉 swoiste "koreczki" powstrzymuj帷e lizaki przed zsuwaniem. Je郵i chcemy, 瞠by czekoladowa polewa szybko zastyga豉 na lizakach mo積a na tym etapie w這篡 je na ok. 15minut do zamra瘸lnika. Po tym czasie ka盥 kulk zamaczamy w roztopionej czekoladzie, posypujemy kolorow posypk i odstawiamy do stwardnienia czekolady.



Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: Domowe Wypieki, nieco zmodyfikowany

czwartek, 07 listopada 2013, czarownie

Polecane wpisy

















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel