Blog > Komentarze do wpisu

Tort orzechowo-gruszkowy


Ju nie raz obiecywa豉m sobie, 瞠 b璠zie wi璚ej tort闚 na blogu. Mo瞠 w ko鎍u si uda. Chce Wam dzisiaj pokaza niesamowity tort mog帷y z powodzeniem pe軟i rol wizyt闚ki jesieni. Na swoje urodziny zwykle przygotowuje jeszcze "letni" tort - uparcie przeszukuje warzywniaki i stragany, 瞠by zdoby ostatnie jagody, maliny, truskawki czy wi郾ie. W tym roku jednak postanowi豉m wyj嗆 na przeciw Pani Jesieni i zaczerpn望 z jej koszyka. Pomys okaza si niebywale trafiony. Wilgotne, orzechowe ciasto z orzechowym kremem i gruszkow mas musow na pewno spe軟i Wasze oczekiwania - koniecznie upieczcie ten tort, je郵i tylko nadarzy si jaka jesienna okazja.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
10 jajek
300g cukru
250g zmielonych na m彗 orzech闚 w這skich
150g m彗i pszennej tortowej
1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywn pian, wsypa cukier i ponownie ubi. Doda 鄴速ka, ubi. M彗, proszek i orzechy wymiesza i przesypa do masy jajecznej. Delikatnie wmiesza 造磬 lub szpatu趾. Prze這篡 ciasto do tortownicy (鈔 26cm) o dnie wy這穎nym papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 170st, ok. 50-60minut (do suchego patyczka)

NA KREM ORZECHOWY:
250g zmielonych orzech闚 w這skich
250ml pe軟ego mleka
230g cukru pudru
300g mi瘯kiego mas豉

Zmielone orzechy zala gor帷ym mlekiem, przykry i odstawi do ca趾owitego ostudzenia. Po tym czasie mas這 utrze z cukrem na puszysta mas. Ci庵le ucieraj帷, stopniowo dodawa orzechy. Je郵i krem wyszed豚y zbyt p造nny nale篡 sch這dzi go przez 15-30minut w lod闚ce, po czym ponownie, kr鏒ko utrze.

Ostudzone ciasto przekroi na trzy kr捫ki. Na dolnym ponownie zapi望 obr璚z tortownicy i wy這篡 na niego po這w kremu, wyr闚na, przykry kolejn cz窷ci ciasta. Druga po這w kremu od這篡 do pokrycia bok闚 i wierzchu tortu.

MASA GRUSZKOWA:
1,2kg gruszek

1/2 szklanki wody
2/3 szklanki cukru
1 galaretka cytrynowa lub gruszkowa
1 i 1/2op. budyniu waniliowego + 1/2 szklanki wody

Gruszki umy, obra, usun望 gniazda nasienne i pokroi na mniejsze kawa趾i (ka盥 獞iartk kroi豉m na trzy cz窷ci). Gruszki wraz z 1/2 szklanki wody i cukrem umie軼i w rondlu, zagotowa i gotowa 10-15minut - a gruszki stan si ca趾iem mi瘯kie (nawet rozpadaj帷e si). Zdj望 z ognia, wsypa galaretk dok豉dnie rozmiesza. Proszek budyniowy zmiesza z wod. Mas gruszkow ponownie zagotowa , wla budy i gotowa na wolnym ogniu, ci庵le mieszaj帷 oko這 2minut. Mas lekko przestudzi, a nast瘼nie prze這篡 na przygotowany tort. Przykry ostatnim kr捫kiem ciasta. Sch這dzi w lod闚ce ok. 3-4h (mo積a d逝瞠j).

Po tym czasie zdj望 z tortu obr璚z. Boki i wierzch ciasta posmarowa od這穎nym kremem orzechowym. Pozosta造 krem prze這篡 do szprycy lub r瘯awa cukierniczego i wycisn望 z niego niewielkie rozetki dooko豉 ciasta.

PONADTO:
ok. 100g orzech闚 w這skich, drobno posiekanych
2 gruszki
4 造瞠czki galaretki gruszkowej lub cytrynowej + 1/2 szklanki wody
2 造磬i tartej czekolady lub wi鏎ek czekoladowych

Wod zagotowa, w gor帷ej rozpu軼i galaretk, ostudzi do momentu w kt鏎ym zacznie t篹e. Orzechami obsypa boki ciasta. Z gruszek usun望 gniazda nasienne, pokroi owoce w p馧plasterki i u這篡 promieni軼ie na torcie. 字odek wype軟i czekolad. Owoce obla t篹ej帷 galaretk.

Przed podaniem dobrze sch這dzi w lod闚ce (6-12h; najlepiej ca陰 noc).

UWAGI:
Przygotowanie tortu proponuj roz這篡 na dwa dni:
1 dzie: upieczenie ciasta, zalanie orzech闚 mlekiem
2 dzie rano: przygotowanie kremu i masy gruszkowej, prze這瞠nie
2 dzie, popo逝dniu: wyka鎍zanie

Do masy gruszkowej u篡豉m cytrynowej galaretki - nada豉 nieco kwaskowato軼i, natomiast na wierzch gruszkowej, mo積a jednak u篡 tylko jednego rodzaju.

Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 28 sierpnia 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/08/28 09:17:10
No nie! WSPANIAΧ!!!
KOCHAM orzechy!!!
-
2013/11/05 09:21:44
To znowu ja :) Chcia豉m si pochwali :*
kubiczkowo.blogspot.no/2013/11/tort-gruszkowy.html
-
2013/11/06 09:24:26
Kubiczkowo, cudny!
-
Go嗆: maryycha, *.dynamic.mm.pl
2015/03/01 01:10:01
Ten tort jest przepyszny wszyscy go uwielbiaj
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel