Blog > Komentarze do wpisu

Torcik rabarbarowo-truskawkowy z bezą

     Niesamowity, przepyszny wiosenny torcik. Miałam na niego ochotę już w zeszłym roku, ale jakoś w końcu nie upiekłam, więc w tym zaczynam nim sezon rabarbarowy. I cóż... To ciasto podbiło moje kubki smakowe (mimo, że zawartość bezy jest na wysokim poziomie:). Coś co uwielbiam - mnogość smaków (słodka beza, lekko korzenne prażone migdały, orzeźwiające truskawki, kwaskowy rabarbar) i faktur (chrupiąca beza, delikatne ciasto, nieco lepka pianka, lekka i puszysta śmietana, kremowa masa owocowa z cząstkami truskawek i rabarbarowych łodyg, kruche płatki migdałów) idealnie się ze sobą komponuje i tworzą całość, o której po pierwszym kęsie ma się pewność, że to tak właśnie miało być, że to połączenie jest dla siebie stworzone. Gorąco, gorąco polecam!

I zgłaszam do:



SKŁADNIKI:

NA CIASTO:
125g miękkiego masła
100g cukru
szczypta soli
4 żółtka
5 łyżek mleka
150g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

     Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Dodać żółtka i ponownie utrzeć. Ciągle miksując dodać mleko i mąkę z proszkiem. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Ciasto przełożyć do dwóch natłuszczonych tortownic o średnicy 24cm, wyrównać (oczywiście można piec ciasto jedno po drugim, w tej samej blasze).

NA BEZĘ:
4 białka
200g drobnego cukru do wypieków

20g płatków migdałowych

    Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, ciągle ubijając porcjami dosypywać cukier. Po każdej porcji miksować tak długo, aż beza będzie sztywna i błyszcząca. Bezę rozdzielić po równo na dwóch przygotowanych ciastach. Wierzch jednego obsypać płatkami migdałowymi.

PIECZENIE: 150st - TERMOOBIEG, 30minut (kiedy płatki migdałowe zaczną się zbyt mocno rumienić - przykryć ciasto folią aluminiową)

MASA OWOCOWA: (tak, wiem, że rabarbar to warzywo:)
350g rabarbaru (przed obraniem około 500g)
250g truskawek
100ml wody
60g cukru
1 cukier wanilinowy
1 budyń waniliowy + 4 łyżki wody

Rabarbar i truskawki umyć. Łodygi obrać i pokroić w około 1,5cm kawałki. Truskawki odszypułkować i pokroić na ćwiartki (małe na połówki). Owoce wraz z wodą i cukrem umieścić w garnku, zagotować i gotować około 5-7minut (do momentu aż zaczną się lekko rozpadać). Budyń rozmieszać w 4 łyżkach wody, wlać do kompotu i ponownie zagotować. Odstawić do przestudzenia.

Na wystudzone ciasto (bez płatków migdałowych) wyłożyć przestudzoną (ale nie całkiem zimną) masę owocową. Wstawić do lodówki na co najmniej 4-6h (można na całą noc)

MASA ŚMIETANOWA:
1,5 szklanki śmietanki kremówki 30%
2 płaskie łyżeczki cukru pudru
2 usztywniacze do śmietany (lub 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody)

     Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i usztywniaczami. Wyłożyć na dobrze schłodzone ciasto. Przykryć plackiem z płatkami migdałowymi (warto to zrobić bezpośrednio przed podaniem, wtedy beza będzie idealnie chrupka).

Ciasto przechowywać w lodówce.






Polub SMoK na fb:):
Słodka magia od kuchni


Źródło: "Pyszne ciasta na Wielkanoc", nr 1/2012; zmodyfikowany

środa, 08 maja 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: kuchenny bałagan, *.dynamic.chello.pl
2013/05/08 08:52:20
Torcik jak marzenie, uwielbiam te talerze :)
-
2013/05/08 17:45:17
truskawki i rabarbar.
jeeej! same wiosenne dobroci;)
Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji
-
2013/05/10 19:30:29
Wygląda genialnie, koniecznie muszę sobie takie przygotować :)
-
2013/05/10 20:36:10
Jak ślicznie się prezentuje Twój torcik ;) Też dzisiaj piekłam ciasto z rabarbarem, klasyczne z kruszonką co prawda... Ale też pyszne ;)
-
2013/05/12 11:50:49
Torcik wygląda przepięknie , i te smaki ! Na pewno skorzystam z przepisu ! Pozdrawiam !
-
2013/08/04 00:11:11
Wypas. Musiałabym tu chyba każdy przepis komentować bo wszystkie są poprostu super. Gratuluję talentu.
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ


Wyślij wiadomość
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel