Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z rabarbarem i bezą



    Kolejne klasyczne zestawienie rabarbaru i bezy, tym razem na cienkim kruchym spodzie, w formie tarty. Piekąc ciasto skorzystałam z przepisu M. Roux'a, ponieważ wykorzystuje całe jajka, a ja jestem posiadaczką pokaźnej baterii białek w zamrażalniku i mam plan pomału zmniejszać ten zapas. Jednak tym, którzy białek na zbyciu nie posiadają zaproponuję drugi przepis z wykorzystaniem samych żółtek.

Zgłaszam do:



SKŁADNIKI:

NA CIASTO:
250g mąki
100g cukru pudru
szczypta soli
100g lekko ocieplonego masła
2 jajka

lub

NA CIASTO:
250g mąki
80g cukru pudru
130g zimnego masła
2 żółtka

     Wszystkie składniki posiekać i zagnieść szybko na gładkie ciasto. Owinąć folia spożywczą i odłożyć na około 60minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów podsypując niewielka ilością mąki i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Gęsto po nakłuwać widelcem.

PIECZENIE I: termoobieg 150st, około 10-12minut

NA NADZIENIE:
ok. 1kg rabarbaru

     Łodygi umyć i obrać. pokroić w paski odpowiadające szerokości tarty (jeśli korzystamy z formy kwadratowej lub prostokątnej) lub w niewielkie kawałki (na okrągłą formę).

NA BEZĘ:
2 białka
szczypta soli
180g drobnego cukru
1 łyżka octu
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

     Białka ubić z solą na bardzo sztywną masę. Następnie, ciągle ubijając, wsypywać partiami cukier. Po każdej partii ubijać przez chwilę. Dodać ocet i przesianą mąkę, ponownie ubić, do wymieszania. 

Na podpieczony spód ułożyć lub wysypać rabarbar. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wycisnąć wzór na rabarbarze (w formie okrągłej - promieniście od środka do krawędzi, w formie prostokątnej równolegle do dłuższego boku).

PIECZENIE II: termoobieg 150st, około 35- 40minut (po 20minutach przykryć folią aluminiową)

Ciasto podawać ostudzone i lekko oprószone cukrem pudrem. W ciepłe dni przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu (w obawie przed pleśnieniem).






Polub SMoK na fb:):
Słodka magia od kuchni


środa, 22 maja 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/22 10:42:12
Mmm, jak smacznie! :)

Zauważyłam, że masz kilka widgetów z innych stron na swoim blogu, dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.

Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.

Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)
-
2013/05/22 14:39:26
prześliczna!Pozdrawiam i dziękuję za dodanie tarty do akcji:D
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ


Wyślij wiadomość
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel